I takt med att vi blivit allt renligare och lever allt mer fjärran från den livsstil som årmiljoner av utveckling anpassat oss till ökar väldfärdsåkommorna. En av dessa är den stigande mängden allergier, och frågan är hur stor påverkan kortbetalningar har på frekvensen allergier.
Människans immunförsvar är fantastiskt starkt, och likt en handläggare på en svensk länsstyrelse kan immunförsvaret inte bara sitta och rulla tummarna i väntan på öveträdelser, utan måste ut och angripa oskyldiga. Då får vi allergier, när immunförsvaret angriper ofarliga substanser när vi inte längre utsätter oss för så mycket bakterier eller parasiter.
Sverige är ett av de länder i världen där kortbetalning är vanligast, och i takt med att vi allt mer sällan betalar kontant kommer vi också allt mindre i kontakt med bakteriehärdarna som kallas kontanter. Även kontanterna går miste om den mångkulturella bakterieberikning som de fick i fornstora dagar, eftersom vissa personer aldrig hanterar kontanter och omsättnngshastigheten på kontanterna blir allt lägre.
Kort sagt går folkhälsans Sverige miste om en allergibekämpande källa.
Nu kanske någon menar att kortterminalernas knappsatser utgör ett substitut, men dessa torkas nog av och till rent, och befinner sig dessutom hela tiden i en och samma lokal. Butiksägaren tar knappast med sig kortterminalen in på en publik toalett, likt kontanter gör, eller skickar med den till en bonde att ta med ut i ladugården när stallet ska mockas.
Nej, av folkhälsoskäl (förutom alla andra anledningar) så bör vi slå ett slag för kontanter. Eller så bör vi se till att snuska ner oss ordentligt innan vi knappar på en kortterminal nästa gång. Gärna på en restaurang…
Jag efterlyser seriös forskning på samband mellan kortanvändning och ökade allergier!
19 kommentarer
Intressant inlägg!
Nja. Kolla in taggarna, finns taggen "trams" med är det med största sannolikhet rent struntprat rakt igenom. Sker även utan den taggen, men aftonbladet-varningslampan lyser som starkast då.
Den miljö vi har utvecklats i, som vårt immunförsvar är anpassat till, innehöll inte stora folkmängder på liten yta med föremål som skickades runt i alla riktningar. Så att ett avsteg från kontanter skulle vara ett steg bort från ett naturligt tillstånd är.. snällt sagt, ett rent oriktigt påstående.
Vi borde ha en "kontanternas dag" då alla medborgare tar ut t.ex. 10000 kronor från sin bank. På detta sätt skulle vi få lite mer cirkulation på riktiga pengar och samtidigt berika folkhälsan.
Kontanthantering var en stor del av exponeringen mot en väldigt blandad kompott av mikroorganismer så ökad korthantering är en ekologisk förändring absolut som kan innebära obalanserat immunförsvar.. De kontanter som trots allt finns i omlopp blir dock sannolikt allt mera ohygieniska, beroende på att de används relativt mer av lågstatusindivider med sämre hygien.
Annars ser jag talet om ohygieniska kontanter snarare som ett argument för silvermynt och för sedlar av plast. Samt ett case för att bära plånbok/börs i en manbag/handväska.
Skulle tro att kortterminalerna är äckligare, bakterier och dylikt har väl en halveringstid? Kontanter rör sig ändå inte speciellt snabbt, mellanlandar ju t.ex. ofta i en kassa-apparat eller i en bankomat.
Tänk alla som inte tvättar händerna efter nr2 och sen slår sin pinkod överallt… Nice…
Problemet uppväges av den s.k joggingboomen – med tillhörande skosnören!
Fler svenskar än någonsin tidigare skuttar regelbundet runt i skogen på s.k motionsspår, det vill säga dåligt skötta stigar fulla med ruttna löv, äckliga vattenpölar, möglande sågspån, nedtrampade mördarsniglar, hundskit, kattskit, harskit, rådjursskit, älgskit och diverse bortglömda rester från det närmaste lokala ur-och-skur-dagisets regelbundna utflykter (samt i vissa storstadsområden även injektionsnålar, pollenallergiska spyor, svampslickande miljöpartister och begagnade kondomer).
Något mer ohygieniskt än ett par skosnören på ett par skor som regelbundet utsättes för stänkande nedslag i ovanstående underlag har nog aldrig tidigare existerat i den mänskliga historien – eftersom dessa s.k joggare snortar upp sig på sina egna endorfiner minst flera gånger i veckan så uppväger det säkert många gånger om den försvunna kontakten med s.k sedlar.
Och då glömde jag ändå att nämna svettstänk, snorloskor, utmattningsuppkastningar och den sortens rester som manliga blottare och buskrunkare lämnar efter sig på de motionsspår som frekventeras mest av kvinnor.
"utmattningsuppkastningar"? Då jävlar får man buskrunka eller blotta sig rejält mycket.
Nu byter väl inte kreditkort ägare men korten har nog varit i många fler öppningar än kontanter… Varje gång du använder ditt kort så tar du det i dina händer och sätter i kortdragaren eller drar kortet om du inte använder chip&pin. Naturligtvis gäller samma sak för alla andra som använder kortet. Frågan är hur stort utbyte av bakterier som sker i kortdragaren.
Vi har också våra mobiltelefoner som mycket väl kan ha större bakteriekulturer än toaletter. Dessa sätter vi oftast mot ansiktet och nära munnen vilket nog inte görs lika ofta med toaletten.
För rent i hemmen är dock inte bra, frågan är dock om vi vill utsätta oss för bara bakterier från vår och andras ändtarmar eller om vi vill utsätta oss för bakterier som finns ute i naturen (från jord), bland djur (som i päls) och havet som tydligen hjälper vårt immunsystem.
http://consumer.healthday.com/respiratory-and-allergy-information-2/misc-allergy-news-17/too-clean-homes-might-not-be-best-for-child-allergies-688579.html
Exakt, här är du rätt ute.
Ass pennies!!
Google it.
Här en aktuell artikel om att det verkar vara bra att ligga på päls: http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/ers/bebisar-som-sovit-pa-pals-hade-lagre-risk-for-astma/
Vi borde alla slicka på kortterminalerna innan vi slår in koden.
Dels kommer vi känna igen andra läsare av bloggen när vi ser folk som slickar och sen kommer bara cornucopias läsare att överleva när det naturliga urvalet dödar alla andra.
Pengar är relativt rena när det gäller bakterier därför att de i allmänhet är torra och tillhandahåller lite av den miljö och mat som bakterier behöver för tillväxt. Speciellt mynt kan till och med vara antibakteriella iom att de innehåller diverse metaller som har den effekten, exempelvis koppar.
Bakterier behöver fukt och mat, exempelvis svett, fett och hudavlagringar för tillväxt. Så publika tangentbord och svettiga hotellsängar är nog bra om man vill jobba på sina allergier, alternativt kan man se till att ha pengarna i en svettig plånbok i bakfickan som man sitter på hela dagen.
Allergier skaffar vi oss som unga. Långt före innan vi får betalkort så betalkort är nog inte förklaringen. Förklaringen är väl de krav på hygien vi har numera. Och tillgången på kyl och frys.Husdjur påstås ju ge ett bra skydd mot allergier. Det borde kanske finnas katt eller hund på dagis. Många äldreboenden har husdjur, men det är så dags då! Annat var det förr. Då fanns det skitdiken. Bara dom tuffa grabbarna vågade dricka vatten ur skitdiket. Åtminstone jag slapp allergi på det sättet. Bra immunförsvar har jag också, sällan sjuk. Så en lämplig grogg då och då till ungarna så slipper dom problem.
Precis! Dagens föräldrar bokstavligen skiter på sig när ungen tar upp nåt och stoppar i munnen, så dom blir förmodligen inte tillräcklig exponering för att lära immunförsvaret att känna igen tillräckligt med olika ämnen, bakterier och dylikt för en adekvat respons senare i livet.
Inför obligatorisk näspetning när ungarna passerat det första orala stadiet för ökad och bibehåller immunitet.
Barn på landet har mindre allergier än stadsbarn.
Mängderna för allergireaktioner är mikroskopiska och katter tycker om att få pälsen borstad.
Jag föreslår följande:
Borsta pälsen på ladugårdskatter. Använd en borste med lite sug och ett filter där stövet fastnar
Packa det sedan i sådana där nässpreysförpackningar som säger "puff" och ger en dos var gång man trycker på ventilen.
Tillsätt också lite blandat pollen,
Det skulle kanske ge immunsystemet nödvändig träning.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Glöm inte räcken och handtag på bussar och spårvagnar.
Dock använder många handskar.