Regeringen har gett Boverket i uppdrag att titta på om det är möjligt att öka storleken på de bygglovsfria sk friggebodarna från nuvarande 15 m2 till 20 m2. (Bonnier/DN/TT) Det skulle göra det ännu enklare att uppföra en andra bostad på en villatomt.
Förra året skrev jag lite om möjligheten att uppföra en studentbostad i form av en friggebod och hyra ut och det finns även en del examensarbeten som tittar på hur en bostad på 15 m2 (ytterväggarnas yta, bostadsytan blir lägre) kan utformas.
Med 20 m2 blir det hela betydligt enklare och kan rent av bli riktigt bra. Det finns naturligtvis inget som hindrar att man höjer gränsen till 20 m2. Med kraven om 4.5 m till andra byggnader eller tomtgräns, så kommer kanske något färre villatomter passa för en fullstor friggebod, men det är inget skäl till att man inte ska kunna öka storleken till 20 m2.
20 m2 duger för övrigt också till en carport, rent av ett väldigt litet garage, som därmed kan uppföras bygglovsfritt.
En del kommuner verkar dock kräva bygglov om man ska dra in vatten och avlopp till en friggebod, vilket gör att det svårare att bygga en andra bostad på tomten. Däremot finns det ingen anledning att kommunen ska behöva känna till att man dragit in vatten och avlopp och det är inget som syns utvändigt. Det är tillåtet att dra vatten och avlopp på sin tomt, t ex för en vattenslang etc. Lämpligen gör man det först och har en vattenpost för vattenslangen, med tillhörande avlopp om man t ex ska tvätta trädgårdsredskap. Sedan uppför man friggeboden på samma plats ett halvår senare. Antagligen bryter det mot något regelverk ändå, och kommunerna vill ju ha sina upp till 150 000:- SEK för ett bygglov, trots att man kan bygga en sådan här friggebod, med matlagning och badrum för runt 100 000:- SEK.
Så varför är bygglovsfritt viktigt? Bland annat så slipper man ta fram konstruktionsritningar, tomtritning, få lantmätaren att sätta ut huset inför bygget, kvalitetsansvarig konsult som kostar 50 000:- SEK för att skriva på ett papper och delta i några formella möten, besiktning, energideklarationer mm mm. Ni vet allt det där som samhället hittat på för att hindra att folk tar makten över sina liv i egna händer, bromsa utveckling och maximera kostnaderna för enkla saker.
Bara bygg, inget tjafs.
Nej, alla ungdomar vill inte bo på mammas och pappas tomt som första egna bostad. Men om alternativet är att skuldsätta sig eller föräldrarna för 1 – 2 MSEK, så ter sig 1 – 2 veckors eget arbete och 100 000 – 200 000:- i kapitalkostnad attraktivt.
18 kommentarer
Hur är det med bygglov ute på landet?
Utanför detaljplanelagt område?
Fritt fram i anslutning till befintlig gård har jag fått för mig.
Nja. Ekonomibyggnader för jordens och skogens behov är fritt fram.
Vad gäller bostad gäller generellt, varierar mellan olika kommuner, 40% eller 40 m2 bygglovsfri utbyggnad av bostaden, alternativt motsvarande komplementbyggnad, som den såg ut före år 19xx.
Sedan gäller alltid att förändringar av bostaden utanför detaljplan är bygglovsfria, t ex slipper man betala kommunen 10 000-tals kronor för att få ta upp ett nytt fönster, och slipper göra nya ritningar på huset, också för tusenlappar för samma ändamål.
"Vad gäller bostad gäller generellt, varierar mellan olika kommuner, 40% eller 40 m2 bygglovsfri utbyggnad av bostaden, alternativt motsvarande komplementbyggnad, som den såg ut före år 19xx. " – gäller utanför detaljplan.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Rent juridiskt så finns det ingen exakt gräns för storleken den bygglovsbefriade åtgärden på "en liten" tillbyggnaden eller komplementbyggnaden utanför detaljplanelagt området. Egentligen ska man gör en bedömning från plats till plats och tillbyggnaden eller komplementbyggnaden ska vara underordnad befintligt bebyggelse.
Sen när det gäller friggebod så krävs det idag 4,5 meter till tomtgräns och att friggeboden ska placeras enligt den exakta principen "i omedelbar närhet" av huvudbyggnaden. Minst 4,5 meter gäller inte mot annan byggnad utan bara mot gräns.
Sen så är det få som vet att friggeboden kräver bygglov om den placeras närmare allmän plats (gata, park och även annan mark som allmänheten kan förväntas ha tillträde till) än 4,5 meter. Man kan placera friggeboden närmare gräns än 4,5 meter om grannen medger detta, gäller dock inte mot allmän plats och kommunens (tekniska kontorets) tillstånd räcker inte heller.
Mycket intressant. Dock verkar kommunerna (via SKL antar jag?) sätta 40 m2 eller 40% som gräns. Vill man slåss mot SKL:s samlade jurister så blir det nog dyrare än att bygga ut mer än 40 m2 utan bygglov.
Problemet är att också 40 kvm kan vara för mycket om grannen anmäler tillbyggnaden för svartbygge och överklagar.
Tyvärr så hittar kommunerna på sina egna regler och krav som privatpersoner drar sig för att överklaga då rättsprocesserna tar väldigt lång tid. Sen så är det få som kan lagen tillräckligt bra för att kunna bedöma när kommunen har gått för långt.
Det är väldigt tråkigt att om man vill bygga ett hus åt sig själv och sin familj på sin egen mark med egna pengar så skall kommunpiraterna komma och plundra bankkontot och bestämma hur det får gå till. Gissningsvis ligger Sverige på sista plats i världen även i kategorin skatter/avgifter/mutor vid husbyggen.
I tätorterna så finns det många som drabbas av byggen på granntomterna eller i annan känd miljö.
Något som irriterat mig är att man får bygglov men inget krav på hur länge bygget får pågå. De stora tält som ofta sätts upp kring bygget numera är väldigt fula och dominerande i en stadsmiljö.
En annan detalj är belysning som stör. Fula rödgula ljus som helt påverkar en miljöbild under stor del av året.
@Oppti
När bygglov beviljats så är väl kravet att bygget ska påbörjas inom 2 år och avslutas inom 5 år, har jag för mig.
@oppti
Problematiken kan nog lösas på ett smidigare sätt. Kraven gäller tydligen även utanför tättbebyggt område. Dessutom behöver du väl inte bygglov för vare sig stora tält eller störande belysning?
Hur är det föresten med grannarnas synpunkter? Hur lätt väger dessa t.ex? Om berörda grannar är med på noterna borde det egentligen inte vara några problem.
Om man inte vill drabbas av grannar och av att dom lever sina liv så kan man ju förslagsvis flytta ut i skogen.
@Björn
Det märkliga är dock som sagt att man ändå inte får bygga som man vill – trots att det rimligen inte kan vara någon annan som har ont av det. Hade det varit så att det bara var grannarnas synpunkter som var avgörande så hade man nog kunnat göra det smidigare.
Nja, om du skall dra in vatten och avlopp så krävs nog alltid bygglov. (jag har genom livet bara varit i kontakt med kommuner som kräver det). Skälet är ju kort och gott att man skall kunna dimensionera försörjningen av vatten och bortledning av avlopp. Om det skulle bli anarki och "alla" drog avlopp/vatten så skulle helt plötsligt de som bort lite lägre nere på gatan bli hyfsat upprörda när det allt för ofta kommer upp skit i deras system….
I de fallen handlar det alltså om att man vill förstå för hur många människor fastigheten besitter. En eller två hushåll osv.
Titta t ex på bostadsområden planerade och byggda på 60/70-tal. Då hade alla familjer högst en bil om ens det. Då planerades parkering och storlek på garage efter det. Nu har alla två bilar och alla hantverkare har även firmabilen hemma så parkeringarna fullständigt svämmar över. Det samma gäller många parhus/kedjehus områden, där byggnadsplanen för området ofta begränsar att max 60% av fastigheterna får byggas ut. Återigen ett dimensioneringsproblem. Eller vald begränsning.
Min erfarenhet är att många kommuner trots allt är ganska pragmatiska. Dock så verkar den nya lättnaden kring kraven på bygglov mm gå i helt fel riktning. Vi kan förvänta oss fler strandnära lägen, fler fastigheter på lägsta punkten nära vatten osv.. Så försäkringsmarknaden kommer ändra sig kraftigt de närmaste åren…
Att kommunen kan kräva bygglov för en friggebod om man drar in vatten och avlopp har jag svårt att tro. Står inte i lagen iaf, så fråga kommunen vart de har fått det ifrån! Sen kanske kommunen kan kräva en anslutningsavgift till, men det har inte med bygglov att göra.
@Cornu
Dock faller ju iden med en carport att den normalt står i anslutning till huset (faller på kravet på minst 4.5m från närmaste byggnad).
Det här är bara ett av många sätt att blåsa upp bubblan än mer. Urholkning av strandskyddet är ett annat. Att bygga är dock bättre än att konsumera resor eller kortvariga prylar.
Är det inte väl så bra att tillåta lite högre takhöjd, så att det går att få till ett anständigt sovloft?