Ett sätt att maska bort brus i prisstatistiken för lägenheten är att titta på 12-månaders förändring (“derivatan”), vilket visar trenden. För stunden har nedtrenden stabiliserats till en jämn årstakt runt -9%.
![]() |
Prisförändring lägenhetspriser 12 månader lägenheter Stockholm. |
Genom att titta på tolvmånaders förändring blir prisnedgångarna betydligt tydligare. Ovan ser vi te x sättningen 2007 – 2009, och även nedgången 2011 som jag fortfarande får skit för inte skulle ha inträffat och jag hade fel om.
Även nedgången nu i höst syns tydligt och med 12-månaders förändring kan man inte på något sätt hävda att nedgången bara är en säsongsvariation. Samtidigt ser vi att den stigande trenden i bostadspriserna föll redan 2016 och en fortsatt nedgång kan inte direkt sägas vara överraskande.
Däremot är det minimala förändringar mellan december och januari, vilket gör att nedtrenden alltså stabiliserats runt en 12-månadersnedgång på ca 9%, eller -9.03% i december och -8.60% i januari.
Priserna fortsätter alltså falla säsongsjusterat och visar i december och januari de största rasen sedan den akuta finanskrisen 2008 – 2009. Det handlar alltså inte om en bagatellartad situation på lägenhetsmarknaden i Stockholm.
38 kommentarer
Det mest intressanta är just att priserna faller sedan 2016, TROTS att ekonomin går bra, trots att Sverige rullar som en Volvo och trots att medborgarna sparar (har mer pengar) än någonsin.
Vågar man ens spekulera i hur det skulle se ut om vi nu skulle hamna i en ny finanskris?
Vad kommer att hända nu när vi börjar gå in i en lågkonjunktur?
Trenden är i alla fall tydlig och det är inte mycket som tyder på att den ska brytas.
Stämmer för Stockholm
https://www.dn.se/sthlm/stockholmskonjunkturen-bromsar-in-it-branschen-backar-kraftigt/
Jag såg den artikeln också, tänk om arbetskraftbrist skulle knäcka konjunkturen, det hade jag aldrig gissat på…
Det är absolut inget konstigt. Rörligheten har ju krossats totalt på grund av all jävla reglering kring bostäderna.
Det går ju inte att hitta en bostad lätt om man inte stått i kö ett tag eller är villig att betala extremt höga priser (och då pratar jag inte 11 – 13 000 kr för en 3 i eller nära Stockholms stad).
Vem vill flytta till stockholm? Och vem vill flytta tills sverige när man som nyinflyttat inte ens har en chans i det här landet…
Ingen finanskris förrän räntorna går upp och Svensson måste betala räntor och sluta dricka latte, gå på bio, köpa kaffemaskiner och nya mobiler…
Handlar nog mycket om psykologi. Efter de extrema uppgångar och eufori som varit brukar det krascha. Titta även på börsen. Konjunktur och vinster i topp. Ändå rejäla nedgångar. Precis som det alltid har varit. Det är inte "nya tider" nu heller.
Det är väl derivatan på priserna som faller sen 2016, alltså avstannande prisökning fram till vändningen i Augusti 2017 (eller när det nu var).
Tufft för mäklarna. Antalet avslut ligger runt 650st per mån men snittpriset har gått ned med ca 1Mkr runt 4,8Mkr. Omsättningen ned med runt 17% men samma kostnader. Hoppas dom hade bra marginaler från början.
Omsättningen går väl inte ner 17% för att försäljningspriserna gör det? Jämförde lite mäklararvodeuppgifter från olika år och verkar inte ha följt prisutvecklingen helt, pga konkurrens får man förmoda. Annars så skulle det ju vara samma procentuella provision oavsett var i landet ett objekt ska säljas.
Men i övrigt, nej så goda marginaler har de nog inte. Bjurfors är största mäklarfirman i GBG:
https://www.allabolag.se/5565502357/bjurfors-i-goteborg-ab
Som säljare får man alltså räkna med en större avbränning i samband med försäljning än för ett år sedan?
Klart mäklarnas omsättning går ned när försäljningspriserna faller då många har procentarvode. Men framför allt slår sjunkande priser på mäklarnas omsättning genom att färre affärer blir genomförda (säljarna accepterar inte vad de får).
Ja, det blir nog färre s.k "mäklarbrickor" på Stureplans innekrogar…
Och den leasade "jaggan" får bytas ut mot en begagnad Skoda från 98-99 hos någon skum typ i en källare i Brandbergen.. 😁
Jag följer Booli vad gäller nordöstra Kungsholmen (innerstan). Tycker slutpriserna står sig rätt så bra på mindre lägenheter (runt 80-90 tusen kvm). Det droppar in några försäljningar dagligen.
https://www.booli.se/slutpriser/ovre+kungsholmen/880478/
Men dessa lägenheter hit och dit.
Cornu, när kommer analysen av Margots utrikespolitska sjunkbomb som levererades häromdagen?
Du kan hyra lägenhet i centrala Stockholm för 15-17k per månad, bara att gå in på blocket bostad och botanisera. Jag vet inte om det är extrema priser. Det beror väl på vad man har för inkomster. Tjänar man 50 k eller däröver netto är det väl inte så farligt?
Vill bara påminna om att det faktiskt finns en värld "utanför tullarna" och "noll-åtta"! ( dvs Stockholm )
😉
Tycker det är mest Göteborg på den här sajten…
Vore intressant att över tid se en graf över utbudet, t.ex. antal lägenehter ute för försäljning för Stockholmlän på Hemnet. Det bör vara en indikator som ligger före prisförändringen.
Tänk, screjpa texten i elemtentet med class "result-type-toggle__badge result-type-toggle__for-sale-count" dagligen på den här sidan:
https://www.hemnet.se/bostader?location_ids%5B%5D=17744
Ser ut som att den där tjurfällan inträffade förra sommaren.
Det kändes inte så då, men det visade sig att krisen 2008 – 2009 var just bagatellartad. Inte allt för djärvt att anta att den nuvarande också är det.
Rätt logiskt då denna nedgång inte drivs en kris utan FI som har i uppdrag att få ned skuldökningstakten.
Av samma anledning är fortsatta nedgångar att vänta då FI kanske vandrat 10-20% av vägen mot en mer stabil utlåning. Det kommer ett flertal ytterligare åtstramningar framöver, såvida någon av dem inte orsakar en större kaskad nedåt. Då behövs inte några fler åtgärder utan uppdraget är slutfört.
Det är säkert flera faktorer. Men är inte det i linje med vad som varnats för: att ett fall från väldigt höga prisnivåer kan bli långt.
Pga:
– löner som inte växer i takt
– för bra tillgång till billigs krediter
– för inlåsningseffekter
– för utlåsningeffekter gentemot sämre bemedlade & unga (sparade etc)
– för att det byggs fel typ OCH för mycket bostäder.
Marknaden – oavsett riktig eller inbillad, är inte oändlig.
Tillägg: skulle stå "-för bra tidigare tillgång till billiga krediter."
Bostadspriser beror direkt på hur mycket pengar bankerna lånar ut. Vanligt folk har inte 4 miljoner i madrassen till ett husköp. När bankerna slutar låna ut går priserna ner. Jo, räntan slår också mot månadskostnad och försäljningspris. Bankerna styr marknaden och låntagarna tar risken. Amorterar man 5.000 i månaden tar det grovt räknat 20 år att betala 1.000.000 kr. Har man 3 miljoner i lån tar det 60 år. Ett arbetsliv är väl inte ens 40 år. Har vi bubbla eller inte…
Äsch. I vår nya vackra värld behöver man inte betala tillbaka lån. Lånen löses vid försäljning!
Endast 4mil lån? Din pappa och mamma kan väl ge dig extra 4mil kontant eller lån till. Bostads priset är fortfarande för lågt om du jämför med London och Berlin .
Sen när blev Berlin jämförbart med London och t.ex Sthlm? Berlin är extremt billigt och minst hälften så billigt som Stockholm t.ex både om man kollar på centrum och storstadsområdet. Sen är väl Berlin lite dyrare än Helsingborg men det går inte att jämföra äpplen med päron.
@Toni !
+++!
Om du har en infaltionsrelaterad löneökning på 2% per år motsvarar det en amortering med 20 000 kr per år och miljon, dessutom. Den effekten raderar en miljon av fyra miljoner i lån på 12 och ett halvt år.
Det är framförallt därför det är en så bra affär att låna jättemycket. Så länge man klarar räntorna och inflationen och löneökningar tickar på. Människor som kan räkna har ett övertag över de som inte kan det.
Äsch! Investera med "Robinsson-Robban" istället enligt en enkel strategisk filosofi… 😉
"…Planen Robert Andersson drog upp 2011 löd:
Investera i bostäder. Flytta med jämna mellanrum. Intresseanmäl tidigt på nyproduktion av bostadsrätter. Vänta två till tre år och se hur värdet utvecklar sig, innan du binder dig. …"
https://www.expressen.se/noje/robinson-robban-lamnar-sverige-med-miljonerna/
Det är ingen tvekan om att det är en nedgång men det är inte samma sak som den kraschade bostadsbubblan 1991-92 (som hade sänkt hela banksystemet om inte Carl Bildt hade släppt kronförsvaret) utan en vanlig eftersläng efter de enorma ökningarna de senaste åren.
Dock intressant med en nedgång på bostadsmarknaden samtidigt med -0,5% styrränta. Säger en del om det ekonomiska tillståndet i landet.
Johan köpte nytt – får inte huset sålt
https://www.aftonbladet.se/a/8wpr1w
Lol!!!!
Vad är problemet? Han har ju fått lånelöftet. Fritt fram att hyra ut befintligt boende tills priserna och köptrycket åter vänder upp. Radhus ska för övrigt inte säljas i januari, utan tidigast slutet av mars.
En "torsk" som gått all-in på att Investera med "Robinsson-Robban" enligt en enkel och bombsäker strategisk filosofi… 😉
"…Planen Robert Andersson drog upp 2011 löd:
Investera i bostäder. Flytta med jämna mellanrum. Intresseanmäl tidigt på nyproduktion av bostadsrätter. Vänta två till tre år och se hur värdet utvecklar sig, innan du binder dig. …"
https://www.expressen.se/noje/robinson-robban-lamnar-sverige-med-miljonerna/
Iblandekonomi: Tänk om det köptrycket inte kommer då och det blir en lång nedgång i flera år? Vilket det allt mer börjar likna….
OT!!
OP igen !! 😉
"…
Polis utreder ett omfattande fusk med personal på ett av Oscars Properties prestigeprojekt i centrala Stockholm. Ett 30-tal byggarbetare sprang från platsen när polisen försökte genomföra en id-kontroll…"
Undrar just varifrån dessa byggare kom ifrån? Knappast ett EU-land.. Killgissar på Uzbekistan varifrån ju många mycket högt kvalificerade likt Akilov dito kommer ifrån.. 😉
http://www.e55.se/artiklar/svartjobbare-pa-oscar-properties-lyxbygge/
Jag skulle tro att de sprang pga personalliggaren. Polisen har ibland Skatteverket med sig.
Det kostar den anställde 2500 kr personligen att inte vara inloggad i personalliggaren så det kan ju vara värt att springa. Även om man är svensk, eller EU-medborgare, fast jobbar svart.
Just för OP börjar jag få vibbar av "boo.com" och "Framfab"…