“Man kan inte äta guld” brukar det påstås från guldskeptiker när man för fram guld som hedge mot finansiell kris eller i survivalismscenarion. Men kan kan inte heller äta VISA-kort, kontoutdrag eller kontobalanser på en skärm.
Eller jo, man kan ju äta sitt VISA-kort när strömmen gått och betalningssystemen är nere. Man kan även äta bankens kontoutdrag eller tugga på skärmen på sin iPryl. Men näringsvärdet är ungefär samma som för guld. Skillnaden är att guld faktiskt har ett E-nummer som livsmedelstillsats, E175.
I verkligheten är det bara guld som är värt sin vikt i guld. Det visade sig t ex under Argentinakrisen, vilket den argentinske survivalisten Ferfal har skrivit om.
Ferfal rekommenderar egentligen tre saker att bunkra upp inför den sortens akuta ekonomiska kris – guld, utländsk valuta och livsmedel. Ingenstans kommer ett kontoutdrag hjälpa dig, inte heller vid ett riktigt katastrofscenario, som t ex en begränsad insats av kärnvapen i omvärlden. Däremot kan svenska kontanter fungera som betalningsmedel en tid, tills förtroendet för dessa kollapsar.
Så ja, man kan inte äta guld, men vid ett totalt sammanbrott kommer guldet fortfarande ha ett värde.
Däremot kan man fundera på vilka livsmedel som kan fungera bra som handelsvaror. Ferfal noterade att ammunition är rent trams och värdelöst som handelsvara. Alla som har vapen har mer ammunition än de någonsin kommer behöva, speciellt survivalister, men även vanliga privata jägare eller sportskyttar har alla mer ammunition än man gör av med på flera år i en krissituation (jakt, visst övningsskytte, och i amerikanska survivalisters våta drömmar enstaka skott i en väpnad strid där du har 50% risk att förlora/dö och med tiden ändå inte kommer behöva ammunition – vinner du tar du motståndarens ammunition…). Under Argentinakrisen var det ingen som efterfrågade ammunition.
![]() |
Brittisk sovereign.
Foto lånat från min annonsörLiberty Silver, som dock inte sponsrat denna artikel. |
Här i Sverige kan det dock vara intressant att bunkra upp speciellt exotiska handelsvaror man ändå löpande förbrukar i hushållet. Kaffe. Pulverkaffe har flera års lagringstid, och kaffebönor kan lagras mycket länge. En vinkällare och viner kan vara en god investering. Varför inte ha några års kaffe eller vin hemma? Det är lätt att avstå från dessa i en kris, men det kommer alltid finnas någon som inte kan eller vill avstå. En klassiker från Bosnienkriget var toalettpapper. Dock ganska skrymmande, men en person som kom över en lastbil med toalettpapper vid krigets början ska ha gjort sig en förmögenhet. Det samma gäller andra hygienartiklar – blöjor och menstruationsskydd. Också produkter som man vid flerkönade hushåll kan ha avsättning av normalt. En del av dessa produkter kan dessutom lagras i princip hur länge som helst, så länge det lagras torrt eller i obrutna förpackningar, mörkt och fritt från plastnedbrytande UV-strålning. Annat som är lagringsbart och eftertraktat är kryddor och salt (lagras torrt). Den tråkigaste mest ensidiga mat kan höjas med kryddning.
Vid ett totalt sammanbrott (t ex sekundära effekter av ett kärnvapenkrig – Sverige hamnar snabbt i svält utan oljeimport), kan man också vänta sig att industriproduktionen kollapsar när man inte längre har olja till vårt just-in-time transportsystem. Enkla saker som spik kommer kanske inte att gå att få tag på, och kan lagras hur länge som helst.
Men alla har inte plats för större volymer av produkter. Då fungerar värdesäkrare som guld utmärkt. Förslagsvis satsar man på mindre guldmynt, från ett troy ounce och nedåt. Brittiska sovereigns är ett utmärkt exempel med sina 7.32 gram guld och ett värde runt 2000:- SEK idag, eller en veckas livsmedel för en bortskämd barnfamilj.
Även silvermynt kan antagligen fungera utmärkt, och är mer hanterbara i värde med runt 180:- SEK för ett mynt, t ex några kartonger ägg, en påse lök och en säck potatis för en kost på potatispytt med stekt ägg. Kombinera med lite salt, peppar och kanske lite nyplockad svamp så är det ändå fullt levbar kost.
Eller så provar man ut vilka kryddor som fungerar bäst till bankens kontoutdrag eller iPrylfodralet. Lämnas som en övning åt läsaren som påtalar att man kan inte äta guld.
54 kommentarer
Fast det förutsätter ju att de som man byteshandlar med är intresserade av Guld. Om krisen inte har något direkt uppenbart slut så är det ju kanske mer intressant att byta mot andra förnödenheter.
Vid en nationell kris som Argentina så fungerar säkerligen guld bra. Guldet har ju trots allt ett värde i de länder som inte är krisdrabbade (till skillnad från inhemsk valuta).
I ett globalt krisläge så är dock guld enbart en metall med ganska lågt tekniskt värde.
@Edis
I ett globbalt krisläge tror jag att guldet, och silver, är det enda som folk har fullt förtroende för. Så var det i Tyskland under den värsta inflationstiden på 20-talet då man kunde köpa ett helt kvarter i centrum av Berlin för 1 kg guld. Så jag tror att det kan bli en guldålder för guldet.
Låter inte trovärdigt att man kunde köpa ett helt kvarter för något som idag är värt ca 285kkr. Låter mer som en saga. Har du trovärdig referens på påståendet?
@BP
Japp.
En poäng är dock att de som är förberedda för krisen har ju redan det de behöver och är kanske inte så beroende av den köpkraft som guldet skulle medföra. Detta är ett faktum som det verkar talas tyst om hos goldbugs – även om många kanske har varit förutseende nog att se till att de har även proviantlager m.m. (men läs gärna artikeln som länkades till där det nämns att många preppers kanske vaggar in sig i en falsk trygghet). Till detta kan nämnas att den som har förnödenhet kanske är ganska försiktig med att bjuda ut dessa på marknaden i början då det kan förväntas finnas rätt många som saknar både guld och förnödenheter.
Till detta bör nämnas att guld är ganska otymplig som betalmedel. Inte i den meningen att det blir mycket att bära på (har för mig att endast femhundralapparna och tusenlapparna har högre värdedensitet än guld) utan i den meningen att guld som är lämpat för handel inte kommer i lägre valörer.
Sen beror det hela ju på vilket krisscenario man målar upp för sitt inre…
Foder fyr fäll och frej.
Vissa mediciner och vitaminer hade varit bra att ha. Finns antibiotika som har lång lagringstid. När folk svälter och drabbas av bristsjukdomar är det perfekt med vitaminer. Samt vissa former av medicin, som smärtstillande kommer också ha ett stort värde.
Var köper man antibiotika utan recept och är säker på att man får antibiotika?
Du missar fortfarande den intågande / faktiskt redan aktiva krypto-baserad ekonomin. Dags att sätta sig in i detta så du inte halkar efter.
Självklart kan det vara komplicerat att förutsätta någon form av IT-infrastruktur under de värsta av domedagsscenarior, och någon form av faktiskt distribuerande nät är ett krav för en krypto-baserad ekonomi.
Däremot pratar vi ju faktiskt om att hedga jobbiga scenarion. I det fallet att helvettet brakar lös OCH vi har tillgång till IT finns det verkligen inte på världskartan att marknaden skulle välja ett så extremt dyrt transaktionsmedel som guld. Det är ju liksom inte bara svindyrt sett till transaktionskostnader, det är även svindyrt att förvara/försvara.
Om du gräver ner guldet nånstans så är det ju gratis att förvara? Dina kryptobaserade pengar däremot kräver ju en del såsom exempelvis en extremt komplex IT-infrastruktur och el.
@Frihetsförnimmelse
Du kan gravera in din privata nyckel på en sten och gräva ner. Så just förvaringen behöver inte kosta något.
@Linus Joensson
Cornu har skrivit en del om blockkedje-teknologi (mestadels valutadelen i Bitcoin). Så han har åtminstone gjort ett försök att sätta sig in i det vilket jag tycker är stort. Även om han idag hyser stor skepticism gällande dessa nymodigheter så tror jag i ett längre perspektiv på en positiv utveckling och jag står fast vid att vi redan år 2020 kommer se en insiktsfull Cornu gällande krypto-baserad ekonomin och blockkjede-teknologi.
Är man mentalt alternativ kan man säkert memorera nyckeln också. Problemet är dock att bitcoin och liknande valutor är beroende på ett fungerande internet.
Sen kan man ju fråga sig vilket värde bitcoins har oberoende av övriga valutor, det finns mig veterligen inte mycket till bitcoin-ekonomi som inte är mer eller mindre direkt beroende av andra valutor. Man kan iofs ställa samma fråga angående guld, men det åtminstonde har funnits tillfällen då guld har använts som betalningsmedel oberoende av andra valutor.
@Anonym
Även om du kan memorera pi ner till 67,890 decimaler så skulle jag inte rekommendera att ha privata nyckeln i huvudet, även om det är fullt möjligt. Då det är lätt att cykla omkull.
"…guld har använts som betalningsmedel oberoende av andra valutor" Ja, då guld var pengar. Jag tror inte att det finns något hinder för att Bitcoin skulle kunna bli pengar likt guld var.
"bitcoin och liknande valutor är beroende på ett fungerande internet."
Teknik som kan göra det möjligt för Bitcoin transaktioner utan Internet är inte längre bara teoretiska. Ett team av programmerare har framgångsrikt sänt Bitcoin över ett nationellt finskt TV-nätverk.
@alag
(Cyklar man omkull kan man också glömma var guldtackan man ristat in nyckeln på är gömd).
Visst kan man kanske använda annan form av nätverk, men problemet kvarstår att man måste ha en fungerande infrastruktur. Notera att man också är beroende på endel topologiska (att man inte sitter på en isolerad ö i nätet) egenskaper för att man skall kunna lita på bitcoinsen.
Detta kan vara svårt att garantera i vissa scenarier.
@Anonym
"Detta kan vara svårt att garantera i vissa scenarier."
Jag vet inte om det är någon bitcoin specifikt, generellt så tror jag att ett globalt distribuerat nätverk är ganska svårt att slå ut. Och sprider man ut noder över olika nätverk, både på jorden och i rymden, via satelliter, så minskar man risken. Sen har vi ju inte mycket att jämföra med, då dagens banksystem är väldigt sårbart.
Men visst har guld fördelar i ett domedagsscenario där all infrastruktur slagits ut.
@alag
Eftersom det väl inte låg i förslaget att man skulle förlita sig på sitt kontotillgodohavande så är det väl lite fel att jämföra med banksystemet?
När det gäller nätverkets robusthet så finns ju risken att man invaggar sig i en falsk trygghet. Hur mycket av nätet är det egentligen som blir kvar i drift vid en ekonomisk kollaps? Blir det tillräckligt för att behålla global sammankoppling egentligen? Hur blir det vid ett längre kraftbortfall?
@Anonym
"En ekonomisk kollaps i närtid är väl potentiellt skadligt även för bitcoin med de argument du framförde. Dock tycker jag att det ser ut som om finns strukturell integritet i nuvarande system – systemet kämpar emot med QE osv. Och vem vet vad det finns för kort i rockärmen vid nästa recession, förmodligen kan arvsbanksystemet skjuta kollapsen några generationer framåt. Vilket ger kryptovalutor andrum att växa så att den dagen kollapsen kommer (om den gör det?) så behöver det inte betyda att samhället i helhet kollapsar i ett domedagsscenario.
Jag har precis första delen i serien 299 Days av Glen Tate. Han nämner forumtråden "100 Items to Disappear First", en lista av en "Krigshjälte från Sarajevo"
http://thesurvivalpodcast.com/forum/index.php?topic=1890.msg18274
1 Problemet med guld
Det finns många problem med guld. Här uppe har vi ingen relation till guld. Om du skulle gå till närmaste bemannade mack och erbjuda en 1 Oz Kruger för att få fylla tanken på en personbil skulle de antagligen bara stirra på dig.
Det finns en räcka problem med att guldet är "sitt eget", och därför inbjuder till att tas med våld. Guldet bevarar sitt värde även om ägaren dör. En skuldförbindelse blir värdelös om utfärdaren dör. I många situationer kommer en ring med några gram guld i att vara värt mer än ett människoliv, vilket till och med uppmuntrar till att ta livet av ägaren.
Till sist kan vi vara filosofiska och fundera på att vi människor är oerhört "temporära" på denna jord jämfört med guldet. Enligt rådande teorier måste guldet ha passerat ett stort antal supernova-explosioner för att bli till guld, och det kommer att finnas kvar långt efter att vi människor upphört att existera. När en liten temporär köttklump till människa står och kramar ett stycke evigt guld och säger "jag äger detta guld", då framstår det som lite… löjligt. Det är nog snarare guldet som äger oss.
@NiklasT
Han skulle nog än mer stirra på dig ifall pumpen var tom (dessutom skulle du nog själv stirra på butikspersonalen som står i en i övrigt tom butik).
Uhh… är detta ett argument för att ha guld?
@NiklasT
Nej, det är ett argument för att man kanske skall fokusera på att ha det man tror sig behöva istället för att fokusera på att ha köpkraft att köpa det som kanske inte finns att köpa.
2. Problemet med kollapser
Det stora problemet vid en samhällskollaps är antagligen att behålla någon form av mental hälsa. Och någon form av motivation att överhuvudtaget fortsätta att leva. Intelligenta och tänkande människor kommer antagligen att drabbas värst.
Efter bara några veckors mörker, kyla och tystnad kommer det att vara rätt tungt. Du stirrar på det där Visa-kortet och vet att du aldrig mer kommer att få uppleva komforten från den moderna världen. Aldrig mer dra kortet för att tanka bilen, handla kläder eller köpa en flygresa till solen. Aldrig mer sitta vid en dator och vara uppkopplad mot världen. Aldrig mer köpa något – mer än lite människokött som du kan få byta till dig mot att du lånar ut din tolvåriga dotter en stund till "jägaren" som har tre tänder och IQ runt 75.
Lycka till, alla! Själv satsar jag alla mina ansträngningar på att försöka hålla den här skeva världen igång så länge det går – alternativet är inte värt att tänka på.
Ja tydligen står redan depression och ångestproblematik i direkt proportion till inteligensnivån redan i goda tider. Det ligger något i uttrycket "Den lycklige idioten"
Förmodligen har du rätt.
Nja, snarare är väl erfarenheten att vid svåra tider minskar den psykiska ohälsan markant?
I krig kanske det döljs av "assisterade självmord". Och sedan kommer det förstås surt efter med posttraumatiskstress etc.
Det är klart att de som vill klänga sig fast vid kreditkort och plastförpackad mat kommer att få det tufft. Men det finns ju också en alternativrörelse redan idag som frivilligt ger upp dessa bekvämligheter och tycks vara rätt nöjda, så det verkar inte vara omöjligt att bevara den mentala hälsan i en värld där du skaffar fram din mat själv.
-> Frihetsförnimmelse
Sant, men dagens "alternativrörelse" kan bara existera på grund av överskotten från industrisamhället. Vill du se hur en äkta "alternativrörelse" ser ut får du åka till bergsbyar i Afghanistan och Nepal.
Vid en plötslig kollaps kommer dessutom de flesta INTE att tillhöra någon alternativrörelse, och det räcker med att var tionde person "goes ape-shit" för att förutsättningarna för alla andra skall försämras. De som tillhör "alternativrörelser" och Mormonkyrkan kommer att bli primära mål för plundring – och har de dessutom guld undanstoppat… ojojoj!
När man vetenskapligt försökt studera "äkta alternativrörelser", alltså mänskliga gemenskaper som levt isolerat från civilisationen så har det inte sällan visat sig att de har en mycket god hälsa och dessutom tycks vara vid gott humör. Kanske säger vår rädsla för ett liv utanför civilisationen mest något om oss själva? Lite som bortskämda snorvalpar som plötsligt måste ta hand om oss själva..
Men det är klart som sjutton att paradigmskiftet kommer att göra ont. Personligen tror jag dock att kollapsen kommer att smyga på oss ganska långsamt. I backspegeln misstänker jag att man kommer se att kollapsen faktiskt redan hade påbörjats år 2014.
Vad ska jag ha guld till vid ett totalt sammanbrott? Det är bättre att ha köpt sig lite jord att odla på. Jag kan äta allt möjligt grönt, men inte guld.
Läs "Efter floden" så vet ni att guld behövs!
@Rickard Ohlin
Enligt vad jag läst på Wikipedia så verkar den vara fiction (dvs hitte-på) så man skall nog ta den med en nypa salt…
Amunition kommer väl i ett scenario av total kolaps att ha ett större värde tillsammans med det vapen den är avsedd för. Köp några billiga hagelgevär och studsare, i mån av plats i "vapengarderoben". Dom går att hitta på auktion för några hundringar styck. lämpliga skott kan vara bulk om 1000 jaktmatch/skeet till varje. Kommer nog ha ett betydande värde i en stjärnklart situation, men knappast i någon mera sannolik katastrof.
Några elverk och bränsle borde vara hårdvaluta.
Tyvärr tror jag modern bensin och disel degraderar, bensinen verkar tappa oktantal och diseln växer det konstiga saker i.
Får följa upp med en fråga om någon känner till någon tillsats för att förlänga lagringstiden på bensin och diesel?
Ja, anti-oxiderande och stabiliserande bränsleadditiv för bensin och diesel. Sidan 27 respektive 38 i den här pdf:en:
http://www.atc-europe.org/public/Doc113%202013-10-01.pdf
Men de är nog inte helt lätta att få tag i för privatkonsumenten. Hmm, affärsidé…
Det finns lagringsbeständig diesel, levereras i tankbil och lagras i typ farmartank eller sån där bullktank i plast som står på en Europapall. Vet inte om 200L plåtfat är godkänd förvaring men tror inte det. Används av kommuner och liknande i stationära reservkraftaggregat. Vet dock inte hur beständig den är, men kanske tio år?
@flood
Verkar bara gälla "ren" bensin o disel.
Idag envisas man med att blanda i diverse junk som etanol i bensin och rapsolja disel. Tror det försämrar hållbarheten väsentligt jmf "vanlig/ren" bensin o disel.
Förmodar det är tillstånd och sådant förknippat med detta.
Tack för svaren, skall följas upp.
Bensin och diesel kan lagras rätt länge i täta, vattenfria kärl om det är mörkt och svalt. Om det växer bakterier i tankarna så beror det på förekomst av vatten; bakterier lever i vattnet och använder bränslet som föda. Ett annat problem vid främst lagring av bensin är att kärlen inte är täta, då förångas de lättare kolvätena och motorerna blir svårstartade om man försöker använda bränslet.
Anti-oxiderande och stabiliserande additiv ingår i regel i all drivmedel som säljs.
Det är som "Riga" säger, diverse tillsatser försämrar hållbarheten på diesel. Gammal hederlig högsvavlig diesel har dessutom ett högre energi innehåll.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ecopar, som är en syntetisk diesel tillverkad av naturgas, är lagringsbeständig och kan stå i många år utan att försämras. Den är dock någon krona dyrare per liter än "fuldieseln"och lite svårare att få tag på. Jag brukar köpa på mig en dunk när jag passerar Alingsås eller Uppsala. Perfekt i min gamla traktor. I mitt fall mest för arbetsmiljöns skull. Det är väldigt stor skillnad i utsläpp av giftiga avgaser. Och som vi alla vet är en gammal dieselmotor en värsting i det avseendet.
Kan du utveckla var i uppsala kan man köpa syntetisk disel.
Lämnar alltid tanken full i gräsklipparen till oktober och den startar med första rycket i slutet på maj. Kör på 98.
alkylatbensin.
Vad sägs om en bondgård med kor, hästar, får, getter, grisar, bin, höns, katter, hundar och egen produktion av foder och ved. Självförsörjning av växter, frukt, kött, fisk och mjölk samt flera brunnar och gott om plats att inkvartera arbetskraft?
Allergimedicin bör man lagra för minst kommande pollensäsong i förväg.
Jag har använt utgången Clarityn och inte märkt någon skillnad mot ny. Så egentligen kan man överlagra antihistaminer.
Som alla björk- eller gräspollenallergiker med närstående kan konstatera är antihistaminer en klockren hårdvaluta vid försörjningskris.
Guldets nytta är när det kommer till ett flyktscenario.
Innan dess finns det massor med saker mer värt än guld att ha.
Gäller det att flytta pengar, så är det samlarsaker som gäller, sånt som inte ger utslag i metalldetektorerna. Konst, antikviteter…
Jag gillar guld, på många sätt, men rent krasst finns det alternativ som är långt mer gångbara i de flesta scenarios.
Och i den mån man köper guld, så ska man definitivt inte köpa mer än man kan bära med sig.
@Greenios
Gränsen går vid ca 20 kg.
I Zimbabwe blev guld den naturliga valutan när deras valuta kollapsade. Gold for Bread – Zimbabwe (Video: 1m25s)
Även om guld användes som bytesmedel som filmklippet visade. Så genomfördes mestadels handel i U.S. dollar och Sydafrikanska rand.
diamanter är också svåra att få i sig
@amagi5
Nja, inte speciellt. Elda upp dem, lös upp CO2'n i vatten och drick;)