Ett tydligt tecken på ekonomisk tillbakagång och vikande konjunktur är företagens reklambudgetar.
Som bloggare som lever på just reklamintäkter blir förändringar vid årsskiftena när reklambudgetar skall läggas om väldigt tydliga. Årsskiftet 2008 – 2009 var en sådan, där intäkterna från både automatiserad Google-reklam och beställningsreklam kraftigt minskade. På den tiden var förstås bloggens besökssiffror väldigt små, men ersättningen per sidvisning återhämtade sig aldrig. Hösten 2008 fick man fortfarande ungefär 4x så mycket betalt per sidvisning som man fått sedan dess. Med de reklampriserna som gällde då hade jag kunnat leva heltid med full tjänstemannalön på bloggandet med dagens trafiksiffror.
Sedan steg successivt intäkterna per sidvisning fram till och med i höstas. Men sedan årsskiftet 2011 – 2012 har intäkterna fallit, ungefär 20%. Så det blir inget smör på knäckebrödet längre.
Den som är uppmärksam kan notera att det nästan inte finns någon automatiserad finans- eller aktierelaterad reklam alls längre på bloggen. Bank- och finansbranschen har helt klart skurit i sina reklambudgetar och blir bortprisade av ämnesirrelevant reklam som dels betalar sämre än vad finansreklamen tidigare budat in sig på relevanta sökord, och som dessutom är mindre intressant för bloggens läsare. Det leder alltså både till lägre ersättningar per klick och färre klick.
Lågkonjunkturen känns alltså klart och tydligt. Stigande besökssiffror kompenserar dock något.
Men reklambudgetarna är helt klart en indikator på konjunkturläget. Detta samtidigt som Internetreklamen påstås ta allt större marknadsandelar, vilket gör att det rimligtvis blir ännu tuffare för reklam-TV, reklamradio och tryckta media än det redan är. Nedläggningen av E24 var kanske proaktiv och tittar man på en skräpsajt som Aftonbladet.se så syns redaktionens neddragningar förra året ännu tydligare. Aftonbladet producerar nästan inga egna artiklar alls längre, på sin höjd återpublicerar man något klipp från YouTube med lite egen reklam före. Reklamfinansierad journalistik får det nog tufft under 2012.
Man skall återigen komma ihåg att ECB:s mfl digitala sedelpressande inte når den reala ekonomin utan bara stöttar upp värdena på likvida tillgångar som aktier, råvarupriser och obligationer.
Resulterande slutsatser för investerare är att tidningar som Metro etc kanske blir tveksamma investeringar under 2012. Jag har inte koll på fundamenta, men om man inte kan expandera organiskt så kan det se illa ut. Reklambudgetarna är generellt det som skärs i hårdast och först när konjunkturen viker. Och det är vid årsskiften man lägger budgetarna.
En alternativ förklaring är att budgetarbetet pågår och det är därför man ser en svacka i reklamintäkter i väntan på att de nya ramarna läggs.
15 kommentarer
Det hade mycket möjligt varit intressant att annonsera på din blogg. Däremot känner man inte till läsarnas yrkestitlar. Hade varit intressant att känna till. Kan du inte ha en frågevecka där det går ut på att utröna befattning
Se exempelvis http://cornucopia.cornubot.se/2011/11/lasaren-hogutbildad-och-hogavlonad.html
25% av läsarna säger sig vara egna företagare eller någon form av chefsposition.
Med dagens stora reklamutbud tror jag att den ger sämre resultat.Folk har tröttnat på all reklam,för egen del tittar och läser jag nästan aldrig reklam.
En annan indikator jag brukar kolla är konsultparkeringarna utanför en av våra kunder. Efter årsskiftet är det enkelt att parkera där man tidigare fick komma tidigt på morgonen för att få en plats.
Men bra för de som är kvar. 😉
/ Lowrisk
På Google's reklam kan Adword köparna välja att exkludera enskilda sidor. Du kanske bara är blacklistad av de banker och "experter" du brukar skriva om..
I min lokaltidning har bostadsreklanen nästan upphört efter nyår…
Sålde alla mina Mtg efter att ha råkat se några min. av TV3´s skitprogram om småtjejer som modeller…usch o fy /Sigge
Som gammal annonssäljare kan jag säga att all finansrelaterad reklam störtdyker när det är dåliga tider. Även mycket annat, bilar, kapitalvaror etc. Värt att fundera på är segmentet stat, kommun, myndigheter, organisationer – de har ofta pengar och lägger mer än man tror – även under dåliga tider. T ex Riksgälden som skulle kunna passa dig. Du kan också trösta dig med att bank/finans å andra sidan lägger sjukt mycket annonspengar under goda tider…
Jag noterade det i höstas. Hej vad det gick. Tyvärr blir man ju lite bortskämd.
Pengar tystar…..
Som tryckare av finansiell info så hade vi peak 1105 med några IPO:er. Dålig höst men ändå break eaven. Jobbar nu med avslut Jan-12 och det var inte roligt. Men hade ändå signaler på att en kund ville börja att trycka mer analyser under Jan. Samtidigt så har ju några va våra kunder slutat trycka analyser under 2011.
Som tryckare ligger vi alltid tidigt i cykeln och tror på att vi når underkant av V april-maj i år.
Hoppas dock att det finns pengar till knäckebröd fram tills dess.
FD Bokhandlare
Det är därför man skall satsa på böcker som trycksak. Inte lika konjunkturkänsligt. Eller hur mr Äng.
Fick ju några order från Mattias B idag faktiskt, på förhandsex.
Hörde även att inköpsindex var över 50 idag vilket var ett gott tecken.
FD Bokhandlare
Corru
Hur många besök tror du att du skulle få om ekvationen är riktig och om man kan läsa om ekvationen på din blogg, räcker det med en tiodubbling av besöken?
En seriös debatt om våra nationalekonomiska modeller borde skapa rubriker och nya läsare, vad har du att förlora?
Har jag fel så får du ta åt dig äran av att kunna påvisa felet, har jag rätt så får du nya läsare.
Modellen p/a=m är matematiskt korrekt, annars så får vi skriva om hela matteboken.
Modellen håller i första granskningen, den är matematiskt korrekt.
mvh ekvationsteorin
Så vad ger en sidvisning, ett öre? Cirka 200 kronor per dag då väl för Cornucopia??
Får inte kommentera hur mycket Adsense ger, men jag har även mer reklam stötvis. Även idag ligger ersättningen högre än ett öre per sidvisning, i höstas mångdubbelt över och flerdubbelt över på helåret 2011. Exakt hur lite är en sak mellan mig och Skatteverket, men pga avdrag och andra företagsinkomster (t ex bokförsäljning) etc kan du inte ens räkna ut det via mina taxeringsuppgifter