Carnegie släppte en kortsiktig teknisk analys igår måndag, författad av Johnny Torsell.
Kortsiktigt så väntar man sig att Stockholmsbörsens OMXS30 fortsätter stiga något, med motstånd på 1137 och 1150. Men det är inte köpläge i Europa (vilket rimligtvis även inkluderar Sverige genom guilt by association).
Slutsatsen från Carnegie kring Europa och exemplifierat med indexet Eurostoxx50, är en anti-Barrons-analys. Man ska helt enkelt göra tvärt emot vad Barrons rekommenderar, som exemplifierat med att Barrons hårdrekade sälj i euron för ett halvår sedan. Carnegie och Torsell menar att felet Barrons gör är att gå in och reka alldeles för sent i en trend och att man på julafton satte framsidan Europe – time to buy, efter att Eurostoxx50 stigit nästan 30%. Kort sagt är det snart dags att sälja.
OMXS30 och fallande trendlinje |
Nu tror Carnegie att börsuppgången kan fortsätta lite högre, men baserat på en teknisk vågräkning, så är det sedan en kraftig reaktion nedåt som väntar. Naturligtvis är det teknisk analys som Carnegie levererar, så den gäller bara till den eventuellt visar sig vara fel.
Samtidigt kan vi (=jag) konstatera att OMXS30 nu befinner sig vid den fallande trendlinjen från år 2000 och 2007, som även nuddades 2011. Det ska alltså bli mycket intressant att se om OMXS30 orkar genom den fallande trenden med kraft och vad som händer sedan.
Antingen får vi slut på tretton års börsnedgång, eller så fortsätter nedgången med förnyad kraft. Det ligger i så fall i linje med att vi har 5 – 6 år av sur börs kvar om man ska följa tidigare 18-årscykler.
19 kommentarer
Hur tycker du att det ser ut i ett globalt perspektiv? Dåligt eller bra tillfälle att flytta till globala, amerikanska eller tillväxtmarknadsfonder?
macd har gett köp…
"Antingen får vi slut på tolv års börsnedgång, eller så fortsätter nedgången med förnyad kraft" citat Cornu.
Inte riktigt sant Cornu, börsen har avkastat 95% på tolv år i Sverige före inflation.
Jaså, se graf. Jag pratar om uppgång och nedgång, inte avkastning.
Dessutom borde jag väl skrivit 13 år, så jag korrigerar. IT-bubblan toppade mars 2000, så det är snart tretton år. Slarvigt.
Du pratar om ett index utan utdelning och det är väl helt ok.
Dock speglar det inte avkastningen som jag tycker är det primära.
De 95% jag refererar till har säkerligen ätits upp av den verkliga inflationen i stigande energipriser, bostadspriser osv.
Med andra ord det finns inga fria luncher.
12-13 års börsnedgång ?? Ja, den som envisas med denna utsaga ska nog ägna sig åt att köpa skraplotter eller spela på hästar
Ja på 13 år är avkastningen 71% så inte ens den tesen höll från Cornus sida.
Som sagt, jag skrev inte avkastning, jag skrev om index utveckling.
71% på 13 år är drygt 4% om året. Rätt uselt faktiskt, med tanke på alla som hävdar 13% i avkastning om året.
Ibland funderar jag på om du medvetet skriver fel för att få igång en diskussion.
Sen kan man ju fundera över "vilka alla som hävdar 13% i avkastning om året" är. Personligen har jag aldrig träffat dom.
7% realt är snittet/år på riktigt lång sikt.
Säljare på banker, t ex.
Om 7% realt (=9-13% nominellt) gäller på sikt så kan du medge att 4% nominellt är uselt på en så lång period som 13 år.
Med 4% nominellt om året så är den reala avkastningen på börsen de senaste 13 åren väl i intervallet 1-2% någonstans?
Inte riiiiiktigt det folk blivit itutade kanske?
Naturligtvis är det dåligt, riktigt dåligt med hänsyn till den verkliga inflationen och inte KPI som är neddopat av låga räntor.
Sen vet ju både du och jag att kurserna vid millenieskiftet var rejält uppumpade och mest liknade ett pyramidspel.
Ang Kina och fortsatt börsuppgång: Jag följer främst TA-mässigt Kina som helhet via iShares FXI(ETF). Den har nu stött på ett oerhört starkt motstånd kring 42-43 där den nedåtgående trendlinjen sträcker sig ända från toppen av rekyltoppen(i nedgången från den absoluta toppen). I min teknik utgör detta motstånd en s.k våg 4-topp som alltid renderar nya nedgångar. Vilken typ av nedgångar återstår att se. Kan bli fortsättning på trenden men kan även bli en trunkerad(ofta grund sådan)våg ner(A-B-C=1-2-3-4 utan 5´a) som följs av en stark A-B-C-våg upp över motståndet(i detta fall 42-nivån). Uppgången kan bli starten på en längre tids uppgång….eller bara en kortare topp som bildar första större våg ner(1-2) av högre dignitet. 🙂
Ovanstående analys skall avläsas mot ett ev. genombrott för AUS-dollarn vilket isf skulle innebära en fortsatt uppgång för råvaru-sektorn.
Personligen tror jag på rekyl nedåt just nu för båda två!
Lite cherry picking av data kanske?! Nej, man kan inte förvänta sig hög avkastning om man gör sitt enda aktie(fond)-köp på toppen av en gigantisk spekulationsbubbla. Att titta på ett index som exkluderar utdelningar rätt ointressant, förutom för dom som deltar i "negativ-summe-spelet" med Bull och Bear med mera.
Istället för att kolla på 13 år kan vi kolla på 10 år bakåt och med återinvesterade utdelningar. Stora bolag har gett ca 11% årligen och småbolag drygt 14%. För 10-årsperioden innan dess (1993-2003) gick AFGX upp 11% årligen. För senaste 4-årsperioden har stora bolagen omkring dubblerats i värde, vilket är en 18-19% årligen. Allt går att visa med bra cherry picking…
Mitt inlägg var en kommentar angående "tretton års börsnedgång" och diskussionen efter "gefle 2013-01-15 10:39".
Ditt inlägg är lite konstruerat men det var väl tanken. Den typiska proffsinvestaren är inte i närheten av de siffror du presenterar. Avkastningen var mycket bra fram till 2000. Därefter har nog portföljen knappast sålts av och istället omviktats m.m. De som legat kvar i teknik-aktier fram till 2007 ligger pyrt till. De som däremot haft råvaror och Kina-exponering……
"Den typiska proffsinvesteraren" är inte med längre. En del försvann -98, andra försvann -02 och de sista entusiasterna försvann -08.
Som Kina går går börsen som helhet. Så länge inte investeringarna ökar lär vinsterna på sikt krympa liksom lönerna. Tills dess är allt annan brus! Utdelningarna kan vara höga ett kort tag till tack vare bolagens cash men sen?
Och i Kina lär investeringarna t.o.m minska. Ja rejält sett till andel av BNP. Vinstökningstakten i börsbolagen kommer onekligen att sjunka. Lägg till statsskuldskrascher i Japan, Europa(utom då skulderna sammanförs till EU-Bonds) och sist USA. Någonstans väntar högre räntor pga flykt från statsskulderna…..inte främst pga inflation utan sett till risk/avkastning.