Nedan följer en läsarfråga, med lite för få svarsalternativ. En 25-årig läsare har fått jobb i Stockholm med riktigt bra lön ™ och undrar hur vederbörande ska lösa boendet.
Här följer frågeställningen:
“Sitter på 400K kontant.
Skall flytta till Stockholm.
Har ingen möjlighet till att få ett förstahandskontrakt.
Kommer ha en lön på 550K per år.
25 år gammal.
Två alternativ:
Första:
Köpa bostadsrätt
Köper inom tullarna för runt 3.5-4M SEK
Runt 50kvm
Andra:
Hyra en lägenhet för runt 13 000 – 15 000 kronor i månaden.”
Mitt spontana svar är att jag inte hade köpt en central lägenhet i Stockholm med så hög belåning i det här läget. Säg att priserna orkar upp 10% till. Om man inte säljer då sitter man på en mångmiljonrisk när priserna börjar falla.
Södermalm vid liggdags. |
Frågan är varför vederbörande måste ha en central lägenhet alls? Vad är det för fel med några stationer med tunnelbanan eller att ta pendeln? Hur vet vederbörande att vederbörande inte har någon möjlighet till ett förstahandskontrakt? Har vederbörande t ex kontaktat privata hyresvärdar och slängt fram lönebeskedet?
Handlar det om liggaekonomi och rädslan att inte få ligga om man inte har central lägenhet? Om liggaekonomi kan man läsa i ett blogginlägg från förra året. Nu kan 25-åringen vara väldigt kopulär, så det blir mycket ligga, men annars verkar det dumt att ta 3-3.6 MSEK i lån för chansen att öka chanserna att få ligga. Lägg de pengarna på hotellrum om du känner dig optimistisk för kvällen. Dessutom, om man är så kopulär att man får ligga mycket, så kan man väl välja ut partners som har en central lägenhet och ligga där? Varför ska läsaren vara den som måste stå för liggutrymmet? Och har man en lön på 550 000:- SEK som 25-åring så har man redan alla möjligheter att vara kung/drottning i baren och väldigt kopulär.
Spontant känns en så hög lön vid den åldern som att anställningen är osäker – hög lön är ofta förknippad med hög risk. Något hypat företag som går med massiv förlust och lever på riskkapital? Typ Spotify.
Men grattis till jobbet och den höga lönen. Det är du värd! Jag ber dig personligen om ursäkt för den raljanta tonen och infatilismen om liggaekonomi.
50 kommentarer
Tack för hjälpen, har verkligen funderat över det här.
Som jag skrev i den tidigare tråden, min personliga åsikt är bostadsmarknaden i Stockholm har spårat ur lite halvt.
Frågan jag ställer mig dock är om man köper centralt är det inte så att prisfallet centralt kommer att vara mer attraktivt än utanför?
Med andra ord, innanför tullarna faller det kanske -30%, utanför har det då fallit -50%?
Eller är jag ute och cyklar.
Nej, du är inte ute och cyklar. Men 30% av 4 MSEK är 1.2 MSEK och 50% av 2 MSEK är 1 MSEK. Förlusten svider hårdare innanför tullarna och varje krona kan vara avgörande om banken kräver amorteringar för att man sitter med för höga lån.
Därtill finns alltid risken att du blir av med jobbet. Då jag uppfattar det som att du är singel vill man inte sitta med en så dyr lägenhet som gått ner 30% i pris när den lönen försvinner. A-kassan kommer inte i närheten av din lön. Se till att ha inkomstförsäkring.
Tjänar en hel del själv, men jag är inte naiv nog att tro att jag kommer tjäna så bra som jag gör idag för evigt. Det roliga är att det är speciellt vid en bopriskrasch som även mina intäkter kommer ge vika.
Därför sitter jag i en hyreslägenhet för 10 papp, känns så förbannat dumt att ta risken att hamna i miljonskulder.
Även om jag inte var gammal i början på 90 talet så har jag inte glömt den krisen.
En liten fråga, hur tror du det kommer gå med ditt höglönejobb vid en börskrasch? (jag gör ett antagande att du jobbar inom finans)
Eller tror du att det är annorlunda nu? http://fininfo.se/finance/common/common_indices.php?timehorizon=20year&idx=omxs30
Upplands Väsby, Bro, Åkersberga, Kungsängen, Vallentuna, Norrtälje, Hägernäs, Handen, Skattesatser, restid och liknande kan du hitta på nätet.
Jobbar på ett stabilt företag, som visar vinster i miljardklassen. Dock vet man ju aldrig vad som händer i en utmanande ekonomi.
Ja, i kronor och ören räknat så kommer prisfallet bli mycket större innanför tullarna än utanför precis som cornu säger.
Samtidigt så misstänker jag starkt att pressen på bostadsmarknaden, inte minst pga white flight och den allt mer skenande immigrationen kommer sätta ett golv på inte minst de billigare bostäderna, så jag är inte alls så säker på att nedgången procentuellt sett kommer bli större för dessa.
Ja, du är ute och cyklar.
Inte bara i kronor och ören kommer prisfallet bli större innanför än utanför tullarna utan även procentuellt. Köpte i BR på Södermalm under den sättning som kom i samband med IT-kraschen kring 2000 och ångrade då att jag inte köpt något i säg Hägersten istället. Tendensen blir att billigare områden helt plötsligt kan öka i attraktion då fler samtidigt inser att de inte har råd med det dyrare.
What Tim said. Själv skulle jag stryka Väsby kanske, men det är mer en smaksak. Utmärkta kommunikationer, varför bo i centrum överhuvudtaget?
Sen är ju faktiskt sanningen att bara det senaste halvåret har priserna skenat iväg så mycket i Stockholm att en tvåa på 50 kvadrat för 2 miljoner i princip bara går att hitta i de allra tråkigaste miljonprogramsområdena eller på väldigt långt pendelavstånd. Tänk Akalla, Tensta, Norsborg, Handen osv. Ska man bo i en lite trevligare närförort med bättre rykte så ligger slutpriserna runt 2,5 miljoner och uppåt. Jag tror det sunda för en ensamstående i det här läget är att faktiskt vara lite trångbodd, en etta på 30-40 kvadrat kanske känns pyttelitet om man kommer från mammas och pappas bondgård, men i Stockholm är det ganska normalt.
Tack för hjälpen, har verkligen funderat över det här.
Som jag skrev i den tidigare tråden, min personliga åsikt är bostadsmarknaden i Stockholm har spårat ur lite halvt.
Frågan jag ställer mig dock är om man köper centralt är det inte så att prisfallet centralt kommer att vara mer attraktivt än utanför?
Med andra ord, innanför tullarna faller det kanske -30%, utanför har det då fallit -50%?
Eller är jag ute och cyklar.
Det hjälper ju inte mycket att ha hög lön om det mesta ska gå till boende.
Är jobbet söder om centralen och du är långsiktig finns fortfarande möjlighet att köpa hus i Nynäshamns kommun (50min från centralen). Pris mellan 1.5-2.5 miljoner.
Ska du hyra i Stockholms kommun är det bara att jaga privatvärdar, organisationen Fastighetsägarna har listor (finns över 2000 bara inom tullarna).
Varit aktiv i fastighetsbranschen 1995-2013 och inte någon gång var priserna så sagolikt höga som nu, skulle inte köpa, särskilt om man inte är från stan och vet var man trivs.
Överlag är väldigt många områden "nersnackade" utanför huvudstan. Lyssna inte på dem. Många områden med låg status har omvandlats till bra områden utan att det allmänna snacket hängt med.
Har du företag, eller kan starta ett, finns ofta lokaler att köpa billigt med övernattningsmöjligheter, (man får skriva sig hos sina föräldrar eller liknande). Har sett centrala "övernattningskontor" för rena vrakpriser, (dessa går inte att låna på, så det får bli sparade pengar eller blancolån, därav billiga priser).
Jo, jag håller med om att ytterområdena i stockholm många gånger har oförtjänt rykte, dessutom så vill jag nog påstå att många av de miljötomtar som bor på söder och gnäller över dålig luft, trafikbuller och whatnot egentligen vill ha den miljö som ytterområdena erbjuder, med bra kommunikationer in till stan, relativt lite trafik och nära till naturen.
Ser man på "söder om söder" så vill jag nog påstå att längs gröna linjen är det idag bara kanske de sista 1-2 stationerna som känns som mindre trevliga/sunkiga/nedgånga områden, däremot hittar man ju jättefina egnahemshusområden som svedmyra, tallkrogen m.fl. längs vägen…
En stor fördel med att bo utanför tullarna är parkeringsmöjligheterna som är vida överlägsna de i stan. På de flesta ställen gratis, även om det kan vara halvjobbigt att hitta en på vinterhalvåret när det är datumparkering.
Har du mer info om privatvärdar? Kolla runt på Fastighetsägarna men de verkar inte ha några publika listor. Jag tänkte maila de men förväntar mig tyvärr inga listor till svar. Du har möjligtvis inte några gamla listor man skulle kunna få tillgång till? Det är ju trots allt värt ett försök att kolla med privatvärdar!
Har du mer info om privatvärdar? Kolla runt på Fastighetsägarna men de verkar inte ha några publika listor. Jag tänkte maila de men förväntar mig tyvärr inga listor till svar. Du har möjligtvis inte några gamla listor man skulle kunna få tillgång till? Det är ju trots allt värt ett försök att kolla med privatvärdar!
Du kan hyra andrahand för strax under 10k innanför tullarna. Vad du ska leta efter är förstås lägenhet där man bor en, inte två. Det är lägenheten där du kan bo två (tänk tex stor etta) som gör att priserna drar iväg eftersom två har råd att betala.
Låt då säga att du hyr en duglig etta för typ 9.5k i östermalm eller vasastan eller vart du nu vill bo så kanske det är lite ocker men överkomligt för stunden.
Om det är svårt att hitta? Ptjah, lite får du leta, det är därför maxad betalningsförmåga satt priserna. Men med tanke på lön etc så kommer du rätt högt på listan, folk vill ha oproblematiska hyresgäster.
Notera att du alltså under en "problematisk" period kommer kunna leva rätt gott och ändå lägga undan 5-10k/månad om du vill.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Är 550k verkligen en så hög lön nu för tiden? Det är ungefär vad man får för ett pappersvändarjobb på någon av avfolkningskommunerna såvitt jag känner till. Trodde att Stockholm hade helt annat löneläge?
Ja det är en hög lön, särskilt om man är 25. Tror någon har berättat sagor för dig.
Du menar alltså på ett kommunkontor på landsbygden? För att tjäna 550 k där måste du nog i princip vara kommunchef, det räcker inte med bara förvaltningschef. För ett par år sen jobbade jag en sväng på ett kommunkontor och då körde lokaltidningen artikeln "Kommunen anställer ny chef, lön 33000 kr/mån" om en av mina kollegor. Sån är verkligheten i kommuner med skattesats över 33 kr.
550k/år före skatt placerar dig ungefär i de 5% som tjänar bäst i Sverige, så det är bra. Att löneläget är mycket högre i Stockholm är också en sanning med modifikation, det finns fler roliga jobb i Stockholm, men annars är skillnaden för "samma jobb och erfarenhet" inte särskilt stor utan ett fåtal procent.
Erik, i min kommun ligger kommunchefen på 96k/mån. Se http://www.vetlandaposten.se/article/lonen-for-nassjos-nya-kommundirektor-96-000/
Och jag vet vad man tjänar som tjänsteman på kommunen, så några sagor är det inte.
Fast Vetlanda har ju positiv befolkningsutveckling och en skattesats under 33 så det räknas inte…
Hej igen. Såg att Cornu redan skrivit det jag tänkte skriva. Så några ord om restider istället. Du har helt rätt där-skitjobbigt om du ska 60-timmars dagar.
Du kommer att ha i genomsnitt en timmes kollektivresa från de flesta någorlunda rimliga områden runt Stockholm och ska du jobba mer än 40 timmar det inte värt det. Dessutom är pendeltågen notoriskt opålitliga höst och vinter. Syrran hade din typ av arbetsdagar, men bodde ca 10 minuter från jobbet och supercentralt. Dock något bättre betald så att säga.
Min poäng är att om du planerar att minimera restiderna så måste du vara rätt säker på att jobbet inte plötsligt flyttar till Danderyd eller så.
Den andra faktorn du bör tänka på är att du med de arbetstider du indikerar aldrig kommer att åka hem i rusningstrafik. Så bil kan vara intressant trots allt.
Restiden *till* jobbet är däremot m el m densamma inom entimmesradien jag nämnde.
Tar mig själv som exempel 1 timme på morgonen i rusning men 20-30 minuter på kvällen från områden som skulle ta två timmar med kollektivtrafik.
Tredje synpunkten är att det går fort med tunnelbanan, så titta på objekt längs framför allt gröna linjen (sträckan som är gemensam).
Under 20-30 minuter dörr till dörr är svårt att komma under om du nu inte tänkte cykla) eftersom ju närmare jobbet du bor desto sannolikare är att enda förflyttningsmetoden är till fots.
Summa summarum: titta på pendel och tunnelbanesträckningarna och om det finns nåt som kan intressera strax utanför tullarna.
Om du nu ändå väljer innanför tullarna kasta ett öga på hur stomlinjer och t-bana förhåller sig till din arbetsplats.
Hoppas det är till nån liten hjälp
PS undvik andrahand och svartkontrakt
Word. Det är extremt få förrunat att ha < 30 min pendling enkel resa i Sthlm.
Bilpendlar själv från söder om söder till Kista. Har ytterst sällan mer än 30 minuter dörr till dörr. Det hade jag när jag bodde i Liljeholmen och jobbade på Södersjukhuset också…
Har även tjänstebil som kan vara ett problem om jag bor allt för centralt. Men tack.
Glömde. Endast bil om du har parkering på jobbet. Förmånsbeskattas. Och fördel om du har gratis parkering där du tänkte bo. I centrala Stockholm är det milt sagt besvärligt att hitta parkering och onödigt dyrt om jobbet inte står för kostnaden
Det är ett h-vete med bil i princip överallt innanför tullarna. Har man inte en hyrd p-plats att ställa den på (dyrt) så vågar man knappt ta bilen öht för man vet att när man kommer hem igen så kan man få leta länge efter en ny plats, som dessutom kan ligga flera kvarter hemifrån.
Dessutom kostar parkeringen, även om det på många ställen fortfarande är gratis kvällar och helger så är det inte det dagtid, det gäller att komma ihåg att betala, men mina vänner kalkylerar med åtminstone en pbot i månaden… typ.. En annan har iofs bemästrat överklagandets konst och brukar komma undan med sjukintyg och annat som gjort att hen inte kunnat flytta bilen i tid/betala osv…
Tack för all input.
Hur som helst är det någon som vill ha en hyresvärd som är borta 50% av tiden på resor, säg bara till.
Mvh
Hyresgäst skall det såklart vara.
Är man dessutom borta 50% på resor så spelar ju pendlingsavståndet än mindre roll. Då är det viktigare att ha nära till flygplatsen känns det som
Är du bra på det sociala? Hitta någon partner med bra boende och dela på hyran. Du tar ingen risk mer än att bli utkastade om det inte fungerar.
Köp. Ska du vara här i åtminstone 10 år så gör det inget om marknaden går ner 10% o sen långsamt upp igen. Borättspriserna har spårat ja, men hyrorna har spårat minst lika mycket.
Törs man fråga vilken bransch det rör sig om btw?
Jag har två tips ang läget på bostaden.
Ett alternativ är att satsa på pendeltåg till jobbet. Pendeltågen kommer att bli mycket pålitligare om ett år när citybanan tas i drift. Då försvinner mycket av kapacitetsproblemen som orsakar förseningar.
Skaffa en bostad som gör att du kan åka buss utan byte till jobbet, eller cykla. Ofta kan man duscha på jobbet. Det som är långsammast i Stockholmstrafiken är kollektivtrafikbyten och bil.
Angående liggbarheten – acceptera en fet taxinota om du hittar nattsällskap på en central krog. Det är billigare än en central lägenhet.
Köp i Solna. Typ gamla Råsunda nära Näckrosens tunnelbanan.
Nära till stan, billigt med taxi och nattbuss som går Råsundavägen upp.
Bodde på Uppfartsvägen i tio år och stormtrivdes.
Ska väl inte lägga mig i det här egentligen ämnet är nog uttömt men en liten anekdotisk berättelse kan jag kosta på mig.
På den här bloggen anges anekdot som något man inte ska bry sig om, knappt så det har hänt, typ, även fast det har hänt.
Start, 90-tal vi är små arbetsmyror kompisarna å jag men en efter en så faller vi ner i arbetslösheten och insikten om att det blir till å bo kvar hemma eller hyra någon eländig lya.
Det här gäller alla utom en kille, han får ett toppjobb med hög lön.
Inköpt blir en lya som ligger så att går man "runt hörnet" är man på Stureplan, dessutom totalrenovering av inte bara slitytor utan liksom allt, typ flytta väggar å grejer.
Vidare köps en tysk premiumbil och skojiga saker som är bra att ha, vi andra från start illa betalda och dessutom numera arbetslösa undrar om det inte är väl djärvt.
Men kompisen säger lugnande att han har bra lön och dessutom så är det ett stabilt företag.
Vidare – krisen fördjupas, vi andra härdas i stål – blir konsulter och egna företagare för att få jobb (inget jobb är för litet, inget jobb är för skitigt), Losec är vår vän.
Grejen är att när hans fall väl kommer så är hans fallhöjd mycket högre än vad vår var. VI kommer in på bostadsmarknaden när vi väl har kundstockar så vi klarar oss och dessutom har priserna fallit så vi kan slå till.
Sensmoral
Det räcker inte med en anställning, man måste ha möjlighet att köra sitt eget race om det skiter sig (socialt nätverk, kundkrets) och inte förlita sig på att alltid ha en anställning på ett företag som gör de jobbiga grejorna åt en.
Killen med den sköna lyan fick under flera år leva som fattig, lyan gick på auktion, bilen föll snabbt i värde (den drog för mycket soppa).
Nu är han dock med igen 🙂 med insikten om att så länge ens värde bestäms av den lön som andra behagar ge en så är man inte säker.
Du kan köpa hur dyr lya du vill, när du vill, var du vill så länge även du har den insikten och agerar därefter.
Morsan sålde sin vecko lgnhet 20 min gång från stockholm C för 3.1 mille (20 kvadratish 1a med kokvrå och ordentlig dush) hon köpte den för 2 för 5 år sedan. Jag skulle inte köpa något sådant om jag vore dig. Bättre o hyra(även kom det kostar lite, men risken är i princip obefintlig.), finns som sagt hur många privata fastighetsägare som helst, och du kan säkert snacka med företaget du ska jobba hos, de brukar kunna hjälpa till med o leta på lägenheter.
Det är ju inget som säger att du inte kan börja med o hyra en lägenhet för 10-15k och under tiden leta på någe annat, billigare, bättre, mer centralt o sådant men som sagt.. privata värdar, undvik andrahands kontrakt i största möjliga mån. Heck, inneboende hos någon tant kan ju funka som temoprär lösning det me, fast ligga faktorn där är väl låg, lol, om inte tanten är fin förståss o sugen.. … …
Tycker inlägget andas den alltför vanliga problematiken för folk som har lite kapital och som vill bosätta sig i Sthlm´s innerstad eller vid tullarna. Inlägget sätter lite fingret på vansinnet med alltför höga bo-priser. Det finns absolut ingen samhällsnytta mer än att hålla byggbolagen under armarna och tyvärr har erfarenheterna visat att kostnaderna blir större än vinsterna. Samhällskostnaderna blir ofta högre än värdet av den ökade marginal-konsumtionen genom den s.k förmögenhets-effekten. Det finns ett värde av fler hus förvisso men vid en efterföljande kris kommer dagens s.k bostadsbrist att kollapsa. Folk tvingas lägga om sina ambitioner när en ny ekonomisk verklighet uppenbarar sig. Bo-planerna läggs t.v åt sidan för att inte säga permanent för de flesta.Den "positiva" spiralen vänds till en negativ.
"Different this time……anyone?"
Undrar om våra folkvalda egentligen vet hur löner och disponibelinkomsterna ser ut och hur de fördelar sig på yrken och företag som riskerar att inte hinna mogna innan de dör? Särskilt inom storstäderna! Vi lever som sagt i en tid med stora teknikskiften och språng där många företag slås ut och kommer att slås ut. Nya företag tillkommer inte i samma takt. Personligen tror jag att vi närmar oss ett mer lugnare tempo parat med en generellt avtagande avkastning(få väl äta upp det :)) och därmed sämre utsikter(lägre löner och färre anställda). Det handlar om en nedväxling i världsekonomin som kommer att synas även i Sthlm, världens hippaste stad "med bopriser i nivå med LA eller NY" etc(enligt hypade mäklare).
Skulle vara kul att lyssna till en specialist på företagstrender, dvs om ny teknologi och dess förutsättningar! Det finns hur som helst en ständig utveckling med tillväxt. Vad jag menar är att vi går mot en aggregerad avmattning som kommer att märkas. Får väl hoppas jag har fel.
Du skall såklart starta med en liten etta i 10,000 kronorsklassen så nära kontoret som möjligt. Fundera sedan ett år på vad du borde göra… var du borde bo. Simpler is better.
Väldigt bra tips. Då hinner du fundera på vad som passar dig och lära dig stan.
Dessutom hinner du upptäcka om du verkligen står ut med jobbet. Med tanke på dina resor gissar jag att du kanske skall vara nån IT-konsult som reser omkring. Lönen är fullt normal in IT-branchen, dock hög för en 25-åring. I dag är det dock svårrekryterat och en 25-åring kan få en sån lön (dvs förväntanslön, ink. rörlig del) för att åka omkring och underhålla nåt proprietärt härke som ingen annan kan eller har lusta att lära sej. Du kanske lessnar snabbt. Den rörliga delen kanske inte uppgår till dina förväntningar…
Instämmer med Niclas. Självklart ska du bo så nära jobbet som möjligt, det besparar dig både tid och pengar. Det är ju närmast absurt att läsa ovanstående kommentarer från i övrigt ekonomiskt sunda människor som skriver om hur man ska bete sig för att kunna köra bil till jobbet. Ingen vettig människa skulle få för sig att köpa eller köra bil i en stad av Stockholms storlek och med det fantastiska utbud av kollektivtrafik som finns! Bosätter du dig nära jobbet slipper du dessutom köpa SL-kort, vilket innebär att du sparar en nätt tusenlapp per månad (skattade pengar). Jag vill inte ens tänka på vad det kostar att äga och köra bil till jobbet i Stockholm. Jag upphör aldrig förvånas över den totalt okritiska inställningen till bilåkande i storstäder och vilka enorma uppoffringar folk är beredda att göra för att de sitter fast i ett bilberoende. Bilknarkare!
En lön på 45000SEK/månad kan låta mycket och är väl mycket, men att bo i storstan kostar pengar, kanske minst 12000 för ett litet krypin, har man bil kostar det rejält att parkera, ställs helt andra krav på fritiden, krogbesök, fina kläder. Skall man hänga med i svängen kostar det pengar och hänger man inte med i svängen får man sitta och uggla i en dyr lägenhet. Det är klart att när man är 25 vill man leva livet och springa på krogen och ragga.
Undvik byten i trafiken, det som tar tid.Har man jobbet utanför tullarna och bor utanför tullarna så är mc eller bil oftast bäst, att pendla in till stan fungerar men Pavgifter är höga och i januari dubbllas nästan vägtullarna.
Danderyd, Täby, Vallentuna, Åkersberga skall man inte glömma speciellt om man jobbar nära östermalm (universitetet, kth, östra station), dock skall man bo på en station där expresståget stannar.
http://www.trafiken.nu/ har en pendlingsprognostids applikation
Och sist. tvinga arbetsgivaren att betala för longstay hotell eller 2:handslägenhet i 2 månader så du har tid att välja
Kommer man in vid östra är sl:s cyklar perfekta om man ska ta sig nånstans inom nån km. Går snabbare att cykla till östermalm/karlaplan/st eriksplan (företagstäta områden) än vad det går att ta tuben/bussen. Dessutom kostar det bara 200 kr/år.
Det måste väl finnas något slags finansiellt instrument man kan använda som hedge? En kollaps i bomarknaden måste väl vara till följd av kraftigt höjda räntor eller hur? Ett derivat som är nån kombinationen av en lång position i räntekontrakt och kort på bostadspris index måste väl existera? I Sverige borde ju den marknaden vara enorm.
Tycker du borde satsa på något "billigt" och så nära jobbet som möjligt. ("Billigt" = 2:a hand, möblerat, hyresperiod <2 år). Bor du tillräckligt nära jobbet så sparar du dels tid på pendlingen, men du kanske också kan ha bilen stående på företagsparkeringen kontinuerligt. Så slipper du parkeringskostnaden. Nu framgår det ju inte riktigt var jobbet ligger, men den här ligger ju rätt centralt occh är relativt billig: (Nej jag känner inte den som hyr ut, jag googlade och det var en av de första träffarna): http://bostadsportal.se/annons/1124982/15_rum_lagenhet_med_new_yorkkansla
Då får du lite tid på dig att lära känna staden och få en känsla för vad du helst vill bo, och kanske hittar någon att dela boende med. Under tiden så har du också kunnat lägga undan drygt 100k/år.
En årslön på 550 000 är en skitsumma i relation till bostadspriserna / hyrorna. Det är på gränsen till att inte kunna få en nybyggd hyresrätt då de flesta nybyggda hyresrätter med sina höga hyror kräver motsvarande 3 gånger årsinkomsten. (T.ex.: nybyggd HR 3a för 15,000 kr/mån kräver årsinkomst på 540,000 kr)