Hos Schibsted/SvD har professorerna Lars E O Svensson och Lars Calmfors replikerat Lars Jonungs mycket vettiga inlaga, och vill naturligtvis som äkta idioter se ännu mer räntesänkningar eftersom mer av samma medicin förväntas ge annorlunda effekter. De stirrar sig nämligen blinda på KPI, trots att bara en bråkdel av hela Sverige BNP är konsumenternas konsumtion.
KPI, KPIF, PPI och reporäntan. |
Man ignorerar exempelvis PPI, producentprisindex, vilket är vad produktionsföretagen har att leva med. Producentföretagen köper nämligen inte semesterresor till Thailand, tobak, menstruationsskydd, blöjor eller tecknar bostadslån.
Ändå ska man bara stirra på konsumentprisindex.
KPI, KPIF och reporäntan. Gapet
mellan KPI och KPIF markerat. |
I själva verket ligger PPI runt 2.0% eller målområdet för KPI.
KPI inkluderar dessutom effekterna av räntan – sänkt ränta sänker KPI.
Alternativet är istället att titta på KPIF, som tar bort effekterna av räntorna. KPIF har förvisso också fallit, men ligger inte på negativa deflationsnivåer.
Oavsett, ytterligare räntesänkningar kommer sänka KPI, och så har vi en självförstärkande spiral.
Särskilt värt att notera är att de senaste månadernas fallande KPI följer tidigare räntesänkning och kan misstänkas till stor del bero just på räntesänkningen. Riksbanken skapar alltså KPI-deflationen själva via sina räntesänkningar.
För nörden (och för att jag tog fram datat) slänger jag in KPI, KPOF, PPI och reporäntan i en enda plottrig och meningslös graf tillbaka till 2007 nedan.
KPI, KPIF, PPI och reporäntan |
Av möjligt intresse kan man konstatera att riksbanken lät reporäntan ligga kvar på 0.25% 2009 och se, KPI tog fart igen när räntesänkningarna upphörde.
Verkligheten är dock inte så enkelt som Lars E O Svensson och Lars Calmfors vill göra gällande. Samhällsekonomin kan inte förklaras av två enkla variabler – reporänta och KPI-inflation. Det borde de flesta normalbegåvningar förstå. Dock har ekonomiprofessorer en förkärlek för enkla förklaringsmodeller. Varför kan man fråga sig? Är det de eller makthavarna som är korkade, eller klarar ekonomistudenterna inte av något mer avancerat än så här?
25 kommentarer
PPI torde inkludera en hel del importerade komponenter, vilket i sin tur är starkt beroende av kronans växelkurs, framförallt mot dollarn.
Med detta ville jag alltså påpeka att PPI likt KPI också har ett beroende gentemot bl.a. räntan då den i stor utsträckning kan påverka kronkursen
Så sänt ränta, sänker kronkursen och ökar PPI? Intressant..
Problemet är just att de är professorer. Det är alltid idioterna som stannar kvar inom den akademiska världen då de inte kan göra karriär i näringslivet.
Det är nog lite hårt sagt, men de kanske har en släng av Asperger eller liknande. Det verkar inte helt ovanligt i högutbildade kretsar och då verkar det ofta som att man låser fast sig vid en modell eller idé.
Ungefär som att dagens politiska system gynnar psykopater till politikeryrket.
Det är väldigt bra att du exponerar herrar som dessa. Sen vet jag inte om jag håller med om att de är korkade. De tjänar säkert en bra slant, speciellt om man jämför med vanliga gatumagiker.
"KPI tog fart igen när räntesänkningarna upphörde". Eh, ja… Kanske för att räntesänkningarna faktiskt fungerade som tänkt? KPI steg inte för att räntesänkingarna upphörde – räntesänkningarna upphörde för att KPI steg…
Nej, KPI fortsatte att falla några månader efter räntesänkningarna upphört, i takt med att bankerna sänkte sina bolåneräntor. Sedan när räntorna inte längre sänktes normaliserades KPI eftersom räntedelen inte sänkte indexet längre.
Sänkning i Juli, KPI vänder upp i September. 2 månader…
Jag misstänker att riksbanken antagligen tar med den initiala sänkningen av KPI pga sjunkande lånekostnader i beräkningen…
Högre akademiker och politiker har en förmåga att teoretisera sönder verkligheten tills de fullständigt tappar greppet.
Akademiker är teoretiker som sällan arbetat praktiskt med vad de lär ut. Resultatet är såna som Svensson och Calmfors.
Politiker är inte sällan jurister/byråkrater, som har idealiserade bilder av hur världen borde fungera, hur folk ska uppfostra sina barn, hur naturen ska fungera etc men saknar all insikt i hur det faktiskt fungerar eller att andra har andra åsikter. De väljer att försöka bända världen efter sin vilja med hjälp av lagar. Naturligtvis med noga utformade kryphål så de själva kan göra som de vill. Exempel: Åsa Romson.
Det är ju ganska lätt att sitta på nätet och spy galla över folk som man inte ens känner. Att uttala sig så bensäkert om andras åsikter som du gör känns inte riktigt seriöst.
Min kommentar var för övrigt riktad till Greenious och inte till BackstugeBengt. 🙂
Tja, inte desto mindre är det sant. Vi har i mycket stor utsträckning yrkespolitiker, inte sällan med någon form av juridisk skolning bakom sig. (Formalia är mycket viktigt i politiska kretsar, inte minst visar väl cirkusen runt valet detta?)
Och att akademiker utan praktiskt erfarenhet av ekonomi ställt till med en hel del när de fått chansen att pröva sina teorier är väl ställt utom allt rimligt tvivel vid det här laget…
Intressant att PPi störtdyker under 2013, värre än värsta krisåret 2009. Vad beror det på? Mario Draghi sa att han skulle rädda euron… men det var väl sommaren 2012?… och då försvagades euron. Dollarn var väl oxå som lägst då (under 2013)?
Anyway, bra graf! Fast VARFÖR måste du göra dina grafer så manligt estetiska?!? Det är faktiskt bättre med fula grafer med illrosa, skrikgrön, klarblå och kommunistrött. Då SER man.
PPI sjönk framförallt pga att kronan stärktes, men också för att de flesta råvarupriser var stabila eller sjönk.
Dollarn var f.ö. lägst i våras tror jag, 6.35 eller så tror jag det var.
Det enda vettiga borde vara att endast se till tillgångsinflationen (ökande eller sjunkande aktie- och bostadspriser).
Går tillgångsinflationen upp = HÖJ räntan
Går tillgångsinflationen ned = SÄNK räntan
Det här skulle en dator på Riksbanken klara av. Då slapp vi en högavlönad direktion.
Räntan skall inte "sättas", den bör vara "fri"
Räntan bör väl fritt sättas av den som lånar ut? I det här fallet är det väl riksbanken som lånar ut och således väljer räntan? Ingen populispolitiker.
Myntfoten är väl däremot inte fri, utom att du kan gå och låna i pesetas, jordärtskockor eller annat gångbart betalningsmedel, om du vill. Det är dock fortfarande långivaren som bestämmer räntan tillsammans med dig.
Varför krångla till det. Nu är räntan satt till 0% och kommer förbli där för alltid. Ingen dator behövs.
kgb35,
Exakt, räntan bör sättas av de som lånar ut, nämligen bankerna, som bedömer risken och prisar räntan som de vill. Men tyvärr har centralbankerna i alla länder gått in och gjort superbilliga lån tillgängliga och därmed satt marknaden ur spel. Det kommer sluta illa.
@kgb
Vad menar du med att myntfoten inte är fri? Du kan låna i pesetas, jordärtskockor eller annat gångbart betalningsmedel, om du vill (och någon vill göra dessa affärer med dig), men det gäller även att betala och ta betalt med dessa.
Det enda ofria är att tvister (i domstol) görs upp i SEK och detta kommer vara det som även verkställigheten kommer göras i (kronofogden må ta ditt guld, men det är de kronor som de får vid försäljning som räknas av från skulden – kanske även om du var skyldig guld).
@Mama
Centralbankerna är ju utgivare av valutan, men det innebär inte att de sätter marknaden ur spel. Det är bara så att utgivare av något som de kan ge ut i obegränsad omfattning kan göra så. Du kan ju börja ge ut Mama-dollar och utnyttja din förmåga att ge ut och dra in dessa för att göra samma sak som riksbanken gör med SEK (kanske inte lika framgångsrikt eftersom ingen antagligen vill låna dina Mama-dollar).
Om räntan är för låg och att detta medför att fastighetspriserna är för höga, varför är de bara höga för vanliga svenska bostadsrättsägare.
Varför ej fastighetspriserna för höga för börsnoterade bostadsbolag, Lundberg, Balder och Wallenstam.
Varför får ej "vanliga" svenska privatpersoner tillgodogöra sig högre värderingar.
Om om priserna är för höga i dag, svara då på frågan: VAD ÄR RÄTTA PRISET i DAG?
Titta på priset per bostad och fundera vem som betalar mest. Att sedan företag har en mängd fördelar när det gäller avdrag och transaktioner före skatt är något som bör beaktas när det talas om att stryka ränteavdaget.
9-9-9
Det var rätt intressant att när räntan höjdes (ja, det har hänt!) så var det stora klagomål att räntan inte borde ingå I KPI när RB skulle bedöma inflationen för sin räntepolitik, Nu är samma människor tysta, konstigt!
Och professor Svensson, hur kan en människa gå ut och säga att 38000 männiksor är arbetslösa pga. RB:s räntepolitik, det tyder ju på en inkompetens av sällan skådat slag.
Men det värsta är att många tydligen köper vad en sådan charlatan säger. Om han sa att mellan 20' och 40 ' extra är arbetslösa, då hade jag kunnat lyssna men nu. Var det inte 38561 personer?