Stockholmsbörsen orkade sig inte upp genom motståndsområdet den här gången heller och har nu istället vänt ner. Kräftgången sedan årsskiftet fortsätter alltså i OMXS30.
Dagschart OMXS30. Intradagkurs för dagens datum. |
För tredje gången i år vände OMXS30 vid 1425, som kan gissas vara en övre gräns för motståndsområdet runt 1400. På motsvarande sätt kanske 1250 är den nedre gränsen för stödområdet runt 1300.
Klart är åtminstone att börsen inte har kraft att orka upp, men en sådan här situation är förstås utmärkt för sk swing-trading. Ända tills den inte är det.
Konjunkturen håller på att mattas av och detta kan sägas avspeglas i en blodfattig börs, som inte orkar fortsätta uppåt, trots att exempelvis USA rent av ligger upp runt all time high och inte går kräftgång.
Det finns alltjämt ingen anledning i att ligga i svenska börsen. Det ger onödig risk, utan någon reward. Tids nog kommer nedgången ta vid på allvar när man inte längre kan bortförklara konjunkturavmattningen.
9 kommentarer
USA har semester och innan FED haft sitt september-möte lär det inte hända särskilt mycket. Rekyl ner väntar sannolikt. USA-konjunkturen är svag men tillverknings-industrin verkar ha vänt upp från botten.
Det är inte konjunkturen det handlar om utan FED som du är inne på.
Viss oro och nedställ (europa) pga kommande räntehöjning.
USD stärks vilket gynnar Vietnam och Pakistan, öka där som gäller om man inte redan är fullinvesterad.
OMXS30 är ett skitindex som man ska hålla sig ifrån, 30 trötta bolag är inte kul.
Ja FED styr…..och om man så vill ända sedan 1987 🙂 .
OMX30, det ligger dessvärre en hel del i det du säger.
Lämpliga ETF´s etc för Vietnam och Pakistan?
För övrigt är jag lugn. Både Nasse, DJIA och S@P500 har nya ATH´s, om än marginellt för Nasse. Fattas bara NYSE nu. Alltså HL´s och nu HH´s. USA kommer fortsätta att leda och dra sig till utländskt kapital. I Europa har DAX brutit sig igenom sitt tunga motstånd. Nu test. Fortsatt Euro under press understödjer.
Yellen vet att t.ex pensionskapitalet och bankerna lider av ränteläget. Dollarn "säker" så länge index håller sig över dryga 92.
Tundra fonder Vietnam Pakistan är ett alternativ.
Som du säkert sett så har Tyskland nu börjat diskutera pension vid 69 år. Så pensionskapital är ett problem i hela väst känns det som.
Vad gäller ränteläget fattar jag inte varför storbankerna inte klagar på minusräntan, är ju negativt för dom, eller har jag missat något?
Det jag menar är att det hade varit bättre med nollränta ur kostnadssynpunkt för de svenska bankerna.
Lyssna på detta när du har tid rttck.
Mycket intressant, Veronica Augustsson är riktigt skarp.
http://borspodden.se/avsnitt-155-sommarpoddare-veronica-augustsson/
Bankerna i Europa håller så sakteliga på att plocka vanliga konsumenter på negativ ränta. Danmark och Tyskland t.ex. När lånetillväxten börjar vika kommer det även till oss. BIS är till för att vi i t.ex Europa ska sluta och valuta-konkurrera. Dags att börja samtala! I USA placeras inlåningsöverskott(loan/deposit-rate <1)hos FED(IOER) till 0,5% medan vi har inlåningsunderskott(loan/deposit kring 1,5-2)som placerats i utlåning.
Tack för fond-tips. Tittade även på Global X Pakistan(ETF) som har lägre avgifter men ungefär samma utveckling.
Snackisen just nu är USA´s nya regel gällande bankernas känsliga beroende av penningmarknadsfonder som finansieringskälla. Som vi minns från 2008 så dränerades fonderna på sina pengar(folk och företag tog ut dem)när bankernas interbankmarknad(repo) kraschade under värdelösa subprime-mbs säkerheter. Hur ränta, dollar och kapitalflöden påverkas anses ha betydelse när nya regler träder i kraft den 17/8(idag). Det handlar om hur bankerna ska kunna ersätta en stor del av deras s.k "osäkrade" upplåning. Japan anses vara en nyckelspelare här.
http://ftalphaville.ft.com/2016/08/12/2172753/more-on-libor-and-that-japan-connection/
Global X Pakistan har som du kommer att märka en väldigt stor spread.
Men har man lite flyt kan man komma in rätt där.