Nedanstående är ett gästinlägg från Julien Morel, civilingenjör i teknisk fysik (KTH och Centrale Lyon), författare till ”Beyond GDP Use” och utredare på Energimyndigheten.
Fyra (ovanliga) skäl till varför man inte kan lita på BNP-siffror
Kritik mot BNP har förekommit länge. Av praktiska skäl kan man ändå vilja använda BNP-siffror eftersom de sägs vara ekonomiskt välgrundade, tekniskt pålitliga, snabbt tillgängliga efter varje kvartal samt lätta att prognostisera. Denna artikel visar att samtliga dessa fyra påståenden är felaktiga.
BNP-metodiken håller inte i teorin… som i sig inte är tillfredsställande
Inom den neoklassiska teorin, som idag är den helt dominerande teorin inom nationalekonomin, är inget pris på marknaden oberoende av de andra, utan hela prissystemet bestäms samtidigt av enskilda individer som ”värderar”, dvs. är villiga att köpa vissa produkter mer än andra. Dessa önskningar, i ekonomiska termer, kallas för ”nyttor” (”utilities”) när de faktiskt omsätts i praktiken.
Ta ett snabbt exempel, äpplen: om de kostar dubbelt så mycket som socker per kilogram, är det för att äpplen ger mer nytta än socker givet sin respektive produktionskostnad. Ett annat exempel: om folk nöjer sig med att arbeta 40 timmar i veckan i stället för att försöka tjäna ännu mer, beror det på att de är nöjda med sin konsumtion och hellre vill vila eller spendera tid med vänner och familj. Om man reparerar sitt hus, tar hand om sina barn, lagar mat och lär varandra hur man gör saker och ting, är det enligt den ekonomiska teorin för att man väljer att utföra dessa aktiviteter istället för att arbeta mer och anlita andra för att utföra dessa aktiviteter.
Med denna teori i åtanke kan varje handling i vårt dagliga liv ses som ”konsumtions-ekvivalenter”. Därmed skulle BNP, som teoretiskt omfattar ”summan av priserna av de varor och tjänster som säljs till konsumenterna i ett land under ett år” kunna fånga den totala mängden ”nytta” i ett land, och därmed skulle BNP vara ett bra mått på nationens välfärd. Med en sådan definition borde en ”hållbar utveckling” innebära att BNP åtminstone inte minskar över tid. Detta ligger inbäddat i den ekonomiska teorin.
Ett av de största problemen med denna teori är att om bara ett pris skulle vara felaktigt, så blir samtliga priser fel, vilket talar för att BNP inte kan vara ett bra mått på samhällsnytta, och att den ekonomiska teorin faller ihop. Detta dilemma har varit känt länge och kallas för ”the theory of the second-best”.
Därför ägnar sig framstående ekonomer över hela världen åt att försöka hitta den ekonomiska teorins heliga Graal som skulle kunna lösa detta dilemma: ett mått på en mer omfattande BNP-indikator (så kallad ”grön” eller ”integrerad” BNP). UNEP:s indikator ”Inclusive Wealth Index” och Världsbankens ”Adjusted Net Savings” är sådana exempel. Med starka antaganden som grund försöker man bland annat inkludera även följande i BNP:
- hushållsarbete (barnomsorg, trädgårdsarbete, matlagning, städning…)1.
- den informella ekonomin (svartarbete, försäljning av droger, prostitution, byteshandel skattebedrägerier …)2.
- variationer i det ”humana kapitalet” (människors utbildning, kunskap, teknik, intelligens…)
- variationer i det ”sociala kapitalet” (organisering, kultur, institutioner…)
- variationer i det ”naturliga kapitalet” (ekosystemtjänster såsom fossila bränslen, fotosyntes, matproduktion, koldioxidlagring, estetik…)
Faktum är att lag och moral har liten betydelse här: det enda som spelar roll är att kunna jämföra alla typer av produktion med varandra så att BNP-siffrorna i slutändan ska återspegla den ekonomiska teorin i så hög utsträckning som möjligt.
Målet är alltså att försörja både medborgare och beslutfattare med indikatorer som underlättar ”rationella” beslut, men ytterligare ett problem är att ju fler komponenter man vill mäta och aggregera desto mindre meningsfull blir slutindikatorn.
De uppenbara frågorna från min sida är således: Är det värt att sträva efter mer omfattande BNP-siffror, även om uppgiften är oändlig och fundamentalt omöjlig? Vill vi sätta pris på frisk luft, kultur och kärlek i BNP-siffror för att ta mer ”rationella” beslut? Vill vi använda oss av indikatorer som varken speglar moraliska eller lagliga värderingar? Vill vi välja en sådan indikator för att definiera vår vision av ett hållbart samhälle och av vad som är värdefullt i våra liv?
Att göra prognos över BNP är nästan som att spela tärning och senaste kvartalets BNP-siffror är inte värda ett öre
En viss förväntan möter alla organisationer som tar fram prognoser för BNP-tillväxten. Tiderna är dock mycket svåra för prognosmakarna, och under de senaste åren med skakig ekonomisk tillväxt har ekonomiska prognoser visat sig helt osäkra. De viktigaste ekonomiska organisationerna såsom OECD, regeringar, IMF, EU-kommissionen m.fl. har regelbundet levererat grovt felaktiga prognoser över kommande års ekonomiska tillväxt. År 2009, under den ekonomiska krisen i Frankrike, var samtliga prognoser så långt som 4 procent från det ”slutliga” resultatet.
BNP-tillväxten i blått och prognoser från fem olika organisationer
(OFCE, regeringen, IMF, OECD, EU-kommissionen) i oktober år n-1 i orange, i Frankrike. Källa: OFCE, hämtad från Alternative Economiques. |
Två månader efter varje kvartal i de flesta länder i världen styr första resultat på BNP-siffrorna humöret på ekonomiska aktörer, medier och politiker. Dessa resultat kommenteras med frenesi eftersom de anses ge en övergripande bild av hur ekonomin egentligen mår.
Vad som ofta utelämnas i debatten är att dessa färska resultat – så kallade ”preliminära resultat” – inte alls är att betrakta som ”slutliga”. Faktum är att de reala transaktionerna som redovisas som ”slutresultat” släpps mer än två år senare efter noggrann sammanställning av statistiska myndigheter, medan de ”preliminära” resultaten i huvudsak är baserade på tidigare trender och utökade med hjälp av statistiska uppgifter och undersökningar. Jämförelsen mellan dessa två resultat kan vara överraskande: en skillnad på 0,5 och 1 procent av BNP observeras ofta i samtliga länder.
Skillnaden mellan det ”preliminära resultatet” som utfärdas två månader efter kvartalets slut, och ”slutresultatet” som släppts mer än två år efter kvartalets slut i Storbritannien. Källa: ONS och Cazenove Capital |
Problemet är att olika aktörer har stort behov av dessa ”prognoser” samt ”preliminära resultat”: staten för att planera sin sysselsättnings- och budgetspolitik, kreditvärderingsinstitut för att bedöma ett lands kreditvärdighet samt Riksbanken för att sätta reporäntan. Man kan då undra: är BNP-prognoser fortfarande användbara eller rentav vilseledande?
En blick framåt
Historiskt har tidigare forskning visat att:
- Nationalräkenskaperna har många metodologiska brister
- Innehållet och fördelningen av BNP är åtminstone lika viktiga att titta på som BNP-nivåer i rika länder
- Andra indikatorer är mer anpassade för att få reda på information om människors lycka och välbefinnande
- BNP-tillväxten är starkt beroende av energi- och materialutnyttjande samtidigt som det inte har skett någon absolut frikoppling mellan konsumtion och miljöpåverkan
- BNP-tillväxt är ett krav i ett system där konsumtionsbehov ökar, där arbetstiden inte minskar och där pengaskapandet är skuldbaserat och kräver ränta
I denna artikel har vi gått igenom fyra nya fakta:
- BNP-siffror kan inte i praktiken avspegla den ekonomiska teorins värderingar
- Den ekonomiska teorin kommer att förbli bristfällig
- ”Preliminär” kvartalsredovisning av BNP är inte tillförlitlig
- Nästkommande års BNP-siffror är nästintill omöjliga att förutse
BNP är således inte den mest välgrundade och tillförlitliga indikatorn som man kan tro. Dessa fakta förordar en stor förändring i beslutsfattande i att ”klara sig utan BNP” där detta är relevant och möjligt. Det finns massor med bra alternativ men det är framförallt upp till var och en att förstå anledningen till att använda sig av BNP som indikator och, utifrån sina grundläggande behov och värderingar, välja passande indikator. Jag hoppas verkligen att denna nya approach till BNP kommer att väcka intresse och debatteras mer framöver.
1. Hushållsproduktion av gods såsom konstruktion, fiske, jakt och trädgårdsarbete är redan inkluderat i BNP i de flesta länder medan hushållsproduktion av tjänster såsom barnomsorg, matlagning och städning inte inkluderas. Det är också värt att fundera på varför traditionellt ”maskulina” hushållsaktiviter inkluderas medan traditionellt ”feminina” aktiviteter exkluderas.
2. FN: s nya reform av nationalräkenskapssystemet (SNA2008), översatt till det europeiska nationalräkenskapssystemet (ESA2010), rekommenderar att olagliga verksamheter såsom prostitutionstjänster, produktion och handel med narkotika, smuggling av alkohol och tobaksprodukter inkluderas i BNP.
//Julien Morel, civilingenjör i teknisk fysik (KTH och Centrale Lyon), författare till ”Beyond GDP Use”, utredare på Energimyndigheten
Jag vill dessutom tacka Mikael Malmaeus för hjälp med att läsa texten och Lars Wilderäng för att publicera min artikel.
7 kommentarer
Man kan tillägga att det fifflas med beräkningsmodellerna för BNP såtillvida att BNP skall höjas mellan varven, vilket gör jämförelser mellan olika år mindre värdefulla.
Finns det något ställe där man kan hitta en års-serie BNP-siffror för Sverige där dessa "justeringar" räknats bort?
KI har gjort en sådan analys för Sverige och förklarar att dessa osäkra siffror försvårar sitt prognosarbete: http://tinyurl.com/pmm9cq6
Ett mycket bra och tankeväckande inlägg.
På samma tema kan jag rekommendera boken GDP a brief but affectionate history av Diane Coyle.
I övrigt är min erfarenhet att "folk", allt från ekonomer till doktorander i teknisk fysik, har svårt för begreppet noggrannhet vilket normalt definieras som "graden av överensstämmelse mellan ett observerat, beräknat eller skattat värde och ett sant värde". Är man inte uppmärksam på noggrannheten behäftad med ett värde drar man lätt fel slutsatser. Men "folk" verkar gilla många värdesiffror och har man genomfört rejält med mätningar enligt best practice har man oftast ryggen fri när det sedan går åt skogen..
Noggrannheten i preliminära BNP-siffror är som inlägger förtjänstfullt lyfter fram i bästa fall dåliga och i många fall rent usla. Något som aldrig lyfts fram av ekonomer som uttalar sig om den ekonomiska utvecklingen i media eller fixeringen vid vilken enorm effekt en räntejustering på 25 punkter kommer att ha. Men så är också den förhärskande bilden att riksbanker kan finjustera den ekonomiska utvecklingen likt en pilot som instrumentflyger genom ett molntäcke. Skillnaden är den att piloten har betydligt noggrannare instrument.
Inte bara noggrannheten. Ibland kan man faktiskt ifrågasätta själva mätbarheten.
Human och social kapital, är det möjligt att ens kvantifiera i termer av BNP?
Inlägget är en befogad och initierad kritik av BNP systemet. Jag delar uppfattningen i det meningslösa med att försöka bygga en all omfattande teori. Är ungefär som om medicinvetenskapen skulle försöka beskriva människokroppen i ett enda ekvationssystem, det blir nonsens.
Det länkade examensarbetet var föredömligt lätt läst.
Kanske får vi nöja oss med att inget system perfekt. Nuvarande ekonomiska system kretsar nästan helt kring tillväxt av BNP. Svenska staten försöker styra detta med makroekonomiska verktyg, t.ex. invandring och skattesänkningar. Tyvärr saknas vettig korrelation mellan det som produceras och vad som faktiskt kan vara bra för samhället på sikt. En glödlampa får gärna brinna sönder inom ett halvår istället för 10 år. Men motsatsen till detta är ju planekonomi, dvs att någon planerar vilka produkter som ska produceras…. och det vi vi fungerar ännu sämre. Så vad kan vi göra?
Jag har funderat en del kring hur man skulle kunna styra de ekonomiska flödena (aktiviteterna) inte mot produkter (planekonomi) utan mot vissa produktionsmedel. Bönderna är en grupp som förmodligen skulle producera verklig nytta om dessa fick en utökad tillgång till nationalekonomins flöden, t.ex. alternativa drivmedel, bra djurhållning och mat etc.. Mer pengar cirkulerande på landsbygden skulle överlag vara nyttigt. En annan vettig styrning skulle vara från sjukhusens administration till sjuksystrarnas lönekonton.
Hej Emil
Det är inte enkelt att tänka sig använda någon annan indikator för att planera statens budget, och en ren teknisk indikator av BNP (som utesluter imputeringar såsom prostitution, trädgårdsarbete, imputerade hyror till de som äger sin boende…) skulle vara åtminstone lite bättre för att fånga upp "potentialen för statskassan". Det skulle ändå inte lösa problemet om oförutsägbarheten av BNP-tillväxten.
Ett annat sätt att planera statens budget kan handla om att titta på vilka resurser (arbete, energi, material, kapital samt effektivitetsnivån av dessa) man kan använda nästa år, dvs. använda den klassiska ekonomiska teorin. Ett tredje sätt kan vara att bättre studera människors behov och följande efterfrågan. Jag vet dock ej hur det skulle se ut i praktik men jag tycker att det viktigt att tänka på det.
Sedan tycker jag att BNP i sig inte ger någon bild av vilken politik man bedriver: planeringen av framtidens BNP ger ingen väg, den ger bara en möjlighet (bland andra, t.ex. arbetstidsförkortning, alternativa valutor, skuld, informell ekonomi m.m.) för att åstadkomma en politik. Därför säger jag att innehållet (t.ex. gröna och sociala jobb och konsumtionsmönster, arbetstid och lön, kapital och avkastning, energianvändning, miljö- och hälsopåverkan…) och fördelningen (mellan kapitalavkastning och lön, mellan de fattiga och de rika, mellan landsbygden och städerna…) av BNP är åtminstone lika viktiga att titta på som BNP-nivåer i rika länder för att bedriva en makropolitik. Det är ju människors behov och naturens resiliens som är viktiga var för sig, inte hur man kan använda naturen på ett mest effektivt sätt för att tillfredsställa våra behov oavsett vilka och med vilken konsekvens.
Vad tycker du?
Julien