Hyresrättshaverism respektive hyresrättshaverist är lämpliga termer för att klassificera de som tjatar om och definierar bostadsbrist som “finns inte billiga subventionerade hyresrätter där jag vill bo”. Det finns nämligen bostadsrätter, vilket som sig bör innebär lägre boendekostnad än hyresrätt.
Hyresrättshaveristen vill alltså ha högre boendekostnad.
Det hela visar att vi har en fungerande bostadsmarknad. En hyresrätt, som är i princip helt ekonomiskt riskfri, drivs kommersiellt av fastighetsägaren. Bostadsrätten är ett kooperativ där du som klubbmedlem själv utan vinstintresse driver fastigheten, vilket naturligtvis ska vara billigare än om man har vinstintresse.
Hyresrätten har däremot en lägre ekonomisk risk, där man bara riskerar bli betalningsskyldig uppsägningstidens hyror. Det är det helt normala förhållandet – satsa inget eget, ta ingen risk, men betala mer – satsa eget, ta risk, men betala mindre.
För övrigt kommer även hyrorna höjas när räntorna stiger framöver, och förhoppningsvis kommer bostadsrätten fortsätta vara en billigare boendeform än hyresrätten, vilket är som det ska vara. I de fall där bostadsrätten blir ett dyrare boende än hyresrätten vid högre räntor så vet vi att man upplever en bostadsbubbla och överprissatta bostadsrätter. För bostadsrätten ska alltid vara billigare än hyresrätten.
Men hyresrättshaveristerna får fortsätta tjata om frånvarande billiga subventionerade hyresrätter i centrala lägen.
Själv skulle jag vilja vara slottssjötomtshaverist istället. Billiga nyrenoverade slott med sjötomt och gratis uppvärmning. Finns inte det råder det bostadsbrist i en haveristbubblan…
33 kommentarer
Nämen nu är du ute rätt igen!
Att hyra är steget under att bo på hotell i form av egen insats och service.
Av egen aktuell erfarenhet så tar det tid att få hyreslägenhet även utanför stadskärnorna.
Hyreslägenhet i mindre ort (runt 5000 innevånare) ca 4 mil utanför större ort (50000 innevånare) – inget ledigt och de som kommer bli lediga är inte heller särskilt billiga (en 3:a kostar ca 6000 i kallhyra på det kommunala bostadsbolaget).
De lägenheter som skulle bli lediga (vi var på ett par stycken) så var det vanlig kö och jag uppskattar att det skulle tagit 5-6 månader att få en hyreslägenhet någonstans inom 4-5 mil till den större orten.
De enda lägenheterna som var lediga var i avfolkningsorterna 7-8 mil bort men det skulle inte funka med pendling och dagislämning.
Så ja – det finna lediga hyresrätter men det hjälper inte om de ligger där ingen vill bo.
Urbaniseringen innebär att det har blivit ett otroligt tryck på hyresmarknaden i städerna och det tar lång tid att få en lägenhet inom rimligt pendlingsavstånd.
Det där låter mycket sämre än hur verkar vara i GBG med omnejd. Jag googlade lite slött och kollade vad som finns i t.ex. Lerum (2,5 mil från GBG), där finns flera tillgängliga hyresrätter med rätt omgående inflyttning.
Ja, jag gjorde samma misstag själv innan jag började försöka få tag på lägenhet "på riktigt".
Kollade upp Lerum och det finns som du säger lediga lägenheter – eller rättare sagt – lägenheter som kommer bli lediga om 3-4 månader.
Tyvärr så är det inte bara att flytta in då det är kö-poäng som avgör vem som får lägenheten.
"Registrering hos hyresvärden krävs och köpoäng tillämpas."
Lars är som vanligt ute och cyklar när det gäller hyreslägenheter i storstäder, i detta fall stockholm.
Det Saknas Billiga hyreslägenheter i Oattraktiva områden.
För en två i botkyrka eller vårby, (räknas det som ett attraktivt läge?), är det 7 års kötid. Trea i uppsala, 6-9 år, två i södertälje 7-10 år.
Det finns 109 lediga hyresrätter på sthlms bostadsförmedling, för att försörja ett område med nästan en miljon invånare!
Cornucopia liknar alltmer en fiskdamm för de rika att sparka på de som inte har, skribenten själv är ju mångmiljonär och saknar uppenbarligen förståelse för de "andra" i samhället.
Var eller hur tycker du, Lars, att de ska bo som har en inkomst på runt 22000 före skatt eller mindre? Dags att lyfta blicken från kontoutdragen…
Ja bloggen har chanserat på sistone. Tycker också det verkar som att Lars lägger mer tid på ointelligenta diskussioner med halvtroll än besvara vettig kritik, inget gott tecken.
Nyanserad kritik står för sig själv och behöver inte ifrågasättas.
Någon som har ett tips hur man hittar en ledig lägenhet i Stockholm, eller ett rum eller någonting annat? Innanför tullarna eller utanför
Kolla Akelius. Den hemske kapitalisten låter dig gå före i kön om du bosparar hos honom.
Finns många i sthlm som kan betala en rejäl hyra. Dock om de inte har 6-7 år i en kö har de dock i princip inget att välja på. I allra bästa fall kan man välja om man vill bo för lång norrut eller för långt söderut från stan.
Exempel: 2:a vid slutstation på t-bana. Hyra: 8300kr. Kötid enl statistik: 7-8 år.
Men detta är en fullt normal tillgångssituation enligt dig?
Det var alltså någon som fick en bostad! I prima kollektivtrafikläge dessutom. Alltså har vi inte bostadsbrist. Enkel logik.
Ja, det finns massvis med lediga lägenheter i avfolkningsområden klara för inflytt.
Dessutom så behöver ingen sova under bar himmel.
Alltså finns det nog med hyresbostäder = ingen brist.
Norra djurgården skulle jag prova.
Men det är ju ingen socialisthyra på 8.300:- per månad förstås.
Hyran i Norra Djurgården på en 4:a om 100Kvm ligger på 22tkr/månaden. Motsvarande bostadsrätt 200 meter därifrån kostar 12 tkr (avgift+ränta+el/försäkring). Givet den logiken så är det ju långt kvar till någon sorts bubbla, utan i stället finns det gott om utrymme för prisstegring av bostadsrätter….
@Bodisathva Alm2014-09-25 13:35
En ärlig ägar-kalkyl skall rymma den löpande driftkostnaden i att försäkra sin kapital-förlust-risk i varje skede och från varje nivå.
Den korrekta och ärliga jämförelsen för ägande vs hyrande, fordrar att ägare tar upp kostnaden för att försäkra sig om att kunna återfå hela kapitalvärdet i bostaden inkl lånedelen och kontantinsatsen samt ev orealiserad vinst från starttidpunkten. Hur mycket ökar ägarens månads-driftkostnad? för att kunna vara garderad mot kapital-förlust på t ex 100 tkr, 500 tkr, 1 mkr respektive 2 mkr inom t ex 3 månander, 6 månader, 12 månader, respektive 2 år o s v i valda kombinationer?
Dessutom försvagas ägarens kalkyl ytterligare gentemot hyrande p g a att kontantinsats samt eventuell orealiserad vinst, vid varje tidpunkt skall driftkostnads-belastas med utebliven ränta på t ex 3%, som hade kunnat erhållas i en alternativ placering, om hyresboende i stället hade valts.
Att hyra – inte minst i andra hand i förnämliga Stockholms-lägen – är numera billigare än ägande av samma sorts bostad (!!!) Det är en mycket stark varningssignal för ägare och presumtiva köpare.
"Hyran i Norra Djurgården på en 4:a om 100Kvm ligger på 22tkr/månaden. Motsvarande bostadsrätt 200 meter därifrån kostar 12 tkr (avgift+ränta+el/försäkring). "
så dethär surret om att hyresregleringen dödar marknaden kan man mao slänga i papperskorgen?
Cisco Kid: Är det någon större risk då? bankerna tycker inte det då räntan är låg. historien visar att bopriserna på sikt stiger.
Vet herr Lars inte bättre?
Ett slott omgives av en vallgrav!
Om det ligger nära havet blir du och dina tjänare ju snabbt våta om fötterna.
Om man får tro vissa professorer och dylika.
Lycka till på mässan nu!
Fjärrvärme ska dras in i detta slott och mycket mer sjönära går inte att få. Det är inte lika utsatt för väder och vind likt nybyggda hus i västkustens skärgård. Går säkert bygga på vallarna om det skulle behövas. Slottet har renoverats flera gånger. Tror dock inte att uppvärmningen är gratis eller att slottet är till salu.
Sjönära slott
Trevlig byggnad.
Föredrar detta framför Loireslotten.
Apropå uppvärmning.
Vintern 1991 såg vi is på Loirefloden.
Nej,inte ens i Frankrike är man helt säker.
Jagar nämligen ett boende i de trakterna för tillfället.
Vem är egentligen haverist här…?
Hyresrätten är ju perfekt för den som inte vill spekulera i lägenheter.
Om man jobbar i vissa sektorer är man hänvisad till större städer, och ibland kanske till en enda större stad. Det borde ju vara rimligt att kunna flytta dit utan att ta ett 3 miljoners bet i lägenhetsmarknaden?
Och nej, det visar inte att vi har en fungerande bostadsmarknad. Det visar att vi har en dysfunktionell bostadsmarknad, där inget utbud alls finns för den som bara vill bo, utan spekulation.
Hyresboende – eller "hotellboende" som jag lite provokativt brukar kalla det – kommer att få en renässans även bland högutbildade och/eller höginkomsttagare. Men inte förrän tillräckligt många bränt sig ekonomiskt i sveda och värk. D v s att man står i underskotts-träsket och inte kan sälja sin bostad med täckning för sina lån. Sådant förekommer lite varstans i Sverige redan idag, men kommer inte att uppmärksammas på allvar förrän en större generell värdenedgång blivit ett faktum.
Ditt exempel stämmer i fall hyresrätter bjuds ut på en marknad. Så är inte riktigt fallet, tyvärr. Det är en hård reglering, som troligen lett till: för lite hyresrätter, för höga hyror (utanför innerstan) och för lång kö.
Men det är inget mot vad det skulle bli om/när vi får marknadshyror. Då kommer hyresmarknaden att totalt avstanna, eftersom ingen kommer att ha råd att flytta den gång man väl har fått ett kontrakt.
Det var det här med ena handen i iskallt vatten och den andra i skållhett så är det ju genomsnittligt bra. Eller att tillgångarna är större än skulderna, trots att de inte är jämnt fördelade.
Och så förstås det här med bostäder. Att det finns lediga lägenheter där det i övrigt inte finns jobb mm, betyder med samma logik att det inte finns någon bostadsbrist.
Stringens är det iaf inte i tiraderna.
Att vilja bo i en central ort handlar nog för de flesta om närhet till arbete, service och människor. Hur viktigt det är med detta, och hur pass mkt man får förvänta sig klara sig utan sådant är väl en fråga för var tid. Är det rimligt att förvänta sig att x % ska kunna ha y% tillgänglighetsgrad till ovanstående, utifrån samhällets resurser etc. så är det väl på sin plats att beteckna ej uppfyllda mål som en "brist".
På 1600-talet hade dagens situation varit helt ofattbar i sitt överflöd. Sen led de som sjuka råttor också..
Det handlar väl om problemformulering och korrekt analys; finns resurserna, men är felallokerade? Eller är det bara så pass "dåligt" ställt som det är?
Kom inte dragandes med den typen av välformulerade fördjupningar här. Glöm inte bort vilka bloggar cornu konkurrerar med. Ytligt och sensationellt ska det vara.
Nu svamlar du ju igen! Räntorna kan aldrig stiga substansiellt, då kraschar ju hela ekonomin!
Alla kostnader skall upp på bordet i en ärlig jämförelse-kalkyl!
BR-boende eller småhus som man hyr i andra hand till full marknadshyra – har lägre total driftkostnad än ägande av samma bostad – alldeles oavsett hur stora lån ägaren tagit för sitt köp idag eller långt tidigare. Givetvis är det helt galet i långa loppet, så räkna med korrigeringar. Under tiden finns all ekonomisk anledning att ta sig besväret att välja andrahands-hyresboende för något år eller mer i taget.
I synnerhet i Stockholm är kostnads-besparingen på andrahands-hyresboende som störst i kronor räknat, jämfört med ägande av samma bostad. Ju lyxigare och högre kvm-pris, desto större fördel för hyrande på den relativt stora andrahandsmarknaden i Stockholm.
Kan det verkligen vara sant?
– Ja, de flesta ägare missar att räkna in sin kapitalkostnad för missad alternativränta på kontantinsats inkl befintlig upparbetad orealiserad vinst på sin bostad, t ex 3%, som skall adderas till en korrekt kostnadskalkyl tillsammans med övriga kostnads-räntor i bostadens lånefinansiering.
Dessutom skall en ärlig kalkyl rymma löpande avgift för kreditförsäkrings-skydd av ägarkapitalet, inkl det som lånats upp, eftersom det från varje tidpunkt har en risk att drabbas av förlust. Den är inte billig på nuvarande extrema bostadspris-nivåer.
Uppenbart är många; både högbelånade nyköpare liksom ägare som varit med länge med upparbetad men orealiserad vinst – spekulerar vidare utan att se den otroligt skeva divergensen som gjort ägande dyrare än hyrande i andra hand. Oddsen för fortsatta värdestegringar med nuvarande divergenser, ser obehagligt tunna ut. Att välja "hotellboende" på andrahandsmarknaden, men med väldigt fint eget kök, ser fortsatt lysande ut, krasst total-driftkostnads-ekonomiskt sett.
Konstigt att det under mina tio år som jag jobbade i hyresfastighetsbranchen aldrig hittade de där subventionerade lägenheterna som cornu så ofta pratar om. De är en råttan i pizzan historia. Fastighetsbolagen är aktiebolag i nästan alla fall, med vinster och med kalkyler för varje fastighet. Har personligen sett hundratals av dem från Stockholm innerstad och ytterstaden. Inte en enda av dem innehöll några subventioner. Var skulle de komma från?
Kanske tanken är att fastighetens värde hålls nere på ett artificiellt sätt pga bruksvärdesprincipen, hyresbolaget kan inte sälja (alltså hyra ut) för det pris marknaden är beredd att betala. Regleringen ger de som råkar sitta på kontrakt goda möjligheter till svarta inkomster via kontraktsförsäljning, alternativt "klipp" vid ombildning till BRF. Men visst, subvention är nog fel ord.
Har dessutom suttit i styrelsen för ett stort fastighetsbolag, allmännytta. Inga subventioner där inte, varken dolda eller öppna. Alla områden bär sig själva. Det cornu pratar om är för 20 år sedan, då det oftare skedde en omfördelning intern i bolaget mellan fastigheter så att vissa fastigheter fick sponsring. Inget konstigt med det ens då, samma sak sker i många företag exempelvis butiker.
Gungor och karuseller så att säga. Klassiskt.
Är inte problemet som folk klagar på att det byggs för lite hyresrätter med låg standard och därmed lågt pris?
Dom hyresrätter som byggs idag har hög standard och blir därmed dyra.
Det krävs förstås politisk vilja: Tex kanske det måste bli lagligt att bygga utan hiss, handikappsanpassning, mm.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.