Årets sk Nils Holgersson-undersökning har nu presenterats. Elnätpriserna höjdes i snitt med 7.5% riket runt, med i snitt högre höjningar hos de tre stora elnätbolagen Ellevio, Vattenfall och E.On med 9.3% – 11.2% i prishöjningar mot 4.2% för övriga leverantörer. Samtidigt var KPI-inflationen endast 1.3%.
![]() |
Källa: Nils Holgersson-rapporten 2017. |
Nils Holgersson-rapporten flyttar runt ett fiktivt hus runt om i Sverige och jämför energikostnaderna för detta.
Tydligt är att de lokala monopolen som äger elnäten fortsätter att höja sina priser.
I landet som helhet ökade priserna med 7.5%, där mindre leverantörer i snitt höjde med 4.2%. De tre jättarna höjde betydligt mer. E.On höjde med 9.3%, Ellevio med 9.5% och statliga Vattenfall med hela 11.2%.
Skillnaderna är också stora, för att inte säga enorma, riket runt. Per kWh som Nils Holgersson-huset drar kostar elnätet 47:88 öre per kWh i Borlänge, medan man i Ellevios Torsby betalar 120:55 öre per kWh enbart för elnätet.
38 kommentarer
Räntan fortsätter ner, snart dags för riksbanken att sänka återigen.
Yes. Det är väl bra? Folk sparar för mycket. I en kommunistisk diktatur som Sverige får man inte äga något. Det är inte meningen att man ska kunna spara och köpa tillgångar. Pengar är till för att köpa platt tvn.
Varför gäller inte allas lika värde?
Vattenfall gör sitt bästa för att fylla på kassan efter Maud Olofssons affärer och dom övriga elnätsbolagen kan lugnt hänga på, nu återstår bara Postnord eller hann hon med flera affärer.
Juste. Hade glömt det där med Postnord. Suck. Innebär det att dagens (C) och Annie inte kan tex gå till val med att se över affären eller göra läget för postdistributinen bättre – arvet förbjuder dem att göra det?
Tja, enklast är väl att privatisera skiten.
Maud O. är typexempel på att politiker inte skall syssla med affärer! En total katastrof. Hon passar bättre som bullmamma – där gör hon minst skada.
Räntan fortsätter ner, snart dags för riksbanken att sänka återigen.
Riksbankens agerande är djupt förargande. Varför finns det ingen proteströrelse?
Riksbankens agerande sedan Lehman-kraschen är det som skiljer oss från PIIGS. Stefan Ingves är ett geni och jag tackar gudarna för att han integritet nog att stå emot populism och orelevant kritik
Riksbankens agerande sedan Lehman-kraschen är det som skiljer oss från PIIGS. Stefan Ingves är ett geni och jag tackar gudarna för att han integritet nog att stå emot populism och orelevant kritik
Precis mos, Ingves har inget ansvar för hur det här penningsystemet är konstruerat eller hur hans uppdrag är formulerat. Givet hur hans uppdrag ser ut, så gör han ett bra jobb.
Jag har inte kollat hur många procent räkningen ökat med, men som boende i Stockholmsområdet och som har Vattenfall så märks ökningen – rätt markant.
över 1 kr/kWh för nätet? Verkar helt rubbat högt.
Det kan inte vara bara kWh-avgiften, utan den fasta månadskostnaden är väl också utslagen per kWh för schablonvillan i fråga. Men det låter ändå sjukt högt.
Och det är inte precis första höjningen – det har hållit på ett par år nu.
Vattenfall höjde
2017-01-01 kWh-priset med 10,3%
2016-01-01 kWh-priset med 11,5%
2015-05-01 kWh-priset med 4,0%
2014-05-01 kWh-priset med 4,2%
Samtidigt höjde de också den fasta delen av månadspriset med ungefär likartade procentsatser.
Jag för bok över mina elräkningar för att kunna ha koll på utgifterna, därav har jag facit.
Wow. Det är som höjningar på en del räkningar i delar av Östeuropa. Såsom, el, vatten och värme. Hur mycket av det orkar man med månntro?
Jag tänker mig att villaägare kan i teorin iaf producera egen el till viss del, men lägenhets boende har ju ingen chans.
Min elnätsavgift gick upp 3,5% i år. Det innebär att min elräkning steg med ungefär en femkrona i månaden. Hur ska jag orka!
Det blir inte värst för lägenhetsboende, utan för alla småhusboende som har eluppvärmning. Hushållselen i övrigt är i sammanhanget småpotatis. Tro mig, jag har erfarenhet.
Drygt 33%:s höjning på 3,5 kalenderår. De är verkligen i stöten…
Jahaja Flute, du har alltså erfarenhet.
Det har jag också.
Då kan jag berätta för dig att det är dyrt med elnät på landet, det vägs dock upp med god marginal av att husen är i stort sett gratis. Så sorry vi kommer inte att gå under pga detta utan tvärtom ser kalkylerna fortsatt bra ut på totalen.
Om jag hade haft lån så hade den här typen av inflation hjälpt till att minska lånens värde.
OBS skämt, OBS ironi.
Bra skrivit!
Börjar det närma sig break even med solceller, batteribank och dieselelverk?
Det skulle vara värt lite pengar att ge elbolaget mittenfingret också. 😉
Jag gillar det där med break even för dieselelverk. Man kan ju ha elverket stående inne och bara leda ut avgaserna så utnyttjar man stor delen av överskottsvärmen.
Jo och om de återinför fastighetsskatten så kan en villa utan el nog åka ned ordentligt i taxering. Och då kommer break even ännu tidigare.
Då kan man ge socialisterna mittenfingret också.
Vi har fastighetsskatt den är bara omdöpt till fastighetsavgift. Det har fungerat på folk som inte förstår att en ros är en ros är en ros. Vilket verkar till min förvåning och ledsnad bara väldigt många.
@mrlowrisk Men hur kul är det med en villa utan el? Antar du menar då utan egen eltillverkning? För i framtiden kanske en fristående villa med egen försörjning kanske är ny värd än en ansluten till de stora el- och va-näten.
Teheimar: Absolut, men då får skatter och priser stiga rätt ordentligt innan det är lönsamt med en sådan investering. Dagens system med elkabel in i husen och central kraftgenerering är väldigt effektivt…
GuDu, den lilla avgift vi har idag är en piss i Mississippi jämfört med den _riktiga_ fastighetsskatten vi hade innan.
Den var en dryg månadslön för vårt hushåll så jag tycker inte det är rätt att kalla den kommunala avgiften för fastighetsskatt. Fastighetsskatt är något MYCKET värre.
Teheimar, jag var kanske otydlig. I det gamla fastighetsskattesystemet så fick man olika poäng beroende på om fastigheten hade vatten och avlopp, inkopplad elektricitet osv.
Så sommarstugor utan el fick riktigt låg skatt.
Skulle man då ha tillverkat sin egen el med solceller och dieselgenerator så hade man fått sommarstugeskatt på en fin villa i stan.
Lite högre elavgifter (10% per år, ränta på ränta…) och återinförd fastighetsskatt så kan det snart löna sig. 😉
Intressant att de största bolagen höjer mest. Precis som bevakningsbranschen där Securitas snittar 7-8% per år och småbolagen 3,7%…
Fast det kan ju också vara så att elpriset gått upp av en annan anledning. Även vid säsongjustering så fluktuerar priset.
Detta är nätavgifterna – inte priset på elen.
Det är ständiga höjningar som motiveras med att de måste investera i nätet, har inte det varit inräknat i priset tidigare?
Det är så underbart med avreglarade och fria markader inom stora infrastruktursektorer såsom elnät! De utmärkta förutsättningarna för god konkurrens gör att priserna hålls nere, effektivitet, produktivitet och samhällsnyttan ökar. Och snart kommer halva Svenska Kraftnät bolagiseras för att möjliggöra privatiserat ägande och förvaltning av stamnätet. En fantastiskt bra idé! Varför ta in skatter när man istället kan låta ett bolag ta in avgifter som själv sedan kan få som "vinst" ? Kulorna måste in – snyggt, diskret och absolut inte i dagsljus.
Det är ju exakt tvärtom. Nätavgifterna är helt statligt reglerade.
Nej, för när regleringsorganet försökte bromsa ökningarna gick nätägarana till domstol och med tanke på att hela deras affärsmodell var hotad lyckades de övertyga domstolen att gå på deras linje.
I förlängningen tjänar ju staten på högre nätavgifter oavsett.
Absolut. Nödlösning, chimär, kvasiliberalism eller smygbyråkrati kan man också kalla det. Vad kan vara effektivare än stor myndighet som sitter och kontrollerar att ett bolag får "skälig avkastning" i ett marknadsmonopol? När sedan den myndigheten bolagiseras inrättas ny för att kvalitetssäkra den första. Och samtidigt kan vi bygga underleverantörskedjor i andra änden. Ansvarsexternalisering, sysselsättning, mm. Win-win.
Rickard, exakt, så som det alltid blir med statliga regleringar. De kan ifrågasättas och manipuleras.