Den socialistiska regeringen har fått sin skattehöjande utredning om de sk 3:12-reglerna, och den föreslår massiva skattehöjningar för småföretagare med aktiebolag. Den som idag tar ut en månadslön på 40 000 kronor, plus maximal utdelning, får en höjd skatt på 29.97%, eller från 39.86% av företagets intäkter före lönekostnader till 51.80%.
Det är tydligt att regeringen vill trycka till småföretagare rejält och för många kan den massiva skattehöjningen innebära personliga ekonomiska tragedier, när man t ex inte längre kommer kunna betala räntan på bolånet.
INLÄGGET HAR DELVIS UPPDATERATS MED KORRIGERADE SIFFROR, DÅ ARBETSGIVARAVGIFT TIDIGARE FELRÄKNADES DUBBELT.
Total skatt på nettointäkt innan lön i fåmansaktiebolag, samt föreslagen total skatt på nettointäkt innan lön enligt förslaget. |
Regeringens beställda utredning om hur man ska krossa svenska småföretagare och enmansaktiebolag är nu färdig sedan förra veckan. Förslaget, som är tänkt att börja gälla 2018 och alltså drabbar utdelningsmöjligheterna för inkomståret 2017, innebär massiva skattehöjningar.
Hårdast drabbas de som ligger runt brytgränsen för statlig skatt, där den som ligger något över på 40 000 kronor i månadslön får en skattehöjning med 174 229:- SEK, det vill säga 10 516 mindre i plånboken per månad. Höjningen är på 29.97%, från totalt 39.86% till 51.80% av företagets nettointäkter före löner.
Förslaget stryper möjligheterna att ta utdelning från ett aktiebolag, det sk löneutrymmet enligt 3:12, samt höjer skatten på utdelningen från 20% till 25%.
Nytt utdelningsutrymme är 105 000 kronor eller 10% av löneunderlaget under åtta inkomstbasbelopp (474 400 SEK), och sedan 25% av löneunderlaget mellan 474 400 och 3 558 000 kronor. Först därefter får man ta 50% av löneunderlaget likt tidigare. Lägsta utrymme var också förr 159 775 SEK.
Mina beräkningar baserar sig på 32% kommunalskatt, men tar inte med jobbskatteavdraget, dock grundavdraget på 18000 kronor. Arbetsgivaravgifterna är förenklade till 31%. Beräkningen baserar sig på att hela bolagets nettointäkt före lön tas ut som lön och utdelning. Kort sagt att det som förr togs ut som utdelning nu istället tas ut som lön, undantaget det sänkta utdelningsutrymmet. Jag garanterar inte att beräkningen är exakt korrekt. Då jobbskatteavdraget strypts för högre löner kommer det snarare förvärra situationen om man nu tar ut lön istället för utdelning.
Den som tidigare tog ut 40 000 kronor i månadslön och 240 000 i årlig utdelningar, tar enligt beräkningen nu ut 57 410 kronor i månadslön och en utdelning på 122 523 kronor före den höjda utdelningsskatten.
Korrekta beräkningar upp till en nettointäkt före lön på drygt 2 MSEK. OBS: Korrigerade siffror. |
För många kan smällen innebära personliga ekonomiska tragedier. Många har anpassat sin ekonomi efter utdelningsmöjligheterna och kan nu exempelvis sitta med bostadslån de inte kan betala. 40 000-kronorsföretagaren blir alltså av med över 10 000 kronor i månaden till sina utgifter.
I vissa branscher, t ex kulturutövare som författare så har man uteslutande enmansföretag. Anställningsformen anställd författare existerar inte. Skattehöjningarna slår alltså stenhårt mot kulturarbetare och även t ex frilansande journalister. Till dessa enmansaktiebolag räknas t ex kultureliten inom film, TV och teater. Skattehöjningarna blir dock mer än en Fanta, en pizza och ett Netflixabonnemang per månad.
Förslaget är tänkt att gälla för 2018, dvs utdelningar på löner 2017 kommer drabbas.
Ett sätt runt detta och skjuta upp smällen till 2019 är att eventuellt att ändra bokföringsår till att sluta före sista december 2017, så man hinner ta sin utdelning under 2017. Därefter är det dock kört.
Även innestående ackumulerat utdelningsutrymme kommer drabbas av skattehöjningen från 20% till 25%, så rekommendationen är rimligtvis att ta ut sparade utdelningar redan 2017.
Därefter får man välja mellan kraftigt minskade inkomster och att hålla inne pengarna i bolaget i hopp om att skattehöjningarna reverseras längre fram, eller svälja rejäla skattehöjningar om allt ska tas ut enligt räkneexemplet.
Gissningsvis kommer många småföretagare tvingas lägga ner, alternativt flyttar utomlands. Den massivt höjda skatten kommer ofta drabba invandrade hårt arbetande småföretagare i servicenäringarna, så räkna inte med att din lokala servicebutik kommer finnas kvar framöver.
Den som själv vill läsa om det nya förslaget hittar det på regeringens webplats.
74 kommentarer
Gött, då hämnas jag genom att chocksänka min lön och vänta med utdelningen tills sossarna åkt ut. Tänk om fler kunde ta efter mitt exempel och slaktat tillväxten, då kanske de skulle lära sig en läxa en gång för alla.
Vi kommer göra likadant i mitt bolag. Sänker utdelningen och låter pengarna stå kvar i bolaget i väntan på bättre tider. Ont skall med ont fördrivas.
Det är inte värt att ta ut en krona i handen om det gör att det går tre till sossarnas idiotaffärer!
Jag ligger redan på ett par hundringar under brytpunkten och tänker fortsätta med det. Bara till att periodisera resten.
Enligt Socialdemokratisk logik skulle det sänkta löneutrymmet givetvis leda till att jag som företagare går ut och anställer en massa LO-anslutna för att uppnå samma utdelning, alternativt ta ut utdelningen som lön istället, men så korkad är väl ingen.
Jag är på! Kommer göra så.
Lönar det sig att maximera lön i år föresten?
Om det lönar sig beror klart på hur mycket onödigt kapital du har i bolaget och hur desperat du behöver pengarna privat samt vad man tycker är en rimlig skattekostnad. Antag att du ligger på brytpunkt1 20% statlig skatt – 443200:- och går till Brytpunkt2 25% skatt – 638800:-
195600:- i mer lön + arbavg ger kostnad för bolaget 257058:-
I handen med 32% kommunalskatt: 93 888:- 63,5% skatt
Värt att tänka på här är att inga socialförsäkringar räknas upp på dessa nivåer, arbetsgivaravgiften är en ren skatt – du har ingen som helst nytta av den!
Ökad utdelning 50% av ökad lön: 97800:- (kostnad innan bolagsskatt 125 385:-) Kvar i handen efter 20% utdelningsskatt 78240:- (37,6% skatt)
Totalt i handen 172128:- kostnad för bolaget: 382443:- (55% skatt)
Alternativet är att skatta av de 382443:- med 22% bolagsskatt och låta de ligga kvar i verksamheten som 298306:- (man kan sätta av 25% till periodiseringsfond men det skjuter ju bara upp skatten inte undviker den)
Fascinerande att folk orkar vara småföretagare i Sverige, hatten av för dom!
Hur ska diagrammet tolkas? Vid en månadslön om 10 000 kr kommer skatten höjas med 24 742 kr per år, eller 2 061 kr per månad?
Står klart och tydligt årlig skatt.
Syftningsfel i frågan. Uträkningen i frågan är korrekt givet att höjningen avser per år (24742 / 12 = 2061).
Frågan är om detta är en korrekt tolkning av diagrammet.
Det är korrekt tolkat.
Med en kommunalskatt på 32 kr betalar en person med 10.000 kr i månaden 1.452 kr i skatt(enl tabell). Per år blir det 17.424. Skattehöjningen blir därför (24742*100/17424=)42%.
Skattehöjningen ska förstås finansiera flykting-kostnaderna. Vi vet ju att kommuner kommer att tvingas höja kommunalskatten(+taxor förstås) när staten skyfflar över kostnaderna med början 2018.
En vanlig småföretagare tar kanske i genomsnitt ut runt 25.000 kr /månad(folk fattar inte hur låga lönerna är över tiden).
Politikerna har nyligen i smyg och till slut förhindrat(?) att de själva inte längre som f.d politiker med avgångsfallskärmar till pensionsdagen ska kunna omvandla löner till utdelningar(eller uppskjuten lön/utdelning) men ändå bibehålla skattebetalarnas bidrag till dem. Efter denna skandallösning tog Alliansen upp frågan om stopp-regler internt 2007 men har förhindrat att göra något åt denna mygelförmån sedan dess. Det sägs att regeringen nu har fattat beslut om stopp för detta regel-kringgående men media har inte gett. detaljer.
Ang momsbreddning. Båtlivet i Sverige är på utdöende. Det kommer inga nya generationer underifrån för att vidmakthålla det 100% ideella båtlivet kring klubbar med hamnbryggor(bostadsbyggande) och mark för båtupptagning och vinterförvaring(bostadsbyggande). Nu kommer båtägarna sannolikt (EU-beslut) att få betala moms(25%) på arrendet av marken för hamn och vinteruppställning. Nästan alla båtklubbar hyr sin mark av kommun eller privat. I Sverige har vi alltid haft som rättesnöre att ideell verksamhet ska undantas momsbeskattning. Jakten på skatter har bara startat i västvärlden för att betala…….
Lägg till devalveringen av svenska kronan som är i full gång.
Vad sossarna gör är att nästan halvera grundavdraget för de med mycket låga inkomster. Räkna med att kommunerna kommer att, förutom olika typer av bidrag, betala ut mellan 7-10.000 kr månad till minst 60.000(2016-kvoten med asylrätt) nysvenskar tills de kan försörja sig själva. 60*8*12*1,3=7.5 Mdr per år(exkl andra bidrag som barn o bostad).
Den höjda skatten för bl.a nysvenskarna på bidrag kommer också ge en ökning av övriga socialbidrag eftersom skatten/grundavdraget höjs/sänks kraftigt. Grundavdraget är som lägst knappt 14.000 vilket för en socialbidragstagare med 7.000 kr per månad(före bostadsbidrag)får sin "inkomst" minskad med runt 600 kr per månad.
Om man in dagsläget tjänar 11800 kr/mån i tjänst och får ut 9700 kr (17.8% i skatt). Hur kommer det nya förslaget slå på den inkomsten?
Frågar åt en kompis.
Om han har eget bolag med denna lön får du väl xtrapolera ovan! Förutsatt att personen tar ut max utdelning(som diagrammet förutsätter).
"Kompisen" har en anställning i tjänst och skulle inte drömma om att starta eget 🙂
Du som daytrader använder du inte bolag? Eller handlar du på investerings-konto?
Varför skulle man som trader ha bolag?
Kör du i bolag? (valfritt att svara på det).
Nej! Inga skattemässiga skäl numera. Förr i tiden var det inte ovanligt med rörelsebetingad handel, hög belåning och hög risk och möjlighet till fulla förlustavdrag(utan källfördelning)inkl sparade d:o. Lagervärdering med nedskrivning. 3:12-reglerna var trots allt reltivt gynnsamma en gång i tiden.
Frågar åt en kompis,påminner om Macken👍
…och där gick ens tankar/drömmar om att starta enmansaktiebolag i kras.
https://www.leapin.eu/
Leapin måste vara perfekt för de som driver drönar-foto-bolag. Men fungerar Leapin i praktiken?
Vet inte, men hela grejen med e-Residency är fascinerande!
Det är bara att köra. Det finns många andra fördelar med att ha eget. Utdelningen får man väl hålla inne med framöver. Det sura i mitt fall är att jag kämpat och slitit i tre år som egen. Hade verkligen sett fram emot att "få betalt" med utdelning. Kompensera familjen för alla sena kvällar och nätter, resor etc. Nu behöver jag knappast utdelning för att betala av banklån men en morot och guldkant försvann definitivt. Det känns som en ytterligare skatt på slit. För även om det är självvalt så är 60-80 timmars veckor inte så motiverande i längden när belöningen uteblir. Tur att jag börjar bli expert på att le och gilla läget. Lägen kan förändras.
Tack för inlägget Robert!
Håller med ovan. Politikerna är fruktansvärda. Först uppmuntrar de folk att starta egna företag. Starta eget bidrag och allt annat skit. Sen när man startat eget då ska de klämmas åt. Ändrar förutsättningar från en dag till en annan.
Det här måste trumpetas ut. Vårt missnöje och inte tiga still. Haft eget i över 20 år och det är inte så enkelt och lätt som många oinsatta tror.
Det här är ju vansinne men samtidigt inte förvånande. Driven politik kostar och även de framtida underskotten i pensionssystemen pga negativ ränta under lång tid.
Känner igen mig Robert.. dags att sälja till en större aktör kanske.. detta blir pungspark nr 2 på kort tid…
Såna där som inte är anställda måste ju hållas i koppel så de inte tänker fritt, agerar fritt, sprider åsikter eller fakta till medmänniskorna. Det skulle ju vara katastrofalt för samhället om många började analysera fakta på ett klokt sätt och inte bara springer i ekorrhjulet.
Självklart ska man pressa in även dessa i fångenskapen hos ett företag.
Ja eller varför inte i någon unken statlig eller kommunal verksamhet där man verkligen får veta att man inte är vatten värd!
Helt rätt. Detta är också ett viktigt förslag för ökad jämställdhet. Nu kan inte de vita, heterosexuella papporna längre smita från sitt föräldraansvar genom att skylla på att firman måste skötas. De kommer i stället böna och be om att få vara lediga från sin trista anställning, som alla andra ansvarsfulla föräldrar.
Orsaken till detta är väl att vissa grupper tex advokater, konsulter, nya välfärden etc som har egna bolag trots "anställningslika förhållanden" har missbrukat nuvarande regler. Detta kommer såklart slå hårt på riktiga egenföretagare med mer rimliga marginaler och som tar verkliga risker. – Borde dock finnas stora pengar att spara bland utgifterna som skatterna betalar istället för att ständigt öka skattebördan.
Orsaken är den vansinniga idén med progressiv skatt på arbetsinkomster. Ta bort det så kan man förenkla hela skattelagstiftningen väldigt mycket och får samtidigt ökad tillväxt, fler arbetade timmar, högre förädlingsvärde på arbetstiden och med det högre skatteinkomster i kronor.
Japp progressiv beskattning på lön är helt vansinne. Är precis erbjuden en chefsbefattning med budgetansvar och personalansvar hos min nuvarande arbetsgivare. När man räknar på lönepåslaget som kan förhandla sig till blir det minimalt kvar i plånboken för mig. Jag tror inte min arbetsgivare är beredd att betala mig det som krävs för att jag ska ta på mig det ansvaret. Arbetsgivaren ser en skyhög bruttokostnad medan jag ser en blygsam nettoökning.
Helt inkompatibelt. Jag hoppas och tror att fler och fler i framtiden avstår från att ta ansvar på arbetsplatser och från att jobba heltid så att konsekvenserna av vårt svårt handikappande skattesystem blir än mer uppenbara än de redan är idag.
Du har rätt, D.L., ändå så verkar dessa jobb tillsättas utan större problem. Du får förstås löneväxla och få fler semesterdagar istället.
Nu har vi en bisarr situation där +10000 kronor för en chefstjänst bara ger +4000 kronor netto, en alldeles för låg siffra.
Dock, i slutändan: De där sista 4000 kronorna är rätt mysiga.
Är det ett utredningsförslag eller en regeringsproposition det handlar om?
Beställt utredningsförslag. Ska ut på remiss, klubbas som del av höstbudgeten 2017 så oppositionen inte kan säga emot utan att fälla regeringen.
Det här är en del av kommande kommunala skattehöjningar som regeringen förväntar sig 2018. Det pågår ett febrilt räknande hos regering, Ekonomi-styrningsverket och Kommunförbundet. 1-2 kr i höjd utdebitering innebär förstås att utdelningar från det egna bolaget får ett högre värde. Förslaget motar olle i grind är det väl tänkt.
@Cornu; Finns det någon beräkning vad förslaget skulle ge i ökade skatteinkomster om man förutsatte att ägarna fortsätter som nu och tar merskattekostnaden linjärt?
Ur utredningen:
"Den beräknade totala offentligfinansiella effekten av utredningens
huvudförslag och ändringen av reglerna vid generationsskiften
innebär ökade skatteintäkter med 4,8 miljarder kronor. Staten och
kommunerna påverkas emellertid olika av de föreslagna förändringarna.
Statens skatteintäkter ökar med 1,6 miljarder kronor medan
de kommunala skatteintäkterna ökar med 3,2 miljarder kronor. "
De måste räkna med rejält med FFF, fight, flight, fraud.
KI´s senaste BNP-prognos är 1,9% 2018 och 1,5% 2019.
Höjde inte Alliansen utrymmet för utdelningar för ett par tre år sedan(lagom till valförlust och avgångar med tillfällig pension med löneavräkning)? Motivet då var att frigöra kapital för nya verksamheter/investeringar. Motivet denna gång hämtat från webben: "syftet att förhindra inkomstomvandling och syftet att skapa positiva effekter som ökat entreprenörskap, fler arbetstillfällen och högre tillväxt."
Ska bli intressant och se hur man skrapar ihop för 2018 års kommunala behov.
Man undrar hur/om de tänker när de anger syftet som att öka entreprenörskap. De verkar tro att alla längtar efter att få betala så mycket skatt som möjligt (och att det är den längtan som gör att folk blir entreprenörer)…
Dags att överväga extra löneuttag under November och December i år. 50% av lönen blir utdelningsutrymme nästa år till 20% skatt.
Eller sken-anställ någon pålitlig person med låg inkomst men inte så låg att ev bidrag försvinner och ta hand om dennes disponibla lön, pensionsavsättningen kan de ju behålla som tack för besväret. Ännu bättre blir det med en pensionär som har lägre arbetsgivaravgift.
Därefter så får man väl köpa upp ett städbolag som dotterbolag så man får massor med löneutrymme men knappt någon vinst. Eller varför inte ett välfärdsbolag de lär ju inte betinga något högre värde med Reepalus nya regler!
https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2016/11/08/reepalu-sa-stora-ar-valfardsvinsterna.html
Mycket bistert läge. Som sagts, bättre vore att avskaffa statlig inkomstskatt, så vore problemen inte så stora…
Jobbskatteavdraget börjar trappas av redan vid 50 000/mån, men borde ju dock i rättvisans namn i denna kalkyl räknas med för alla inkomster i din uträkning ovan — glöm inte heller att grundavdragets storlek påverkas av inkomstens storlek. Det är dock lätt att fixa en liten formel i Excel för detta.
Hur som helst måste man se detta som en rejäl försämring för egenföretagare!
Man kan registrera firma på Malta och betala en bråkdel av dom svenska skatterna, helt lagligt också. Det är inte tufft att betala skatt som Sahlin säger.
Verkligen? Hade för mig att det blir beroende på var man har verksamheten och lite sånt. Personligen förblir man skattskyldig i Sverige så länge man bor kvar.
Helt lagligt? Det kan du drömma om, dina "skatterådgivare" kanske påstår det men min revisor, samt andras säger att skattelagstiftningen är löjligt tät i Sverige, enda lagliga sättet är mer eller mindre att göra en exit. Det i sig är iofs inte en dum ide…
Enligt svensk lagstiftning får man inte ens ha en firma i ett annat land där man deltar aktivt utan att behöva betala skatt här så länge du bor här. Dom räknar till och med vinsten i bolaget du äger utomlands som en lön och lägger skatt på det här. Har nog spenderat ett 50 tal timmar på att hitta bra lagliga lösningar men dom existerar inte, på ett eller annat sätt är dom olagliga.
Men visst, så länge dom inte märker nåt går det ju bra…
Den starkes rätt.
Politiker utnyttjar statens våldsmonopol till att sno pengar. Vägrar man betala så kastas man i fängelse. Och tro inte borgarna är ett alternativ. De kan sätta stopp för regeringen när de vill, men det kommer de inte göra. De har sina riksdagsplatser säkrade, 50 papp i månaden i fyra år och sen fallskärm på det. Det säger man inte nej till.
Intressant taktiskt spel av regeringen.
De vet att de inte säkert får majoritet i detta budgetförslag, Alliansen måste absolut bromsa det annars är de helt utan legitimitet.
Frågan är var SD ställer sig?
Och om man är beredd att riskera en regeringskris för egenföretagarnas skull?
Vad KD, C och Fp ställer sig vet vi. Frågan är var M ställer sig.
Kommer Alliansen 2017 anse att S(V)Mp(arna) har regerat färdigt?
Visst är det synd om egenföretagare, och skatteberäkningen är väl tveksam som de flesta som görs numera från regeringskansliet.
Korrekt, alliansen vill att staten ska styra landet med hjärnhand, och går därför rimligen snarare åt andra hållet.
Är igenkännlig inte så konstigt då detta upplägg (som jag själv har haft(har lagt ner firman)) kringgår den statliga inkomstskatten.
Nå återstår bara den gamla hederliga räntefördelningen som omväg runt skatterna.
Igår så påpekade jag att vi som lever på kapitalet drabbas än värre.
Förvaltningsavgifterna, dvs de luncher jag bjuds på av min bank bla-är numera inte avdragsgilla mot kapitalvinsterna.
Färre jobb rakt av eftersom vi snåla kapitalister kan göra jobbet själv och även laga mat själv.
Sluta tyck synd om dig själv, finns ingen anledning att klaga som trader.
Seriöst Oppti, det du skriver är bullshit i denna fråga.
Men vad faan Oppti var inte det lite att ta i (om det inte var ironi 😀)
Har ni som egenföretagare möjligheten att fakturera svart gör det. Det är dags att bjuda motstånd mot statens översitteri.
Ja och vi vet att oppositionen hellre vill DÖ än att fälla regeringen.
Någon borde stämma dem för att de kallar sig opposition.
"40'000-kolumnen", nya reglerna… en årslön på 733268 plus arb avgifter på 227424 blir ju mer än 910769. Hur är det räknat, egentligen? Jag kanske missat något…?
Tack. Nej, det är jag som missat något och i praktiken räknat arbetsgivaravgiften dubbelt. Korrigerat.
Det stemmer vist stadig ikke? I samme eksempel efter de gamle regler – ved løn på 480KSEK er vinsten 430KSEK efter løn og arbejdsgiverafgift så företagsskatten bliver 95KSEK ikke 68KSEK – skatteprocenten er for lav i før-eksemplet.
Ok, det är fortfarande märkligt. Nödvändig intäkt för nuvarande regler verkar inte rätt. Man behöver inte dra in över en miljon för lön på 40k plus utdelning.
Alltså,
lön: 480000
Arb avg: 148800
Kommunal skatt: 147840
Kostnad för företaget: 480000+148800=628800
Ut efter skatt: 480000-147840=332160
Vinstutdelning: 240000
Skatt (bolagsskatten plus privata reavinstskatten 37,6%): 90240.
Ut efter skatt: 149760
Total intäkt som krävs: 240000+628800=868800
"Ut i handen": 332160+149760=481920
Total skatt: 868800-481920=386880
Procent i skatt: 386880/868800=44,5%
Bättre än så! 40000 i månadslön ger (skattetabell 32) 11054 kronor i skatt = 480000 – 132648 = 347 352 kronor netto för lönedelen. Kostnad för företaget 628 800, ut efter skatt 347 352 kronor. Sedan plus utdelningsdelen, såklart.
Om man är egenkonsult kan man till exempel vilja ha en nettointäkt på 100 000 kronor per månad, eller totalt 1 200 000. Om man tar ut allt som en vanlig anställd, så blir det väl en månadslön på 76 000 ungefär, eller 45 000 netto per månad.
Men, som företagare får man lägre skatt/högre netto, eftersom man (som i Cornus exempel) kan ta en del av arbetsinkomsten som utdelning. Det de lite avundsjuka regeringspartierna nu vill göra är att göra det mindre förmånligt med denna typ av upplägg.
Men herregud…. är det meningen man ska tycka synd om en som har 40 000 kr/månaden och dessutom kan ta ut 240 000 kr/år till 20% skatt? Den är inte synd om någon som kan tjäna så bra. Reglerna har varit tok för bra med allt för stora löneunderlag. Det var tvunget att skära ner det, det var galet högt.
Det är inte det förslaget som utredningen kom fram till.
Varför tycker man det är rimligt att staten skall ha större rätt till företagarens mödor än företagaren själv?
Det är ju samma sak för löntagare. Ska man likabehandla dessa grupper eller inte?
Är du lika avundsjuk på att bara kunna ta några enstaka dagar semester per år, aldrig kunna vara sjuk, fått jobba mer eller mindre gratis i några år innan verksamheten kommit igång och samtidigt varit tvungen att plöja ner allt sparkapital i företaget?
Man måste sätta den i förhållande till att det finns de som lever med mycket lägre löner och måste försörja sin familj. Så nej, jag tycker inte synd om de som tjänar över 40 000 kr, det är inga många som tjänar så bra. De regler som varit har helt enkelt varit tok för bra.
Ja, det är meningen. Någon girighet finns inte här inne. Här inne skriver man om höginkomsttagarproblemen. Jag kan ha missat, men jag tror inte jag har sett att Cornu skrivit att han tycker att det är synd om någon låginkomsttagare i något sammanhang vad gäller ekonomi. Har jag fel så länka gärna!
Flytta utomlands? Haha. Det är en habdlingssvag grupp, inte minst pga ekonomin i sig.
Den andra svaga produktiva gruppen -produktiva arbetstagare – har fått stå för hela det unika i Sveriges höga skattetryck, medan skatt på kapital i största allmänhet varit låg. Det har fungerat just för att gruppen inte har så stora ekonomiska muskler (då skulle de inte jobba så hårt i snitt), och har alltså knappt haft tid att stanna upp, let alone flytta.
Anledning nummer två att det fungerar (och anledningen att det fungerar just här) är att Sverige lever under jantelagen, vare sig ursprunget var svenskt eller ej. Det är fult att göra sig själv rik i Sverige genom att prestera bra saker, man ska födas in i överklassen.
Att sätta åt enmansföretagare är bara mer av samma medel.
Förövrigt viktigt att ta in lite perspektiv i analyser av skatt. Hur lite du än vill det så är reglerna ett steg mot en mer symmetrisk belägg av skatt, dvs mindre statlig toppstyrning.
Huruvida vi har "för mycket skatt överlag i det här j- landet" ska separeras helt ifrån analys av specifika skatter. Annars blir man en sån där onödigt obildad medelsvensson.