Bloggrannen BoLåneTorsk har summerat några höjdpunkter ur Finansinspektionens dragning och rapport idag.
För att kort summera summeringen. Nästan 60% av bolånekollektivet amorterar inte alls trots att man hela tiden bygger upp ett ackumulerat underhållsbehov i sin bostad. Faller bostadspriserna 20% så hamnar en tredjedel under vattnet, dvs har större skulder än vad bostaden är värd. Och under vattnet blir man BLT.
Ca 10% av hushållen har under 3000:- kvar i månaden “att leva på” idag vid ett räntestresstest.
Men det är inget att oroa sig över menar de som vill förneka risken. För faller bostadspriserna bara 15% så är det “bara” 10% av hushållen som hamnar under vattnet och blir BLT. Det är denna siffra som kommer citeras av de som menar att det inte finns några problem. Men vid 20%… Jag tror som sagt på 30 – 50% fall på 4 – 8 år, även om några av dessa procent redan är avklarade.
Värre än vad jag bedömt tidigare alltså. 33% åker dit redan vid 20% prisfall. Jag som brukar prata om att det bara är ca 10% som är i riskzonen och att inte ens alla av dem kommer få bekymmer. Får nog revidera den ståndpunkten.
På tal om bubbla så har någon SVT-profil jag aldrig hört talas om (nu sex år utan TV-anslutning), Alexander Norén, lanserat en bok som heter Hög på hus (Adlibris 159:-, Bokus 159:-) som verkar handla om hur man (och han) gör bostadskarriär. Fartblinda böcker brukar släppas ungefär på toppen, typ Johan Staël von Holsteins Inget kan stoppa oss nu (1999).
“HÖG PÅ HUS slår hål på flera av bostadsmarknadens myter. En ordentlig budgivning är till exempel inte bara bra för säljaren, även köparen kan vinna på att många är med i leken. Samtidigt som det är en handbok i konsten att lyckas med bostadsaffären är det en personlig betraktelse med självironisk udd riktad mot de senaste årens fixering vid det perfekta boendet.”
Ja, så är det. Desto hårdare budgivning, desto bättre för köparen för då kan man vara säker på att priset är rätt… Yee-haaaw!
25 kommentarer
Fel! Under vattnet hamnar man om man behöver sälja och priset är ner20%.det är en stor skillnad. Det stora hotet är ökade boende kostnader, om de går upp 20% så behöver många flytta och sälja med förlust.
…..och att arbetslösheten kommer att öka ffa inom bygg vilket gör att några måste sälja.
…och en icke ansenlig andel av den svenska befolknignen som lever i parförhållanden skiljer sig/separerar…. måste söka jobb på annan ort ….blir långtidssjuk….
"oansenlig" skulle det förstås vara!
"Under vattnet hamnar man om man behöver sälja och priset är ner20%."
Fast nu står ju banken inte passiv och tumrullande i en sådan situation. Banken både kan och vill skriva om lånevillkoren – och det alldeles oavsett ifall kunden dessförinnan skött sina betalningar klanderfritt enligt de gamla villkoren.
Googla "Bolånekunder utan skyddsnät" (E24)
Ett till korkat citat från Hög på Hus: "Och bostadskarriären blev viktigare än yrkeskarriären."
Det börjar ju klarna varför Borg har ångest. Det här har hänt under hans skift! Ha ha ha.
Hur kan en tredjedel vara under vattnet vid prisfall på 20% när inte ens en fjärdedel har en belåningsgrad över 80% (enligt diagram 3 i rapporten)?
Att det idag skulle vara 10% som bara har 3000 kr kvar att leva på stämmer inte heller, eftersom kalkylen i rapporten baseras på en genomsnittlig kalkylränta på 7.7% (och kalkylen inkluderar för övrigt amortering)… Inte för att det ser så ljust ut för dessa individer ändå.
Det ska nog vara en tredjedel av NYA bolånetagare hamnar under vattnet, om jag kommer ihåg inslaget rätt…
Ja, men det är inte vad Cornu skriver…
Är inte FI:s stickprov bara på relativt nytagna lån? Dvs det går inte att generalisera till hela bolånekollektiivet.
Köpte bostadsrätt i Stockholms innerstad under rean på 1990-talet. Gick emot strömmen och amorterade av lånet på fem år. Känns rätt skönt att ha suttit i drygt tio år med 0:- i lån och en månadskostnad på 2 000:-. Min bostad kostar idag c:a sex gånger så mycket som jag betalade. Det är inte en hållbar utveckling. Nedgången kommer, frågan är bara hur djup och hur långvarig den blir.
I galenskapens fotspår kommer nog vissa ha husvagn..
"Ca 10% av hushållen har under 3000:- kvar i månaden "att leva på" idag."
För det första: i FIs Excel-fil kan man läsa att det är "räknat på bankernas genomsnittliga kalkylränta (7,7 procent) och hushållets totala lånebörda". Dvs. 10% av hushållen har under 3000:- kvar i månaden om räntan vore 7,7%. Vilket den inte är.
För det andra: Siffran 3000:- (eller vad den nu vara månde) avser "hushållens överskott i kvar-att-leva-på- kalkyler". Överskott. Dvs. inte kvar att leva på. Utan hur mycket MER än vad bankerna bedömer att man bör ha att leva på.
Tack!
verkar som om någon har lite för lätt att dra igång med slutsatser
Synd
Vill ju kunna lita på " någon "
En till ( jag )som alldrig haft TV
Fast jag har ju inte ett öre i lån på 4 ställen
Kan ju jämna ut sig.
" anonym "
Det blir en krasch utan dess like, vi vet ju alla att svenskarna numera är världsmästare på skulder, totala skuldsättningsgraden är 310% av BNP, mer än Grekland, hahaha, vilken soppa, dags att emigrera!
Alltså kan man se siffrorna som hur mycket hushållet skulle kunna spara varje månad, vid en ränta på 7,7% OCH med anortering.
Det är ju strålande! Det betyder alltså att det bara är ca 10% av hushållen som ens kommer i närheten av att ha maxbelånat sig, och nästan alla bolånetagare har alltså goda marginaler.
(För övrigt är det fortfarande inte en tredjedel som har belåning över 80% som påpekats tidigare)
Det här skulle vara ett svar till makro e kul…
Ja, man kan se siffrorna som hur mycket hushållet skulle kunna spara.
Med viss reservation dock – KALP enligt bankerna är 7 500 kronor per vuxen och 2 500 kronor per barn (detta är alltså efter boendekostnaderna och ev. amortering är betalda). Jag tror många unga vuxna i storstäderna spenderar mer än 7 500 kronor per månad, dvs. de knaprar på överskottet som FI anger i sin kalkyl.
Ja, självklart betyder det inte vad man SPARAR, utan vad man SKULLE KUNNA spara, om man inte spenderade allt på champagne och odd molly-kläder.
De flesta ser det väl som pengar de kan slösa, snarare än spara 🙂
/12:24
Kollade lite mer på FI:s Excelfil. Dom har ju gjort analysen "hur många får problem om priserna faller". Kolla fliken "Stress prisfall+ink.bortfall". Här konstaterar man att:
Knappt 6% av hushållen kommer ha belåningsgrad på mer än 100% OCH underskott i KALP-kalkylen…
…OM bostadspriserna faller 40% OCH arbetslösheten blir 20%.
Det där med att 33% skulle få problem vid ett prisfall på 20% tar jag med en nypa salt.
Jag tycker att du glömmer en sak när du pratar om bostadskarriär, nämligen att det kan vara klokt att sprida riskerna genom att successivt putta in pengar på bostadskarusellen. Naturligtvis bygger detta på att du följer ett mönster där du börjar i en billig bostad, t ex 1 r o k, och successivt över åren byter upp dig för att till slut landa i en villa eller annan dyr bostad. Att sprida inköpstillfällena är inte fel.
Har ej läst Alexander's bok än men av döma av inlägg på hans blogg verkar det mera vara en skildring av svenska folkets tänkande de senaste 10åren än en rekommendation att ge sig in på marknaden i dagsläget. Saxat från bostadsknarkaren.se:
“Ingen naturlag att bostadspriser ska gå upp”
Ekonomiprofessor Robert Shiller är skeptisk till prisnivån på den svenska bostadsmarknaden. Shiller är en väl ansedd expert på bostadsprisernas historiska utveckling (han ligger bakom det ledande amerikanska husprisindexet, i sin bok Irrational Exuberance förutsåg han år 2000 aktiekraschen, fem år senare förutsåg han den amerikanska bostadskraschen, han omnämns ibland som kandidat till Nobelpriset). Nu är han i Stockholm för att tala på Skagen Fonders nyårskonferens, och lär knappast investera i en bostadsrätt innan han åker härifrån:
-Varför har priserna fortsatt gå upp här? Det som slår mig när jag flyger in över Sverige är all mark som finns tillgänglig. Det kan ju inte bero på brist på mark. Om jag vore svensk kanske jag skulle sälja mitt hus och köpa en bondgård.
Han pekar på att normaltillståndet för bostadspriserna är att de över lång tid knappast ökar alls, bortsett från inflationen:
-Boomen har pågått i snart 20 år, för vissa innebär det hela deras vuxna liv och då kan det framstå som en naturlag.
(Läs mer på di.se)
Det är precis det här jag skriver om i boken ”Hög på Hus” som kommer till våren. Tills dess, läs Shillers Irrational Exuberance och The Subprime Solution innan du köper bostad med utgångspunkten att ”på sikt är det alltid en bra investering…”
"Ekonomiprofessor Robert Shiller är skeptisk till prisnivån på den svenska bostadsmarknaden."
Nja, Shiller tycker nog varken det ena eller det andra om just den svenska bostadsmarknaden. Vad han sade var att eftersom bostadspriserna i Sverige stigit lika mycket som i andra länder som fått se prisfall, så kan man inte utesluta att vi har en bubbla även i Sverige. Vilket naturligtvis är helt riktigt och egentligen ingen särskilt kvalificerad slutsats. Men få det inte att låta som om Shiller suttit och specifikt studerat den svenska bostadsmarknaden på samma sätt som han studerat andra bubblor i sin forskning. Det är oärligt.
Hej Cornucopia,
Om du tar dig för att läsa boken är jag säker på att du du kommer uppskatta en och annan tirad i den. Sen -efter att du LÄST den – skulle det vara väldigt intressant att höra dig recensera den!
Alexander Norén