“I don’t build the bombs, I only drop ’em”
[…]
And this is my world up here
Then the walls came tumbling down” – Dive, The Pilot
I en intervju hos DN två riksbankschefen sina händer och säger att han inte har något ansvar för vad som kommer hända när räntan stiger och hushållen inte kan betala sina skulder. Han har minsann varnat för detta samtidigt som Riksbanken infört negativa räntor.
Ingves ser minusräntorna som en stor framgång, eftersom KPI-inflationen nu stiger och gör det dyrare för vanligt folk att leva, vilket är Riksbankens mål.
De negativa räntorna ska vara kvar till åtminstone 2019, efter att man höjer i början av 2018.
Ingves är mycket nöjd.
“Minusräntan fungerar som vi har föreställt oss. Sverige har gått åt rätt håll under 2016 när det gäller […] den faktiska [prisökningen på det mesta för vanliga hushåll].”
Ingves påtalar att det kommer bli rejäla problem om räntorna stiger men tvår sina händer, då han minsann varnat för detta och inte är ansvarig för de skenande bostadspriserna eller hushållens massiva skuldbubbla.
“Dessa problem ska inte Riksbanken lastas för. […] Ansvaret ligger på annat håll när det gäller att begränsa hushållens lånebörda och se till att bostadsmarknaden fungerar. “
Därmed medger Ingves implicit att Riksbanken är orsaken till skuldbubblan och bostadsbubblan, men att det inte är deras ansvar. Deras enda ansvar är att se till att allt blir dyrare för hushållen via KPI-inflation.
Ingves medger också till DN att när det blir kris på bostadsmarknaden så kommer marknadsräntorna stiga och då kommer Riksbanken tvingas höja ränta och ytterligare förstärka krisen.
Men som sagt, det är inte Riksbankens ansvar att bry sig om konsekvenserna av sitt agerande…
Kort sagt uppför sig Ingves och Riksbanken som ett litet barn. De må vara skyldiga till den uppkomna situationen, men ansvaret ligger på föräldrarna och inte barnet.
Min pappa är större än din pappa, så det så, pilutta dig va!
73 kommentarer
http://www.svd.se/globalt-skuldberg-vaxer-snabbt
Internationella bankföreningen IIF varnar för ett snabbt växande globalt skuldberg. Det ökade enligt en färsk beräkning med drygt 100 000 miljarder kronor under årets tre första kvartal.
Vilken är relationen mellan ett allt orimligare skuldberg och räntan? Hur slutar det?
På ett eller annat sätt blir det en stor skuldavskrivning, genom hyperinflation elller på annat sätt
Det regnar blåa sillar från himlen eller så händer det något annat.
Nej vi kommer inte att få någon hyperinflation, släpp den tanken.
Jag påbörjade lite preliminära analyser av frågorna jag ställde, men är för trött för att ha någon större chans att säga hur det slutar. Det är förvisso svårt även när man är pigg. Men någon borde väl ändå klara av det? Är alla för dumma?
Om någon kan lista ut hur detta slutar skulle vederbörande knappast sitta här och gissa utan vara miljardär vid det här laget. Så otroligt mycket bullshit som cirkulerar från allehanda spåmän.
Men nej, någon hyperinflation kommer vi inte få, det törs jag säga med 99.99% sannolikhet.
Då måste du definiera hyperinflation. 10%?
Kan vi inte bara använda vedertagna definitioner här?
"The Standard does not establish an absolute rate at which hyperinflation is deemed to arise – but allows judgement as to when restatement of financial statements becomes necessary. Characteristics of the economic environment of a country which indicate the existence of hyperinflation include: [IAS 29.3]
* the general population prefers to keep its wealth in non-monetary assets or in a relatively stable foreign currency. Amounts of local currency held are immediately invested to maintain purchasing power;
* the general population regards monetary amounts not in terms of the local currency but in terms of a relatively stable foreign currency. Prices may be quoted in that currency;
* sales and purchases on credit take place at prices that compensate for the expected loss of purchasing power during the credit period, even if the period is short; interest rates, wages, and prices are linked to a price index;
* and the cumulative inflation rate over three years approaches, or exceeds, 100%."
Det kan finnas folk som fattar hur det kommer sluta. Det vore kanske lämpligt att sprida information om detta, snarare än att tiga för att kunna profitera. Men folk är möjligen mer intresserade av att profitera än av att profetera.
Räkna med ett större deflationstryck där bubblorna spicker och sedan inflation. Historien upprepar sig alltid. De som sitter med massa skulder och hoppas inflationen ska lösa det kan sluta hoppas.
Roligt att vissa är så säkra på att alla har fel, men vet själv vad som ska eller inte ska hända. Mycket talar för att det först blir deflation när krediterna fallerar för att sedan gå över i inflation. Skulderna kan I vart fall inte betalas tillbaka, iaf inte på global nivå.
Joakim.
Det jag reagerar på är att du sprider dina "fakta" från valfri konspirationssite.
Återigen, ingen vet hur detta slutar, eller menar du på fullaste allvar att du tror på hyperinflation i Sverige?
Jag sprider väl inga fakta ifårn konspirationssajter? Jag tror inte på hyperinflation i ett kort perspektiv, men det KAN vara en effekt av hyperdeflation, som skulle bli följden av massiv skuldavskrivning. Det har inget med konspirationer att göra. Ta tex USA, det finns inte tillräckligt mycket tillgångar i hela ekonomin för att kunna betala skulderna, och skulle de försöka skulle det i princip bli tvärstopp i ekonomin. Hur lösa detta? Ja antingen skuldavskrivning eller relativt hög inflation. Eftersom det är lättast tror jag att det är det som kommer att ske
"Ta tex USA, det finns inte tillräckligt mycket tillgångar i hela ekonomin för att kunna betala skulderna"
Det där är väl en konspirationsteori byggd på spekulationer?
Det kommer att krascha. Och det kommer bli kaos detta är redan skrivet i sten (se österrikisk konjunkturcykelteori)
Det viktiga är vad vi gör när detta händer.
1. Vi ska inte stimulera något. Låt pjäserna falla där de faller.
2. Sluta krediexpandera. Bankerna ska inte skapa några ny pengar genom lån. Och riksbanken ska hålla tassarna borta ifrån tryckpressen.
3.avskaffa riksbanken
4. Återgå till guldmyntfot.
Sverige kommer få många svåra år. Förr eller senare. Ju senare kraschen kommer desto värre blir den.
Ju mer vi stör marknaden under lågkonjunkturen desto värre blir nästa krash.
Högkonjunktur är ett sjukdomstillstånd.
Ingen kreditgivning och guldmyntfot, alltså. Och det skulle vara någon slags lösning? Det skulle frysa den ekonomiska aktiviteten till noll.
Guldmyntfot är definitivt inget att återinföra. Jag tror däremot på marknadskrafterna. Låt marknaden bestämma vad som fungerar bäst som pengar, och dess pris (ränta). Pengar är ett spontant marknadsfenomen från början.
Just guldmyntfot är tveksamt då det troligen kommer dra ner riskviljan i Ekonomin.
Sju svåra år, jo tack. Ditt scenario blir värre än så. Den enkla lösningen är att skulderna skrivs av, eller ännu bättre inflytelserika bort. Det här systemet går inte att fixa, det är byggt på en evigt växande skuldmängd.
Jag håller med Ingves. Han höll emot räntesänkningar länge mot vissa ekonomers motstånd. Han gav upp sin hållning eller tvingades. "Det är ju inte bara han som bestämmer". Riksbanksdirektionens 6 ledamöter.
Men menade samtidigt att det var bl a politikers skyldighet att göra något åt skuldbubblan. Vilket han sen med en dåres envishet påtalat gång på gång.
Politikerna har sen struntat i det förutom små och i stort opåverkbara åtgärder och andra förslag som inte gått igenom.
Ingves satt rätt bakbunden.
Han kunde ha avgått. Odenberg avgick när försvaret bantates på ett sätt som han inte tycket var acceptabelt. I backspegeln kan vi se att han hade rätt.
Eller sitta kvar och påtala att det är fel, som han gör. Om han avgått och få en efterträdare som står för den nuvarande linjen. Vad skulle Sverige tjäna på det?
Det var ju som hände efter Odenberg.
"Eller sitta kvar och påtala att det är fel, som han gör."
Om han är villig att avgå så kan han ställa ultimatum. Det han säger när han avgår kommer få stor uppmärksamhet och bearbeta opinionen. Vad han får för efterträdare vet vi inte, men om denne säger samma sak så blir det hårt tryck på förändring.
Jag ser Riksbanken som en lärare som sätter betyg. Dåliga betyg är inte betygsättarens fel. Om man missköter sig går det dåligt. Det är inte orättvist
Fick av SBAB en "lycka till med nya bostaden"-hälsning i veckan, tillsammans med en bukett tulpaner. Ett tecken kanske?
F ö har väl RB ansvaret för finansiell stabilitet så det är bara att kavla upp ärmarna och sätta igång och köpa bostadsbackade obligationer när marknadsräntorna sticker. Svenska bostadsmarknaden är "to big to fail", inte bara för Sveriges del, utan även internationellt.
Finns inget som heter to big to fail i små marknader som Sverige. The bigger they the get the harder they drop.
Enligt G20 är Nordea en globalt systemviktig bank och vi vet nog alla vad som händer med Nordea om bostadsbubblan spricker. Med andra ord Svenska bostadsmarknaden är globalt systemviktig.
Titta bara på lilla Grekland som "var alldeles för litet" för att kunna åsamka någon skada. Fortfarande idag är den krisen olöst och blir snarare värre ju längre tiden går.
Fast Invges blev rätt hårt avhyvlad 2013 för att han höll räntan uppe pga. hushållens skulder. Dåvarande regering införde ju att Finansinspektionen skulle ha makrotillsynen samt att det där stabilitetsrådet skulle skapas.
Då har ju Invges bara ett uppdrag/mål att följa vilket är inflationsmålet. Att beskylla honom för att inte ta ansvar för något annat är väl lite taskigt, då han fick hemläxa och kvarsittning sist han försökte det.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag förstår faktiskt inte varför vi matas med såna här artiklar i princip varje dag när nästan alla man känner är eniga om att priserna inte kan falla i Sverige.
Svagare krona, dyrare priser, bostadskrasch och skuldsatta hushåll. Det blir summan av kardemumman.
Ingves borde ha krävt ändring av det s.k. inflationsmålet (egentligen KPI mål) redan för fem år sedan då det var uppenbart att det inte fungerade som det var tänkt. Hade han inte fårr Riksbanksfullmäktige med på det hela så skulle han skrivit en artikel på DN debatt och förklarat varför han avgår. Men med 250 tusen i månaden så har han noll incitament att göra något sådant.
Då kanske inflation på en sådär 10% vore bra för att så snabbt som möjligt få ner skulderna.
Hur menar du att en hög inflation skulle få ner några skulder? Tänk ett varv till. Skulderna minskar inte med inflation utan måste som vanligt betalas av med pengar ifrån lönekontot. Om du menar att vi skall ha en löneökning på 10% i Sverige så kanske skulderna kan minska snabbare. Men då skall ju inte inflationen och nya skulder Stiga i samma takt. Det enda som hjälper i det här läget är att det blir dyrt som attans att belåna sig.
Inflation får ner skulderna. Skulderna är konstanta om man inte lånar mer. Värdet på kronan stiger men samtidigt blir allting dyrare.
Var precis så det var på 80-90 talet. Slutade i fastighetsbubbla/krasch.
De planekonomiska delarna av vår nationalekonomi kräver att en rad olika aktörer agerar på sina områden. Problemet är att den enda som är ute och dansar på dansgolvet är Ingves. Han ropar år efter år åt de andra att komma ut, men de gömmer sig alltjämt på muggen. Visst ser det för taskigt ut när man ser Ingves dansa polka helt själv. Men det är inte hans…
Andra frågor som om man överhuvudtaget bör dansa polka eller utföra planekonomi är också viktiga frågor. Men det är hårt att lasta Ingves för det.
Ja varför måste man styra valuta, den styr ju sig själv. Planekonomi fungerar sällan.
Ingves har inget ansvar för hur systemet är konstruerat och vilka verktyg han har. Han är en tjänsteman med uppdrag att bedriva penningpolitik, dvs att sätta styrräntan och göra öppna marknadsoperationer så att 2%-målet och finansiella stabiliteten upprätthålls. Såsom ekonomin fingerat senaste decenniet har detta varit ett omöjligt uppdrag. Du kan inte uppnå 2% inflation utan att blåsa upp en bubbla. Det finns en del som kan göras finanspolitiskt och med förändrad reglering av kreditmarknaden, med dessa verktyg ligger inte i. Ingves låda.
Finns ett avsnitt av podden Prata Pengar där de hade Ingves som gäst, tyckte det var rätt intressant att lyssna på även om värdarna är på tok för snälla och ställer inga jobbiga frågor. Tror det är detta avsnittet: https://m.soundcloud.com/pratapengar/episod-40-riksbankschefen-stefan-ingves
Bla svarar han "guld är ingen annans skuld" när de diskuterar av vissa råvarupriser sticker iväg vid oro 🙂
Han beskriver även att han själv betalade 14% ränta på sitt första bolån och tycker att alla borde sträva efter att vara skuldfria.
Finns mycket godis i det avsnittet, Ingves är lite av en mysfarbror om man låter honom prata på.
Mysfarbror med moralpanik a la Göran Persson (den som är satt i skuld är icke fri) som GP snodde från Wigforss.
Det herrarna inte verkar förstå är att världen förändras kontinuerligt.
Vad jag TROR kommer att ske detta år är en normalisering mellan USA och Sveriges 10-årsränta. I dagsläget skiljer det 2%-enheter mellan länderna vilket inte har skett på 20 år.
Dock ligger detta i händerna på Ingves och då har man ärligt talat inte en aning om vad som kommer att ske i motsats till FED som är mycket tydligare.
Jag tycker absolut att det ligger nåt i "den som är satt i skuld är icke fri".
Sen är ju bostad en av de saker som är absolut vettigast att låna till. Det är ju dock upp till var och en att avgöra hur mycket de tycker känns bra att låna och om de någonsin tänker betala tillbaka lånet eller lösa det vid försäljning av bostaden. Har priserna gått ner en del vid försäljningen så inser de flesta ganska så snabbt vad GP menade.
Ja i SosseSverige hade det så klart varit bäst om man stått där med mössan i hand och bugat och bett om en HSB-hyresrätt.
Nu blev det inte så, tack och lov.
Ja lyllo oss som har en världsledande boknarknad!
Helt korrekt. Tramsigt alternativt okunnigt av Cornu att lasta Riksbanken med Ingves i spetsen för någonting som ligger helt utanför Riksbankens uppgifter.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Läget i vårt lands ekonomi är icke hållbart, inom 6 månader från nu kommer vi att se allvarliga konsekvenser för vanligt folk, inom 1 år kommer vi att se antalet hemlösa svenska medborgare öka lavinartat.
Nu är gränsen nådd, bara utför nu. Nu låter detta dramiskt, men om ett år är det vardag att läsa.
Tror knappast folk slängs ut på gatan även om bubblan exploderar. Hände inte på 90-talet heller.
Skrivs så himla mycket trams här av både bloggaren och kommentatorerna.
Det är givetvis inte Riksbankens fel att bostadspriserna ökat. Riksbankens uppdrag är inte att reglera tillgångars värde, så som t.ex. värdepapper, bostadsrätter etc. Riksbankens uppdrag är att se till att kronan håller ett någorlunda konstant värde (2% inflation) relativt varor och tjänster.
Man måste förstå att det finns två helt olika aspekter som inte bör blandas samman vad avser pengar:
1. Transaktioner knutna till produktionen av varor och tjänster.
2. Värdet på tillgångar.
Handel med (befintliga) bostadsrätter har ingenting med produktion av varor och tjänster att göra. Det handlar enbart om "vem som är skyldig vem vad". När jag tar upp ett lån på 10 MSEK och köper grannens villa, då har det inte producerats något. Det enda som har hänt är att grannen har fått en bankkredit på 10 MSEK, jag har fått ett hus samt en skuld på 10 MSEK till banken.
Att räkna med värdeökningen på tillgångar i inflationen blir fullkomligt absurt.
Med dagens räntenivå är många bostäder hopplöst undervärderade. Vilket ni snabbt kommer inse om ni genomför följande övning:
1. Hitta två "likvärdiga" bostäder, en hyres och en bostadsrätt.
2. Räkna ut skillnaden i månadskostnad, vi kallar den "S"
3. Ta S / 0,70 * 12 / 0,02. Där 0,70 är ränteavdraget, 12 är antalet månader i året och 0,02 är räntan.
Bor själv i en (icke-belånad) bostadsrätt med ett marknadsvärde på ca 2 MSEK. Om jag gör övningen i mitt område (alltså utifrån hyrorna här för en likvärdig lägenhet) så borde lägenheten ha ett värde på ca 4,5 MSEK.
Givetvis kan räntan gå upp, vilket får ett enormt utslag på en bostads värdering. Och givetvis kan detta slå mot bostadsrättsinnehavaren också indirekt om föreningen har stora skulder. Men i den vi verklighet vi lever i "just nu", så är bostadsrätterna snarare grovt undervärderade än övervärderade på många håll.
Med det sagt så börjar de dock närma sig sina "teoretiska" break-even värden på en del orter, t.ex. Oslo. Har inte kollat Stockholm (eftersom jag aldrig kommer flytta dit).
Det är just det som är problemet. Att värdera tak över huvudet i formler där lånevilkor och ränta är de viktigaste parametrarna är sjukt och kommer slå skoningslöst mot främst skuldsatta men även samhälle och framtida generationer. Eftersom sedelpressningen hos världens centralbanker inte får gå till folk aka helikopterpengar så går dom genom bankerna i form av lån därav högre och högre priser på bostäder. En annan bubbla blåses större är börsen dit centralbankernas pengar öses in in- eller direkt. Marknaden vinner alltid, för eller senare så kommer fundamenta och riktiga värden vara det som gäller igen. Då blir formlerna helt andra.
Tycker du har rätt och fel. Ja Riksbankens mål enligt riksbankslagen är att upprätthålla ett stabilt penningvärde, det är det absolut enda de ska ta hänsyn till. Men Ingves har själv sagt att den nuvarande räntan kommer leda till ett instabilt penningvärde i framtiden om inte lagar ändras kring belåning.
Han är alltså så besatt av de 2%:en att han är villig att riskera framtida penningvärde för att uppnå det idag. Varför är svårt att förstå. Om han till och med själv säger att det för framtidens penningvärde är bättre att tumma på 2%-målet, varför gör då inte Riksbanken det?
Feterik: jag tycker det är fantastiskt att det finns människor som tänker som du. Bra för dig att du är obelånad. Din lägenhet är inte "värd" 4,5 mille. Vad skulle den vara värd om räntan var noll? En miljard? 25 kvintiljoner? Oändligheten?
@Sandow Hur mkt är en bit mark, dvs lite jord värd? 100kr/m2? 1000kr/m2?
Jord är väl alltid jord, eller?!
Reymar: det stämmer, priset bestäms av marknaden. Finns det någon som vill betala 100 kr/m2 så är jordplätten "värd" det. Något annat du undrar över? 🙂
Mja, varför du då kan säga att en lägenhet inte är värd X eller Y, den är väl värd vad någon vill betala, vilket i högsta grad påverkas av ränta och möjlighet till lån..
Det går inte att bara jämföra hyreskostnad mellan bostadsrätt/hyresrätt. Bara det att hyresvärden har tagit höjd för renovering och slitage som hela tiden inkommer. Det måste man ju även göra på en bostadsrätt. Nedkrivning, yttre och inre underhåll. Ekonomin i föreningen Hur stora skulder har föreningen och som du även är ansvarig för.
Ok, visst. Låt oss säga, bara för resonemangets skull, att "marknaden" tycker att månadskostnaden 10000 kr/månad är rimlig för en trerummare, säg. Vi antar vidare att det endast handlar om räntor på banklån. Med 10% boränta skulle priset vara 1,2 miljoner. Med 5% ränta 2,4 milj, 1% ränta 12 miljoner kr. Skulle räntan gå ner till 0,2% skulle en rimlig köpesumma vara 60 milj. Det intressanta är alltså nollränta. Att räkna med oändligheten ställer alltid till med problem. Givet att man ska betala handpenning med 10% innebär det faktiskt en oändligt stor handpenning, ty även en del av oändligheten är oändlighet, rent matematiskt. Jag kan tänka mig att det av praktiska skäl läggs in spärrar, tex. att lån större än en kvadriljon googolplex kr inte går att ansöka om utan möte med sin personliga bankman.
Nisse har rätt. Framför allt gäller det inre underhåll som man som BR-innehavare _måste_ ta hand om. En förening kan dock vara både bättre eller sämre än en hyresvärd på att ta hand om det yttre underhållet + stammar osv.
Det är ändå en hyfsat bra uppskattning att jämföra BR med HR ungefär på detta sätt:
(Avgift + räntekostnad netto + inre underhåll) = (Hyra)
… naturligtvis måste man jämföra likvärdiga fastigheter med liknande byggår.
I mitt område är det faktiskt väldigt likartade kostnader mellan BR och HR, vilket tyder på att priserna är någorlunda rätt satta på bostadsrätterna, men att det inte finns någon riktig "ekonomisk vinst" med att byta från HR till BR.
Exempel: Grannen (BR): Avgift 5000 kr/mån, pris ~1,8 milj, låt oss säga 700 spänn i månaden till inre underhåll -> totalkostnad 7275 kr till 1,5% ränta. Hyresrätten med samma storlek kostar 6500 kr/mån att hyra. Husen i likvärdigt skick vad gäller stammar, tak osv.
Tycker ni missar feteeriks poäng här.
Han har helt rätt i att många BRF är kraftigt undervärderade.
Lika sant är att många BRF är kraftigt övervärderade.
Beror helt på vilken marknad vi pratar om.
"Riksbankens uppdrag är att se till att kronan håller ett någorlunda konstant värde (2% inflation) relativt varor och tjänster."
Riksbankens uppdrag är att upprätthålla ett fast penningvärde".
En KPI-ökning på 2% är en tolkning som Riksbankens byråkrater har gjort och som man borde ändra då kronan försvagas och bostadspriserna skenar, dvs sådant som inte förenligt med vad som står i Riksbankslagen. Riksbanken borde formulera ett nytt mål (ett som ser till penningmängden istället) och när så inte sker så bär de ansvaret.
Ja, bostadsrätter är snorbilliga om man ser till ränteläget. Men det är ju ränteläget som är problemet och det som Riksbanken ansvarar för genom att följa ett av dem felaktigt uppsatt mål.
Jag tycker personligen att en mercedes för 800k kronor är ett lyxobjekt. Jag har inte råd med en sådan bil, även borträknat driftkostnaderna. Jag skulle tro att jag är ganska representativ för medel-medelklass. Men jag ska alltså anses ha råd att köpa en lägenhet för minst det tredubbla. Alltså betala detta bara för rätten att bo där. En begagnad lägenhet som är byggd och betald för länge sen.
Är det bara jag som tycker det är helt magnifikt absurt att ställa å ena sidan tre splitter nya mercedesar, å andra sidan rätten att bo i en sliten tvåa i bagarmossen och tycka att det är "lika värde"?? Har svenskarna blivit helt pantade?
Om man tycker sig vara omgiven av idioter kanske man är den största idioten själv? 🙂
"A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?" /Einstein
Det var heller inte idiotiskt att betala motsvarande en holländsk årslön för en tulpanlök i februari 1637. Det kändes däremot idiotiskt (tror jag) i februari 1638. Lustigt det där.
Ska du bo bland dina tulpanlökar som nästan är gratis nu?
Annars är väl ett alternativ att sova i en Merca för 800 k?
Men Stefan, frågan är varför marknaden hade rätt i att EN lök var värd ett lantgods ett år, och värd … en lök nästa år. Vad tror du själv?
Sandow, du betalar mycket för att Mercedesemblemet.
Det finns ett merpris i nöjet att få skriva sig i Bagarmossen, eller kanske snarare SOFO men grundskillnaden är att alla kan inte nyttja de anektodiska hyresrätter Cornu brukar.lyfta som exempel på att bostadsbristen i storstaden är nys. Alternativet är.ju att sova i Mercedesen. Du har ju tre att välja mellan…
Tulpanlökar gick out of fashion.
Boende har haft en mer stabil efterfrågan av förklarliga skäl.
Kommentarsfältet är en studie i kognitiv dissonans. Det är uppenbart för alla utomstående att det är en bubbla, jag har tappat räkningen på alla utländska bedömare som varnar. Det bara skriker bubbla. Men är man mitt i det lider man av kognitiv dissonans. Man lurar sig själv att värderingarna är motiverade. Precis på samma sätt som i Holland på 1630-talet. Människorna var inte dummare då än nu. Det är samma psykologi…
Sandow
Kognitiv dissonans?
Om du inte fattar att det finns billiga och dyra bostäder i Sverige är det du som lider av kognitiv dissonans, ingen annan.
"Är det bara jag som tycker det är helt magnifikt absurt att ställa å ena sidan tre splitter nya mercedesar, å andra sidan rätten att bo i en sliten tvåa i bagarmossen och tycka att det är "lika värde"?? Har svenskarna blivit helt pantade?"
Det är inte svenskarna som är pantade. Det är Riksbanken som är pantade när de sätter en negativ ränta. Hade räntan varit 5-7% de senaste 15 åren så hade priserna varit helt annorlunda.
"Det bara skriker bubbla."
Det har varit en bubbla länge, men det är inte männsikorna det är fel på. Det är Riksbanken som satt en helt galen ränta.
Skatt är stöld: patetiskt. Jaja det kommer bli mycket pajkastning sen. Vägra ta ansvar, det är alltid nån annans fel.
Om staten skulle ge alla 1 miljon kronor, skulle du då inte ta emot det, även om det skulle innebära ökad inflation?
Inse, folk måste bo någonstans och att låna är billigt. Klart folk gör det. Ansvaret är Riksbankens. Det är de som har bestämt ett artificiellt lågt pris på risk.
Det här inlägget hade väl lika gärna kunnat skrivas om räntan var 5% idag? Den har ju varit mkt högre än så tidigare.
Är inte ett problem med det finansiella tillståndet i världen – att ingen vet vad som är sunda nivåer? Finns inga riktvärden, inga gränser …. "Vi" håller på och utforskar detta penningsystems yttre gränser, ingen vet när det gått för långt.
Tim skrev att det enda rb ska ta hänsyn till är prisstabiliteten. Det är fel. Rb ska också ta hänsyn till den finansiella stabiliteten. Mao. motstridiga krav.
SvD, svårt att förutspå "normalränta": http://www.svd.se/experterna-svart-att-forutspa-framtidens-normalranta