Swedbank rapporterar att deras sk boindex, som speglar hushållens boendeköpkraft, fortsätter falla kraftigt. Det blir alltså snabbt allt dyrare för svenskarna att bo.
Boindex för Sverige med nedbrytning på småhus och bostadsrätt. |
Banken sätter ett index till 100 när 30% av ett hushålls inkomst går åt till boendet. Om mindre än så går till boende är index över 100 och om mer än 30% av inkomsten går till boende är index under 100.
Indikatorn kan sägas vara ledande. Boindex föll t ex före bostadspriserna dök ner 2007 – 2008. Boindex föll också innan bostadspriserna väl föll 2011.
Dock kan man konstatera att nedgångarna inför dessa prisfall höll på i några år, och boindex har precis börjat vända ner i Sverige. Som ledande indikator kan det alltså fortfarande vara 1-2 år innan bostadspriserna faller.
Anledningen till fallande indikator är förstås fortsatt stigande bostadspriser, samtidigt som räntor inte faller och löner inte stiger i samma takt som bostadspriserna. Eller ohållbara prisökningar som det också heter. De låga räntorna gör det dock fortfarande “billigt att bo” generellt i Sverige. Någon krasch i bostadspriserna kan vi därför inte förvänta oss i närtid, även om den kommer längre fram. Rimligtvis i samband med att lågkonjunkturen träffar oss framåt 2018.
Swedbanks boindex hittar ni här.
21 kommentarer
Semi OT men ändå relaterat: Idag gick Riksbankens vice chef ut och sa att man överväger att köpa bostadsbackade obligationer.
Så från att man konsekvent uttalat oro för den höga privata skuldsättningen går man alltså ut nu och säger att man kan tänka sig köpa bostadsobligationer. Svenska bostadsmarknaden har blivit To Big To Fail med all önskvärd tydlighet. Under tiden fortsätter skuldberget att växa. Ska man tolka detta positivt eller väldigt negativt, eller om man så vill – skratta eller gråta?
Det är väl tyvärr bara ett steg i migreringen av dagens penningpolitik. Från att sänka till räntebotten, till att köpa säkra obligationer, till att köpa bostadsobligationer. Nästa steg är att köpa mer riskfyllda tillgångar, det vill säga företagsobligationer, och till slut kanske man börjar köpa börsnoterade aktier också, likt Bank of Japan.
Ett intressant experiment, som jag inte riktigt tror är hållbart.
Även politikerna sitter ju i köpta bostäder, you do the math.
Med riksdagsmannalön har man så goda inkomster (under och efter tiden i Riksdagen) att man behöver inte bry sig alltför mycket.
Med riksdagsmannalön har man så goda inkomster (under och efter tiden i Riksdagen) att man behöver inte bry sig alltför mycket.
Att man inte behöver har aldrig hindrat någon från att följa sin egen mest gynnsamma agenda.
Finns ngn länk till detta, Fredde?
Det är ett väldigt kraftigt fall med tanke på att det inte är någon större skillnad på räntorna just nu. Kurvan ser annars av naturliga skäl ut att spegla räntorna ganska bra. Man får väl tolka det som att det är prisökningarna som orsakat denna kraftiga nedgång i indexet. Anmärkningsvärt.
Jepp, snart börjar det "göra ont på riktigt" på grund av prisökningarna. Notera SEBs uttalande i samband med deras kvartalsrapport igår, som också är ett tecken:
Annika Falkengren:
"SEB ställer krav på att bolånekunderna klarar 7 procents ränta, inte har lån på mer än 5 gånger bruttoinkomsten samt även klarar av att amortera, upprepade hon.
Vi har mycket kunder i storstäder och vi börjar se att det blir svårare att klara av kraven på skuldsättning, sade hon."
Går ut med min lgh till försäljning nu, köptes för 1.75, 2013, fick förhandsbud innan visning på 2.7. Bor i hyresrätt där jag betalar ca 4000 mer i månaden, man skruvar lite på sig men jag är så tudelad.
Å ena sidan vill man vara kvar, köpa en ny lgh/nyprod. och sen sälja men å andra sidan så blir man orolig över marknaden. Att nu RB går ut i säger att de ska köpa obl. gör inte saken lättare.
Amorteringskravet har, enligt mäklaren, inte påverkat deras arbete i Stockholm, får samma indikationer från vänner i Uppsala.
Undrar hur det kommer gå när
(1) FI inför skuldkvotstak som är lågt.
(2) Ränteavdraget stryps
(3) Utbudet på billiga hyres/brf ökar (verkar hända en del bakom kulisserna nu)
… kanske är rätt val att sätta sig i en HR nu, speciellt nu när de ska bildas familj. Fortsätta spara till "villan". Antingen så händer inget på marknaden och man får köpa en villa lite längre ut eller så händer något på marknaden så kan man köpa en villa lite närmare.
Usch. Jobbigt. 🙁
Finns gott om billiga hus "en bit ut på landet", kanske med renoveringsbehov.
Glöm bara inte att renoveringsbehoven ska amorteras av på 10 år.
Well, 'jobbigt' kanske men angenäma problem skulle jag säga om du kan göra en hemtagning av på en mille nu och sen sitta och trycka i din HR. Vi är många som sitter och trycker i HR för att vi inte vågar gå in på denna galna marknad nu. Många i din sits men utan den där miljonen…
Läser man noga så finner man något som bör glädja Cornucopia:
"Räntorna var oförändrade, men en ökad
amorteringsbenägenhet gjorde ändå att Swedbank Boindex sjönk kraftigt.
Försvagningen i köpkraft var den största som uppmätts mellan två
kvartal på över fem år."
Sparande minska disponibla inkomsten efter boendekostnaden.
Alarmerande eller hur?
Varför måste jag alltid fördärva en bra blogg-skämmes-jo!
Så när hushållen slutar att köpa onödigt skrot till hemmen och istället amorterar så sjunker boindex = dåligt?
Plussa på kommande skattehöjningar så blir det ännu värre.
http://skl.se/tjanster/press/nyheter/nyhetsarkiv2016/trotsextratillskottserdetdystertut.9153.html
Fallande, vänta bara när komunerna nu gett sig i budgivningen med skattepengar (=höjda skatter) för att köpa bostäder åt flyktingar som kan bo och äta gratis och som i de flesta fall kommer att leva på bidrag i åratal, och i tristessen ägna sig åt kriminalitet och islamistisk extremism. Alla nöjda?
Ja, vad skulle vi göra om vi inte hade invandrare att skylla alla problem på?
Vad är orsaken till kraftigt höjda skatter i en snar framtid?
Vi har ju inte direkt en lågskattetillvaro i sverige i dagsläget.
Två procent på lönelappen,sedan minst lika mycket på "annat" skattningsbart,eller?
Varför?
Orsak…
Nämn största anledningen!
Det jag väntar mest på just nu är vad amorteringskravet kommer få för effekt. Och då menar jag inte kravet när du köper bostaden utan kravet på att betala tillbaka tilläggslån på 10 år.
I en chatt på DI redogjorde FI att man endast kan få dispens från omvärderingsreglerna (max en gång vart 5:e år) om man gör signifikanta ändringar av bostaden, eller som man uttryckte det "bygger på en våning på huset". Dvs om du renoverar badrum och kök, byter lite golv och dränerar villan för sisådär 600 000:- är det inte en signifikant ändring och ska således betalas av som tilläggslån de kommande 10 åren. En ökning av månadsutgiften på 5 000:-.
Eftersom svennebanan BLT bara räknar på utgift och dagens räntesats (spelar ingen roll om det är amorteringsutgift eller räntekostnad) borde man resonera att för 5 000:- per månad kan jag ju låna 2 millar extra istället (egentligen 4 miljoner men eftersom man kan omvärdera efter 5 år får man räkna på halva tiden). Och glöm inte det viktigaste här – priserna kan ju bara stiga………. Eller?
Som jag ser det slår kravet hårdas mot renoveringsobjekten som åtminstone i Stockholm är väldigt dyra i förhållande till vad man får. Eller vad sägs om det här objektet:
http://www.hemnet.se/bostad/villa-6rum-vallingbyhojden-stockholms-kommun-arbragatan-15-9102315
Utgångspriset är 5,5 miljoner och huset behöver putsas om, dräneras, fukt/mögelsaneras, samtliga ytskikt måste bytas ut, kök, badrum osv osv. Att man kan ta ut så mycket beror enbart på att allt annat är så förbannat dyrt men detta ändrar ju på sig när miljonen man ska renovera för helt plötsligt ska betalas av på 10 år istället för aldrig. 8 333:- i amortering är troligtvis ganska mycket även för målgruppen som är intresserad av det här huset.