651
Dags för positiva söndag igen. Vi tar på oss våra rutiga hipsterkläder och tar iPhone-foto på den senaste surdegen och lägger ut på Facebook. Sköna snubbar gör sköna grejer, liksom!
Så vad har faktiskt blivit bättre? För alla. Inte för grupper i samhället, på bekostnad av andra.
Utan vad har faktiskt blivit bättre? Kom igen nu! Var verkligen allt bättre förr? Vad har inte bara blivit billigare, utan även hållbarare och med bättre genuint positiv prestanda eller kvalitet? (Nej, fler megapixels på en digital kamera är inte bättre, det gör bara att det går åt mer lagringsutrymme.)
Inga sura kommentarer nu, bara positivt. Inga kränkta, vita män. Det är Positiva Söndag!
85 kommentarer
För mig är allt bättre nu. Jag har ju, till exempel inte behövt dö i barnsäng. Jag har kunnat utbilda mig, tjäna egna pengar och välja hur många barn jag vill ha. Vilket lyft!
Secondhandutbudet! Fler vanliga och nichade butiker. Bra för de fattiga, bra för miljön. De rika får inte så dåligt samvete om deras kläder och prylar får ett andra liv.
Jag tror förstås att de flesta är överens om att allt blivit bättre. Alla som är friska och jobbar. Odiskutabelt. Mycket bättre! De flesta mår nog lite bättre också, trots stress. Utbudet av möjligheter har väl aldrig varit bättre?
Enligt Svd ökade sysselsättningen enligt senaste mätningen med 40.000 personer under 2012. Fantastiskt, trots oförändrad arbetslöshet! Fast det är klart, den som anses sysselsatt behöver bara ha gjort något under en enda timme under mätveckan för att registreras som sysselsatt! Undrar jag hur man skall tolka konsistensen mellan sysselsatta och arbetslösa? Huup…ursäkta, där hamnade jag lite ofrivilligt i en liten negativ tanke. Ajabaja…inte vara kritisk. Bättre för alla att tänka positivt. Fortsätt konsumera och låna och passa på och njut är mitt råd! Idag…inte imorgon.
* Bilarna har blivit otroligt mycket driftsäkrare. Förr stod det ju bilar både här och där efter vägkanten med huven öppen.
* Vägarna har också blivit fantastiskt mycket bättre.
* Kvaliteten på handbollen har också blivit bättre. Ett VM lag från 80-talet skulle inte platsa i Allsvenskan idag ens.
* Plastskidor som inte klabbar i blötsnö. fanns inte 'förr i världen'
* Kartor och navigationsmöjligheter (GPS).
* Sjukvården har blivit fantastiskt mycket bättre.
* Flygplan. Säkrare och bekämare
* Kommunikationsmöjligheter: mobiltelefon, internet, skype, mail, sms…
* Tillgänglighet till andra sorters mat: Frukt, grönsaker, olika kryddor och rissorter.
I stort sett så kan man väl tänkte såhär: Utav alla platser på hela jorden och av alla tidsåldrar som har varit så har vi som lever nu här i Sverige haft en sagolik tur. 250 mil söderut och du hade varit född i ett läger i Sudan. 250 år sedan och du hade fått slita ihjäl dig med jordbruket.
*Edit.
Raden om handboll gäller alla lag förutom Danmarks herrlag.
anledningen till att du inte ser nya bilar med huven öppen efter vägkanterna är snarare det förr kunde du reparera bränsle och tändningsstörningar mycket billigt själv efter vägen med enkla verktyg, försök med det nu om du vill när tillverkarna jobbat stenhårt för att få in varenda bil på så kostsamma servicar som möjligt efter försäljningen, Du vet gungor och karuseller.
vevaxlar, motorblock och växellådor gick inte sönder speciellt ofta förr heller så där får du nog tänka om
Istället ser man bilar vid vägkanterna med huven stängd…
Det mesta blir snabbt mycket bättre! Framförallt tack vare att "arga kränkta vita män" skapar allt bättre produkter med sitt arbete på marknaderna, men också för att även östasiaterna börjat göra det. De vita och östasiaterna står för mänsklighetens två industrialiseerade civilisationer. I resten av världen skapas inte mycket, där plockar man mest bara det som växer, eller gräver upp det man hittar i marken som de båda industrialiserade civilisationerna kan göra mirakel med.
http://www.savardet1980.se hade tidigare roliga videoklipp som beskrev livet i Sverige anno 1980. Om nån hittar såna klipp så vore jag tacksam.
http://www.svensktnaringsliv.se/regioner/malmo/det-var-inte-battre-forr_145189.html
Bara en sån sak som utbudet i butikerna. Det har ökat enormt. Hur många olika drycker finns det t.ex. inte i en ICA-MAXI-butik? Frukt och grönsaker i enorm variation. Och framförallt har klädutbutet förbättrats dramatiskt till låga priser. Åsså det där med telekommunikation. Förr väntade man förgäves när någon tvingats ställa in ett möte utan att kunna höra av sig. Sen gick man hem och ringde förgäves till en stationär telefon utan svar.
TV-serien "Life on Mars" (den engelska varianten, inte den amerikanska) illustrerar väldigt väl livet i England på 1970-talet (den handlar om en person från vår tid som vaknar upp på 1970-talet). Det är mörkt och rökigt överallt, och tyst och trist hemma på kvällarna när TV och radio slutat sina sändningar. T.o.m. sängarna hade usel komfort. Som brandskydd hade man sandhinkar utplacerade här och där.
Ett tredje tips är Jeffrey Tucker, han har ett gladlynt och underhållande sätt att beskriva hur mänsklighetens välstånd skapas på marknaderna, alla hinder till trots.
Det finns dock ett problem med ditt synsätt. Du utgår från en situation idag som materiellt sett speglar teknisk utveckling. Det säger inget om hur folk hade det rent hälsomässigt(hälsa har flera dimensioner) vare sig man jämför med 1960, -70 eller 1980!
rttck,
Visst är det ojämförligt. Varje situation är ju unik i varje stund för varje individ. Man kan sätta siffror på olika saker och siffror kan man ju jämföra. Ett anant sätt är förstås att göra subjektiva jämförelser, det sysslar vår hjärna med hela tiden.
Jag poängtera att det inte bara är ny teknologi som drivit ökningen av välståndet. De dramatiskt mycket större stordriftsfördelarna bidrar också mycket till att sänka kostnaderna. Och den ständigt tilltagande arbetsdelning tack vare ökad världshandel. När man kan fokusera på en liten detalj, så blir man lätt världsledande expert på det och kan göra jobbet bättre än någonsin. Allt fler människor blir världsledande experter på detaljer (finns t.ex. ett företag som monterar de flesta kulorna i världens kulspetspennor, det är det enda de gör, de har världens effektivaste maskiner för det ändamålet). Förr importerade industriföretag mest bara råa insatsvaror, som t.ex. plåt, och tillverkade själva sina verktyg som de sen tillverkade sina produkter med. Visste ni att gasföretaget AGA har tillverkat skivspelare, alltså grammofoner? På den tiden var alla allt-i-allor och ingen var expert på nånting. Därför var produktiviteten och produktkvaliten så låg.
När jag som femtonåring åkte moppe så var det bara korvmacken som hade något ätligt…
Kokt korv med mos… möjligen en special…
Det är annat idag.
Klart bättre!!
Fast jag har ju skräpt mig själv oxå…
Vildgås i stekpåse blir väldigt bra…
Rådjurssadel..
Wallenbergare på älgkalvsfärs…
Jaja…
När man senare åkte tung MC, så var det inget klös i motorn så man kunde ju inte matcha möjligheterna.. Fri fart!
Nu har man ju klös i motorn och kan ju matcha möjligheterna…
Klart bättre…
Mmm ..det du pekar på med (internationell) arbetsdelning och dess utveckling är kännetecknande för framgång(gäller förstås även i andra -ismer) . Stordrift å ena sidan och specialisering å den andra. Asiens(Kinas)extremt snabba och stora språng (WTO o Most Favoured Nation-status) innebär samtidigt större krav på både mer specialisering och nya teknikområden för väst som nationer. I en miljö som alltmer flyttar mot öst(konsumtionsmarknader)kan jag se att folket i väst tvingas ut i världen(rörlighet). Våra globala företag kommer att tappa mer och mer av sina förädlingsvärden hemma, trots tjänsteexport. Däri består kanske kommande utmaningar. Kommer företagen att dela med sig av dessa vinster hemma?
rttck,
Nu låter det som om du tappat den positiva tråden där…
Svensk exportindustri är den största vinnaren på Kinas industralsiering. Svensk exportindustris konkurrenskraft gynnas av att de kan importera allt billigare och bättre insatsvaror. Aggregerad import och export innehåller inte någon ekonomisk information. Vi importerar ju helt andra saker än vi exporterar, så mer import genererar mer export. Det är förstås jätteviktigt att svensk industri får köpa världens bästa och billigaste produkter. Fler industriarbetare i Kina genererar fler industrijobb i Sverige.
Företags vinster är mycket små i relation till de värden som företagen skapar. Värden är ju inte ett belopp som kan bokföras, eller ens mätas objektivt. Den allra största delen av det skapade värdet får i allmänhet kunden som köper produkten. En mycket mindre andel är kostnaden för produktionen, och normalt är några procent av det i sin tur företagets vinst.
Illustration (tänkt t.ex. på en mobiltelefon, vad hade man varit beredd att betala för en smartphone år 1980? En årslön?):
1000 värdet av produkten för kunden
100 priset
90 produktionskostnaden
10 vinsten
Jo Sverige ligger nära råvaru-exportlandet. Det har gått bra trots att Sverige kom ut sent i Kinas tillväxt. Kinas rebalansering mot konsumtion förändrar spelplanen en del. Hur kommer det att påverka investeringar och förädlingsvärde här hemma? Fler industrijobb i Sverige är nog inte den rådande trenden! Eller? Men förstås en önskan inom nya teknikområden. I USA har nettoinvesteringarna fallit sedan 70-talet. Kommer den trenden även hit? Ok positiva jag säger därför att pessimism har man alltid kunnat peka på men verkligheten blev annorlunda!
faen vad ni är tråkiga…
Tänk nu är det snart vår.. (jakten är ju snart över och grisbössan har jag inte fått licensen på än..)
Då kollar jag oljan på min gamla BMW 1100 rs (90 hk) och drar en sväng på kvällen i vårvärmen…
Positivt..
Replik till Kapitalist 2013-01-27 16:35;
Du nämner TV-serien "Life on Mars" men glömmer att seriens huvudperson "flyr" tillbaka till 1970-talet sedan han vaknat upp ur sin koma på 2000-talet. Handlingen i korthet (ur minnet): En polis i Manchester blir 2006 påkörd av en bil och hamnar i koma på ett sjukhus. Samtidigt vaknar han upp på den plats olyckan skedde och i samma yrkesroll 1973. I åttonde avsnittet vaknar han upp ur sin koma och återinträder i tjänst 2006, eller kanske har det hunnit bli 2007. Han finner att livet och arbetet är outhärdligt avhumaniserat och trist. Han går upp på byggnadens tak och kastar sig handlöst ut – och återvänder till 1973 där han med värme och glädje hälsas välkommen tillbaka av de materiellt fattigare stackare som levde 1973.
Jag måste dock säga att jag upplever seriens skildring av fattigdomen och fulheten som överdriven, liksom även skildringen av machoismen och sexismen m m. Men seriens mycket tänkvärda sens moral är att huvudpersonen likväl föredrar Livet 1973 framför d:o 2007.
"Bara en sån sak som utbudet i butikerna. Det har ökat enormt. Hur många olika drycker finns det t.ex. inte i en ICA-MAXI-butik?" Har du kollat hur stora skillnader det är mellan de där produkterna? De är nästan samma saker som formuleras om i det oändliga. Det paradoxala är att SAMTIDIGT som urvalet av produkter har blivit så stort, så är det samma stora företag som omformulerar samma majs, soja, vete och ris till en oändlig massa skräp. Medan antalet VARUNUMMER i affärerna har ökat krafigt så har den globala livsmedelsproduktionen blivit allt mer likriktad och i händerna på ett mycket litet antal företag. I takt med att vi får mer thaimat och sushi i Sverige så har också skillnaderna, dvs mångfalden, mellan svensk mat och thailändsk minskat, eftersom båda rör sig mot samma massmarknad.
Psykvården! I dag är det Förintelsedagen. Förr i tiden fick överlevare veta att de inte skulle sjåpa sig så dant… (se Göran Rosenberg's farsa)
Polisen säger inte åt våldtäktsoffer att det är deras fel för att de har kort kjol.
Det finns havsörnar och sälar i skärgården. (finns inte annat som fanns, men du frågade positiva söndag)
Har psykvården blivit bättre? Hallå eller…
Det skulle vara positiva söndag och inte ironiska söndag.
Psykvården blir nog bättre men den räcker inte till. Den s.k mindre arbetsdelningen(fler får jobba hårdare) som sker hemma blir för tung för många. Vi får smaka på hur amerikaner haft det länge. Ett USA där realinkomsten bara sjunker. Sett till den reala median-inkomsten har den faktiskt sjunkit sedan 70-talet. Inte många som fattat det. Därför är den amerikanska medelklassen också mest skuldsatt i väst(exkl bostadslån).
Förlåt,…svårt att inte säga sanningar. Skall vara tyst.
Ajabaja..
Jag minns när jag första gången såg en familj i amerikansk TV som just satt och bad en bordsbön inför måltiden…
Varsin hamburgare med bröd…
(Tackar de Gud för det….)
Jag har det fint med mina hemslaktade köttbitar…
uttagsbeskattning! >Trevlig Söndag
Informationstillgängligheten har blivit bättre, enklare och snabbare.
Minns jakten på tekniska datablad under 70-talet… det tog veckor.
Beställningar av prylar från utlandet tog en oändlighet med brev fram och tillbaka, och då var du också tvungen att gå till banken som skrev ut en check som du fick skicka med post.
Prisjämförelser av varor och tjänster är kanonenkelt idag = Stora pengar att tjäna.
Utbyte av tankar och idéer mellan människor är fantastiskt. Det är helt plötsligt möjligt att kommunicera alternativa obekväma idéer utan mellanliggande censurerande filter: Politiker och styrd media.
Allt som behövs är Internet… men har du inte det så är du körd.
"Utbyte av tankar och idéer mellan människor är fantastiskt."
Jag kan inte hjälpa att tänka på det avsnittet i Liftarens Guide där dom förklarade babelfisken och att när olika livsformer plötsligt kunde förstå varann startades dom blodigaste krig universum skådat.
Att slippa använda papper och penna är framförallt jag glad för. Jag vill helst inte ha ett enda papper, och är glad för att tom fakturor kan anlända till mig digitalt. Det enda som kan få vara kvar på papper är böcker och vissa tidningar.
Och… för att Excel numera kan hantera upp till 64st IF-satser i en enda funktion! Mycket trevligt. Excel är i övrigt oslagbart och snart skiter jag helt i SAP och bygger ett eget affärssystem i det.
Dessutom kan man spela in och producera musik själv hemma för en överkomlig penning där det tidigare behövdes dyra studios och finansiell hjälp. Bra för kulturen.
Även om man som jag gillar att skriva (även min lilla bokförings sköts för hand i ett inbundet häfte), så finns det nuförtiden ett löjligt stort utbud av olika pennor, t.ex. http://www.cultpens.com/acatalog/Pilot_BPS-GPXB-Ballpoint-Pen.html#a12717 Just den pennan är min favorit, stor kula med mjuk skön känsla som bara vill rulla vidare över den blanka vita ytan och skapa nya tankar. Och ta en titt på Matlab som komplement till Excel, fantastiskt kraftfullt och lättanvänt. Om du använder 64 if-satser i en enda funktion så behöver du nog ett bättre verktyg för att sköta beräkningarna 😀
Om det är så att du använder IF-funktionen för att hämta värden i ett intervall, rekommenderar jag att du gör en separat tabell och använder VLOOKUP med ungefärlig matchning.
På tisdag släpps Excel 2013 – det är galet positivt 🙂
Haha, ja Matlab är bra. Jag använder inte 64 nestlade IF-satser. Just nu har jag uppnått max jag orkar hålla reda på för mitt Gantt-schema-verktyg.
=IF(OR(ISBLANK($R261);ISBLANK($W261);ISBLANK($P261));"";
IF(OR(AND(BK$1<=$R261;$R261<=BK$2);AND(BK$1<=$T261;$T261<=BK$2);AND($T261>=BK$2;$R261<=BK$1));
IF($P261="Inget OA, ingen lev.";1;
IF($P261="OA mottaget, sen leverans";4;
IF($P261="OA mottaget";2;
IF(OR($P261="Levererat";$P261="Levererat, Sen leverans");
IF(AND(BK$1<=$U261;$U261<=BK$2);"D 3";3);IF(AND($P261="Packat";$U261>=BK$1;$U261<=BK$2);"D 3";IF($P261="Packat";IF(AND(BK$1<=$W261;$W261<=BK$2);"P 3";3);))))));
IF(AND(BK$1<=$W261;$W261<=BK$2);"P 3";
IF(AND(BK$1<=$U261;$U261<=BK$2);"D 3";""))))
VLOOKUP använder jag i alla mina verktyg, och jag använder även HLOOKUP och INDEX. Framförallt en hel del SUMIFS med många conditions.
Excel 2013… Hugaligen. Det kan bli ett bra år med andra ord. 😉
Och glöm inte ca 10 conditional formats "If equal to" på det.
Var nog på 90-talet som objektorienterad programmering slog igenom. Men visst…Snart kommer väl Objective Excel.
Det första jag tänker på som kosmopolit är de sjunkande kostnaderna för resande. Rejält lägre reskostnader genom det avreglerade flyget t.ex. Finns det bättre upplevelser än möten med andra kulturer. Möten mellan människor.
Skulle säga att detta är NO 1. Den enda smolken är förstås flyget som miljöförstörare. Alltid denna två-sidighet av allt! Kanske avslöjar det lite om våra utvecklingsproblem och värdet av det som vi väljer att se som förbättring.
I de felsta länder på jorden så ligger nu barnafödandet runt två barn per kvinna. Så var det inte på åttiotalet. http://www.youtube.com/watch?v=ezVk1ahRF78
Solpaneler och dess priser.
Det verkar som rådjuren har klarat sig bra i vinter och det blir säkert en bra jakt nästa säsong och då räknar jag med att ha tid att jaga mer.
Världen har aldrig varit rikare än 2012. Kanske har det inte gått framåt så mycket i västvärlden de senaste åren men i de länder vi kallar u-länder blir det snabbt mycket bättre.
Maskinernas verkningsgrader blir alltjämnt bättre, också maskiner i mogna branscher blir bättre,mer ergonomiska, enklare att styra, övervaka och serva. Vi får altså bättre maskiner som är bättre för samhället.
Vi blir också allt bättre på återvinning än vi var förr då man hittade allt möjligt skadligt ute i naturen.
men som Nonsens2 skulle säga. Vi är inte rika eftersom 97% av förmögenheten bara är skulder. Det ligger en del i det om vi skulle få en rejäl svacka nu! Och det finns saker som fortfarande talar för det.
Skulder som är uppbackade av något. Fabriker, hus, gruvor, mjukvara osv. Normalt skapas pengar då någon tar ett lån med något med reellt värde som borgen. Eftersom de reella värderna ökar är det även rimligt att antalet pengar ökar i värde.
så sant som du säger det är det så. Matematiskt så ger marknadsvärdena dig rätt. Men de finns ett stort och växande problem och det är att de växande skulderna(tillgångarna)avkastar allt mindre sett till varje ökad kredittillväxt. Avtagande avkastning har faktiskt varit rådande under hela perioden från WW2. Inget konstigt mer än det faktum att skulderna blivit väl för stora de särskilt de sista 20 åren. Och det är precis det som talar för fortsatt deflationstryck och låga räntor.
Lasse , appropå rådjur så har det väl aldrig funnits så mycket vildsvin i Svensk natur. Asterix och Obelix skulle bli klart avundssjuka !
Restauranger borde utnyttja denna möjlighet och införa vildsvin på menyerna !
Vildsvinen är en katastrof. De som släppte ut dem(några få jagande godsägare i Sörmland) borde betala för kommande stora kostnader.
Problemet med detta ar ju att allt peakar nu, dvs. allt har blivit battre. Fragan du borde stalla ar vad kommer att bli battre i framtiden!
Vi kommer att få elbilar….riktiga från kina, fast de etablerade biltillverkarna kämpar emot.
Det var just ratt person att saga det till, jag har det senaste 3 aren byggt elcyklar och kommit fram till samma som dessa herrar: dn.se namligen att det inte finns (och antagligen aldrig kommer att finnas) tillrackligt bra batterier (fysikens lagar mojliggor inte energikoncentration pa det sattet till en overkomlig kostnad). Jag tror inte heller pa fusion. Det enda som skulle kunna vara nagot ar bransleceller och vindkraft som gor vatgas av vatten med overskottsenergi, men manga stackare kommer att sprangas i luften nar det hander…
Det är fel på bilarna…inte batterierna. Därför skrev jag "riktiga elbilar". Du har så rätt. El är till för lätta transporter. Därför kommer kina att ge oss små, lätta elbilar. Nissan leaf väger utan batterier 1000kg. 1911 kunde jag köpa en elbil med en räckvidd på 100 miles…det motsvarar 15-16 mil. Så långt går inte ens sagda bil.
Jag är antagligen minst lika påläst som du men det här är fel plats.
Men vi kommer att få riktiga lätta små elbilar. Det i en kombination med sänkta hastigheter och ändrat beteende (dvs korta sträckor med egen bil) och batterierna är fullt tillräckliga. Om du inte tycker det är "bättre" är en annan sak.
Att få telefonkontakt med försäkringsbolag, Telia och myndigheter är mycket lättare. Förr kunde man få sitta i timmar och försöka om och om igen.
Ja, nu har de flesta telefonkö så att man slipper försöka om och om igen när man väntar i timmar, mycket bättre.
Ännu ännu bättre, det blir allt vanligare att man får beskedet att man kan koppla ned så ringer de upp när de får tid! När t.o.m. myndigheter inför sånt, ja då förstår man att det går framåt här i världen.
det där med att de vill ringa upp är ett stort genombrott i en kundservice som länge var på väg ner i dyn….. Mycket positivt om den trenden ökar.
När det gäller kundservice finns det en organisation som är ledande inom området och jag avskyr att säga det: Skatteverket.
Här har de flesta organisationer massvis att lära. Det är aldrig några problem att få kontakt med personal via alla möjliga kommunikationsvägar, och det bästa av allt är att de ALDRIG släpper ditt case.
Så jag vill lägga till 'Få kontakt med Skatteverket' som en bubblare till listan på sådant som blivit bättre.
Och här ska man väl även nämna att deklarera på nätet eller via SMS. Tror att Sverige faktiskt ligger i framkant när det gäller enkelhet. Samt diverse andra myndigheter som man har tillgång till på nätet, pensionsfonder, etc.
Håller med Kapitalist. "Du blir uppringd klockan XX.XX" är banne mig telefonins största framsteg sedan mobilen.
Tänker anslå en mer sentimental ton här än ni andra. Min gamla mamma dog för ca 2 år sedan, 86 år gammal. 6 månader före hennes död satt vi i hennes kök och hade diskuterat hennes ekonomi. Jag hade konstaterat att hon låg några hundralappar över fattig-pensionärs-gränsen (men inte nämnt det till henne) när hon såg mig i ögonen och mycket allvarligt sade : Tänk, jag har aldrig haft det så bra i hela mitt liv som nu!
Jag såg mig omkring i hennes hem och kunde bara konstatera att hon hade rätt, åtminstone materiellt sett. Hon hade det faktiskt klart bättre än till och med de mest välbeställda av de grannar vi hade när jag var mellan 5 – 10 år. Och hade mina far- och mor-föräldrar kommit in just då tror jag inte de hade trott sina ögon.
Trevligt att ha fått uppleva det här uppsvinget.
Ändå kom det stora uppsvinget före hennes tid, för ca 100 år sen då det kom sånt som elektricitet, telefoni, bilar, vattenklosett, konserver, kylskåp, dammsugare, räknemaskiner o.s.v. Det som hänt sen dess är mest bara gradvisa förbättringar av samma gamla prylar.
@Kapitalist 18:43
Nja, skulle jag vilja säga… har just flyttat ut till det som klassas som glesbygd och har konstaterat att vårt 100 år gamla hus fick vatten och avlopp 1975.
Fick besöka grannhuset för en tid sedan, bebott året runt senast 1990(!) Nu öde. Där saknas toalett, dusch och rinnande vatten. Men det finns elektricitet och en tvättho med avlopp.
Vet byar i västra härjedalen som fick el i början av 70-talet. Bilen blev var mans egendom på 60-talet. Kylskåp kom sent till arbetarklassen i städerna. Det behövdes inte för mjölk och smör hade längre hållbarhet (igentligen samma hållbarhet men det var kortare mellan prodocent och konsument).
Bara för att det fanns innebär det ju inte att det var tillgängligt för alla.
Såkallad preschool edutainment på såkallade appar fanns inte när jag var barn.
Granskande alternativ media som denna blogg fanns inte lätt tillgängligt när jag var ungdom.
Wikipedia blev tyvärr omfattande först i min vuxna ålder.
Ledficklampor, digitalfotografi och laserpistoler…
Antiviral och förbättrad anticancerterapi.
Löpbandet har blivit så pass billigt att man har råd att stå i ett väl ventilerat vardagsrum framför tv-appatraten och motionera. Toppen! Man slipper ventilera stans avgaser genom lungorna för att hålla formen.
Tillgången till information har blivit bättre. Det betyder dock inte att presenterad information (journalistik, politik etc) har blivit bättre.
Jag har mina barn i kommunal grundskola o förskola. Jag tycker att man är mycket bättre så att ta hand om den sociala utvecklingen och det finns en helt annan medvetenhet om olika typer av kränkande särbehandling än när jag själv gick i grundskolan. Integrationen med fritids fungerar också mycket bra. Det finns kompetent och engagerad personal på alla nivåer. Jag upplever jag också att barns rättigheter är bättre skyddade och att deras demokratiska möjlighet att påverka i skolan är bättre än när jag gick.
Så jag tror att vi har mycket gott att vänta från våra barn i framtiden.
En bra sak är att monopolen börjar försvinna och valfriheten ökar.
Man kan nu till och med beställa kvalitetsvin utan att gå via systembolaget, och få det hemkört till dörren.
Man kan välja skola, elbolag, telefonbolag, etc. Och det finns flera TV-kanaler. När jag var liten fanns det bara en kanal, svartvit och ett barnprogram televinken – hur roligt var det?
Tidningar på nätet och information är nästan gratis, och alla produkter blir bättre och billigare (om man ser till funktionalitet). Produkterna går även sönder oftare så att man får ändan ur vagnen och köper en ny bättre och effektivare, vilket är bra för ekonomin.
Politiker får inte längre stå oemotsagda. Folket hetsar dem via bloggar att tänka två gånger innan de säger fel.
Internet är en revolution i paritet med industrialiseringen på 1800-talet.
Fattigdomen i världen har minskat (enligt Hans Rosling).
Överbefolkningshotet sägs vara avvärjt och befolkningen väntas plana ut runt 10 miljarder.
Och klimathotet ser ut att vara överdrivet.
Glömde Wikipedia som ju också är en bra sak.
Jag kommer ihåg när jag som finnig femtonåring traskade in på Chalmers Bibliotek för att låna en bok om kompression. Det var fem före i kön och dom räknade med en väntetid på uppemot ett halvår. En klar förbättring är att jag kan läsa om lz-algoritmen på wikipedia efter några knapptryckningar. Det tråkiga är att jag inte gör det. Jag vet inte om det är åldern eller om unga inte heller gör det.
Det är inte åldern. Vi har en ny attityd till information nu. Förr läste man allt man kom över, nästan, bara för att det fanns och kanske skulle kunna bli användbart nån gång i framtiden när boken inte lägnre fanns till hand. Minns första tiden med internet ca 1994. Hittade man en halvintressant text så sparade man ned den som en fil på hårddisken "för att läsa sen", för man hittade direkt en annan halvintressant artikel. Man samlade på sig som en ekorre. Men man lärde sig snart att allting finns där ut och kan kommas åt när och om behov skulle uppstå, så det får passera tills vidare.
Och gå ännu längre tillbaka, till gamla filosofer eller författare, som i stilla ro tänke noga igenom vad att skriva, och sen förevigade det med sin gåspenna på ett pergament. Helt annan slags tillvaro.
* Förmågan att utvinna olja på stora djup.
* Smarta vapen som tex slutfasstyrda granater.
* Friformsframställning.
* Sonarteknologi som kan hitta de sista fiskarna i havet.
* Batteriteknik.
* Köttlim.
Ökad kunskap om hur komplexa samhällen är.
All fantastisk information man kan hitta på internet… och det snabba och effektiva utbytandet av information som därigenom sker. Bara möjligheten att snabbt få en överblick över ett ämne genom wikipedia t.ex….
Den bästa prognosen är nu..och då ser det förbannat bra ut! Inom IT ligger vi nog i framkant både här och där. Jag tror inte det finns ett samhälle som har kommit längre än Sverige när det gäller just människa-maskin-kvot! Det måste onekligen ha påverkat vår motstånds-förmåga relativt andra länder i nuvarande kris.
jo Japan förstås…hmm
Vad har blivit bättre… En hel del faktiskt. Matutbudet, informationsutbudet, kulturutbudet. Är man uppvuxen med två TV-kanaler och att 0,01% av alla amerikanska filmer kom till Sverige och hade premiär 18-24 månader efter USA-premiär så har mycket blivit bättre.
Den bästa förbättringen i mitt tycke är utbudet av ekologisk mat. Det existerade inte utanför progg/hippie-kretsar när jag var liten.
Den subjektiva nöjdheten med de egna politiska insikterna har ökat. "Förr" hörde man ofta folk säga t ex att "Jag är tyvärr inte insatt i politik (alternativt denna politiska fråga) så jag vågar inte ha en uppfattning". Men i takt med samhällets och politikens ökade komplexitet har allt fler gjort det till en grundläggande levnadsregel att aldrig någonsin sätta sig in i någonting i politiken ordentligt, men pladdra på som om de hade gjort det. Pladdrandet kan bara förstås som "falsk marknadsföring" av pladdraren, som genom sitt pladder vill föra fram totalt falska budskap som t ex "jag är en ansvarskännande medborgare som har förmåga att göra insiktsfulla ställningstaganden i de politiska sakfrågorna" vilket är exakt vad pladdraren inte är. Det lika självsäkra som okunniga och ansvarslösa pladdret från flertalet röstberättigade har kraftigt ökat självnöjdheten i väljarkåren.
Processorutvecklingen.
Mindre material går åt för att göra mer liksom. Och mindre ström drar de också!
Det är bra för då räddar vi planeten.
Jag vet inte om någon redan tagit upp det men det tåls att tas upp igen i så fall. INFORMATION OCH KUNSKAP. Det var en bristvara förr och nu är den lättillgänglig och ofta gratis. Det är ofattbart värdefullt
Valutaregleringen är avskaffad, och med den valutasmugglandet (se filmen "Sällskapsresan"). De nationella valutorna är på väg bort, med Europa som föregångare. Jag kan ha bankkonton i olika länder och valutor och skicka pengar mellan dem enkelt och gratis. Jag kan resa till och arbeta i en mängd länder utan pass, visum eller uppehållstillstånd.
Märkligt nog har jag aldrig sett någon gatudemonstration som krävt ovanstående förändringar.
Posten! För inte så länge seden fick man åka ner till posten under kontorstid, köa i en kvart och betjänas av en sur postkassörska bakom en glasskärm om man fått ett paket. Numera är det den närmaste videobutiken som gäller, det går snabbare och de har öppet för det mesta.
Före kl 18 vardagar. Hur hann folk med sånt där efter jobbet förr? Bankerna däremot… nä, vi skulle vara positiva här.
Jag fattar inte det där med glasskärmar. Varför? Är de rädda för något? Behöver man skydda sig mot någon?
De har fortfarande glasskärmar på sjukhus, vad gör de mot sina patienter som tvingar dem att skydda sig bakom skottsäkert glas?
Det är nog vettigt att ha någon form av skydd mot sjuka människor som hostar. Det är nog också tänkt som stöldskydd för receptioner som inte alltid är bemannade. Jag är dessutom personligen "andrahandsvittne" till ett fall av handgemäng i huvudentrén på Danderyds Sjukhus eftersom datorsystemet som visar på vilken avdelning patienter befinner sig var tillfälligt nere (och det var mitt team som var ansvarigt).
Funktionshindrade har mycket bättre möjligheter att vara delaktiga i samhället. Man ser fler funktionshindrade till vardags i Sverige än i många andra länder, därför att de inte har samma möjligheter där. Detta har gjort mycket för att bryta ned folks fördomar om och rädsla för handikapp. Funktionshinder är trots allt bara en fråga om tid för oss alla, som får leva så länge. Fördomar finns dock kvar, och det märks på klagomålen om att ett fåtal individer som har psykiska funktionshinder som gör dem farliga får gå fria, men jag ser det snarare som en del av kriminnalvårdens stora haveri. Om man drabbas av ett funktionshinder så kan mycket av ens sociala liv och vardagsliv fortgå idag, det var mycket svårare förr.
Det är ingenting som har blivit bättre. All teknisk apparatur är sådant vi ändå inte behöver. Vad spelar det för roll egentligen, om jag blir 65 eller 75 år gammal, om de sista 10 åren blir fyllda av operationer och rehabilitering? Eller sitta som ett jävla paket i en rullstol de sista 10 år pga stroke och tvingas äta 12 olika mediciner?
PS. Det här var ett positivt inlägg från mig. Ifall någon undrar, alternativt tänker klaga. DS.
Fast det finns starroperationer och bättre hörapparater.
Moventia
Man kan informera sig om verkligheten på nätet istället för att vara beroende av DNs och andra etablerade medias förljugna propaganda och tillrättalagda lögner.
Sverige är med i EU. Det är baskemig bra mycket bättre än förr när vi bara pratade i all oändlighet i Nordiska Rådet.
The Man
Internet! Tänk att ha tillgång till i princip hela mänsklighetens kunskap (nåväl en liten överdrift nu när det är positivs söndag) på ett skrivbord ute i skogarna i västra Värmlands glesbygder. 🙂
Jag _tror_ att jag är betydligt bättre i det här livet än i mitt förra.