Professor Hans Lind vid KTH, som tidigt var ute och varnade för en bostadsbubbla och att priserna skulle krascha, gör nu avbön hos Schibsted/Aftonbladet och hävdar att vi inte har en bostadsbubbla. Problemet är bara att han för fram felaktiga, eller bedrägligt vinklade uppgifter, och därmed faller rimligtvis hela argumentationen.
Hur många i BLK torskar dit
och blir BLT vid olika prisfall Källa: FI |
Lind hänvisar till Finansinspektionens obligatoriska rapport om den svenska bolånemarknaden, och säger bland annat följande:
“De flesta klarar dessutom av om värdet på deras bostad skulle sjunka med 20 procent.”
Ja, Hans, de flesta klarar också av om värdet på deras bostad skulle sjunka med 1%. Men de flesta klarar inte av 30%. 52% klarar inte ett fall i bostadspriserna med 30%.
Vilket för oss över till Hans Linds definition av “de flesta”. Faller bostadspriserna Hans Linds 20% så torskar 32% dit, vilket alltså inte är “de flesta”. De flesta definieras som 68%. Det är väl kul att bara nästan var tredje bolånekund åker dit!
Genomsnittlig belåningsgrad
i olika regioner i Sverige och för olika typer av objekt. Bostadsrätter är högre belånade än Linds husinnehavare. Källa: FI |
Man kan då fråga sig varför Hans Lind väljer att fokusera på att priserna bara ska falla 20%? Kanske för att det stämmer överens med den bild han vill förmedla idag, dvs att det inte existerar några som helst problem?
Hushåll med mer än 76% i belåningsgrad
Källa: FI |
Lind tycker också att “den genomsnittlige husinnehavaren är inte speciellt belånad”.
Men käre Hans, det är inte den genomsnittlige hushinnehavaren som kommer torska dit. Det är initialt de som inte är genomsnittliga som åker dit, och många har inte köpt hus, utan bostadsrätt, vars belåningsgrader du missar att nämna och dessutom inte räknar med den dolda skulden man har via bostadsrättsföreningen.
Redan idag har 7% av bolåntagarna i Storstockholm över 85% i belåningsgrad. Malmö ligger på 10.1% och utanför storstäderna har 13.5% mer än 85% i belåningsgrad. Hela 31.3% av bolåntagarna i Malmö har 76 – 85% i belåningsgrad och 41.4% har alltså 76% eller högre i belåningsgrad. Detta beror på att priserna har fallit rätt ordentligt i Malmö och med det skickas belåningsgraden upp rätt snabbt. Det visar också vart vi är på väg när priserna börjar falla även i Göteborg och Stockholm. 33.5% av stockholms bolåntagare har 76% eller högre belåningsgrad.
Villaprisindex 1975-2012.
För övriga län se tidigare inlägg. |
Lind avfärdar också bostadsbubblan med att priserna stått stilla sedan 2008. Det kan iofs diskuteras – på en del håll, likt Malmö, Skåne och med allt mer spridning ut i Blekinge, södra Småland och södra Halland, så faller priserna. På andra håll har de stigit, men Hans Lind kommer väl därmed fram till att i medel har priserna inte stigit sedan 2008. Men förklara det för de som drabbas när priserna faller där de bor? Ingen lever i medel.
Tvärt om var 2012 det första året sedan 1992 som villapriserna föll i Sverige enligt SCB, vilket direkt säger emot att priserna inte stigit sedan 2008. Se graf ute till höger över Linds stillastående villapriser sedan 2008. Inte ens med detta fall är priserna tillbaka till 2008.
Samtidigt är det riktiga underliggande problemet större än någonsin. De svenska hushållens skulder är på rekordnivåer i förhållande till BNP. Kom ihåg att bostadslånen i statistiken inte inkluderar blancolånen på bostäder, utan bara hypotekslån.
Hade folk varit skuldfria kunde väl bostadspriserna gå precis hur som helst, det hade inte spelat någon större roll. Men svenskarna är mer skuldsatta än någonsin förr och där är Linds älskade medel inte intressant. Lind yrar också om svenska hushålls tillgångar, men som bekant är dessa extremt snedfördelade och en stor del av medelklassen har knappt en månadslön i sparkapital när man inte tittar på illikvida tillgångar som bostaden eller pensionskapital. Vad medel är spelar ingen roll när fördelningen inte är jämn, professor Hans Lind. Möjligen kan medianen spela viss roll som indikator. I slutändan kommer ett drabbat hushåll skita fullständigt i att Hans Lind förklarar att de i medel klarar sig utmärkt. Och 54% riskerar drabbas om bostadspriserna faller beskedliga 30%. Men visst, under 90-talskrisen var det väl bara ca 10% av hushållen som det gick riktigt illa för, så egentligen fanns det ingen 90-talskris, då de flesta klarade sig. I medel.
Finansinspektionen har också gjort några stresstester, där svenska hushåll klarar sig “i medel”. Precis som alla cypriotiska banker klarade EU:s stresstester bör tilläggas. För hos Finansinspektionen kan bara en sak inträffa åt gången – stigande räntor, arbetslöshet eller fallande bostadspriser. Att vi t ex kan få se en kombination av dessa samtidigt kan inte ske enligt FI och alltså klarar sig svensken i Hans Linds “medel”. Trots allt klarar sig som värst ca 52% inte i enskilda fall av FI:s stresstest och alltså klarar sig tydligen “de flesta”. Men vad händer om vi får fallande bostadspriser och arbetslöshet och de utländska finansiärerna av svenska bolån vill ha högre räntor för att kompensera för den ökade kraschrisken?
Skulle du kliva ombord på ett flygplan om det var 32% risk att det kraschade? Trots allt klarar sig ju “de flesta”?
Vad ska man kalla någon som enbart bryr sig om medelvärden? Medelbegåvning? I medel har ju Hans Lind 100 i IQ som alla oss andra, så något mer kan vi kanske inte begära?
Siffrorna om belåningsgrader gäller nya bostadslån 2012 och kommer från Finansinspektionen. Det finns inga siffror på hur illa det ser ut för tidigare köpare, inklusive de som använt bostaden som bankomat. I regioner där priserna fallit, t ex Malmö och Skåne, bör läget vara ännu sämre för tidigare bolåntagare som köpte på toppen och/eller på den tiden man fick ta 100% eller mer i bostadslån. Nya bostadslån inkluderar för övrigt den majoritet som flyttar och redan har en bostadskarriär i ryggen.
Endast en minoritet är förstagångsköpare och siffrorna är alltså relevanta som indikator för hela bolånekollektivet.
58 kommentarer
Kan det inte vara så att "någon" ringt honom och sagt "vi behöver litet support"….
(Annars så sitter ditt jobb löst…)
Så funkar det ju på de flesta andra ställen..
Det skulle ju vara en konspirationsteori.
Att alliansens nya lagar om fri(are) uthyrning i andra hand i princip till 100% baserade sig på Hans Linds tidigiare idéer, och att han alltså varit konsulterad långt in på finansdepartementet, är naturligtvis en slump i detta sammanhang.
Kanske behöver man också beakta Lind´s eviga trumpetande för marknadshyror. Detta sitter ju som en smäck hos merparten av (M)allians-företrädarna, även om de flesta av dem av taktiska skäl påstår något annat.
I tillägg så vore det intressant att få veta ifall det finns "sponsorer" till hans professur, alt till hela institutionen. Vilka är dessa, i så fall ? Follow the money…
Allt för vanligt att ekonomer som uttalar sig i media använder förenklade medelvärde, alltså att de aggregerar statistik så att komplexa saker bekvämt kan sammanfattas med en enda siffra. Jag är säker på att de i branschen (bygg, mäkling) ignorerar det där och använderbetydligt mer indelad prisinformation och kvalificerad information. Det är komplext, svåröverskådligt, snabbt föränderligt och osäkert. Men sådan är verkligheten, en skog blir inte en öken bara för att man antar det för att det blir enklare att räkna träden då.
Vi har en bubbla därför att räntan länge har varit för låg. Alltså lägre än Wicksells "naturliga ränta", den ränta som vi hade haft på en oreglerad finansmarknad för lånande och sparande. Då vet vi rent logiskt att folk har lånat mer och bjudit upp priserna mer. Detta ovanpå alla andra faktorer som påverkar bostadspriserna upp och ned. Vi vet detta utan att behöva använda någon statistik, även om sån kan hjälpa till att uppskatta bubblans storlek och kanske även hjälpa till att tajma en krasch.
Cornu,
Risken i denna bolånetragedi blir väl långt mycket högre eftersom dessa BLT i BF har ett ömsesidigt beroendeskap i med deras föreningar? E.g. om 10% av hushållen i en BF slutar betala avgifter m.m. kommer de andra 90% fortfarande betala hela notan. Följdaktligen, om 50% fallerar kommer den andra halvan behöva betala dubbelt upp därsom hela pyramiden bör falla?
Personligen tror jag katalysatorn i den pysande bubblans eruption blir fritidshusen, när de pressade storstadborna tvinga likvidera sina ofta högt belånade fritidshus för att ta fram lite cash. Därsom detta blir norm kommer vi fort se försäljningar på fritidshus med negativt eget kapital och att bankerna ej får betalt sina utstående fordringar varpå hela karusellen tar eld. Welcome to the circus.
Frågan är således egentligen, vad skapar ett sannolikt margin call på hushållen idag..?
R
Detta är en risk när värdet på bostadsrätten är väldigt låg, t ex 3 gånger månadsavgiften eller liknande.
Säg att en bostadsrätt är värd 400.000 och avgiften ligger på 5000 i månaden och personen som äger bostadsrätten slutar betala avgiften. Efter någon månad har bostadsrättsföreningen rätt att be kronofogden att tvångsförsälja lägenheten.
Sköts allt rätt så har bostadsrättsföreningen första-tjing på pengarna som kommer in före bankerna (om det finns några pantbrev på lägenheten). Blir det några pengar över efter att först bostadsrättsföreningen fått sitt och sedan bankerna så går dessa pengar till bostadsrättsinnehavaren.
Är bostadsrätten värd 30.000 och avgiften ligger på 7.000 – ja då kan det bli problem.
Är bostadsrätten värd 500.000 – 1.500.000 kr och avgiften ligger på 7.000 är det inget problem.
Risken är som sagt i bostadsrätter som kostar väldigt lite i förhållande till avgiften – då kan bostadsrättsinnehavaren "lämna in nyckeln" så att säga.
Fritidshus är som du ser, Unknown, mindre hårt belånade i medel än bostadsrätter, som dessutom har skulder i föreningen.
Värst är det dock antagligen för fritidshusbostadsrätter – jmf tidigare artikel om utvecklingen i Åre, som talar för 40-70% prisfall på fritidshusbostadsrätter…
Denna lilla bostadskrash på 30 % nedgång du skriver om. Kan man vänta sig att den kommer (som i Danmark) ta 5 år eller kan den gå mkt snabbare?
Det är ju som du skrivit förut att om priserna går ned så väljer många att bo kvar och försöka senare med försäljning så bostadsmarknaden tar ju lång tid att krasha till skillnad från aktier.
Vill själv in i bostadsmarknaden när priserna i huvudstaden blivit lite generösare men att vänta 5 år på 30% nedgång känns inte så skoj
Kan ta längre än så, kanske upp till 8-10 år, men även kortare. Brukar skriva 3-8 år.
Från när fallet väl börjat. För villor ser det ut som det börjat enligt SCB, men lägenheter fortsätter uppåt.
Man kan tänka på scenaria som kan utlösa ett boprisfall:
– Staten kan inte betala sinalån så statsobligationernas ränta stiger och driver upp även bolåneräntor (ungefär som Grekland). Ingen risk i Sverige dock tack vare låg statsskuld.
– Bankernas tillgångar blir värdelösa och tvingas betala/kräva hög riskränta vilket driver upp bolåneräntan (ungefär som Cypern). Det kan drabba våra svenska storbanker som är högt belånade och högt exponerade utomlands. Men vår stat har som sagt låneutrymme att "rädda" dem hyfsat. Detta var vi nära för några år sen.
– Bostadsköpare här känner sig oroliga p.g.a. dramatisk utveckling utomlands och avvaktar till efterfrågeminskningen fått ned priserna, även om räntan förblir låg.
@Kapitalist
Skillnaden med med euroområdet är att statens finanser och bolåneräntorna inte är så direkt kopplade pga fria rörligheten och valutasamarbetet. Pga att lån sker i samma valuta och lån kan tas av godtycklig bank så har man samma bolåneräntor i hela euroområdet – bolånen i grekland kan alltså ha varit mycket låga trots problemen för grekiska staten att låna.
Hans Lind, ja han tänker säkert objektivt och kritiskt…
Hur många gånger har man inte sett honom raljera med akademiskt mumbojumbo i SNS med flera forum. Den mannen har forskat om bubbelindikatorer inom bostadsmarknader i många år nu, han om någon borde kunna yttra sig i klartext om läget. Men som någon skrev har ovan, han har nog mycket att förlora på att säga annat.
Hela debatten har grova likheter med Kejsarens nya kläder.
Som all annan svensk forskning så kommer det pengar från näringslivet bara läsa publikationerna så ser man var pengarna till Hasses lön kommer ifrån.
http://www.kth.se/abe/om-skolan/organisation/inst/2.12511/avd/byfa/publikationer/svenska-uppsatser-och-rapporter-1.19797
Det brukar i princip krävas 10% bidrag från näringslivet och därefter kommer 90% från forskningsstiftelser. Och det skapar ett klimat där näringslivet ställer kraven men betalar en bråkdel.
Fick min lägenhet värderad -20% från inköpet 2007 här i malmö. Jag kan klara det vid en försäljning men då finns inga pengar kvar till ny insats. Game over?
Oroa dig inte Myran, enligt Hans Lind klarar sig "de flesta" "i medel", så dina problem är icke existerande. Egentligen finns du inte alls.
Seriöst så är det väl lämpligt att börja amortera hårt så att du har pengar över till ny insats vid försäljning. Annars får du, likt många fick göra på 90-talet, bo kvar betydligt längre än du tänkt dig och hoppas att du aldrig behöver prata med banken.
Dessutom kan priserna i Malmö mycket väl fortsätta nedåt.
Alla nya butiksgallerior i Malmö kan inte vara ett gott tecken. Mobilia, Emporium, och Entré är väl bara ett par år gammalt. En klassisk bubbelindikator.
Just nu sparar jag på högräntekonto med högre ränta än lånen, jag kan inte se att det skulle vara sämre om det inte finns något skattetekniskt skäl som jag har missat?
Ja , utbyggnaden av köpcentrum är rent bisarr. Ren kannibalisering av kunderna. De som inte är helt nyöppnade bygger ut just nu, helt ohållbart.
Berätta det för cypriotiska låntagare som sparade i cypriotiska banker istället för att amortera på sina lån…
Det är saldot på ditt konto som staten konfiskerar, de skriver inte ner dina skulder.
Och i den mån du får ett anspråk på konkursboet så hamnar du i kön efter skuldens storlek…
Helt sant, man får dra lite lärdom av läget.
lite OT men det hade varit intressant med ett inlägg om kronans utveckling mot euron. Hur stark krona kan Borg acceptera?
Vore intressant att se om vi har en växande trend, jag upplever det så, att man tar över föräldrar eller farföräldrars hus till förmånligare priser pga. nuvarande höga nivåer och svårighet att finansiera förstagångsköpet.
Är vanligt bland näringsfastigheter men det känns som det sprider sig ner till mer vanliga objekt i takt med att bubblan växt.
Har flera vänner som övertog föräldrars eller andra nära släktingars hus på 80 och 90 talen, så jag vet inte om det är så ovanligt egentligen.
"52% klarar inte ett fall i bostadspriserna med 30%."
Jäkligt märkligt påstående. Om bostadspriserna faller med 30% så påverkas inte min månadskostnad ett dugg. För alla de som inte vill sälja eller köpa är bostadspriserna helt ointressanta.
Den risk som finns på bostadsmarknaden är utbredd arbetslöshet. Då och endast då finns verkliga risker för att folk inte "klarar" det.
Om priserna faller så borde bankerna kräva högre ränta eftersom risken för förlust på lånet blir större. Om inte annat för att bankernas finansiering försvåras när de utländska utlånarna till bankerna uppfattar risken ökar. Så du kan drabbas när lånen ska läggas om nästa gång. Och är lånet större än bankens värdering av bostaden så kan det vara svårt att få lägga om hela lånebeloppet. Dessutom borde folk minska sin konsumtion när deras förmögenhet minskar, och kanske tvingas amortera mer för att få lägga om lån som löper ut eller t.o.m. slippa bankens tvångsförsäljning. Detta minskar den ekonomiska aktiviteten i samhället med fler uppsägningar, frysta löner, konkurser, vilka kanske kan drabba dig, eller ditt aktiesparande inklusive pensionsbromsen.
Vill tillägga att jag tror att staten kommer att gå emellan så att folk inte vräks även om bostadspriset faller långt under belåningen. Men det kräver ju en politisk process och med ett stor SD som bojkottas och en trilskande sosse-vänster kan det bli väldigt märkliga åtgärder man kommer överens om. Vidare löser det inte problemet att flytta omkring Svarte Petter mellan BLT, banker, skattebetalare. Vi ser ju i EU hur svårt de har att komma överens och alla särintressen drar åt var sitt håll.
Så, den bästa försäkringen mot prisras är helt enkelt att känna en mäklare som kan ljuga ihop några "unika" anledningar till att just ditt hus skulle vara högre värderat än lånen?
Verkar som en bra födkrok nu när det är överetablering på marknaden, för övrigt. Man kanske kan få en fantasivärdering mot en lämplig avgift?
Det är nog inte så enkelt. Banken använder nog en simpel regressionsmodell som tar hänsyn till läge och andra parametrars som de har säker data om. Dessutom anlitar de väl egna värderare för ett hembesök.
Den har funnits eviga obligationer, lån som aldrig återbetalas, som inte har något förfallodatum och "läggas om". S.k. consol bonds. Man betalar bara den årliga en gång för alla avtalade räntan. Det kanske skulle funka med fastigheten som säkerhet, markbiten finns ju alltid kvar.
banken lär kräva högre amorteringar om du hamnar på minus EK eller i varje fall har de den rätten!
Banken har inget intresse av att bråka med skötsamma bolånekunder.
För mig saknar det här snacket proportioner och förankring i hur bostadsbubblor har hanterats runt om i världen i övrigt.
Jo, det har banken eftersom lån till bostäder utan täckning (lägre värde än lånets storlek) kostar mycket kapitaltäckning. Det är inte den sortens lån en bank vill ligga ute med. Som tur är så är bostadslånen i Sverige personliga så det är bara att låta en mer solid köpare ta över huset och de (tidigare) ägarna betala av restskulden på 10 år.
Se på Danmark, bankerna är inte "schyssta" mot de som är under vattnet. Tvärtom, dags att amortera då!. Eller England, "casha upp eller byt bank, vi vill inte ha dig som kund i nuläget" när lån skall läggas om. Trist om man inte får lån någon annanstans…
Jeppen, har du hört talas om subprime?
Hans Lind har det verkligen inte lätt.
I mina ögon är bobubblan obestridlig, sitter själv i en bostadsrätt som i mina ögon är överprissatt med åtminstone 50%. Dvs, en nedgång om minst 30% är defintivt motiverad.
Alla relationer mellan lön/priser är off-the-charts som man säger, även om det finns anledningar, utöver den låga räntan, till att bostäder i stockholm har dragit iväg i pris så är det fortfarande en bubbla.
Nu sitter jag i den ganska angenäma sitsen att jag har alternativa boenden, så min BR är inte på något sätt absolut nödvändig, och jag sitter på en ganska hygglig potentiell vinst.
Frågan är hur länge till racet fortsätter.
ang. bostadsrätt-föreningar och så: Om man är hyresgäst i en bostadsrättsförening i ett innerstadsområde, hur stor är chansen för ******** om/när bostads-belånings-bubblan spricker?
Om du är hyresgäst sitter du väldigt säkert så länge du betalar din hyra (i tid).
Möjligen kan hyran stiga något mer än du räknat med om föreningen skulle få problem, men deras möjligheter att höja hyran är begränsade.
Skulle föreningen gå i konkurs så drabbar det inte dig mer än att du får en ny värd att betala hyran till.
Alla som bor i en bostad man inte (direkt) äger själv har besittningsrätt, det innebär att du har rätt att bo kvar oavsett om den som äger bostaden går i konkurs eller av annan anledning väljer att sälja den. Som medlem i en BRF innebär detta att man vid en konkurs har rätt att bo kvar som hyresgäst hos den som köper fastigheten.
Skillnaden mellan en vanlig hyresgäst och en medlem i det fallet är bara att hyresgästen inte har betalat någon insats som går förlorad vid konkurs.
Det är för övrigt inte säkert att betalning av hyran i tid till BRFen har någon betydelse eftersom den nya ägaren inte kan ta obetalda fordringar till någon annan som förevändning för vräkning – nya ägaren kan dock även ha övertagit fordringen vilket ställer saken i ett annat ljus.
tack för svaren!
Fan vet dock om jag vågar lita på någon när det gäller hyresrätten, Cypern har väl mer än något annat visat på att man kan va helt rättslös om Powers That Be trycker tillräckligt hårt(!)
Allt kan hända när lagstiftarna blandar sig i – å andra sidan så sitter du inte säker hur du än vänder på det. Det enda du kan trösta dig med är att ifall du följes strömmen så kommer du inte drabbas värre än andra och i en demokrati så är det troligt att andra drabbas värre.
Det intressanta scenariot är väl om det är en höjd räntenivå som orsakar prisfall
Som många påpekat så innebär ju inte lägre priser med automatik högre kostnader (iaf inte marginellt lägre priser)
Men höjd räntenivå (t ex en styrränta på 2,5%) i kombination med ett rejält fall i priserna (t ex 15%) skulle skapa en riktigt otrevlig situation för många
http://www.safehaven.com/article/29280/money-supply-accelerating
Säger det som ingen vågar säga om exponential-funktionen och dess sista suck….
Varför använder de en linjär skala? En linjär skala innebär att det blir otydligt hur stor variationen från den streckade linjen är i relativa termer. Det kanske inte hade sett lika drastiskt ut ifall man hade använt en logaritmisk skala istället?
@Anonym; Du har rätt i detta. Hade även varit lämpligt för att bättre se förändringarna från krisens början liksom från 1971 då penningtillväxten verkligen tog fart.
@Anonym; Om man är riktigt kritisk så kan man även tänka sig att ta bort execess-reserves då dessa representerar likviditetsfällan. En del skulle även mena att en stor del av ökningen av den monetära basen därmed är "steriliserad". Men allt handlar inte om bankutlåning utan också om att finansiera statsskulden där FED sedan en tid stått för 85% av omsättningen och där ägandet nu uppgår till runt 14% om jag inte missminner mig.
Förresten är detta intressant.
http://www.zerohedge.com/news/2013-03-25/complete-and-very-disturbing-european-bank-loan-deposit-ratios-redux
Om inte annat förklarar det varför bankerna (och staten) är så förbenat inställda på att lägga beslag på våra kontanter och tvinga in oss alla på bankkontot.
Cornucopia:Jag har följt din blogg nu i några månader och det som slår mig varje gång jag läser är att din ton är helt enkelt otrevlig i de flesta fall. Varför använder du detta tonläge? Jag tror att du skulle nå ut med ditt budskap i alla fall med en trevligare ton. Jag förstår vad du vill säga i de flesta fall men det är något obehagligt med ditt tonläge som gör att jag nog slutar följa dig. Jag tänkte dessutom köpa dina böcker men du verkar helt enkelt för osympatisk för att jag skulle vilja läsa dem. Du verkar skärpt, men som sagt, det blir liksom fel när du skriver.
Tack för din kritik.
Lev väl och tack för att du läst.
Mvh
Jag försöker ta till mig detta och bättra mig ytterligare. Förhoppningsvis har jag blivit betydligt "snällare" än jag var förr i tiden, men antagligen finns det mer att göra här.
Förstår dock att du inte kommer fortsätta läsa ändå, men jag tar till mig detta iaf.
Sedan framstår du som bildad och intelligent, Thomas H, eftersom du använder ordet "verkar [osympatisk]" istället för "är [osympatisk]", då du alltså inser att en text inte är samma sak som en person.
En av nutidens största sjukdomarna i Sverige är avsaknad av debatt som går utanför den politiskt korrekta mittfåran.
Jag tycker din blogg är frisk fläkt som förhoppningsvis kan skaka om lite och kanske till och med få en annan människa att tänka efter lite på egen hand.
Men man kan lätt uppfattas som överdrivet polemisk när man försöker välja slagkraftiga formuleringar.
Jag uppskattar den här bloggen och de texter som du skriver och det är den enda svenska blogg som jag besöker dagligen, men jag hade också gärna sett en något mer lågmäld och resonerade stil. Åtminstone i några av inläggen 🙂
Det ligger en hel del i vad Tomas H skriver, men för min del uppfattar jag det som att Cornu är en "arg ung man", inte osympatisk. Och med den sakkunskap och den osedvanliga förmåga han har att skaka fram oomkullrunkeliga fakta till sin argumentation, läser jag honom med stor behållning. Han behövs! Helt enkelt, även om man inte tror på allt han skriver och inte måste dela alla hans åsikter.
No hard feelings. Som sagt; lite lägre tonläge tror jag skulle gynna dig. Dina ideér och tankar är intressanta och stimulerande att läsa. Men ibland fastnar jag vid retoriken vilket skymmer argumentationen du för. Jag smyger in och kollar dig ibland ändå tror jag 🙂
Du är välkommen. Utan kritik (=ej gnäll, utan som du skriver vad du anser är fel, varför och hur man kan förbättra) så kan jag inte förbättra, så kritik uppskattas.
Mvh
Jag håller helt med Thomas! Jag läser regelbundet din blogg eftersom jag behöver hjälp att värdera allt övrigt jag läser om ekonomi i allmänhet och bostadsmarknaden i synnerhet. Men jag fastnar på all den värdeladdade retoriken.
Det går tretton skribenter på dussinet som har valt någon sida de tror på och identifierar sig med och sedan ser varje text som ett vapen i striden mot alla teorier som säger emot dem. De blir efter ett tag inte mer trovärdiga än telefonförsäljare. Den skribent som faktiskt tycks leta efter sanningen, som inte lägger sin prestige i att vinna debatter utan i intellektuell hederlighet, det är den vi längtar efter! Att måla in sig i retoriska hörn genom att raljera i onödan och använda ett tonläge som det blir smärtsamt att göra avbön på gör texten per automatik mindre trovärdig. Särskilt för oss som faktiskt inte har förmågan att granska all fakta och statistik du baserar ditt resonemang på utan måste värdera allt utifrån en förmodligen i princip helt känslomässig bedömning av din trovärdighet.
Med det sagt så vill jag tacka för din blogg som är en högst nödvändig motvikt till mycket annat som skrivs, men jag skulle önska att jag inte fick känslan att du drivs av kicken att få säga "vad var det jag sa" utan av att vara en motvikt genom ett rent och uppriktigt sanningssökande.
Fast förmodligen är det väl egentligen bättre för mig personligen om du fortsätter som du gör så att jag fortsätter ifrågasätta även dina texter på ett sunt sätt…
Tack!
Mvh,
Sebastian
Tycker det verkar tydligt att det enda som kan dra upp priserna nu är fortsatt ökad bostadsbrist. Undertecknad söker hyresrätt i Göteborg och det brukar vara mellan 1000-1500 intresseanmälningar på varje lägenhet, så bostadsbrist har vi helt klart. Samtidigt strömmar utlänningar in i landet som får förtur och bostaden garanterad enligt lag, vilket ytterligare spär på bostadsbristen.
Det är ett sjukt tillstånd där medelklassen enbart kan räddas ekonomiskt om deras barn aldrig kan erhålla eget boende. Bostadsbristen är samtidigt till nackdel för storstadsregionernas ekonomiska hälsa.
Hur vore det om vi började storsatsa på byggandet av hyresrätter enligt en förenklad och radikalt omarbetad PBL, och om bostadsrätterna börjar sjunka i värde vi helt enkelt bara skriver av bolånetorskarnas skulder?
När allt kommer omkring så har den här nyliberala lallopolitiken om att alla skall "äga" sin bostad bara varit ett sätt för bankerna att tjäna pengar på folks boende. Okej, så om bankerna krävde att få a slice of the pie i en sektor där de uppenbart inte hör hemma så kan väl de ta smällen?
För övrigt så är ju hela grejen med att låna sig över öronen bara för privilegiet att få bo i vad som förr var en billig hyresrätt, så absurd att sådana försträckningar inte kan tas på allvar av de som skriver på och att lånen därför aldrig kan ha varit seriöst avsedda att betalas.
hear hear!
Varje pyramidspel är beroende av att nya deltagare strömmar till. Den "genomsnittlige husägaren" är inte representativ för de nya pyramidspelare som måste till för att upprätthålla det här.
Fast utan nya köpare är vilket pyramidspel som helst värdelöst. Där är vi just nu, i bubblans mest expanderade fas. De som köpt för 10 år sedan får inte sålt och ungdomar har inte råd att köpa trots att de är i behov av en bostad. Om solida bostadsägare bestämmer sig för att "dumpa" priset på bostaden från stor vinst till mindre vinst så blir det dolkstöten för bostadskarriärist 2.0 i Sverige.