Dags för ännu en liten bostadsanekdot igen. Denna gång från “bostadsbristens Göteborg” där en läsare med nybliven sambo bara stod i kö i 160 dagar innan de fick ett förstahandskontrakt i en nyrenoverad lägenhet.
Hisingen i Göteborg. |
Paret har bott tillsammans sedan i januari via ett andrahandskontrakt. De satte sedan upp sig på Boplats Göteborg för att köa till ett förstahandskontrakt. Det tog 160 dagar och sedan skrev de på för ett förstahandskontrakt.
Det handlar om en nyrenoverad lägenhet med bra läge på Hisingen och hyran ligger på 13 000:- SEK per månad för 80 m2. Det tar tjugo minuter med problemfri kollektivtrafik att ta sig till centrum (jmf buss 16 från Eriksberg till Brunnsparken).
Så var det med bostadsbristen i Göteborg.
Poängen är att många som påstår sig vara tvungna att köpa en lägenhet inte bryr sig om att faktiskt försöka få ett förstahandskontrakt. Nej, du kommer inte få en billig central lägenhet, men de som köper bostadsrätter får inte det heller. Att betala eller skuldsätta sig med miljontals kronor är inte billigt och du “får” knappast en bostadsrätt över en natt heller.
Sedan är förstås en förutsättning för att få ett förstahandskontrakt att man har inkomster och inga betalningsanmärkningar. Saknar du inkomst och har betalningsanmärkningar kan du inte köpa en bostadsrätt heller, om du nu inte kan göra det kontant, vilket bara någon procent av Sveriges befolkning kan. Ska du låna pengar på banken är frånvaron av tillräcklig inkomst och/eller närvaron av betalningsanmärkningar inte ett relevant argument att det skulle vara svårt att få ett förstahandskontrakt.
Oavsett så är även ett andrahandskontrakt en bostad. Bostadsbrist är inte bristen på förstahandskontrakt.
81 kommentarer
Det är väl allmänt känt vid det här laget att billigare lägenheter finns bara i socialt utsatta områden. Det finns dyrare lägenheter i centrala områden att hyra.
Även om hyrorna verkar avskräckande (därför lägenheterna är lediga) är kassaflödespåverkan inte så mycket större än för bostadsrätter sett.på sikt.
Det är omyckligt att det låga ränteläget pressat upp prisnivåerna emedan den faktiska kostnaden för bostsdsrätter är inte helt synlig.
Det är tydligt hur vriden bostadsmarkanden har blivit senaste tio åren åtminstone.
Om räntan vänder upp eller något annat sker riskerar det bli en kvarnsten runt halsen på Sveriges ekonomi, som kommer benämnas ökenomi.
Även om det finns ett inflyttningstryck är det inget i den förda politiken som avser underlätta.
Inpendling bromsas effektivt av hoten mot bilismen och arbetet md snabbtåg eller andra högprofilsinfrastrukturprojekt som riskerar bli gökungar i budgeten.
Fiskalt är det en dum politik där låneekonomin gynnas på sparekonomins bekostnad.
Migrationspolitiken hanterar öht inte frågan om hur en kraftigt ökande befolkning skall beredas boende samtidigt som krav ställs på kommuner mm att bara lösa problemet med växande befolkning utan resurser.
Allt handlar numera om ytskikt, att den bärande konstruktionen i sig kräver omfattande renoveringar tas ingen hänsyn till.
Jag bor vid Brunnsparken i hjärtat av Göteborg för 5500 kr i månaden. 2a på 48 kvm med balkong. Min mamma bor i Linnéstaden i en sekelskiftstvåa på 58 kvm för 5400 kr i månaden. Hyresrätter. Vet inte hur utsatta områden det är egentligen.
Slå en signal om du vill hyra ut i andrahand framöver 🙂
En sammanfattning- det kommer kostnader från flera håll, skattehöjningar pga politiken och räntehöjningar som alla talar för att skuldsatta boende kommer behöva marginaler i framtiden då drras kassaflöde kommer påverkas kraftigt.
Ja, det råder en "oerhört svår BOSTADSBRIST" på centralt belägna små hyresrätter i "charmiga" områden med låga hyresnivåer !
Helt rätt.
Nästan alla hyresrätter byggda före 1990 (ungefär) är billiga.
Men att få tag på en sådan blir svårare och svårare — "alla" vill ha en billig och bra lägenhet, så köerna blir knappast kortare med åren. Lägg därtill ombildningar till bostadsrätt, att alla lägenheter inte längre ligger i kön (utan används av sociala skäl), så är det inte så konstigt att "bostadsbristen" är stor.
Men det är som sagt ingen riktig bostadsbrist, som anekdoten visar. Man måste helt enkelt vänja sig vid högre hyror, för de gamla billiga lägenheterna blir inte fler eller lättare att få tag på!
Eller också bygger vi ett nytt "miljonprogram" på billig (gratis) statlig mark som Tensta, Rinkeby m.fl. på f.d gamla militära övningsområden. Återanvänder de ursprungliga och ej realiserade planerna från miljonprogramsåren och struntar totalt i estetik och yttre samt social miljö.
Använder oss av stordrift, billiga bygglösningar och arbetskraft från "lågkostnadsländer"!
Vi har gått igenom detta många gånger på bloggen.
Det verkar stört omöjligt att bygga för mindre än cirka 13 000 kr/kvm, och då ingår varken mark, grundarbete, anslutningar eller moms.
De gamla hyreslägenheterna är billiga eftersom det var så länge sedan de byggdes, så de "kostar" bara drift och underhåll.
Den som är mer intresserad (av göteborgska förhållanden) kan låna hem och läsa "Generalplanen för Angered – Bergum" från 1969
i den kan man på tydliga kartor se att endast en liten del av Angered bebyggdes men att de infrastrukturella och dyra tunnlarna för vatten , avlopp och el mm blev byggda. Investeringar som framtida byggen kan dra nytta av
Blir ju väldigt tjatigt detta.
Cirka 30 tusen/kvm blir det oavsett vad vissa drömmare tror.
Korrekt Stefan. Eller man kanske kan gå ner mot 20-25k/kvm om man pressar riktigt ordentligt på billig mark och med subventioner osv. Lägre än 20k/kvm är en utopi.
Klart att det går att komma ner mer. Men då gäller det av även effektivisera kommunala monopol. 13 000 kr/kvm är ju minimum med kända lösningar som kommunerna kommit fram till.
Gabriel.
Då tycker jag du ska ge dig in i branschen om du tror på vad du säger.
Alltid lika fascinerande med dessa människor som minsann vet att det går att bygga billigt från läktaren.
Stefan
Nej inte det minsta intresserad. Kapitalkrävande och en hög risk för en bostadsbubbla. Tror inte heller du kan komma så långt under 20k/kmv allt inräknat. Är väll om regleringarna minskas så det tillåts byggas med lägre standrard och utan handikapanpassning och annat otyg.
Självklart ska vi i Sverige bygga handikappanpassat. Vi är inte Rumänien tack och lov.
Det finns enkla sätt att sänka byggkostnaderna.
Bort med handikappanpassning, brandsäkerhetsregler och energiprestanda.
Lycka till med att få igenom det!
"De gamla hyreslägenheterna är billiga eftersom det var så länge sedan de byggdes, så de "kostar" bara drift och underhåll. "
Ehh? De gamla hyreslägenheterna är billiga eftersom staten infört lagar som tvingar ägarna att hyra ut dem till lägre pris än vad marknaden är beredd att betala. Med tanke på att marknaden älskar gamla byggnader (helst före 1930) så skulle dessa vara de dyraste på marknaden om inte staten var inne och förstörde. Dessutom skulle byggarna bygga nytt i klassisk stil eftersom de då kan få ut högst hyror.
Tja, de kinesiska bostadsmodulerna till studenter i Gbg eller de likaledes kinesiska bostadsmodulerna i "Chinatown" i Pajala…
Inte speciellt handikappanpassade, brandsäkra, elsäkra, energipresterade eller dokumenterade vöer vilka byggnadsmaterial som använts..
Göteborg:
http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/milj%C3%B6f%C3%B6rvaltningen-reagerar-stora-brister-hos-studentl%C3%A4genheter-1.4139713
http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/fukt-och-m%C3%B6gel-i-nya-modulhus-1.4489210
Pajala:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/nya-lagenheter-gapar-tomma-i-pajala?
Carmania: Ja, hyrorna baseras inte på marknadspris utan "kostnadspris" ("bruksvärde").
Denna kostnad är mycket lägre på hus som byggdes för länge sen eftersom avskrivningar och kapitalkostnader är obefintliga nu.
Jag håller helt med dig att marknadshyrorna vore mycket större, men vi har ju inte ett sådant system…
Men hur var det nu då?
Var det någon som sa att det går att bygga billigt och under 30 tusen/kvm?
5-6 tusen i hyra för 26 kvm talar för motsatsen.
Stefan
http://www.st.nu/ekonomi/hyreshusen-som-blev-mycket-billigare
En tvåa/trea går nog att få ner till 6000-9000 i månadshyra om det sker på kommunal mark. Här har du ett exempel eller anekdot på att det går.
Så det där var allt du hade att komma med?
En artikel från 2013 i metropolen Iggesund.
Egnahemsbolaget bygger nya BR i ö(f)vre Lö(f)vgärdet i Gbg
För den som inte känner till Gbg så är Lövgärdet ett av miljonprogramsområdena långt uppe i periferin i Angered
Men.. de tunga investeringarna av VA och el distributionen är redan tagna för mer än 40 år sedan…
http://www.egnahemsbolaget.se/project-coming-soon/angered-ovre-lovgardet/
I just övre Lövgärdet så rev man , dvs man plockade ner ett flertal höga punkthus när det stod flera 1000 tomma lgh på 90-talet
Man kanske bygger dessa nya BR på grunderna av de rivna ?
Gabriel: Det är ju precis det vi sagt. Inget under 20k/kvm.
"Nils-Erik Blomdahl säger att produktionskostnaden hamnade på 21 000 kronor per kvadratmeter, exklusive marken som man redan ägde.
"
Absolut Joakim. Stefan hävdar dock att 30 0000 kr/kvm är nån slags minimigräns. Precis som vi diskuterat tidigare är nog 8000-10000 kr/mån för trea ganska rimligt att räkna som nån slags minimigräns för nybyggnation. Möjligen kan Bert Karlsson trailers trycka ner detta med några tusenlappar.
Ja jag hävdar att 30 är en minimigräns år 2017 (totalkostnad).
Kom gärna med bevis på motsatsen.
https://www.svd.se/nytt-recept-mot-bostadskrisen-snabba-och-billiga-hyreshus
2 500 000:- för 163 kvm hus och tomt mm. nära pågatåget i heta västra Skåne.
Nära Helsingborg, Lund, Malmö. Kastrup, Köpenhamn, roskilde och Kontinenten!
Närmare till både hamburg och Berlin än till "Stolleholm".. 😉
15 300:-/kvm !!
https://www.alvsbyhus.se/sv/tomter-och-villavisningar/hitta-tomt/skane/prisvarda-och-stora-tomter-i-marieholm/
Gabriel
Tror du att det du länkar till hamnar på under 30 när allt är klart?
23k/kvm är bjudet i SvD-artikeln:
"– Man räknar med 16 000 – 17 000 kronor exklusive moms per kvadratmeter BOA, men det är inklusive grundplatta. Nyckelfärdigt inklusive moms kostar bostadsytan nedåt 23 000 kronor per kvadratmeter inklusive moms, säger Jan-Ove Östbrink.
"
Varför inte? Snittet ligger på ungefär 30k/kvm redan idag för hyresbostäder.
2015:
"Produktionskostnaden per kvadratmeter lägenhetsarea för flerbostadshus upplåtna med bostadsrätt är betydligt högre, 65 procent, jämfört med hus upplåtna med hyresrätt (48 890 kr respektive 29 624 kr)."
Varför skulle det bli dyrare än 30?
Återigen, observera, jag talar om totalkostnad.
Vatten och el, alternativkostnad för mark ska naturligtvis ingå i kalkylen. Hur ska man liksom kunna komma under 30, år 2017?
Ja, det blir alltid konstigt med räknandet här.
Någon som vet vad som ingår i "nyckelfärdigt inklusive moms" (23k/kvm)?
Ingår mark och anslutningar i den siffran, ja eller nej?
Nej.
Anslutningar ingår, mark är jag osäker på men detta byggs ju på kommunal mark i olika kommuner.
Hur som kostar inte mark utanför storstäderna speciellt mycket så vi kan nog enas om att detta projekt jag hänvisar till kommer under 30 000 kvm allt inräknat. Nyckelfärdigt innebär att det är klart för inflyttning så 23000 kr/kvm är vad kommunen kom ner i för rubbet.
Nej, vi kan inte enas om detta då det inte stämmer med verkligheten.
Visst, i teorin kan man hamna under 30 med selektiv bokföring, i praktiken hamnar man på 30 eller över.
13000 kr för 80 kvm?! Visst, delar man det på två är det förstås inga problem men ändå, jag förstår inte hur man rent driftsmässigt kan motivera 13000 kr för en medelstor lägenhet på Hisingen? Man kanske skulle bli hyresvärd… 🙂
Jag hörde en anekdot från en kompis vars kusin med familj köpte en villa i Bromma, Stockholm för några år sedan. Jag vet inte vad villan kostade men självklart åtskilliga miljoner kr. I alla fall, den här kusinen byggde om övervåningen på villan till en lägenhet som han hyr ut. Och månadshyran som han får in på den lägenheten täcker alla drift- och lånekostnader på villan. Så familjen bor i princip gratis i resten av villan (förstavåning och källare) och behöver inte lägga något av sin månadslön på boende. Ganska bra upplägg!
En kollega hyr själv en stor tvåa för 10 000 ungefär så 13 000 på två pers klarar man även med modesta löner.
Avtalsenlig lön enl. Hotell & Restaurang för diskare 20-24 år är har jag för mig 22 312:-
Detta torde ge 14 000:- i handen varje månad eller 28 000:- om man är två. Dra av 500:-7dag per månad för "livets nödtorft" (mobiler, TV-abb, mat etc.) utöver boende och det finns kvar 13 000:- / månad till just boendet
http://www.hrf.net/lon-och-villkor/din-lon/minimilon-for-kvalificerat-yrkesarbete-lonegrupp-1/
Skatten på arbete är lägre nu för tiden, Bengt.
22 000 brutto = 17 000 netto
2 x 22 000 = 34 000 netto. 13 000 i hyra ger 21 000 kvar till annat. Det kan man leva på.
Jag räknade lite snabbt "mellan tummen och pekfinret" med en kommunalskatt på 33 – 34% som i Göteborg.
Sedan så har ju priset på "Netflix" och andra videoströmningstjänster gått upp alldeles oerhört ! 😉
Japp, jag har sett många som av gammal tradition räknar 33% eller nåt på löner, men nu har vi ändå haft jobbskatteavdrag i tio år som sänkt skatten rejält….. Informationen att vi har lägre skatt på arbete verkar inte riktigt gått fram!
Det beror på att alla duktiga Sthlm-are har 55 tusen brutto vilket ger 33% i skatt ut mot arbetstagaren (exklusive arbetsgivaravgift 31.42%).
Du menar de sthlmare som är smartare än lantisar?
Exakt.
Tyvärr är Sthlm full av lantisar som i princip inte duger till någonting.
55 tusen brutto? Vad är det för lodislön, för 55 tusen brutto skulle jag inte ens gå upp ur sängen på morgonen.
D.L. Hur dyr är du egentligen?!
Svindyr, det kostar att ligga på topp!
Fast för 13 000:-/mån köper man lätt en nybyggd villa på 30-40 min pendlingsväg från Gbg C
😉
Dock missar mna ju då det "trendiga" utelivet med latte-cafeer, vita fräscha BR med öppen planlösning vid waterfronts, nattklubbar och den "konitinentala stämningen" på Avenyn… 😉
Ja, för en villa är ju det första man springer och belånar sig till när man flyttar ihop.
Skärp dig. Olika boenden är lämpliga i olika faser av livet.
Jag gjorde bara en jämförelse avseende boendekostnader!
Men annars så vet jag dem under 30 i min bekantskapskrets som flyttat ihop och byggt hus!
Lägg till bilkostnader (kanske 2 st), trängselskatt, parkering plus alla andra kostnader en villaägare har så blir det inte så jämförbart längre.
Tja, om man nu "prompt" måste sitta i ett flådigt kontor på typ Avenyn… 😉
När mna lika gärna kan sitta utanför TS-tullarna!
Även kostnader för kollektivtrafik – kraftigt subventionerad – måste också räknas in för den som "bor i centrum"
Ja, även "alla andra kostnader" som en fastighetsägare har läggs på hyran förutm den extra vinst, säg 3% som denne vill göra när alla andra kostnader för fastigheten är betalda.
Just villor känns som undantaget. Har sett väldigt få villor/radhus i hyresform.
Anekdot fr mindre svensk kommun: Tre nyanlända familjer med 5-7 barn/familj flyttar in i 6 år gamla hyresrätter, 90-100 kvadrat med egen ingång i attraktivt område. Hyra 10-12.000. Övriga hyresgäster får betala både sin egen och de nya grannarnas hyra. #dåligstämning
http://imgur.com/A2P19G0
Hur orkar du?
Ok, förstår vad du menar. Ber om ursäkt, inte för mina åsikter utan för att det är din blogg och jag vet att du är trött på att allt handlar om invandring.
Helt okej. Vi har åsiktsfrihet i Sverige.
Jag tror nog "slaentbjorn" tänkte på detta
https://www.hd.se/2016-11-30/angelholm-firar-har-lyckats-ordna-bostad-till-alla-flyktingar
Eller på denna artikel i DI
http://www.di.se/artiklar/2016/9/4/ledare-ms-forslag-fortjanar-respekt/
Re. Cornu
"Hur orkar du?"
Du vet lika väl som alla vi andra att bostadsmarknaden hade sett helt annorlunda ut utan den massiva invandring som skett.
Ja det är tyvärr så att väldigt många av problemen som uppstått inom bla boende/skola/sjukvård beror på invandringen och hur huvudlöst vi finansierar/hanterar den. En stor bov till att det är så dyrt är också att vår välfärd (inklusive HVB-hem) drivs som privata bolag men kostnaden betalas via skatten. För att återgå till bostadsbristen så har jag noterat att antalet lgh på boplats kraftigt minskat och många av mina nya grannar ser inte ut att vara sådana som betalar sin egen hyra om man säger så. Till förtret för brf:en som delar innergård. Den senaste lgh gick för ca 6Mkr – undrar om de gillar nya grannar med ouppfostrade barn samt poliser springande titt som tätt i trappuppgången bredvid.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag fick en fin hyresrätt med överkomlig hyra i ett toppläge i Malmö genom ett telefonsamtal till en av de stora hyresvärdarna. Visserligen för 6 år sen och jag vet med att hyresvärden gått med i en central sammanslutning (boplats syd), så tiderna har säkert förändrats.
Men jag tror att det fortfarande går att få en hyresrätt i ex Malmö om man har fast jobb, bra inkomst och bara jagar lite. Många som man pratat med genom åren och som dessutom haft ovanstående levnadsförhållanden har ju inte ens försökt.
I Sundsvall får nyanlända flyktingar bo i campingstugor då det inte finns några lägenheter lediga. Varför tar inte Göteborg emot fler flyktingar när de har så gott om lägenheter ?
Ja, kommer ut massa fina nybyggda lägenheter i bästa läge nu. Inte många göteborgare som har råd att bo där så jag tycker flyktingarna kan få dem. Eftersom kommunen står för hyran så är ju inte pengar ett problem.
De får redan flertalet lediga lgh, sedan förmedlas ett fåtal via boplats för att vilseleda hur verkligheten ser ut.
Underprissatta lägenheter = Kö
Marknadsprissatta lägenheter = Ingen kö
Numera finns båda varianterna i Sverige.
Inget konstigt med det. Självklart vill många köa till en trea på Avenyn för 5000 även om det är 20 års väntan.
Exakt.
Finns relativt många lägenheter som kostar omkring 1000-1100 kr/kvm/år, vilket blir cirka 7000 för en stor trea. Men det kommer aldrig någonsin bli fler av dessa lägenheter, och efterfrågan kommer aldrig att gå ner -> köerna kommer alltid att finnas där, så länge bruksvärdeshyressystemet finns kvar.
Idag finns absolut inget som pekar på att bruksvärdeshyressystemet är på väg bort.
Det går bevisligen att få en 90m2 lägenhet för 8000:-/månad i ett okej område, i en stad 30minuter från Stockholm. Kötid under en vecka och inga pengar under bordet.
Hur många gånger skall det behöva påpekas- köpt boende i framför allt lägenhetsform VERKAR billigt pga articifiell låg ränta som dessutom med en monetär politik skapad av riskbanker skapar en virtuell värdeökning som saknar förankring i verkligt nybyggnadskostnad , men också som påpekats bla här på bloggen olaglig ekonomisk bokföring. Allt för att skjuta de verkliga kostnaderna framåt i tiden.
Den virtuella prissättningen i kombination med NIMBY gör att nybyggnationen begränsas, men oavsett kommer det aldrig gå att bygga hur billigt som helst.
Konsekvensen är att på sikt måste svensken ta höjd för sin ökande boendekostnad, antingen genom värdeminskningar som skall betalas av eller genom ökade räntekostnader, skatter etx
Eller någon form av subventionerat boende för de som idag inte klarar av boendet på nuvarande nivåer
När Göteborg i början på 70-talet stod med flera 1000 lediga lägenheter i de nyss byggda miljonprogramsområdena så "förbjöd" Gbg kommun kranskommunerna att tillåta ytterligare egnahems bebyggelse!
Som tur var så struntade de flesta kommuner i detta "sovjetiska" påbud ..
Denna kommandoekonomi vill inte någon tillbaka till!
Det är värt att påpeka att Boplats gbg inte är en riktig kö i ordets rätta bemärkelse. Med reservation för att de kan ha ändrat reglerna nyligen, så är det bara de kommunala bostadsbolagen som har krav på sig att gå efter kötid på Boplats. De privata värdarna får välja som de vill. I motsats till Stockholms kommunala kö, där alla bostäder fördelas efter kötid, även privata hyresrätter.
Och sen när man samlat på sig ett par år i Stockholmskön och blivit berättigad att anmäla intresse för ett objekt i inte direkt centrala Husby, får man veta att lägenheten förmedlats med social förtur. Jag lämnade staden efter ett par sådana besked.
En biltimme söder om Göteborg hittade jag sommaren 2013 135 kvm med bra tomt för 1,35 MSEK. I vackert väder och utan tungt bagage promenerar jag till tåget till Kastrup osv. Så det finns alternativ om man inte är bunden av arbetsplats och sånt.
"Att betala eller skuldsätta sig med miljontals kronor är inte billigt"
Jo. Eftersom räntorna kommer vara väldigt låga väldigt länge. Som du ju skrev nyss i ett annat inlägg.
Beror på vilket tidsperspektiv man tillämpar.
Iofs kommer även hyresrättens hyra att stiga vid högre ränteläge…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Dessutom kommer hyresrättens hyra stiga med inflationen. Det kommer inte kostnaden för att bo i ägd bosta att göra (åtminstone inte i samma takt). Som Cornucopia skrev i inlägget om Riksbankens ändringar så kommer inflationen att vara hög medan räntan är låg. Största vinnarna på det är högbelånade hushåll som äger sin bostad.
Tycker både blogginlägg och många kommentarer missar poängen. Det går säkert att få tag i en lägenhet på Hisingen för dessa pengar – men det blir väldigt mycket för dyrt pga hyresregleringen. Vi har inte bostadsbrist utan ett fördelningsproblem. Dessutom hyr alla fastighetsägare med attraktiva lägen ut lägenheterna till företag = fri hyra.