Det finns fortfarande de som tror på hyperinflation och att centralbankerna via sina digitala sedelpressar skall rädda marknadernas nominella priser, frälsa de överbelånade och rädda (?) ekonomin. Problemet är att för att sedelpressarna skall “fungera” och ordna hög inflation så måste pengarna cirkulera i ekonomin och räntorna förbli låga.
Idag har vi någorlunda avreglerade penningmarknader. För att vi skall få hög inflation eller hyperinflation måste marknadsräntorna förbli låga. Men de blir de förstås inte, utan de skulle direkt explodera och trycka till inflationsförsöken. Istället blir det sannolika utfallet att man visserligen pressar pengar med pengarna fastnar i en likviditetsfälla istället med deflationstrycket och fallande tillgångspriser kompenserar för sedelpressarna. Notera exempelvis att svenska bolåneräntor stiger, eller åtminstone att räntegapet ökar. Riksbankens räntesänkning slår inte igenom i ekonomin när bankerna kompenserar sig för fallande pris på säkerheterna.
Dagschart för guld i USD |
Så debatten om inflation vs deflation bör handla om vad som är starkast – deflationstrycket eller möjligheterna till digitalt sedelpressande. Europa är trots allt en utvecklad ekonomi, inte Zimbabwe. Dessutom bor de flesta av oss i Sverige och lever med SEK. Inflationsförsök i EU kommer resultera i svagare euro, inte i inflation i Sverige, utan snarare ett ökat deflationstryck när importprodukter från euroländer faller i pris.
Hög inflation är skadlig för ekonomin och erfarenheten är att tillgångarna inte stiger lika fort nominellt i pris som valutan faller i värde. Tittar man t ex på 20-talets tyska hyperinflation så steg den tyska börsen miljontals procent, men inte kringliggande länders börser. Fast fallet i den tyska valutan blev mångdubbelt större, så ur alla perspektiv föll den tyska börsen i värde.
Men på den tiden hade vi inte avreglerade penningmarknader. Den dag vi får hård reglering så att räntor inte kan kompensera för inflation så kanske vi kan få se hyperinflation igen. Så dröm vidare. Betyder dock inte att en del tillgångar kan stiga i pris ändå, t ex guld.
Guld brukar framhävas som den främsta indikatorn på den verkliga inflationen. Av den anledningen är det ju intressant att se guldprisets utveckling de senaste dagarna, samtidigt som ECB framöver skall erbjuda långa (3 år) billiga lån till bankerna i hopp om att dessa skall köpa statspapper och på så sätt indirekt monetarisera de europeiska statsskulderna.
Veckochart guld i USD |
Marknadsbubbla |
Guldpriset har de senaste dagarna fallit hårt i princip alla valutor, inklusive den svenska. Trots en stigande dollar. Annars brukar dollarn kompensera någorlunda för fallande guldpris, men inte nu. Tillgångar flyr alltså till dollar och sätter press på euron.
Veckocharten för guld i USD ser rent av ut som en klasissk bubbelchart de senaste månaderna. Dock skulle den fundamentala linjära utvecklingen vara ganska brant här, men annars har vi dubbeltoppen med tjurfällan och allt. Är den linjära utvecklingen i USD den fundamentala linjen så skall alltså inte guldet ner så mycket mer. Lite till kanske, för att sedan stabilisera sig längs tidigare linjära trend igen.
Veckochart guld i SEK |
Guldpriset i SEK per gram är mer svårttolkat och uppvisar en betydligt volatilare utveckling. Dock kan man se samma bubbelliknande dubbeltopp de senaste månaderna även här.
Baserat på det och tidigare mer linjära utveckling kan guldet mycket väl gå ner till säg 300:- SEK här.
Tror man på en långsiktigt positiv utveckling för guld blir det alltså köplägen här. Eller så är de fallande guldpriserna en tydlig indikation på att deflationstrycket är högt och att alla tillgångar – börs, guld, obligationer, bostäder – kommer falla i pris. Det enda rätta i det läget är att lösa sina skulder, eller åtminstone amortera hårt på dessa. Inte att drömma om hyperinflation.
Det är också fascinerande hur mycket känslor är inblandade i något så abstrakt och enkelt att hantera som deflation/inflationsdebatten. Nästan som om jag skriver ordet varg (stryk era bokmärken till bloggen nu). Eftersom läsarna blir förbannade av v-ordet och säger sig radera bloggen från sina bokmärken så skall jag nog skriva ett helt v-inlägg senare. Så länge kan ni nöja er med lite Fagersta-foton på en trevlig varg tillsammans med barnens leksaker på tomten eller invid det nya villaområdets lekplats eller hur en helsingborgare (utan hund) blev angripen av varg för några veckor sedan eller att man i Alaska nu via DNA slutligen bekräftat bortom allt tvivel att lärarinnan Candice Berner blev helt oprovocerat dödad av en vargflock. Fast det var inte i tätbefolkad sydsvensk kulturbygd, utan i Alaskas vildmark, där vargen hör hemma. Stryk bokmärkena nu. Hej då.
Den som är högbelånad verkar tro stenhårt på högre inflation, rent av hyperinflation, i tron att han eller hon kan behålla både jobb och betala exploderande räntor på sina skulder i det läget. Men det är inte inflation som betalar dina skulder, det är löneökningar och medföljande amorteringar som gör det. Blir man exempelvis av med jobbet så hjälper inte höginflationssamhällets höga räntor dig ett dugg, tvärt om. Säg en inflation på 15% och en ränta på 19%, samtidigt som du blir av med jobbet? How do you like them apples? (Obskyr pop-kulturell referens)
Samtidigt tror goldbugs på hög inflation, trots att dessa generellt borde ha mindre skulder, men istället drömmer om enorma uppgångar i guldpriset, utan att andra tillgångar skall stiga i värde samtidigt. Det har visserligen fungerat de senaste 10 åren, dvs att guld stigit snabbare än både bostäder och börs, men vi har inte haft hyperinflation. I ett hyperinflationsläge kompenserar guldet, men det leder antagligen inte till reala vinster. Speciellt inte som staten fortfarande skall ha 30% av den nominella värdeökningen i skatt. Guld måste alltså stiga 150% mot alla andra tillgångar för att kompensera för skatten om man vill ha guld som inflationsskydd.
Åt andra håller har vi deflation, något som få idag tjänar på. Enda större gruppen som tjänar på deflation är ungdomar. Även om det finns extremfall som Nicole Foss hyperdeflation, så är ett sannolikare utfall ett stabilt deflationstryck och stagnerande ekonomi, mer likt Japan. Massiv utradering av nominella tillgångsvärden tror åtminstone inte jag på. Jag tror på deflationstryck, inte deflation. Den tråkigaste av världar, där enda sättet att tjäna pengar är hårt arbete. Hårt arbete som myndigheter gör sitt bästa att försvåra.
86 kommentarer
Vi som ser fram emot ditt nya V-inlägg blir fler o fler…
Kullan
Lade in lite länkar i inlägget ovan om jag inte får tid att skriva ett separat v-inlägg.
Jag tror att vi de närmaste 10 åren kommer få perioder med deflationstryck, som följs av perioder med inflation som är över inflationsmålet. Någon hyper deflation/inflation tror jag inte vi får under rådande omständigheter.
Deflationstrycket kommer bekämpas med pengatryckande vilket leder till ökad inflation. När tryckandet av pengar upphör får vi ett deflationstryck igen. Detta kommer troligtvis leda till att ekonomin utvecklas på ett liknande sätt som i Japan de senaste 20 åren.
Så tror jag ekonomin kommer att utvecklas om ingen svart svan kommer och allting går åt helvete.
08:03, en realistisk bedömning.
Själv köpte jag guld, förmodligen i närheten av toppen. Inte pga att jag främst är intresserad av värdeökning utan som ett sätt att försöka säkra tillgångar i en skakig omvärld.
Jag är uppriktigt bekymrad över bankvärlden och för oss med tillgångar på banken vet jag inte något bättre ställe att lägga pengarna i om man är osäker på dess långsiktiga överlevnad?
Sitter med ett obelånat hus utöver det men bortsett från en mindre mängd fysiskt guld sitter de flesta av mina tillgångar idag hos en av storbankerna.
Har ni något förslag vart man ska placera dom i tider när, åtminstone som jag själv tror, vi riskerar en större urblåsning i banksegmentet?
Riksgäldskontoret.
Kan rekommendera lite Kyle Bass till er alla, han ser lite annorlunda på saker och ting. http://watch.bnn.ca/the-street/december-2011/the-street-december-13-2011/#clip584881
Lyssna noga vad han tror händer med deflationensmeckat Japan
Med vänlig hälsning,
Loonie
Så under deflation, där ingen litar på att mortparten är solvent…
Så kommer den enda finansiella tillgången utan motpartrisk falla lika mycket?
(naturligtvis pratar jag inte om pappersguld)
Cornu, du verkar ju vara en riktig statistikbitare, och pa de flesta sätt en enormt nykter person. Och allt det kastas överbord när det handlar om varg.
I Nordamerika dör tiotusentals människor i trafiken varje ar, och dessutom ca tiotusen av vald fran andra personer. Du lyckas fastna för ett fall pa kanske 10 eller 20 ar, där (kanske) en varg har dödat en människa.
Det är inte känslor, det är oresonlig skräck, eller möjligen hat!
Det i sig är nog väldigt mycket intressantare för de flesta än dina idéer om guldpriset…
Eftersom man inte vet vad som kommer att ske så har man en del i guld, en del i pengar och en del i aktier. Visst jag kommer inte göra något klipp men samtidigt så kommer inte besparingarna vara värdelösa.
Känslor? Låter mer som du har känslor när du vägrar att ens acceptera DNA-bevis.
Nordamerikas farligaste rovdjur är puman, betydligt farligare och fler dödade människor än varg. Alaskatragedin är dock en bra anekdot eftersom en del hävdar att varg är ofarlig. Och sedan vägrar acceptera DNA-bevisning när motsatsen påvisas.
Snacka om att vara låst.
Jag är inte ett dugg rädd för varg, inte ens drabbad av varg. Vi har haft varg här 2009 och förra vintern. Var totalt ofarligt, och det är för tätbefolkat för att vargen skall stanna kvar någon längre tid. Däremot kan jag förstå och respektera de som oroar sig.
Själv har jag stängsel och tittar på hur man kan ändra djurhållningen för att ytterligare öka säkerheten.
Sedan är inte sydsverige Alaska. Sydsverige är tätbefolkad kulturbygd, sedan 150 år anpassad till rovdjursfrihet. Fattar man inte att det ger upphov till konflikter är man inte normalbegåvad, då är man underbegåvad. Eller politiker.
För övrigt är jag inte rädd för bostadskrasch, börskrasch, hyperinflation, deflation, ekonomisk misär eller liknande heller. Betyder inte att man inte kan skriva om det.
Var det inte denna vecka det skulle lämnas besked i skydsjaktsfrågan från regeringen ?
Visst är du rädd för varg Corny, du skriver om allt du är rädd för: varg, ryssar etc.
Angående varg-opinionsbildningen så får vi väl avvakta tills första barnet angrips här i landet. Det har ju redan varit nära ögat i några fall. Man får väl bara hoppas att det inte blir dödligt när det sker.
Men då det händer kommer förstås frågan att snabbt lösas av våra politiker.
/Freddy
Man får vara nöjd med årets uppgång i guld, från ca 308 kr/ gram till just nu 353 kr/gram, det är en uppgång med 15%, jämför med börsen -21%!
Alltså en skillnad på 46%!!!!
Cornu, nu tog du nog i så du sprack, hahaha.
Som de säger, man får vara nöjd med det lilla……/Ron Paul
Jag lever gott på en marginal på 1% köper för 1 krona och säljer för 2. Svarade eleven läraren som var orolig för sin okunnige elevs framtid.
Ang % ovan!
Deflation i ekonomin förutsätter att nån kan göra det som skall göras billigare. Kineserna verkar inte vilja det längre!/Oppti
Märkligt hur lite det skrivs om våra grannländer i Baltikum och deras snabba krasch, apropå det här om att att inte tro på ett snabbt kraschförlopp. Det som blev en kort dipp här 2008 blev ju en resa rätt ner i källaren där. Tillgångsvärden massivt utraderade, enorm arbetslöshet, löner nedskurna till hälften, hälften av skolorna och sjukhusen stängda, osv.
Den "återhämtning" som en del nyliberaler nu yrar om har en intressant förklaring: emigration.
Också ett sätt att åstadkomma bättre arbetslöshetssiffror, "-Inga människor, inga problem" som Stalin sa.
/Freddy
Freddy, jo, men när man pratar om en generell krasch så är det betydligt större skeenden. Att enskilda länder kan krascha är väl ingen diskussion.
Freddy, vargangrepp på människa i Sverige. Har redan skett, men det har aldrig blivit blodvite, bland annat en kvinna i Boråstrakten som körde på en varg och som sedan blev anfallen men kunde sätta sig i säkerhet i bilen. Och helsingborgfallet.
Men blodvite kommer förnekas av myndigheter, vargförespråkare, forskare etc. Endast om det sker med dokumentation i form av film kanske det kan accepteras som sanning, inte ens DNA fungerar som bevisning i frågan, se kommentar ovan.
0900 Oppti, hur mycket större är 115 än 79 procentuellt?
Ledtråd 115/79=1.4559
Raljera gärna över folks dåliga mattekunskaper, men sådant kan lätt slå tillbaka på dig själv.
115/79 = 145,5
Ska man förresten betala vinstskatt på vinster i fysiskt guld? Det känns i alla fall väldigt valfritt.
Ja. Skattefrihet för guld avser bara moms.
Att inte betala vinstskatt är skattebrott, fängelse, skattetillägg etc. Säljer du inte till en annan privatperson finns din försäljning dokumenterad, även om den först rapporteras in om det rör sig om 15000 euro eller mer.
Det är fullt rimligt att Skatteverket begär ut bokföring från Tavex, Liberty Silver, Guldcentralen (och alla sälj-ditt-skräpguld-på-nätet-sajter) etc via "revision" och sedan går vidare och kontrollerar om alla som sålt guld redovisat detta i deklarationen.
Så det är bara att snällt betala sin skatt.
Guld är det enda säkra nu när kriget kommer.
Vi har ett storkrig under nästa år 100 % säkert
Guld är guld – papper = papper även om det har ett vackert tryck.
Nja. Sedlar är väl numera gjorda av en form av plast, inte av papper. Går iaf bra att tvätta i tvättmaskinen kan jag konstatera. Pengatvätt.
Däremot är ju dina kontoutdrag från banken/aktiedepån kanske utskrivna på papper.
Kollade Skatteverket.se
En skattefri vinst på 50000 per år accepteras förutsatt att föremålet bedöms som personlig tillgång och inte kapitalplaceringsobjekt.
Tydligen skillnad på guldsmycken och guldmynt, tackor etc.
Mycket intressant. Dock så är ju investeringsguld ett kapitalplaceringsobjekt.
Men det kan ju glädja en och annan som köpt 24k guldsmycken i Thailand för säg 10 år sedan.
Re oppti, anade att folk inte kunde räkna procent…..köp guld./Ron Paul
Ja, om du säljer i Sverige. Du kan tex sälja i våra grannländer norge, danmark, tyskland eller finland när du är på tjänsteresa i jobbet eller på semester.
Att svenska skatteverket har ett väl utbyggt och fungerande samarbete med alla guldhandlare i alla europeiska länder tror inte jag på
Bra med dina klargörande inlägg, de avslöjar taktiken rätt klart.
Taktiken är precis som vissa populistpartier; man pratar om breda trottoarer, lägre skatter och höjda bidrag, och sedan i förbigaaende: vi vill inte ha hit invandrare. Det glider liksom bara med. Som här, en artikel om ingenting far in helt okopplat,in nagra rader om vargen.
Sedan, om det inte finns nagot vargfall att rapportera pa 100 ar, som i Sverige, sa säger man: vänta bara till det händer ett fall. Da kommer det att förnekas av myndigheterna! Taktiken är att skruva upp stämningen sa att det garanterat blir en reaktion i medierna den dag en person verkligen angrips. Och givetvis kommer det att hända; människor blir dödade av hundar kor och grisar ocksa, det kommer givetvis att inträffa att en exv sjuk och ej skygg varg angriper och dödar en person.
Så det räknas inte om det är en ej skygg varg eller sjuk varg? Det är ju just dessa som anfaller, och ju fler vargar desto fler sjuka vargar etc.
Sedan är du väl underbegåvad när du tar upp "inga vargfall (angrepp) på 100 år". Vi har ju inte haft varg på 150 år. Då är det jävligt svårt att ha några angrepp under tiden. Fast det är väl för svårt att förstå.
varg = zzz
guld = like a baus
Många pratar enbart guld men man bör inte glömma silver, den bästa kombinationen är 50/50.
Silver har gått upp ca 5%
1,05/0,79 är 1,33 (oppti) alltså en uppgång med 33% jämfört med börsen, inte fy skam det heller.
/Ron Paul
Om vi går 5 år tillbaka:
Guld: 354 kr/gram (idag) samt 138 kr/gram (20061218), 354/138=2,57, 157% uppgång!!!!
Silver: 6,5 kr/gram (idag) samt 2,8 kr/gram (20061218), 6,5/2,8=2,32, 132% uppgång!!!
Börsen: ca 300 (idag) samt 370 (20061218) 300/370=0,81, 19% nedgång!!!
Som sagt, valet är enkelt och världen ser tyvärr inte bättre ut idag än vad den gjorde för 5 år sedan. /Ron Paul
Antal pengar som cirkulerar inom ekonomin per produkt eller tjänst, kallar ni inflation/deflation????
Det är mängden energi i produkt/tjänst per monetär enhet som avspeglar mängden hälsa man kan köpa. Ett pris är bara styrt på tillgänglighet och efterfrågan på produkter och tjänster. Priset och dess funktion är av partiell-funktion och reglerar ej produktionen av produkter och tjänster. Pris-funktionen dränerar produktionen av hälsoprodukter i det långa loppet och där har man tagit till hjälp skapandet av ännu mer cirkulation av pengar (annars pajar ekonomisystemet) som inte utför något arbete åt upprätthållande av dess sammankopplade system.
Ekonomisystemet kan liknas en cancersvulst.
Det monetära systemet sitter ihop med allt annat (system) vilket gör en analys utan dessa nästan intetsägande (värdelös).
C,
Vad är det du säger? Att vi inte har stigande priser på varor och tjänster och/eller minskande förpackningar?
1999 SL kort – Då 400, idag 790
1999 SVD pren – Då 2070, idag 3144
1999 BigMc Co – Då 39, idag 60
1999 Taxi Sthlm – Då 28, idag 45 (framkörning)
1999 Bensin – Då 8,39, idag 14,40
Många produkter har samma pris som då men är halverade som exempelvis Alvedon.
Grönsaker och mat behöver jag inte skriva om då alla vet att matkontot har ökat markant för hushåll.
Det där är inte hyperinflation. Det är inflation.
Skillnad brukar vara en plus minusräkning/Oppti
Efterkonstruktion. Bätter och mer respektingivande att skriva "jag hade fel". Prova det.
Jag tror på ökade priser inkl det på guld som en funktion av ökade oljepriser.
Som jag ser det så kan inte guld vara fel vare sig vi får en inflation orsakad av politiker eller om vi får högre priser som en funktion av stigande oljepriser. Om oljan stiger i ett deflations- eller inflationscenario spelar självklart roll, men resultatet på guldpriset(och alla andra metaller) blir iallafall att de ska upp.
Jag har aldrig påstått att det är hyperinflation. Vad jag vill påvisa var att ditt drömscenario att priserna faller är ett hån mot oss som lever och konsumerar. Du har ju barn. Då vet du att man blir ruinerad när barnen ska ha några glasspinnar på sommaren. Sist gick två glassar loss på 45 kr. Snuset höjdes förra året. Två gånger i år och i början på nästa år ska det höjas igen. När jag började snusa när jag var 15 år (idag 32) så köpte jag snuset för 9,90. Idag betalar jag 52 kr
Det är inte guldpriset som rasar. Det är alla valutor som ökar jättemycket i värde.
/Guldkalle
1999 kostade en GB-Sandwich 10 kr. Idag 15 kr. Gissar att den kostar 16 kr nästa sommar alt att vi får se en mindre produkt.
Jag hade fel när jag tolkade denna text:
"Man får vara nöjd med årets uppgång i guld, från ca 308 kr/ gram till just nu 353 kr/gram, det är en uppgång med 15%, jämför med börsen -21%!
Alltså en skillnad på 46%!!!!"
Jag trodde skillnaden var 36%
Va fel jag kan ha! Lägger mig i leran och krälar! Fort och slarvigt av mig!/Oppti
Bra skrivet !
och tydlig analys och åsikt som jag delar.
Det är dock på plats att fundera över tidsaspekten.
Det pågår redan, och det finns politiskt tryck på att smörja hjulen med den digitala sedelpressen. Problemet är att NÄR/OM vagnen börjar röra på sej så kan den vara svår att stoppa vagnen – och då står vi där med hyperinflation. Frågan är när? Två, fem eller 10 år? eller får vi en EUR & USD krasch först dvs Finanskollaps 3.0 (arbetsnamnet Europes Final Count Down)?
Men fjantronne kring klockan tio, den riktiga Ron Paul behärskar faktiskt procent! Om något ökar från 10 till 30, så är ökningen 200 procent, och en ökning på 900% betyder tio gånger dyrare.
/Guldkalle
pressarna kommer startas på riktigt efter deflationskollapsen
10:48 Så du räknar OCKSÅ med Finanskollaps 3.0 dvs Final Count Down?
Guldkalle-men vad är skillnaden mellan en ökning av 10% och en ökning av 20%?
1054:
Var ska pengarna komma ifrån för att betala skulderna?
vårat frb system ökar exponentiellt eller krashar.
det är bara NÄR som är frågan
När kommer pengarna att ta slut?
Kanske när ECB/FED/? slutar trycka nya!
Förstår inte varför vi skulle leva på guld/byteshandel i framtiden när det finns pengar.
Nu har Kina exploaterat oss med alltför billiga varor och tillhörande krediter. Dax att uppvärdera arbetets värde och leva på tjänster.
Dvs vi som har kylskåp som funkar och bilar så det räcker till köer.
ROT/RUT/KRO är ett steg i rätt riktning.
Om vi går 10 år tillbaka:
Guld: 354 kr/gram (idag) samt 94 kr/gram (20011218), 354/94=3,77, 277% uppgång
Silver: 6,5 kr/gram (idag) samt 1,5 kr/gram (20011218), 6,5/1,5=4,33, 333% uppgång
Börsen: ca 300 (idag) samt ?? (20011218)
Någon som har siffran? Uppgång eller nedgång?/Ron Paul
Vargar är snälla djur. Har ni inte sett djungelboken på julafton? Kan inte svensson skaffa får som husdjur istället för hundar? Vore mer passande.
"Guldpriset i SEK per gram är mer svårttolkat och uppvisar en betydligt volatilare utveckling."
Tvärt om, guld priset i SEK är betydligt stabilare än i USD. Jag ser på 10 år alltså. Det är $IMFS som är instabil.
Jag sa i början av 2011 (med guld runt 9000 kr) att först upp till taket av trenden, 12000 kr till sommar, och sen ner till botten typ 10000 kr i början av 2013.
Jag förväntar mig därefter ca 14000 kr nånstans i mitten/andra halvan av 2012.
Se ett 10 årigt chart i guld i SEK. Väldigt perfekt trend uppåt. Toppar ligger ca 1-1,5 år emellan.
Silver förväntar jag mig runt 24-25 usd per troy ounce, innan det vänder uppåt, även om vi kan vara vid botten nu (tveksamt). Men jag väntar och ser. När silver bröt upp genom 20 dollar trodde jag den skulle tillbaka och testa det, men det gjorde det aldrig. Kanske kommer det också.
Jag håller inte med om i princip något annat du skriver heller. Tycker det är en väldigt simpel och felaktig bild du har av inflation/deflation.
Att centralbanker i världen ökar sina guldköp mer än någonsin har så klart ingen betydelse. Cornucopia anser istället att svenska riksbanken kommer gå vinnande med sin avsålda guldreserv och feta valutareserv i dollar och euro? Känns som ett ganska avlägset scenario.
Det handlar om motpartsrisker och negativa realsparräntor oavsett frånvaro av inflation.
"Det där är inte hyperinflation. Det är inflation."
Nä C, det är stigande priser som är en symptom av inflation (ökande penningmängd)
Jag kan förstå att inflation inte styrs enbart av penningmängd men också omsättnings hastighet.
Om pengarna fastnar hos bankerna så kommer det inte ut i ekonomin.
Det jag funderar över är om det kan finnas någon risk för en ketchup effekt. Vad händer när allt normaliseras? Kommer riksbankerna hinna agera och kommer där finnas politisk vilja?
"Inflationsförsök i EU kommer resultera i svagare euro, inte i inflation i Sverige, utan snarare ett ökat deflationstryck när importprodukter från euroländer faller i pris."
Jag tror inte att riksbanken kommer att tillåta en kronförstärkning.
Jag vill också passa på att tillägga att det är bevisat att vargarna i Alaska strax innan attacken hade konverterat till islam.
@10:04
Dina exempel var:
1999 SL kort – Då 400, idag 790
1999 SVD pren – Då 2070, idag 3144
1999 BigMc Co – Då 39, idag 60
1999 Taxi Sthlm – Då 28, idag 45 (framkörning)
1999 Bensin – Då 8,39, idag 14,40
Detta motsvarar en ungefärlig genomsnittlig procentuell ökning per år för:
SL-kort – 5,835% per år
SvD-prenumeration – 3,544% per år
BigMc Co – 3,655% per år
Taxi Stockholm (framkörning) – 5,020% per år
Bensin – 4,604% per år
Något högre än 2% per år, men som Cornucopia sade, absolut ingen hyperinflation.
MVH
MF
MF, som sagt det där är specialexempel.
Vad gäller snus. Det är väl bara att sluta. Du är väl ingen drogberoende knarkare utan "kan väl sluta när du vill"?
Men visst kan vi få biflation, det är rent av sannolikt. Nicole Foss pratade också om att just nödvändigheter kommer stiga i pris medan allt annat faller, dvs (relativt) dyrare mat och energi, medan tillgångar faller i värde.
Världen är inte svart-vit.
re 12:43
Jag har aldrig påstått att det är hyperinflation. Vad jag påstår är att vi inte ser sjunkande priser utan snarare än dubblering på tio års sikt som du själv räknade fram. Har vi 7 % prisökningar så dubbleras priserna vart tionde år.
om mat tog lite plats som Guld samt höll sig lika bra.. ja då skulle jag hålla större delen av mina tillgångar i mat.
Jag påstår att vi får deflationstryck framöver. Det betyder inte att en del priser inte kan stiga. Det betyder definitivt inte att priser inte har stigit.
Ja, tror vi på biflation så kan vi iaf inte få fel. Var var det jag sa kan du ju säga till allt.
Då provar vi igen med andra årtal:
2008 SL kort – Då 690, idag 790
2008 SVD pren – Då 2439, idag 3144
2008 BigMc Co – Då 52, idag 60
2008 Taxi Sthlm – Då 45, idag 45 (framkörning)
2008 Bensin – Då 12,48, idag 14,40
Det intressanta hade varit att titta på penningsmängdens ökning i procent snarare än SCBs inflationskorg som omöjligtvis kan stämma. Enligt SCB har "matkorgen" legat stilla de senaste 18 åren.
Är det nån form utav "Stockholmssyndrom" ni lider av som betalar vinstskatt för de RIKTIGA pengar (läs,silver/guld), ni förståndigt skaffat?
Ungefär som att tycka det är ok att betala den som rånar er, bara för att rånaren bestämt att det är så han vill ha det.
Om man köper anonymt över disk, så finns det inga spår överhuvudtaget, och den klåfingriga staten står där med sin långa giriga krokiga näsa, när den i sin tur skall försöka förklara inför dom med de allra krokigaste näsorna(läs Rothschildt), varför det inte går att krama ur folk mera pengar!
1257:
gissar att korgen ändrats med åren.. vad som var mat för 18 år sen är nu 90% förtjockningsmedel och kemikalier
Tidshorizont för deflationstrycket?
Jag håller med på kort sikt (upp til 9 månader), men det kommer inte kunna pågå länge. Se bara på de åtgärder som Schweiz genomförde, ganska drastiska för att stävja en starkare CHF. Alla valutor är i ett race mot botten.
/HP inkjet money printer
13:17
HAHAHA!
Inflation eller deflation kan bara vara den proportion som är emellan pris kontra produkt. Att diskutera detta är partiellt och därav underordnat de verkliga processerna som behandlar produkter och dess funktion.
gör om gör rätt
"Vad är bästa investeringen i dag?
”Utan tvekan mark! Industrialister kommer och går, sällan överlever de längre än några generationer. De enda familjer som har kvar sin förmögenhet efter 20 generationer är de som äger mark. Det gäller alltid och i hela världen.”"
http://www.privataaffarer.se/articles/2011/12/15/skuldfri-ar-den-basta-investeringen/
Snacka om orättvist att "bekämpa" deflationstrycket med att trycka nya pengar (fysiska eller elektroniska). Bank och finansmaffian som har orsakat det hela hålls skadeslösa i och med detta, till det övriga samhället når de inte utan fastnar minsann i "likviditetsfällan"….
/GeCe
"Sedlar är väl numera gjorda av en form av plast, inte av papper. "
Kanske i Australien. Men inte i Sverige. Allt papper är inte gjort av lövved- eller barrvedcellulosa. Det kan vara hampa, gräs, bambu o.s.v eller t.ex bomull. I Sverige (och USA) är det bomullspapper. Oavsett är ordet "papper" en metafor.
15:36:,
mark som investering är väl inte bra just nu när allt är max upptrissat.
Däremot efter ett ras, eller om man nu ägt den innan bubblan.
Cornucopia 9:10 :
Men en krasch i det globaliserade finanssystemet är väl just generell, det är väl det Foss pratar om.
2008 fick man en föraning om hur snabbt och generellt det kan slå och hur hela (medelklass)samhället tappade sitt glada konsumtionshumör när börsen dök.
Så vilka motsatta krafter menar du räddar situationen när det upptrissade och instabila finansspelet kraschar igen, den här gången utan att regeringarna har nån ammunition kvar att ta till ?
/Freddy
Freddy, OK, alla länder/regioner drabbas inte lika hårt. Titta på Japan. Man har bekämpat deflationstrycket i 20 år nu. Det är verkligheten, Foss scenario är hypotetiskt. Det betyder inte att Foss har fel, men i verkligheten har vi bara Japan att utgå från i modern tid. Åtminstone vad gäller långsiktiga konsekvenser. Det har ju funnits exempel på Island, Irland, Baltikum etc i modern tid, men inte vad de långsiktiga konsekvenserna blir.
Grejen med Japan är att det funkat så länge fler har anslutit sig till "Ponzin" likt Madoff, nu kommer demografin till slut sätta stopp på detta då fler vuxenblöjor än barnblöjor kommer säljas 2013. Länder kommer defaulta eller sprida sedlar med helikopter, EU, Japan, USA, osv vilket knappast kommer innebära deflation i något av fallen i slutändan.
Default innebär en enorm deflation. Deflation = skuldminskning.
Inte i form av devalvering.
Det är fascinerande att läsa dina tankar och jag tror att du har rätt i att vi sitter på för stora skulder i allmänhet.
När du kommer med exempel som 15% ränta, 19% inflation och arbetslöshet så blir jag dock lite fundersam. Förvisso skulle jag personligen klara det (1,5M-villa + skruttbil) men ändå så är det ju rätt så uppenbart att det i samhället i stort skulle innebära en fullständig kollaps. Ingen av de jag känner skulle klara sina 3-4-miljoners lån + två billån med det scenario du målar upp.
Är det relevant att spekulera i en sådan extrem situation ur ett seriöst sätt som du gör? Är det inte lite som att varna för ett gigantiskt meteoritnedslag och att vi alla ska anpassa våra liv för att klara 10 månader i kompakt mörker och en icke-existerande infrastruktur? Händer det så är vi körda men det är en så extrem situation att om vi gick och anpassade våra liv efter det så skulle inget konstruktivt hända i övrigt då alla bygger skyddsrum och bunkrar konserver…
Jag ser vissa av dina ekonomiska scenarion som mindre oroande just eftersom de skulle innebära att det är i princip lika kört för alla. Om alla blir lika utfattiga kan vi ju lika gärna börja om på noll? (Avskrivning av alla skulder och så börjar vi om på nytt?)
MP 19:32, jag argumenterar inte för ett sådant scenario. Det är de som tjatar om hyperinflation som gör det. Jag visade bara vad som händer med räntan i nuvarande system vid sådan inflation och att det snarare skulle knäcka folk än göra dem skuldfria.
Jag anser att Japans skulddeflation är överdriven. Den totala skuldsättningen i förhållande till BNP (privat + offentlig sektor) peakade år 1998 på 345% vilket alltså är högre än innan bubblan sprack 1989 (269%). Idag ligger vi någonstans mitt emellan dessa båda nivåer.
Ett mer relevant exempel för många Europeiska länder är Argentina. Följande hände med den argentinska peson efter deras sovereign default:
http://mengerian.files.wordpress.com/2011/11/argentina.png
Året innan statsbankrutten föll Argentinas penningmängd med 30%. Efter defaulten gick penningmängden spikrakt upp igen: http://img.photobucket.com/albums/v207/neuralnetwriter/financial/Inflation/Argentina_Money_Supply_1995to2009.gif
Därför tror jag inte på samma scenario som Foss och Cornucopia. Men jag får såklart respektera deras ståndpunkt så länge de argumenterar för den på ett schysst sätt.
Mengerian, efter deflationen kommer inflationen. Foss tes är först "hyperdeflation" sedan hyperinflation.
"Länder kommer defaulta eller sprida sedlar med helikopter, EU, Japan, USA, osv vilket knappast kommer innebära deflation i något av fallen i slutändan." Observera "slutändan".
Vad spelar det för roll om du får stark deflation om det ändå slutar i inflation. Tycker mest du märker ord nu.
Kul med lite kritiska tankegångar mot mainstream counterculture idéerna ;).
Jag blev ändå inte övertygad. Det finns en tredjeparts problematik, det finns ngt som heter financial repression, låg ränta som tar bort "straffet för att äga guld", det finns topp olja och bla bla. Jag orkar inte skriva en massa om det här. Men surfa gärna lite på dessa nyckelord.
Jag förutspår att guld kommer gå upp och ner, ner och upp, men inte nödvändigtvis i den ordningen.
Personligen så håller jag på med trading av aktier och valutor så jag bryr mig inte vad som händer.
Men helt klart… jag själv känner det att spara pengar i guld och silver. Korkad trade? Eller en billig försäkring?
Jag tycker du är mkt cool som pratar om husbubblan, innan den poppat. Jag tror att dom som pratar om en bubbla i guld just nu, oxå pratar om en bubbla i guld innan den poppat.