Sveriges fem största allmänutgivande förlag är Bonnier, Nordstedts, Natur & Kultur, Harlequin och Massollit, baserat på bolagens omsättning. Nedan följer en sammanställning över de tolv största förlagen jag lyckats identifiera, eller få fram uppgifter om.
Allmänutgivande har jag här definierat som förlag som, bland annat, ger ut vuxen skönlitteratur. Det betyder att rena läromedels- eller fackbolag, som Liber, Studentlitteratur, Gleerups, STR, Tholin & Larsson etc inte är med här. Inte heller Egmont ingår, då de enbart ger ut barnlitteratur.
Undantaget Massolit finns det inget börsnoterat förlag, och uppgifter och ägarbilder kan vara svåra att reda ut rakt av. En del förlag hittar jag inte ens som företag alls. Anledningen till detta stavas imprint, dvs att ett förlag bara är ett varumärke inom ett annat förlag. Dominanten Bonnier, här representerad med siffrorna för Bonnier Books Nordic, då man inte redovisar Sverigedelen separat, omfattar t ex förlagen Albert Bonniers Förlag, Bokförlaget Forum, Bokförlaget Max Ström, Bonnier Audio, Bonnier Carlsen, Bonnier Fakta, Bonnier Pocket, Kartago, Mix Förlag, Månpocket, Rebus, Reseförlaget, Wahlström & Widstrand, och 2244, varav en del är imprint och en del är egna aktiebolag. Övriga identifierade imprints hos övriga förlag finns angivna i grafen nedan.
En del förlag går inte att hitta uppgifter om alls, då de eventuellt bara är varumärken inom något annat bolag, med ett helt annat namn. Exempel på sådana bolag är Kalla Kulor och Tukan, som åtminstone jag inte hittat som existerande bolag, och som inte är imprints till något annat förlag. Är ett förlag inte ett aktiebolag går det inte heller att få fram siffror.
Natur & Kultur är en stiftelse, och här har jag bara angivit stiftelsens uppgift på hemsidan om en omsättning på 300 MSEK. Vinst eller förlust etc är okänt.
För Massolit Förlagsgrupp har jag tagit vid förvärvet angivet pro forma för Forma Books i höstas, siffror som angavs i det offentliggörande pressmeddelandet. Rent formellt är omsättningen betydligt lägre, eftersom Forma bara ingår under det fjärde kvartalet, men kommer hamna runt 100 MSEK för 2014.
Jag har dragit en gräns vid en omsättning på 5 MSEK, vilket resulterar i tolv förlagsgrupper eller förlag enligt nedan. Uppgifterna är från 2012 eller 2013, och om någon har aktuellare uppgifter för bolag med uppgifter från 2012, eller saknar något bolag med en dokumenterad omsättning över 5 MSEK, hör gärna av er.
De tolv största allmänutgivande förlagen och förlagsgrupperna i Sverige 2012 – 2013.
Notera att grafen är klippt för att Bonnier Books Nordic inte ska göra övriga bolag osynliga. |
Med Bonnier Books Nordic oklippt.
Dock inkluderar det även verksamhet utanför Sverige, men den svenska förlagsverksamheten redovisas inte separat i senaste årsredovisningen. |
Undantaget Bonnier, så är de riktigt lönsamma bolagen Harlequin, Piratförlaget, Lind och Bokfabriken (Word Audio Sweden). Pocketförlaget, Brombergs och Kabusa går knappt med vinst.
Ordfront, Nordstedts och Massolit blöder, även om Massolit enligt pressmeddelande nu stramat upp ekonomin i bolaget och därmed bytt förlags-VD från en rationaliserande VD till en säljande VD. Författaren och entreprenören Stefan Tegenfalk har därtill tillträtt som VD för koncernen Massolit Media.
Hur Natur & Kulturs ekonomi är vet jag inte.
Komplettera gärna om det finns bättre dokumenterade uppgifter.