Finansinspektionen konstaterar nu att bolånetaket har fungerat och att belåningsgraden hos svenskarna, alltså skulder i förhållande till tillgångarnas värde, har minskat (Schibsted/SvD). Nu är det inte Lars Frisell som är ute och mässar utan för en gångs skull myndighetens generaldirektör Martin Andersson när Frisell är på väg ut.
Eftersom folk inte själva kan ta ansvar utan vill överbelåna sig så har i det här fallet myndigheterna försökt stämma i bäcken med hyfsat resultat.
Samtidigt gråter lobbyisten Trä- och Möbelföretagens VD ut hos Bonnier/DI. Översatt till ren svenska så säger han följande: “Om inte folk tar lån de aldrig kan bli av med under sin livstid kommer 400 – 500 personer bli av med jobben hos hustillverkarna. Vi kräver att folk överbelånar sig för att göda en ineffektiv industrisektor.”
Byggkostnader och KPI 1998 – 2010 |
Verkligheten är att byggsektorn i Sverige är extremt ineffektiv och bara höjer sina kostnader i alla led utan att leverera något mervärde. Inte ens polsk eller baltisk arbetskraft har medfört sänkta priser.
Hade priserna följt KPI-inflationen sedan 1998 hade det kostat 12 165 per m2 att bygga en villa 2010, mark- och tomtkostnad oräknat. Men det kostade istället enligt SCB 19 892 per m2. Det är bara att konstatera att priserna för nybyggnation har ökat fenomenalt i förhållande till KPI, vilket skvallrar om en ineffektiv sektor.
När folk inte vill betala överpriserna som branschen kan erbjuda så skall inte branschen gråta ut i media, utan se till att rationalisera och effektivisera. ROT-avdraget har dock redan satt stopp för detta utan är bara ytterligare ett sätt att göda en ineffektiv bransch.
Och konkurser… Allt det innebär är att leverantörer och fordringsägare blir blåsta, medan byggbolaget startar om skuldfritt under samma namn och inte osannolikt med samma ägare.
Återstår att se när svenskar börjar köpa hus utomlands. Som exempel så kan man betala hälften för en svensktillverkad toalettstol i Tyskland. Ett tips för er som tänker renovera badrum – beställ porslinet online från Tyskland. Trots fraktkostnaden för en hel pall så blir det 30-50% billigare än att köpa exakt samma produkt i Sverige.
Nej, applåder för Finansinspektionen och Trä- och Möbelföretagen får bakläxa. Ni kan väl börja köpa in vitvarorna och allt byggmaterial från tyska leverantörer istället för den svenska byggkartellen? Dessutom hade ni fått brädor från senväxt (=kvalitet) tysk eller österrikisk skog istället för snabbväxt (=inte kvalitet) granvirke från svenska massaplantageskogar, som inte duger till virke i många år.
Fast just det, ni är ju en del av kartellen… En kartell där alla led tvår sina händer och hävdar att de inte tjänar ett öre trots att priserna nästan dubblats 1998 – 2010 medan KPI bara stigit med 16%.
Verkligheten är att alla led har lagt på de procent de kunnat i takt med folks möjlighet att låna pengar ökat. När nu folk inte har möjlighet att låna samma summor pengar, så är det bara att kapa priserna i alla led. Tillgång och efterfrågan. Eller lobbyister som gråter ut i media.
Tillägg: Jag var inne på eurostat för att jämföra prisutvecklingen på nybyggnation, där Sverige klår alla övriga nordiska länder. Det hade varit intressant att jämföra byggkostnaden per m2 i absoluta mått mätt, men tyvärr hade man bara ett index att erbjuda och inga absoluta priser. Att jämföra med t ex Tyskland där det kostar ungefär hälften att bygga en villa är kanske inte riktigt rättvist, då klimatskillnaden mot Sverige gör att isoleringen av ett svensk hus kan kosta flera tiotusentalskronor mer. Totalt. Dvs kanske några hundralappar på de där 19 892:- kronorna.
30 kommentarer
Hej Cornu,
Vad menar du med att svensk (massplanterad?) skog är snabbväxt jämfört med tysk skog?
Otto
Ämne för ett separat blogginlägg. Svensk gran odlas för massaindustrin. Den växer snabbt och ger lätt och poröst uselt virke. Virke skall växa långsamt så det blir starkt och tungt. Det är därför gamla hus har "evig" livslängd, där hittar du bara prima kärnvirke, något som är svårt att få tag på idag via industrin.
Ser med spänning fram emot inlägget. Jag är skeptisk och kan tycka att du generaliserar, men du får gärna övertyga mig
/Otto
Titta bara på tätheten mellan årsringarna i ett gammalt fönster, eller jämför vikten på en gammal spegeldörr med en ny av samma dimension, Förr valde man ut kvalitetsvirke till bostäderna och det absolut bästa gick till finsnickerierna därför överlever ett 150år gammalt fönster där färgen i stort sett ramlat bort ett nytilverkat balsaträ fönster tio gånger om, kvaliteten på dagens byggmaterial är skrämmande dåligt.
Blev mäkta imponerad av en del nybyggen jag såg i Österrike i vintras. Rejäla fina träkonstruktioner, man skulle kunna tro att det var 100 år gamla hus. Undra om de är så bra som de ser ut.
Kan ju tilläggas att hus i Alperna måste tåla medelhavsklimat sommartid och nordiskt klimat vintertid. Kort sagt så borde de duga utmärkt åtminstone i södra halvan av Sverige.
Skall vara lite petig så är det väl furan som hjar kärnvirke och inte granen…
En bransch som aldrig behövt effektivisera sig lider såklart av hybris. Regeringar av alla färger håller dem under armarna med subventioner och regleringar.
Jag ler lite av skadeglädje, detta har de skapat helat på egen hand och förtjänar att drabbas hårt.
Samtidigt ska staten och kommuner ha sin känga, de är lika skyldiga till moraset! Samt facket!
Kan inte annat än hålla med. Bor själv i ett ~100år gammalt hus.
Har ju inget bevis, men sätter gärna pengar på att fasaden är orginal.
På ett par ställen syns det tydligt att brädor bytts ut. Dessa är nu hårt angripna av ålder – ådrade och gropiga. Resten helt slätt.
Sågar man i en orginalbräda undrar man ibland om man inte sågar i spik eller nån slags bakomliggande järnbeslag. Men det är bara 100% kvalité i virket.
Instämmer. Vi har ett hus från 1918 där man gjort mindre arbeten varje årtionde sen dess. Det man tydligt kan se är att allt som är original har en extrem kvalitet, såväl virket som byggtekniken. Sen blir det gradvis sämre för varje årtionde, men riktigt dåligt från 70 och framåt. När vi köper nytt virke för att göra nödvändiga reparationer fäller man ju nästan en tår, för det är idag helt omöjligt att få tag på likvärdigt material.
"När folk inte vill betala överpriserna som branschen kan erbjuda så skall inte branschen gråta ut i media, utan se till att rationalisera och effektivisera."
Det där passar ju utmärkt på musik/film-industrin också. 🙂
Där det åtminstone hänt lite grann.
Har kanske kraven på byggnader ändrats en smula sen 1998? Har energikraven höjts? Kraven på tillgänglighet för handikappade? Fuktskydd? Arbetsmiljö för arbetarna?
Svaret är att det är inget kostnadsdrivande som har ändrats.
Ha! Tjena Daniel. Du har full koll ser jag…
Se bara nya PBL, mycket kostnadsdrivande, framförallt i små projekt.
Här pratade vi om jämfört med 1998 så har det inte ändrats något särskilt. kan du t upp ett enskilt exempel på regeländring som gjort det dyrare? Våtrummen har ändrats lite men inte som byggarna borde ha rationaliserat. Har frågat några erfarna konstruktörer inom byggbranschen på senare tid och det dom säger är att det som har ökat i pris är framförallt administrationen. t.ex. Skanska har samma tunga administration för att bygga en villa som att bygga en hel motorväg.
Ponera att man tänker bygga sitt eget hus med egen arbetskraft inom släkten, då undrar man ju hur prisökningarna ser ut på råmaterialet.
Hur hade Cornu byggt sitt eget hus ifall han hade haft den planen?
/framtidsplaneraren
Har byggt en gäststuga på 15 m2. Materialkostnaden landade på ca 4000:- per m2, inklusive allt. Visserligen inget kök eller badrum.
Hej Lars och tack för ständigt läsvärda inlägg (även om jag inte alltid håller med 😉
Det skulle vara intressant med en kommentar från dig angående hur du ser på att successivt avskaffa ränteavdrag, öka bolånetaket successivt till kanske 20-25 % av köpesumman och att införa ett för alla bolånare obligatoriskt amorteringskrav på nya bottenlån där återbetalningstiden skall sänkas successivt från 100 år ner till kanske 40 år (som innebär att det finns en chans att helt lösa lånet under sin livstid).
mvh/Johan
Positivt.
Avdraget för nettoförlust på kapital, aka "ränteavdraget" bör successivt avskaffas. Fasa ut summan som får dras av under en 10-årsperiod.
Amorteringskrav kan införas och successivt ökas, men går att arbeta runt, t ex genom att ta nya lån hos annan bank för att amortera gammal skuld med.
Men det kommer aldrig att införas av en regering som vill fortsatt sitta kvar vid makten.
Enda möjligheten att det införs är att något ännu värre skulle behöva stryka på foten; tex alla pensioner dras in för samtliga inte bara pensionärer, all skolgång skulle bli avgiftsbelagd med säg 10 000:-/termin och barn för alla åldrar 6 och uppåt, all sjukhusvård skulle få betalas ur egen ficka annars lämnas du utanför sjukhusporten utan åtgärd samt att inkomstskatterna skulle höjas med 25% rakt över för alla.
Anders The Borg i kväll på Rapport i Svt:
"Det är allvarligt" angående hushållens belåningsgrad. Mer allvarlig än han varit tidigare.
Sedan intervjuer i munter anda med FI av icke oberoende bolånetorsken Alexander Norén (han som snart släpper en bok om bolånetorskande)
Sedan klagar Borg i nästa stund på att det är för höga bolåneräntor så att folk inte kan överbelåna sig tillräckligt..
Kan nån säga vaffan börsen stiger på?
Vad har hänt? Varför drar allt upp varje dag?
De som säger att NWO inte finns, kolla börsen. Där är det världsmaffian som styr.
Jag hatar utvecklingen mer och mer och jag skiter i om kronofogden knackar dörr och vill ha mina pengar. De får gå till börsen, de finns där placerade nånstans.
1988 kostade en ny volvo 240 50 000 kr mindre i Tyskland? 1989 hade föregångaren till uppdrag granskning ett reportage från skåne där en Dansk byggfirma byggde hus. Danskarna frågade sig varför var allt så dyrt i Sverige, Takpannorna hämtades från danmark för att dom var billigare men dom var tiverkade i Sverige! På 90-talet visade sig att om man skulle renovera sitt hus så var det billigare att åka till Åland och köpa byggmaterial trots att mycket av det var tillverkat i sverige så var det mycket billigare på Åland.
Vad beror detta på? monopol där man är girig och inte nöjer sig med 50% vinst utan vill ha 150%? Har aldrig begripit hur priser fungerar i Sverige och slutar aldrig bli förvånad.
Har man egen skog kan man handplocka träd, ta ner och lämna över till någon småskalig såg eller såga upp själv. Billigt värre. Det här huset är utbyggt på det viset, med träd från fastigheten sågade på en såg någon kilometer härifrån.
Det är som med medicin. Det är billigare att handla svensktillverkad medicin i Polen än i Sverige. Man behöver inget kostnadsskydd om man handlar där, men i Sverige är samma medicin så dyr att ingen har råd med den utan staten blir tvungen att betala.
Anledningar till att byggkostnaderna framförallt på villa-sidan ökar enormt bara på 15 år:
– Golvvärme
– Bergvärme (dyr initial investering)
– Spotlights över-jävla-allt
– Badrum för sanaslösa summor
– Kök för sanslösa summor
– Trägolv överallt
Arbetskostnaden har inte stigit så mycket på byggsidan, däremot är det stor brist på arbetskraft inom vissa yrkesgrupper, t.ex. rörmokare och plåtslagare, vilket gjort att priserna där stigit dramatiskt.
Ungarna idag vill inte bli röris, det låter väl inte lika bra som statsvetare eller journalist…
Har nyss byggt ett hus på ca 200 kvm med alla ovanstående bekvämligheter förutom trägolv överallt, eftersom det var det enda jag inte kunde hitta billigt vare sig i Sverige, blocket eller utomlands. Därför slipade jag betonggolvet istället i ca halva huset, mycket snyggt enligt mig och praktiskt ihop med golvvärme samt extremt billigt.(ca 50 kr kvadraten).
Håller med cornu om virkeskvaliteten, valde därför större dimensioner på allt än vad färdighusen har och murat med riktiga lekablock som sedan putsades och målades(inte frigolitnätskiten). Köpte allt på utförsäljningar etc eller blocket, inkl kök, dörrar, badrum, ja t o m gipsskivor. Detta sparade jag otroliga mängder pengar på, men de tog en jävla tid och jag hade ensamt ansvar för bygget och tog in allt på löpande timme, vilket jag också tjänade på pga av de då onte behövde "ta höjd" i offerten.
Har sammanlagt nästa 50 cm tjocka väggar, solvärme och bergvärme till golvvärmen och varmvattnet, inbyggd varmgarage, helkaklade badrum och tvättstuga, ljudisolerade dörrar inomhus, multimediainstallationer överallt och en j-la massa ledspots;)
Nu till min poäng:
Hade jag låtit en färdighustillverkare göra detta hade det kostat mig ganska exakt 20 000 kr/kvadrat, MEN då hade jag ej fått murade väggar(för det gick ej att beställa hos någon!), solvärme, ledspots och ett par andra onödiga lyxgrejer som jag nu har.
Mitt hus kostade mig under 10000 per kvm trots att jag nästan inte gjorde något praktiskt själv(är nämligen skadad från en bilolycka). Jag prutade däremot på allt, köpte beg/reasaker, övervakade bygget hela tiden och tog in separata hantverkare till allt. Och du har helt rätt, timkostnaden för byggare är ej hög men plåtslagare och rörmokare var klart svårast att få tag på och dyrast!
Färdighusen ska inte kunna vara dubbelt så dyra, de ska ju vinna på stordriftsfördelar. Om de inte lyckas med det,så ska de kursa, punkt slut.
Fast nu motsäger du dig själv. Först hänvisar du till PBL, och sedan så hänvisar du till folks enskilda önskningar istället som kostnadsdrivande.