700
Gårdagens börs gav oss ett nytt årshögsta hos OMXS30, men Stockholmsbörsens storbolagindex är fortfarande inte tillbaka till IT-bubblans nivåer. Månadscharten ligger nu på samma nivå som i september år 2000. Eller för den delen februari år 2000, månaden före toppen.
Månadschart OMXS30. |
Frågan är nu om det är dags för den maniska sista fasen i uppgången, vilket kan ge en angenäm börsuppgång under våren, som sedan stämmer rätt väl med att konjunkturbarometern eventuellt kommer signalera om att det är dags att gå ur framåt sommaren.
12 kommentarer
Börsen bör jämföras med BNP i löpande priser. BNP år 2000 var 2265 mdr, medan BNP 2013 kommer landa över 3600 mdr, dvs ungefär 60% upp. Jämfört med ekonomins storlek så är alltså företagens värdering väldigt mycket lägre idag än år 2000.
Det har också skett en förskjutning mot onoterade aktier.
Vid millennieskiftet fanns det
… noterade värda 4.1 TSEK, onoterade värda 2.3 TSEK
idag finns det:
… noterade värda 6.7 TSEK, onoterade värda 9.9 TSEK
Totalt sett har aktierna gått upp c:a 160%.
Penningmängden (M3) gått upp c:a 127%.
Fastighetspriserna har gått upp c:a 130%.
Företagens omsättning har gått upp c:a 87%.
Företagens vinst har gått upp c:a 125%.
Kan jämföras med lönerna som är upp 51%. Men givetvis är det en reallöneökning eftersom real "deflaterad" BNP/capita bara ökat 24%.
Eller KPI som gått upp 21%. Bland annat har Internet m.m. bredband raderat ut hela uppgången i bostadspriser. Enligt kvalitetsjusterat KPI. Se http://elato.se/imgdump/se_cpi_attribution.png
När man kommer till onoterade så uppkommer ju frågan hur man värderar dessa. Med tanke på att någon har bemödat sig att värdera (en masse) dessa så antar jag att man tittar på bolagens egna kapital. Någonstans där bör man ju också leta efter rätt index att jämföra börsen med (bolagens lönsamhet, tillväxt, bolagens egna kapital, ränta osv).
Björn, här är det snurrigt. Diagrammen ”elato” är fina och du har haft dom med tidigare. Ett var väldigt intressant med BNP och löner som följde varandra. Men de saknar axlar och annat förklarade. När jag googlar på elato och diverse så hittar jag inget. Står TSEK för amerikansk trillion och svensk biljon? Jag har svårt att tro att de onoterade aktierna är värde så mycket. Företag äger varandra och det minskar det egentliga värdet. Kan du länka dina uppgifter så att de blir klarare?
T är SI-prefixet tera och SEK är ISO-koden för svenska kronor, biljon alltså.
Onoterade aktier är enligt konto FL5120 (aktier, ej noterade), alla sektorer (S0) mot alla sektorer (S0), i finansräkenskaperna, mer exakt 9906787 MSEK 2013k3.
Beskrivning: "I samband med Finansräkenskapernas publicering av andra kvartalet 2013 har ett antal revideringar i tidserien införts tillbaka till och med första kvartalet 2002.
Enligt det Europeiska Nationalräkenskapssystemet 1995, ENS 95 ska innehav i onoterade aktier redovisas till marknadsvärde. Tidigare har Finansräkenskaperna publicerat innehav i onoterade aktier till bokfört värde och hushållen har helt saknat innehav. I samband med publiceringen av andra kvartalet 2013 har en marknadsvärdering av onoterade aktier, enligt en modell från Eurostat, införts. Med hjälp av denna modell har svenska icke-finansiella företag som inte är noterade marknadsvärderats i förhållande till noterade bolag inom samma bransch. Undantag för marknadsvärderingen enligt denna metod har gjorts för den offentliga sektorn.
En beräkning av hushållens innehav i onoterade aktier har också genomförts. Denna beräkning bygger på information om hushållens mottagna utdelningar i onoterade aktiebolag i förhållande till totala utdelningar för onoterade aktiebolag. Även en mer detaljerad uppdelning av innehav av onoterade aktier har införts. För till exempel banker så kan man nu se vad dessa äger i onoterade bostadsinstitut, tidigare så redovisades alla finansiella onoterade innehav ihop. Alla dessa revideringar har gjorts för hela tidserien tillbaka till första kvartalet 2002."
Dina siffror från SCB och finansräkenskaperna visar inte någon värdeförskjutning mot onoterade aktier. Den extremt höga siffran för onoterade företag 2013 inkluderar så kallade kreditmarknadsföretag, som lånar ut pengar till bland annat svenskarnas bostäder och ingår i bankerna. Det är inga riktiga företag. Förändringen mellan åren domineras nog av detta.
De små och medelstora onoterade företagen omsätter mycket pengar och har många anställda. Men deras värde är obetydligt. Ett fåtal stora onoterade företag typ Vattenfall och LKAB har ett högt värde men det är ändå lite jämfört med börsen. Det här landet har alltid varit extremt toppstyrt och orienterat runt stora företag. Alla börsens företag (OMXSPI) och de 30 största (OMXS30) toppade på samma nivå hösten 2007 och under de sista veckorna. Jag har inte studerat värdena. De riktiga onoterade företagens värdeandel har nog inte heller ändrats mycket under åren.
De noterade och onoterade riktiga företagens reala värde per capita är på väg ner sedan år 2000. Verksamheten blir dessutom allt mer orienterad runt finansföretag, strykning av varandras skjortor och så vidare. Betalningsviljan styrs allt mindre av framtida vinster och det ska vara snabba pengar. De som exempelvis köper Aktiebolaget Volvo har inte längre fantasier om att deras bilar någonsin kommer att framföras på andra planeter. Det blir allt mer luft i siffrorna och när bubblan spricker så kollapsar samhället. Tillförseln från utlandet upphör. Komplexiteten faller brutalt. Folket svälter ihjäl. Detta kommer att gå väldigt fort, speciellt i det här landet.
Det vore intressant att närmare studera de riktiga företagens värde och först och främst börslistornas värde här och utomlands. Mycket av detta är svårt att hitta på nätet och speciellt i tydliga och intressanta sammanställningar. Den stora massan vill inte veta när den svälter ihjäl. Därför finns det en så kallas finanskris. De statligt anställda inom statistiken gör allt för att dölja saken.
När blir det läge att köpa guld montro? trots guldets bubbel värdering idag, så borde väl en krasch ala 2000 driva upp guldpriset rätt så snabbt?
Börsen speglar utvecklingen väl. Investerarna känner sällan till kollapsen. Men deras kollektiva beslut avslöjar dom. Här kan man verkligen extrapolera.
Sedan toppen 2007 har det varit en ökad befolkning och inflation och när detta räknas in har den svenska börsen fallit cirka 25 procent. Industriproduktionen och alla investeringar i samhället har minskat ungefär lika mycket. Det investeras förvisso mer i utbildning. Men den blir ändå bara sämre. Låga räntor gör aktier förhållandevis intressant jämfört med obligationer. Företagen kan låna billigt och det kanske ökar vinsten och värdet den vägen. Bolagsskatten har sänkts. Vinsten som andel av BNP har ökat.
Till slut är det fysiken som är herre. En eventuell börsuppgång från nu är bara inflation. Utan något trixande med siffrorna kanske börsvärdet halveras vart tionde år. De flesta kommer nog 2030 att inse att kollapsen inte är så långt bort. Då är börsen i så fall värd 12,5 procent av den absoluta toppnoteringen år 2000, när naturresurserna utvinning hade högst produktivitet. Om det fanns ett index över allmän dumhet, psykiska störningar och vidskepelse så skulle det nog visa samma sak.
En bra placering kanske vore Telia och med maximal hävstång. Den som är modig belånar kåken. Utdelningen är cirka 5 procent och den höjs kanske till våren. Inflationen äter upp lånen. Detta är något av det sista företaget som klappar ihop. Mycket annat kan undvaras lättare. Utan kommunikationer kommer något som liknar stenåldern.
Tittar man på google trends så hade "peak oil" sin intressepeak år 2005. 2009 var det nere på 16% av toppvärdet och nu 2014 är det nere på 6%. Det verkar som att ditt ihärdiga predikande inte ger resultat?
Folk tror och tycker hit och dit så mycket och det är inget som man ska bry sig om.
Globalt och med värden i USD är det ungefär som på stockholmsbörsen. För ett totalt sammanhang måste inflation, befolkningsökning och låga räntor läggas till och då är allt fallande. Allt fler ska dela på kakan och den blir mindre och mindre.
http://econintersect.com/images/2013/12/91844886stock-market-global-capitalization.JPG
I Kina är det verkligen illa. Börsen i Shanghai har nominellt fallit 65 procent. Landet är också kraftigt överbefolkat. Börsen faller lite vare år. Den kinesiska myrstacken med sina strävsamma myror kommer att byggas ut i imponerande takt med naturlig dopning från marken till slutet.
http://www.financialsense.com/sites/default/files/users/u3089/images/2014/ssec-8-jan-2014.jpg
Kolla in mitt blankningscase om ni funderar på att gå kort.
http://aktieblogn.blogspot.se/