Mäklarstatistik (Bonnier/DN/TT, Schibsted/SvD/TT, Stampen/GP/TT, HD/TT) kom ut med sina data för oktober förra veckan och med det kom också Valueguard ut med sina kvalitetsjusterade bostadsprisindex.
Nominella småhuspriser och KPI-inflation
Källa: Flute tankar |
SCB kom också med sin uppdaterade småhusprisstatistik, baserad på lagfarter och med det helt utan mäklargodtycke. Mer om den statistiken kan man läsa om hos bloggrannen Flute. Priserna är tydligt och snabbt fallande. Lånar en av Flutes grafer ute till höger, men det finns fler grafer i hans blogginlägg.
Dags att titta på bostadsprisindex för hela Sverige.
Trenden är tydligt och linjärt nedåt för både villor och bostadsrätter med tydliga säljsignaler i både MACD och PSAR.
Både villapriserna och lägenhetspriserna rör sig i hela Sverige nedåt i en tydlig och linjär trendkanal.
Valueguard-KTH villaprisindex
för hela Sverige. |
Pristoppen nåddes i februari för lägenheter och i april för villor. Reala tillgångar som villor höll alltså initialt ut längre än klubbmedlemskapen i bostadsrättsföreningarna. Lägenheter har sedan toppen kvalitetsjusterat fallit 4.32% medan villor fallit hela 5.79%.
Än så länge tvärt emot min egen prognos, där bostadsrätter skall falla mer än villorna. En möjlig förklaring kan vara att bostadsrätter utanför storstadsområdena faktiskt inte kostar speciellt mycket. Relativt iaf.
Den senaste månaden är prisfallet lägre för villor med 1.02% ner medan lägenheterna fallit 1.91% i hela landet.
Valueguard-KTH lägenhetsbristindex
för hela Sverige. |
De som ligger fel i bostadsmarknaden, dvs med för höga lån (över 70% i belåning för villor och över 50% för lägenheter), sätter förstås sitt hopp till att räntorna kommer sänkas. Som jag skrivit i många inlägg så finns det snarare ett antal faktorer som talar för att marknadsräntorna kommer höjas, oavsett om Riksbanken sänker sin reporänta. Istället talar Riksbanken nu öppet om hårdare kapitalkrav för bankerna, hårdare än vad t o m Basel-III kommer kräva, eftersom de svenska bankerna är så stora i förhållande till svensk ekonomi. Och när väl det blir uppenbart även internationellt att den svenska bostadsbubblan håller på att krascha kommer svenska banker få ännu dyrare upplåning.
Men även sänkta räntor hjälper föga när bankerna drar åt kreditkranen, kräver kontantinsats och amorteringar. Engångseffekterna i bostadspriserna är redan tagna och kan inte dra upp priserna över forna höjder igen. Ovanpå det fortsätter svenska folkets totala skuldsättning att öka till allt mer ohållbara nivåer. Det handlar inte om svenskar har råd med räntorna, utan om de har lust att betala allt mer av sin inkomst till räntor istället för till att leva?
Mäklarbyrån Erik Olssons allt desperatare knep (tipstack till läsare) har nu sjunkit till att kalla prisnedgången för “orosrabatt” och medger att bostadspriserna fallit 10% i Stockholm, men anser att det är ett utmärkt läge att byta upp sig. Man menar förstås att nedgången bara är tillfällig och famlar efter halmstrån som att SEB:s boprisindikator stärktes och att nu “endast” 47% tror på fallande bostadspriser medan de som tror på stigande bostadspriser nu är hela 28% mot 26% månaden innan. Det tolkar man som en vändning och att det nu är upp, upp! UPP! som gäller.
Från Erik Olssons reklam |
Tjena. Men Erik Olsson har fel. Antalet som tror på stigande bostadspriser föll från 28% till 26% enligt SEB:s boprisindikator. Mäklarbyrån Erik Olsson ljuger alltså i sin reklam. Det är bara att ta bilagan som fanns i åtminstone SvD och gå direkt till Reklamombudsmannen, utan att passera gå.
Denna direkta lögn kan man verifiera i SEB:s pressmeddelande och dess bilaga. Vad säger Gunilla Nyström på SEB om att Erik Olsson vänder på bankens statistik och bedrägligt använder den till att ljuga i sin reklam? Vill någon i media uppmärksamma lögnen så bjuder jag på det, men då kanske inte Erik Olsson har lust att betala för en annonsbilaga i Storstadstidningen längre?
Nedgången har bara börjat och är inte ännu i närheten av de rörelser man såg 2008 – 2009 som den partsinlagan från Erik Olsson menar att vi ser nu. Och som sagt, antalet som är positiva till bostadsmarknaden föll till skillnad från vad de säger i sin annonsering.
33 kommentarer
Apropå bostadspriser. Några saker som jag aldrig sett blivit ordentligt utredda:
– Basel III + riksbankens extra krav. Hur mycket kan det påverka boräntorna? Är det verkligen så stor skillnad att det kan kompensera för sänkt repo?
– Hushållens belåning. Ibland framförs argumentet att ombildningar från hyresrätt ligger bakom en del av ökningarna. Hur stor del är det?
– Inflation äter upp lånen. Är det verkligen självklart att inflation är bra för den belånade? För att det ska vara det krävs ju att det blir lägre realräntor och att man klarar räntorna över huvud taget.
Hahaha, satt och smågarvade över Erik Olssons insiktslösa bilaga i helgen…"orosdebatt" tjena.
Ska spara dyngan – kan vara kul att visa upp för ungarna om några år
test
Reagerade också på reklambilagan från Olsson. Stor humor!
Cornu: ska det inte vara "Bostadsbubblan" i rubriken?
Har en gång för några år sedan varit inblandad i en affär med Erik Olsson.
Det var i Malmö Säger bara; aldrig mer!
Den brittiska utvecklingen på bomarknaden är intressant. Där tänker regeringen nu gripa in och stötta upp marknaden med skattemedel för att öka husbyggandet och göra det lättare för förstagångsköpare att ta sig in. Att priserna är för höga så att ingen har råd att köpa skall alltså inte avhjälpas genom att låta priserna gå ner, utan tvärtom genom att med konstgjord andning försöka blåsa upp bubblan igen.
Undrar hur stor risken är att regeringen Reinfeldt tar efter? De har väl ofta sneglat åt just Tories som en politisk förebild.
Eller som när Swedbank Fastighetsbyrån har avgiftsfritt i 24 månader i sina "nybyggda bostadsrättsradhus" i Ytterby, Kungälv. Dagens bostadsbilaga i GP. Det börjar bli allt mer desperat…
Börjesson : Risken att moderaterna tar efter är väldigt stor eftersom moderaternas väljare till stor del utgörs av villaägare med stora lån, dessa överbelånade är beredda att slåss med näbbar och klor för att lämpa över sitt skuldberg på någon annan och kunna fortsätta leva på lånade pengar.
Jag vet att vi redan sett en kraftig negång i Stockholm och jag tror att det kommer fortsätta ner ett tag. Däremot så förstår jag inte varför. Om skulderna hos svenska folket ligger på 2800 triljoner eller 3100 triljoner spelar liksom ingen större roll på individnivå. Arbetslöseheten är densamma nu som för 5 år sedan. Räntorna är historiskt låga (band nyss en fyraåring på 3,1 %) och företagen går bra. Det är än så länge en psykologisk nedgång som inte idag är motiverad, idag. Kikade på Blocket.se igår om "Önskar hyra Stockholm" och det läggs ju ut annonser regelbundet för att inte överdriva. Det finns ett behov fortfarande av lägenheter i Stockholm. Känner väldigt många som inte har råd att köpa idag så en nedgång är efterlängtad. Allt löser sig själv. Att marknaden skulle gå ner 50 % återstår att se. Känns mindre troligt idag men däremot finns det en risk/chans. Den som skulle bli gladast av det tror jag någonstans du Cornu hade varit så att du äntligen får köpa ditt efterlängtade klubbmedlemskap i någon förening som du suktat efter sedan 2001 😉
Älskar din blogg som är guld värd i form av utforksande nyheter. Den enda blogg som tillför något vettigt även då jag anser att det är lite väl mörkt ibland. 😉 Så, är idag 34 år och har därmed endast ca 500 000 h kvar innan jag dör en naturlig död om Gud vill.
Precis som genomsnittet av bloggens läsare är jag, ung man i 30-årsåldern och boende i Stockholmområdet, särskilt intresserade av ifall det finns något som särskilt kännetecknar huvudstaden. Hur mycket större är fallhöjden i Sthlm? Finns det inte faktorer – jag tänker på bostadsbristen och den stora inflyttningen, men det kanske finns ytterligare – som kan förklara en viss del av prisökningarna i just huvudstaden?
Härligt med en riktigt läsvärd blogg f.ö.
"De som ligger fel i bostadsmarknaden, dvs med för höga lån (över 70% i belåning för villor och över 50% för lägenheter), sätter förstås sitt hopp till att räntorna kommer sänkas."
Minst lika viktigt som insatsen till lägenheten är väl ändå andelstalet i föreningen samt föreningens lån? Om man själv inte har belånat lägenheten till mer än 50% spelar nog ingen större roll om föreningen sitter på skyhöga lån.
Irlands bopriser gick ner 2.2 % i oktober och ner 45 % sedan 2007.
Utförslöpan har bara börjat…
http://www.byggahus.se/forum/priser-kalkyler-fastighetsskatt-m-m/183772-svenskarnas-bolan-okar-mest.html
http://www.dn.se/ekonomi/125-ar-for-att-betala-av-bostaden
Hej Cornu
Du bör nog definiera vad du menar med disponibel inkomst i den pågående undersökningen. Kollar man på resultatet så torde det finnas viss oklarhet vad som menas med disponibel inkomst.
Det går inte att resa ett hus billigt. Även om man gör det själv så kostar materialet en hel del pengar.
1,5-2 miljoner är inte speciellt orimliga priser tycker jag.
Från Lasse kongos bostadstracker:
http://3.bp.blogspot.com/-Y0BvirO3dH4/TslwHemiTfI/AAAAAAAAAYM/0ym0fmg2dvc/s1600/Transaktionshistorik%2BStockholms%2Binnerstad_7580_image001.gif
Det bär av neråt nu verkar det som. Omsättningen har totalt kollapsat och priserna börjar följa med ner i samma riktning. Någon som nyligen varit på visningar i Stockholm med omnejd som kan ge en färsk rapport om hur det ser ut?
/EDK
Jag letar hus i södra sthlm. 3 par på en visning i Nykvarn var "riktigt bra" enligt mäklaren. För två år sedan hade det varit 15-20 par på den visningen.
Dock tycker jag inte priserna har sjunkit. Säljarna säljer inte för mindre än utgångspris (än kan tilläggas).
Det görs dock inte mycket affärer och många säljare har börjat byta mäklare i hopp om bättre avkastning…
Just nu befinner vi oss i en situation där ett uppdämt säljbehov ackumuleras. Många säljare väljer nu att sitta på objekten, de som kan och som inte tvingas sälja pga. separation,sjukdom,arbetslöshet,jobb på annan ort,dödsbo eller dylikt. Jag har själv hört mäklare säga att endast de som måste sälja säljer nu, de andra väntar på lägre räntor och minskad arbetslöshet samt på lösningar runt de lagstadgade 15% i kontantinsats innan de hoppas att marknaden lyfter igen.
De flesta som väntar på bättre tider får nog tänka om relativt snart och kanske sälja till ett underpris.
Har varit på visningar under en längre tid; villor i närförort Sthlm. Den senaste tiden har nästan inga av de objekt vi tittat på blivit sålda – och majoriteten har förblivit utan ett enda bud. Säljarna ligger helt enkelt fortfarande för högt i sina utpriser och köparna är mer pålästa och kräsna än tidigare. Problemet i sammanhanget är nog mäklarna som inte verkar förstått att vi lämnat "säljarens marknad" och gått in i "köparnas marknad". Något måste ge sig – och självklart kommer säljarna att behöva gå ner i pris – för just nu är det total stiltje.
Därför är det extra konstigt att mäklare (som Erik Olsson) fortsätter propagera för höga priser och den eviga uppgången. De borde vara mest angelägna om att få säljarna att förstå att prisbilden är helt annorlunda nu – än vad den var för ett år sedan.
/Mix
Måste bara dela med mig av detta. Ännu är inte den sista idioten född hoppas en viss stjärnmäklare och säljer denna lägenhet såsom en New York lägenhet:
http://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-2rum-stureplan-lastmakargatan-stockholms-kommun-lastmakargatan-18,-4-tr-3042635
Och visst är det NYC priser på denna. Man kan bo vid parken i det riktiga NYC för ungefär samma pengar. Ett exempel:
http://www.halstead.com/sale/ny/manhattan/upper-westside/392-central-park-west/condo/2004584#
Stockholmslägenheten ser ju snyggare ut förstås, men så är ju Stockholms lägenheter de mest putsade i världen.
-Delta
15:11 -Jag tror inte Irland är en bra jämförelse eftersom de byggde så mycket bostäder senaste 10 åren. De har 10,000-tals hus som står tomma eftersom byggarna inte gjorde färdigt dem.
England däremot är nog en bra jämförelse -här är omsättningen fortfarande hälften av vad den var 2007 trots bostadsbrist. Priserna föll med ungefär 25% 2008-2009 men har varit stabilt sen dess. Folket är överens om att det bästa vore om marknadskrafterna släpptes fritt vilket skulle leda till ytterligare fall men det finns stora politiska intressen att hålla emot.
Polaren sålde sin lägenhet som han haft i ett år i närförort till stockholm för någon månad sedan. På den tiden tappade han drygt 10% vilket sved eftersom hans totala "vinst" sedan han köpte sin första lägenhet var runt en halv mille och nu var det en större lägenhet han backade på. Sålde pga förändrade levnadsvilkor så klart, den där faktorn som ingen räknar med.
Hej,
Jag vill tipsa om att bilagan utgiven av Erik Olsson finns att tillgå som PDF på följande adress:
http://www.erikolsson.se/Global/Pdf/EO_SmartMove_1.pdf
Väldigt intressant som tidsdokument.
I övrigt vill jag tacka författaren för en välskriven blogg som jag finner väldigt intressant och givande.
Rättelse: Ovanstående är inte senaste numret av deras bilaga Smartmove, men begreppet "orosrabatt" nämner de i alla fall i det akteuella numret.
Erik Olssons skrift Smartmove kommer upp på webben här:
http://www.erikolsson.se/om-oss/smart-move/
Om det händelsevis undgått någon så har Sverige en reklamombudsman sen 2008.Det är en E Trozig som betalas av näringslivet. Och vad jag förstår knappast har till uppgift att tillse att nuvarande marknadsföringslag efterlevs.I alla fall om ska tro på arbetsbeskrivningen.
Idag har vi en fri marknad av fria medborgare som ska kunna göra fria val. Det betyder att tror man på Mäklarbyrån Erik Olsson, så får man skylla sig själv. Så här vill konsumenterna ha det enligt Alliansen, verkar det som.
"Elisabeth Trotzig heter vår första Reklamombudsman. Hennes uppgift blir att bevaka så att reklam inte är diskriminerande på grund av nationalitet, kön, etniskt ursprung, handikapp eller sexuell läggning. I uppdraget ingår också att göra bedömningen av reklamens etiska gränser tydligare för såväl branschen som allmänheten och att hanteringen av anmälda ärenden ska bli snabbare än den är idag."
Man får tumma på sanningen bara reklamen inte är diskriminerande.
Hus och lägenhetspriserna måste ner men hur mycket?
Jag vill att man jämför spekulationspriserna med vad det skulle kosta att bygga ett hus.
(är corrus hus undervärderat?)
Det är osunt om ett nybyggt hus inte kan säljas till produktionskostnaden, (markpriset utan spekulationspris)
Ett stort ras är farligt det är bättre om priserna sjunker lite och sedan inte stiger på 20 år.
mvh ekvationsteorin
Nu tror jag att vi kan se en tendens till det kommande prisfallet på bostäder. När det kulminerar är svårt att förutspå, men det bör hänga med kommande reccension, vilken Ingves med
lågråntepolitik försöker avstyra. Inflation som Sveriges Riksbank tagit till förr genom devalvering är nog en omöjlig väg när Europas ekonomier är på fallrepet.
Ett stort boprisfall är inget negativt för våra ungdomar, vilka skall skapa sig ett eget boende. Vår framtid är yngre generationen som skall ha en chans att bygga och bo. 40-talisterna har styrt till sitt eget bästa under årtionden, när den generationen sitter på hemmet skall vi omfördela tillgångarna för en bättre framtid åt våra stackars ungdomar. BLT har sig själva att skylla, synd bara om dessa vilka våra mäklare lyckats blåsa genom överpris på bostäder.
ekvationsteorin, vad är det som säger att produktionskostnaden är en konstant? Det finns många uppgifter på att Svenska produktionskostnader är mycket högre än de är i övriga Europa. Byggarna tar ut vad de kan, inte vad de måste. I framtiden kan de ta ut mycket mindre.
-Delta
Jag är i görningen att bygga ett hus på 100kvm i Dalarna och mina beräkningar vad det kommer kosta är:
Byråkrati + ritningar: 100kkr
Tomt: 250kkr
Anslutningar: 250kkr
Grund: 100kkr
Stomme: 700kkr
Inredning: 300kkr
Totalt: 1,7Mkr
Som jag ser det kan det inte bli mycket billigare än så här och ändå så bygger jag allt själv förutom stommen(markarbete, grunden, VA, elektricitet, inredning).
Delta 19:45
"vad är det som säger att produktionskostnaden är en konstant?"
Det sa jag inte, produktionskostnaden förändras hela tiden och har inte någon koppling till ekvationen.
Frågan jag tar upp gäller ex Lord Metroid kan han köpa ett likvärdigt hus billigare eller dyrare?
Om han har en god ekonomi så är det helt rätt att låna dom pengarna, sunda skulder är sunt.
mvh ekvationsteorin
Det viktigaste när man köper ett hus är väl vad man själv anser sig ha råd med. Inte vad någon annan anser att huset ska kosta eller bör kosta. Alla som köper en kåk billig eller dyr är väl inte ute efter att göra bostadskarriär. Priser på hus går upp och ner, just nu ner och det är väl bra. Det börjar bli ett nästan maniskt nötande om dessa bopriser. Vi vet att mäklarna är idioter och alla vi i storstäderna är dumma i huvet som köpt för dyrt. Ok surt för oss, men nu vänder vi blad tack.
Bra blogg cornucopia.
Jag bara undrar vad du tror kommer att hända med skog o åkermark, kommer priserna att falla lika mycket där eller kommer dom att orka stå emot?
Funderar nämligen på att sälja pappas gamla hemman.
MVH/Markus
Finns förstås en botten där, men ja, de bör gå ner i pris. Bra tid att sälja, även om det finns indikationer på total kollaps av t ex smågårdsmarknaden. Se
http://cornucopia.cornubot.se/2011/09/danske-bank-hastgardsbubblan-fortsatter.html