Jag hade fel. Punkt.
Börsen har stigit över min stop-loss/take-profit på 1050 för mina negativa positioner som därmed bör säljas av. Än så länge rekylerar börsen nedåt men positionerna bör avyttras under dagen om vi nu inte mot förmodan trillar ner under 1050 igen och gårdagens tjurrusning bara var en topp på en tjurfälla.
Majoriteten av mina börsportföljer har dock hela tiden varit likvider och de negativa positionerna togs på 1150 även om de sedermera utökats successivt. Nettot är dock positivt – mer har redan plockats ut i vinst än eventuella förluster på utökade positioner inneburit. Framför allt så har jag vinstsäkrat genom att höja hävstången. Har exempelvis två separata kapitalförsäkringar för ren indextrading. Där realiserades vinsterna i lågutväxlingsderivat någon gång under 900-nivån och flyttades över till derivat med hög hävstång men med säkrad vinst. Ursprungligt kapital har sedan dess legat och betalat ränta, medan vinsten legat kvar i derivat. Det betyder att en ursprunglig vinst på 20% sedan dess bara halverats till ca 10% och aldrig kan förvandlas till förlust.
Endel av bloggens 20 000 – 30 000 läsare har nu varit väldigt kritiska för att jag inte sålde av alla negativa positioner exakt på botten, precis som de själva gjorde och gick all in i aktier exakt på botten. Get over it. Ni är fools of randomness. Finns inget sätt jag kan vara bättre än samtliga 20 – 30 000 läsare. Det kommer alltid finnas de som är bättre. Sannolikt kommer hälften vara bättre.
Sedan skall jag nu förklara varför så få analytiker kan ändra sig. Har man fel och ändrar sig så riskerar man ha fel två gånger. Håller man benhårt fast vid sin åsikt har man bara fortsatt samma fel.
Därför kan inte experter byta ståndpunkt även om de har fel. För då riskerar de få dubbelfel. Skulle jag exempelvis bli positiv till börsen och ekonomin i det här läget så riskerar jag att få dubbelfel när tjurfällan faller ihop. Så därför kan jag förstås inte ändra åsikt officiellt, men kanske gör något annat privat. Bättre ett fel än två. Trots allt är jag inte en anonym kommentator som kan försvinna in i skuggorna vid dubbelfel.
Jag har hela tiden redovisat grundstrategin. Som ovan så har orealiserade vinster i negativa portföljer halverats från ca 20% till ca 10%. Men min primära strategi har sedan i somras varit att vara likvid. Sedan har jag dock diskuterat negativa positioner. Den som gick likvid på sommarens dödskors kan fortfarande köpa tillbaka index billigare och har fått ett halvt års bankränta under tiden. Någon utdelning har man inte fått från svenska aktier under perioden, eftersom man i Sverige delar ut en gång om året, på våren.
Det är för övrigt väldigt enkelt att sitta still i båten och därmed säga “mina aktier har stigit 50% sedan botten”. Ja, men hur mycket föll de innan dess? Min strategi är att undvika förlusterna, vilket har lyckats någorlunda. Sedan var min stora börsexit 2006 och sedan dess har på sin höjd 20-25% av tidigare börsportfölj funnits på marknaderna. Resten ligger i realkapital eller i onoterade aktier.
Det viktiga är nu en analys av varför börsen steg mer än jag trodde.
De som varnade för att ECB:s massiva digitala sedelpressande via 3-årslånen till europeiska banker skulle dra igång tillgångsinflationen hade rätt. Punkt.
Sannolikt ligger felet där. Inflationisterna har vunnit över deflationstrycket. ECB har hittat metoden att rädda bankerna och de som är besuttna. För någon allmän hyperinflation får vi inte, genom att via sedelpressarna dra upp värdena på tillgångar så blir vi som är rika rikare, speciellt bankerna, medan resten får stå bredvid. Eurozonen kan fortsätta med sina skenande statsskulder men kommer ha råd att betala räntorna så länge ECB trycker pengar och köper statsobligationer omvägen via bankerna. Däremot kommer man behöva skära ner på välfärd och statliga jobb i BIGPIS-länderna. Den lille mannen utan tillgångar blir alltså förlorare medan de som har får mer. Deflationstrycket i den reala ekonomin minskar antalet jobb och får företagen att gå sämre, men tillgångsekonomin går strålande. En form av biflation. För sedelpressandet når inte den reala ekonomin utan stannar i tillgångsekonomin. Det råkar nämligen vara så att när besuttna får mer pengar så ökar de generellt inte sina utgifter. Har man redan allt och lever som en kung så kommer man inte spendera ännu mer när sifforna på kontobalanserna stiger. Pengarna får sitta kvar i sina tillgångar och når inte ut och man får ingen KPI-inflation. Det är en form av likviditetsfälla, eller snarare en tillgångsfälla.
I det klimatet är det ingen idé att kämpa emot. Guld är här en bra hedge. Guldpriset i SEK per gram ligger just nu +8.8% sedan årsskiftet mot +8.0% för OMXS30 (klockan 09:28). Ni som gnäller om att jag rekommenderar “gulmetallen” får tyvärr konstatera att “gulmetallen” gått bättre än börsen.
Samtidigt är alltså stigande börskurser inte baserade på fundamenta utan enbart på sedelpressen. Man bör i den miljön alltså välja guld och inte aktier. Som valuta innebär det ju att man ligger likvid om man sätter sina pengar i guld.
Så generellt kommer marknadstillgångar likt aktier och guld att antagligen stiga så länge ECB fortsätter pressa pengar. Det räddar inte ekonomin, det gör bara rika nominellt rikare. För att de rika skall kunna bli rikare så måste det dock finnas en Svarte Petter. Svarte Petter är alltid småspararna. Man skall alltså bevaka när allmänheten går in på börsen igen. Då är det dags att sälja av om inte förr.
Jag håller dock fast vid min börsstrategi. Inte dags att gå in än. Det är inte en 100m sprint, det är ett livslångt maraton.
54 kommentarer
Tack för din analys. //Svarte Petter
Hear, hear! Instämmer helt broder!
Du kan gärna försöka säga några ord om i vilken mån pengarna som trycks också når bostadsmarknaden. Penningtryckandet i USA har väl åtminstone lindrat raset på bostadsmarknaden i USA, förmodar jag.
Har väldigt svårt att se hur pengarna skall nå bostadsmarknaderna. Bostadspriserna i USA faller ju för övrigt.
De flesta som köper en bostad gör det med lånade pengar. Har man inga pengar får man inte heller några mer pengar när tillgångsinflationen i marknadstillgångar stiger. De flesta som redan är rika äger redan en bostad. Eller flera.
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/ba53fd9c-4cbe-11e1-8b08-00144feabdc0.html#axzz1l8caGksR
Det här kan vara något att fundera över.
QE 3 verkar vara på gång – denna gång handlar det om den ofattbara siffran 40 trillioner dollar som ska pumpa upp marknaden och möjligheterna för Obama att sitta kvar.
Det som då händer är att Guldet stiger i värde samt aktier – allt annat förlorar samt att inflationen blir enorm inom de dollar dominerande ländernas ekonomier.
Man talar om en beräknad inflation om 30 – 35 % per år. Detta utplånar den amerikanska skulden på 3- 4 år.
Dessutom ska Grekland tillåtas konkursa men det kommer inte att bli så att alla CDS kontrakt utlöses därför att då går de fem stora bankerna i konkurs i New York.
Allt idag sker med en vilje portfölj från Rotschilds kontor i London. Vi är totalt manipulerade och lurade. Köp Guld.
Lasse
"Ursprungligt kapital har sedan dess legat och betalat ränta, medan vinsten legat kvar i derivat. Det betyder att en ursprunglig vinst på 20% sedan dess bara halverats till ca 10% och aldrig kan förvandlas till förlust.
"
Det beror på hur man ser på det. Om du förlorar hela vinsten har du haft ditt kapital utsatt för risk utan att ha fått något för det, det kan betraktas som en ganska dålig resultat.
Om du förlorar hela vinsten har du förlorat motvarande alternativvkastningen, t.ex. den 3.25% riskfria ränta du kunde fått på ett bra bankkonto.
Man kan också välja att betrakta realiserade vinster som en del av det nya kapitalet, dvs det är inte ok att förlora dem bara för att du vunnit dem. Du kunde tagit pengarna och köpt något reellt för, t.ex. mat, den möjligheten har du tappat om du förlorar vinsten igen.
Allt beror på vad man jämför med och vad syftet är.
Eftersom den reala ekonomin går dåligt när gemene man inte har råd att konsumera så borde väl detta efter ett tag återspeglas i företagens vinster. Det har vi tex sett hos ett antal företag som redovisat Q4 liksom att deras beställningsingång börjat vika. I nästa steg borde lägre vinstförväntningar resultera i lägre börskurser. Menar du att aktiekurserna styrs mera av tillgången på pengar än av förväntade vinster?
Förövrigt är det väl inte bara banker som sitter på dåliga obligationer utan också pensionsfonder. Om pensionsfonderna börjar förlora pengar så får det snart återverkningar runt om så det är inte bara de besutna som ECB försöker skydda.
Ja, aktiekurserna styrs (nu) mer av tillgången på pengar än av förväntade vinster. Där låg mitt fel. Jag trodde att underliggande fundamenta skulle styra, men vi har en frånkoppling här.
Tack för förtydligandet. Det är bara inse att TPTB inte kommer låta deflation hända. No. Freaking. Way. Inflation är och förblir sättet att "rädda" oss (sig själva). De kommer att få behöva trycka pengar som galningar och resultatet av detta har vi sett förut. Varför tror du inte på något hyperinflationscenario?
/EDK
EDK, pengarna fastnar i tillgångarna och når inte den verkliga ekonomin. Börsen och exempelvis guld stiger, men inte löner och priser.
Om man drar det till sin spets så kommer det här pengatryckandet att sluta med att en del (läs: förmögna) äger massor av aktier i företag som inte längre har någon omsättning att komma med…
Svarte Petter blir i så fall både större och svartare (och möjligen mer "pettrig"??) hela tiden.
Grundproblemet lär vara en mänsklig svaghet som jag en dag ska skriva en artikel om.
// B von K
Vad krävs för att pengarna ska hitta ner till mannen på gatan? Massiv inflation är ju ett tacksamt scenario för den överbelånade svensken. Samtidigt förutsätter ju detta att bankerna inte höjer sina räntor nämnvärt. Är det så att en lönedriven inflation förutsätter hög ränta samtidigt som inflation som en följd va massivt pengatryckande inte gör detta i samma utsträckning? Bankerna kan ju inte räkna med att förlora pengar på att de lån de gett ut inte betalas tillbaka, annat än genom inflationen. Ergo: Kan vi förvänta oss räntehöjningar nu som ett resultat av ovan nämnda inflation?
/EDK
Mannen på gatan = gräsrötter på svenska
Inga negativa nyheter verkar rubba sentimentet just nu. Deutsche Banks resultat var -76%, ändå påverkar det inte kurserna. Jag ska nog också börja skala ut min korta position, det kommer att svida dock.
En klockren analys, Cornu. Träff Sänkt!
Problemet just nu är att M0 är enormt överexpenderat och likviderna sitter fast eftersom banker inte lånar ut i samma utsträckning för att skydda sina få kvarvarande tillgångar. Men det kan ändras mycket snabbt. Det är just det som är problemet. Det handlar om beteende och perception, inte kvantitet.
/John
Så så. På något sätt blev jag överraskad både av att det vände ner förra våren (var för tidigt enl min strategi då nog momentum för nedgång inte borde hunnit byggas upp) och nästan lika förvånad över att det obrutet stigit upp nu (lågkonj är ju på väg inom ganska kort).
Kort sagt börjar jag tro att en annan blogpost jag läste under -09 var rätt på det. Börsen kommer bli allt svårare och möjligheten att tjäna pengar på den allt mindre för varje år som går tills vanligt folk ger upp och lägger ner. Därav kom börsnedgången innan den borde gjort och lurade många (tjurar) bara för att bottna tidigare än man (björnar) trott. Jag är övertygad om att en ny runda ner är på väg då Björnarna redan verkar ge upp och dags för Tjurarna att få en läxa. Fundamentalt är det än så länge fortsatt "hålla andan och låtsas som allt är bra" som gäller och det kommer inte fungera. Om inte annat kommer nästa cykliska nedgång börja inom 1-2 år. Temat tror jag dock kommer vara att börsen blir allt mer oförutsägbar och alla strategier tendera misslyckas. Tänk Japan och svängningar +/- 30% kring jämnviktsläge runt 900-1100
Min strategi sedan i somras är ca 50% likvid och hedge-strategi med 45% stabila utdelningsaktier med 5% negativa derivat. Har gått bättre än index, men derivaten ligger nu back en del. Dock var hela tanken att med negativa derivat ta ut en del av nedåtrisken och behålla utdelningarna och så långt fungerar det (derivat kostar 2-3%/år och utdelning 5-6%/år). Kommer nu behålla min nuvarande position. Tiden är inte riktigt på uppgångens sida.. I längden är nog derivat för volatila och jag tror det kommer vara svårt att hänga med i svängarna. Blir jag ut-stoppad (vid 1250) så är det trist men kanske inte helt förvånande =)
Bra skrivet !
Som du skriver: " Den lille mannen utan tillgångar blir alltså förlorare medan de som har får mer. "
Det system du beskriver och som du påstår kommer fortgå därför att kontakten till sedelpressen sitter i lär ganska snart dras ur därför att den "lille mannen" nu börjar bli rätt pissed off. De som har lite blir allt fler och snart går proppen ur helt och de som trots allt är till fåtalet "rika" lär snart få börja se om sitt hus. Tyvärr. Och när proppen går ur är det fortfarande de bemedlade som sitter lite bättre till än de som inget har, som alltid får betala det högsta priset. Det är väl antagligen bara jag här i kommenteringsfältet som tycker det här systemet är sjukt. Big time.
Lycka till med avkastningen gott folk…
Peter Madison, hur exakt skall de fattiga 99% kunna störa de rika 1%. All handel etc är elektronisk, går inte att blockera, inte sätta i blockad, inte strejka bort etc? Skulle vara ett landsomfattande och permanent strömavbrott då möjligen. Men vem lär lida mest då?
Svaret på din fråga är revolution; de 1% hängs, skjuts eller oskadliggörs på annat fysiskt sätt, tex lobotomi. Tillgångarna fördelas bland de 99%. Även om 20-30% av befolkningen går åt/dör i processen pga polis, försvar och annan vapenmakt så är det möjligt, det har historien visat många, många gånger tidigare.
Så börjar "spelet" om igen. Är det en lösning? Ja, en sorts lösning är det.
Men löser det egentligen problemen långsiktigt? Det kanske inte är en långsiktigt lösbart frågeställning?
Som den anonyme säger så tror jag det blir ett folkligt uppror. Med eller utan blodbad och det är väl upp till de styrande att bestämma, de som sitter på våldsmonopolet. Visst att handel är elektronisk men en glasruta på Brunkebergstorg är "analog" liksom gatstenar och bensin. Tyvärr går vi mot den utvecklingen och vi hade kunnat undgå detta om de ynkliga 1 procenten och de ynkliga politiker som håller dem om ryggen hade valt att bestämma lite mer demokratiskt.
Precis som du besitter en förmåga att analytiskt förstå hur börsen kommer utveckla sig så tror jag du även kan analysera rådande läge och "förutspå" hur samhällsutvecklingen kommer se ut. Den stora massan är indoktrinerad att tro att varje människa är sin egen lyckas smed och när nu den drömmen är på väg att rämna fullständigt så lär stora delar av den massan tyvärr löpa gatlopp (jag har viss förståelse för det även om jag tar avstånd från allt vad våld heter). Som sagt, den kommande utvecklingen hade kunnat undvikas om bara girigheten och normalbegåvade beslutsfattare lyssnat mer på de övriga 99 procenten…
Tror inte på din revolutionsromantik. Tror att överklassen är elektroniskt skyddad.
Hmm…tråkigt att du upplever det som romantik när jag försöker beskriva det som sker. 17 miljoner människor är arbetslösa i eurozonen. Inte ett dugg romantiskt med det. Människor som nu utsätts för än mer åtstramningspolitik, nedskärningar etc. Människor som uppmanas att spotta i nävarna och fortsätta göda bankerna och den 1 procent som skor sig på de övriga. Jag tror uppriktigt inte människor som förlorar allt, sin egen frihet, sina jobb och sina hus och hem bryr sig särskilt om huruvuda de bättre bemedlade är elektroniskt skyddade. I slutändan är det ändå politiker som styr och förhoppningsvis kommer det även i framtiden vara politiker som satsar på att bli återvalda som är de som bestämmer och de är i allra högsta grad beroende av de 99 procentens röster.
Som jag ser det står Europa vid ett vägskäl. Tiotals miljoner arbetslösa människor som inte ser någon framtid alls men som ändå ska kröka rygg därför att människor som Reinfeldt, Merkel och Sarkozy säger att de ska göra det. Eller så får de tiotals miljoner arbetslösa tillsammans med den stora massan till slut i sin frustration, det du kallar revolutionsromantik, nog och gör sina röster hörda. Genom strejker, upplopp/uppror och studentrevolter. Jag tror det blir så. Jag tror det är nödvändigt. Jag tror det finansiella och politiska systemet har sig självt att skylla för den situation som nu har uppstått och som kommer få sin "naturliga" gång…
Peter,
Glöm inte att 90% har arbete, dvs 9 av 10. Historikst har det sett sämre ut i Europa. Mycket sämre.
Ibland måste man vända på siffrorna för att få perspektiv.
Nja, det är väl närmare 5.5 av 10 som "har arbete", dvs andel av befolkningen i Sverige som lönearbetar. Resten är som bekant pensionärer, gamla, unga/barn, sjukskrivna eller bara utanför systemet (-en).
Tack för en fantastiskt bra blogg! En konsekvens av analysen borde vara att man bör hedgea blankade positioner med guld. Antingen rör inte politikerna sedelpressen under den svaga perioden varpå kurserna faktiskt går ned och blankade positionen upp. Eller så trycker de igång den varpå blankade positionen står still och guldet går upp. Dödskors i OMXS30 110714, OMXS30 1091, Guld ca 1600. Idag OMXS30 ca 1060, guld ca 1750. Kommentarer? /Micke
Precis så har jag gjort, ligger därför kvar med mina björnar trots ett tråkigt utfall just nu. Tror dock att börsen kommer gå ner precis som historien visat flera ggr förut. 1928-29 försökte privata bankirer(samma som idag ungefär, fast de heter centralbanker) pumpa upp kurserna tills allt föll. menmen, vi får se, det kan dröja länge än pga enkelheten att trycka nytt idag.
Inte särskilt meningsfullt att tala om att ha rätt eller fel i de här sammanhangen. Man har en investeringsstrategi och den kommer vara mer eller mindre framgångsrik, det är det enda som är intressant.
Precis, de personer som tror att de kommer att ha "rätt" hela tiden, eller strävar efter att ha "rätt" hela tiden, kommer konstant ha problem eftersom de emellanåt kommer oundvikligen kommer att ha fel. Det blir allvarliga psykologiska följder av den sortens inställning.
Världens mest framgångsrika förvaltare Warren Buffet har haft "fel" oerhört många gånger.
Fan också, skulle lyssnat på aktiestinsen.
Cornu!
Vet Du varför Peyto har fallit med 30% de senste veckorna?
/M
Låga naturgaspriser som helt kopplats från oljepriset. Marknaden har gett upp att gaspriset kommer stiga. Peyto kan överleva på nuvarande pris men knappast kunna dela ut ngt. Ser inte ut att återhämta sig då gas-boomen är i full gång. Finns vare sig tillväxt eller utdelning just nu. Mycket risk till liten vinst. Därför sjunker aktien.
http://futures.quote.com/quotes/quote.aspx?qmdirect=1&symbol=%2fNG%3aNMX
What he said.
Vad menar Cornu med 'tillgångsekonomin'?
/TC
Gulmetaller bättre än börsen…ja,det gäller att ta fram rätt mätpunkt.F.ö har vi nog Sveriges bästa bolag i Lundabaserade Axis, som utklassar sina konkurrenter (och även gulmetall) Tack så mycket !! / Sigge
Det går alltid att hitta motexempel.
Mycket intressant och bra inlägg.
Två synpunkter: dels om småspararna. Är inte så säker på att de (vi?) hamnar fel i timing. Däremot hamnar slappt förvaltade fonder galet, vilket sedan drabbar spararna, men de enskila aktieköpen ligger bättre till. Dock sämre än de riktiga proffsen, vilket är naturligt, det är därför de är miljardärer. Jag räknar här inte förvaltare som proffs, utan bara de som gör affärer med egna pengar.
En annan punkt, besläktad med den första, är när det egentligen är dags att köpa. Teknisk analys ligger inte för mig, även om jag förstår att det kan fungera. Däremot tror jag på att välja psykologiska tidpunkter. Jag ser lite samma fenomen 2011 som 2009; den som vågar gå in när det gör ont i magen tjänar mest. Warren Buffet tjänar mest.
Allvarligt talat, 2009 gick jag inte in i Atlas t ex när aktien stod i 50 kr, utan först senare när den stod i 80. Problemet var paniken och de annalkande kriserna när aktien stod som lägst. Detta är det svåraste av allt; när kurserna har sjunkit kraftigt men börjar stiga svagt och kriser är i antågande, då är det kraftigt köpläge. Problemet är att man då inte håller huvudet kallt och förmår göra det logiska, utan man dras med och säljer iväg allt man har.
Bra att du visar ödmjukhet. Det du skriver om att stå fast vid dina initiala prognoser trots att det verkliga utfallet blir annorlunda visar på partiskhet i förhållande till dig själv (!) vilket egentligen innebär att inte ens du, Cornu, är opartisk i debatten (även om du ibland låter påskina att du är det). Alla som har en kommentar om börs eller bobubbla eller vad det månde vara är på något sätt, direkt eller indirekt, partiska. Jag tycker därför inte att du framöver ska fästa alltför stor vikt vid VEM som säger vad i media, utan vem som säger VAD.
Genom att sedelpressen mestadels går åt till att hantera gamla skulder, så är väl inflationen i någon mening redan tagen.
Däremot kan den nog ta fart när de minst uthålliga företagen slagits ut och konsumenterna måste ersätta utslitna sällanköpsvaror som bil, frys mm.
Någon kanske har siffror eller diagram från tidigare I VISS MÅN liknande situation, som kan ge vägledning när den effekten börjar märkas.
/Aktiepohlman
Cornu, din rubrik var bra däremot är det väl ganska uttjatat att höra att du ligger plus varje gång börsen inte gått ned utan upp. Antingen redovisar du ditt innehav eller så gör du det inte, vilket är helt ok men då bör du också plocka bort allt som har med backtradning att göra. Bara ett tips om du vill hålla din trovärdighet hög här på bloggen.
Det jag undrar är din analys av strategin att öka negativa positioner hela vägen upp till 1050 nivån?
PIMD
Bevisligen var det en kass strategi. Riskhanteringen fixade dock att det inte blev nettoförluster, men kasst det var det.
"Det är inte en 100m sprint, det är ett livslångt maraton."
Precis. Detta i kombination med vilken investeringsfilosofi/mål man har är grunden för hur man ska placera sina pengar. Sitter man med ett bra yield on cost på relativt säkra placeringar och får en direktavkastning på 7-8% på sina aktier så kan man sitta lugnt i båten – om det är ett sätt som passar en.
En sista order nu Lars: dra ner bloggandet med 26% och lägg dessa på uppföljaren till din eminenta bok. Sker inte detta kommer 1:a skyttegrupp göra en omfattning höger med hjälp av omgång 2. Understöd kommer ske med KSP av omgång 1. Frågor?
Nej nej och åter nej! Tillgångsinflationen har redan varit och inträffade när vi gick från högräntenivåer till lågräntenivåer. Därav fastighetskrisen i Sverige just nu med uppblåsta värden. Räddningsaktionerna världen över nu är bakfyllepiller mot den fest vi redan haft och kommer inte leda till hyperinflation. Deflation kommer oundvikligen.
Och som jag sagt tidigare; att man har "fel", dvs. att marknaden går åt andra riktningen är en förutsättning för att kunna kliva in "rätt" och göra goda vinster. Just nu är det våra "Gyllende korsfarare" som driver på lite – inte minst S&P, men den sagan är snart all.
Forsatt negativ hållning gäller, men som alltid med riskkontroll.
Gick in med björnar 2X idag. Det är magkänslan som styr mig just nu.
PIMD
Storsatsat i Sigma i väntan på rapport i morron..Heaven or hell ?? / Sigge
Så du går ur dina negativa positioner när OMX30 exakt nått upp till samma nivå som den vänstra skuldran i huvud-skuldra formationen?
Ta en noga titt på hur kursen utvecklades i den vänstra skuldran (zooma in för att se dagsrörelserna i toppen) – vi har en nära nog exakt retracement!
Det enda som saknades var den sista pushen på ca 4% uppp till 1068/1070.
EURO-zonen har den högsta arbetslösheten sedan EU bildades, USA rapporterade idag en massiv ökning i antal uppsägningar (Challenger) och non-farm payrolls imorgon kommer bekräfta att USA inte har någon reell förbättring av arbetsmarknaden.
Kina kan inte bedriva någon särskilt expansiv penningpolitik pga uppblåsta fastighetspriser och Indiens banksektor är lika insolvent som PIIGS-länderna.
Med den nedpressade marknadsräntan har mini-futures (put) från vissa emittenter fått höjda stoploss-nivåer och finansieringsnivåerna är på löjligt låg nivå.
Låt mig uttrycka detta så tydligt att det inte kan missförstås – det här är det bästa läget för negativa positioner sedan hösten 2008.
Det är exakt när flocken av grupptänkande lämlar hoppar på det sista rallyt som säljsignalen är som tydligast.
/AG
Brukar vara så, ja. Bästa läget för negativa positioner. Jag har som du noterar inte heller bytt till att bli positiv.
Frågan är bara om vi ser en decoupling av tillgångsmarknaderna från den reala ekonomin, där tillgångsmarknaderna pressas upp av ECB:s digitala sedelpressande, medan fundamenta helt riktigt helt saknas.
Att vara negativ till börsen var rätt tills vi fick bekräftelse på att en pause i nedgången skulle komma (den bekräftelsen fick vi i mitten på november). Nu när varningsklockorna klämtar som mest att vi ska få en rekyl, då ger Cornu upp sin negativa syn och "erkänner" att han haft fel. Totalt fel timing Cornu!!!
Nej. Jag har inte ändrat min negativa syn. Står klart och tydligt ovan.
Jag tror att vi redan är där – priset på ffa koppar saknar definitivt koppling till den reella efterfrågan och tycks närmast användas som säkerhet för krediter i Kina. Ämnet har berörts i Finansial Times blog Alphaville.
Draghis reptrick kommer med ett pris – lån från ECB får en prioriterad ställning jämfört med lån från privata aktörer.
Man tycks helt bortsett ifrån att konsekvensen av LTRO är att den Smutsiga likviditeten förstör obligationsmarknadens funktion och de facto kommer att förstöra bankernas möjlighet att uppta lån/göra affärer med andra än just ECB.
Varför skulle någon professionell aktör riskera att stå med eventuella krav som förutom hair-cut dessutom riskerar att hamna efter ECB i en obeståndssituation?
Att EUs skattebetalare (via ECB) lånar ut pengar till bankerna till 0,25% ränta för att sedan
låna tillbaka samma pengar till 12-24 gånger högre ränta har ingenting med marknadsekonomi att göra utan framstår snarast som en modern form av slaveri.
/AG
Jag håller inte med dig angående dubbelfel. Du hade en hypotes att marknaden skulle vända ner innan 1050 och därför gick du in i korta positioner. Verkligenheten har förändrats sedan dess och det som du trodde skulle ske har inte skett. Det är inget konstigt med det. Du hade en bra och välunderbyggd hypotes, men marknaden har inte reagerat som du trott och ny statistik har inte tryckt ner börsen utan tvärtom eldat på.
Att du tvunget måste officiellt hålla kvar vid din ståndpunkt bara för att du riskerar att hamna i ett dubbelfel om du gör det är ett väldigt märkligt resonemang. Din blogg kommer att basunera ut åsikter om att börsen är på väg neråt oavsett om du tror på det eller inte och oavsett vad som händer. Det finns ingen anledning att läsa en sådan blogg där åsikten är fast oavsett vad som händer.
Det är ingen prestigeförlust att ändra sig.
Du gör ett jävla bra jobb.