Jag har fått en bunt mail om varför jag inte är med i Schibsted/SvD:s lista över hur mycket den svenska författareliten tjänar. Svaret är enkelt. Jag tillhör inte författareliten och en förutsättning för att hängas ut i media är att man har ett aktiebolag att hänga ut, då media generellt inte hänger ut privatpersoners inkomster.
Skärmdump från Boktoppen |
Visserligen ligger Midsommargryning på Litteraturmagazinets topplista Boktoppen, som sammanställer över 300 bokhandlare och varuhus, inklusive e-böcker och onlinebutikerna, fortfarande plats #19 i juni, efter #20 i maj och #19 i april. Listan är inte uppdaterad för juli än.
Men det innebär ändå bara att Midsommargryning antagligen bara sålt runt 10 000 exemplar än så länge. Jag har inte fått någon avrapportering för juni och juli på grund av semestertider, men givet trender så bör Midsommargrynings försäljning passerat 10 000 och Midvintermörker 20 000 sedan start vid det här laget. Detta är inga författarelitsiffror. Författareliten säljer 100 000-tals böcker och inkomsterna kommer speciellt från utlandsförsäljning. Man säljer som bekant betydligt fler böcker i 80 miljoner folkrika Tyskland än i 9.5 miljoner folkfattiga Sverige och jag har ingen utlandsrepresentation än. Det krävs också mer än två böcker för att bli elit.
Plats #20 på bloggtoppens
lista över proffsbloggar. Nästa mål är att personligen bli större än Veckorevyn.com |
Jag tillhör definitivt inte kändiseliten, utan är på min höjd en pseudokändis. Visserligen händer det att läsare som ser mig på stan kommer fram och vill spontanhälsa, men likväl pseudo. Kändis är man om man finns i Aftonbladet upprepade gånger eller är med i nöjessammanhang i TV enligt gängse definition.
Återstår då bloggeliten? Även hos Bloggtoppen ligger jag ungefär som på Boktoppen, dvs på plats #20. Visserligen är trenden stigande, då jag gått från säg #30 till #20 på ett år och från #25 till #20 över sommaren.
Men för att klassas som elit så måste man bli som dom andra. (Popkulturell referens) Alltså ha ett aktiebolag.
Så länge jag inte har ett aktiebolag, utan håller sig till enskild firma kommer ni aldrig få se en artikel om “så mycket tjänar Cornucopia” hos DI.se etc.
Media hänger inte ut privatpersoners inkomster. En enskild firma (eng self employed) är ju rent juridiskt en privatperson som är ett företag, med samma organisationsnummer som personnummer. Att hänga ut en enskild firmas inkomster är alltså att hänga ut en privatperson och, även bortsett från viss mediaetik, omfattas även av PUL när det gäller generell publicering på Internet. Däremot är det fritt fram att både hänga ut uppgifter och rent av förtala aktiebolag i Sverige, vilket man inte får göra med privatpersoner – och dit räknas alltså enskilda firmor.
Media hänger alltså inte ut vare sig Göran Perssons, Blondinbellas eller författarelitens privata inkomster. Schibsted skriver om vinsterna i författarelitens aktiebolag. Naturligtvis kan man anta att den privata inkomsten är ungefär samma som aktiebolagets lönekostnader, rensat för pensionsavsättningar och arbetsgivaravgifter, även om man t ex kanske har sin respektive sängpartner som “anställd” i bolaget av skatteskäl, och i vissa fall kan ha assistenter anställda.
Så länge man som författare inte har någon utlandsrepresentation så finns det få anledningar till att ha författandet i ett aktiebolag, om man nu inte tillhör den handfull författare som säljer 100 000+ böcker inom Sverige. Dessa har med all sannolikhet utlandsrepresentation också, men jag vet författare som kör på egen firma även vid utlandsrepresentation. Dock inte författareliten likt Göran Rosenberg, Sara Bergmark Elfgren eller Mats Strandberg.
Aktiebolag är först relevant om man tjänar mer pengar än man behöver för att (över)leva. Vilket jag alltså inte gör, jag har bara sålt säg 30 000 böcker på 2.5 år. En siffra som förekommer är att man behöver sälja 20 000 böcker om året för att kunna leva på det, men jag tror siffran behöver vara högre än så.
Men tack till alla som undrat varför jag inte är med i författareliten. Det var snällt, men fel.
10 kommentarer
"media generellt inte hänger ut privatpersoners inkomster"
Är det sant? Bägge aftonblaskorna brukar regelbundet ha löpsedlar av typen "De som tjänar bäst (läs: de vars barn det kan löna sig att kidnappa) i Vasastan/Södermalm/Söderort/…"
Bakom paywall-skydd dock eller på papper. Inte i fritt tillgängliga artiklar på Internet.
Sedan får du komma ihåg att privatpersoner med hög inkomst inte tillhör mediasfären, vilket kändisar och författare gör, så behandlingen är lite annorlunda. Vill Aftonbladet få intervjuer med kändisen vid senare tillfälle så drar Aftonbladet gränsen vid bolaget. Samma med DI och Göran Persson.
Information om vad folk tjänar är väl fortfarande offentlig handling och kan beställas från diverse firmor som Ratsit, så man behöver inte förlita sig på tidningar om man vill kidnappa någons barn.
Hur går det med den internationella karriären?
Har kontaktat agenter. Fått positiva svar, men inget bestämt än. De vill gärna ha manuset på bok #3.
Inte för att jag är rasist, men jag ser dig nog som toppbloggare då de andra på listan är ytlig skit.
Deppa inte, din kändiskarriär har ju precis startat. Först när du blir erbjuden att vara med i lekprogram på TV är du rikig kändiselit. 🙂 Att vara med i t.ex. Let's Dance kan vara ett stort steg i kändiskarriären, så det kanske är bäst att du börjar träna redan nu.
+1 bok till. Gillar din blogg, ska prova dina böcker!
Dagens I-lands problem:
http://bohuslaningen.se/nyheter/bohuslandal/1.2284222-solen-sken-och-fabriken-stangde-nu-ar-strosslet-slut
Ett bevis för hur känsligt vårat komplexa samhälle är med livsmedles produktion.