Föga överraskande fortsatte de kvalitetsjusterade bostadspriserna uppåt under april månad, helt i linje med förväntningarna och exempelvis SEB:s boprisindikator, eller för den delen läget i konjunkturen. Det var bara lägenhetspriserna i Malmö och mellanstora städer som föll.
Allt här är enligt Valueguards kvalitetsjusterade priser, som tar hänsyn till vad som sålts och inte Mäklarstatistiks meningslösa medelpriser.
Kvalitetsjusterade lägenhetspriser
i Stockholm. Källa: Valueguard-KTH |
På lägenhetssidan steg återigen priserna som mest i Stockholm, med +1.29% på en månad och 13.43% på tolv månader. Uppgången i Göteborg var 0.87%. I mellanstora svenska städer föll priserna 0.31% och i Malmö föll de 0.58%.
Villapriserna fortsatte upp över hela linjen, även om uppgångarna här var svagare i Stockholm och Göteborg, och starkare i Malmö och mellanstora svenska städer. Stockholm gick +0.46%, Göteborg +0.45%, Malmö +1.25% och mellanstora svenska städer hela +1.99% på en månad.
Trenderna och uppgångarna är oförändrade, och nedgångarna i Malmö och mellanstora städer kan än så länge avfärdas som brus.
I Stockholm har inte lägenhetspriserna fallit sedan i juli 2012 och uppgången är orubbat stark.
Bostadsbubbla har vi, men den kommer inte spricka än. Vi får se om sommaren leder till en lugnare period, alternativt hösten. Men psykologin är än så länge orubbad.
11 kommentarer
Medelstora städer stämmer definitivt med statistiken.
Dvs småhus känns hetare än brf för tillfället.
Brf har nått såna absurda nivåer att det är billigare att äga småhus.
Handlas inte husen med ekonomin som bas?
Vi behöver bo bra. Marknaden är fri.
Vilket inte gäller för hyresrätterna vilket påverkar utbudet. (SVD krönika idag)
När det gäller Nattvarden-den gula så är det säkert annat än psykologi som styr.
Fast 50 Millar var säkert ett pris som sattes för att vårda värdet av alla andra färgerna mfl av Andy Warholdts verk.
Osäkerheten kring tolkningen av avskrivningsreglerna kan göra att det blir en lite mer avvaktande hållning gällande de nyproducerade bostäderna. Dessa är generellt dyrare än lite äldre bostäder och står nog för en del av ökningen. Skulle vara intressant att se prisförändringarna där man har separerat nya bostäder med äldre bostäder. I t ex Solna så står försäljningen av nyproduktion för en stor andel av försäljningen och då är det inte konstigt att man ser prisökningar. Som Cornu är inne på så är statistiken på Mäklarstatistik inte speciellt bra.
Solna är unikt.
Finns inget ställe i hela Sverige där det lönar sig så bra att bygga nytt.
Men efter 10-15 år i bubbla, när spricker den? Bostadsbristen som inte finns är ganska klar som drivkraft idag. Varenda miljonprogram ute i kommunerna ska renoveras såpass dyrt att de som bor där inte har råd.
Bägge föräldrarna får nog räkna med att jobba om de ska ha råd till den där bostaden.
Kanske lika bra – resultaten på PISA-testen (matematik) blir mycket högre ju längre tid eleverna har spenderat på förskolan.
http://www.dn.se/sthlm/forskolan-ger-barn-battre-pisaresultat/
Även om de räknade bort skillnader så som socioekonomiska förutsättningar så skiljer det mycket i resultatet.
Är det inte standard att båda föräldrarna jobbar? Hemmahen känns ganska förlegat…
Det händer väl inget förrän en ny regering börjar röra på sig….
Tror ni inte att starten på "bubblansprickan" börjar i höst vid ett regeringsskifte? Med tanke på införande av högre skatter, fastighetsavgift mfl?
Förändringarna slår inte förrän tidigast årsskiftet 2014-2015 och sedan kommer en del andra "reformer" dröja ytterligare. Tror på 2016.
Riksbankens åtgärder mot bostadsbubblan fungerar lite som att försöka operera med motorsåg. Det kan ta död på sjukdomen, men innebär också att patienten avlider. Den brittiske ekonomen Philip Pilkingtonll föreslår en annan väg som hettar upp ekonomin och samtidigt kyler ner bostadsmarknaden. http://www.etc.se/ekonomi/ekonom-riksbanken-opererar-med-motorsag