Redan innan Trump kunde USA:s gränskontroller godtyckligt kräva att få söka igenom medhavda datorer, telefoner eller surfplattor. Med Trump vid makten blir det ännu viktigare att inte ha några sociala mediespår på sina prylar vid inresa till USA. Här följer hur jag själv gjorde vid USA-besöket i december.
Bloggarjäveln vid Trump Tower.
|
USA:s gränskontroller kunde redan tidigare till synes godtyckligt (om de hade lust att misstänka något) söka igenom din elektroniska utrustning, inklusive kräva att du låser upp den.
På din telefon har du inte bara inloggning till dina sociala medier via appar som Facebook, Twitter och Instagram, samt all din privata och/eller jobbmail, utan även sannolikt väldigt många privata bilder.
För egen del tillber jag ju Church of S:t Jobs (NASDAQ:AAPL), så allt här gäller förstås bara iPrylar.
Då det kräver omfattande arbete att nollställa sin dator, rensa denna, och sedan återställa den så reser jag normalt inte utomlands med dator, utan använder istället enbart en iPad Pro, med tillhörande tangentbord. Det gällde t ex vid resan till Georgien.
På iPrylarna raderar man lämpligen apparna för sociala medier, samt inloggningsprofilerna för dessa i inställningar. Därmed kommer det inte finnas några enkelt läsbara spår av dessa. Man raderar även sina e-postkonton.
Därmed finns ingen möjlighet att läsa dina sociala medier eller din mail i USA:s gränskontroll. Väl inne i USA installerar man appar och profiler igen och allt är åter som vanligt. Det kan dock kräva en hel del bandbredd och då USA i många avseenden är ett U-land vad gäller mobiltäckning och 4G, samt att det kostar skjortan ens med svenska teleoperatörers specialerbjudanden, rekommenderas att köpa ett lokalt kontantabbonnemang (finns på flygplatsen) eller invänta WiFi.
Överkurs är att sätta upp fejkprofiler på sociala medier och logga in på dessa om det krävs i gränskontrollen. Annars kan man insistera att man inte använder sociala medier. Är du dock känd så går det att hitta dina ordinarie konton på sociala medier och därmed kan man kräva att de låses upp. Därmed måste du ha ett utåt sett identiskt konto att låsa upp, med samma namn och profilbild.
Lite större problem är foton. Själv har jag ju omfattande bildbanker med foton från bok- och bloggresearch på militär utrustning, vapen mm, varav en del i vad som ser ut som att vara irreguljära sammanhang. Sedan övningen Bison Counter har jag även massor med foton på IED:er, tändhattar, utlösare, timers mm. Ingen bra idé att resa in i USA med dessa på iPrylen dit de synkas automatiskt via iCloud. Kan leda till dålig stämning i gränskontrollen.
För att stänga av iCloudbilddelningen utan att radera bilderna på själva iCloud går man in i Inställningar->iCloud->Bilder och stänger av iCloud-bibliotek, Överför min bildström, Överför bildserier och iCloud-bilddelning.
Bilder börjar därmed raderas, men alla bilder försvinner inte från telefonen. För att radera resterande bilder öppnar man Image Capture på sin Mac, kopplar in sladden och raderar bilderna för hand.
Därmed finns inga foton att visa.
När du åter aktiverar iCloud kommer bilder laddas ner igen och de du tagit under din USA-vistelse kommer laddas upp till ditt iCloud i efterhand.
Överkurs är annars att totalt nollställa telefonen och sedan när man har WiFi återställa från backup. Ett annat tips är att stänga av fingeravtrycksidentifiering, så du kan glömma bort lösenordet. Dock kan din telefon kopplas till en särskild dator och läsas av ändå, så bäst är att tömma den innan.
Allra bäst är att ha en separat telefon med separata konton, som bara används vid resor utomlands och speciellt till USA. Förslagsvis en äldre iPryl, som din förra mobil. Om man dock ska jobba är det omständligt att göra med äldre telefoner och utan ordinarie programvaror och inställningar. Att radera bilder, e-postkonton, appar och konton för sociala medier är i mina ögon en lagom kompromiss.
Och ja, gränskontrollen i USA kan vara helt nitisk. Jag har en bekant som nekades att släppas in i landet, trots ESTA-visum och allt, då han sprungit för att hinna med en anslutande flight efter försening och då svettades i gränskontrollen. Så därmed släpptes han inte in utan fick snällt flyga hem till Sverige igen. På grund av svett. True story.
Tillägg: Du kan också behöva stänga av iCloud(eller Google eller annan)-delning av kalender och kontakter, då gränskontrollen tydligen börjat gå igenom även kontakter och telefonlistor. Radera sedan dessa på telefonen och de bör återskapas när du återigen kopplar på delning mot molnet. Ej testat av mig dock.
Freedom Tower och de allerstädes närvarande New York’s Finest. |
16 kommentarer
Fast om dom vill kolla och märker att man inte har någonting på mobilen, är det inte möjligt att dom blir misstänksamma, för hur många här har egentligen varken mail eller några sociala medier, framförallt om man är yngre.
Spelar väl ingen roll och jobbet blir enklarr för alla parter om man har en tom mobil. Kanske en ny marknad för resemobiler.
Alt. så driver man det till absurdum och skapar en fiktiv värld med en massa bisarra kontakter som autogenereras så alla som reser in från den fria världen till Usa fyller sin mobil med och håller Trump sysselsatt.
Sånt här måste väl slå tillbaks på dem själva? Varje gång jag läser om sånt här så blir i alla fall jag mindre sugen på att åka till USA. Världen är stor, så varför inte välja ett annat semestermål där jag kan spendera mina pengar om de nu ska vara så griniga?
Eeeh, att USA förvandlats till en totalitär övervakningsstat av de senaste neoconbesudlade regeringarna kan väl inte komma som en överraskning för någon någorlunda upplyst person. Men det är alltså först nu det har blivit farligt eftersom stora stygga TRUMP nu sitter vid makten, eller..?
Samma sak kan för övrigt hända vid den svenska gränsen där gränspolisen anser sig ha rätt att leta efter oegentligheter i alla dina elektronsika informationsbärare utan andra sakliga skäl än att dom känner för det. Det är förmodligen Jimmy Åkessons fel på något vänster…
Fast de partiella inreseförbuden är väl en sentida uppfinning?
Beror på vad du menar med sentida uppfinning? Chinese Exclusion Act är från 1882 och signades av president Chester Arthur. Sen har de båda Roosevelt haft starka åsikter om vissa typer som de absolut inte ville ha in i landet, liksom Reagan och Carter också har haft det.
http://www.aljazeera.com/indepth/features/2017/01/times-banned-immigrants-170128183528941.html
Varför radera allt om man inte har något att dölja.
Alla har vi nog bilder eller dokument som kan skapa "dålig stämning" i en gränskontroll.
Herr bloggare hade ju detta "Lite större problem är foton. Själv har jag ju omfattande bildbanker med foton från bok- och bloggresearch på militär utrustning, vapen mm, varav en del i vad som ser ut som att vara irreguljära sammanhang."
Själv har jag en mapp med alla manualer till de flesta prylar hemma på plattan, mycket smidigare än att sitta med ett häfte eller bok om man ska skruva i något, bl a alla jakt- målskyttevapen. Samt lite bilder där man leker krig med ganska autentisk utrustning
Det där var naivt i överkant. Vet du verkligen ALLT om dina kontakters kontakter? Eller dessas kontakter och förehavanden IRL? En enda shady person tre led bort i kontaktlistorna kan räcka för att du ska bli stämplad som misstänkt terrorist eller sympatisör. Vill du ta den risken? Problemet är, att man inte ens vet att man har något att dölja. Du behöver inte ha kontaktpersonen för Al Quaidas rekryteringsavdelning i din vänlista för att råka illa ut.
Det räcker väl att man har en nakenbild på sin sjuttonåriga flickvän för att man skall få trettio år i ett amerikanskt fängelse. Eller några bilder på de små barnen eller barnbarnen som badar nakna hemma eller på stranden. Amerika är inte ett vettigt land.
Eller att din tonårsdotter har lättklädda och utmanande bilder på sig själv i sin telefon. Hon kan då åka dit för barnporrbrott.
Om denna löst skissade kontroll förverkligas i någon omfattning blir det ett stort datafångstproblem vid inresekontrollen och en raskt växande total datamängd att arkivera och analysera. Turisttrafiken till USA torde minska drastiskt. Låt oss ta ett djupt andetag och se vad som händer innan vi lägger ner möda på skyddsåtgärder som i sig kan väcka misstänksamhet. Vissa personer får väl klara sig utan nakenbilder i mobilen ett tag …
Det är väl en symbolhandling.
Rätt säker på att den nya administrationen i hemlighet kommer tvinga de större bolagen Apple, Microsoft och Google att lägga in åtkomst för myndigheterna. Eftersom allt redan synkas server-side och trafikdata delas så är telefonkontrollen tekniskt onödig men det kanske invaggar en falsk säkerhet? "Lämnar jag inte ifrån mig telefonen för kontroll så vet dom inte vad jag gör."
Bloggarjäveln ser antagligen väldigt ointressant ut för USAs gränspolis, möjligen skulle ett vildvuxet skägg imponera en aning.
HAHAHA. Vilket skämt. Jag har förmodligen gått genom US Immigration 50 ggr de senaste 5 åren. Har man mani kan man ju hålla på med sånt här trams.
Amerikansk myndighetspersonal är vanligtvis väldigt lättkränkta och jag tror att det är orsaken till att cornys vän stoppades. I stressen missade han väl att tilltala med sir och ytterligare några oartiga fraser var hemresan spikad.
Sen är kanske industrispionage största problemet med detta. Inte bilderna på dottern.