1.1K
Medan Schibsted/SvD avråder alla från att dämpa bostadsmarknaden genom att amortera rapporterar TT att svenskarna är sämst på att amortera i Norden. I kontrast mot svenskens 140 år för de 40% som amorterar på sina bostadslån med belåningsgrad under 75% ligger t ex finländarnas amorteringstakt på 17 – 18 år. (TT)
Veckans fråga blir hur mycket du amorterar på ditt bostadslån. Inte i årstakt, utan per månad.
26 kommentarer
Kanske hade varit intressantare ifall man fått svara i hur många procent man amorterar på ett år istället. Ett av de vanligaste alternativen är 2tkr-5tkr vilket innebär 1.2-3milj på 50 år – det kan ju vara så att det vanligaste är att man har ett lån på ett par miljoner och därav svaret.
Jag skulle vilja se typ alternativet "amorterar inget till banken men lägger undan på ett avskilt konto, endast att använda till bostaden"
@gotitallfromyou
Skulle du inte även villja se alternativet "2000 – 5000 SEK i månaden, men jag sparar även pengar att lägga på en thailandresa"? Eller varför inte "Jag hyr, men jag äger vovve och volvo"?
Jag ser noll poäng med att amortera till banken när jag kan lägs de pengarna på ett räntebärande konto. Mycket mer frihet och jag kan närsomhelst gör en engångsamortering med hela summan om jag skulle behöva.
Sparande som görs med avsikten att betala av lånet, är förvisso bättre än ingen amortering alls, men är ingen amortering.
Men det hade varit bra med ett sådant alternativ också,
Vi amorterar månatligen så mycket som SHB tillåter oss att göra, vilket över ett år inte för överstiga 10% av totala lånebeloppet.
@Frihetsförnimmelse
Har ni bundit lånen eller har du glömt läsa avtalet?
Personligen skulle jag hellre låta smutsiga skolopendrar krypa in i alla mina kroppsöppningar än stå i skuld till nån Dressmanfjolla från Usurias surkuks-stinkande helveteskryptor.
🙂
Du skräder inte orden.
Jag kommer att amortera när ränteavdraget försvinner och/eller räntan hamnar på 6% eller så. Tills dess sparar jag istället.
Även med ränteavdraget inräknat så är det svårt att få en säker avkastning på sparat kapital som gör det lönsamt att avstå amortering,
Problemet är ju att vid en ev. kris så riskerar man att förlora mycket av sitt sparade kapital samtidigt som skulden är lika stor.
Men jag vet de som jobbar på bank och har extremt fördelaktiga lån, där de mer eller mindre helt riskfritt har 1-2% avkastning efter betald ränta, på lånade pengar.
Ränteavdraget påverkar inte huruvida avkastningen på sparandet gör det lönsamt eller inte – isht ifall man inte har betydande risk i sparandet.
amorterar inget alls faktiskt, men kommer slanta av hela lånet nästa år, då lånet redan från början var tänkt som ett kort lån på 1.5 år så tyckte jag inte att ngn amorteringsplan var värt besväret. (Dessutom blev lånet också lägre, då jag belastar mitt nuvarande kassaflöde rätt hårt för att minimera lånebehovet, så just nu finns inte något enormt utrymme för amorteringar ändå.)
Men hade jag lånat på längre sikt, så hade jag haft en amorteringsplan.
Vi har 2,5 MSEK i lån, amorterar 5000. Ska spara tills vi har ca 150 tusen på sparkontot. Då blir det nog att höja amortering till 7-10000 kr
Mitt bostadslån har en amorteringstakt så att det är färdigamorterat lagom tills att jag har tänkt att gå i pension.
Det tyckte jag gav en rimlig balans i både nuvarande och framtida ekonomi.
Själv är man 22år bor i Skellefteå är inne på sista året av studierna. Har nyss köpt en bostadsrätt på 56 kvm i ett mycket bra läge kontant för 475 000. Har även aktier för 200 000kr.
Alternativet till att köpa lägenhet var att hyra för ungeför 6000kr i månaden, nu har jag en hyra på 3200kr
I en hyres hade jag haft en hyreskostnad på 33600kr mer per år.
För att det skulle vara lönsamt hade jag varit tvungen att ha en avkastning på 7% per år på mina 475 000 (33600/475000)
För mig var valet självklart att köpa en bostadsrätt sen får du prata hur mycket du vill om bostadsbubblor, tackar att man bor i Skellefteå!
@Per
Skulle vara kul att se säljarens min när man lastar upp pengarna på bordet;)
Och jo, jag antar att du betalade med bankväxel eller liknande och inte egentligen kontant (utan bara utan att ta lån).
Du köper väl inte en bostadsrätt, eller?
vad anser du att du äger?
Har 75% av lånesumman på sparkonto. Det är nämligen snart dags att köpa hus och som entreprenör är det inte lika lätt att få som tidigare då jag var anställd.
Bättre då att "spara lånet" och använda det på huset istället för att amortera ner och inte kunna öka det senare. Särskilt om man har nästan samma sparränta som låneränta!
Offtopic:
Cornu, du skrev angående säkra tillgångar i dagens vansinniga samhälle för nåt inlägg sedan.
Har din senaste syn (som jag läst) angående guld ändrats? http://www.tavex.se/?main=133
Sist skrev du att du inte såg nån botten på guld"krashen". Tror du fortfarande det kommer fortsätta rasa eller bör det vända? Din personliga åsikt bara.
När du amorterar så förbättrar du ju panten för banken. Det finns det ingen anledning att göra. Du kan normalt sett placera pengarna med insättningsgaranti (jaja..) till samma ränta som du lånar för.
Om djävulen kommer (t.ex. euron) och vi får räntor som 1992 finns då möjligheten kvar att INTE betala pengarna till banken utan istället släppa huset som då ändå blivit värdelöst…
Ok få se nu, hur mycket har du tänkt dig att ett värdelöst hus ska minska din kvarstående skuld till banken?
Som du vet vi bor som sagt inte i vissa av USAs delstater
Inte alls. Skulden är omöjlig att bli av med vad du än gör i ovanstående scenario. Så här kan man iallafall köpa en icke-utmätningsbar bostad, vapen och konserver för att överleva i ett postapokalyptiskt Sverige 😉
@Björn
Har du inte hört talas om att amortera? När du betalat av skulden har du blivit av med skulden – det är ingen omöjlighet, det finns gott om folk (inte någonstans i närheten av en majoritet, men ändå) som lyckats med det.
Och som sagt att om du inte betalar din skuld så kvarstår den – sen kan man ju hålla på och se till att man inte har några utmätningsbara tillgångar eller inkomster om man nu tycker det är något att se fram emot.
Har du inte hört talas om att läsa? Om vi nu skall vara spydiga.
"Skulden är omöjlig att bli av med vad du än gör i ovanstående scenario". Alltså räntor som 1992 års räntor vilket är över 30% på 3 månaders.
Det finns ju en antal mellanlägen mellan total katastrof och vardag. Om du har t.ex. en miljon på ett konto istället för en miljon amorterad så har du en mycket bättre position hur som helst.
@Björn
Anledningen till att man hamnar där kan ju vara att man låter bli att amortera (alternativt bygga upp sitt kapital på annat sätt).
I vilket fall som helst så är det ju ganska troligt att du åker på att använda de miljoner kronorna som du har på banken för att betala på ditt lån ifall det blir dags för utmätning.
För övrigt så är panten inget annat än förtur till pantsatta egendomen – att bygga upp ditt kapital innebär i vilket fall som helst att du bättrar på bankens säkerhet (förvisso olika mycket). Det är ju inte bara den pantsatta egendomen som utgör säkerhet utan egentligen all utmätbar egendom och lön (även om man som sagt inte har något företräde till icke-pantsatt egendom).
Blir konsekvensen då att man skall "supa upp" sina pengar för att man inte skall bättra på bankens säkerhet? Isf bäddar man ju för det scenario du målar upp.