De långa räntorna har stigit krafigt i veckan, tillsammans med en fortsatt återhämtning i guldpriset. Samtidigt är dollarkursen mot svenska kronor stabil.
Svenska korta räntor har inte rört sig speciellt mycket under veckan, även om de stigit.
![]() |
Veckochart amerikansk 10-årig
statsobligations ränta. |
Desto större rörelser syns i de långa räntorna, inte bara för svenska statsobligationer, som därmed faller i värde och sänker räntefonderna, utan även för bostadsobligationerna. Tioåringen steg 19.9 punkter, dvs nästan 0.2 procentenheter. Även 5- och 7-åringarna hade fått höjd ränta med nästan 0.2 procentenheter. Anders Borgs reformutrymme och valfläsk krymper snabbt ihop i den här takten, när staten kommer drabbas av höjda räntor på förnyad upplåning relativt tidigare.
Störst uppgång hittade man dock i bolåneräntorna. 5-åriga bolåneobligationer steg med 21 punkter, eller 0.21 procentenheter, medan 2-åringen steg beskedliga 9.5 punkter.
![]() |
Veckochart guldpris i
USD per troy ounce |
Den amerikanska 10-åringen är nu uppe på 2.82%.
Dollar har varit i stort sett oförändrad under veckan, vilket gör att guldpriset även stiger i svenska kronor. I dollar fortsatte guldpriset den största och längsta upprekylen sedan nuvarande prisfall inleddes förra hösten och stängde veckan på 1376.30 USD per troy ounce.
![]() |
Veckochart guld i SEK per gram |
För oss svenskar som bryr oss om priser i svenska kronor och gillar metersystemet stängde veckan därmed över 287:- SEK per gram.
Väldigt få bryr sig förstås om guldprisets utveckling. Det viktiga för de allra flesta är räntorna. Än så länge har inte de allt mer populära och mycket billiga korta rörliga bolåneräntorna påverkats, men tidsfönstret där man kunde låsa in räntan lågt på fem år verkar gå mot sitt slut.
Vad jag sett har inga svenska bolånebanker höjt sina 5-årsräntor än, trots en uppgång på 21 punkter i veckan. Men vi kan nog räkna med höjda räntor nästa vecka. All utlåning finansieras som bekant med inlåning eller upplåning och av bankens bolånemarginal på nya låsta lån försvann nu 0.21 procentenheter i veckan.
Återstår då de korta rörliga räntorna. STIBOR-räntorna steg mycket marginellt i veckan, runt en punkt, men steg likväl. Rörelsen är dock så liten att bankerna knappast kommer höja de rörliga räntorna så länge det finns fler torskar att fiska i bolåneträsket.
Men räkna med fortsatt stigande marknadsräntor framöver. Vad som är fascinerande är att även guldpriset följer med uppåt denna vända.
3 kommentarer
De korta amerikanska räntorna har inte rört sig speciellt mycket, så det är inte konstigt att STIBOR står tämligen still.
Att långa räntorna stiger i USA är för att PIMCO och andra som ligger på obligationer säljer av en del. Dvs tillgången på marknaden ökar och då går priset ned.
Men finansmarknaden är global och vi påverkas i Sverige också. Så för den som vill ha ett bundet lån hade det antagligen varit en bra ide att springa och binda så fort Ben började mumla om att reducera obligationsköpen i framtiden.
Apropå guldet är värdet gentemot dollarn inget att bry sig om innan den stora kraschen. Det är i kommande finansiellt katasrofläge som guldraketen lyfter mot oanade höjder. Före katastrofen gäller det bara att köpa på sig så mycket som möjligt.
Såvida det inte är tjurfällan vi ser nu och det är en bubbla trots allt?