Dags för lite äkta och härlig fredagsmys. Låt oss diskutera den svenskaste av institutioner, nämligen Systembolaget!
Det verkar finnas två olika faktioner i Sverige när det gäller frågan om Systembolag. Den enda som tycker Systembolaget är fantastiskt, har ett enormt utbud och riktigt bra priser på finare drycker. Den andra sidan vill kunna köpa ett klent utbud med öl, vin och fulsprit dygnet runt och hela veckan från närmaste livsmedelsbutik.
Har man utländska gäster så är det bara att konstatera att de i princip alltid blir imponerade om de får se en Systembolagsbutik. Utbudet och variationen är enorm, samtidigt som priserna på finare drycker är bland de lägsta i Europa. Systembolaget vinner helt enkelt på stordriftsfördelarna och de enorma mängder man köper in, i jämförelse med andra återförsäljare i Europa. Visst köper livsmedelskedjor in stora volymer, men de satsar främst på stora volymer av billiga, undermåliga produkter. Ja, det kan finnas hundratals olika vin de pays i en större fransk livsmedelsbutik, men det är mer att jämföra med piss än med vin.
I själva verket finns det ett arbritrage här. Speciellt dyrare viner kan vara avsevärt billigare i Sverige än utomlands, om man alls kan hitta vinerna i butik utomlands. Går man in i fina vinbutiker i exempelvis London hittar man sällan vinflaskor som finns på Systembolaget, och de som finns är uteslutande dyrare, för samma årgångar eller rent av yngre årgångar. Gissningsvis kan man göra goda affärer på att köpa hela kartonger med flaskor på Systembolaget, lagra väl i några år, och sedan sälja utomlands.
Motsvarande gäller om man ska handla utomlands i gränshandeln. För att dölja att priserna inte är speciellt konkurrenskraftiga på vin utomlands, så har gränshandelsbutikerna sällan samma viner som i Sverige. Därmed kan en flaska vin för 20:- SEK framstå som “billig”, men produkten är skit. När man tittar på vinflaskor från 80:- och uppåt, så lyckas gränshandelsbutikerna sällan lägga sig mer än högst någon krona billigare än Systembolaget. Över 100:- SEK är Systembolaget ofta billigare, och över 150:- SEK i princip alltid billigare. Undantag finns, men genom att sälja ett annat utbud kan man faktiskt inte jämföra. Lägger man på transportkostnaderna och tiden är det helt enkelt inte lönt att köpa vin utomlands. Även onlinetjänsterna har passande nog ett annat utbud än Systembolagen, för att göra prisjämförelser omöjliga.
Men för de som vill supa skallen i bitar, blanda billigt rödtjut med Coca-Cola och halsa till en chipspåse, så är förstås det svenska monopolet en förbannelse.
Samtidigt är tillgängligheten god, åtminstone för oss på landet, som har lokalt ombud. Några spontanköp blir det inte, men klarar man av enkla saker som planering är tillgången alltså inget problem.
Inte heller öl och sprit skulle bli billigare med en avreglering. Inköpskostnader, transport, distribution och personalkostnader skulle bestå, men storinköpsfördelarna skulle försvinna. Skatten skulle bestå och resultatet skulle bli fulvin som BiB på ICA, medan resten bara skulle bli dyrare. Jämför med vad en folköl kostar på ICA och en mellanöl på Systembolaget.
Så vad tycker du själv – vill du köpa billigt fulvin och billigt fulöl klockan 23 på en lördagkväll och supa skallen i bitar, eller föredrar du att köpa finvin till bland världens bästa priser och med världens bästa sortiment?
169 kommentarer
Sen har man ju en tredje väg: fulöl och fulvin, för att inte förglömma fulvodkan med pseudoryskt namn i varje butik, och riktigt fint urval i stora butiker, som t ex Karstadt i Tyskland. Inte ett dugg sämre än systemet.
Jag har varit på Karstadt, stor butik, och var inte ett dugg imponerad.
Jag också, och utbudet är obetydligt mindre än på Systembolaget. Större vad gäller viner. Eller krävs det något annat för att imponera?
Beror kanske på vilken Karstadt? Lübeck och Hamburg, men det finns väl fler än en Karstadt i Hamburg, gissar jag. I Lübeck var det den nedanför centrumtorget, typ nedanför/bakom Niedereggers premiumbutik.
Förstår inte varför ni tar upp Karstadt som exempel på avreglerad alko-konsumtion/ försäljning. Karstadt är till att börja med en kedja som översatsat på lyxkonsumtion vilket gör dem icke-representativa. Sedan är de knappast heller lokala. För hur många systembolag skulle det inte finnas i Tyskland om samma system funnits där? Betydligt fler än Karstadt-varuhus i varje fall.
Nä, ni bör snarare titta på huvudargumentet. Och det rör alko på lokal nivå i din livsmedelsbutik. Inte jättevaruhuset som du måste ta bilen till!
Har själv levt i Europa förutom resor och har aldrig imponerats att utbudet. Som sagt, gott om lokala billigare "pays" och sprit-sortimenten undermåliga. Vissa kedjor bättre än andra. Men också stor skillnad var du bor. Dålig service/kunskap samt dålig produkt-info. Money talks som vanligt. Allt detta handlar om att importörer vill se flera kanaler(och därmed vinster). Alltså större utbud nationellt men inte bättre utbud nödvändigtvis. Framförallt inte lokalt nära dig.
Jag har ju själv även jag bott i Europa och liksom alla européer förstår jag nog intevdin argumentation såtillvida du inte anser sovjetunionen är Drömsamhället. Momopol kan aldrig vara effektiva. Det äe bara gratulera systembolagets pr/hjärntvättavdelning med deras lakejer hos bindfors att de så totalt har lyckats förhärliga sin egen sitts. Ett monopol som helt ohärmbartoch utan motsvarighet i ngt fritt (?) land ensidigt satsar på folkhälsovidriga produkter som dödar ungdomar och kvinnor (alkoläsk och Bag in box) . Med C:s retorik borde Systembolaget heta Dödsbolaget. Och nej. Monopol för mat , bilar eller skor är inte framtiden det heller.
Det märks att du inte haft förmånen att förhandla med denna rest av gamla fina DDR-Sverige. Avveckla eländet.
Vad menar du nu? Förhandla, det är inte något en vanlig privatperson gör…
Jag menar att vara på leverantörssidan i förhållandet mot systemet.
Jag tycker att Systembolaget ska börja sälja mat, så att man kan handla hela måltiden på ett ställe.
Jag har två krav om de skall vara kvar:
– Normala öppettider på helger
– Öl säljer man kalla inte fesjummen
Jag har svårt att se att grannen super ihjäl sig om man släppte alkoholen till riktiga butiker.
Hos systembolaget kan du, om du nu inte skulle hitta något vin som duger, dessutom beställa vilken alkoholhaltig dryck du vill, från vilken leverantör som helst i världen, bara du har kontaktuppgifter till leverantören (även om frakten inte är helt billig…).
Haha, det är inte så svårt att gissa bloggägarens åsikt i frågan iallafall.
Men jag vill ställa frågan om Systembolaget verkligen måste avvecklas bara för att monoplet skulle göra det?
Inte fan går de back idag och visst kommer det fortsätta att finnas en marknad för välsorterade butiker.
Förr om åren när man fortfarande drack då och då var min fasta övertygelse om att man kunde släppa öl, kanske vin till matbutiker men starksprit fortfarande under monopol.
Nu skiter jag egentligen i vilket, ölen står nästan och blir gamla o kylen och brännvinsflaskorna köps visserligen in vid tillfälle (resa) men det börjar bli ganska många oöppnade flaskor i skåpet.
Här i Norge kan man också jämföra. Skall man ha en importerad "märkes öl" där så går det lätt på en 35-40 kr, medan du kan köpa mellan öl för en 10:a i matbutiken.
Här är inte alltför ovanligt att större matbutiker har ett väldigt brett sortiment av t.ex. olika Ölsorter (naturligtvis inte på systembolagets nivå men fullt godtagbart).
Vart hittar du öl för en 10a?? 16 för en 33cl är det lägsta jag sett..
Jag tycker det är toppen med stort utbud och så, men det som retar mig mest är de tråkiga öppettiderna. Utomlands kan man för det mesta köpa dryckjom när helst man behagar, och det är trevligt att inte behöva planera i förväg om man skall bli sugen på att dricka något på lördag kväll.
Att det skulle ha begränsande effekt vet jag inte. När jag väl är på systemet så brukar jag köpa ordentligt när jag ändå är där. För vem vet när de råkar ha öppet igen!
Du kanske ska pröva att köpa in hela din månadsförbrukning en gång i månaden istället, så har du alltid dryckjom hemma. Om man nu inte har "problem med spriten" och automatiskt dricker upp allt hemma.
Alkoholisten har som bekant aldrig något hemma…
Därmed inte sagt att du är alkoholist, men varför inte köpa på dig ett lager så löser sig det problemet?
Det hade däremot varit skönt att slippa köra 4 mil enkel väg för att få tag i öl av högre alkoholhalt än vad ICA Nära tillhandahåller. Och nej, det skapar inte tillväxt med onödiga bilresor, tvärtom.
Cornu,
Även om jag förstår vad du menar, så finns det människor som inte likt preppers vill lagra en massa grejer i onödan hemma. För mig är öppettiderna på Systemet huvudproblemet. Jag bor själv mitt i centrum i Malmö och har två olika bolag inom gångavstånd, men det har hänt mig fler än en gång att jag blir sugen på exempelvis färsköl eller en chockladstout, inser att Systemet är stängt och istället får traska till Bishop Arms.. Ett ilandsproblem visst, men jag har valt att bo centralt i en av Sveriges största städer och måste behöva bunkra alkoholhaltiga drycker.. Jag tycker det är störigt.
…när man dessutom ser gänget som det är till för, hänga över bakluckorna med såväl dansk, polsk(?) och tysk sprit som säljs svart så känns det inte direkt enklare att överseende med öppettiderna även om utbudet är riktigt bra.
Att börja preppa med lite färsköl och chokladstout är en bra början på att förbättra sin livsmedelssäkerhet.
Fungerar skitbra i finland att ha öl upp te 4,3 i butikerna och starkare i Alko samt att ha Alko öppet till 20 även lördag. Butikerna får sälja alkohol mellan 9-21 vilket är lite cp men jaja, allt ska politiker pilla i.
De alkoholister jag har känt har haft gömmor överallt.
Det är en principsak:
Eftersom allt annat i samhället har avreglerats och har resulterat i fulvård, fulskola, fuljärnväg etc. så är det inte mer än rätt att vara konsekvent och även kräva fulöl och fulvin.
HAHAHA, härligt med personer som är konsekventa av princip.
Tycker Cornu ställde en ledande fråga 🙂
Att kunna gå in på ICA och köpa vin till maten behöver inte betyda att systembolaget ska lägga ned. Om prisbilden är lägre på bolaget kommer ett kundunderlag att finnas även i framtiden.
Man kan alltså dra slutsatsen att de som köper fulöl och lådvin subventionerar årgångsvinerna som vi vanliga dödliga ändå inte har råd att dricka?
Njae, så enkelt är det inte.
I utlandet så tar man mer betalt för nischprodukter så som årgångsviner då man kan och för att man inte har några bra rabatter på dessa sällanköpsvaror eftersom de inte är lagerförda.
I Sverige lagerför systembolaget även årgångsviner tack vare stordriftsfördelar och kan därmed få lagerrabatter på dessa nischprodukter. Man har sedan ett fast påslag rakt över som baseras på mängden alkohol som en del av sitt folkhälsouppdrag.
Visst är det så i princip. Hade det inte varit så så hade ju utbud och prisbild varit oberoende av monopolets existens…
Vill visa hur bra systemets "utbud" fungerar. Har ett bra exempel på en "finvodka" jag brukade köpa, dvs att det är extra fint vatten och etanol!… men skit samma, här: http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?varuNr=83719 jämfört med http://www.vinsajten.com/SE/Catalog/Spirit_drinks/Vodka/71176.html
Är det inte nåt rätt galet med systembolaget på vissa produkter? 240 kr mot 1140 kr litern motsvarar inte direkt alkoholskatten. För mycket korruption på vägen till systembolaget skulle jag tro.
Deras prissättning skall vara helt beroende på vad leverantören tar betalt. Vissa leverantörer tar helt enkelt mer betalt för vissa produkter och andra tar mindre betalt för andra produkter.
Jag har bott utomlands de senaste åtta åren och kan då inte påstå att det är speciellt svårt att få tag på billigt och smakligt vin / öl hos vanliga matvarubutiker.
Jag tycker det här inlägget var lite väl svart eller vitt. Klart det finns fördelar i och med att Systembolaget hanterar sådana enorma volymer, men samtidigt är det ju rätt omständigt att behöva anpassa sig till dåliga öppettider etc.
Så jävla dåliga öppettider har de inte!
I jämförelse med ICA Maxi som har öppet i princip hela dygnet alla dagar på året så ja, då är det dåliga öppettider. Men i jämförelse med normala butiker så har de likvärdiga klockan 10-18 öppettider.
De är i vart fall inte banker som aldrig har öppet när man har tid att gå dit.
Jag handlar mat på ICA en gång i veckan. Visserligen skulle de bli trångt om de bara har öppet en timme i veckan, men det duger för mig. Systembolaget besöker jag högst en gång i månaden, och även där räcker det för mig att de har öppet en timme i månaden.
Med tanke på ICA-koncernernens, Coop, Lidl, etc så borde de kunna fungera precis lika bra som systembolaget förutsatt att det är en konkurrensfördel med stort sortiment. Om det vore det skulle det till och med kunna gå ut över varor som sallad och smågodis som går upp i pris för att stödja ett stort sortiment av alkodrycker. Frågan är inte så enkel som man tror, precis som alla andra frågor som förenklas så att forket skall förstå vad det skall rösta på.
Storlek skulle det vara dör någonstans.
Får nog ta på mig glasögonen och gå bort till den stora datan så jag ser vad jag skriver. Paddor är notoriskt opålitliga.
KNIVAR DÖDAR OCH ÄR JÄTTEDUMMA!!!
– Tycker du att man skall få bära kniv? (Ja / Nej)
Lite Aftonbladetundersökning över detta.
Ja, precis man kan precis som du gör höja nivån hur mycket man vill genom att bidraga med konstruktiva kommentarer. Å andra sidan finns det såna där aftonbladetpersoner som bara gnäller, eller hur?
Jaja, det var redigt.
Lägg ner monopolet men behåll Systembolaget som aktör
Då kan de få konkurrera på lika villkor både "Stordrifts fördelar" och "vanliga affärer"
Bra och logisk synpunkt. Men fel. Skulle inte fungera.
Det är som med kulturen. Kvalitet är inte alltid kommersiellt lönsamt.
Fungerar bara om systembolaget subventionerades som typ Kungliga Operan.
Jag har bott en hel del utomlands under många år och jag tycker att Systembolaget har ett väldigt bra utbud, med god balans (viner från hela världen) och kunnig personal. Bor man i Frankrike bör man verkligen gilla franska viner för något annat finns knappt att få tag på. Hur kul är det men 350 st varianter av högst medelmåttig Bourdeaux? Det enda jag saknar i Systembolagets butikssortiment är riktigt goda Chardonnay viner i från Napa Valley (USA). De som finns på hyllan är rätt sunkiga tyvärr. En annan sak jag uppskattar är att man kan komma och byta utan diskussion om det man chansat på att köpa skulle vara odrickbart enligt ens egen smak. Om det sen skall vara monopol eller inte är en annan sak, det är jag väl i princip emot, men det gör ingen praktisk skillnad för mig.
Systembolaget borde öppna filial i Paris.
Jag är övertygad om att de skulle göra stor succé.
Ja, de skulle kunna ta Europa med storm precis som Vattenfall gör. Bara vi slipper subventionera så är det ok för mig. Helt klart en bra affärsmöjlighet.
Gilla
Inget som helst fel på Systembolaget som aktör. Däremot är det fel på monopolet, öppettiderna, 'papieren bitte' även om man är pensionär, det faktum att man får åka några mil om man inte bor i en stad. Systemet behöver ju inte lägga när bara för att Ica får sälja alkohol.
Ganska svart och vitt. Det vi går miste om i Sverige är vinhandlare specialiserade på fina viner. Det räcker att åka till Köpenhamn för att hitta välsorterade vinhandlare som slår Systembolagets utbud flera gånger om på Bourgogne, Bordeaux och Piemonte. Till konkurrenskraftiga priser.
Det största problemet med Systembolaget är att standardsortimentet uppdateras för sällan. Nu verkar man göra något åt det och variera utbudet i respektive butik från månad till månad, men det är ändå så att variationen blir för liten.
Ang. kall öl så är skälet att Systemet ej får särbehandla någon produkt. Om de skulle sälja kall öl skulle de vara tvungna att ha alla ölsorter i kylskåp.
Det är ett intressant inlägg och en fråga som förtjänar att debatteras på korrekt sätt. Jag har dock några anmärkningar på vissa saker som du nämner.
Att utbudet skulle vara bättre i Sverige är en myt. Om vi jämför Stockholm till exempel med Warsawa, Amsterdam, Paris, Barcelona osv osv så finns det oändligt många fler butiker i de städerna med ett bättre utbud än det mest välsorterade systembolag. Sedan är dessa butiker specialiserade, deras affärsidé består i att ha stora lager, brett utbud och expertis. De har inte heller särskilt mycket bättre öppettider än systembolaget och precis som du nämner så kan de inte konkurrera med priser på de lite dyrare vinerna. Det är ändå så att det i tillägg till dessa butiker utomlands också finns en möjlighet att köpa vin, sprit och öl på Lidl eller lokala tobaksaffärer. Där är det som du nämner ett skralt utbud men precis som den som skuttar iväg till macken en fredagkväll kl 23:30 för att köpa en liter mjölk eller kanske en middag så finns det ingen som förväntar sig något annat.
Det går att jämföra utbud på många sätt, själv är jag till exempel inte svensk, har bott utomlands och länge haft en utländsk flickvän här i Stockholm, men att utbudet i Sverige skulle vara bättre är helt enkelt inte sant. Jag känner heller ingen, jag menar verkligen ingen, från andra länder som tycker att utbudet eller upplägget på alkoholhandel i Sverige är bra.
Personligen bryr jag mig inte särskilt mycket. Jag kan planera själv, jag har alltid mängder med alkohol hemma just för att slippa det krångel som kan uppstå men de gånger jag blir irriterad är om jag kanske är på stan och blir spontant inbjuden till en middag och inte har möjlighet att handla en flaska vin. Eller om man en varm sommardag vill kunna köpa ett sexpack med kall öl. Inga större hinder men där och då känns det som att jag lever i en enorm förmyndarstat.
I övrigt tycker jag att ditt inlägg osar av förakt och en väldigt tydlig ståndpunkt som inte bjuder in till debatt i och med kommentarer som: ”fulvin”, ”fulöl” och ”supa skallen i bitar”. Om det är så du ser på människor som har en annan åsikt än att behålla rådande monopol så är det nog dags för dig att öppna ögonen lite.
Bara du och jag som tycker oss vara satta under förmyndare, tydligen.
Märkliga människor, svenskar.
OJ, uppenbarligen missar du den subtila svenska humorn i inlägget. "ful" har så många konnotationer i det sammansatta ordet att det blir roligt bara att sätta det framför godtyckligt substantiv. Och här får vi tacka nationalklenoden Robert Gustavsson.
Kan vara värt att påminna om denna 90-talsklassiker.
http://www.youtube.com/watch?v=DnL5b9dzecY
Tror många börjar inse att för 95% av befolkningen så var det bättre med gamla "DDR-Sverige" som Cornu brukar kalla det, än den soppa till samhälle som vi nu har. Det var bättre förr, typ 1960-1990. Då var vi 8 mijoner som hade det bra och nu är vi 10 miljoner (!) och det pratas om nya miljonprogram som ska skövla bördig mark och förstöra livskvalitet för andra. Dagens kuggfråga är när vi pga tillväxtens gränser och kollaps måste införa antingen ett desarmerande inbördeskrig eller ettbarnspolitik, tvångskastrering etc – om 20, 40, 60 eller 80 år?
Bli folkhemsfundamentalist – du också – imorgon kan det vara för sent :). Eftersom de flesta fundmentalister dessutom brukar ha lustiga mössor (talibaner, ortodoxa judar, kosacker m fl) föreslår jag att vi folkhemsfundamentalister väljer stenmarksmössan – rätt tidsera, glada färger och anpassad till vårt klimat. Trevlig helg!
Svunna tider aldrig kommer tillbaka och vi kommer inte gå ner till 8 miljoner människor etc oavsett hur du röstar i valet.
Däremot råkar stenmarksmössan tillverkas av min granne. På riktigt, dvs fastighetsgranne. Visserligen innebär fastighetsgranne ca 1.5 km, men ändå.
Nej
Jodå, vi kommer att gå ner under 8 miljoner i befolkning, var så säker. Det är bara en fråga om när och under vilka omständigheter vi kommer dit.
Ointressant vad jag skulle rösta på (kanske inte alls vad du tror). Egentligen skulle vi all rösta på Miljöpartiet för det vore såååå spännande att få se deras kombination av ökad befolkning och miljövänlig hållbarhet och småskalighet – superkomisk ekvation som inte går ihop..
Kommer ihåg när alla skulle ha stenmarksluva, mammorna fick jobba övertid med stickeriet. Nu har alla plasthjälm när de åker utför. Och hur coolt är det att sitta på bussen med hjälm? Och vilken mamma kan sticka en plasthjälm? Nej, det var bättre förr.
Att alternativet med Både systembolag Och avreglerad marknad saknas säger väl en del. Systembolaget är skulle helt enkelt inte fungera på en normal marknad. Snobberiet kring alkohol är egentligen bara ett sätt att rationalisera sitt syndiga ICKE-LUTHERANSKA leverne. Helvetet väntar er syndare som egentligen bara dricker för att bli berusade och inte för den fantastiska smakens skull! (Nu skall ironimätaren gå i bott)
Ja, det är därför som synen på alkohol är friare i de katolska länderna. Där är det bara och supa utav bara helvete och sedan bikta sig och få syndernas föråtelse. Vi lutheraner ställs ju först till svars när vi dör och får då plikta för allt vi gjort under vår livstid. Så då måste vi dricka för att det är gott och med måtta.
(Ta en titt på "finsmakarna" i systembolagskön på fredag eftermiddag, eller varför inte utanför krogen lite senare…)
@Cornu
Det du skriver kan misstolkas som ironi men det där sitter djupt hos svenskarna. Och det gäller flera saker än alkohol. Man skall iallafall ha lite dåligt samvete efter en blöt kväll.
@Björn
Och? Varför tror du inte att "snobberiet" i många fall är ärlig "smak" hos kunden? Att man blir full efter en kväll på BA ändrar inte att man kan tycka om en god öl.
För övrigt ser jag inget moraliskt förkastligt med att bli berusad…
Tillägg: för övrigt har jag inte tänkt bli kung så jag känner inget behov av att följa lutherska reglerna (det visar sig att man inte behöver det för att vara kung heller iofs)…
@Anonym
Om du tog bort alkoholen skulle nästan ingen dricka vad-det-nu-är-som-smakar-sakade-så-gott. Visst är det skillnad på det enda och det andra, men det är en bisak.
Är man uppfostrad i Svea rike finns det där lutheranska/kristna värderingar vare sig man känner det eller inte.
Ni pratar som ni har förstånd till. Att vinsnobbarna får en bättre smakupplevelse för ett dyrt och sällsynt vin med en meritlista lång som en toarulle är vetenskapligt klarlagt. Bara att man betalar extra för något, eller tror att något är bättre och godare gör att det blir mätbart godare. Det kallas placeboeffekt och är vetenskapligt fastställt i diverse hjärnmätningar. Upp till 30% ger placeboeffekten. Och 30% är faktiskt bra mycket bättre än man kan förvänta sig av något som smakar sämre.
Skillnaden mellan svensk och annan alkoholkultur är inte att vi super mer eller mindre utan att vi ger oss själva mer ansvarsfrihet när vi super.
System bolagets fina sortiment verkar vara lite av en myt.
Det verkar vara hyfsat men inte grymt bra.
Enligt systembolaget.se sa finns foljande tillgangligt I butik Nordstan I Goteborg:
Rött vin: 1029
Vitt vin: 534.
Jag bor i narheten av en mellanstor stad I USA och i min lokala vin butik sa ar utbudet ca 8000.
De har även battre öppetider an system bolaget.
Sedan finns det ju alltid ett bas utbud I livsmedel affaren om man mot formodan skulle fa slut pa vin 😉
"för samma årgångar eller rent av yngre årgångar" – finns inget som sager en aldre argang ar battre an en yngre.
Den basta vin affaren av de alla heter Internet, I princip obegransat utbud leverat direct till din dörr.
Man kan fortfarande kopa sig en case av Barolo fran 2000:
http://wines.zachys.com
Nej, finns inget som säger att en äldre årgång är bättre. Har inte påstått det heller. Generellt är dock äldre årgångar dyrare. Det finns alltid undantag, men att skriva "undantag finns" blir tjatigt.
8000 viner? Referens på det? Hur många av dem är amerikanska, tro?
Obegränsat utbud? Butiken du länkar till har 4366 olika röda viner. Systembolaget har 5663. Din butik har 1649 olika vita viner. Systembolaget har 3179.
Och samtliga dessa kan du få till vilken butik eller utlämningsställe du vill, om du bara lyckas planera några dagar i förväg..
@tolvtretton Yes – det ar en (1) butik pa internet.
Newsflash – det finns jattemanga.
Och om man letar efter lite speciella viner sa finns det aven auktioner och privat saljare.
Jag planerar inte dagar i forvag – jag planerar ar i forvag.
@Cornu
Referensen ar inte klockren men http://www.totalwine.com havdar att de I genomsnitt har 8000 viner in sina butiker. Nar man knallar in I butiken sa verkar det faktiskt ganska troligt. Jag far val rakna nasta gang jag besoker en butik.
Vad galler deras utbud sa ligger focus pa $10-$50 per flaska. Jag koper oftast endast "vardags viner" dar. Ratt manga av vinerna ar amerikanska, men man kan kopa en Grange 2008 ratt over disk. Det saknas fortfarande en hel del varfor jag ofta anvander siter som t.ex zachy's och empirewine.com for fa tag pa de som saknas. Det ar aven bekvamt att gora research samt lasa reviews etc i lugn och ro pa hemmakontoret innan man lagger bestallning.
Sen ar det nog sa att om man tittar pa argangar som ligger in ett relativt snavt spann sa ar ofta de argangar som anses "bra" dyrast. Knappast undantag.
På frågan om vem som ansvarar för produkterna i Beställningssortimentet svarar Systembolagets presschef:
"Dessa produkter ingår i beställningssortimentet, är alltså inte inköpta och provade av Systembolaget. Detta är en möjlighet att till våra kunder erbjuda produkter för beställning från svenska tillverkare och våra leverantörer."
Jag anser därför att det är en aning krystat att se BS som en del av Systembolagets egentliga sortiment, eftersom de inte tar något kvalitetsansvar för produkterna. Samtidigt vill man "räkna in" produkterna när man talar om för allmänheten om hur fantastiskt sortiment de anser sig ha. Man vill så att säga både ha kakan och äta upp den…
Jag gillar systemet. Behåll det. 🙂
Men snälla. Systembolaget har aldrig öppet, är svindyra, har uselt utbud, otrevlig personal och till råga på allt så är allt de säljer pissljummet. Tyvärr är de flesta svenskar för hjärntvättade och dumma för att inse detta. För de som har "erfarenhet av andra länder" är den begränsad till alkisladorna vid gränsen och turistorterna. (ledtråd: det är inte representativt)
Systembolaget har alltid öppet när jag går dit.
Australien var juh inte så trevligt, folk sprang och köpte dunakr med fulvin för att förfesta. Detta resulterade i, där jag studerade och jobbade, i att utbudet hos samtliga butiker bestod av 3 sorters öl, äckelvodka och massa fulvin,
Men men, vill man dricka fulsaker så kanske det funkar.
@Cornu Alla har inte dina "arbetstider". Alla har inte ett system nära hem och arbetsplats. Alla har inte tillgång till bil.
@Kommunaltjänstemannen det skulle självklart aldrig falla svenskar in att köpa dunkar med fulvin, fulöl och äckelvodka för att förfesta. Jag har bott i Sydney, Melbourne, Perth och Gold Coast och överallt fanns det gott om butiker med generiskt och specialiserat utbud i världsklass.
Gäller väl för banken också Cornucopia!
oppti, vem går till banken nu för tiden, och när, utan att ha bokat tid i förväg?
I skrivande stund
Ställningen
Ja, behåll monopolet! 136
Nej, avveckla monopolet! 50
Systembolagssyndromet, är ett psykologiskt tillstånd där alkoholkonsumenten blir fråntagen all vuxen värdighet – offren – utvecklar en relation till Systembolaget och tar parti för förövaren mot den fria marknaden. Detta kan vara ett uttryck för identifikation med förövaren. Ju mer energi man investerar i denna typ av förhållande till systembolaget, desto svårare får man att bryta sig loss.
Eller så kanske man bara … hål i hatten nu … tycker att systembolaget erbjuder bra saker, OK priser och är smidigt.
.. men det är mer sannolikt att Staten lägger hjärntvättsdroger i allt som säljs på bolaget som gör att man per automatik älskar monopol.
@Kommunaltjänstemannen
Du får tycka det. Men varför tvinga andra använda Systembolaget som inte tycker som du gör?
Det så kallade stockholmssyndromet…
Hur blev det i Sverige.
Får vinproducenter i ert land sälja sitt vin direkt till kund utan omvägen runt edert djupt älskade monopols med "hjälp"?
Det kallas "Stockholmssyndromet", eller "The Stockholm syndrome" i resten av världen. En av våra mer lyckosamma exporter tillsammans med "ombudsman" och "bokhyllan Billy".
Detta är verkligen en fråga där majoriteten i alla undersökningar (precis som i denna) gillar nuvarande ordning men majoriteten av de som hörs (kommenterar) är emot. Visar hur viktigt det är att inte bara lyssna på de som skriker mest.
Jupp. Frågan är icke-kontroversiell och speciellt så finns det inte någon haverist-svans på Internet. Alkoholisterna är helt enkelt inte organiserade.
Motsvarande gäller nog även invandring och drogliberalisering, men eftersom det finns sd-svansen och haschtomtarna, så kan man inte ställa frågor om dem. Då dyker det direkt upp länkar på de hjärnskadade haschtomtarnas och knarkarnas forum och så blir resultatet missvisande.
Och ja, hasch ger hjärnskador, personlighetsförändringar och i förlängningen upphov till psykiska sjukdomar. Forskningen är helt tydlig om man inte ägnar sig åt cherry-picking som haschtomtarna gör.
erikb, din majoritet gäller kanske i Sverige, men hur blir det om vi kollar på Europa eller världen för den delen? Länder med alkoholmonopol är betyligt färre än normalt fungerande länder.
Har inga konkreta belägg för detta men jag tror att en ansevärd mängd av de svenskar som likt mig inte står ut med att leva i Sverige (till stor del pga att det inte går att leva ett normalt liv där) helt enkelt flyttar och det därför blir en relativt högre andel hjärntvättade lagomiter kvar.
"Alkoholisterna är helt enkelt inte organiserade."
Ha ha det var roligaste frasen hitintills!
Vad menar du kgb35? AAA är väl i högsta grad organiserade, på gränsen till religiös sekt, eller?
Har lite svårt att se öppettiderna som ett stort problem när det finns många länder som har söndagsstängt för i stort sett alla butiker.
Öppettiderna är ett problem om man är alkoholist, och alltså hela tiden tömmer sitt förråd och inte klarar av att planera.
Hårddrar man det hela räcker det för mig att ICA har öppet en dag i veckan, liksom Systembolaget. Köpcentrena kan ha öppet en dag i månaden. Det duger för mig.
Lite mer skit kan du väl bre på va cornu? Eller tänker du leva upp till det och från och med idag handla endast fredag mellan 18-19? För du sa en timme tidigare. Eftersom människor inte har bil får du lämna den bakom dig oxå. Ja och ensamhushållen så din sambo eller whatever får du inte ha hjälp av. Inte grannar eller annat pack heller. Go for it… visa att du kan.
De som vill att Systembolaget skall ha söndagsöppet kan väl åka till Danmark och handla på söndagarna… =)
Klantade mig lite när jag trodde att jag skulle kunna handla i Puttgarden påväg hem. Hittade ingen butik som var öppen och då var det ändå en fredag… Visserligen 1 maj men det tänkte inte jag på. Scandlines Bordershop var dock öppen men det var också allt…
7trappor, för inte så länge sedan var Sverige stängt på söndagar av socialistreligiöst grumliga skäl. Men nu har religionen segrat och köptemplen är öppna en stor del av dygnet även på söndagar. Jag ser fram emot ett rejält uppsving för Mammon så att vi kan dygnetruntshoppa precis som i riktiga städer, och Stockholm, och kanske till och med Göteborg, kan blomma ut från den fula ankungen till en riktig svan.
Det är vad jag hör en ganska säker bedömning att nedläggning av systembolagets monopol försämrar folkhälsan. Det är en kostnad.
Vinsten är att det blir marginellt lättare att köpa alkohol.
Det är enligt min bedömning tillräckligt lätt att få tag i alkohol som det är idag. Livskvaliteten skulle inte öka signifikant om det blev ännu lättare. Därför är det okej.
Frågan är om de inte skulle börja sälja andra droger också? För att inte ge den branschen till kriminella och kanske kunna hjälpa några att skära ner en smula.
Nja. Finns inga övriga droger som inte ger stora skador på kropp och/eller hjärna, skador som vi får betala via vår allmänna sjukvård. Även hasch ger hjärnskador, personlighetsförändringar och efter längre brukande psykiska sjukdomar. Forskningen är tydlig, om man inte ägnar sig åt cherrypicking. Dock är hasch den perfekta drogen för myndigheterna att släppa fri, eftersom den vanligaste personlighetsförändringen blir likgiltlighet, dvs att man skiter i allt i olika omfattning, även familj, relationer, barn och vänner. Och speciellt vad myndigheterna håller på med…
Att marijuana släpps fri i USA kan ses som tidens tecken för att få folk att sluta bry sig om samhället och sin omvärld.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Cornu Tvärtom, dekriminalisering av cannabis leder till nettovinster för samhället precis överallt det implementeras och är ett tecken på att folk inser att det är dumt och omoraliskt att fortsätta det lönlösa kriget mot droger med allt vad det innebär. Men du kanske tycker det är bättre att miljoner människor världen över dödas, fängslas och får sina liv förstörda pga en växt.
Jag är ingen expert på området. Men om det är så att statligt monopol på alkohol gör att folk super mindre så kanske ett statligt monopol på andra droger också gör så att folk drogar mindre. Samt att de kriminella gängen inte får samma förutsättning att frodas.
Hittade en länk på temat:
http://www.svt.se/nyheter/varlden/skatteintakterna-for-cannabis-forsaljningen-over-forvantan
(blir förstås lite misstänksam när svt-nyheter låter så positiva…)
Isolering kan tydligen leda till hybris. Nu väljer jag att sätta ner foten och utbrista: Cornu, shut the fuck up!
Cornu… Likgiltigheten i samhället verkar ändå rätt hög. Jag undrar om lite hasch verkligen gör någon skillnad. Jag menar, nuförtiden är det ju i stort sett bara (de av dig kallade) folkhemsfundamentalisterna och de yrkespräktiga som orkar bli upprörda överhuvudtaget.
Regeringen kan t.ex. ljuga om vad som helst och komma undan (t.ex. försvaret). Jag påstår inte att hasch inte ger likgiltighet men det kan knappast vara den stora variabeln som förklarar den enorma likgiltigheten som redan råder.
Frcaster, du är ett troll. Du är alltså en kombination av sadist, machiavellier, narcissist eller psykopat. Antagligen är det drogerna.
Jag skriver inget om mitt privatliv, så du har inte en aning om "isolering". Om du tror att man är socialt isolerad bara för att man bor på landet, så är det nog du som är isolerad. Mentalt. Prova klinik.
Hoppas du nöjd med livet annars?
De kanske har hasch i dricksvattnet?
Har aldrig varit så oisolerad som efter det jag flyttade ut på landet. Ett rimligt lager av mat och brännevin gör att jag kan bli både full och mätt närhelst jag behagar.
Blev själv förvånad över hur fort och enkelt jag anpassade mig till "bristen" på tillgång till stadens lyxartiklar.
Skulle tom. kunna odla några plantor röka om det inte vore omoraliskt och dåligt ur säkerhetssynpunkt relaterat till jobbet. När/om jag blir gammal och lider av krämpor kommer pipan däremot gå varm.
Smutsen, ditt folkhälsoargument verkar lika tunt som en hinna av higgspartiklar på utflykt.Bara att inse att de flesta människor vill och behöver ha någon form av konstgjord avkoppling efter en slitsam vecka i mammons tjänst. Och det gäller inte bara människor. Även Älgar, elefanter och fåglar går lös på jästa frukter när de får chansen. Till och med lemurer går på knark när de tuggar på giftiga tusenfotingar så att ögonen blöder. Är det inte bättre att anpassa samhället efter människans natur än att försöka ändra människans natur, det kräver trots allt genmodifikation? Fast kommunister är ju inte kända för att tänka längre än ett steg, och bara om det är i rätt riktning.
@ Jaha Dåså: Tack
@medimixus: Varsågod.
Den som vill se lite bilder på en annan drog kan ju klicka på länken nedan som är Google Image Search och söka på djuret "krokodil"…
https://www.google.se/imghp
@Jaha Dåså. Jag är inte säker på att jag fattar vad du far efter i din respons, men med en praktisk syn på världen så rättar man sig efter vad som fungerar. Om monopol sparar lidande för många som ligger i marginalen utan att det sabbar speciellt mycket för andra så är det värt att bibehålla monopol.
Jag är inte kommunist, snarare pragmatiker. Tror inte många kommunister vet vad det innebär. Men, om det finns data på att folkhälsan blir lidande av att vi alla får anpassa vårt inköp av sprit till systembolagets öppettider så ändrar jag mig. Data från verkligheten är min guide, inte min fiende. Visa på vinsterna av friare sprit så är vi överens sedan. Om ditt enda argument är din egen bekvämlighet så kommer jag inte bli imponerad.
Gutår
/Smutsen
Smutsen, visst fungerar ett bipolärt monopol som har till uppgift att dels sälja så mycket som möjligt och samtidigt sälja så lite som möjligt. Din omsorg om andra människor är faktiskt rörande, och samtidigt skrämmande. Det värsta är snällismens diktatur där någon präktig person skall bestämma hur de andra skall leva. Du verkar vara just en sådan präktig person. Du har aldrig funderat på om man skall lämna till andra människor att ta ansvar för sig själva, eller vet du som pragmatiker bäst? Kraftiga inskränkningar för alla som sköter sig för att en minoritet missköter sig, eller vad är ditt argument egentligen?
Cornu har missförstått skillnaden mellan att följa Luther eller Påven. Det var Luther som menade att det är Guds val som gör att en människa blir frälst (enkel predestination), och med detta menade han att man inte kan tvinga Gud att frälsa en människa med gärningar, genom att skänka pengar eller genom en viljeakt. Katoliken å andra sidan måste ägna sig åt goda gärningar annars är det kört såvida inte man ångrar sig på riktigt (och det är där bikten kommer in i bilden). Gud ser naturligtvis igenom hycklaren och där hjälper ingen bikt i världen vilket mången syndare genom årtusenden lär ha blivit varse om…..
Nulli secundus
Otroligt intressant argument, men det saknas något. Låt mig tänka…nu kom jag på det:
Definiera Gud.
Jag gillar systemet med ett monopol.
Även aboteket borde behållits. Samt bilprovningen.
Telia oxå samt SJ och SAS. Samt vattenfall och SR/SVT.
Konsum och Gustavsberg.
Men så har jag inte så avvikande smak eller krav såhär en fredag.
Kanske kan vi sätta ihop ett konkurrerande svenskt lag i hockey oxå-för er som inte vill se monopol.
Enligt en sån här flummig handelsekonomisk argumentation i Marx anda borde många verksamheter vara monopol. Att monopolet finns beror naturligtvis mycket på den höga skatten. När moralismen får fästa i svenssons skalle så slutar det fungera.
Den stora privat- och svartimporten gör det hela irrelevant från någon slags hälsomoralistisk synvinkel. Knarket borde också vara lågbeskattat och säljas i affärerna. Vissa stryker med i varje system och det kan man inte göra något åt. Det är bara att minska transaktionskostnaderna och öka den handelsekonomiska effektiviteten. Alla jävla idioter får bara skylla sig själva.
Saken är väl den att alkoholskatten är permanent så priserna generellt skulle inte sjunka om ICA fick sälja. Möjligen skulle vi väl emellanåt få extrapris på det kattpiss som kallas Norrlands och av för mig okänd anledning tycks populärt i det här landet. I UK är (eller iaf var) det så att vid ett visst klockslag låstes alkoholen i butiken. Dvs, man fick inte köpa hela tiden som butikerna har öppet, det är inte alls omöjligt att svenska politiker skulle införa en liknande ordning här om monopolet avskaffades varvid tillgängligheten under dygnet inte alls nödvändigtvis skulle öka, med tanke på att det är svenska politiker inblandade i ekvationen är det inte alls otroligt att tiden för när alkoholhaltiga drycker får säljas istället inskränks. Vad gäller utbud kan det nog gå åt vilket håll som helst, visst, bor man på söders höjder lär det nog finnas små exklusiva butiker med rikligt utbud men en majoritet av sveriges befolkning gör inte det varvid det argumentet som bäst är tveeggat. Den enda uppenbara fördelen om vi bortser från rent ideologiska skäl är att vi antagligen skulle kunna köpa kall pilsner vilket egentligen bara spelar roll de där tre dagarna på sommaren när vi är lediga OCH det råkar vara fint väder och då bara om vi är för panka/snåla för att dricka vår öl på lokal.
Som frihetligt sinnad tycker jag förvisso rätt illa om det förmynderi systembolaget representerar och att det därför borde avskaffas. Som praktiskt sinnad och ställd inför det faktum att jag på gott och ont faktiskt bor i Sverige kan jag inte låta bli att föredra rådande ordning, vi vet vad vi har och erfarenheten säger att där svenska politiker blandas in åker all rim och reson ut. Risken att hamna ur askan i elden förefaller mig relativt stor.
För övrigt skulle ju knappast den Statoilmack som skulle sälja sprit klockan 22 på en lördagkväll göra det till Systemets priser. Snarare det dubbla. Mjölken kostar dubbelt på macken mot på ICA…
Sant.
Systembolaget är ett av de statliga bolag som lämpar sig ypperligt för en avreglering. Mycket märkligt att det inte genomförts mht nu förhärskande politiska dogmer. Att det för finsmakaren blir något dyrare och besvärligare håller jag för sant.
Eftersom man lyckats med att till stor del avreglera naturliga monopol så som järnväg/tåg och elmarknad borde systembolaget vara en ickefråga. Men det är kanske en fråga som vi svenskar bryr oss om på RIKTIGT. Att vi har långsiktighet, beredskap vad avser extrema händelser och balans vad avser elproduktionen i riket, vem bryr sig liksom?
Det är nog inte så märkligt att SB inte avreglerats. Borgkollektivet gillar nämligen inte superi och sprit. Kanske blir bättre i höst när Borgklonen Andersson tar rodret.
Det finns väl inte så mycket samhällsnytta i alkohol att vi behöver fri och obegränsad tillgång till det dygnet runt? Jag är rätt nöjd med bolaget. Öl finns ju redan i butiken och för egen del kan jag anpassa mig till när det är öppet. Jag tycker det kan vara en rätt vettig politik att hålla alkohol ifrån snabbköpen. På sikt är det säkert bättre för mig som gubbe om ungdomarna hålls ifrån skiten så länge och så effektivt som möjligt. Tror du mig inte så gå ut på puben en lönehelg i Aberdeen. Alkohol är sällan det yttersta måttet på livskvalitet.
Varit ut i Granite city några gånger och maken till korvfest har jag nog aldrig varit med om.
Sköna kvällar med välbyggda grabbar som är väl törstiga efter några veckor på oljeplattform.. 🙂
Jag ser dock inte riktigt kopplingen mellan statligt monopol på köp av alkohol i butik och välbetalda arbetare som super på krogen.
Utveckla referensen "Granite city".
Jag menar inte hederliga småpackade grovarbetare. Jag kommer ifrån sådan tradition. Jag syftar på ungdomarna som stupar över Buckfast och billigt gin och fulvin i gathörnen.
Berggrunden i området består av grå granit. Följaktligen byggdes alla hus av grå granit fram tills rätt nyligen, därav namnet. Graniten har förövrigt ett högt innehåll av glimmer vilket gör att husen blänker och glimmrar de få dagar om året solen skiner över Aberdeen (Skotland), rätt tjusigt faktiskt.
Tack, Ocke, uppskattar sådana småfakta, speciellt som det var svårgooglat. Vet aldrig när sådana trivialiteter passar i en bok eller ngt.
Ingen orsak. Silver city är ett annat smeknamn som används för Aberdeen, pga den blänkande graniten soliga dagar, vilka som sagt är få. Vilket som är det mest nyttjade kanske Mason kan hjälpa oss med?
Silver City finns i Nevada, strax utanför Carson City i norra delen.
Finns ju knappast bara en stad som kallas Silver City så att säga att den ligger i Nevada är inte korrekt
http://en.wikipedia.org/wiki/Silver_City
Tack Ocke.
Jag tycker personligen att monopol är förkastliga och svåra att ha medborgarinsyn i. Det är inte för min egen skull jag vill ha kvar monopolet utan för den framväxande generation som inte har någon vinning av att alkohol avdramatiseras och introduceras i det vardagliga livet. De flesta klarar ansvaret galant. Jag är skötsam men jag är ändå glad att polisen finns då många brott är alkoholrelaterade. Samhället vinner inget på att göra alkohol mer lättillgängligt. Jag har alltid trott att jag tillhört en kultur som dricker lite för mycket ute på Stureplan några gånger i veckan, men som sagt, en helkväll i Aberdeen eller Glasgow ger ett annat perspektiv. En nyliberal alkoholpolitik mitt i spritbältet kommet att göra de flesta av oss olyckliga på sikt.
Om jag förstår det hela rätt så skulle bolaget ha svårt att hålla nuvarande sortiment om livsmedelshandlarna fick sälja starkare alkoholvaror än folköl. Detta eftersom livmedelshandlarna främst skulle intressera sig av bulkvaror (ful- öl, vin och sprit). Således är uppfattningen den att fuldrickarna genom sämre tillgänglighet och högre pris skall subventionera findrickarnas dryckesvanor.
Jag vill gärna ha kvar monopolet.
Tror att detta är en aktör som tjänat på att vara i monopolställning.
Det säkerställer god kvalité på tjänsten.
Jag vill också gärna se systembolaget återförstatligat.
Ja så är det, monopol säkerställer god kvalité på tjänsten, i största allmänhet. Ett bra argument. Det finns dock vissa otroende som skulle önska en liten utläggning om varför det är bra. Men jag nöjer mig med att du tycker det, för du har säkert rätt då du refererar till "återförstatligat", för det vet vi ju är bra. Eller hur?
Trots att jag tror på en fri marknad så skulle jag personligen kunna köpa upplägget med Systembolaget om det vore så att det vore öppet dygnet runt eller iaf. väsentligt mycket generösare öppettider än nu. Här i Malmö har det hursomhelst rätt liten betydelse. Lätt och enkelt för den som vill ha båda världarna iom närheten till såväl Danmark och Tyskland.
När det gäller vilket öl som är godare än något annat (samma gäller förövrigt vin) så lovar jag att i ett blindtest skulle ett ytterst fåtal ens känna skillnaden. Det där med "fulöl" och "skitvin" brukar vara från förståsigpåare som skall leka finare i kanten än vad de (innerst inne vet själva) att de är. Brukar bli ännu mer patetiskt när det kommer till whiskey… Var på en vinprovning en gång med jobbet där han som ledde det hela demonstrerade detta faktum inte bara genom att få oss att pricka helt fel på viner vi såg. Nej då, på med ögonbindel och påfallande många kan inte ens skilja på vitt och rött vin!!
Korrekt, vet inte hur många ggr jag lurat en del vänner som är munskänkar och är sk. "experter", många ggr är de i fel världsdel 🙂
Systembolagets svagaste länk är bourbon-sortimentet. I skrivande stund finns det inte mer än 38 sorter, beställningssortimentet inräknat! Jämfört med det överdådiga maltwhisky-utbudet (1381 träffar) är det skandalöst dåligt. USA har hur mycket fin bourbon som helst som aldrig kommer över pölen bara för att Systembolaget har denna blinda fläck på kartan. Här finns det verkligen utrymme för förbättringar.
Nu har jag inte druckit på lite över 3 år (alkohol och jag går inte så bra ihop), men jag måste säga att systembolaget är awesome. Jag kan minnas 2 gånger jag gått in och inte hittat det jag köpt och det var specialvaror med 2 dagars leveranstid. Däremot i andra länder jag varit in för att handla, de har ett axplock öl, några vinare och starksprit. Sällan något utbud att hurra över.
Får jag bara en bäverhojt varje helg så är jag nöjd.
Jag förstår inte vad det är som är så bra med sortimentet i en vanlig Systembolagsbutik? Jag kollade snabbt upp vilka viner som erbjöds i min lokala butik i centrala Linköping (som väl i ett marknadssamhälle borde ha en hel del att erbjuda konsumenterna…).
Antalet röda Bourgone-viner över 150 kr: 2
Antalet röda Rhône-viner över 150 kr: 6
Antalet röda Piemonte-viner över 150 kr: 5
Antalet röda spanska viner över 150 kr: 5
På winefinder.se kan jag däremot (i denna prisklass) se 43 röda bourgogner och 55 röda viner från Spanien.
Exakt hur värnar Systembolaget om mig som faktiskt har ett seriöst intresse av vin? Beställningssortimentet finns visserligen, men det var något som de blev _tvingade_ att acceptera av EU (annars var det konkurrenshämmande, ansåg EU mycket riktigt). Och jag ser inte riktigt poängen med BS framför postorder…
Det var ungefar sa jag mindes System bolagets sortiment.
Min lokala butik (som inte ar sa "speciell"…) har pa vischan i USA har ca 1-2 hyllmeter med Piemonte varav ca 20 olika Barolo. (samtliga over 150 SEK ;-))Rhone viner: 3-4 hyllmeter.
Bourgogne och Bordeaux kanske 10-15 meter. full hojd pa hyllrona (ca 2m)
Det finns t.o.m en hel del goda Portugiska viner, Duoro etc vilka annars brukar vara lite svarhittade har pa landet.
Var i Linköping ligger winefinder.se?
Ett par av mina vinkännarvänner menar att Systembolaget inte har bra nog vinsortiment för deras smak, därför menar de att man borde avskaffa systembolaget, få ett stort utbud av billig fylla på mackarna, få ett försämrat och fördyrat utbud av bättre vin. öl och sprit på de allra flesta håll och i bästa fall få en riktigt bra vinhandlare i Stockholm. Dessa vänner är givetvis rent allmänt väldigt nyliberala. SJälv är jag stark systembolags och alkoholmonopolskramare, men jag skulle gärna se att Systembolaget öppnade ett par toppbutiker i Stockholm och eventuellt Göteborg och Uppsala med uppgift att hålla Vin, Sprit respektive ölsortiment i världsklass och att därtill bidra till ett utökat beställningssortiment.
Systembolaget är idag inte perfekt, men det erbjuder en service och ett utbud som de flesta invånarna i de flesta andra länder bara kan drömma om, samtidigt som artonåriga mackbiträden slipper belastningen att avgöra om Kalle kula är för full för att få köpa en flaska fulvodka på väg hem för att spöa flickvännen på fredagkvällen.
Tror att Systemet i Nordstan i Göteborg är en "toppbutik" när det gäller vin och har en massa verkligt svindyra viner ständigt inne i en speciell avdelning.
"artonåriga mackbiträden slipper belastningen att avgöra om Kalle kula är för full för att få köpa en flaska fulvodka på väg hem för att spöa flickvännen på fredagkvällen." – väl formulerat.
Simon, du och Cornu går långt med tokig moralism. Har ni inte hört talas verkligheten? Eller är det hybris? Jag sätter aldrig min fot i ett Systembolag och det gör inte Kalle Kula heller. Mitt behov inom alkohol finns på det fria marknaden inom smuggel. Det kostar drygt hälften. Kalle Kula handlar absolut inte på en mack och betalar 3 gånger mer än på marknaden. Ett syfte med Systembolaget verkar vara att subventionera dryga moraliserande knäppskallar i vinkännarbranschen.
Förstår inte vad ni gnäller på mackarna för. Det finns faktiskt helt drickbar T-sprit där, bara man lär sig hantera kräkmedlet.
Korrigerar ett allvarligt missförstånd; "yngre" årgångar ska inte vara billigare än "äldre". Däremot ska bättre årgångar vara dyrare än sämre. Vanlig missuppfattning där bland amatörer.
Rörande priser trodde jag också att det var billigt på Systemet – till jag flyttade utomlands. Då insåg jag att Systemet är billigt på viner från 500 SEK ca. Mellan ett par hundralappar och femhundra kan man hitta samma pris, under ett par hundra kan man det inte, annat än undantagsfall.
Hela iden att man ska avgöra åt alla via en omröstning eller några representanter är märklig. Gillar ni Systembolaget så klart ni ska få handla där. Men vi andra som inte vill ha det borde ha rätt att konkurrera eller välja andra alternativ. Ni tar er friheten att bestämma över oss andra för att ni är i majoritet idag, men vem vet, kanske en dag att ni är minoritet och blir överkörda av andra.
Om jag vill brygga mitt eget öl på min egen gård skickar staten sina våldsmän på mig och tar ifrån mig mina pengar för att upprätthålla "lagen". Så ser statens rättvisa ut. Jävla gansters är vad de är.
Systembolaget fungerar enligt precis samma logik, staten kommer förstöra och bestraffa alla som ägnar sig åt det frivilliga utbytet av varor och tjänster. Det är möjligt att en och annan kan vinna på systembolaget. Men den vinsten är byggd på våld och förtryck och övergrepp. Men det bryr väl inte ni er om när ni njuter av vad skit ni nu sörplar i er?
Du får brygga öl. Du får bara inte sälja den direkt till privatperson, men du får konsumera den i hushållet. Samma som för mig m hemslakt.
@Martin
Har jag aldrig märkt att de brukar göra…
Så fort du gör något utanför löntagarrollen märker du hur fyllt med regler, påbud och skatter landet är. Det är därför företagsamheten och landet dör. När såg du en kleine Imbiss senast i Sverige?
Härligt du kommre ut som monopolkramare! Du är helt fel ute courny (men inte helt). Gå in åå winesearcher och bilda dig eb egen uppfattning. Många viner har ingen motsvarighet i Europa som finns i Sverige (anpassade och gjorda enkom för Sverige. Sverige älskar BiB), kronan gör till viss del viner (amerikanska framförallt) relativt billiga men viner från 100 kr plus hittar du sågott som alltid billigare från Europa inkl frakt och skatt. Sovjetbolaget är som alla andra monopol alltid ineffektiva.
Tilläggas kan göras att för en vinare för femtiofem spänn är drygt hälften skatt och sovjetbolagets fasta pålägg. Vad det innebär för kvaliteten i fladkan kan nog vem som helst förstå. Om man är någotsånär nykter dvs.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Frågan är helt felaktigt ställd. Frågan som man bör ställa sig: har jag rätt att vara min egen person, driva min egen rörelse, sälja eller distribuera alkoholhaltiga drycker utan att andra lägger näsan i blöt. Om svaret är "Nej" så har jag också förlorat något fundamentalt, min rätt att göra det jag tycker är viktigt, min passion, och i slutändan rätten till mitt liv. Istället anser man att jag förtjänar kontroll och övervakning, endast i egenskap av att vara en människa ibland oss.
Då jag har varit i utlandet emellanåt har jag noterat att det är rätt trevligt att stanna på en vingård och provsmaka och eventuellt köpa samt köra vidare. Ja, just smaka betyder just det, inte att bälga i sig som en vanlig Fredag, i Sverige.
Det var väl lite väl magstarkt att jämföra med priser i en av världens dyraste städer? Mer rättvist vore väl att jämföra med priser på viner hos tex Carrefour i Grodarike?
Oj vilket stort antal kommentarer. Man märker vilja ämnen som är viktigast 😉
Själv handlade jag på systemet idag. Har redan konsumerat produkterna lite 🙂
Vin dricker väl bara kärringar? Det jag själv föredrar kostar mindre än hälften i Tyskland. Känns fantastiskt hur det kan vara kostnadseffektivare att köra ned svensk starköl till Tyskland och sälja till svenska kunder istället för att köpa det på gröna skylten. Samma sak med dom flesta spritsorter.
Man förstår att svensken i allmänhet har ett komplicerat förhållande till alkohol när 4 – 5 fyllor kostar mindre än hälften så mycket i Tyskland som hemma. Det kostar ju en liten slant att fara till Rostock och "fynda" också. 4 starköl på bolaget = 60 kronor. 4 starköl i Rostock 12 kronor. Men det är väl som de säger; att resa är att dö en smula….
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tycker systembolaget är bra. Sprit är en drog som man ska respekt för, och även om man själv dricker lite så räddar öppettiderna ibland en god vän från att dricka starköl istället för folköl.
Har inte läst alla kommentarer men kan nämna att i Quebec i Kanada så finns det gamla systembolaget kvar parallellt med vanlig butiksförsäljning. Det fungerar och är mycket uppskattat. SAQ, Societe alcohol de Quebec, http://www.saq.com/content/SAQ/fr.html
Enkel forskning visar vilka extremt höga marginaler de har på det svenska Systembolaget. Priser på öl kan lätt jämföras eftersom fabrikat och varumärken är få och verksamheten liknar den i vanliga livsmedelsaffärer. Punktskatten på öl med en alkoholhalt över 2,8 procent är 1,66 kr per liter och procent alkohol. Moms tillkommer med 25 procent. Punktskatten har varit detta sedan 2008.
Det billigaste av Systembolagets starköl (500 ml med alkoholhalt 5,2 procent från Carlsberg och Åbro) kostar 10,30 kr. För själva varan exkl. moms och pant är det 3,92 kr. Detta är inga speciella varumärken och det är billigt för att vara på Systembolaget. De stora varumärkena och volymerna ligger alla på 11,30 kr, alltså exakt 1 kr mer. Företagen konkurrerar uppenbart inte med priset. Sedan finns det naturligtvis mycket annat mindre säljande som är dyrare.
COOP i Stockholm säljer Tingsryd 6-pack folköl 2,8 procent 500 ml (Spendrups) för 3,33 kr inkl. 12 procent moms. Det som är billigt i handeln för 2,97 kr kan då jämföras med Systembolagets lägsta pris 3,92 kr. Skillnaden i produktionskostnad rör sig om tioöringar. Alkoholskatten ger små kostnader inom lagring och svínn. Det går förvisso att köpa en enda burk på Systembolaget. Det är ändå en stor skillnad för att vara en sån här volymprodukt.
I Tyskland dit svenskar vallfärdar och köper på bland annat Calles kostar 330 ml Norrlands Guld och Spendrups exkl. tysk ölpunktskatt och moms 19 procent cirka 2,10 kr. På Systembolaget får man för detta och många andra märken med en alkoholhalt omkring 5,0 procent betala cirka 9 kr. Exkl. skatterna är det hela cirka 5,50 kr, betydligt mer än det dubbla jämfört med i Tyskland. Nu måste man köpa hela plattor i Tyskland. Å andra sidan är det en betydande transport från Sverige som lagts ner. Den svenska livsmedelshandeln är känd för ineffektivitet och höga påslag och därför skiljer det nog mindre på folkölet.
Kanske bryggerierna har högre påslag på den svenska försäljningen av den bristande konkurrensen. Priset på deras volymprodukter är ju också exakt samma. Uppenbart har de gjort upp detta på något informellt sätt för att göra mer pengar.
Systembolaget har en liten vinst och det har även andra aktörer som Calles, livsmedelshandlare och transportföretag. Systembolagets verksamhet är bara ineffektiv. Ölet och säkert även spriten subventionerar det dyra vinet, som har en mycket liten volym. Den förre sossebyråkraten som är gift med den förre statsministern och var chef för spektaklet i 10 år säger bara det vad det är frågan om.
Många alkoholister har inget hemma och de lär sig inte att hantera saken. Alkoholism och missbruk torde därför minska med en avreglerad försäljning av alkohol med lägre punktskatt som i exempelvis Danmark. Samtidigt ökar nog den totala förbrukningen. Det är bara att konstatera hur det set ut i andra länder. Svensken är naturligtvis inte genetiskt speciellt annorlunda.
En legalisering av narkotikan får liknande effekter. Mängden missbruk och sådana skador skulle minska betydligt. Brottsligheten skulle minska betydligt eftersom det nu är förbudet och det är den absolut största fördelen. Narkotikan skulle ta marknadsandelar från alkoholen. Knarket är som regel bättre än alkoholen berusningstekniskt. På grund av höga kilopriser och stöldbegärlighet kanske allt inte kan säljas i livsmedelshandeln.
På lång sikt med en rimligt beskattad narkotika kan bättre droger utvecklas. Mot detta står den lokalpatriotiske fåraherden i Marks kommun och fårket, en stor bunt moraliserande dårar.
@Urban Persson
Har du någon källa på att skillnaden i produktionskostnad för "lättöl" och starköl bara skiljer sig tioöringar? Ha i åtanke att många (större) tillverkare tillämpar high-gravity brewing (eller på lekmannasvenska spär ut ölet till önskad styrka).
Tillägg: för övrigt så får jag inte samma siffra som du, jag får det till 3:61kr för starkölen.
FYI: Skatten på öl är numera 1,78 – man får ju utgå från att den öl som säljs på bolaget är belagd med aktuella skatter.
Du har rätt om ölskatten, den höjdes ju vid årsskiftet. Så det ger ditt pris på Systembolaget, 3,61 kr.
Alkoholhalten har liten betydelse för kostnaden. Förpackning och emballage kostar ungefär lika mycket som innehållet. Sedan tillkommer, hantering, transporter, marknadsföring och vinst. Själva ölet i burken som SÄLJS av Calles i Tyskland för 2,10 kr kanske kostar 40 öre att tillverka och för en stor burk 60 öre. På den senare kanske skillnaden av alkoholhalten till folköl ger 15 öre. I så fall kostar alkoholen per liter 15 öre x 100/(5,2-2,8) = 6,24 kr, vilket är rimligt. Kanske är det bara 5-10 öre. Processen är i stort sett lika, lite mer råvaror åtgår, kan antas.
Så man kan nog säga att Systembolaget tar 1 kr för mycket exkl. moms för sitt absolut billigaste öl jämfört med handlarna i Tyskland. Kanske en del av detta tas av bryggerierna av den dåliga konkurrensen, så alla tjänar på karusellen. Då stämmer det ganska bra med det tidigare folkölsexemplet.
http://brookstonbeerbulletin.com/production-margins-cost-breakdowns-for-large-breweries/
Jag var på Lidl och handlade och såg att de säljer Nobelaner folköl 500 ml 2,8 procent för 2,79 exkl. moms, vilket är 18 öre billigare än på KF. Svenskarna får i varje fall betala 1 kr inkl. moms mer för en burk öl genom Systembolaget.