Norska E24.no rapporterar att med dagens oljepris är nästan samtliga av Norges oljefält olönsamma. Dit räknas också Statoil och svenska Lundin Petroleums (OMX:LUPE) “jättefält” Johan Sverdrup, som ska stå för Norges oljeframtid.
E24.no har tagit fram grafik, som verkar uppdateras i någorlunda realtid, över vilka oljefält som är lönsamma och hur stora förluster övriga kommer göra per fat de pumpar upp.
I skrivande stund är det bara Edvard Grieg- och Mariafältet som är lönsamma. Johan Sverdrup har precis trillat under lönsamhetsgränsen, vilket är vad som fått E24 att publicera artikeln.
Dagschart Lundin Petroleum. |
Dock ska inte Johan Sverdrup tas i drift förrän 2019 och kommer vara ett av de sista oljeproducerande fälten, kanske rent av det sista av dem alla, i Nordsjön innan fältet sinar. Statoil säger sig inte dra i handbromsen, vilket är rimligt. Oljepriset kommer inte stanna kvar här nere för evigt, speciellt inte under den långa period som Johan Sverdrup kommer producera olja.
Lundin Petroleum-aktien föll tillbaka rätt hårt, men har återhämtat sig något sedan dess.
Själva Johan Sverdrups produktion, om än tids nog fallande, kommer fortsätta en bra bit efter att global peak oil bekräftats, vilket gör Lundin Petroleum-aktien till en antagligen hyfsad långsiktig investering. Dagens oljepriser kommer inte bestå, även om råvarucykeln för stunden är över.
Det är antagligen inte akut att fiska upp aktien än, särskilt inte som vi kan vänta oss omfattande generella börsnedgångar de kommande åren.
9 kommentarer
Och norsk ekonomin kommer att falla med oljepriset. Gasen lär bli Norges "räddning" om vi får leva med oljepriser under 35 dollar. Stora oljeproducenter som Ryssland och Saudi tjänar fortfarande pengar och är numera beroende mer än någonsin av kassaflöde vilket talar emot utbudsminskningar på dagens nivåer. Peak Cheap Oil i nordsjön gäller väl sedan länge(reservminskningar), eller?
Det verkar rätt rött.
Men till tröst så är oljepriset inte stabilt.
Sen är kravet 10% lönsamhet på inv kapital, vilket är bra i dagens ränteläge.
"Break even-prisen legger til grunn at investeringene i prosjektet skal generere 10 prosent årlig avkastning. Break even-prisen er også fremoverskuende."
Tillåt mig skratta! Hur tror ni människor ska ha råd med dyrolja när historiens största kreditbubbla spricker? De flesta oljebolagen kommer gå i konken innan det här är över.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Har aldrig fattat ekonomernas sätt att räkna på ändliga naturtillgångar i ett land. Det är ju bara att lämna oljan/järnmalmen/guldet där det är i väntan på bättre tider, det är ju inte något som försvinner eller förstörs..
Nationalekonomiskt måste det ju vara mest lönsamt att sälja när det är dyrt ?
Fast så är jag ju inte ekonom heller.
Att öka produktionen för att inhemsk ekonomin faller är ju ett dåligt argument, inte nog med att man säljer det man har för billigt, när priset väl stiger igen så har man ju inget kvar ändå.
"Det är ju bara att lämna oljan/järnmalmen/guldet där det är i väntan på bättre tider"
I teorin ja, men i verkligheten så har du ett komplext samhälle med företag/kunder/styrelser/myndigheter/medborgare som alla har utgifter som måste täckas NU och som inte kan vänta på "bättre tider".
Norge har väl ändå lyckats pricka in priset på oljan med utvinningen ganska bra.
De har utvunnit sin olja och samtidigt använt intäkterna till att bygga världens mest utvecklade land.
Samtidigt som den Norska kronan dyker sticker oljefonden som är till större delen i utländsk valuta från 5 till 7.5 tusen miljarder.
Så länge s inte h tf sitter de nog säkert.
Hakan_975, jag håller i princip med dig – bättre att spara oljan i marken än att byta den mot papperstillgångar av tvivelaktigt framtida värde, såsom norrmännen gjort under åren med högt oljepris. Men verkligheten är att oljebolagen sitter med skulder och löpande kostnader som de måste betala. Detta tvingar dem att pumpa och sälja olja även nu när priset är lågt. Många oljebolag går med förlust vid nuvarande priser.
Under 2004-2014 så bytte norrmännen oljan i marken mot papperstillgångar i "Statens pensjonsfond utland" (som f.ö. sägs vara världens största sovereign wealth fund"). När kreditbubblan spricker så finns en stor risk att värdet av alla dessa papperstillgångar går upp i rök. Kanske det visar sig att det hade varit bättre att spara oljan i marken istället. Vill minnas att pensjonsfonden är ca 50% aktier på världens börser och ca 50% räntepapper, statsobligationer.