Jan Björklund och Folkpartiet gör ett utspel om att värnplikten ska återinföras och svenska försvaret dubblas för att svara upp mot den nygamla hotbild som framför allt våra grannländer i Baltikum nu utsätts för i spåren av Rysslands invasion av Ukraina. Från dagens pappersförsvar om 50 000 man om rekryteringen fungerar fram till år 2023, vill man istället dubbla till 100 000 man.
Jan Björklund isolerar ner några brister till Schibsted/SvD:
“Vi behöver basförband för flyget, kustförsvarsförband med robotar och kanoner samt åtminstone några armébrigader som kan stå för skydd i olika riktningar. Vi planerar att sätta upp två armébrigader. Det är otillräckligt. Vi har stridsvagnar och stridsfordon i förråd så det skulle räcka till tre-fem brigader. Så låt oss bemanna dem”
Flygvapnet har idag inte tillräckliga basförband för att stödja stridsflyget i händelse av krig. Kustartilleriet är nedlagt, och fyra tunga mekaniserade bataljoner i den sk förbandsreserven står i malpåse, avsedda att aktiveras vid förändrat säkerhetsläge, vilket är precis det vi ser nu.
Förhoppningsvis står kustrobotutrustningen och det mobila kustartilleriet också i malpåse någonstans – här pratar vi om förband och utrustning som togs fram sent 90-tal och tidigit 2000-tal, men sedan skrotades helt på grund av peace in our time och den strategiska blackouten.
IO2014 med förbandsreserven inringad |
Men kungen på slagfältet är artilleriet, vilket man påminns om i Ukraina. Med Norges nej till Archer, har vi tillgång till 24 st haubits 77B, om dessa inte skurits upp redan. Därmed kan vi sätta upp ytterligare två artilleribataljoner, vilket räcker till en brigad till, samt en fördelningsartilleribataljon, för den fördelning (eng division) som tre svenska tunga brigader skulle kunna utgöra. Man behöver inte ens bygga om dem till Archer. Därtill måste ytterligare understödsförband till för att upprätta en tredje brigad, samt förstärkande och kraftsamlande fördelningsresurser – något vi helt saknar idag. I princip måste alla understödsförband dubblas – två luftvärnsbataljoner behöver bli fyra, artilleribataljoner bli fyra, ingenjörsbataljoner bli fyra osv, så man kan kraftsamla och inte bara i ren panik uppnå en sorts skamgräns. Idag har vi inte ens en fullbemmanad bataljon av varje typ eftersom rekryteringen och underliggande finanser inte klarar av det. Hur man 2023 ska klara av att betala löner till ett fullbemannat yrkesförsvar har ingen lyckats visa…
Fyra funktionsbataljoner av varje typ utbildar man på åtta år med värnpliktssystemet och ett regemente (Luftvärnsregementet, Ingenjörsregementet osv) per funktion, om man följer tidigare takt om en halvbataljon per år. Dock har möjligheterna till värnpliktsutbildning slaktats ut när logement byggts om, men ett återställande är en kostnad man får ta. Värre kan det vara med tillgången till utbildningsbefäl, men det finns hundratals överstelöjtnanter på Högkvarteret, med erfarenhet av att utbilda värnpliktiga förr i tiden, som kan schavotteras ner. Bara stryka överste ur gradbeteckningen…
Jag är mycket tveksam till att det finns utrustning för fem brigader – då pratar vi om lättslaktat infanteri för de sista två brigaderna.
Utspelet är bra och visar på vad svenskt försvar behöver. Samtidigt förespråkar Björklund att vi likt Norges Telemarkbataljon behåller en yrkesbataljon för snabba insatser. Rekryteringen kan ske ifrån färdigutbildade värnpliktiga.
Missa för övrigt inte bloggrannen Fredrik Antonsson, som har estnisk bakgrund och tillhörande kontakter, och hans blogginlägg om den ryska kidnappningen av en estnisk officer på estnisk mark:
“En kidnappning regisserad för att markera för Estland att det där snacket om att de är trygga under NATO:s artikel 5 bara är en chimär och att FSB vill och vågar göra lite som de vill med det lilla uppkäftiga grannlandet. Ryssland påstår att Kohver hade tagit en promenad in på den ryska sidan, beväpnad och med 48.000 kronor i plånboken. Kohvers – förvisso partiska kollegor – som på avstånd såg “plockandet” med rökgranater och utstörd radio i arsenalen intygar att det skedde en bra bit in i Estland. Fotspår, spår av handgemäng och små krevadgropar bevisar att det är esterna som talar sanning och ryssarna som ljuger.”
Se även bloggrannen Jägarchefens analys av kidnappningen och säkerhetsläget. Citat:
“För det fjärde, detta är inget annat än en renodlad maktdemonstration, man vill från rysk sida påvisa att oaktat artikel 5 i NATO stadgan så är det de som dikterar villkoren mot Estland och de övriga baltiska staterna. Likväl att man anser sig ha rätten att tillgripa sådana metoder man finner lämpliga, vilket ger i förlängningen en ytterst instabil säkerhetssituation. Detta vill jag påstå är det största säkerhetspolitiska paradigmskiftet i Östersjöregionen sedan 1991. Vi har en nationalstat som aktivt väljer att genomföra operationer på en annan nationalstats territorium och där kidnappa en statlig tjänsteman. […] Det paradigmskifte i den säkerhetspolitiska situationen för Östersjöregionen som talats och skrivits om har nu skett. Bortförandet av Eston Kohver är i dignitet strax under nedskjutningen av det svenska DC-3 signalspaningsflygplanet den 13 Juni 1952. Det kan mycket väl vara startskottet för ett geografiskt begränsat ”kallt krig” i Östersjöregionen, som på sikt kan få global spridning. Ryssland har genom detta valt att utmana NATO officiellt.”
Det tål att upprepas – den borgerliga väljare som är försvarsvän röstar på (fp) (eller (kd)) och kastar inte bort sin röst på ett (sd) som kommer förbli maktlöst och ett meningslöst parti, vars försvarspolitik bara är till för att lura progressiva borgerliga att stöda rasister, vilket vi de senaste dagarna sett att det finns gott om inom partiet.
86 kommentarer
.. och där fick FP min röst. Försvarsfrågan är den som är viktigast för mig just nu, eller rättare sagt återinförandet av värnplikten.
(FP) har en lång och ärorik tradition av att veckorna innan valet i desperation komma med stora populistiska utspel och lova vad f-n som helst, men sedan under efterföljande tre år och 48 veckor leverera diddlysquat och inte lyfta ett finger för att driva dessa frågor. Den som inte är förstagångsväljare utan har sett det förut, men ändå är dum nog att gå på (FP):s valretorik, den förtjänar nästan att få sin rösträtt indragen.
Kunde inte sagt det bättre själv!
Detta val kan man i princip ta alla utspel och löften med en nypa salt. Den kommande mandatperioden kommer det inte finnas pengar till någonting förutom invandring och integration. När ett parti lovar att de ska satsa inom ett visst område så är det en stor lögn. Eller så lever våra politiker i en drömvärld, och inbillar sig att deras budget inte har en gräns.
Sent ska syndaren vakna. Först lägger man på ett kupp-artat sätt ner värnpliktsförsvaret utan att prata med någon utanför regeringsrummet och så nu detta. Sossarna har i årtionden varit måna om att söka breda överenskommelser vad gäller försvaret. Om alliansen verkligen skulle allvar så skulle man dessutom lätt kunna ordna en starkare försvarsbudget genom att t ex använda de 5 miljarder som idag går till subventionering av krogbesök. Det finns ingen regeringsmedlem inom alliansen som i mina ögon har något som helst trovärdighet i försvars- och säkerhetsfrågor. Det finns en enda alliansminister som självmant avgick som har min respekt. Dags för Lövén och Hultqvist att styra upp detta (i samverkan med Widman och andra).
Tråden med tillhörande länk kan med fördel kompletteras av Jägarchefen.
http://jagarchefen.blogspot.se/
En röst på (FP) är en röst på en försvarspolitik dikterad av Fredrik "Särintresset" Reinfeldt. Glöm aldrig det.
Tyvärr så är Sverige ett land fyllt med naiva idioter som mest oroar sig för Zlatans halsont istället för att genomskåda politiker….
Folkpartiet vill införa slaveri igen…. känns modernt att 2014 beblanda sig med något som grovt kränker individens rättigheter. Man vill även införa detta mot vetande av det slöseri och ineffektivitet det innebär.
Hur vore det om du betalade för dig statjävel!?
Om du själv hade gjort din värnplikt istället för att sjåpa dig för nåt påhittat knä-ont eller sängvätning, så hade du så klart vetat att man faktiskt fick betalt som värnpliktig.
Samma mentalitet som gör det svårt att "reformera tillbaka" skolan. Införandet av mer korvstoppning, ordning i klassrummet och icke-individuella utbildningsplaner är inte så lätt om eleverna, påhejade av diverse patrask, anser att det innebär kränkningar och förtryck att tvingas lära sig det som står på schemat.
@Ben Dover
Pengar från Kriminalvården
När din familjemedlem är i fängelse
får hon eller han en lön för det arbete,
den behandling eller den utbildning
som hon eller han gör eller går på.
Lönen är 13 kronor i timmen.
Om det inte hade varit våldsrekrytering så kunde du Ben Dover sagt nej om du visste att du kunde tjäna mer pengar på något annat. Staten hade då behövt betala dig en marknadsanpassad lön. Staten har ju inga problem att rekrytera slipsklädda högdjur från välbetalda PR firmor, varför inte betala de som kan tänka sig leverera en professionell försvarstjänster?
Nej istället ska vi frakta runt en obetald och omotiverad bondearmé i bilar utan splitterskydd…. Politisk idioti på styltor…
@Kingedward24
När vi pratar statliga misslyckanden så varför inte blanda in skolan.
Den politiska idiotin verka det mest vara du som står för. Sannerligen är libertarianerna exakt det trasproletariat som Marx gaggade om, politiskt grundlurade och beredda att för några löften och korvören låna sig åt vilket människo- och samhällsfientligt projekt som helst. Lazzaroner, kondottiärer, smågangsters och de oanställningsbara.
Omotiverad, förresten. Tala för dig själv. Har du gjort lumpen?
Jag var skitmotiverad under lumpen. Jag var också skitmotiverad därefter, när jag tjänstgjorde i internationella insatser trots att lönen var sämre än jag kunde fått på ett civilt jobb. Försök få in i din skalle att pengar inte är den enda, universiella värdemätaren eller motivationsfaktorn.
Gör förresten ett ärligt försök att med praxeologin förklara hur någon kan vara motiverad under sin värnplikt, för uppenbarligen förekommer det att folk är det.
Kan en teori inte korrekt beskriva verkligheten är den ju oduglig.
Vad är det du försöker bevisa för mig Ben Dover – att Stockholmsområdet fungerar?
Om du letar efter samhällsfientliga projekt kan du ta en titt på staten. Det finns väl inte ett socialt kontrakt den inte brustit i?
Praxeologin förklarar att folk gör motiverade val. Ett sådant val kan vara att inte utföra en handling som renderar armhävningar.
*Stockholmssyndromet
Med den motiveringen skulle man ju välja bort värnplikten eftersom där förekommer en hel del armhävningar.
Men det var ju motsatsen du skulle förklara.
Är inte själva grundtanken att du inte kan välja bort slaveri? Om du vill göra ditt slaveri med eller utan onödiga armhävningar är väl ett val.
Ben Dover, om slaveri är något bra och önskvärt varför ska staten inte tvångsrekrytera PR män på samma sätt?
Fast även på den tiden fanns gott om möjligheter att slippa lumpen. Kan inte några procentsiffror men jag kunde mycket väl snackat och fejkat mig till frisedel eller utbildningsreserv. Så nej, grundtanken är inte alls att inte man kan välja bort slaveri.
Inte i föreliggande förslag om återstart av värnplikt heller. Man räknar med ett behov på högst 20% av årskullen.
alag, det var alltså inte något statligt misslyckande jag kritiserade utan vägran att delta i schemalagda aktiviteter utan extra motivation. Inte så viktigt om det är en kommunal eller statlig angelägenhet.
Gjorde lumpen på 90-talet, och under det året var det ca 50-55% av årskullen som gjorde den, så det var lite frivilligt då också. Motivationen var hög, kan även jag intyga.
Jag tror att en del såg en chans att göra något totalt annolunda under ett år, som de inte kommer att få chansen att göra i ett annat sammanhang, och som sannolikt inte kommer att skada dem. Då måste man gå in i det i sin helhet. Attityden idag att inte göra något som inte ger direkt avkastning på något plan, stoppar ju många intressanta möjligheter. Om man kastar sig in i en statlig tvångsaktivitet som fem generationer har gjort innan, och som är totalt olikt allt annat, är ju chansen att man utvecklas på något plan rätt god.
Om man vill minimera risken fôr bortkastad tid borde man istället stänga Uppsala Universitet.
Och är det inte i så fall allt arbete slaveri?
@Kingedward24
"Och är det inte i så fall allt arbete slaveri?"
En arbetaren har underordnad sig sin arbetsgivares vilja frivilligt, han är då inte slav eftersom hans undergivelse är frivillig; medan om han senare ändrade sig och arbetsgivaren beordrar(våld) att arbetaren ska fortsätta sitt verk, så skulle det inte vara frivilligt och slaveri.
"Attityden idag att inte göra något som inte ger direkt avkastning"
En majoritet av den tid jag spenderar på jobbet, borta från min familj, ger ingen eller liten avkastning. Majoriteten av mina skattepengar går inte till ändamål som tillför mig något värde eller är sådant slöseri som jag har godkänt. Det är det jag menar med att det sociala kontraktet är brutet och det förklarar attityden.
Noterar att du inte klarar av att svara på min enkla fråga.
@Ben Dover
Värnplikt presenterar sig inte som frivilligt, lika lite som skolplikt. Praxeologin handlar om människors meningsfulla val. Visst kan man välja bort värnplikt genom att fejka stelopererade armar eller något annat som gör dig värdelös för armhävningsbestraffningar.
Det var ett högst teoretiskt resonemang som hade föga med verkligheten att göra. Exakt vad man kan förvänta sig av en praxeolog. I verkligheten kunde man alltså mycket väl välja bort värnplikten genom att bullshitta sig ur det. Det kan du inte teoretisera bort.
Och då kommer vi ånyo till frågan – varför valde då folk att göra värnplikten när de kunde sluppit? Det är nog typ femte gången jag ställer samma fråga, får jag inget tydligt svar nu så antar jag helt enkelt att du och din kassa praxeologi inte duger till att svara.
I verkligheten gavs du ett begränsat val, det är inte så frihet fungerar. Jag tänker på mormonerna som stod i valet och kvalet mellan 1 års armhävningar eller 1000 år i skärselden för bullshitting. Det är kanske dags att införa en minnesdag för värnpliktens offer?
"Varför valde då folk att göra värnplikten när de kunde sluppit?"
För att folk gör meningsfulla val? Vad som är meningsfullt är väl rent individuellt men praxeologiskt förklarbart. Det har att göra med att du göra medvetna val utifrån vad som du tror gynnar dig beroende av tid och rum.
Begränsat? Inte mer begränsat än något annat val. Att välja bort ett års värnplikt innebär en möjlighet att välja en obegränsad mängd andra saker – studier i afrikansk dans, starta företag eller sälja sex i Amsterdam, t ex.
Ditt svar är ett cirkelresonemang.
Valet gjordes för att det var meningsfullt och det enda beviset du för fram för det var meningsfullt var att valet gjordes som det gjordes.
Men det är inte så att det finns en "starta afrikanskt dans företag med happy ending i amsterdam"-plikt. Men när det kommer till att leverera en försvarstjänst så ska det vara en plikt. Om det är en så bra modell varför inte rekrytera statens PR män med tvång och betala 72 kr / dag istället för 72 000 kr / dag?
Nej, de övriga valen var ingen plikt men det var inte frågeställningen, du påstod att jag gavs "ett begränsat val" vilket i all praktisk mening är felaktigt. Du försöker ändra frågan i efterhand för att dölja dina felaktigheter, vilket är direkt oärligt.
Varför man inte rekryterar PR-män på samma sätt? Det kan du väl besvara med din nonsens-praxeologi precis som allt annat:
Man tar inte det beslutet eftersom det inte är bra, och beviset på att det inte är bra är att man inte tar det beslutet.
Bra svar? Eller ska vi enas om att praxeologi är dynga?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det var du som gav ett begränsat val när du påstod att värnplikten var frivillig. Det var valet mellan att göra värnplikten eller bullshitta sig ur den. Ett frivilligt val skulle vara om du tar själv tar kontakt med försvaret och frågar om du får vara med och kasta kottar i skogen…
Ska vi enas om att slaveri/värnplikt inte är ok?
Vidhåller att du har fel eftersom:
1. Det gick att bullshitta sig ur värnplikten och därmed välja bort den,
2. Om 1, så fanns det ett i princip obegränsat antal andra saker att välja att göra.
Ergo, obegränsade valmöjligheter.
Nej, jag tycker värnplikten är OK. Det handlar i princip om ett slags skatt (eftersom det man offrar är arbetstid) och jag har inga principiella invändningar emot beskattning. Vilket du kanske har.
Tänker du fortsätta framlägga cirkelargument och förvänta dig att bli tagen på allvar?
Jag vidhåller att du har fel enligt tidigare nämnda orsaker. Vi kommer nog inte längre.
" jag har inga principiella invändningar emot beskattning. Vilket du kanske har."
Inga andra än att det kränker frihet och privat äganderätt, förstör samhälles välstånd, missrepresenterar den beskattades vilja osv.
Tänker du fortsätta framlägga cirkelargument och förvänta dig att bli tagen på allvar?
Det är inte alls cirkulärt. Individens handlande är ett ekonomiska omdöme som härstammar direkt från dess reflexiva förståelse av handlande; och att uppfattandet av dessa omdömen om verkligheten som sanna a priori härleds från vår förståelse av handlingsaxiomet.
Att du sitter och klipper och klistrar rakt av från mises.se innebär väl antagligen att du inte begriper att argumentera för din sak själv, men framför är det du klipper ut inget motargument mot det jag säger. Det är ett cirkelargument oavsett hur många "a priori" du klistrar in.
Om du vill göra en äppelpaj från grunden måste du bara uppfinna universum först.
Att välja att inte vilja förstå är också ett meningsfullt val för att uppnå ett mål.
Fan vilket svammel, är det nåt du hört på Oprah eller?
Återkom när du har nåt relevant att säga.
Inga mobiler på lektionerna, och stopp for försvarets förfall och utnyttjande av redan införskaffade resurser… vad är det här, ska man bli folkpartist?!
Instämmer lite med Börjesson 09:31 dock, det finns en inte så smickrande tradition med fp-utspel sent i valrörelsen.
Men vad fan, i valet mellan exkommunister som vill ha mer mobiler i skolan och avrusta Sverige men inte Ryssland, och pseudoliberaler med försvars- och skolambitioner är väl valet enkelt ändå?
Lite såhär jag tänker. Fullt medveten om att de troligtvis drar tillbaka detta om 1 dag efter valet MEN jag vill ändå markera att frågan i sig är viktigt. Samma sak nästa år så kommer de inte få min röst då förtroendekapital är borta men .. någon gång måste man ändå visa att "detta är viktigt".
Bra att Major Björklund vet vilka militära resurser vi behöver!
Annars skulle man kunna tänka sig att man låter de som kan något ta fram alternativ för olika försvarskapacitet, vad alternativen kostar och vilka andra konsekvenser de får. Sedan kan politiker argumentera underhållande på TV för just sitt alternativ och hur de tänkt finansiera det. Därefter har man en folkomröstning om vilket militär kapacitet vi skall ha.
Cornu och andra socialistiska statskramare borde istället för att marknadsföra rånarbaronerna, läsa det här: http://www.mises.se/2014/09/09/ett-meddelande-till-valboskapet/
Fy fan vilken dynga. Nog för att folk borde tänka och analysera mer, men jag är rätt säker på att om de gjorde det skulle de absolut inte bli libertarianer.
Jag förstår din reaktion, för du är väl livrädd för att folk skulle börja inse att de klarar sig utan en parasiterande storebror. Jag gissar att du blir arbetslös (om du nu har ett jobb) om detta sker?
Ha ha, nej. Skulle de libertarianska fantasierna bli sanning så skulle jag vara fullt upptagen med rånmord, straffexpeditioner och offentliga avrättningar i min privatiserade säkerhetsfirma.
Du beskriver bra vad staten i allmänhet brukar syssla med. Än så länge är det bara rån från staten i vårt land, men jag gissar att i takt med det ekonomiska förfallet (skapat av staten) kommer de snart övergå till rånmord, det brukar sluta så.
Har du förresten försökt räkna på hur många människor som har blivit mördade av staten i Europa och Asien bara de senaste 150 åren, genom statens krig och statens koncentrationsläger och tvångsförflyttningar?
Fast det är inget som libertarianismen kommer att sätta stopp för, verkar vi vara överens om.
Därmed – varför byta till ett system som inte ger någon förändring till det bättre?
Ju mer libertarianskt ju mindre förtryck kan nog de flesta vara överens om (de flesta med en hjärna). Amerika i slutet av 1800-talet var ju nog det mest libertarianska hittills, vilket avspeglades i blomstrande ekonomi, och stor frihet för invånarna. Inte konstigt att folk från hela världen sökte sig dit. Idag har vi något helt annat i "the land of the free".
Aha, det gamla argumentet.
Amerika i slutet på 1800-talet innehöll:
-Våldsamma arbetskonflikter, strejker, mord i samband med detta.
-Fett med rasism. I detta frihetens paradis tvingade man t ex restauranger att bestämma om de skulle servera enbart vita eller enbart svarta. Du kan ju fråga några svarta om ditt frihetsideal låter som en bra idé.
-En 65 månader lång ekonomisk recession, dvs 50% längre än "The Great depression".
–Järnvägsbyggena fick gratis mark och andra subventioner vilket en del anser var den egentliga nyckeln till "den ekonomiska blomstringen".
Det ideal du framhåller är alltså ekonomisk depression, statliga subventioner, våld och rasism. Jag tror jag tackar nej, faktiskt.
Ssch, Ben Dover. Libertarianerna kan börja gråta.
Du glömde också slaveriet på 1800-talet.
Peak lynchningar inträffade förresten under den här perioden, 1892. Mest svarta och kineser som gick åt. "Folk med en hjärna" definierar kanske inte det som frånvaro av förtryck och höjden av frihet, eller?
Bank-krascherna 1893 och 1896 krossade förresten en jävla massa småjordbrukare i USA. Är det inte precis såna vilda fluktuationer libertarianer påstår sig kunna råda bot på?
Vidare: USA var utrikespolitiskt extremt interventionistiskt och hade fingrarna snart sagt överallt i Karibien och centralamerika under den här perioden. Brukar inte libertarianer vara emot sådant?
Det är dags att inse att ditt paradis bara är en saga på papper och att din övertygelse därmed är precis som vilken religion som helst.
Råder viss begreppsförvirring här. Amerika var, jämfört med senare, laglöst under den här perioden. Det betyder ju frihet för en del, som inte är beroende av att lagarna följs exempelvis. För den lille mannen är det nog inte lika kul, ingen försvarar honom mot övergrepp.
Tycker inte att man kan kalla det tillståndet för frihet.
Glöm för all del inte heller Haymarket, bakgrunden till vårt 1:a majfirande som du säkert älskar, Markus.
Poliser som sköt vilt in i en folkmassa (inkl sköt sina egna) följt av politiska låtsasrättegångar och avrättningar av helt oskyldiga människor. Så uppenbart oskyldiga att de benådats i efterhand.
Jag tror jag är färdig där, Markus. Ser fram emot ditt svar.
Nej, en sak till:
De flesta sydstater införde också lagar som man så här i efterhand är överens om syftade till att beröva i huvudsak svarta, men också s k "White trash", deras möjligheter att rösta genom att krångla till röstregistrering mm. Vilket bl a ledde till massakern i Wilmington 1898 med åtminstone ett tjogtal dödsoffer.
Ben, det spelar ingen som helst roll hur många lynchningar eller bankkrascher du tar upp, det statssubventionerade våldet kommer ändå alltid leda med hästlängder både då det gäller kvantitet och utstuderade metoder och den stundande statsskapade ekonomiska kraschen kommer att överglänsa alla bankrusningar tillsammans sedan romarrikets dagar. Men jag begär inte att du ska förstå det, för som Markus skrev krävs det en hjärna.
Är det sant för att du säger det som överstepräst i den praxeologiska religionen, eller har du nåt slags belägg? Just belägg har jag hört är sånt som "folk med hjärna" brukar bilägga sina argument.
Huga förresten, "den kommande bankkraschen" låter ungefär som "den yttersta dagen" som svavelosande väckelsepredikanter med vattenkamning brukade orera om i tältmötena. Hallelujah, sannerlingen skall Sankt Mises frälsa eder, såväl oralt som rektalt!
Poängen är väl att det räcker med att studera vad som varit?
Ben, märkligt att du alltid förr eller senare i dina inlägg hamnar i de nedre regionerna på människokroppen. Sitter du och porrsurfar samtidigt som du fabulerar ihop inlägg på Cornus blogg?
Jag höll en mycket god ton tills du och dina runkpolare fick slut på argument och började lalla om "ingen hjärna". Vill du inte läsa sånt, din smutsiga barntafsare, så föreslår jag jävligt ödmjukt att du själv funderar lite på vad du skriver.
Angående "det som varit" är det ju precis det jag redovisat. Det som framhålls som nåt slags libertarianskt ideal visar sig vara en skitig tidsålder fylld av våld, rasism, kolonialkrig, barnarbete, ekonomiska katastrofer och allmän veklagan, vars enda ljus, den ekonomiska tillväxten, orsakades av en statssubventionerad bransch, järnvägen.
Att du sedan som nåt slags argument framhåller en egenhändigt hopfantiserad, framtida apokalyps som motvikt är nog till och med mer skrattretande än det där mumifierade russinet du kallar din "hjärna", det var sånt smutsiga kolportörer försökte lura mindre vetande med under din så kallade guldålder. Men fortsätt för all del att gräva ditt argumentationshål ännu djupare så att du inte har en chans att komma undan med hedern i behåll, vidriga gråsugga.
När det gäller utbildningsbefäl så tror jag att det finns en del att hämta på den civila arbetsmarknaden. En och annan officer som med fänriks eller löjtnants grad hoppade av då de såg vartåt det barkade. Yrkesarmé och utlandsengagemang i all ära så var det inte detta som många såg som försvarets kärnverksamhet om man säger så.
Visst måste de damma av kompetensen lite, men en hel del kan nog vara villiga att återinträda i tjänst om de förses med det de ser som meningsfulla arbetsuppgifter dvs utbilda värnpliktiga.
När det gäller 77B och mycket annat, tja, eftersom vårt försvar nu är nedskuret till en väldigt basic nivå är det väldigt basic grejer vi behöver. Sånt är inte cutting edge och går i så fall kanske att hitta på den internationella marknaden utan 1000 specialanpassningar. Sen kan vi ju återstarta utveckling av BONUS-granater och annat festligt i längre perspektiv så att vi utnyttjar vårt militär-industriella komplex. Förresten börjar väl mitt resonemang lika starten på andra världskriget då Sverige köpte lite vad fan som helst på internationella marknaden… Signifikativt kanske.
Vad är tanken med en yrkesanställd bataljon? Att hålla sig med en QRF? Vetefan om det är rätt tänkt – en annan tanke kunde vara en kaderorganisation inom varje bataljon med vissa specialister yrkesanställda. Skulle väl iofs suga att delta i värnpliktsövningar varje år, men det skulle nog öka förmågan på förbanden mer än man tror om det finns några "gamlingar" på respektive pluton som varit med förr.
BONUS är väl en fräsch konstruktion? Det är den självstyrande granatkastargranaten STRIX som snart faller för åldersstrecket och behöver renoveras och den skulle säkerligen bli bättre av moderniserad elektronik och ny mjukvara. Kanske skulle även mekaniken må bra av att uppdateras och de som är duktiga på taktik behöver fundera på hur mycket banförlängningsraketmotorn behövs.
Att även köpa de 24 Archer som var bokade för Norge är en god idé. Egentligen borde man ha en styrketillväxt utöver detta och både återstarta granatkastarvarianten av Stridsfordon 90 och begära offert på ännu fler Archer. Om Archer vart riktigt bra finns det kanske intresse av att dela nästnästa order med Finland så det blir lite storlek på serien?
Något annat som kan göras snabbt är att lämna den internationella konventionen mot multipelstridsdelsvapen och förhoppningsvis rädda bombkapsel 90 från skrotning. Det borde vara den snabbast möjliga slagkraftsökningen för flygvapnet och ger möjlighet att göra kommande vapen kraftfullare.
Skulle gissa att den yrkesanställda bataljonen allra främsta funktion är att borgerliga politiker inte skall tappa för mycket prestige.
Att skrota allt nytt man återinfört vore ju nästan som att erkänna att man gjort ett misstag… det gör ju inte en vanlig politiker. (Jan B tar ju åtminstone inte något ansvar för skolans nuvarande haveri, funderar också på om någon från regeringen medgett att köpet av Nuon var ett misstag eller inte.. handlar mest om Maude).
Jag tror och misstänker att de FH77 som inte går åt till Norge Archers är nedmonterade redan. Däremot så kommer det finnas 24 Archer, ursprungligen beställda av Norge, som man skulle kunna köpa och förbandssätta på ytterligare två artilleribataljoner. Det börja ändå bli rätt tomt på personal som kan FH77, inte fallit av för åldersstrecket eller gått över till Archer. I alla fall om vi ska ha ett anställt försvar. Det finns dess då mer personal att plikta in som kan det systemet.
Däremot så skulle jag gärna se ett hybridförsvar där man använder värnplikt som insteg i försvaret. De förband som kräver stor mängd övning och/eller hög beredskap bemannas av anställda K/T-personal rekryterade från de värnpliktiga. Övriga förband bemannas av förbandsreserven och repövas regelbundet.
Love Alm
lovealm.wordpress.com
K/T bemanning av de kraftfullaste förbanden gör det politiskt enklare att sätta in dem för att hjälpa Finland vilket ökar trovärdigheten hos ett försvarssamarbete.
Varför ska det här landet försvaras? Det har ju inget som någon vill ha. Det går inte att lugga en flintskallig. Svenskarna får ett totalt kaos och det tar inte lång tid innan många dör av svält om tillförseln utifrån upphör.
Det vore utmärkt om Ryssland stoppade sina oljeleveranser direkt och får många att parkera sina bilar, konsumtionen minskar, arbetslösheten ökar, kronan, börsen och bostadspriserna kraschar med mera. Sedan kommer den slutliga kollapsen senare och inte lika plötsligt. Utvinningen av olja från alunskiffer tar fart, livsmedelsimporten begränsas, självförsörjning prioriteras på alla områden med mera. Storsvensken får en riktig näsbränna.
Även bankerna kanske går i konkurs. Man kan passa på att trycka mycket pengar och eliminera skuldberget. Pensionssystemet reformeras till en tummetutt. Allt är väldigt bra och ger en övergripande omställning. Kollapsen kanske kommer i var mans mun och då vet man inte hur det slutar.
Varför landet skall försvaras? Därför att vi bor här, vi har det djävligt bra och kan ordna det ännu bättre för oss samt fortsätta hjälpa vänner.
Artilleri finns väl knappt idag? Dom sista 77-pjäserna skickades väl för ombyggnad 2012 och sedan blev returen i form av Archer två år försenad?
I Boden finns landets enda Archer rikspjäser (dom är två på bild i alla fall) men den är väl inte förbandssatt ännu? http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2014/02/forsta-faltveckan-med-nya-pjaser/
Dock har väl inte fler än 24 pjäser beställts? Sverige hade väl över 200st 77or när det begav sig förra seklet?
För många politiker inblandade här också…
En liten fråga bara: hur menar de med värnplikt, 10000 utbildade per år? Jag får inte riktigt ihop det. Enligt SCB är det typ 50000 av vardera könet i den åldersgruppen. Skulle man inte få in tiofalt så många som målsättningen med värnplikt.
Eller skall bara plikten utkrävas av 10% av årskullen? Hur har man då tänkt sig att kompensera dessa för att de tvingas till något som de andra 90% slipper? Det bör man nog svara på innan man kan tycka det är ett realistiskt och färdigt förslag.
Det står iofs "Med Jan Björklunds skiss skulle 5 000-10 000 unga män och kvinnor per år kunna söka sig till en 12-månaders värnplikt frivilligt." så ja det är alltså inte ett färdigt förslag. Dessutom så verkar det vara nyspråk här – göra sin "plikt" "frivilligt" (och i nästa mening avslöjas det att man blir tvingad om man inte gör det "frivilligt").
Detta gällde även före man lade värnplikten på is. Alla i kullarna utbildades inte, men det fungerade utmärkt ändå. Tillräckligt många är nämligen motiverade och intresserade nog för att lägga ett år på personlig utveckling.
@Cornu
Jo, men hur rättvist upplevde man det ifall man tillhörde de som blev tvingade att göra lumpen? Om man inte tvingar in alla i lumpen så bör man nog på något sätt kompensera de som tvingas på ett rimligt rättvist sätt.
Yes, Sweden has serious problems with its defence but conscription is a step backwards. Conscription belongs to an era of large armies, large battles and large number of deaths. Modern armies require highly trained and highly skilled soldiers of a type you do not get with conscription. The alliance has messed up the defence but that doesn't invalidate the move to a professional army. It means do it again and do it right. One way Sweden could improve its defence is to look at the Home Guard, or, more specifically, at the National Defence Force (NS) insats part. Here you have a well underutilised resource that could form part of a professional / semi professional military. It would require re-equipping, forming new units (from ranger to armoured to air defence to navy and air-force units) as well as more training / exercising but it can be done and done at a relatively low cost and in a relativity quick time.
+1
Yeah, part-time fighter pilots. Sounds realistic.
IDF och våra egna utlandsförband – där även ISAF-styrkan till absolut huvudel härstammar ur vpl-kullarna – är utmärkta exempel på att vpl-utbildning kan ge kvalitet – om man genomför repetionsutbildning.
Vad avser högre förband (brig/div/kår) kommer vi aldrig ha råd att sätta upp och samöva dessa utan värnplikt.
You can get conscript armies performing very well. Then there are plenty of examples of professional armies defeating larger conscript armies. A classic example of that is the Falklands War. A professional British Army defeated a much larger Argentinian conscript army but even then, some conscript units performed very well. Even so, the general rule is professional armies tend to perform better than conscript armies. As for higher units, remember I said "professional / semi professional" (also Ben Dover). You can have a large bulk of well trained part time soldiers but you will still need some position full time.
En röst på fp eller kd är en röst för NATO och en kapitulation inför rysk Psyops att knuffa in oss i den fållan.
Jag tror att Björklunds ambition på försvarsområdet är ärligt menad, men förutom att en röst på Björklund är en röst på kretinerna Erik Ullenhag och Birgitta Ohlsson, är det – även om FP gör ett succéval på säg 10%, och moderaterna får ett katastrofresultat på kanske 18%, i praktiken en röst på särintresset Reinfeldt.
Det är sant att alla andra har flaggat för isolering av SD, vilket jag tyvärr inte för ett ögonblick tror att de övriga partierna är beredda att tumma på ens för den så övergripande och viktiga försvarsfrågan. Man får inte glömma att svensk politik till stor del handlar om definiera sig mot SD.
De fragment till försvarsvänlig politik som finns på vänsterkanten, i form av V:s värnpliktspositiva hållning, och de försiktigt ökade anslagen från S sida, är i praktiken redan kidnappade av deras egen guldbyxepolitik på alla eftersatta välfärdsområden, samt MP:s starka frammarsch.
Valutgången blir en rysare, men det ser onekligen mycket svårt ut att få ihop detta, även om det rent tekniskt skulle finnas underlag för en stark försvarsvänlig falang att ta initiativ.
Tycker det är väl sent att komma med dessa utspel nu, luktar desperation lång väg. Dessutom vet jag inte om jag skulle kunna rösta FP oavsett hur bra deras politik är så länge som de har Björklund som partiledare, han har en obehaglig framtoning.
Upprepar väl vad en del redan sagt men det här utspelet är ju på en nivå som får Fi att verka seriösa. Efter att tidigare ha kritiserat S-regeringarnas nedskärningar av Försvaret så har Alliansen, inte under bara en utan, TVÅ mandatperioder drivet vår försvarsförmåga till en nivå där som aldrig varit sämre trots initierad och uthållig kritik från experter. Inte ens det senaste halvårets politiska kris i Europa har lyckats förmå Alliansen till något annat än läpparnas bekännelse där nedmonteringen fortgår i bakgrunden. Och så FYRA dagar innan valet kommer detta… man blir illamående att dessa charlataner behandlar Försvaret som ett enkelt populistiskt vallöfte som man sedan kan slänga ned i någon skrivbordslåda så fort valet är överstökat.
Hade FP varit det minsta seriösa hade detta förslag kommit i våras. Det var ju faktiskt ett parti som redan yrkade på att krediterna skulle tas i anspråk för att åtminstone starta reaktiveringen av Försvaret. Det partiet är det enda som inte BEVISAT sin oförmåga att hantera försvarsfrågan.
Ullenhag, Ullenhag, Ullenhag, tänk lite på honom så blir en röst på Fp svårare att svälja.
Bonus produceras fortfarande.