Sverige har en bostadsbubbla och har haft en bostadsbubbla sedan tidigt 2000-tal. Den kommer att krascha förr eller senare, men vad som redan har kraschat är svensk läsförståelse. Det handlar alltså om ordet “nu”.
Köp aldrig en bostad med en putsfasad. Punkt. |
Att försvara sig mot personer som inte kan läsa och hittar på saker man inte skrivit är egentligen meningslöst, så detta blogginlägg är i sig meningslöst. Men det kan alltid roa personer som har lästförståelse och inte själv stoppar in ord som inte skrivits.
Sverige har en bostadsbubbla, psykologiskt drivna överpriser på bostäder, som inte kan motiveras. Den kommer krascha. Som irrationell bubbla kan den dock alltid fortsätta tills den väl spricker.
Det finns ett antal goda indikatorer som kan visa på att den spruckit eller att den håller på att spricka. Det har inte skett än. Frånvaron av dessa indikatorer betyder inte att den inte spricker i morgon. Dit hör t ex SEB:s boprisindikator, som mäter psykologin i vansinnet. Andra indikatorer är teknisk analys av trenderna och en kontroll av volymerna. Fallande bostadsmarknader kännetecknas alltid av minskande volymer, likt när jag prickade in att priserna skulle falla år 2011 (och fick rätt – sedan vände de dock upp igen). De som inte upplevt en krasch i bostadsbubblan har antagligen väldigt svårt att inse att deras bostäder helt enkelt blir osäljbara – det blir inga avslut och den egentliga värderingsminskningen avspeglas inte korrekt i prisstatistiken, som baserar sig på de bostäder som fortfarande var säljbara.
Låt oss nu titta på några exempel på vad jag faktiskt skrivit. Jag tar ett exempel per år 2014 – 2017. Leta efter ordet “nu” och diskutera i små grupper läsförståelse.
2014-05-27 Bostadspriserna mot nya rekord – baserat på volymutvecklingen
“Dock, en sprucken bubbla innebär lägre volymer när glädjen och haussningen uteblir, och några sådana tecken syns inte nu. 2008 föll priserna, vilket också syns på volymen. En stor del av 2011 föll också priserna och det syns på lägre volymer det året, även om snittpriserna inte föll generellt på helåret, då priserna steg inledningsvis under 2011. Däremot slutade ett antal län på minus även sett till helåret 2011, t ex Skåne, Halland, Kronoberg och Västmanland.
Men visst var jag tidigt ute när jag hävdade att bubblan hade spruckit den gången, inklusive i Rapport. Jag hade bara rätt i 7-8 månader. Nästa gång är mina analysmetoder bättre och volymerna är en sådan indikator. Sammantaget är mitt besked vi har en bubbla, men den spricker inte just nu.”
2015-09-15 Nya rekordpriser på bostäder i Stockholm
“Jag ser fortfarande inga tecken på att priserna kommer vända ner i närtid, även om kraschen garanterat kommer längre fram.”
2016-03-16 Inga tecken på fallande bostadspriser i Stockholm
“Likt tidigare finns det inga tecken på att bostadsbubblan är på väg att spricka i Stockholm, utan priserna fortsätter uppåt.”
2017-03-13 SEB: Allt positivare bostadsspekulanter – inga tecken på att marknaden viker
“Men för stunden fortsätter haussen och bubblan att blåsas upp. Kortsiktigt ser jag inga indikatorer på annat.”
Det finns många fler exempel. Sedan kan som sagt bostadsmarknaden vända ner i morgon, men jag ser inga tecken på det idag. Det betyder inte att jag sagt att den kommer fortsätta uppåt för evigt.
Så över till huruvida jag avråder från köp. Jag ger inga råd. Det står tydligt på sidan Om bloggen. Den som förlitar sig på information från Internet för några som helst ekonomiska beslut bör placeras under tvångsförvaltning.
Själv äger jag min bostad. Sk “Internetdetektiver” (=amatörer som generellt är inkompetenta) hävdar att jag ljuger på den punkten, för det står på Ratsit att jag inte äger någon fastighet. Tja, Ratsit går på småhusregistret. Jag äger inget småhus. Jag äger en 100% av en kommersiell fastighet, en sk jordbruksfastighet. De finns inte i småhusregistret, utan i det kommersiella registret som ni inte hittar utköpt av några gratistjänster på Internet. Tidigare ägde jag två fastigheter, men sålde den ena för att lösa ägarfrågan i samband med skilsmässan.
Jag har ägt mitt boende sedan 1992 och när man äger skuldfritt så kvittar det vilken riktning priserna går – helst vill man se fallande priser för att staten ska bli skyldig en pengar istället för tvärt om, men värderingen följer övriga bostäders värdering och om man är skuldfri förlorar man alltså inget om priserna går ner – en bostad kan alltid bytas över marknaden mot en motsvarande oavsett prisrörelsen. Själv bytte jag t ex bostadsrätten med förlust mot min första villa 1997 (som kostade i dagens mått mätt ingenting). Är man inte skuldfri är det betydligt värre och man blir inlåst när bostadspriserna faller.
Jag avråder från köp av nyproducerade bostadsrätter och alla moderna hus med putsfasad. Generellt ska hus vara byggda med traditionell svensk utformning, dvs sluttande tak med takpannor eller i sämsta fall plåt, utskjutande takfötter, trä- eller tegelfasad på villor etc. Jag anser att om man ska köpa en bostad så ska det vara för långsiktigt boende, ett boende man kan sitta inlåst i under 10+ år när kraschen väl kommer. För tillfälliga lösningar ska man ej köpa pga de höga transaktionskostnaderna. Allt är naturligtvis generellt, då varje individs unika förutsättningar är just unika.
Ibland får jag frågor kring bostadsköp, som jag tar upp för vidare diskussion. Vad har jag då skrivit i sådana fall. Låt oss ta upp två exempel.
Här är ett exempel från 2015. Jag ger inga råd, utan säger vad jag personligen hade gjort:
“Utan att veta något om denna barnfamilj hade jag personligen köpt en villa för 2 MSEK i dagsläget, givet förutsättningarna och mina antaganden.”
“Min generella åsikt är att om man behöver en bostad ska man köpa den, givet att man kan hantera det ekonomiska, inklusive att göra en ordentlig amortering. […]Det viktiga är att man skaffar en bostad man kan bo i tills vidare. Vill man bilda familj behöver den nya bostaden klara minst 10-15 år, för om priserna kraschar kan man bli inlåst i bostaden utan att kunna flytta. Så skaffa rätt bostad, inte någon kompromiss.”
Sedan är personer med bristande läsförståelse eller som lever i en egenskapad fantasivärld fortsätta hävda att jag sagt att bostadsmarknaden ska krascha varje år. Bostadsmarknaden kommer krascha. Men jag har inte sagt att det ska ske nu.
Jag kan lova att när marknaden kraschar kommer jag gå ut mycket hårt med att påtala detta. Ni kommer inte missa det. Men vi är inte där än. Men visst, det kanske händer just nu, men den senaste statistiken visar inga som helst tecken på en vändning. Vilket gäller tills det inte gäller längre.
60 kommentarer
Till de som inte har sett den. The Big Short. En av de bästa filmer som gjorts om kraschen 2007-2008. Marknaden var "en rännil" strax före det brakade ihop totalt. En del som var inne och blankade marknaden höll på att gå under p.g.a. de gick in för tidigt. The market can stay irrational longaer than you can stay solvent eller vad man nu säger
Ja, en mycket rolig och bra film. En av de bättre i "finans"-genren.
Gillade inte alls filmen the Big Short.
Däremot har jag stor respekt för personerna den handlar om.
Tycker den är mycket bra, för den är relativt verklighetstrogen. Den visar just varför de var idioter som shortade marknaden, även om de hade rätt i felvärderingen.
Låt oss kalla det level2-idioter; smarta nog att se hur felvärderad marknaden var, inte smarta nog att se att de ändå blir våldtagna om de shortar.
Filmen förklarar alltså även för alla level1-idioter varför sådana som jag inte shortar marknaden trots att jag påstår att den är övervärderad. Jag har inte närheten av kompetensen att avgöra huruvida det är bra att shorta den här marknaden, det är liksom en helt annan sak än att identifiera än bubbla.
Tack, Linus.
Det är den insikten som gör att jag heller aldrig tar negativa positioner mot marknaden. Jag går likvid och nöjer mig med det.
De daytraders som går kort gör det oftast intradag vilket är en helt annan sak än att ligga kort på lång sikt.
Själv orkar jag inte med det som trader utan går likvid och nöjer mig med det. Och ja, de var "idioter" som gick kort så tidigt. "Alla" visste att marknaden var helt skev vid tillfället men ändå fortsatte det upp. Så timing är allt.
En negativ position är oftast betydligt mer volatil än en positiv vilket gröper ur värdet även om man nu har rätt i sitt antagande, risken är helt enkelt större. Finns alltid tillgångsslag som trendar upp oavsett bubblor, krig och whatever så för egen del ser jag ingen anledning att ligga likvid i tradingen.
Rekommenderar boken som ligger till grund för filmen, The big short, Michael Lewis. Mer detaljer i den såklart, hade större behållning av boken även om filmen var bra.
Tack för filmtipset! Nu är ju jag inte ekonom så det var inte helt enkelt att hänga med i svängarna med derivat, cdo:s, subprime och allt vad det var. Men mycket intressant. Jag såg den på Netflix och där hittade jag ytterligare en film. En dokumentär om samma ämne. Den heter "Inside Job" och ger en mycket bra förklaring till varför det blev som det blev. Rekommenderas!
Att det inte har kraschat ännu tas ofta som bevis för att det inte kommer att krascha alls. "Man har nu sagt att vi har en bobubbla i 10 år men det har visat sig vara fel" används som en besvärjelse för att risken för en sprucken bubbla har minskat eller försvunnit när det i själva verket är precis tvärtom.
Ju kraftigare priserna och belåningsgraderna stiger och ju längre tid som förflutit sedan senaste priskorrigering/krasch desto större blir risken att vi närmar oss en krasch och att kraschen blir allvarligare än om vi haft en priskorrigering för 4 år sedan. Jämför med att köpa aktier vid ATH.
"Att det inte har kraschat ännu tas ofta som bevis för att det inte kommer att krascha alls"
Så är det inte alls. Självklart kommer det att "krascha" om x antal mån/år.
Vem ifrågasätter liksom det?
Det är en rätt kul variant av the turkey problem. Ju närmre thanks giving man kommer, desto lugnare blir man.
Givit att man inte analysera något alls är det naturligt att reagera på frånvaro av skada som ökad trygghet. I fallet bostadsmarknad räcker det med en minimal analys för att se att parametern "tid utan krasch" är i nästa fall irrelevant.
Vi kan alltså sluta oss till att turkey problem för bostadsmarknaden handlar om bias. Folk önskar att de ska vara utom fara och därför nöjer de sig vid den första primära instinkten och vill inte analysera saken mer.
Det är en rätt kul variant av the turkey problem. Ju närmre thanks giving man kommer, desto lugnare blir man.
Givit att man inte analysera något alls är det naturligt att reagera på frånvaro av skada som ökad trygghet. I fallet bostadsmarknad räcker det med en minimal analys för att se att parametern "tid utan krasch" är i nästa fall irrelevant.
Vi kan alltså sluta oss till att turkey problem för bostadsmarknaden handlar om bias. Folk önskar att de ska vara utom fara och därför nöjer de sig vid den första primära instinkten och vill inte analysera saken mer.
Det är lurigt med bostadspriserna. Allt beror ju på vad man köper för något och hur dyrt. Att köpa en bostad för runt 30-40 tusen kvadratmetern i en tillväxtregion (Sthlm-GBG-Öresund) tycker inte jag är dyrt även om vi hade haft räntor på 5% och utan ränteavdrag. Man får ju jämföra med hur det ser ut i övriga världen också. Vi är ju vana vid att bo extremt billigt i Sverige. I Kroatien som mina föräldrar är ifrån och som jag besöker varje år ligger bostadspriserna på kring 20 000 kr per kvadratmeter i dom 2 största städerna Zagreb och Split….Dom betalar 5-7% i bostadsränta och beroende på lånets storlek måste dom amortera inom 20-30 år och det är ingen som pratar om en bostadsbubbla där. Dom tjänar dessutom 30-50% av en svensk medellön netto. Därmed sagt är 30-40 tusen kvm runt Gbg absolut ingen fara att köpa tror jag. Däremot finns det väl en risk om man köper nybyggen i områden som stuckit iväg jättemycket i pris med avsikten att bo och inte spekulera för då ligger dom på 60 000 + 20 000 i föreningslån per kvm i t.ex Kvillebäcken i Gbg. 80 000 är lite i överkant med dagens lönenivå i Sverige och räntorna når 5%. Isåfall måste något hända med lönerna.
Instämmer helt Toni!
De som tjatar om bostadsbubblan har oftast bara fokus på en enda sak, de nominella priserna. Finns typ 1000 gråskalor i detta men de väljer att måla allt i svart.
Stefan: Jag har själv varit där men kommer lite mer till insikt över hur det på andra platser i Europa. I Helsingborgs utkanter kan man t.ex köpa nybygge för 20 000 / kvm som är samma pris som t.ex dom platser jag nämner ovan. Tror människor i Sverige helt enkelt är bortskämda med att det ska vara i princip gratis att bo och att man ska slippa betala tillbaka lån. Jag ser absolut inga svårigheter med att betala tillbaka 1 miljon. Det fixar man på 10 år även som singel om man nu vill det.
I somras var jag som säkert vid det här laget en del av denna bloggs läsare är bekant nere i Bosnien / Serbien på en mindre historisk rundresa.
Bosnien är fantastiskt vacker, fantastiskt billigt för mig som svensk och det finns hur mycket som helst intressant historiskt att titta på. Titos "riksbunker" – Атомска Ратна Команда – i Konjic bl.a
I Mostar bodde jag hos en äldre (njae..) men pensionerad dam i 60-årsåldern som hade gjort om sin bostad till ett smärre "hostel" där jag bodde för 10€ natten och då ingick en rejäl frukost !
Antagligen hade fortfarande dryga lån att betala på bostaden och den ynkliga pensionen från tiden som lärarinna i "Jugoslavien" var nog inte mycket att skryta med när inflation och krig gjort sitt
Det fanns nybyggen i staden, både sådana som "stannat" i processen men även sådana som, oftast via utländska (saudiska) pengar, var i toppskick.
Det fanns även flera stora områden med helt sönderskjutna och krigsskadade hus som ingen längre verkade att bry sig om och som fick stå att förfalla trots att det nu är mer än 20 år sedan inbördeskriget.
I Belgrad finns – Europas billigaste huvudstad – fortfarande ruiner kvar sedan USA:s missilattacker och staden är sliten med trasiga gator och spårvagnsspår som sett betydligt bättre dagar även om den ekonomiska aktiviteten på sina håll är dynamisk. De gamla tjeckiska Tatra-spårvagnarna från sent 70- och tidigt 80-tal verkade dock hålla betydligt bättre ihop än Göteborgs "italienare"..
"Mienanicja" dvs växlingskontor finns i nästan varje kvarter och suget efter € är nästan lika som suget efter den HÅRDA D-Marken på sena 80-talet. Den lokala valutan Dinaren "rullades" och omslöts med gummiband även idag liksom då..
I "heta" västra Skåne med pendeltåg på några 100m avstånd kan man köpa en tomt _under_ 200 kSEK
Lägg på ett vanligt kataloghus på detta och man kan få ett helt nytt boende i eget hus i denna heta region med "cykelavstånd" till Hälsingborg, Lund, Malmö och Köpenhamn för 2 miljoner eller mindre !
HUR måga kvm "skrubb" får man på Södermalm vid Nytorget för denna summa ?? 😉
Stockholm är ängsligt hysteriskt överhajpat !!!
Tomter nära pågatågen i Marieholm i västra Skåne
Kan bara instämma angående Skåne, med reservationen att begagnade villor är ännu billigare där.
Bygg mer! Med lite tur blir det så stort bostadsöverskott efter kraschen att hyresregleringen äntligen kan avskaffas.
Det är ju för dom som köper nybyggen som en eventuell priskorrigering kommer slå som hårdast mot. Föreningar som finansierar sina lån med korta bindningstider och där det totala kvm priset ibland ligger på det dubbla jämfört med det äldre beståndet i samma område.
Smaken är ju som baken.
Personligen gillar jag puts bäst (har även trä- och tegel).
En åtgärdad enstegstätad fasad – finns det fortsatt risk för bekymmer?
Om den inte bara är "lagad", utan utbytt så är det ingen risk. Om byggbolaget bara "lagat" så kvarstår problemen. Det går inte att laga en felkonstruktion, det går bara att bygga om.
Vad innebär lagad?
Fasaden måste bytas ut ner till underliggande regelverk och isolering, en ny fasad med ventilationsspalt till isoleringen skapas och detta utan organiska material.
Fuktspärr skall flyttas till varm sida om isolering.
Det du beskriver är korrekt utförande. Lagad är när byggaren bara byter ut delar som blivit fuktskadade, tätar runt fönster etc. Det skjuter upp problemen till nästa gång någon sparkar en fotboll mot fasaden, lutar sig mot den eller det blir sättningssprickor.
Byggaren hoppas då att "nästa gång" inträffar när byggarantin gått ut.
Sweet Jesus.
Cornu, Vet du hur byggbolagen gör numera då? Har dom slutat "fuska" när dom bygger fasaderna?
Undrar om inte Bert Karlsson redan sitter med en hel del numera redan osäljbara förläggningar/boenden av alla de han köpte på sig 2015?
De blir nu budgethotell, så får väl kommunerna hyra in sina nya invånare på dem…
Jag håller också med herr bloggare om att vi förnärvarande har en rejäl bubbla. De stora frågorna i min mening är:
1. Hur stor är fallhöjden?
2. Vad kommer de reella konsekvenserna bli för de som blir sittande med svarte petter?
Vi som är gamla nog att minnas krisen på nittiotalet kan ju dra oss till minnes hur folk fick villan såld på exekutiv auktion av fogden och tvingades flytta familjen till hyresrätt samtidigt som man satt med stora skulder kvar. Men hur skulle det bli idag? Det kryllar ju inte av lediga hyresrätter direkt, framförallt med en prisnivå som passar den som nyss fått villan såld av kronofogden. Det är ju svårt att vräka ut barnfamiljer på gatan, samtidigt som bankerna omöjligt kan låta folk bo kvar i villor som de inte kan betala.
Det vore intressant att se en spaning av herr bloggare kring hans tankar kring ovanstående frågeställning.
Kraschen kommer inte så länge det är "brist" på bostäder.
Alla tidigare krascher har kommit efter att man byggt bort bristen, vilket ju är vad man jobbar hårt på nu också…
Barnfamiljen som blir a hysteriskt lär bli en huvudvärk för kommunen. Bankerna kommer att få en del av sina pengar och restskuldrn kommer att återbetalas av gäldenären. Det finns fortfarande gäldenären kvar som betalar på sin skulder sedan nittiotalskraschen. På plussidan idag för gäldenären är att det är betydligt enklare att få skuldsanering.
Suck telefon och stora fingrar. Avhyst… Inte ahysterisk.
Mnils: åk ett varv runt min hemstad Kalmar och notera bostadsbubblan in action. Slutfasen där det byggs helt hejdlöst. Det är nybyggen överallt. Överallt. Lokalpressen skriver hela tiden om hur fantastiskt staden växer och lokalpolitikerna slår varandra i huvet med järnrör av ren upphetsning över att få bevilja nya stadsdelar.
Senaste nytt är att vi måste, måste bygga på höjden! Två tjugofemvåningshus är redan byggda eller planerade. Och de vill bygga på köpcentrum baronen med x antal våningar för att alla ska kunna få en bostad.
Hela fredriksskans ska byggas på, området där det förut var träningsplaner för det lokala fotbollslaget. Härligt! Och platta tak försäkrar oss om många skriverier om fuktskador och byggfusk i decennier framöver.
Vill man bo så fint kostar det, dock. Fyra miljoner för en trea, plus tjugotvåtusen per kvadratmeter i skuld i BRF. Detta i brf Bastionpalatset på kvarnholmen. Dock lyxutrustad. Med electrolux-vitvaror och annat spännande som till exempel ingen tvättstuga och att man får betala för vattnet. Good times.
Var det därför Kalmar inte vattnade gräset inför MFF, det är helt enkelt för dyrt?!
Jag som trodde på att det berodde på att de är så jäkla kass!
Även om man hyr sin bostad kommer man inte gå skadelös ur en sprucken bubbla. Senast det begav sig så stal "den fete" över 200 miljarder ur pensionssystemet för att stödköpa bankaktier. Skulle betalas tillbaka sen, sa han. Vi väntar fortfarande.
Pensionärsorganisationerna har väl slutat att tjata om de 200 miljarderna som man flyttade från pensionssystemet till statsbudgeten?
Anledningen till denna överföring är ju att pensionssystemet inte längre ansvarar för garantipensionerna, förtidspensionerna och efterlevandepensionerna. Detta hanteras istället av staten.
För att jämna ut finansieringen så flyttades 258 miljarder från pensionssystemet till staten. Detta gjordes helt i enighet av S, M, KD, C och FP. Flyttar man ansvar från A till B så flyttar man givetvis också pengar från A till B för att kompensera.
Vi som ser problemen lär oss nog när vi blir äldre att timing är allt. En blind chimpans kan ju se att detta kommer krascha på ett eller annat sätt, kanske mildras genom en kraftig lönedriven inflation om ett par år.
Sen finns det väl två kategorier av de som tar risker, den gruppen som redan lyssnat på stefan och fattar att tajming är allt men den stora gruppen förstår nog inte ens att det är en risk i det dom gör, enorm hävstång och toppade priser.
Tillhörde den senare gruppen under IT bubblan och blev av med 95% av aktiekapitalet när det small 🙂
Ja själv har jag fortfarande lite blodsmak i munnen efter IT- bubblan, ungefär samma förlust som du. Som du antyder där, man måste nog uppleva något liknande själv. Generation för generation. Har slutat prata med yngre om riskhantering och regression till medelvärden, dom flinar bara och jag framstår som en byfåne i deras ögon.
Jag tror som dig. lätt att vara kaxig när man inte varit med om en rejäl sättning i aktie eller fastighetsmarknad. Man vet verken psykologin eller de reella konsekvenserna av det. Måste nog tyvärr upplevas för att förstå.
Men så är det väl med livet i stort. Man måste lära sig den hårda vägen.
Precis när man blivit av med blodsmaken från it-kraschen fylldes det på under kvällens hockey-final. Det finns dock viktigare saker än krascher och hockey. Så grattis HV för en grym matchserie, ni var lika bra som oss i Brynäs och bara ett lag kan ju vinna. Enkel börslogik.
Stefan!
Gör som jag. hylla Henry Eriksson!
Tänkte rent spontant på honom idag.
Blev bubbel, rosa, från Pay dÓc.Brut.
5,78€
Riktigt bra.
Guld-Henry är så klart en legend här i Gefle!
Kul att bubblet smakade. Ska plåga i mig lite rött och blodig oxfilé så tar vi nya tag imorgon även fast det känns sjukt tungt just nu.
En bister kväll för vissa av er hockeyfantaster alltså!
När det gäller bubbel kan man, om man inte fastnat för Bollinger Rosé, med fördel avnjuta en Langlois – det mest prisvärda bubblet.
Bra tips!
Jag köpte brf -04. Sålde nu innan årsskiftet, flyttar om någon vecka. När jag deklarerade förra helgen så kom jag fram till att när skatten är betald så har vi bott här gratis under den här tiden och fått några tusenlappar betalt för besväret dessutom. Jag kan inte tycka att det känns som ett tecken på en sund marknad men det är väl som någon brukar skriva bara att tacka bostadsbubblan som gett mig och min familj så mycket.
Mer on-topic, jag tror det är sättningen 2011 som stör många. Du hade, som jag minns det, rätt hög svansföring i kommentarerna om att bubblan nu spruckit. I backspegeln gjorde den ju inte det på allvar, lägg till en del av det skriver om ovan så är vi där vi är. Många verkar dessutom mena att en bostadsbubbla är vad som sker när det spricker vilket på sina håll ökar förvirringen.
Trevlig lördagskväll på er och bloggen.
Och nu bor du i en kartong under en bro?
Vadå köp aldrig hus med putsfasad, vårt hus har puts på betong och har klarat småländskt väder och vind i 70 år utan några som helst problem. Däremot som du skriver så har huset kraftigt lutande tak med takpannor, där håller jag med helt och hållet. Skulle aldrig köpa ett ha med platt/flackt tak i Sverige.
Tack. Borde stå "modernt hus med putsfasad".
Återigen, smaken är som baken.
Vad gäller tak föredrar jag falsad plåt alla dar i veckan.
Är man på budget kör man tegel.
Sen lär man så klart ta hänsyn till det estetiska.
Vad gäller flackt tak är just falsad plåt det bästa alternativet.
Finnar är heltända på dylika plåttak.
Faktiskt kommit att gilla dem helt på egen hand! (inga påtryckningar från släkten…)
Planterat med sedumarter!
Trevligt utseende.
Dämpar ljudet från stojande fåglar på natt/morgon!
Har ett modernt hus med putsad fasad. Rivputs på mursten, funkar kanon. Dra inte alla konstruktioner över samma kam.
Det gjordes väl iofs en del mer kategoriska uttalanden här på bloggen innan 2014…
Du har inte använt order nu men blir det ändå inte lite märkligt att hävda att vi har en bubbla under mer än 15 år? Anser också att bostadsmarknaden är överhettad men det går inte att komma ifrån att viktiga fundamenta faktorer så som disponibel inkomst, låga räntor och till viss del låga volymer nyproduktion gjort att vi fått kraftigt stigande priser. Omöjligt att säga var den nya jämvikten på marknaden går. Räntan kan gå upp till 5 procent och enligt de stresstester som FI gjort klarar majoriteten av hushållen en betydligt högre räntenivå. Visst inte någon höjdare för inhemsk konsumtion men inte ett skräckscenario där Svensson tvingas flytta hals överhuvud.
Det är ju främst dom som köpt nybyggnation i GBG/Sthlm som kanske kommer att drabbas vid 5% bostadsränta då kvm priset för nybyggen är betydligt högre än det gamla beståndet men som det ser ut idag med dagens räntenivå och avdragsrätt är det löjligt billigt att hyra från banken.
Markus, det stämmer att en majoritet klarar betydligt högre räntor. Det handlar när en bubbla spricker om den minoritet som inte gör det. Det räcker med några procents ökat utbud för att det ska "kännas" som att marknaden överflödas av köpeobjekt. Det vill säga att en liten minoritet av lägenhetslånarna hamnar under vatten.
Inflation eller krasch eller både och, det är frågan. Man bör bereda sig på worst case.