Baserat på att januari normalt är en stark månad för bostadspriserna föll lägenhetspriserna i själva verket i januari, även i Stockholm.
Moln tornar upp sig över Gärdet i Stockholm. Arkivbild. Visar inte aktuell situation. |
Som tidigare bloggat är januari normalt en månad med kraftigt stigande bostadspriser. Gårdagens siffror från Valueguard är i själva verket svagare än normalt för december – januari.
Snittet för Stockholmspriserna i januari är +3.20% enligt Valuguards data och för lägenheter i hela landet är snittet +3.04% i januari. I år steg priserna bara 2.4% både i landet som helhet och i Stockholm.
Ett annat asätt att titta på säsongsvariationen är förstås att titta på helåret. Helåret januari 2016 – januari 2017 steg priserna i Stockholm med 5.34%. Snittuppgången har varit 9.73%. I år är de istället -8.60% enligt Valueguard. Förenklat har priserna säsongsjusterat i så fall fallit 9.73+8.60=18.33%.
Säsongsjusterat föll alltså lägenhetspriserna i januari. Nedgången är inte bruten – priserna kan förstås fortfarande vända upp, men det går inte att säga att så redan har skett.
19 kommentarer
Yes! Nu korkar vi upp champagnen o lägger fram ostronen!
Ska bli ruskigt intressant att se konsekvenserna av amorteringskravet, speciellt i storstadsområdena. Tror att det kan påverka prisbilden mer än vad vissa vill tro.
Japp det ska bli kul att se men jag befarar att det inte kommer bli någon skillnad utan snarare en acceptans från köparnas sida att boende numera kostar mkt mer i månaden med det nya amorteringskravet men eftersom jag inte köpt något hoppas jag givetvis att jag har fel och att vi får en priskorrigering ner motsvarande den procentuella ökningen av månadskostnaden i och med det utökade amorteringskravet 🙂
Försöker du slå världsrekord i världens längsta mening, Toni?
OnT: Mr Perfect har så rätt! Jag skålar med dig!
@Blutsaft: Nej.
Nej, priserna föll inte i januari säsongsrensat. Det förutsätter att priserna har stått still tidigare år. Prisökningstakten från tidigare år sjönk dock ganska kraftigt.
Nej, det förutsätter inte att de stått stilla. Så vida "prisökningstakten" inte kan vara negativ saknar du halva analysen här.
Min anaöys bygger på snittuppgången i januari och snittuppgången för helåret. Men jag håller med om att det är problematiskt att dra slutsatser om nedgångar och uppgångar för helåret baserat på dessa snittprisförändringar. Men det går åt båda hållen.
Börserna skakade av sig en högre inflation än väntat i USA, återstår att se hur fastighetsmarknaden klarar av stigande marknadsräntor.
Eftersom siffran -8,6 % är beräknad över ett helt år så innehåller den redan säsongseffekter.
Med ditt sätt att beräkna skulle stabila priser över ett år vara samma sak som minus 9,73 %. Det blir bara konstigt.
Vilken månad tror ni att vi är tillbaka på tidigare toppnotering. Senast september i år tror jag.
Chanserna att detta skulle inträffa i September i år sätter jag < 10%. Det skulle liksom kräva att den marknad som är både uppblåst till himlen och oerhört skeptisk plötsligt ska svälja ett ännu större utbud utan att priserna kryper nedåt – och sedan avsluta det hela med 8-9% upp i augusti/september.
Efter halva månaden har vi liksom fallande priser redan i Februari: http://www.penates.se/stockholms-lan-bostadsratter/
Detta är brinnande högsäsong, och före amorteringskravet. Jag förstår inte riktigt när, vart, hur du ser att årets rally ska starta?
September 2030. Tidigast.
@Linus. Nu är februari upp för Stockholms kommun som detta blogginlägg handlar om. Detta trots att februari är en månad då priserna går ner. Så under en bloggpost som handlar just om säsongseffekten lyckas du ironiskt nog missa att ta hänsyn till den.
Följer Booli dagligen vad gäller norra Kungsholmen i innerstan. Tycker priserna hålls uppe riktigt bra. Det droppar in slutpriser hela tiden på 80-100 000 kr/kvm. Det känns som en återhämtning i förhållande till hur det var runt jul.
@Mopongo, februari är tvärt om ner i Februari per prognos. Om du inte orkar titta på vettiga källor får du gott vänta på HOX innan du ser det.
Jag tittar på husmask och kan konstatera att priserna för Stockholms kommun är upp. Områdesjusterar du är det fortfarande upp och tar du hänsyn till snittet på kvm är det också upp. Vad använder du för källor? Och vad visar de?
Iblandekonomi och Mongo *lol* är bra att ha här som vågskål till alla dysterkvister. Sen att de hyfsat nyligen köpt bostad och försöker snacka upp priserna är sin sak. Men de allvarliga är att dom har fan i mig inte lagt fram ett enda jävla vettigt argument varför priserna ska upp och för 20:e gången nej, det är inte avhängt den låga räntan. Kanske är amorteringskravet för lamt, men jag tycker tveklöst vi ser tydliga tecken på att vi går från en epok av hög utlåning till en kreditsnålare tid.
Låg arbetslöshet, låga räntor, god tillgång till lån, ränteavdrag, låg fastighetsskatt, nettoinflyttning, inflation.
Dagens priser har sitt ursprung i princip noll arbetslöshet (bland svenskfödda), historiens lägsta ränta, frikostig kreditgivning, flykt till "trygga" områden och 10 års ständigt stigande hus och aktiepriser som får vissa att känna sig rika. Om hörnet har vi mer amorteringskrav, höjd ränta där bara 1-2% ökning ger dubbel räntekost, lågkonjunktur, ökande arbetslöshet, och stora kostnader för Sveriges strukturella problem. Därtill 5000-6000 miljarder i skulder totalt. Kan bara se att kronförsvagning och/eller superinflation som kan leda till högre priser på sikt. Kan ha fel, för det kanske finns fler kort som riksbankerna kan spela ut som gör att det håller på i 10 år till?.