Bostadspriserna steg generellt under oktober. För hela Sverige rusade bostadsrättspriserna vidare med 2.7% medan villorna steg måttliga 0.6%. Det visar siffror som Penates publicerar utifrån Boolis boprisdata. Prisdata för våra storstäder följer nedan. Bland annat skenar villapriserna i Stor-Stockholm, medan bostadsrätterna kraschade i Göteborg och Malmö.
Valueguard respektive Mäklarstatistik publicerar sina bostadspriser först om en vecka, men med liveuppdateringar hos Penates finns det ingen anledning att vänta så länge. Framöver ska jag försöka rapportera om utvecklingen redan per den första varje månad.
Siffrorna baserar sig på Boolis data över avslut, och kan förstås som sådant innehålla felaktigheter. Men Mäklarstatistiks data är inte heller komplett, och Valueguard använder Mäklarstatistiks rådata för sina analyser.
Jag räknar därför med att Penates åtminstone blir fullt indikativt för hur Mäklarstatistik rapporterar. Dock är enda kvalitetsjusteringen priset per kvadratmeter, vilket som vanligt gör att Valueguard kommer visa andra siffror. Ju större underlag, desto säkrare uppgifter, vilket gör att jag litar mer på siffrorna för hela riket respektive Stor-Stockholms villor med 470 avslut än för t ex centrala Göteborgs bostadsrätter med bara 51 avslut.
Nedan följer utvecklingen i oktober, som baserar sig på medelpriser per kvadratmeter per respektive månad.
Sverige – bostadsrätter +2.7%
Sverige – villor +0.6%
Stor-Stockholm – bostadsrätter +3.0%
Stor-Stockholm – villor +5.3%
Stockholm innanför tullarna – bostadsrätter +1.2%
Göteborg centrum – bostadsrätter -5.6%
Malmö – bostadsrätter -3.5%
Priserna stiger alltså generellt i landet och mer utanför tullarna i Stockholm än innanför. Priserna arbetar sig alltså utåt från centrum när det gäller Stockholm.
Bostadsrättspriserna i Malmö. Som synes en stabil nedgång från toppen i september till mitten av oktober. Källa: Penates. |
För Malmö och Göteborg faller dock bostadsrättspriserna rejält. Som nämnt ovan är siffrorna för Malmö och Göteborg osäkrare, men nedtrenden i graferna som Penates publicerar är stabil, vilket gör siffrorna trovärdiga.
Nu vore det önskvärt även med villapriser för Göteborg och Malmö, alternativt hellre för Stor-Göteborg och Stor-Malmö.
34 kommentarer
Jag får dock inte ihop korrelationen mellan ökning i Sthlm, och som du definierar det "krasch" i Malmö och Göteborg? Någon som har en teori?
Har du besökt Malmö eller Göteborg?
Teorin är alltså att Malmö och Göteborg är skithålor där ingen vill bo.
Varför har du en bild från Västerås till texten? Inte direkt den staden som nämns i rubriken. Men förutom det så var det en bra uppdatering om det aktuella läget för priserna. Står i valet och kvalet kring att köpa hus antingen i Stockholm eller Göteborg.
Är egentligen inte det enda man kan konstatera att det är väldigt volatilt?
Såhär sju dagar in i November har det du kallar en krasch på bostadsrätter i Malmö istället ändrats till en ganska dramatisk ökning. "Utveckling 30 senaste dagarna: 7.94%"
Eller läser jag statistiken fel?
Hej JaQoB!
Du läser statistiken rätt.
Statistiken blir volatil eftersom det sker relativt få försäljningar i Malmö. Samtidigt så är det rimligtvis en väldigt volatil situation i Malmö just nu prismässigt med tanke på att Malmö är nära kopplat till Köpenhamnsområdet där vi har gränskontrollernas vara eller icke vara i kombination med en ganska rejäl försvagning av svenska kronan mot den danska.
/Clas
Jag kan meddela att många av objekten som säljs under utgångspris aldrig syns i Boolis data. En bekant som driver en liknande sida, plus loggar kronofogden samt kötider på en del hyresrätter, har sett att flera objekt som han själv budat på aldrig kommit med i Boolis data. Han misstänker att detta är för att de gick under utgångspriset.
Länk till sidan om nån är intresserad: http://siffror.eu/
I flera fall har objekt som jag nyligen varit med och budat på (belägna i Centrala Stockholm) gått tillbaka efter att säljaren inte varit nöjd med budgivningens slutpris. Även detta kan vara en bidragande orsak till att objekt inte dyker upp i Boolis data!
"Booli.se samlar in slutpriser genom att hämta in sista budet från mäklarens öppna budgivning. Sista budet kan skilja mot det faktiska slutpriset då ytterligare förhandling kan ha förekommit efter att annonsen plockades bort. Booli.se samlar in sista bud från ca. 30%-40% av försäljningarna."
Precis, vårt bostadsköp i sthlm 2014 syns inte med i Boolis statistk. Om statistiken där är selektiv på något sätt t.ex. mäklarna väljer vilka objekt som presenteras, att de "bra/dåliga" mäklarbyråerna inte finns representerade eller att objekt som säjs innan visning inte finns representerade så blir indata och därmed resultatet oanvändbart.
Hej Viktor Johansson!
Det är en väldigt viktig fråga du identifierat. En klok observation!
Det kan vara värt att tänka på att om finns en systematiskt bias så kan man helt enkelt korrigera för det så "försvinner" problemet. Statistiken publiceras än så länge "rå" men om tid och ork finns så kommer jag att publicera fler modeller som tar hänsyn till bias i statistiken.
/Clas
@Penates
Du kan väl bara korrigera för bias om du vet vad biasen grundar sig i och därmed hur du ska korrigera ?
Enda sättet att göra det är väl att (på något sätt) ta in all data.(inser självklart att om det varit möjligt att du/någon redan gjort det).
Hej igen!
Tack för din fråga!
Det går att åtgärda på flera sätt. Men här är ett enkelt.
Vi jämför Boolis data månad för månad mot Mäklarstatistiks resultat som ska inkludera all data. Om det finns en systematisk bias så antar vi att mäklarna även i fortsättningen gör samma sak och då kan vi extrapolera det in i "framtiden" dvs datan som vi inte ännu kan jämför mot mäklarstatistiks data men vi har hos Booli. Sedan såå uppdaterar vi vår bias mot deras bias varje månad. Vi bör komma ganska nära.
Det går även att jämföra med Lantmäteriets data och korrigera för att de uppträder annorlunda i fallande som stigande marknader.
Det blir aldrig perfekt men det ska inte vara någon omöjlighet att komma skapligt nära. Jag har gjort sådant här i andra fall och det har generellt funkat väldigt bra när man jämför prognosen mot faktiskt utfall.
Vinner Clinton varvid en signifikant svaghet i ekonomin dyker upp torde det bli räntehöjning i december. Dollarn ner i november och upp i december är en gissning god som någon. Samtliga 3 viktiga Libor-räntor(90dgr) pekar uppåt(50MA). Eurobor har just brutit igenom ett stöd. Vi får hoppas att det handlar om ekonomisk konjunktur-förstärkning och inte bara FED-påverkan.
…oops …"….INTE dyker upp…." ska det förstås stå 🙂
USD 9.04 EUR 9.98
SEK rusar på!
Ja dollarn/sek ser ut att bryta ny mark, t.v. dxc-Index 100,65= rektangeltopp/motstånd och utbrottsnivå för långsiktig fortsatt uppgång. Ser man däremot till dxy har utbrottet redan skett(fallande flagga och inte horisontell). Nackdelen med att handla på plattformar är att priserna intraday används för arbitrage mot marknadspriserna. Framförallt syns det i orderboken där robotverksamheten är tydlig.
Ett genombrott av kanalen vid 9,12-15 skulle innebära en fas-transition och kraftiga prisökningar. 9,25-30 snabbt men sannolikt över 10 kr senast under QI 2017. Vi vet när dxc1 får köpsignal vid 101(+3% dit). Det motsvarar minst 9,30 mot kronan.
Kommer Trump ta nödvändiga 8 osäkra stater? Känns inte troligt.
USD backade 1% förra veckan mot världens valutor på Trumporo.
Verkar bortblåst idag.
SEK är ju ett kapitel för sig, kan på rak arm inte komma på någon valuta den stärkts mot i år.
Vår centralbank kommer undan med sin beggar-politik tack vare att ECB är värre. Kronan utgör hela 8% i dollar-korgen(dxy). Trodde nog att Trump-oron skulle hålla längre men FBI har tydligen på kort tid granskat 650.000 mail! Nu går hon inte att stoppa juridiskt sett före valet.
Det lustiga är att det sas att det skulle ta flera år att granska de där mailen. Men som genom ett trollslag är det nu utagerat.
Tydligen har USA en regel som säger att man inte får komma med negativ påverkan av valet inom 2 veckor. Det gäller förstås inte åtal men säkert allvarlig kritik från t.ex myndigheter. Alla har väl rätt till tolkningar då. Påverkan är man världsmästare på i Washington. Ingen går fri.
Ett annat "bevis" för Trumps tillbakagång i förväntningarna.
Mexikanska peson stärks 2% mot USD.
Stefan Ö: ja det där med mejlen är helt otroligt. Om de hade granskat alla 630000 mejlen innebar det ungefär en sekund per brev, givet den vecka de hade till förfogande. Omöjligt!
Något stort har skett bakom kulisserna, det är väl det enda vi kan säga om saken.
http://static.safehaven.com/authors/tanashian/42970_d.png
Historisk börsuppgång vid demokratisk president inte särskilt imponerande. 0,7% under de sista 2 månaderna och 2-3% för hela börsåret. Just nu står vi på +0,17%(2 mån) resp. 4%(jan-dec). För Republikanerna gäller 4 resp 10%.
Vind i seglen för Clintonanhängarna på Wall Street ikväll, största uppgången sen 1 mars.
Ja USA/DJIA avslutade med köpsignal på tim-charten. Dag-charten de senaste dagarna liknar en solid björnfälla TA-mässigt, dvs med halvfacit i efterhand. "May the goods bless FBI"(en chef som riskerar få sparken).
Index-terminerna för DJIA lär säkert falla tillbaka ngt under natten och morgondagen. Sannolikt öppnar börsen im svagt nedåt om inte nya polls styrker HC. Å andra sidan har SP-terminen utrymme för att nå 2150 före motstånd. S&P500 som lett uppgången har nu lett nedgången och släpar nu i rekylen uppåt. Stora bolag styr tyder på fortsatt osäkerhet. DJIA 18.353 bäddar för 18.615 för sannolik ny ATH och ny fart. Det är storbolagen och DJIA som kommer att leda ev. uppgång förbi motstånden. En Clinton-seger bör kunna ge minst 2% från dagens stängning.
Kronan har stärkts mot pundet, men det har 50 andra valutor också gjort.
Härligt att engelsmännen är sämst som vanligt.
Minns när pundet kostade 7 kr.
Minns när pundet var runt 14-15 kr.
På 20 år är ATH 15.85 och ATL 9.44.
Inte lätt med statistiken. Finns en del intressanta artiklar om hur värdet fördelas på vilket våningsplan en lägenhet ligger på och det skiljer rätt mycket. Dessutom så tillkommer en egen kategori för stora lägenheter, medelstora och små lägenheter.
Så bostadsmarknaden är rätt komplex….
http://www.unt.se/bostadsguiden/har-finns-de-mest-atravarda-lagenheterna-4420494.aspx
http://www.di.se/artiklar/2015/8/13/vaningsplanet-som-kostar-mest/
Språkpolisen meddelar att det heter bjuda, inte "buda".
Hälften av mailen var ju kopior ifrån förra granskningen, av den andra hälften kanske 15% är autosvar, reklam osv. Av resterande del är nog många svar på tidigare brev. Sätt 500 agenter på det och arbeta med olika filter på innehållet så skall det nog inte vara några problem.