Den brittiska tankesmedjan Chatham House har i dagarna släppt en rapport om hur sårbara ekonomierna i I-länderna är för svarta svanar, eller vad man kallar high-impact low-probability events (HILP). Det gäller även allvarliga händelser som inte klassas som svarta svanar, t ex den vanliga known but unprepared for, som vi svenskar är extra duktiga på i nyliberalismens Sverige, t ex så kallad “vinter”.
Chatham House anser också att samhällsekonomin och med det samhället klarar en allvarlig störning i högst en vecka.
“This was confirmed by a survey of businesses about the 2010 ash cloud – many said that had the disruptions continued for a few days longer, it would have taken at least a month for their companies to recover. It is also the case that planning by government and industry organizations for an ash-cloud event had failed to consider a timeframe of more than about three days. One week seems to be the maximum tolerance of the ‘just-in-time’ global economy.”
Slutsatsen i rapporten, som heter Preparing for High-impact, Low-probability Events: Lessons from Eyjafjallajökull (pressrelease, sammanfattning, 2 minuter podcast och rapporten som PDF), är att såväl stater som företag är oförberedda på svarta svanar. Upp till 30% av BNP i I-länderna är hotade av händelser liknande Eyjafjallajökulls vulkanutbrott som under en relativt lång tid strandsatte flygtrafiken i norra Europa. Dagens globaliserade värld gör också att en lokal kris, som t ex översvämningarna i Thailand eller tsunamin i Japan får konsekvenser för hela världen.
En orsak är den känslighet för störningar som just-in-time innebär, men också oförmågan eller oviljan att bygga upp resiliens och motståndskraft mot störningar.
Man är också dåliga på att förbereda sig för långsamma katastrofer, händelser där skeendena är så smygande att det inte blir tidningsrubriker av dem. Peak oil lär väl räknas dit.
Källa: Se tidigare inlägg |
Exakt vad för omfattande händelser som skall slå ut upp till 30% av västvärldens BNP låter både jag och Chatham House vara osagt, där får man nog använda sin fantasi och Mad Max-kartan. Långt ut till höger hittar vi förstås krig. Vad skulle exempelvis resultatet bli om Iran detonerar några kärnvapenladdningar i atmosfären över Europa och slår ut i princip hela det moderna samhällets elektronik via resulterande elektromagnetisk puls? Det är förstås ett extremfall. Att Katla vaknar igen på Island och kanske under ett helt år slår ut Europas flygtrafik, ger missväxt på norra halvklotet och vargavinter är betydligt mer sannolikt, rent av säkert. Förr eller senare vaknar nämligen Katla igen, vilket inte skett i modern tid och alltså har okända konsekvenser på dagens Nordeuropa och norra halvklotet. (Mer om Katla hittar man på alltid suveräna Islandsbloggen under taggen Katla.)
Sammanfattningsvis är rekommendationerna från Chatham House till myndigheter och företag att öva, öva, öva, öva, öva samarbete mellan organisationer, kommunicera, förbered, förbered och förbered. Krisledningsgrupper, stresstester etc. Huvudet i sanden och att låtsas som att inga kriser kan inträffa hjälper inte. Även om det är billigare för stunden och det som gäller för de flesta organisationer.
För ett företag finns det några snabba slutsatser här – om företaget är resilient nog att klara större störningar i mer än en vecka så innebär det att man kan gå ur en kris som en vinnare med rejält förbättrad marknadsposition medan konkurrenterna rent av kan slås ut helt.
18 kommentarer
Just avsaknaden av resilens är något som blivit allt mer påtagligt när man ser till tågtrafiken och vissa delar av vägnätet. Hur samhället skulle drabbas om våra backbones för internet totalhavererade vill jag inte ens tänka på.
Stämmer bra det. Internet har blivit systemkritiskt. Bara den belastning det skulle innebära för myndigheter och företag (som banker) om Internet slogs ut en längre tid, t ex via riktade sabotage/terrorhandling mot utvalda punkter (inga detaljer) skulle slå ut stora delar av samhällsservicen. Dessutom är allt sambyggt idag. Angrepp mot de punkterna skulle även drabba telefoni och företagsinterna nät som gör i samma fiberbuntar.
Tietos Apoteket/Bilprovningen-haveri var ju en lätt försmak av hur det skulle se ut.
Jag tycker Snoilsky sammanfattar det bättre än Chatham House.
Svarta svanor, svarta svanor
glida som i sorgetåg,
leta sjunkna solars skimmer
i den nattligt dunkla våg.
Mörk, liksom i eld förkolnad,
är den rika fjäderskrud,
näbben, stum i blodig purpur,
ännu bär om branden bud.
Vita svanor tamt i vassen
kryssa efter gunst och bröd.
Ut på djupet, svarta svanor
ut, I barn av natt och glöd.
– Carl Snoilsky (1904)
Fattar ingenting av Chathams inlägg. "Om utbrottet varat i nagra dagar till hade det tagit en manad att aterhämta sig för företagen". Jaha, och det hade alltsa varit allvarligt, att det tagit en hel manad. Vilken tur att vi slapp det.
En del av dagens problem är att det som tidigare var vårt gemensamma förvaltade blivit något av 'allmänningens dilemma'. ('http://sv.wikipedia.org/wiki/Allm%C3%A4nningens_dilemma)
Ingen vill, kan eller får ta ansvar för det som tidigare var vårt gemensamma enligt nu rådande politik. Det gäller vårt försvar, mycket av infrastrukturen, skola och kanske är det där problemet ligger när LRF vill förändra allemansrätten till något annat. Bättre med enskild infrastruktur är dagens politiska mantra, där var och en kan vårda och optimera sin del.
Nästa steg är att rationalisera vårt vägnät på samma sätt som t ex skolan, bilprovningen, järnvägen och järnvägstrafiken har effektiviserats.
Det finns gott om andra aktiva vulkaner som dessutom befinner sig i närheten av stora befolkningkoncentrationer, t.ex Etna och Vesuvius i södra Italien.
Kan vi förvänta oss att privat storföretag och/eller länder avsätter meningsfulla resurser för att skydda sig mot katastrofer. Men några få undantag tvivlar jag på det.
Stora börsnoterade företag är, enligt min erfarenhet, extremt fokuserade på kortsiktig lönsamhet. Detta är inget värdeomdöme, jag gillar också snabba kapitalinkomster, utan bara en empirisk observation.
Om vi tar t.ex flygindustrin, som väl får sägas vara kritisk i just fallet med vulkaner, så är det en stenhård branch med få vinnare och många bolag som kämpar på, eller har passerat, gränsen för konkurs. Att dessa bolag skulle avsätta tid och pengar till att t.ex utveckla eller köpa upp teknik som gör planen mer kapabla att flyga genom askmoln tror jag är väldigt osannolikt.
De flesta stater, för att inte tala om överstatliga organ som EU och FN, har nog klurat ut att katasrofer är det absolut bästa som kan inträffa för att de smärtfritt ska kunna öka sin egena makt över medborgarna. Att förbereda sig väl är då kontraproduktivt men visst måste man ge läpparnas bekännelse.
Som kanske är bekant för vissa, anser jag att Schweiz utgör ett strålande undantag och att landet närmast är organiserat som ett high end survavalist community.
Hur skulle tex Stockholms sjukvård klara en större katastrof, lägst antal sjuksängar per capita i europa?
Sverige verkar skötas just in time på de flesta områden idag.
Jag tycker att vi borde svälta ut gökungen och satsa pengarna istället på bandvagnar, helikoptrar och ett överdimensionerat fristående militärt kommunikationsnät.
Är det inte just vad vi gör, 14:18? "bandvagnar, helikoptrar och ett överdimensionerat fristående militärt kommunikationsnät"
14:30
Ett fristående IP baserat kommunikationsnät som kan ta över samhällsviktiga funktioner.
OT:
Jag anser också att hela försvaret borde läggas om till gerillakrigföring där Karl Gustav och Stinger liknande missiler är kärnan gärna kombinerat med gevär utrustade med ljuddämpare och mörkersikte som standard.
Vi kan aldrig själva stoppa ryssen vid gränsen så bättre låta honom komma in och skjuta i ryggen…
Missiltillverkning är förövrigt ett tillräkligt begränsat område för att ett litet land som Sverige ska kunna behärska hela produktionskedjan och kanske bli världsledande.
Svält ihjäl gökungen så att nya grepp kan tas.
/14.18
Dumheter. Ett gerillakrig är det som kostar mest för civilbefolkningen, tar många, många år och orsakar ett enormt lidande. Dessutom inget som svenskar skulle ägna sig åt.
Bättre med ett ordentligt skalskydd i form av flotta, kustartilleri, flyg och luftvärn så kan "ryssen" aldrig komma hit. Kustartilleriet är dock helt nedlagt och luftvärnet kan knappt skydda Stockholm.
15:16
Då måste du också anse att Sverige ska gå med i Nato. Ett alliansfritt yttre försvar saknar trovärdighet oavsett hur stor andel av BNP som reserveras till detta. En implicit natogaranti om hjälp till alliansfria Sverige är inte något som går att lita på. Jag är inte ens övertygad att NATO i framtiden hade gått i krig för de baltiska länderna om man ställts inför en överraskande och fullbordad rysk ockupation. Föreställ dig ett Ryssland med en "Kim Jong" liknande diktator som på ett övertygande sätt hotar med att använda kärnvapen om försök görs att återta Baltikum. Polen hade förblivit Polen men de baltiska länderna hade fått en Tjeckoslovakisk lösning.
Jag vill också klargöra att gökungen syftar på JAS.
Dagens Berglin kanske kan passa bra?
http://www.svd.se/kultur/serier/berglins_5017.svd
Håller helt med att en kort värnplikt för alla att lära sig överlevnad samt organiserad/militäriserad gerilla är den enda lösningen om vi nu skall ha ett försvar.
Det har jag ansett sedan 1979 när jag begärde avsked från marinen på grund av oförmåga redan då att försvara vårt land (idag bara ett skämt).
Fast vi har ju redan lagt ner försvaret idag och bildat en krigsmakt (igen) istället.
När det gäller vulkanutbrott får man skilja på äpplen och påron. Visst har Katla (4+) viss impact medan Etna (1) som utlandssvensk nämner har nästan ingen impact enligt VEI-skalan (Volcanic Explosive Index – logskala). Om det är något man kan bli mörkrädd över och som har enorm impact med trolig klimatförändring som följd så är det exvis supervulkanener, exvis den i Yellowstone, USA som slår i taket på VEI-skalan med explosivt utbrott och en magmakammare 100 ggr Katlas. Och periodiciteten är ca 600,000 är. Det var ca 640,000 år sen det begav sig senast.
Moro
@Moro
Du har säkert rätt, men jag vet att det hela tiden pratas om risken för katastrof i södra Italien. Men det kanske bara är Vesuvius som är farlig? Fast om jag minns rätt bor det 5 miljoner människor på Sicilien, där Etna ligger, och historiskt verkar det har hänt en del:
"Etna, eller ”Muncibeddu” som berget heter på sicilianska, har varit mer eller mindre aktiv i 500 000 år. Uppskattningsvis 6000 år f. Kr. kollapsade vulkanbergets östra sida och en krater som nu kallas ”Valle del Bove” bildades. Detta sammanbrott skapade en jättetsunami som tros ha sköljt över flera bebodda platser kring Medelhavet. Lyckligtvis sker inte den typen av explosiva utbrott allt för ofta som inträffade 1669, då flera byar och städer totalförstördes"
http://sv.wikipedia.org/wiki/Etna
När det gäller Etna har jag själv vart uppe på vulkanen och den småpyser i stort sätt hela tiden. Det som gör den ofarlig är att utbrotten är relativt frekventa med icke-explosiva utbrott i form av trögflytande lava som sakta letar sig ned längs kratersluttningen. Visst kan den pysa ut en del rök men inte i den omfattningen som explosiva vulkaner vilket har med magmans kiselinnehåll att göra. Det som har orsakats mest förödelse är att den ena kraterväggen kollapsade och orakade en jättetsunami 6000 fkr enligt wiki.
De farligaste vulkanerna är dem som har lång periodicitet mellan utbrotten vilket gör att magman kan växa till sig ordentligt samt att de är explosiva. Vad jag förstått så har väl Vesuvius haft lite vassare utbrott men ändå inte i närheten av de riktigt stora pyroklastiska utbrotten som ligger högt på VEI-skalan.
Extremfallet är då en supervulkan som exvis Yellowstone vars enorma magmakammare samlat kraft i ca 640,000 år och med i en geologisk tidsskala snart skall tömma sin magma kammare i ett jättelikt explosivt utbrott som kommer påverka allt liv på jorden på ett drastiskt sätt. Senast supervulkanen Toba hade ett utbrott för ca 70,000 år sen var det nästan så att de olika urmänniskor som då fanns höll på att stryka med.
Som du märker så roar ämnet mig en del 🙂
Moro