I byråkratin och politikeradelns existens ligger en inbyggd förmåga att faktiskt göra allt mer och mer komplext. Byråkrater, myndigheter och politiker måste motivera sin egen existens, vilket innebär att man ständigt måste hitta på nya och mer komplicerande lagar, regler och förordningar.
Så det ligger i sakens natur att inte ens en borgerlig regim klarar av att förenkla för företagare, utan istället växer det hela bibliotek av regler som man i värsta fall måste vara insatt i för varje dag som går.
Men om man anstränger och är positivt sig så har faktisk alliansregimen gjort några saker för att förenkla för företagare.
Jag hittar dock bara två, kanske kan läsarna hitta fler?
För det första att man som enskild firma bara behöver en kund idag. Tidigare behövde man ragga tag på flera kunder för att t ex kunna börja konsulta. Tidigare socialistregimer har ju sett enskilda firmor som ett sätt runt t ex LAS, men den engelska benämningen self employed passar bättre än enskild firma – självanställd. För självanställning så måste man inte ha flera uppdragsgivare, det är bara en annan, frivillig, anställningsform.
Iaf så förenklar detta för många företagare, t ex de som vill starta en konsultverksamhet.
Det andra är att man höjde möjligheten för direktavskrivningar av inventarier från tidigare omöjliga 5000:- SEK ex moms, till ett halvt prisbasbelopp om drygt 21 000:-, vilket förenklar bokföring och direkt kvittar årets inkomster mot relevanta inköp. De flesta inköp kan göras för under 21 000:-, inklusive datorer, vilka tidigare behövde bokföras som tillgångar och skrivas av över flera år, något som jag anser på inget sätt är positivt för företagaren då inflationen gör att en avskrivning i framtiden är mindre värd en en direkt avskrivning. De enda som är lyckliga över att inte direktavskriva är börsföretagen som därmed kan se ut att göra större vinster än vad de har kassaflöden.
Köper man som företagare ingenting till företaget som kostar över ett halvt prisbasbelopp så blir årets resultat och kassaflöde i princip en och samma sak.
En stor förbättring iaf.
Någon som vet något mer som blivit bättre?
46 kommentarer
Var det inte under alliansen man införde att det bara behövs 50 000 kr i aktiekapital för ett AB? Eller var det kanske bestämt att införas sedan tiidgare?
Beslutet började gälla den 1 april 2010, så med mycket stor sannolikhet var det alliansen som införde det.
fattade inte d dar med enskild firma. man behover val ingen kund alls for att starta en konsultverksamhet i form av egen firma.
Men det var faktiskt så. Om du tidigare arbetade som företagsläkare åt en enda kund så kunde skatteverket betrakta dig som anställd, trots egen f-skattsedel mm. Begreppet "uppdragstagare"
Sjukt!
Det hade jag ingen aning om.
/08:42
Nej det är inte sjukt, folk sparkas och blir tillsagda att komma tillbaka som konsulter med bibehållen lön. Finns inget positivt med det och bör ses som en vanlig anställning av skatteverket då det endast är ena parten som vinner på upplägget. Arbetsköparen har med det upplägget inga lagstadgade skyldigheter och arbetssäljaren har inte längre det skyddsnät som finns för anställda.
Det är inget företagande!
Lord: En del andra kanske tycker att det är ett problem som snarare är en fråga för facket istället för lagstiftarna?
Det är lagstiftarnas problem att stifta lagar så man inte kan kringgå avsikten med dem. Därför stiftar man sådana här lagar.
Direktavskrivning minskar också skatten (iaf nuvärdet av skatten) genom att sänka den bokföringsmässiga vinsten
Redovisningsperioden för moms på företag med omsättning under 40 MKr.
Från 12 momsdeklarationer per år till 4 st per år.
Små aktiebolag behöver inte ha revisor.
Tyvärr brukar banken behandla dig som något katten har släpat hem ifall du inte har revisor. De "tvingar" dig, mer eller mindre, att ha revisor om du skall använda några av dess tjänster.
Fast tanken var god…
/Benke
Stämmer inte, har en del företag utan revisor och bra kontakt med banken. Dock ej några lån hos banken, kanske det du syftar på i huvudsak?
Jag antar om du menar om man vill låna pengar av banken. Bedriver man konsultverksamhet i fåmansaktiebolag har man ofta inget behov av att låna pengar till verksamheten, och då vill bankerna gärna ha dig som kund. Kan med fördel användas till att förhandla ner boräntan om du inte ska ha en jättehög belåningsgrad (banker ogillar att man inte har en "vanlig" anställning och drar alla över en kam).
Sen finns det fördelar med att ha revisor. Dom besitter ofta en stor mängd kompetens när det gäller olika kryphål i skattelagen, samt att sannolikheten att bli granskad är betydligt lägre om du har revisor. Även om du inte har något att dölja så innebär det jobb.
När det gäller att låna pengar från banken så tror jag inte de hade varit så benägna att låna ut någon större mängd pengar till ett bolag med liten omsättning och liten balansomslutning (och därmed litet eget kapital) ändå.
Sen är det klart att det finns massor av tvång från andra än regimen, man måste ju t.ex. tillhandahålla någon produkt som kunderna vill betala för.
Det var naturligtvis lån/checkkredit jag syftade på. En revisor är ofta ett bra bollplank och minskar sannolikheten att man trasslar till det för sig gentemot tex skattemyndigheten.
Dock så kostar en bra revisor också pengar 😉
/Benke
De har gjorts några små förbättringar. Men det visar på att vi igentligen har 7 socialdemokratiska partier att välja på.
Det kommer dock att bli ändring på det framöver. Internet skapar små fritänkande öar…och med västvärldens kollaps (olja, fiat, pensioner) lär det gå fortare.
Eh.. du är inte släkt med Hank Paulson va?
Vill minnas att denna regeringen införde en lägre arbetsgivaravgift för anställda under 26 år, men det kanske var förra regeringen… kommer faktiskt inte ihåg.
Frågan var dock vad som gjorts för att förenkla – detta är bara en skattesänkning. Detta innebär ju egentligen att göra det mer komplicerat för arbetsgivaren som måste redovisa löner till olika åldersgrupper separat.
Skatteverket har väl blivit betydligt mer servicevänligt?
Internet har medfört att vi inte behöver experthjälp utan kan vända oss direkt till kunskapen på nätet.
Däremot har försäljning av tjänster från Kommunala uppdragsgivare blivit mer komplicerad när de skaffat sig upphandlingsexpertis. Certificeringar i alla möjliga slag krävs!
Tillstånd att bedriva tillfällig uthyrning av boende är inte längre anmälningspliktig. Tidigare kostade det mer i tillståndsavgifter än man kunde tjäna, på att hyra ut 1-2 bäddar i t.ex. bed&breakfastverksamhet.
Däremot finns ingen lindring i själva regelverket, och det är väl bra.
Är boendet inte okej och miljöinspektören slår till går det fortfarande åt h-e.
Avdrag hit och avdrag dit. Vore det inte enklare bara genom att ha en omsättningsskatt för företagare? Ungefär som MOMS(som tas bort för enkelhetens skull)? Då slipper de flesta företagare krångla med pappersarbete överallt. Direktbetalning av all försäljning till statligt konto, där denna(och annan) skatt dras, och som sedan slussas vidare till företagaren. Inga avdragsmöjligheter, inget fifflande med siffror, perfekt?
Låter helt lysande. Korrelationen mellan omsättning och vinst är ju som bekant 1. För att inte tala om de år företag går med förlust…
Och moms är som bekant också en skatt som bara tas ut på mervärdet – dvs efter avdrag för inköp som gjorts under perioden.
Detta förslag skulle bli helt uppåt väggarna när man jämför handel/tillverkning med tjänstesektorn.
Detta kräver att man har ett nytt sätt att tänka på företagande. Jag förstår att det är svårt med omställning i tankesättet. Avdrag i alla dess former verkar vara det enda som går hem i stugorna.
Jag tror de som tycker så inte har speciellt bra koll på det här med företagande. Låt anta att vi t.ex. skulle lägga 20% på omsättningen inkl skatt (25% om man räknar före skattepålägget). Då skulle ju importerade varor direkt bli 25% dyrare eftersom, om varorna köps in via grossist rusar det dessutom upp ytterligare 25%. Alternativet blir att folk åker utomlands för att göra sina inköp av importprodukter.
Produkter tillverkade i sverige blir också 25% dyrare eftersom tillverkaren måste lägga på 25% varpå även butiken måste lägga på ytterligare 25% för deras omsättningsskatt. Alternativet blir då att samma företag måste stå för alla led i produktion och distribution.
För att inte tala om finansmarknaden, lön in på banken ger ju omsättning för banken och vips försvinner 20% (efter att evt inkomstskatt betalts). Lånar du pengar får du snällt punga upp med 25% extra när det skall betalas tillbaks eftersom även det skulle beskattas – oberoende på hur länge du lånat.
Var det något sådant du hade tänkt dig?
Jaja, snart är det tillbaka till hardcore socialism högre skatter, högre bidrag och expansion av den offantliga sektorn… Då lämnar jag landet så fort jag kan. Vill inte leva i DDR. Så jävla tråkigt att svenska folket aldrig kan bli myndigt och ta ansvar.
Någonstans i södra Europa då kanske? Grekland?
Jag har precis startat ett AB. Mest som en liten sidoverksamhet som konsult vid sidan av mitt vanliga jobb. Jag har inga direkta kunder och har därför hamnat i ett moment 22 med skatteverket. För att få en F-skatt sedel så måste jag visa på att jag har omsättning och kunder. Men jag kan ju inte skaffa kunder om jag inte kan visa på att jag har en f-skattsedel.
Hur gör man nu?! Borde inte behöva vara krav på att ha verksamhet bara för att få en F-skattsedel. Vad är skatteverket rädda för? Att det ska missbrukas! Hur då?
Du behöver väl inte visa omsättning för att få F-skattsedel. Du gör en uppskattning om din omsättning första räkenskapsåret. Denna kan du sätta lågt, tex 20000 kronor.
För övrigt så har ju ett AB mer eller mindre per automatik F-skatt. Det enda du behöver göra är att anmäla när momspliktig verksamhet beräknas börja ,eller helt enkelt skicka in moms-deklarationen när det är dags – så kommer du få veta ifall du skulle anmält det i förväg.
För att förtydliga – ett AB förutsätter att du har tänkt bedriva kommerciell verksamhet. Detta innebär att det är F-skatt som gäller och får inte ABet det så saknar det existensberättigande.
När det gäller skattemyndigheten tror jag inte de säger så mycket (sålänge du deklarerar och betalar när du ska) om deklarationen kommer in före ansökan om F-skatt.
För att ha F-skattebevis att visa upp för uppdragsgivare så gör du en skatte och avgiftsanmälan. Den omsättning du anger här ligger bara till grund för vilken moms-redovisningsperiod du skall ha och överskott ligger till grund för preliminärskatt. Du bör kunna skriva en omsättning på t.ex. 100tkr och vinst på 0 – blir det nya omständigheter lämnar man bara in en ny anmälan.
Vet inte vad alliansen förbättrat för företagarna. Men det har varit en skön period av lugn och ro för oss egenföretagare.
Schablonskatt i vissa näringar?
Några branscher där alliansen verkligen inte gjort ett skvatt är de näringar som hotas mest av underbudskonkurrens/ dumpning/ruffel och båg.
tänker på åkerinäringen, byggsvängen, städ, restaurang med mera. Branscher där fack och branschorganisationer tillsammans försöker få myndigheter och politiska makthavare att agera. Utan större framgång. Regeringen föredrar snedvriden konkurrens framför vita jobb och svenska regeringen. En huvudskyldig lagen om offentlig upphandling.
( http://www.kurt.nu ligger ett bra förslag om vita jobb, tillämpas nu i Malmo, revs upp i stockholm)
Är det någon som vet vilken skatt man behöver betala om man startar ett AB, med avsikt att enbart ägna sig åt aktiehandel via en kapitalförsäkring?
Vilken skatt behöver man betala innan pengarna finns på ens privata konto?
En kf är "skattefri", förför skall du skattebelägga den med bolagsskatt (26.5%) på vinsten, skatt på utdelningar (30%) och skatt på lön (ca 50%) när du tar ut pengar till ditt privata konto?
Dator för att handla med kostar 5000:- kronor och är knappast värt att skaffa ett AB för att kunna dra av den kostnaden.
Vitsen med att ha handeln i ett AB är om du aldrig skall ta ut pengarna, men då kan man ju fråga sig vad du skall ha dem till?
Jag ägnar mig åt derivathandel och vill isolera risken från min privatekonomi, dock inte till detta höga pris.
Låter vettigt. Kan inte ge dig ett bra svar. Vinsterna i kf skall inte beskattas som vinst för AB, så 26.5% bör utgå. Men 30% skatt på utdelning lär du få leva med, sedan kan du inte enbart ta ut utdelning beroende på 3:12-reglerna (vad de nu innebär), utan en del måste tas som lön vilket ger ca 50% i skatt, inklusive de sociala avgifterna.
Med mycket eget kapital i bolaget i form av säkerheterna för derivathandeln bör du dock kunna ta ut hyfsat mycket (8% av eget kapital) som utdelning med "bara" 30% i skatt.
Men kontrollera med ngn som vet. Kan lyfta frågan till ett separat blogginlägg senare så får vi kanske svar?
Jag har funderat på vad det kan kosta att starta ett försäkringsbolag i British Virgin Islands och ha enbart sig själv (privatperson) som kund. Det krävs en större regelbunden vinst än vad jag har idag, så det får bli ett framtida projekt (kanske).
3:12, numera 57kap Inkomstskattelagen, är grundade på antingen din lön, vilken jag antar att man inte tänker ha i det derivathandlande bolaget. Därmed skulle årets gränsbelopp uppgå till 143275 enligt schablonregeln. Lönesummeregeln innehåller ett moment baserat på omkostnadsbeloppet, i dagsläget statsläneräntan, 1,65% +9 procent = 10,65%. Vid en högre SLR blir det såklart ett större belopp. Till detta får du lägga 25% av lönekostnaderna i bolaget, under förutsättning att du tagit ut mer än 6 inkomstbasbelopp +5% av lönekostnaderna.
Vad beträffar att starta bolag på Virgin Islands så torde det väl innebära att reglerna om lågbeskattade inkomster blir tillämpliga – och du får ta upp hela företagets resultat som delägare…
Skattesatsen upp till gränsbeloppet är också 20%. Därefter beskattas du för överskjutande belopp som tjänsteinkomster, med marginalskatt mm. Dock inga socialavgifter.
Ganska fjuttigt med förbättringar på två mandatperioder med andra ord.
Detta hade vi ju nästan kunnat få med gamla VPK. Lite småfix och tillbakagång till gamla regler och inte mer.
Finns det inget företagarparti? Det känns som partierna inte förstått frågan ens.
/ Lowrisk
För ett par år sen gjordes ett blindtest med alla partiers partiprogram, som småföretagare fick betygssätta.. Mp vann och V kom tvåa. Jag kommer inte ihåg källan nu, men tyckte det var ruskigt otippat och intressant. Notera att det gällde småföretagare (antar att egenföretagare räknas dit) men inte storföretag.
Det var inte partiprogrammen utan enskilda förslag som bedömdes, här är källan ivf:
http://www.svd.se/naringsliv/mp-och-v-stods-av-foretagarna_3651161.svd