927
Dags för en liten söndagsenkät. Och med tanke på siffrorna från Booli och den gryende krisen inom försäljningen av nyproduktionslägenheter, så är det väl aktuellt att fråga om vi upplevt toppen för bostadsbubblan nu? Eller fortsätter priserna uppåt?
Så vad tror ni? Har vi sett toppen för den här gången eller får vi se högre priser det kommande året (=under de kommande tolv månaderna kommer det bli nya prisrekord generellt – lokala variationer finns alltid).
Svara nedan.
94 kommentarer
Står vi inför kännbara prisfall så ligger vårt stackars Svedala riktigt, riktig illa till. Betänk att vår befolkning varit drogad under 20 år nu på konstant prisuppgång vilket avspeglas i att vi lever som sybariter…Igår kväll i Sthlm gick knappt att få ett bord på ngn restaurang. Det är en sån toppish stämning att jag inte tror att jag sett ngt liknande sedan Yuppie-eran…
Kännbara prisfall + samhällets gigantiska kostnader för integrationen kommer att förändra vårt land i dess grundvalar, dess värre.
Hej Unknown
Landet har redan förändrats i i dess grundvalar…dess värre.
En bristande bostadsbubbla skulle kunna driva det i ruin.
Med tanke på resultatet i röstning här, så kommer även den psykologiska effekten in i bilden och driver på.
Man vet ju aldrig men har svårt att se det bara fortsätta upp upp. Mängder med nya hus byggs i orten. Förutom huset så är poolen naturligtvis på plats och på garageuppfarten står en sprillans BMW eller Audi.
Jag kanske är mossig och dum som i stort sätt inte har några lån alls med villa och ordning runtomkring. Men jag fattar inte att alla kan fixa denna standard. Några naturligtvis med höga löner, arv och annat men inta alla dessa jag ser. Det måste ju till slut brista?
Vi som är födda på 50-60- och kanske 70-talet har ju lärt sig i en annan skola. Inte den här låne-karusell skolan.
Inte heller är man direkt imponerad. För hur mycket äger egentligen personerna som sitter i sitt lilla lyckliga, konstlade, belånade välstånd.
Trevlig söndag!
Grattis till dig som föddes i rätt årtionde. Var det jobbigt att betala av lånet på 5 riksdaler? För oss "stockholmare" som är 80-90 och 00 födda så är det bara att flytta utsocknes. Hört att det är fint i Flen, där kanske man kan göra karriär tills ni trillar av pin.
Bitter?
Det är fortfarande valfritt var man väljer att bo och jobba.
Finns många schyssta ställen ,B , fast det går inte tunnelbana dit.
De som har lånat mest har också haft störst hävstång. Det går nog ingen nöd på dessa individer. Det kan gå ner många miljoner innan det börjar brännas
Joakim: Du missar det viktigaste. Du tycks tro att det här kommer att handla om att klara sina egna betalningar….men det jag menar är att när vi får en prisstagnation/nedgång så förändras hushållens konsumtionsmönster. Man gör helt enkelt inte av med lika mkt pengar längre. Så är det alltid. Det leder till konjunkturnedgång vilket trycker ner priserna ännu mer, ökar arbetslösheten och lägger en våt filt över landets ekonomi…
Jag ber för en totalkrasch som raserar välfärdsstaten och ställer grupp mot grupp. Jag vill se staten få slut på pengar. Endast då kan vi bygga det här landet igen
Hej
Mottot i Sverige har, och tydligen fortfarande låter: "Låna dig rik!"
Själv har jag hoppat av tåget för ca 25 år sedan…sitter sedan dess i en, förvisso enkel, men egen ägt kåk sedan dess och blev "rik" på kuppen.
I alla fall så pass rik att jag kund unna mig och sluta jobbet när jag var 57!
Ekonomiska bekymmer har jag aldrig mera haft sedan jag blev skuldfri.
Hoppade tidigt på "it-expressen" och hoppade av när alla trodde man kunde tälja guld på tåget…för inte länge sedan trodde alla att man kunde göra en "bostads-karriär" (vilket ord om man tänker efter).
Den trossatsen naggas nu i kanten…
Kostnader för integration? Är väll frågan om investeringar och vinstmaskiner. Låter rasistiskt när du skriver så.
Ge dom riktiga jobb som ingenjörer och läkare så att dom får en chans. Att skicka dom i kusinernas tjänst ute i någon skabbig förort kommer aldrig ge dom den motivation som krävs för att skapa lönsamhet.
Dessutom har vi ju nu ypperligt tillfälle att få staten att köpa värdiga lägenheter från bostadsrättsöverskottet till dom i och med att priserna går ned.
Då hamnar ju dom trots allt i områden där en stor del svenskar bor.
Det finns möjligheter bara vi har rätt regering.
Om bostadsprisena föll rejält, då skulle Lyxfällan på TV ha gott om nya deltagare …
Verkar inte vara nån bristvara där redan nu.
Nedåt till 2032.Men det var kul för en tid.
Läst Armstrong ser jag 😉
Ner ner ner nerför backen ner…
Ok tror ju vi passerat toppen, populistiska utspel inför valet är vad jag ser skulle kunna få upp priserna till nya rekord.
Räntorna kan ej bli mycket lägre, å andra sidan lär de förbli låga länge till.
Bankerna stryper krediterna inför hot om skuldkvotstak och hårdare amorteringar.
Ränteavdragen kan naggas i kanten.
Nyproduktionen producerar nya lägenheter i hög hastighet.
Lägenhetsflipparna och spekulanterna får kalla fötter.
Jag ser inget som kan driva priserna uppåt.
Politiker har nog lite möjligheter. Höjda ränteavdrag, mer statliga/kommunala uppköp av BR, sänkt skatt generellt och kanske största "risken" ökad inflation. När det gäller inflation så ser ju toppen som passerad ändå i så fall iofs. Men jag kan nog tänka mig att man försöker lösa problemet med hög inflation helt vansinnigt men nog en reel risk.
Jag tror som du att lösningen från styrande håll heter evigt låga räntor och en hög(men så gott det går dold) inflation vilket jag tror vi ser redan nu.
Marknaden kan uppenbarligen falla utan att räntan stiger.
Självklart. De brukar de flesta pyramidspel göra.
"Nyproduktionen producerar nya lägenheter i hög hastighet."
Tror du att denna företeelse kommer att pågå i all evighet? Bostadsutvecklarna har det tufft nu, och byggstarter kommer att skjutas i tiden. Regeringens mål om 600 000 bostäder till 2025 lär inte uppnås så lätt som folk tror. Ge det några år och vi har ett än mer akut behov av bostäder och nästa prisuppgång.
Nja, min tes är att vi kan få en rekyl under 1-2 år men sen kommer det sannolikt nya toppar.
So it goes, jag tryckte på fel knapp. Nej, betyder ner eller hur?
Men ärligt talat så fruktar jag vad som kommer att ske de närmaste 1-2 åren. Jag har själv "sålt av" och sitter numera "likvid" med bara med en attraktiv, skuldfri fastighet (och relativt litet aktieinnehav) som troligen jag inte kommer att sälja innan jag dör, oavsett upp eller ner.
Fallhöjden är mycket större än vi tror i denna mörka, kalla utpost i världen. Visst byggdes det ännu mer i Spanien före kraschen. Men det var i Spanien vid Medelhavets kust. Tänk på det en liten stund.
Vårt hopp är vårt samhällsbygge med god utbildning, hög grad av jämlikhet, stor tillit, god produktivitet och en bra combo av välfärd och företagsamhet (de nordiska "sosse-länderna" är de som har nått högst livskvalitet och bästa klarat de senaste kriserna). Men marknaden, ffa bostad men även aktier, har varit styrd av helt fel saker (om vi vill behålla vårt samhällsbygge)de senaste 2-3 decennierna. Det spårade helt ur under Reinfeldt, även om det började tidigare.
Jag är helt övertygad om att det kommer ett allvarligt prisfall på bostäder och att det kommer att "smitta" hela ekonomin i ett land som Sverige. Hur vi klarar att hantera det är upp till oss. Vill vi se mer av klasskillnader, segregation, skatteflykt, bostadskris, sjukvårdskris, kriminalitet etc., eller kan vi en gång lyckas samla oss till ett gemensamt ansvar för välfärd för alla OCH fri företagsamhet (och inte minst ett gemensamt försvar värt namnet)?
Vi kan bygga schyssta bostäder till alla ännu en gång om vi vill (vi har kunnandet och de finansiella resurserna) och därmed "hantera" nuvarande och förebygga kommande bostadsbubblor. Men vill vi det? Eller vill vi (som har möjligheten) hellre starta ett nytt bolag på Malta och inte hedra vårt samhällskontrakt? Vad kallar man en soldat/officer som gör på det sättet i en kris (krig)? Ett aktuellt exempel: Östling, du har från födseln (i Norrbotten!) fått din rätt i det svenska samhället, ta nu för fan ditt ansvar och betala din del i samhällsbygget!
Östling har ju enligt egen utsago betalat >180 miljoner kronor i skatt i Sverige. Han har väl betalat sin del med råge?
"enligt egen utsago". Är det nån som blir påkommen med att fuska som inte hävdar sin gudagivna rätt att göra det?
Hur har han tjänat de pengar han betalar skatt på? och hur bestämmer man sin del med råge? om dessa 180 miljoner i skatt inte motsvarar i procent av inkomst vad tex du och jag betalar i skatt så ställer jag mig frågan varför vi skall betala mer av vår inkomst i skatt än vad han gör.
Om man betalar så pass mycket skatt, så är man utan tvekan en nettobetalare i Sverige. Det kan man se som att man betalar sin del och mer därtill.
Vi får väl se, någon får sammanställa Östlings deklarationer. 180 milj ska vara skatt i Sverige och Tyskland sedan 2010.
"nettobetalare" alltså, vad innebär det och varför drar du in det i diskussionen? Låt säga att en Big Mac&co kostar 15 spänn, betalar jag 16 spänn är jag alltså en "nettobetalare" och har rätt att handla för det priset? Eller ska jag betala samma som alla andra?
Jag gissar lite grand vad Leif försökte uttrycka. Nä, det går förstås inte att försvara beteendet etiskt, men det vore kul att se detaljerna och hur mycket skatt som han sluppit betala på grund av sitt Malta-bolag.
Det jag menar med "nettobetalare" är att man betalar mer skatt än upplevd nytta, ungefär som om staten och kommunerna vore snabbmatsrestauranger. Då kanske Leif tycker att han hellre vill betala "bara" 1 000 kronor för sin hamburgarmeny istället för 1 200 kronor (samtidigt som de flesta bara betalar 80 spänn och vissa får maten gratis). Nåt i den stilen.
Eller översatt till offentlig ekonomi, när man känner att man betalt hela sin del av offentliga utgifter (typ skola + vård + grundläggande säkerhet + framtida omsorg) så är det kanske inte konstigt att man funderar på vad man "får för pengarna". Vi andra har accepterat det här systemet såklart, men drottning Elizabeth, Leif Östling och många andra karaktärer verkar vilja hitta lite smarta genvägar.
Ja, vad är en "nettobetalare", det kan man verkligen fråga sig. Jag har själv betalat ett antal miljoner (ganska många miljoner, även om långt från 180) i skatt men jag har aldrig tänkt på det sättet. Jag är oerhört tacksam mot det samhälle som jag växte upp i som som gav mig möjligheter. Jag fokuserar på det jag har och är tacksam för det. Och jag har haft stor tillit till att det jag har betalt i skatt (hittills) har gott till goda och välgrundade ändamål. Numera har även jag börjat att tvivla och det är inget gott tecken.
Men jag står upp för ett gemensamt "samhällskontrakt", även vad gäller att alla har rätt till en rimlig bostad. Jag tror inte att det finns något bra alternativ. Det ultimata (?) uttrycket för detta var att acceptera värnplikten. För min del, att lägga ett drygt år av mitt liv på att lära mig att strida och dö för vårt gemensamma samhällsbygge.
När vi har tagit denna "djupare" dialog så kan vi återkomma till frågan om "nettobetalare".
Det är alltså nu officiellt att Svenskt näringsliv förespråkar feodalism.
Det sammanhållande kittet i samhället är inte lika starkt längre. Tilliten och solidariteten mellan människor är starkt försvagad. Personligen tänker jag inte lyfta ett finger för någon utanför familjen eller den inte vänskapskretsen
Tråkigt att läsa, O B Kväm. Jag är övertygad om att antingen bygger man ett samhälle baserat på tillit, solidaritet och lag, eller så odlar man konflikter och kriminalitet.
Att hantera den "förlust" som den ofrånkomliga nedgången av "värdet" av svenska fastigheter i storleksordningen 1 billion SEK, samtidigt som 100 000 tals nya människor behöver bostad, kommer att bli en stor "test" av det svenska samahällskontraktet/folkhemmet.
Calle Johan, man kan inte tvinga medborgare till någon slags "samhällskontrakt". Man är inte skyldig landet Sverige något för man råkar vara född där och fått tex utbildning. Annars är vi inne på ett DDR spår. Däremot har man som plikt att betala skatt och lyda lagen. Man får även skatteplanera om det är lagligt. Som jag antar Östling gjort.
Precis. Östling verkar inte gjort något olagligt. Han har bara skatteplanerat. Moraliskt? Lagligt ja.
Re. Calle Johan
Solidariteten funkade när det var 5% som inte kunde/ville försörja sig själva. Nu när staten har importerat "hjälplösa" så att siffran är 20% (och stigande) istället så funkar det självklart inte längre. Varför bidra till något som är helt ohållbart? Det är inte solidariskt utan bara korkat. Nej, ju snabbare det faller desto bättre, Östling är en hjälte.
Östling har det samhälle som han inte vill betala skatt till att tacka för alla pengar han tjänat.
Så det är inte insats och tjänster han betalar för.
Sedan må det vara lagligt.
Fan vilka grisar ni är. Det är klart det finns ett oskrivet samhällskontrakt. Utan det inget samhälle, bara djungel. Passar det inte så får ni dra. Varför är ni så besatta av att "hämnas" för att ni inte kan grisa ännu mer och vill fullt medvetet kasta ut barnet med barnvattnet i ett samhälle som från första början trots allt möjliggjort era liv? Snacka om mer pengar än hjärna.
Attityden slår ju tillbaka. Varför ska man slita på ett jobb när man vet att affärsfolk ändå gör allt för att utnyttja en och undslippa ansvar? Förtroendet försvinner och det söndrar samhället från bägge håll. Brasilien är ju ett jättebra land…
Men ja, det är ju lätt att skrika efter en nedläggning av samhället och förespråka feodalism och (ekonomisk) darwinism när man redan skinnat världen på så mycket resurser att man har för resten av livet. Kul att ni kommer ut.
"Så ska de skapa ett Sverige för de rika"
@snetmot
Man kan tycka vad man vill men han följer bara lagen. Betalar du själv in mer skatt än vad du behöver?
@Nils
Mitt långa inlägg riktades främst mot O B Kväm, Bengt Eriksson och Carmania.
Tror vi har nått toppen för toppriserna men det billiga kan gå uppåt lite till. När folk inte vågar köpa det dyraste blir de billiga objekten mycket mer attraktiva.
Är nog möjligt, kan nog även finnas en del som säljer om det går med vinst och byter "ner" sig till mindre/billigare några kan ju ha lite insikt och vilja minska sina risker.
https://www.sydsvenskan.se/2017-11-05/sa-blastes-bostadsrattsforeningen-pa-tvahundra-miljoner-medan-ordforanden-byggde-fabrik-och-lyxvilla-i-kosovo
The botten is ännu ej nådd…
Om centralbankerna börjar/fortsätter trycka pengar i stor skala vid tecken på lågkonjunktur kan ju priserna ev fortsätta upp. Någonstans ska ju de nya pengarna ta vägen
Bankerna kan inte tvinga folk att låna, inte än så länge i alla fall. Men det kanske blir nästa "grej".
Hej Siwoti
När det finns ett nytt slaveri, så som bankerna har upprättat, så är även detta fullt möjligt.
Piskan kommer att vina över de nya slaver, som till råge på allt har blivit det många gånger frivilligt, så att blodet sprutar ur deras ryggar.
Motto kan vara:
"Låna ännu mera…
så att din familj kan överleva."
En orsak till nedgången kan vara att bankerna håller hårdare i pengarna. Inte lika lätt att låna längre?
Det är lätt att låna men de senaste åren har svängt rejält. Från amorteringsfritt till krav på 3% amortering för högt belånad. T ex ett par i Stockholm med hög inkomst (2 ggr 50tkr/mån) med 2,5Mkr kontant som vill köpa 3:a innerstad eller radhus för 8,5Mkr landar på 15tkr/mån i amortering. Många tror att räntan kan gå upp till runt 3-4%, vilket i så fall ger utgifter på runt 25-30tkr/mån. Känns säkert tung och så börjar nedgången som kan bli en självförstärkande spiral. Just nu är det lite "chicken race" mellan säljare och köpare.
Ekvationen mellan ökade bostadspriser och löneökningar går inte ihop så därför kommer det förr eller senare leda till ett stopp i ökningen. Detta av det enkla skälet att inkomsterna till slut inte räcker för de belopp man behöver låna.
Tittar man på relationen bostadspriser- bolåneskulder- räntenivå samt lönenivåer för tex kraschen på 80 talet och jämför med nuläge så kan man se att man numera har en mycket högre andel av sin ekonomi uppbunden i bostaden. Efter kraschen så var det många som satt med räntor över 10% vilket blev kännbart för den enskilda men även för samhället. Om motsvarande skulle hända nu så skulle allt bli värre för 10% ränta på nuvarande skuldkvoter och lönenivåer skulle slå hårdare än då.
Nästa blir att locka folk med rabatter på nyproducerat och istället öka på skulden i föreningen, möjligen kan det lura spekulanter så att pyramidspelet inte rasar ihop än på ett tag.
Det görs ju. Om om någon bygger nytt med absurda nivåer på lån I föreningen så kanske vi i allafall får det belyst i media, det vore nog nyttigt.
Typ första året avgiftsfritt…
Släpp marknaden fri:
Köp tre bostadsrätter – betala bara för två.
Köp en lägenhet – få cykel på köpet
Köp nu – betala i januari
Eller…
Sms:a: BOSTADSKÖP till nr XXXX så har du både lån och nycklar till en vindsvåning inom en timme.
Har Sverige upplevt toppen på bostadsbubblan? Stockholm eller övriga landet eller alltihop? Finns rätt många platser i Sverige där det fortfarande är väldigt billigt att bo trots hyfsade jobbmöjligheter.
Ja Sverige, så alltihop antar jag. I praktiken har jag dock svårt att se en generell nedgång som inte är ned i Stockholm. Och även att de som ev går upp även om Stockholm går ner skulle påverka Sverige som mätområde, men visst om Stockholm ligger nära noll så…
Känns som "ner" i Stockholm, och det kommer kyla av ökningarna i andra delar av landet också. Det byggs ju fortfarande väldigt mycket i Göteborg/Malmö och efterfrågan känns fortsatt stark.
Blir det en tillfällig dipp som 2011 eller blir det nåt djupare?
Jag hoppas det men befarar att jag kommer bli besviken i väntan på en priskorrigering 🙂 Jag ser fortfarande inga prissänkningar på nybyggen i GBG.
Ja vi har nått toppen.
Kan rekommendera er att gå in på hemmet och söka på den stadsdel ni är intresserade av och välja se endast budgivningar. 7 av 10 har bud under accept, 2 har på acceptpris, 1 har dragit iväg med max 100-200k.
Utöver det finns det minst lika många lägenheter som står helt utan bud och nu ska ha sin tredje visning. Har 3 personer i bekantskapen som står helt utan bud trots attraktiva områden.
Om ni tillåter att jag är lite självgod så har jag senaste 1,5 åren sökt hyresrätt då jag ansåg att de bara var en tidsfråga innan de sprack. I februari sålde jag och sambon var brf och flyttade till nybyggd hyres i en högt ansedd idyll 35 min från sthlm med lägst mottagande och välbärgade människor. En milj på kontot netto. Då har jag påpekat till alla mina vänner att de måste se över sin situation och göra vad de kan för att ta sig ur pyramidspelet. Vänner och kollegor har fnyst och skrattat när jag påpekat detta. Jag är inte skadeglad men så sinnessjukt nöjd över uppfyllt mitt mål när verkligheten kommer ikapp för många.
Grattis. Klokt gjort och troligen vältajmat. Dina vänner kan gott skratta vidare medan du är ångestfri.
Var finns det sådana idyller 35 minuter från Stockholm?
Djursholm? Vaxholm?
En ledtråd är att kallas världens ände. Kan garantera er att ni får se en bild av gamla Sverige som boende här. Fungerande skolor, mindre stress, grannar som bryr sig och äldre som blir respekterade. Oerhört tryggt och dessutom väldigt vackert.
Det finns nog många ställen men Nykvarn kan vara ett?
Man är ju inte tvungen att bo innanför tullarna. Om man lyfter på ögonlocken så kanske man upptäcker att det finns fungerande samhällen utanför som dessutom är annorlunda prissatta.
Utflyttad Stockholmare
Du får gärna förklara för mig och alla andra vad det genialiska består i att sätta sig i en dyr hyresrätt.
Kortsiktigt kan ditt drag visa sig rätt men inte på lång sikt (om du väljer att bo kvar i hyresrätt).
Sen det där med pyramidspel är naturligtvis bullshit.
Dock mycket bra att du trivs och det är det viktigaste!
De ekonomiska aspekterna hade du dock kunnat skippa i ditt resonemang.
Jag anser på fullt allvar att bostadsmarknaden är ett stort pyramidspel. Bygger på evig tillväxt där bankerna behöver fortsätta låna ut mer pengar för att de ska stiga.
När jag hör vänner berätta stolt och med hög haka hur mycket de amorterar kan jag inte överhuvudtaget se vad de är och vara stolt över. Du amorterar enligt mig på skapade låtsaspengar som dragit upp bostadspriserna till löjliga nivåer. En vän hade amorterat 300 000 kr, nu när han ska sälja får han inte ett endaste bud. Vad kommer dom 300k vara värda om han inte ens får de sålt?
Jag tycker "rätt" hyresrätt är helt fantastiskt. De har massa grundläggare fördelar där du vet vad du ska betala varje månad. Jag betalar hellre dessa pengar till ett familjeägt företag som valt att satsa på sjyssta hyresrätter än att göda bankerna med pengar. Slutar något att fungera ringer jag en jour som tar hand om det.
Hyran är inte heller särskilt hög om man jämför med den brf vi bodde i tidigare.
Vad är det på lång sikt enligt dig som kommer vara negativt med hyresrätt?
Jag anser att vi just nu är inne i ett paradigmskifte för bostadsrätter. Självklart handlar mycket om när du kom in på brf marknaden. Men jag är övertygad om att de som kommit in senaste 5-7 åren kommer se sin handpenning ryka och mer därtill.
Jag är följer spektaklet på nära håll och ser vad som sker, all data från andra bubblor visar att gemene man är inne i förnekelsestadiet just nu. "De är bara en liten dipp som kommer komma ikapp". Men nej massa förutsättningar har förändrats på marknaden jämfört med tidigare, ingeting är sig likt.
Folk har pratat bostadsbrist, jag är övertygad om att känslan av bostadsbrist har berott på hetsen för bostäder. Folk som bott i sämsta förorterna flyttar till lite bättre förorter, de i ok förort flyttar till närförort, närförort till finförort, finförort in innanför tullarna, de i tullarna till ännu finare adresser, de på fina adresser har flyttat till de allra finaste adresserna och de på finaste adresserna har flyttat till välbärgade kommuner med villor.
Denna gemensamma hets har lurat folk att de råder bostadsbrist när allt egentligen handlat om att ALLA vill flytta samtidigt. Svensken är flockdjur och de kommer närmaste året visa då priserna går ned, på exakt samma sätt som priserna gått upp.
Svensken är enkel, är de inte bostadssnack så är det flyktingsnack, eller nu som metoo-hets. Allt går i cykler och hypnosen är alltid total utan stopp.
Ungefär som överslagshandling i djurlivet, fåglar har en tendens att göra något helt irrelevant för situationen. Är den attackerad kan den inte bestämma sig för om den ska slåss eller fly och kan därför plötsligt börja putsa sina fjädrar mitt i en strid. Svensken är likadan, den ser fördärvet och att landet håller på fallera, därför tar svensken till sig irrelevanta diskussioner som hbqt, alla 100 gayfrågor, hen-debetten, uppdelade toaletter, olika priser hos frisören beroende på kön, osv, osv. Missförstå mig inte vissa utan diskussionerna är viktiga men mycket skräp har varit på tapeten. Frågor som rör 2% av befolkningen men som plötsligt alla ska rätta sig efter. Dem riktiga problemen glöms bort. Efter terrordådet på drottninggatan var snacket efter vi är starka och ska inte låta oss påverkas, vi får ihop och visar att vi är ett folk som bryr oss om varandra. En av de drabbade som förlorade en anhörig gick nyss ut och påpekade att allt snacka om hjälpas åt tillsammans har de inte känt av. Folk som inte har drabbats berättar hur de som faktiskt drabbats ska reagera och agera. Pinsamt.
p.s. fullt medveten om att jag har svårt att hålla mig till ämnet men de blir så när jag skriver. Hela bostadsdebatten anser jag så mycket större än kvm pris. De är en masshypnos.
Snor ett citat jag nyss läste och fastnade för:
What Orwell failed
to predict was
that We`d
buy the cameras
ourself, and
that our biggest
fear would be that
Nobody was watching
"Modetorskar" som bara måste ha det senaste "tjafset" från H&M bara för att "alla andra" har det…
😉
Utflyttad stockholmare
Du har aldrig reflekterat över att du kanske har fel i dina antaganden?
Bengt
Bättre kan du. Det är ingen som tycker att HM är hett. Tvärtom.
Utflyttad Stockholmare har rätt. Om man bara förstår vilken betydelse huspriserna haft för framför allt västvärlden, och inte minst Sverige, så blir pyramidspelet glasklart. Förstår man inte detta, så "too bad"…
SÖ: Tänk om du någon gång kunde utveckla ett tydligt och klart resonemang kring din tes om bomarknaden. Tycker att det är mest floskler ideligen…
Ja! Hela tiden, varje dag har jag lagt tid på reflektera över om jag är helt fel ute. När man går ifrån en diskussion och 5 av 5 inte håller med och tycker man är knäpp så har jag funderat på, är det jag som är fel ute? Men nej jag haft så pass många rätt hittills i mina gissningar. Nu har till o med flera hört av sig och berättat att de drabbats av de jag förutspådde.
Nu pekar jag inte på någon särskild person här men jag har fått information som tyder på att staten har personer som är mer eller mindre anställda på att försöka hålla diskussionen borta från de mindre bra i t.ex. diskussionen om bostäder. Har ni tittat i bostadsbubbla tråden på flashback? Där finns de framförallt en person som jag är övertygad om är sådan som bara sitter och säger emot för att hålla folk i schakt. Tittar man på antalet inlägg dagtid så ser de fan ut som de är personens arbete. Haha.
Jag har tippat att det går svagt ned i år i Cornus enkät för 2017 (bostadsmarknaden).
Där finns det två alternativ, antingen har jag rätt eller så har jag fel. 50/50 typ.
Jag får gratulera Uflyttad stockholmare och Unknown till att ni vet allt och rekommenderar finansmarknaden till er. Ni kommer att bli ofantligt rika på kuppen (fast det är ni kanske redan, vad vet jag)?
Inte min mening att låta dryg men du är ett klockrent exempel på någon som just nu befinner sig i förnekelsestadiet (du o många andra:)) och famlar efter något som inte finns.
Ser fram emot fortsatt diskussion men måste fokusera på börsen, händer spännande saker där just nu, så ja du gissa rätt. 🙂
Jag har precis skrivit att jag gissat på svag nedgång i år och ändå fortsätter du med att jag är i förnekelsefasen.
Är du psykolog nu också?
Händer väl absolut ingenting spännande på börsen.
Varje dag är den andra lik, som ett självspelande piano.
Sorry bara måste. Ja du gissar trots all fakta och data (googla om du vill veta vilket jag menar) på "svag nedgång" = förnekelse.
Du är ju för rolig.
Hur ska det kunna bli något annat än svag nedgång under 2017 i statistiken? (om det nu blir en nedgång öht).
Här har du frågorna.
Synd att du inte var med. Du hade säkert fått alla rätt.
http://cornucopia.cornubot.se/2016/12/forutspa-ar-2017.html
Jag tror du gjort ett smart drag.
Själv klev jag ur börsen tror juli -07 när OMX 30index skar 1327 vad jag minns. Gick in igen feb -09 du samma index stabiliserat sig på 609. Att sitta still i båten kan bli dyrt ibland.
Bor på Nya Zeeland, här ändrade central banken till att man behövde 20% i kontant insats för sitt huslån. Räntorna sitter på 4.5 till 5.5% på ett huslån/mortage. Det var för att dämpa huspriserna. Nu tre år senare har vi sett priserna stagnerat på de medel dyra fastigheterna och sjunkit på de dyrare fastigheterna men de billiga hemmen som t.ex en första husägare köper har fortfarande stigit. Man har också förbjudit folk som inte har permanent uppehållstillstånd/medborgarskap att få bjuda på en fastighet, man kan däremot köpa mark och bygga nytt som utlänning. Man har infört så spekulanter inte får köpa hus i tanken att hyra ut dom, vi pratar de hus som är billigare menat för första hemägare. Det funkar, det har inte blivit en bostadsbrist, mer har marknaden stagnerat på samma priser.
Bra exempel på hur en regering som tar ansvar för nationens ekonomi och folkets välfärd agerar. Sveriges makthavare borde åka på studiebesök.
Vill minnas att även Israel gjorde något liknande för att stävja begynnande bobubbla.
https://www.bokus.com/bok/9789187777219/kasinolandet-bostadsbubblan-och-den-nya-svenska-modellen/
Utmaning till alla belästa:
Ge en vettig förklaring på var pengarna
som bankerna lånar ut till oss kommer ifrån.
Det är ju inte längre ett system som bygger på att Agda 75 har sparat i 50 år och därför kan låna ut till Johnny 20 som vil köpa BR med banken som förmedlare.
Bostadsobligationer etc.
Gärna en närmare förklaring. Uppenbarligen har ju bolånestocken växt näst intill exponentiellt. Har då Svenskarnas sparande i tex bostadsobligationer växt lika mycket?
Svar nej.
De som köper bostadsobligationer är professionella aktörer.
Sen kan så klart svenska sparare sitta på räntefonder som äger bostadsobligationer.
Ok och vad menas ned kapitaltäckningsgrad och vad har det för betydelse? Vart kommer resterande del av "kapitalet" ifrån?
Tack för svar
Inte helt enkelt att ge ett kort och bra svar på det då tex Finansinspektionen mäter på flera olika sätt:
http://www.fi.se/contentassets/5e255389490f4142858c4a9ae889a497/kapital_pm_2017kv2.pdf
Ett förenklat svar är att kapitaltäckningsgraden är eget kapital/utlånat kapital (riskfyllda tillgångar).
Enkelt är följande:
Kapitaltäckningsgrad är hur mycket banken behöver ha av eget kapital (=aktieägarnas pengar) i säkerhet för att kunna täcka kreditförluster.
När låntagaren tillfälligt "skapar pengar" genom sin underskrift av en lånehandling har sedan banken resten av bankdagen på sig att ordna inlåning och upplåning motsvarande den skuld som banken nu deponerat på låntagarens konto.
Oftast har banken redan ett överskott av inlåning (bankkonton) och upplåning (obligationer), t ex pga dagens amorteringar, och inget händer. Annars måste banken gå ut på penningmarknaderna och obligationsmarknaderna och låna upp. Men banken gör generellt detta i förväg, eftersom de har någorlunda koll på hur mycket som de kommer låna ut den närmaste perioden.
Penningmarknad eller obligationsmarknad (eller inlåning) beror på typen av lån och dess bindningstid. I princip ska ett 5-årigt lån motsvaras av en 5-årig obligationsandel och 3-månaders ("rörlig") ränta motsvaras av penningmarknadspapper med motsvarande löptid.
Kapitaltäckningen beror på hur riskfyllt lånet anses vara, blancolån kräver mer av aktieägarnas kapital, bolån mindre.
Jag är fortfarande inte helt övertygad om att det vi ser inte är en paus i en uppåtgående trend.
Men visst ser det ut som att nyproduktionen kommit ikapp efterfrågan, även om prisklassen på den är hög…
Men säg att jag är 70% övertygad om att toppen passerats.
Det lönar sig inte att försöka undervisa Stefan Ö, han fattar helt enkelt inte.
Det där med "dyra hyresrätter" är bara ett exempel. Det är inte dyrt att hyra i Sverige (om det inte är ockerhyror naturligtvis). Att hyra är praktiskt, enkelt och flexibelt.
Jag tror att man håller på att bygga ifatt när det gäller lägenheter som ligger i kostnadsspannet den högsta och näst högsta kvartilen.
När det gäller lägenheter i den lägsta kvartilen så har det inte byggts några sedan 70-talet. I den näst lägsta har det inte heller byggts några på nästan lika länge.
Bostadsbristen är till stor del bara en brist på billiga bostäder och då särskilt billiga hyresrätter.
Den "lägsta kvartilen" lägenheter som byggdes på 70-talet var faktiskt ganska dyra på sin tid, och var helt klart i den övre halvan hyres/kostnadsmässigt.
Vi kommer sannolikt aldrig komma tillbaka dit, byggproduktiviteten har globalt sett stått still eller till och med gått tillbaks sedan 60/70-talet, av anledningar som jag inte vet.
Märkligt!
På Södermalm ligger det 8(!) nybyggda lägenheter ute till salu på Hemnet. Utan att kunna bevisa det är jag säker på att det var åtminstone fem ggr fler för en vecka sedan eller max två. Samma sak på Östermalm; det fanns rader av nya lägenheter ute, nu enbart 23. Av 240!
Jag antar att utbudet ökar så snabbt att bostadsutvecklarna, eller en del av dem, helt enkelt anser att annonserna inte fungerar just nu (i synnerhet inte på priser >150kkr/kvm).
På Söder ligger det för övrigt 300 lägenheter ute till salu, så ni kan välja gata, biodynamisk veganbutik och sojalattecafé precis som ni vill.