AstraZeneca lägger ner sin forskning i Södertälje och 1 000 – 1 200 högutbildade och högavlönade får sparken (Schibsted/SvD, Bonnier/DN) En icke försumbar del av dessa sitter antagligen ganska tungt belånade i Stockholmsområdets bostadsmarknad.
Däremot behöver vi som svenskar inte oroa oss. Dessa 1000+ disputerade (OK, alla är inte disputerade) forskare kan ju faktiskt börja jobba inom den moderna RUT-hemtjänsten eller rent av öppna en KROG. Eller varför inte ta upp en hammare och börja dra nytta av ROT? Fast frågan är om man kan få behålla nuvarande löner på 40 000+ i månaden om man går över till att jobba för RUT?
Så hur kommer bostadsmarknaden söder om Strömmen att påverkas av detta tror ni? Upp, UPP, UPP!?
Forskningsenheten i Mölndal finns dock kvar (Stampen/GP). Finns en del tjänster ute där. Antagligen får HR-avdelningen i Mölndal mycket att göra. Ett tips är att tillämpa det gamla knepet från Ericssons HR på 90-talet för att snabbare hantera alla ansökningar: Slänga hälften av ansökningarna direkt i pappersåtervinningen och konstatera “Vi anställer inte personer med otur!”.
Gott om bostäder finns det ju i Göteborg om inte annat. T ex Skanskas gräddhylleprojekt Fiskebäcks Brygga (som förstör en gammal fin och relativt orörd kustremsa jag minns från min ungdom, snyft). Lägenheterna kan fås för högst 11 100 000:- SEK per styck (och då är klubbmedlemsavgiften inte mer än drygt 10 000:- i månaden) och av 135 st är faktiskt 47 stycken sålda! Så det finns plats för Södertäljefolket.
Fast bry er inte om att Skanska mfl (=Byggkartellen) fått ännu en gryningsräd över sig för att kartellmässigt drivit upp priserna på byggprojekt.
Ironi åsido, så kan vi nu se hur arbetslösheten och varslen för de fd högavlönade börjar sätta fart. Trist, men väntat. Konjunkturen viker även om sedelpressarna håller uppe börskurser. Och det är den reala ekonomin som ger folk arbete, inte vad en börskurs för tillfället står i.
AstraZenecas börskurs faller för tillfället ca 3%. För en gångs skull verkar inte marknaden se det som positivt att sparka folk. Det brukar ju fungera som en bra metod att “bygga aktieägarvärden”. För övrigt har ju AstraZeneca redan lagt ner i Lund. Frågan är hur länge Mölndal överlever som sista utpost för bolagets Sverige-baserade forskning? Så mycket för kompetens i världsklass i Sverige. Uppenbarligen anser AstraZeneca att forskarna är kompetentare i andra delar av världen. Kan det bero på högre löner i t ex England eller USA som gör att eliten lockas dit? Sänkta svenska löneskatter har uppenbarligen inte hjälpt.
En sak är säker – när forskningsenheter av den här storleken läggs ner kommer de aldrig tillbaka igen. Inget utländskt bolag kommer säga “låt oss skapa ett forskningscenter i Sverige för 1200 personer”, utan högutbildade svenskar lever på resterna av de gamla svenska storbolagen, som det inte skapats några nya av på 50 år. Visserligen kanske ett mindre antal småbolag uppstår i askan av AstraZeneca (men knappst på plats i just Södertälje), men om de alls blir lyckade blir de utköpta ur landet innan de når någon större storlek.
Tillägg: Som gammal konsult åt AZ kan man ju konstatera att det inte bara är specifikt forskare som får sparken. Även IT-avdelningarna i Södertälje kommer få folk som får gå, vilket också väcker frågan om 1200 personer bara är de anställda. Sannolikt berörs även 100-tals konsulter. Förtydligande (E+T/Ny Teknik): 1200 personer är enbart forskartjänsterna. Tillkommer stödfunktioner som exempelvis IT. Det handlar alltså om att fler än 1200 får gå. Enligt Schibsted/SvD kommer AstraZeneca i hela Sverige bara ha kvar 5000 anställda, men till idag hade man 9000 anställda i Sverige enligt företags hemsida. Rör det sig egentligen om 4000 som får gå eller är Schibsted ute och cyklar på den blå cykeln?
53 kommentarer
Kan säkerligen bero på dels att ledningen är brittisk/amerikansk, att som i Sverige underskatta att ledning och ägande har en bas i Sverige är typiskt.
Vidare så är det dyrare att sparka folk i Storbritannien än i Sverige.
Jag tror snarare att det var för dyrt att behålla folk. Höga engångskostnader går att leva med om man man har god lönsamhet som alternativ.
Det är t.ex ganska enkelt att hitta utrymme för att slopa arbetsgivaravgiften. Ca 50% av den går bort i utlandsbistånd för att nämna ett exempel. Det skulle minska kostnaden att ha anställda i Sverige med ca 10%.
Det stämmer. Detta för att i resten av världen så har man inget trygghetssystem (a-kassa) vid arbetslöshet, vilket innebär att själva bibållandet av jobbet är extremt viktigt (se arbetsmarknadens struktur i tex Spanien och Italien som ju är en bidragande orsak till de problem som de länderna har.)
Ja just det, glömde att Allianzen har trasat sönder den svenska a-kassan så att den är SÄMRE än tex England, Spanien, Italien, USA. Det kommer att bli en överraskning för Astra Zeneca folket.
Hehe , nog kommer det bli en riktig allianskalldush för många av de övre medelklassväljarna som får gå från Astra. De flesta av dem har tillägsförsäkringar mot inkomstbortfall som täcker upp bra det första halvåret till året.
Sedan börjar stålbadet för de som får se resultatet av en nermonterad välfärd, men varför klaga när de själva sedan år 2006 skördat frukterna i form av lägre skatter ? Det man förlorar på karusellerna…..
Jag har citerat chefen i ett annat multinationellt storbolag förut: "Stockholm var väl trevligt och vackert men jag fick inget kvar av lönen efter skatt. I Sverige arbetar jag aldrig mer igen!"
Vi har ett stort problem i Sverige och det är skatterna! (två – rättssystemsrötan)
Storbolagen brukar kompensera för olika skattetryck i olika länder när de utstationerar sitt folk, dvs en person ska ha lika mycket kvar i plånboken som i sitt ursprungsland (anställningsland). Detta gäller oftast när skattetrycket är högre i nya landet och mer sällan när skattetrycket är lägre i det nya landet.
Så, antingen är det en skröna du har hört, alternativt att chefen ville "dra en bra story" eftersom den bekräftar fördomar/allmänna uppfattningar, eller så var personen ifråga en dålig förhandlare.
Jag kände honom och han berättade det för mig.
Det var nog förhandlingen som knep, genom att han inte var varse detta, för drygt tio år sedan levde Sverige fortfarande på ett gammalt gott rykte som ett bra land när man talade med utlänningar, samt att skatten i hans nivå var så hög att det ändå inte blev "tillräckligt".
Sverige, känt som det land i hela världen som har absolut högsta skattetryck, ökänt sedan mitten på 70-talet över hela världen. Speciellt var det välkänt i västeuropeiska länder och USA med avsevärt lägre skattetryck jämfört med Sverige.
Ja, vad visste folk utomlands om Sverige: jo, ABBA, blondiner och höga skatter
Söderns grabbar och tjejer måste lära sig av Grekerna, skicka med ett kuvär tillsammans med deklarationen. Om inte återstår bara gruvorna i norr…
England har faktiskt inte så bra betalt som man kan tro. Sverige var nog inte billigt för AZ.
fö så kommer Rönninge och södra förorter drabbas inte innerstan i Sthlm.
Nädå, innerstan i sthlm är ju en fredad zon, så länge man köper på en attraktiv adress. Eller vad är det folk brukar säga..
Ståljobben försvinner, de högteknologiska forskningsjobben försvinner och vi importerar analfabeter.
Nej, vi importerar läkare och ingenjörer. Det är ingen skillnad på den utbildningen i Somalia och Irak jämfört med Sverige. Synd att de tvingas att köra taxi. Allt jag säger är absolut sant. Jag lovar. Jag hörde det av Mona Sahlin, och hon ljuger inte.
Ja det går faktiskt bara bättre och bättre. tänk när hela landet har nått upp till Malmös kulturella berikningsnivå! Då snackar vi tillväxt!
Leve mångkulturen !!
Vi ogillar lika!
Vi gillar olika!
Man måste älska hur Sverigedemokrater får in mångkulturen i allt.
200 extra poliser i malmö kan inte ha fel. Mångkultur är kul
Det är lugnt, vår knähund Reinfeldt har ju fört in Sverige i pakten inom EUSSR. Vad kan då gå fel framöver, inget? Komplettera det med en utbildningsminister från FP, som är galen i karriärsmöjligheterna för politruker inom EUSSR, så är receptet på framtida missär fuländat. EUSSR kommer kanske sysselsätta en ännu större arme av byråkrater framöver?
Knähunden är livrädd och kallsvettas. Rubriker som denna vill han inte se under en mandatperiod, särskilt inte med en arbetslöshet över 8%. Denna Astrakris är så konkret att den skrämmer människor – ur alla samhällsklasser av olika anledningar – reinfeldts mardröm och landets chans till förbättring och förändring.
OK, det blir alltså en massa folk med rätt utbildning lediga för att bemanna den där svenska vaccinfabriken som inte blev byggd men som kan komma att behövas med kort varsel?
40.000+?? nae, knappast, de som sägs upp i det här fallet ligger snarare på det dubbla, i snitt!
Nja, det finns mycket löpande-band-arbetare. Har konsultat några år på AZ. IT-avdelningarna kan vara lika stora som forskningsavdelningarna, forskning är idag IT-tungt, och de IT-löpandebandare ligger inte på sååå höga löner.
En relevant fråga är om de 1200 bara är anställda. Gissar att man även har ett 100-tal konsulter inom bl a IT.
Den stora massan ligger på löner runt 40´. Givetvis finns det folk med högre såväl lägre lön. Det kommer att bli fler tjänster som försvinner eftersom det finns jobb för personal att sköta om byggnader och diverse kringsystem.
Stefan
Jag har varit lite insyltat i arbetet runt AZ:s avveckling i Lund. Ungefär hälften av personalen hade allmänna kompetenser som inte var direkt inriktade mot biotech – ekonomer, administrativ personal, jurister, statistiker, vaktmästare etc. Dessa bör inte har några större problem att söka sig till andra branscher.
När änkan efter en av Astras grundare – Sally Kistner – skulle betala arvskatt 1984, visade det sig att arvsskatten kunde stiga till nivåer som gjorde att dödsboet efter en av Sveriges rikaste kvinnor gick i konkurs.
Arvsskatten skulle nämligen beräknas på aktiekursen dödsdagen och om kursen sjunker efter dödsdagen (arvingarna kan normalt inte sälja några aktier förrän efter registrerat arvsskifte) kan det mycket väl vara så att tillgångarna inte räcker till att täcka arvsskatten.
I Sally Kistners fall pressades aktiekursen extra av att marknaden visste att en stor post Astra-aktier snart skulle komma ut till försäljning. Och staten ville har 249 miljoner kronor i arvsskatt på ett arv som var värt 230 miljoner kronor. Dödsboet försattes i konkurs.
AstraZen är slutresultatet av en politik som fördes under en lång tid och som fortfarande har efterverkningar på företagande i Sverige.
Vi bugar och tackar för framsynt styrning.
Sverige var och är fantastiskt !!
Skrönor och sobstories om lidande mångmiljonärer – We love Em !
ahaha,Anonym har klippt-och-klistrat direkt från tokhögern på Contra.
http://www.contra.nu/kommentar0136.html
Om ni kan skippa avundsjukan för några sekunder så kanske ni inser implikationerna för Sverige och vad som kommer hända när vi inte har någon avancerad industri kvar. Att staten vill ha över 100% på arvet eller 102% av Astrid Lindgren 1976 är självklart absurt.
Har man stått och blaskat med provrör hela dagarna kan man säkert klara av att diska på KROG.
Andra företag i Stockholmstrakten brukar vara duktiga på att suga upp personal som friställs när ett större företag lägger ner/flyttar. Har exempelvis skett med St:Jude som lägger ner i Järfälla. Däremot om det liksom på Scania är många som bor söder om Södertälje och pendlar in till jobbet så kommer dessa hamna i en svårare sits eftersom. Då arbetsmarknaden där är betydligt mindre.. Så min hypotes är att områden söder om södertälje kommer drabbas, däremot inte Stockholm i någon större utsträckning
//Ingenjören
Korrekturläsa bättre borde man göra ser jag..
//Ingenjören
Inte då. Man förstår nog ändå.
Undrar hur mycket bra ingenjörer Scania missat genom att ligga så fruktansvärt illa till ute i skogen. Jag var på intervju där en gång men det var ju så långt bort så det blev inte mer med det.
Det resonemanget hör man ofta. Eller också får de dit rätt personer – de som bryr sig om jobbet och fritiden, men de inte som super skallen av sig på ett storstadshak under helgen, eller onsdagen, för att sedan komma sletna till jobbet.
Nedläggningen av Astra började när Marita Ulvskog jagade Håkan Mogren i den svenska pressen. Detta fick som konsekvens att Astra såldes til Zeneca som nu lägger ner Astra i Sverige bit för bit. Tråkigt för oss svenskar, men Håkan fick lugn och ro när Zeneca tagit över. Kanske våra politiker skall börja tänka sig för innan de bvörjar jaga våra företagsledare i pressen.
Lönekostnader och skatter?
Jo,visst
Men det finns hustru och barn även
Om omgivningen blir allt värre kan man på sikt (nu ) inte räkna med annan utveckling
Droppen etc.
" anonym "
Pharmacia lade ner i Uppsala för ett tiotal år sen.
Efter det växte flera företag upp och nu blomstrar Uppsalas näringsliv mer än nånsin.
Vi tror att otrygghet är det samma som katastrof.
Det kan vara så att högt utbildade forskare som styrts i Astras organisation har en uppdämd skaparlust som inte tillåtits få fritt utlopp i Astra./Oppti
Förutom RUT,ROT och KROG finns det ju gott om jobb på de som svampar uppväxande galleriorna i förstäderna. Där får man sälja vad som helst "made in China". Kanske snart en momssänkning på kinesisk elektronik Borg?
Hittade denna artikel ang Uppsala-som skrevs när Astra lämnade Lund:
http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/article1210978/Sa-vande-Uppsala-krisen-efter-Pharmacia-nedlaggningen.html
Kommentar saxat från DI, har han rätt ?
"Räntefritt – statens rättighet! Vart tar pengarna vägen?
Behövs det pengar till pensioner?
Det är en stor gåta varför länder, kommuner, företag, privat personer etc måste låna pengar mot hög ränta av privat banker.
Varför kan inte tex ECB skapa dem själv och låna ut dem direkt till sina medlemsländer utan ockrande mellanhänder?
Varför betalar svenska skattebetalare ränta på pengar som staten och kommuner lånar av privat banker?
Varför skapar inte svenska staten pengar själva och lånar ut dem direkt till kommuner, företag, investerare etc.
Varför har privat banker fått förmånen att tjäna grova pengar på skattebetalarnas bekostnad?
Varför tar inte staten hand om det själv och behåller räntan som skatteinkomst?
Det här handlar inte om fri marknad eftersom bankerna lånar ut pengar de inte har. Banker har inga penar.
De skapar pengar ur tomma intet.
Ska man låna ut något får man ta det man äger själv tex i form av eget kapitel eller insättningar.
Handlar det här om ett sanktionerat bedrägeri?
Fråga era politiker vad de tycker om bankernas rätt att år efter år belasta skattebetalarna med räntor som borde ha tillfallit staten, kommunen, företagen – skattebetalaren.
Fråga politikerna varför skapar och bestämmer inte staten över pengarna själv!?
PS. De enda pengar som riksbanken ger ut är mynt och sedlar och de endast utgör 3,5 % av hela penningmängden."
Rätta mig om jag har fel men prövade man inte sedelpressen på 70-talet? Dvs staten lånade av Riksbanken och körde budgeten i underskott år efter år. Resultatet var att inflationen låg på 10%.
Den stora frågan är väl varför så många tror att politiker kan ta hand om dom…
Ja, kommentaren från DI.se har rätt.
Av din fråga att döma verkar du tro att det ligger till på något annat sätt?
Rättelse: "E+T/Ny Teknik"
Det ska vara "Talentum/Ny Teknik". Finska Talentum köpte E+T Förlag år 2005.
Ansvaret att bevara de uppsagda forskarna i Sverige har, enligt DI, uppdragits till publikmagneten, forskningsgurun och idésprutan Lars (natomedlemskap, delad föräldraförsäkring, svenskaprov för invandrare) Leijonborg, frikyrkopastor.
Bäddat för succé.
Det har varit ett antal fusioner på senare tid mellan två forsknings- och utvecklingsintensiva företag där det ena är svenskt och det andra utländskt. Påfallande ofta har det fusionerade företagets huvudkontor hamnat i utlandet. Så har ödet blivit för Pharmacia, Asea, Astra, AGA, Scania etc. Detta är mycket olyckligt för industrinationen Sverige, eftersom strategiska utvecklingssatsningar och kostnadsbesparande permitteringar tenderar att göras i det land som huvudkontoret är beläget i respektive inte beläget i.
Bara för att patriotism stämplas som suspekt av det EU-vänliga politiska etablissemanget i Sverige, ska man inte tro att patriotismen har samma låga status i utlandet. Även utländska företagsledningar i fusionerade företag är mer eller mindre patrioter. Så även om viktiga beslut inom företaget ska fattas på strikt affärsmässiga grunder, så kommer hela tiden patriotiska överväganden med i bilden.
Enligt http://www.theprovince.com/business/AstraZeneca+cutting+jobs+with+Montreal+closure/6090262/story.html
”It is cutting 1,800 jobs at 14 R&D sites around the world.”
…
” AstraZeneca is also closing facilities in Sweden where it focuses on neuroscience research and moving to create a "virtual Neuroscience Innovative Medicines" organization in Boston and Cambridge, England, it said."
Om nu 1200 av dessa jobb 1800 ska försvinna i Södertälje så drabbas läkemedelsforskningen i Sverige hårt.
Rule Britannia!
Undra hur många av de sparkade lägre tjänstemännen som kommer att bli fekalieskrubbare i Täby på något RUT-kneg ?
Vad händer egentligen med ett lands konkurrenskraft när medborgarna förväntas leva på att skrubba toaletter hos varandra ? Det känns inte rätt.
Sluta hacka på den sänkta Restaurangmomsen.
Olika skattesatser på "äta här" och "take away" var mycket löjlig.
Restaurangbranschen är mycket hård och det är bra att man sänkt skatterna för de. Stackars krögarna jobbar 12 timmar om dagen, 7 dagar i veckan.
Priserna har inte sänkts så mycket med det har skapats utrymme för sänkningar på sikt. Det är bra för konkurrensen.
Jag motsätter mig däremot de löjliga avdragen RUT och ROT. Man borde sänka skatterna generellt för samtliga företagare.
//J
Rättelse till min kommentar Feb 2, 2012 07:07 AM:
Vad jag har förstått ligger Scanias huvudkontor fortfarande i Södertälje, trots att det till största delen ägs av VW och den tyska lastbilstillverkaren MAN.
Men vad händer med huvudkontorets placering om en ekonom får för sig att utnyttja stordriftsfördelar genom att integrera MAN och Scania till ett företag?