USA:s nationella peak oil inträffade 1971, och skifferoljeboomen de senaste åren har inte ändrat detta. Enligt data från USA:s energiinformationsmyndighet EIA har nu oljeproduktionen i USA dessutom planat ut sedan oktober och ökar inte väsentligt längre i spåren av ett kraschat oljepris. Skifferoljeborrningar är helt enkelt inte lönsamma längre.
Trots skifferoljeboomen lyckades man alltså inte nå tidigare rekord för produktionen av råolja i USA, och åtminstone för tillfället verkar uppgången i oljeproduktionen nu stoppat.
USA:s oljeproduktion år 1900 – 2014.
Uppdelad på regioner efter 1980. Källa: EIA |
År 1971 toppade USA:s råoljeproduktion på 9 481 tusen fat olja per dag, vilket bland annat ledde till att OPEC trädde in på marknaden och 70-talets politiska oljekriser tog vid när USA inte längre kunde kompensera för oljeembargon. Bretton Woods guldmyntfot övergavs också när USA helt enkelt släppte dollarn fri för att hantera underskotten.
Till och med den lägre toppen 1985 efter att oljeproduktionen i Alaska fick till stånd en liten återhämtning i USA:s oljeproduktion var fortfarande högre än toppen på skifferoljeboomen.
En del naiva politiskt och ideologiskt förblindande har nu hävdat att USA:s oljeproduktion skulle fortsätta för evigt uppåt och att USA skulle bli oljeimportoberoende. Detta trots att EIA själva aldrig hävdat detta, vilket bara visar att hela haussningen av skifferoljan har varit ideologiskt och politiskt drivet, dvs inte haft något med verkligheten att göra.
Månatlig oljeproduktion i USA 2005
till och med januari 2015. Dipparna i produktionen i Gulfkustregionen är förstås orkaner. Källa: EIA |
Bloggrannen Flute rapporterar om hur antalet borriggar i USA nu kraschar. Nedgången är avsevärt mer omfattande än ens under den akuta finanskrisen 2008 – 2009. Då det nu handlar om skifferoljebrunnar, som man inte längre borrar kommer därmed oljeproduktionen snabbt falla framöver, då skifferoljebrunnar ger sin största produktion första året, för att sedan snabbt krascha. Produktionen i USA lever fortfarande på eftersläpande nya brunnar, men när det nu inte längre borras ersättningsbrunnar för 1000-tals sinande skifferoljebrunnar har oljeproduktionen stoppat upp.
Sedan oktober har produktionen i princip varit flat, vilket man kan se i månadsgrafen ute till höger. Produktionen i oktober var 9 105 tusen fat olja per dygn och låg i januari på 9 236 tusen fat per dygn. Tidigare ökning har stoppat upp, och nu återstår bara att utförsbacken tar vid. Den kan redan ha startat, men statistiken släpar dessvärre efter två månader.
EIA bedömer att oljepriset kommer återhämta sig. Man förväntar sig nu 59 USD i snitt för den europeiska Brentoljan under 2015 och 75 USD under 2016. Nordamerikansk WTI-olja förväntas kosta 52 USD i snitt för 2015 och 70 USD i snitt under 2016. Därmed tror EIA att oljeproduktionen kommer igång igen i USA och når 9.4 miljoner fat per dag nästa år, vilket fortfarande är lägre än nationell peak oil från 1971.
Den aktie- och oljeintresserade investeraren, som tror på EIA:s prognoser har förstås utmärkta köptillfällen i slaktade nordamerikanska kvalitetsoljeaktier. Hävstången på en återhämtning i oljepriset är avsevärd. Ovanpå det har vi frågetecken kring kriget i Jemen, som kan riskera att få följdkonsekvenser runt Persiska viken. Man kan också få en intressant orkansäsong i Mexikanska Gulfen till hösten. Oavsett så finns det bara triggers på uppsidan hos oljan i det här läget, och knappast varaktiga triggers på nedsidan.
27 kommentarer
Värt att påpeka är att oljeproduktionen i USA INTE faller (inte ännu iaf) trots att antalet riggar faller, vilket är helt logiskt eftersom man nu effektiviserar tekniken och borrar de bästa brunnarna. Kom också ihåg varför oljepriset kraschade: överproduktion och ny teknologi, vilket är så långt i från Peak Oil-fundamentalisterna som man kan komma.
Som jag skriver kommer produktionsfallet släpa efter kraschen i riggar med några månader. Att du inte är påläst och inte är insatt i hur oljeproduktionen fungerar är inte mitt problem.
Ja just det, eftersom ni peakoil:are inte har någon data som stöder er teori, så talar ni hela tiden om vad ni hoppas kommer att hända i framtiden. Har du inga exempel på åatt det ekonomiska fenomen du skriver om någonsin någonstans i något sammanhang verkligen har inträffat? Och kom inte dragandes med träd eller fåglar på nån öde ö, utan nånting som har ekonomisk betydelse i modern tid. En prognos om att olja kommer att (eller har?) peakat borde ha som bästa möjliga stöd en lång read exempel på allt som har peakat. Åtminstone något bevis för att hypotesen överhuvudtaget KAN vara möjlig.
Det är rätt uppenbart att den traditionella utvinningen peakat både i USA och på många andra ställen. Och fracking-utvinningen i USA kommer naturligtvis också att peaka vid någon tidpunkt.
Cornu, va nu inte så sur över att du har haft fel igen, vi gillar dig ändå.
Peak oil: Varje global konjunkturuppgång kommer brutalt att stoppas pga en allt dyrare olja som håller på att ta slut. Ny teknik är uteslutet. Minns ni 2008?
Verkligheten: Ökad produktion och ny teknik ledde till ett stort överskott av olja, vilket krossade priset. Lagren räcker inte till för att ta hand om all billig olja.
Visst, om du har "tur" Cornu så kommer du att få uppleva Peak Oil under din livstid, kommer du då trumpeta ut hur rätt du har haft under tiden (20-30 år)?
@Neo Cortex
"Och fracking-utvinningen i USA kommer naturligtvis också att peaka vid någon tidpunkt."
För att ersättas med nästa oljeproduktionsteknologi. Såsom sånt som offshore, horisontell borrning, djuphavsborrning, fracking, oljesand är teknologier som har ökat den utvinningsbara mängden olja i världen. Olja är inte Pippi Långstrumps guldpengar i kistan. Oljeproduktion är en teknologi som beror av mänskligt arbete och uppfinningsrikedom, och det finns ingen gräns för hur mycket olja vi kan skapa.
Var är peaken i detta diagram över världens oljeproduktion?
http://www.indexmundi.com/energy.aspx?product=oil&graph=production
Vi som förstår logik (och inte avfärdar "principer") har från början bevisat att peakoil är omöjlig. Det gör man rent logiskt, precis som med Pythagoras sats, utan att mäta några trianglar. Men för er som inte använder er av logik, utan istället bara trooor på vilken apa som helst som sprattlar såsom du tycker att apan borde sprattla, så får man hänvisa till konkreta erfarenhet istället. Resultatet är detsamma, det som är logiskt sant är samtidigt sant för varje enskild erfarenhet. Så se diagrammet jag länkade till ovan, oljeproduktionen stiger stadigt varje år oavsett sånt som Sovjets fall, krig i Irak o.s.v. Detta därför att efterfrågan ökar och utbud skapas varteftersom för att möta denna efterfrågan. Olja är inte någonting som kan peaka, olja är resultatet av mänskligt arbete och det finns ingen gräns för det, särskilt om befolkningen tillåts fortsätta växa och fortsätta producera allt mer olja per person.
Bedragarna som ändå ljuger om peakoil försöker finta bort publiken genom att prata om sånt som peak US oil, eftersom det inte finns, och aldrig kan finnas, någon peak i global oil. Sminket på grisen som ska få peakoil-bedrägeriet att framstå som vetenskapligt, är en geologisk teori om Pippis guldpengar i kistan. Plockar man upp dem så blir kistan till slut tom, lyder denna påstådda "teori".
Utvecklingen av oljeproduktionen i USA beror alltså enligt peakoil på att oljan i marken där håller på att ta slut. Den började ta slut redan för 45 år sedan, men för några år sedan slutade den plötsligt att ta slut (själva peaken peakade) och ökade istället kraftigt produktionen så att den parerade Saudiarabien som världens mest oljeproducerande land. Geologerna kliar sig i huvet angående hur detta kan komma sig, men peakoil-troende bryr sig inte, tänker inte och kommer att fortsätta göra helt felaktiga prognoser.
Jag är förbryllad över Peak Oil teorin. Vad är det den förutsäger? Är det att vanlig råolja ska nå peak-produktion pga att den tar slut? Är det att bensin/diesel ska produktionspeka? Vad säger Peak oil om oljepriset, bensin/diesel-priset?
Om den bara förutsäger att råoljeproduktionen kommer peaka så är den ju ganska meningslös. Det viktiga är väl vad som händer med bensin/diesel-produktion/pris, eller?
Har läst att i USA fyller Gud hela tiden på med ny olja i marken. Däremot vet jag inte hur det är i resten av världen. Kanske även Allah hjälper till i t.ex. mellanöstern, och Buddha i Kina. I värsta fall får vi helt enkelt åka till Mars och borra efter olja. Månen går inte då ju alla vet att den är gjord av ost.
@HenrikM Peakoil förutsäger att vi någon gång kommer att använda annat än olja. Det har hittills hänt helt odramatiskt med väldigt många produkter, från flintasten till raketost. Bedragarna använder myten om peakoil som förstärkning av deras allmänna domedagsmyt. De har efter ett århundrade av förnedring accepterat att oljan aldrig någonsin kan ta slut, så de fokuserar på derivatan av oljeproduktionen.
Anledningen till varför bedragarna fokuserar på just oljan, bland alla miljoner unika produkter som smörgåsar, USB-sladdar och snöplogar, är att de är slavar under politiker som med våld stulit och plundrar just oljekällor. Nästan alla oljekällor i världen är statligt ägda från Saudi, Norge, Ryssland, Kina. Och politiker hotar till sig våldsmakt mot sina förslavade undersåtar genom att hitta på konspirationsteorier om domedagen som bara kan undvikas om de tar all makt och allas pengar. Det har de alltid gjort. Jag tror dock inte att Cornu är med i någon konspiration, han är bara för ogenomtänkt för att fatta att han själv är grundlurad, så han apar efter bedragarna allt vad han kan.
Är det som du säger så är den ju helt meningslös. Det är väl givet att något annat än råolja kommer vara grunden till bensin/diesel om priset blir för högt. Blir priset för högt så konkurreras naturlig råoljan som bas för bensin/diesel som du säger helt naturligt ut. Då kommer bensin/diesel produceras från shale-oil, oljesand, kol eller naturgas. Det är väl det som delvis har hänt och kommer fortsätta att hända. Jag förstår inte vad problemet är. Redan under andra världskriget så körde ju Tyskland med förgasning av kol för att göra diesel. http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rgasning
Vad jag förstår så finns det ofantliga mängder av gas/kol på jorden. Att bensin/diesel skulle ta slut verkar vara en helt befängd idé. Men jag har kanske fattat fel? Det är nåt jag måste missförstå med Peak-oil-teorin…
"Plockar man upp dem så blir kistan till slut tom, lyder denna påstådda "teori"."
Så du påstår alltså, på fullaste allvar, att världens alla oljefält är outsinliga, och förväntar att vi ska ta ditt konspiratoriska foliehatt-svammel på allvar? Ett oljefält innehåller alltså inte en begränsad mängd olja, men en oändlig? För det är ju faktisk det som blir slutsatsen av ditt Pippi-dravel.
Anders, jag är osäker om den här kommentaren var till mig. Om priset på råolja blir för högt så kommer oljan vara kvar i oljefältet och ersättas av andra produkter såsom shale-oil, oljesand, kol eller naturgas. Om man låter "marknaden" vara så kommer det lösa sig helt av sig självt antar jag. Jag förstår inte varför man koncentrerar sig på råolja, man borde väl fundera på bensin/diesel och hur den kommer produceras och till vilket pris, eller? Vem konsumerar råolja?
Olja och kol är insyltat i praktiken i allt som produceras. Det är en gigantisk mängd som behövs varje dag. Tänk en kub med ca 230 meter i sida fylld med olja, och ännu mer kol som eldas upp varje dag. Det som förmodligen gör det svårt för marknaden är just den gigantiska mängden som skall ersättas med något annat, vilket gör att man behöver påbörja en omställning i god tid om nedgången blir för skarp. Marknaden brukar inte se så långt in i framtiden, har jag för mig.
Ingen vet hur den kommer att se ut men många har gjort tappra försök att uppskatta hur det blir. Bl.a. Kjell Aleklett har forskat i något decennium och skrivit en bok om det. Rekommenderas. Enligt han som går inte alternativet tjärsand att skala upp nog snabbt även om det finns nog för att klara oss ett tag till.
I slutändan är dock fossilbränslen en ändlig resurs som som måste ersättas med något annat, typ 6000 kärnkraftverk, eller foliehattarnas favorit LENR.
HenrikM:
Nejdå, kommentaren var till den kunskapslösa foliehatten och verklighetsförnekaren Kapitalist. Kapitalist påstår ju på fullaste allvar att oljereservoarerna är outtömliga, vilket de självklart inte är. Det förstår till och med en tvååring.
Man diskutera huruvida det alltid kommer att löna sig att producera oljan som ligger kvar i ett fält vid en given tidpunkt, men att det inte, rent fysiskt, finns oändligt med olja är självklart och kan ej diskuteras.
Skulle vara intressant att se ett diagram som inte bara visade produktion per år utan också kostnaden per producerat fat.
@Anders Eriksson
Nej, jag konstaterar faktum. Att människor skapar olja med sitt arbete. 200 år sedan existerade ingen utvinningsbar olja. Sedan dess har mängden utvinningsbar olja växt oavbrutet exponentiellt. Enligt peak-Pippi-teorin så borde det ha varit tvärtom. Går tiden baklänges enligt peakoljarna???
Neo, om du har läst boken av Kjell kan då du förklara vad är Peak Oil och varför teorin överhuvudtaget anses väsentlig? Det borde väl heta peak bensin/diesel, eller?
@Anders Eriksson
"Kapitalist påstår ju på fullaste allvar att oljereservoarerna är outtömliga, vilket de självklart inte är. Det förstår till och med en tvååring."
Oljetillgångarna är outtömliga. Jämförf de utvinningsbara tgillgångarna, med för den tiden tyillgänglig teknologi, för 200 år sedan, för 100 år sedan för 50 år sedan med idag. Geologin har inte alls förändrats, så denna dramatiska jätteökning av oljetillgångarna måste alltså bero på mänsklig teknologi och arbete. När du ljuger att bara en ändlig mängd olja kan produceras, hur beskriver du det i termer av vad som omöjligt för människor att åstadkomma med arbete och teknologi?
Och varför har ingen några historiska exempel på varor som har peakat?
@Kapitalist
Peakar uppstår när avkastningen på investeringen går mot noll att utvinna eller producera något. Oavsett hur mycket tillgångar det finns. Det är bara med innovationer inom teknik, annan kunskap eller kostnadsförbättringar som det går att flytta peaken. Men, man får vara bra optimistisk om man tror man kan flytta en peak i all oändlighet.
EIA säger väl att vi har tillräckligt med olja för 25 år framåt, givet en viss efterfrågan. Ökningstakten därefter på utvinningen kommer vara avhängigt teknikinnovationer och ny kunskap inom området. Åter igen, det är naivt att tro att vi med säkerhet kommer lösa alla våra framtida behov med ny teknik. Men den som lever får se!
@Svarthöfde
Du pratar om "peak" som naturliga prisvariationer. Jag kan bara hålla med. Priser på allting varierar, för alla varor och thjänster. Ingenting alls är speciellt med olja. Prisvariationer beror på otaliga faktorer som styr utbud och efterfrågarn, allt från teknologi till livsstil.
Men peakoil är ju en geologisk teori om att "det tar slut". Och att innan "det tar slut" så peakar det. Jag kan på förhand bevisa rent logiskt hur det är omöjligt, ,men Cornu och andra pippi-peakare fattar inte logik, de bönderna föredrar konkret skit att stoppa sin aspretande grepar i. Så jag frågar dem vilka konkreta exempel det finns och har funnits på att någonting i något sammanhang har peakat såsom domedagsteoristerna nu påstår att oljan kommer att göra. En konkret fråga, inga "principer" och annat som domedagsbönderna avfärdar på förhand för att de inte orkar tänka, utan en fråga som har konkreta svar. Men ingen kan ge något exempel!
Av alla miljoner varor och tjänster som finns, har inte någon enda peakat! Är inte det en varningsklocka som borde ringa för peakbönderna? Eller bryr de sig inte om att de har fel och kommer att misslyckas med sina prognoser? (Jag syftar alltså på bedragarnas bondfångeri, bonden är den lurade som tror andra utan att kunna tänka själv).
Ja, efterfrågan på olja är långsiktigt fallande och reserverna som de stora bolagen sitter på värderas ner eftersom aktiemarknaden inte längre tror att all olja skall upp ur jorden.
En möjlig negångstrigger är väl upphävningen av sanktionerna mot Iran. Det är väl ganska mycket olja som tämligen snabbt kan komma ut världsmarknaden?
Absolut. En annan trigger är att USA upphäver sitt förbud mot oljeexport. Oljelagren i USA är proppfulla, delvis på grund av förbudet mot oljeexport.
Bra HenrikM och Anders Eriksson! Hade just tänkt påpeka Iran.
Och fler tänkbar triggrar på nersidan:
1. Fred i Jemen
2. IS kollapsar
3. Kinas ekonomi går i baklås pga för stor skuldsättning, vilket sänker efterfrågan
4. EU:s ekonomi går i baklås pga för stor skuldsättning, vilket sänker efterfrågan
Det är i huvudsak 2 faktorer som begränsar oljeproduktionen.
Den ena är kapital, det måste finnas pengar att investera i nya källor. Det andra är EROEI, när det går åt mer energi att ta upp och raffinera oljan än den ger tillbaka som bensin/diesel/fotogen, etc. Break-even för okonventionella källor i Amerika är nånstans runt $70 per fat, därför borras färre källor nu. Vi får se resultatet mot slutet av året eftersom det är ca ett års eftersläpning (som Cornu förklarat). Kapitalisterna får inte tillbaka sin investering och backar nu ur.
De billigaste lättaste oljefälten har exploaterats, vad som är kvar ligger djupt under havsbotten, i Arktis eller andra svåra/dyra ställen att borra. Vi kan aldrig ta upp all olja. Hälften kommer att bli kvar i marken pga dessa begränsningar. Därför är Peak Oil baserat på ekonomiska och fysiska begränsningar.
Sen är inte all olja densamma. Det som kommer från hydraulspräckning och tjärsand har inte samma energiinnehåll och duger bara till lättare produkter. USA måste fortfarande importera riktig tung olja för att späda ut sin tunnare. Oljeskiffer har knappast en tillräckligt hög EROEI för att vara långsiktigt möjligt, har också stor miljöpåverkan.
"triggers på nedsida" – är inte kollapsen av den kreditfinansierade finansmarknaden en signifikant trigger på nedsidan?
förvisso gäller den inte enbart för oljeaktier, men det känns något sent att investera i oljeaktier just nu, hellre vänta till efter nedgången – när det nu blir.