Det ser inte ut som att Veckans Affärer lägger ut sin stora olje- och peak oil-artikel på nätet, men ett utdrag finns att läsa hos Privata Affärer med rubriken Ransonering av diesel hotar. Inga större nyheter för bloggens läsare, men läsvärt ändå.
Aktuellt påtalas t ex att för att göra Sveriges bilpark helt oljeoberoende år 2030, så måste samtliga bilar som säljs redan idag vara elbilar eftersom det tar 19 år att byta ut hela bilparken. Hos Schibsted/SvD konstateras det samtidigt att förra året såldes det 25 elbilar i Sverige. Inte 25 000. 25. I år har det dock sålts 20 elbilar hittils. Bilar som med 19 års utbytestakt fortfarande kommer rulla år 2030, om man nu kan få tag på nya batterier när de gamla blivit slitna.
Tillägg: Hela VA-artikeln finns tydligen som PDF hos Föreningen Grävande Journalister.
Försvarets forskningsinstitut, FOI, har släppt en mycket omfattande rapport om Rysslands militära förmåga, Rysslands militära förmåga i 10-årsperspektiv. De flesta av er kunde inte bry er mindre, men från sidan 125 och framåt går man igenom Rysslands uttalde energistrategi på 10- och 20-årssikt, vilket är högintressant läsning för alla som är intresserade av energiområdet.
Rysslands regering tänker sig att den ryska stagnerade oljeproduktionen skall öka med 30% till år 2020 och med 60-85% till år 2030, samtidigt som man idag är världens största producent av olja. För detta tror man sig behöva investeringar på 135 miljarder USD till 2020 och 315 miljarder USD enligt det nyliberala tänket att om man bara satsar pengar så reser pengarna tillbaka 20-40 miljoner år i tiden och tillverkar olja.
Det här också vad man planerar för att kunna rysk ekonomi i balans och är alltså en backcasting-prognos, dvs vad behöver man uppnå för att bl a finansiera de ryska planerna för upprustning och modernisering av försvaret även efter 2020. Kombinera det med tron att ekonomi och inte geologi avgör hur mycket olja som finns, så når man denna fantasiprognos.
Men verkligheten är en helt annan. Ryssland kommer inte producera 18.5 miljoner fat olja om dagen år 2030. Man kan t ex titta på den censurerade australiska BITRE-rapporten, ur vilken man kan dra slutsatsen att Ryssland redan runt 2023 – 2025 upphört exportera olja. Istället för att öka produktionen med 8.5 miljoner fat per dag så kommer den snarare ha minskat med 8.5 miljoner fat per dag.
Även kring gasfrågan är FOI:s rapport läsvärd, där man t ex går igenom hur Ryssland bygger ut exportkapaciteten för gas till Kina och att många EU-länder i Central- och Östeuropa är i princip helt beroende av rysk olja och gas för sin energiförsörjning.
16 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Länk till Föreningen Grävande Journalister finns ovan, dock inte direkt till PDF:en, för att visa att det inte är den här bloggen som publicerar den utan FGJ. Lägg inga direktlänkar till PDF:en, tack.
BITRE-rapporten har haft rätt fel på många punkter mellan 2008-2012
Man kan här notera att i Ryssland är den så kallade "abiotiska" oljeteorin väldigt stor, vilket förmodligen bidrar till deras missriktade optiminsm i frågan.
Inte så stor som man kan tro. 66% av de tre forskare som tror på den abiotiska hypotesen (inte en teori – man har aldrig hittat olja enligt hypotesen) är ryssar.
All rysk olja man hittat är utifrån biotiska teorier.
http://cornucopia.cornubot.se/2009/09/hypoteser-och-teorier.html
Jag kan t ex lansera en hypotes om att olja skapas av utomjordingar. Det gör inte att det är en teori. Eller hypotesen att oljan skapas av att man viftar vilt med armarna.
Oljan tar slut, i effektiv mening, den dagen det kostar mer att producera den än värdet man kan få ut av att använda den. Den dagen kommer det fortfarande finnas olja kvar i absolut mening.
Vi kommer få räkna med kraftigt stigande priser framöver. Jag har inte tagit del av rapporten, men kan tänka mig att de räknar ekonomiskt, vilket är helt logiskt, och att man då kan prognosisera en kraftigt höjd omsättning – inte i volym olja, men i antal Rubel/motsvarande – och att deras slutsats då helt riktigt ligger i tangentens riktning.
För svenskt vidkommande är detta intressant eftersom det inte anses ligga inom nationens ansvar att ha beredskapslager. Staten har inget som helst ansvar, säger man. De privata oljebolagen har ett visst ansvar att hålla reserver, men tyvärr finns ingen åläggelse att ha dessa i Sverige. Detta resulterar i att reserverna förmodligen inte finns alls i praktiken, utan att de aktuella företagen istället tecknat optioner – värdepapper – om olja att lösa ut när det krisar. I det fall det skulle finnas fysiska reserver finns dessa hos exportlandet, tex Saudiarabien, vilket knappast glädjer svenska medborgare och oljekonsumenter i en kristid. Iaf finns de inte i Sverige.
Det är också intressant att ta del av nyheten att Storbrittanien och USA nu avtalat om att öppna oljereserverna och samarbeta. Teoretikerna/analytikerna i media verkar tolka detta på främst två olika sätt. Det ena är att Storbrittanien lägger sig i amerikansk inrikespolitik och stödjer Obamas återvalskampanj inför valet med förbättrad ekonomi för väljarna i form av lägre bränslepriser, som är så viktigt i bilismens förlovade land. Men detta är att ta en otroligt stor risk, både vad gäller populäropinion bland allmänheten, såväl som utrikespolitiskt. Det andra spåret tycks vara att man förbereder sig för en konflikt i östra medelhavet eller hormussundet som isåfall skulle komplicera oljetransporterna och påverka priset (uppåt). Det som styrker den linjen är att Hillary Clinton samtidigt meddelat Iran, via ryska diplomater, att de bara får en enda chans till att sätta sig vid förhandlingsbordet och undvika amerikas "military option".
Alldeles oavsett vad som händer och sker internationellt tycker jag vi borde ha beredskapslager i Sverige. Förmodligen är inte detta rätt forum för den debatten, men å andra sidan vet man aldrig vem som råkar läsa och föra debatten vidare.
/Nordbo
Ni vet alltså bättre än ryssarna hur mycket olja dom har.
Om ryssarna visste skulle de aldrig berätta. Desinformation har en trygg hemvist hos vår östra granne.
Så det är alltså inte så svårt att veta "bättre".
När blir det fredagsmys?
Kanske dags nu. Ämnesförslag?
Hur ska man skapa framtidens rikedom?
De senaste 100 åren har man kunnat göra karrär i storföretag, eller byggt medelklassgetton, eller importerat billigt krafs från u-(eller f d) u-länder. Det verkar inte som om dagens unga kommer att ha dessa val. Så vad kommer att bli framtidsjobb -bransch och -företag?
Förutom reparatör alltså, detär ju redan konstaterat i takt med att råvaror blir dyrare.
Vad kommer framtidens innovatörer syssla med? Gärna åtminstone EN idé som inte är energirelaterad.
Rysslands är idag nummer 1. Självklart är landets produktionskapacitet riktigt högvilt då Saudis roll som swing producent sedan Libyen konflikten helt kommit på kant.
Tidigare prognoser om oljetoppen för Ryssland har i de flesta fall slagit fel inklusive BITRE som baserats på tidigare felaktig data från EIA.
Att Ryssland skall lyckas öka produktionen med 60-85% hur många nya Saudiarabien motsvarar inte det. Föga troligt.(Någon som orkar räkna ut vad det motsvarar. Eftersom det är fredag så har min hjärna tyvärr redan tagit helg ;))
Återstår helt enkelt att se hur mycket nya reserver ryssarna kan finna som snabbt kan sättas i produktion.
En intressant betraktelse är det samriskprojekt eller semifusion mellan BP och Rosneft som bröts i höstas där tanken var att BP skulle hjälpa till med prospektering och produktion i Barents hav. Var de ekonomiska kalkylerna alldeles för klena eller var det politik som satte stopp?
/RH
Toriumreaktorer kan fortfarande framställa syntetisk diesel.
Abiotiska oljan kanske eller kanske inte finns, men något annat verkar ivf finnas därnere. Den som är intresserad kan söka vidare på "deep hydrogen-driven biosphere".
Följande är ett utdrag ur en mycket intressant websida som inte längre finns hos Göteborgs Universitet.
Karsten Pedersen
Professor Karsten Pedersen is director for the Deep Biosphere Laboratory (DBL) at Göteborg University.
Global microbial biomass at a glance
The number of intra-terrestrial microbes varies notably depending on the underground site studied. Values in the range of one thousand up to one hundred million microbes per ml groundwater or gram sediment are commonly reported. Although the dry weight of hundred million microbes in one gram of sediment is very small, in the range of 1 – 10 micro-gram, the total weight of microorganisms in many square kilometres of seafloor and continental shelve sediments, rock aquifers etc. may reach an impressive number. An attempt to estimate the total carbon in terrestrial and intra-terrestrial environments was made recently. These calculations indicate that the total amount of carbon in the intra-terrestrial organisms may equal that of all terrestrial and marine plants. Although subject to a great deal of uncertainty, the estimates suggest that the biomass of intra-terrestrial life is very large. A wealth of microbial life may exist deep inside Earth with many new species, representing novel microorganisms with unique physiological and biochemical features that await exploration.