Nybyggnationen av lägenheter1. (bostadsrätter och hyresrätter, oavsett om dessa är i form av radhus, småhus eller flerbostadshus, ej äganderätter) slår nya rekord i våra storstäder. I Stockholm var färdigställandet av nya lägenheter under 2013 den högsta sedan 1975 och i storstäderna totalt den högsta sedan 1993.
Nybyggnation av bostadsrätter och hyresrätter i storstadsområdena 1975 – 2013. Mörk linje är reala lägenhetspriser. |
Stockholms bostadsbyggande är alltså mer överhettat än under hysterin inför och under 90-talskrisen, även om byggandet utanför storstäderna inte ligger på bubbelnivåerna runt 1990. Färdigställandet av lägenheter i Göteborg är tillbaka på nivåerna från 1992 – 1993, men för Malmö är byggandet inte tillbaka på nivån från 2007.
Fördelningen hyresrätter och
bostadsrätter bland färdigställda lägenheter. |
Värt att notera är att byggandet släpade efter 90-talskrisen, då påbörjade projekt färdigställdes, trots att priserna toppade redan 1989 och den stora paniken inträffade med frisläppandet av valutan 1992. Sannolikt kommer det samma ske nu, dvs byggandet kommer fortsätta stiga och nå sin höjdpunkt efter bostadsbubblan kraschat och den nya svenska krisen redan är här. Sannolikt kommer nybyggnationen i storstäderna överträffa även 1975, både för åtminstone Göteborg och Stockholm, såväl som totalt, innan byggboomen är över, trots bostadsbubblans kommande krasch.
I landet som helhet byggs det även fler hyresrätter än bostadsrätter. Pratet om att det byggs inga hyresrätter är alltså bara snack. Vad folk egentligen menar är det byggs inga hyresrätter med subventionerade hyror i attraktiva lägen. Nya hyresrätter har som bekant i praktiken en marknadshyra. Och nej, det kommer aldrig mer byggas billigare hyresrätter i attraktiva lägen. Gilla läget och sluta gnälla. DDR-Sverige kommer aldrig tillbaka.
Nybyggnation av bostadsrätter och
hyresrätter 1991 – 2013 och lägenheter totalt 1975 – 1990. Notera att tillgången på bostäder idag alltså är lika stor som under spiken tidigt 1990. |
Verkligheten är alltså att det byggs på rekordnivåer i våra storstäder, och att snacket om att det inte byggs är just snack.
Boverket konstaterar för övrigt i en ny rapport att tillgången till bostäder är lika god nu som vid 1990-talets början.
“Sett i förhållande till befolkningsstorleken är det lika gott eller ont om bostäder i dag som vid 1990-talets början.”
Som jag, och alla andra med ett minne längre än en guldfisks, påtalat om och om igen, påstås det alltid vara bostadsbrist, även under byggboomen runt 1990. Folk är som bekant aldrig nöjda.
I själva verket är vi antagligen på väg in i ännu en överhettad byggboom av lägenheter i våra storstäder, som inte motsvarar faktisk efterfrågan.
1. Egentligen är ju även villor lägenheter, med en lägenhet per byggnad, men jag använder här den folkliga benämningen på lägenhet.
51 kommentarer
Nu kommer återigen (national)socialisterna hävda att det är invandrarnas fel gällande bostadsbristen.
Övrigt vänsterfolk kommer hävda det är högerns fel och helt bortse ifrån fakta.
Måste ge dig en eloge Cornu att du orkar.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Så länge räntorna är låga kommer det att vara fortsatt lönsamt att köpa "för att bo".. och för att försvara de extrema priserna så kommer man att skrika bostadsbrist!
Inget nytt under solen.. Trist att hyresrätter ska vara så små, vi hade "behövt" 100 kvm till….
Vad är det som säger att hyresrätter är mindre än brf-rätter?
Bodde nyligen i hyresrätt på 155 kvm.
Var i princip omöjligt hitta brf i samma storlek vid det tillfället.
Hyr lägenheten mitt över svalen också! Så gör åttabarnsfamiljerna på Sevedsplan och i Rosengård.
Hyrde mitt i stan.
Även under miljonprogramsbyggandet, 1965-1975, skedde överhettning vad jag förstår. Marknadsmässigt var det "färdigbyggt" 1972 (har jag hört), men som synes i din graf körde man ända fram till 1975. De sista tre åren byggde man alltså trots att det fanns tomma lägenheter osv på sina håll.
Generellt är det väldigt svårt att undvika överhettning.
I synnerhet om man devalverar som var så populärt på 70-talet.
Även förr krävdes långa planeringstider inför uppförande av flerfamiljshus. Kommunerna byggde med statliga subventioner som idag(fast på annat sätt). Förr planerades stora områden eller nya stadsdelar på helt oexploaterad mark. Idag handlar det oftare om att klämma in ett eller ett par hus här och där. Framförallt var staten med genom lånegarantier till skillnad från idag(även om vissa politiker velat införa det för förstagångsköpare av brf´s).
Läste idag att Soundcloud flyttat till Berlin eftersom det var problem med bostäder.
Jag säger inte att det inte är felallokerat (dels beroende hyresreglering men även fastighetsskatt) men det är svårt att hitta en ledig lägenhet.
Tror jag själv skrivit nån gång att om det bodde 4 pers i samliga villor i Sverige skulle alla lägenheter stå tomma, så ja, det är felallokeringar.
Bo Bubbla
Det kommer alltid finnas anekdoter.
Jag vill slippa tvångsplacerade i villan. Visst var vi fyra innan barnen flyttade och lantstället står mest obebott. Med ett annat samhälle skulle vi givetvis ha inneboende och med sämre ekonomi ja. Om en svår kris kommer med längre elavbrott vintertid blir det säkert så att sönderfrysta höghus måste utrymmas och vi med tåligare villor får acceptera inneboende under en längre tid.
Vänliga hälsningar
Nanotec
I dagens tidning så spekulerades det i hur stor flyttskatt vi är/kommer att bli skyldiga framöver.
Transaktionsskatten är rätt betydande speciellt för äldre i gamla fastigheter.
Bristen på bostäder och prisvärda kontorslokaler har orsakat
problem för nästan två tredjedelar av de intervjuade
startupföretagen i rapporten. Bostadsbristen komplicerar och
förhindrar rekryteringar, försvårar utvecklingen av ett tydligt
startupkluster – och riskerar i förlängningen att hota Stockholms
fortsatta tillväxt genom att talanger och entreprenörer väljer
andra städer att bo och starta företag i.
http://www.fastighetsagarna.se/stockholm/aktuellt/nyheter_1/2014/bostadsbristen-hotar-stockholms-startupf%C3%B6retag
Gud vad du surrar GBG.
Soundcloud har alltid haft sitt huvudkontor i Berlin.
Surrar jag Gefle?
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/utan-bostadsreformer-kommer-fler-att-gora-som-soundcloud_3538116.svd?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
Wikipedia:
"Företaget startades 2007 och huvudkontoret låg tidigare i Stockholm, men flyttade till Berlin, "för att hitta en lokal musikscen som ligger mer centralt i Europa", enligt Ljung."
De ville väl inte sitta i bakvattnet av Europas geografi?
Du måste lära dig syna korten GBG.
Jag upprepar.
Soundcloud har ALLTID haft sitt huvudkontor i Berlin.
Enligt IDG startades Soundcloud i september 2007. Den 25:e april 2008 hade man fem heltidsanställda i Berlin, och tre deltidsanställda. Se
http://internetworld.idg.se/2.1006/1.157899
Det är kvalificerat skitsnack att påstå att Soundcloud lämnade Sthlm för Berlin pga bostadsbrist.
Sanningen är att Ljung gillar electronica och gillar man electronica är Berlin huvudstaden i världen. Därav etableringen där.
Bolaget har pga expanderingen bytt huvudkontor inom Berlin.
Kan du dunka upp en blänkare om detta http://archileaks.se/redaktionellt/tredubblat-markpris/ ?
Det är ju helt perverst.
Fast å andra sidan kan man ju inte ge Stockholms kommun skulden för att räntorna är låga. Hade inte markpriset varit högt hade säkert pengarna hamnat hos byggherren istället, för slutkunden betalar gärna en bra slant i ränta för att få ett ståndsmässigt boende.
Precis. Gratis mark gör bara att byggbolagen tjänar mer, för de säljer lgh till vad folk har råd att skuldsätta sig. (Inte vad de betalar, för det är få som betalar …)
Mao vore det bättre om kommunerna byggde och ägde hyresrätter?
De lägenheter som behövs byggs och de som tjänar på det är kommunen, pengar som man kan lägga på annat.
Såg en gång en intervju med en tysk dam som sade att när hela skylinen är full med byggkranar så är det indikationen för en förestående krash.
Det verkar finnas en inneboende fördröjning i tillstånds och finansieringsprocessen så alla byggprojekt är mitt i färdigställandet när crashen kommer.
Men osäker om det finns vetenskapligt belagt.
Frågan är bara om det är kraschen eller vargen som kommer. De senaste ~10 åren har det varit den sistnämnda.
Om det nu inte finns någon bostadsbrist, varför finns det då en kö till hyreslägenheter som är flera år lång i många storstäder? Oavsett om området man söker till är attraktivt eller inte.
Eller är det bara en illusion eftersom typ "alla" ställt sig i bostadskön för att det råder "bostadsbrist" och när det blir deras tur så tackar de ändå "nej" och plötsligt förvandlas min kötid till veckor istf år?
Det har alltid varit kö till hyresrätter. Minne som en guldfisk?
De flesta som står i den kön har redan en bostad i Stockholm, vad de köar efter är subventionerade hyresrätter, men det är inte bostadsbrist.
Ja, många tackar nej, eller söker snarare inte lägenhet trots att de är "färdiga" i kön. Samma med tomtköer, t ex i Luleå, där kommunen släppte X tomter för några år sedan. Trots en tusenhövdad tomtkö var det inte en enda som skulle ha tomterna.
@Kalle7
Vi lyckades hitta en lägenhet inom ett halvår-år trots en kö på många år – tiden det tog var bland annat för att vi dissade lägenheter som inte föll oss i smaken. Vidare är det ju så att man står i "kö" utan att söka lägenhet – när vi väl fått lägenhet stod vi kvar i kö hos allmännyttan vilket alltid är bra att göra ifall man skulle vilja ha en lägenhet där.
Notera också hur mycket "kö" det är till alla jobb man söker (aldrig att man dyker upp som enda sökande). Mycket är en illusion där man bara ser antalet som är intresserade av samma objekt, men man glömmer hur många objekt varje person är intresserad av.
Det råder brist på hyresbostäder i Stockholm. Det är inte enkelt att hitta en hyresbostad. Det säger jag med min bakgrund att ha bott i Berlin. Där finns en hyresmarknad. Tidningarna är fulla med hyresbostäder. Mäklare livnär sig på att förmedla hyresbostäder. Det kommer in nya objekt dagligen – även om man är petig. Allt detta låter som utopi om man t.ex. bor i Stockholm. Och förresten, Tyskland har också hyresregleringar.
Men man kan hitta en bostad i Stockholm. Om man köper en bostadsrätt. Det är ungefär lika enkelt som att hyra en bostad i Berlin. Finns bara ett litet aber, priserna som är hutlösa. Och riskerna som är förknippade med det. Dessa priser driver också de så kallade marknadshyrorna på nyproduktion.
Lite off-topic får jag anmärka att marknaden behöver en viss reglering. De mest spännande kvarteren har alltid varit en blandning av gamla ruckel, lågstandard boende och lyxbostäder. Gamla original som bott där hela sitt liv samsas med studenter, familjer konstnärer, hipsters och banksters. Är det ett sunkigt kvarter får man locka dit de välbärgade, är det populärt får man skydda de ekonomiskt svaga.
@Röken
Men hur stämmer det överens? Du skriver att de har hyresregleringar, men i nästa stycke påstår du att priserna är "hutlösa" – vad har de då för hyresregleringar egentligen?
Ett problem med hyresmarknaden är att pga hyresregleringen hindras hyresvärden att ta marknadshyra på lägenheten – detta gör att innehavet av förstahandskontraktet blir en värdefull tillgång eftersom man därigenom antingen kan vinna på arbitaget mot marknadshyran eller nyttja sitt privilegium att bo till under marknadshyra. Dessutom så leder det till att beståndet av hyresfastigheter utarmas då marknadsvärdet på huset vid konvertering till BRF är högre än det värde hyresvärden kan räkna hem med gällande hyror, samt att BRF:er dessutom har utrymme att betala högre pris på nyproducerat än vad en hyresvärd normalt kan räkna hem. Sen bidrar ju ränteavdragen också till att göra det än större skillnad mellan vad BRF:er kan betala och värdet för en hyresvärd.
Notera att på en rimlig marknad bör det vara dyrare att hyra en lägenhet eftersom man genom att göra så lämpar över risken för ägandet på hyresvärden.
Brist på hyresrätter är inte bostadsbrist. Finns över 20 000 bostäder ute på den svenska marknaden just nu.
@Anonym
Andra avsnittet handlar ju om Sverige. Priser på bostadsrätter är hutlösa.
Och jag ville bara påpeka att hyresregleringar inte nödvändigtvis leder till en dysfunktionell hyresmarknad.
Det behöver inte heller vara så att det måste vara dyrare att hyra än att köpa, men det kan vara så.
@Cornucopia
Det är vad jag säger. 20000 bostäder i Sverige betyder dock inte att de finns på rätt ställe och till rätt pris och risk.
Skrev fel. 21 791 lediga bostäder i storstadsområdena.
http://cornucopia.cornubot.se/2014/05/ingen-bostadsbrist-21-791-lediga.html
Jo, jag läste den tidigare. Bra att du länkade. 21000+ bostäder är dock något polemiskt räknat.
@Röken
Vad anser du då vara skillnaden som gör att man snabbt och enkelt kommer över hyresrätter i Berlin till överkomligt pris medan man inte kommer över dem i stockholm.
Men jo, jag tror nog att det blir så att det blir billigare att köpa än att hyra på en fungerande marknad – hur skall annars någon kunna köpa något och hyra ut det och dessutom göra vinst på det? Hyra innebär ju att man lämpar över risken för ägandet på någon annan och det är något man kan förväntas behöva betala för, man lämpar dessutom över ansvaret för utförandet av underhåll av fastigheten (såväl utvändigt som invändigt). Jag har svårt att se en situation där man får tjänster inkluderat extra utan att behöva betala för det. Jag bortser givetvis från situationen där man med politiska ingrepp styr prisbilden åt det ena eller andra hållet.
Nåt av det viktigaste som Cornu sagt i bostadsfrågan ÄR att det ALLTID funnits en s.k "bostadsbrist" under överhettningsperioder eller under längre högkonjunkturer i storstäderna. Bara att köpa men köp längre ut från staden. Men det passar tydligen inte!
Ungdomarna har likaså "alltid" fått problem att flytta ut från mamsen. Samma eviga tjat innan det vänder nedåt i priserna för då är det också fel eftersom konsumtionen sjunker och folk för problem med negativt kapital.
Jag vet inte varför det är enklare i Berlin och Tyskland. Berlin är visserligen billigare i alla avseenden och det finns fler bostäder (boende per lägenhet 1,8), men München har 2,1 boende/bostad tror jag och även där finns lägenheter att hyra om än dyrare.
I Stockholm däremot har det aldrig funnits en hyresmarknad, inte ens under värsta krisen efter 1992. Jag kan i alla fall inte minnas att ha läst en hyresannons någonsin.
När jag läser annonserna i Tyskland (t.ex. immobilienscout24.de) så finns en mycket stor variation i hyrorna. Det finns inte i Stockholm. Allt kostar lika mycket.
Exempel från Berlin idag:
Hellersdorf (relativt oattraktivt, i utkanten av Berlin): 120 lediga, kallhyran mellan 5 och 9 €/m2 (fler i det lägre prissegment, kallhyran får man lägga på ca. 20% för att komma till varmhyran)
Prenzlauer Berg (attraktiv, central): 445 lediga, 6 – 15 €/m2 (fler i det högre prissegment)
Kollade på Stockholms bostadskö. Totalt 50 lägenheter (Berlin har totalt 7000). En nyproduktion i Hjorthagen 4-rummare ligger på runt 20 €/m2 varmhyra. I allmännyttan!!!!!! Vad är det som är allmännyttigt med det? På tyska skulle jag säga: Jag tror min gris visslar. För att kunna hyra en lägenhet där behöver man ligga i tionde decilen. I synnerhet om man har familj. Enligt min mening skall allmännyttan bygga prisvärda inte marknadsmässiga bostäder. Även centralt.
Sedan är marknaden i Sverige naturligtvis annorlunda. Bostadsrätter är mycket vanliga i Sverige. Och det är här man har Sveriges hyresmarknad så att säga. Den är dock inte lika lättrörlig. Mycket pengar skall rulla när man flyttar.
Sedan har priserna på bostadsrätter och villor i Sverige skenat bland annat på grund av att man ignorerar riskerna med lånen och att man bara ser uppsidan. Folk är tydligen beredda att betala över 50% av hushållets nettoinkomst i hyra. För övrigt anser jag att 20€/m2 är en billig försäkring idag mot att låna till 10 MSEK för en liknande lägenhet. Samtidigt är det sjuka hyror och priser om man jämför med inkomsterna.
Jag skenar också… 😉
LOL Hjorthagen är dyrare än centrala berlin
dethär landet är sjukt. tidsfråga innan klarsynth kommer och ojar sig över att värdarna inte får sätta ordentliga hyror här också.
Berlin är förvisso en relativt fattig stad med hög arbetslöshet och betydligt lägre befolkning än förr – dvs. för lite personer med för låga inkomster i fför att priserna ska vara höga, att det är en större stad och huvudstad spelar inte nån roll -det är inte Tysklands finansiella eller industriella huvudstad, möjligen kulturhuvudstad – men kulturnissar tjänar inga pengar…
Om jag inte minns fel så har man ett överskott på bostäder i många städer i Tyskland, kommer inte ihåg exakt vad det beror på förutom att man byggt mer än vad som efterfrågas men det är ju inte orsaken, mer troligt med bidrag till byggande. Tror inte det byggs så mycket nytt i Tyskland för tillfället i varje fall. Hyresregleringen kan ju vara olika utformad och finns det ett stort överskott på bostäder borde den ju spela än mindre roll. Överskottet kan ju ha uppstått innan regleringen.
Man kan ju diskutera om vi har ett överskott på bostäder i städerna i Sverige (byarna är ju inte riktigt relevant för där byggs inte så mycket bostadsrätter, hyresrätter eller villor) med en hyresreglering blir det lite perversa mönster och effekter som en svart marknad för kontrakt i attraktiva lägen. Skulle inte politikerna vilja beskatta detta? Kanske får hyresgästföreningen sin del av denna kaka så rörelsen biter sig fast i metoden.
Även om det skulle finnas ett utbudsöverskott i Stockholm har jag svårt att se det, det verkar ju inte vara svårt att sälja nya bostadsrätter. Men vi får se, väldigt mycket pengar verkar allokeras till bostadsprojekt nu och det brukar föregå en bubbla, med långa ledtider så blir det ju att man planerar för hur det ser ut vid en tidpunkt och realiserar vid en annan.
Känner inte alls igen mig i resonemanget ovan. För mig råder det bostadsbrist. Punkt slut.
2a hands boende: 3a i Botkyrka: 12tkr. 2a i botkyrka: 10tkr. 2a i Tullinge 9tkr. Attraktiva lägen?
2a midsommarkransen (attraktivt läge) 13tkr!
1a hands boende: Botkyrka, 3a 6.5tkr kötid 7-8 år. Bandhagen 2a 5.5tkr kötid 10år.
Frågan är vad alla som befinner sig 1-4 decilen ska bo någonstans? Utestängd från bostadsrättsmarknaden och för låg inkomst för hyresrätt eller (och det är ändå min chans, väldigt lång kötid…) Ja jag begriper då inte hur det går ihop och för mig (och hur många andra?) är det inte lätt att få tak över huvudet.
Att du inte har råd är inte en bristsituation.
Jag har inte råd med en Tesla Model S. Är det alltså brist på dem?
Corny, Jag väntar på att du ska sparka lite på denna analys? Det är ju öppet mål.
http://www.svd.se/naringsliv/pengar/bostad/flyttskatt-blir-en-broms-pa-bostadsmarknaden_3538568.svd
Stackars bokarriärister har alltså inte råd att flytta pga av att deras bostäder stigit i värde. Man kanske skulle erbjuda dessa stackare att köpa deras bostäder till inköpspris så att de har råd att flytta?
Kan inte sparka på allt. Skrev för evigheter sedan att det inte finns ngt positivt med stigande bostadspriser.
http://cornucopia.cornubot.se/2009/10/det-finns-fortfarande-inget-positivt.html
En pinsam analys av Boverket.
Med en nettoinvandring på 65.000 hyresgäster krävs att 33.000 lägenheter byggs årligen, dvs det dubbla mot vad som byggs! Annars ökar bostadsbristen. Idag har vi en dramatisk bostadsbrist!