Jag har som ni vet spenderat dagen hos Luftvärnsregementet i Halmstad efter inbjudan till dem pga min technothriller Midvintermörker, vilket gett värdefull research till pågående skrivarbete. Mer om det besöket blir det senare i veckan. Lägger antagligen ut en del foton (på sådant jag fick tillstånd att fotografera, fick även titta på en saker med fotoförbud) på min offentliga Facebooksida innan dess.
Eftersom det aldrig regnar, utan ständigt öser ner, blev jag mitt upp i detta inbjuden till att svara på tittarnas chatfrågor om bolån och bostadsbubblan efter SVT Aktuellt ikväll. Tid för chatten är start 21:30. Sannolikt är detta en länk till aktuell offentlig plats för chatten.
Någorlunda vis av erfarenhet från sommarens snabbimproviserade gråskjorteintervju i Rapport kan detta innebära att en och annan ny läsare tittar in på bloggen ikväll så jag erbjuder nedan några länkar till tidigare bloggartiklar om bostadsbubblan, bostadslån och relaterat.
Den här bloggen Cornucopia? är Sveriges största oberoende blogg inom finans, ekonomi och miljö, samt fuskar även i en del andra ämnen. Antagligen den mest välbesökta bloggen i Sverige utanför de populära ämnena mode, sport, IT, kändisar eller spel. Antalet sidvisningar ligger på 120 000 – 150 000 i veckan. Jag är oberoende så tillvida att jag inte är anställd av någon, utan en helt egen företagare, men naturligtvis är mitt bloggande finansierat och beroende av reklamintäkter. Detta är en förutsättning för att kunna lägga den tid jag gör på bloggen. Annonsörer påverkar dock inte det jag skriver om.
Till några länkar kring bostadsbubblan.
För det första har vi sett ett antal engångseffekter som drivit upp priserna på bostäder de senaste åren. Man bör också titta på bostadspriserna utveckling i förhållande till disponibel inkomst, BNP och KPI (aka “inflationen”) och hur klassiska marknadsbubblor ser ut innan man avfärdar bubblans existens. Det finns också något som heter risktagande och risk som bostadsköpare ofta helt bortser från. Procentuellt har priserna stigit mer i avfolkningskommuner än i t ex Stockholmsområdet, vilket direkt motbevisar att det skulle vara bostadsbrist som driver upp priserna. Kom också ihåg att de flesta som köper en bostads på en ort eller står i en bostadskö på en ort redan bor på orten.
Läs speciellt om att befolkningsutvecklingen i ett län inte har med bostadsprisutvecklingen att göra.
Marknadsbubblors anatomi |
Jag har i några år med ökande frekvens skrivit om bostadsbubblans existens, dvs att priserna är för höga, och utropade i juni att bubblan hade spruckit. Själva toppen skedde i januari – april, beroende på område eller bostadstyp. Det går att påpeka en bubblas existens, men det går aldrig att förutse exakt när den spricker förrän efter fullbortat faktum. En bubbla är alltså en aggressiv överprissättning enligt ett återkommande mönster, inte fallande priser. Förnekare brukar istället definiera en bubbla som kraschade priser, men det är fel.
En realistisk prognos på den fortsatta sättningen i bostadsmarknaden är 30-50% prisnedgång under 4 – 8 år, men naturligtvis med olika stora lokala variationer.
Se även alla inlägg under ämnestaggen bostadsbubblan för mer inlägg i frågan.
58 kommentarer
Du verkar ha glömt att länka till inlägget om marknadsbubblans anatomi. 🙂 /MK
Bra Lars! Iofs tyckte jag det var i det närmaste kriminellt, att som Rapport gjorde i sitt inslag om bostadsbubblan, framställa det som ett resultat av redaktionens undesökande journalistik. Vi som följt din bogg vet ju i vems påse detta har varit innan det hamnade i Rapport/Aktuellts säck. Deras inbjudan att fungera som chattare skulle jag förhålla mig ganska sval till. Eftersom du har rullat upp allt detta redan i våras så borde det vara du som sitter i studion och förklarar för oss tittare vad som har hänt och vad som håller på att ske på bostadsmarknaden.
Men det kanske kommer.
Om du var i Halmstad hade jag bjudit på en kopp kaffe (Om du nu dricker sånt)
Bra jobbat Lars! Svenskarna behöver utbildas.
Grovgrus, tack för kaffet. Eller inbjudan iaf.
Finns alltid trevliga läsare varthän jag mig vänder i Sverige.
Dock är det brist på tid, tid och tid, så jag hade nog fått tacka nej ändå. Har nu t ex 28 st mail som måste besvaras och hanteras (offertförfrågningar, läsarfrågor, faktureringsunderlag, beställningar etc etc) och som jag inte kunnat svara på ett bra sätt på under dagen. Till det skall allt gårdsarbete fixas, mat till djuren, ved till kaminen osv osv. Blir lite tungt när man varit borta en hel dag.
Äntligen valuta för TV-avgiften! 🙂
Bosse 19:08, i undersökande journalistik ingår väl att undersöka vad andra redan kommit fram till och rippa det. Har dock ingen prestige där, viktiga är att folk blir medvetna om situationen.
Kul att det går bra för dig, Cornu! 🙂 Det borde betyda att utförsbacken nu även börjar uppenbara sig för gammelmedia, vilket i sin tur innebär att den breda massan kommer uppmärksamma läget snart med allt vad det innebär!
Dags att öppna en IRC kanal #bostadsbubblan ? =) typ http://www.mibbit.com/ eller nåt..
Gratulerar! Det känns som om du börjar bli ett offentligt namn med allt vad det innebär i form av ökad synlighet.
Utöver att det bidrar till kassaklirret hos dig så ger det lite extra skjuts i debatten om vad som är viktigt här i världen.
Fint!
Vad kul att jag snart kommer kunna säga "I liked Cornucopia before he was cool" med en dryg hipsterattityd. Me gusta!
Seriöst… kunde de inte hitta någon riktig expert som hade tillräckligt extrema åsikter eller?
Grattis Cornu! Om du nu bara kunde få svensken att äga några % guld i sin besparingportfölj så har du inte bara upplyst om bubblan utan även räddat kvar några tillgångar hos folket kommande år. Jag önskar dig stor lycka i din resterande karriär!
/Lars G
Intressant att politiska bloggare får utrymme i en publicservicekanal ! Kör några fler hatinlägg om socialdemokraterna så kanske du får en plats i SVT´s styrelse nu när de blivit mer högerinriktade.
Sammanställningen med länkar om bostadsbubblan är välkommen och en ganska smart förberedelse att hänvisa till inför chatten när frågorna kräver för långa svar.
Lycka till med chatten Lars!
Aktuellts titel på dig: "Bostadsbloggaren Lars Wilderäng". 🙂
Snälla Cornu, det här är inte ett hållbart argument:
"Procentuellt har priserna stigit mer i avfolkningskommuner än i t ex Stockholmsområdet, vilket direkt motbevisar att det skulle vara bostadsbrist som driver upp priserna."
Om en lägenhet som kostade 1 000 kronor i Tidaholm stiger till 2 000 kronor samtidigt som en lägenhet på Östermalm "bara" stiger från 2 miljoner till 3 miljoner så betyder det inte att bostadsbristen på Östermalm inte hjälpt till att trycka upp priserna.
Inget relevant exempel. Fantasisiffror. Bostadsrätter kostade inte 1000 i Tidaholm.
Siffrorna avser priser för villor. De var inte gratis i Tidaholm.
Bostadsrätter kan man få gratis i Tidaholm…
Men det var inte det som var min poäng, jag försökte (uppenbarligen förgäves) tydliggöra en princip.
Bra chattat Cornu! Grattis till plats i SVT igen!
Bra jobbat under chatten! Sakligt men ändå med bloggarens frihet att inte behöva svara politiskt korrekt!
Keep up the good work!
@ Makro är kul. Strunta i procenten då. Kolla istället vad villor kostar i ex. Tidaholm och liknande ställen. Är det rimligt för en ort som tveksamt ens kan kallas stad? Svar nej! Fallhöjden är stor.
Hej C, jag fick inte svar på min fråga vid chatten, men du nämnde att först kommer vi få se en kraftig deflation som kommer att bytas mot hyperinflation. Du har förmodligen rätt men jag undrar om du ser att hyperinflationen kommer att genereras av inhemska krafter, dvs via nytryckande av SEK, via riksbanken, eller ser du att vi i spåren av finanskris-fastighetskris-efterfrågekris-arbetslöshet-kronfall kommer att få en importerad hyperinflation?
"moderator: Lars fortsätter tydligen att svara. Vi får se hur länge han orkar. :)"
C vägrar att sluta. Kunde inte hålla mig från ett skratt. 😀
plopp… och där tog tydligen maratonchatten slut… Bra jobbat C!
Betade av alla frågor som inte krävde större tankearbete och som jag inte redan tyckte jag svarat på.
Hehe ja sannerligen kul att se, klart positivt. Tror nog inte att det hänt i dessa chatter förut. Inte de jag följt i alla fall =).
skillnaden på någon som gör något för pengar/uppmärksamhet och någon som verkligen brinner för det de gör.
Passar på att tacka dig Lars för alla kloka svar.
//Mikael
Storartat Lars. Nästa gång blir det du som står i rutan och frågar ut FI hoppas jag.
22:08. Deflationen kommer förstås bekämpas, men istället fryser motmedlet tryckta pengar att frysa inne i en likviditetsfälla. När de pengarna väl börjar röra sig i ekonomin igen kan man få hyperinflation.
Makro e kul – okej, strunta i att det stigit procentuellt mer i vissa avfolkningsorter än i Stockholm. Att det stigit rejält på de flesta avfolkningsorter borde väl ändå vara ett hyfsat bärkraftigt argument för att "motbevisa att det skulle vara bostadsbrist som driver upp priserna"?
Ang. deflation/inflation.
Deflationen kommer i takt med att lånebubblan spricker.
Så länge vi har en flytande valuta är det i grund och botten endast riksbanken som kan dra igång inflationen. Genom att ex.vis trycka pengar.
I början, liksom vi har sett i USA, så kommer riksbanken inte kunna trycka, och distribuera, mer pengar än vad som försvinner genom avbelåning.
Det är först därefter som vi kommer få inflationen.
Jag tillhör dem som tycker cornucopia är alldeles för konservativ i sina uppskattningar om hur mycket priserna kommer gå ned.
Sannolikt, mycket pga bostadsrätters natur där både innehavaren och föreningen är skuldsatta, kommer vi få se mycket större prisfall på bostadsrätter och en inte alls försumbar del föreningar som rätt och slätt kommer sättas i konkurs, och återgå till hyresfastigheter.
Jag sitter på betydande mängd fritt kapitel som jag vill hålla hyfsat inflations neutralt. Om det nu skulle bli hyperinflation hur ska man sätta sig för att undvika det? Det flesta råvaror och tillgångar är väldigt högt prissatta idag. (Och nej jag vill inte köpa guld för de är en bubbla om något).
– J
22:57
Investera direkt i verksamheter som fokuserar på basbehov. Matproduktion, förnybar energi, prisvärda byggkomponenter o liknande.
22:57
Just nu har vi egentligen inget stort inflationsproblem, och det kommer snart svänga till deflation. Jag skulle sitta i cash, alt korta räntepapper.
Tids nog blir det dags att ta position för inflation.
Olja är en no brainer. På tio år behåller du inte bara realvärdet, lär gå upp med minst 50% realt också
Olja kommer, liksom guld, gå ned på 1-2 års sikt.
Kommer mycket bättre ingångar än nu.
Nä, sitt i cash istället. Det är också en position.
Lars Wilderäng
Du är generellt alldeles för rädd när du anger orsakerna till lånebubblan/bolånebubblan.
Orsaker 1.
För stort bankstöd efter Lehman. Riksbanken (Riskbanken) tryckte ut cirka 2 000 miljarder SEK,
nästan gratis och utan någon större krav på kapitaltäckning. Bankerna betalade bara cirka 15-20 punkter för sina stora lån som de betalade tillbaka på 6-12 månader. Särskilt Swedbanks lobbyister var framgångsrika med att få kraven på kapitaltäckning sänkta. Utlåningen har i stor utsträckning varit bonusstyrd. Bankerna tänker på kortsiktiga vinster och utdelning i egna bonusar.
Detta har varit en medveten politik.
Orsak
2. Ränteavdragen och inflyttning till Stockholm har medfört att cirka 30 byggbolag, med JM i täten, har haft rörelsemarginaler mellan 25 och 50 procent,särskilt 2010 och 2011.Det har inneburit helt oanade prisnivåer, särskilt som
människor i allmänhet bortser från att en stor del månadsavgiften i en brf är en skuld, vilken går att lätt att se storleken på i den ekonomiska planen eller föreningens årsredovisning.
3.Utlåningen fortsätter att stiga enligt BKN, Statens Bostadskreditnämnd,som först nu går ut med varnande pressmeddelanden, i samråd med bankerna och regering och riksbank. Detta är planerat och Borg kommer att ge rekordstort bankstöd före 2014, och sedan blir han aldrig mer finansminister. Nya krediter trycks ut för att rädda boende och levnad. (Och nya utlånings bonusar till bankerna)
4. Jag ska inte skriva ordet vad man kalla allt detta – för då censurera du mitt inlägg, det har dugjort tidigare. Men jag vill bara påminna om Wall Street och vad som händer där samt derivatindustrin i USA som nått nivån 600 biljoner dollar.(6 miljoner hus står tomma efter subprime-förfalskningen – se dokumenttären Insidejob om hur den beställda derivatmatematiken utfördes menzaprofessorer från Yale och Harward, matematik som var kriminell bluff, men där nämnda professorer fick höga styrelsearvoden i investmentbankerna.
USA har intereglerat bankerna, Sverige som är en liten kopia och den minsta kusinen från landet, kommer inte reglera bankernas utlåning i storlek.
5. Jag kan skriva en heldel mer om the Stockholm syndrom och politiken bakom detta och den nya pr-industrin mer kan jag inte skriva om detta för då censurerar du räddhågset.
00:33: Intressant post, fortsätt gärna.
Lars: mycket bra svar på chatten! Ställde en fråga där som tyvärr inte hann besvaras men var något i stil med:
Vad tror du banker/riksbank/FI/regeringen kommer införa för krav närmaste åren? Amorteringskrav? Ökat eget kapital? Slopat ränteavdrag?
Var tragiskt att höra FI killen i inslaget innan chatten prata om att dom hade tittat på amorteringskrav, men att det var svårare att införa praktiskt så dom slog till med 85% tak. Dom var alltså lata och gjorde en quick fix och resultatet blev därefter.
Jo men vad alla måste komma ihåg är att det som i många fall är ekonomiskt riktigt inte alltid är det politiskt. Och med en tidshorisont med 4 år för våra beslutsfattare så kan vi kanske inte förvänta oss mer.
Har vid ett tillfälle under en middags diskussion för lite mer än ett år sedan propagerat för amorteringskrav. Behöver jag nämna att det knappast föll i god jord. Somliga blev vita i ansiktet medan andra klart hatiska. De som var på min sida var ett par 40-talister samt de som bodde i attraktiva hyresrätter med subventionerad hyra.
I den här debatten talar i stort sätt alla för sin sak. Så partsinlagorna är många!
Att människor i våra storstäder med fruktansvärt stora miljonlån (nu pratar jag inte om 2-3 millar som även det är mycket i sammanhanget då det tar en svensson en livstid att amortera av skulden) inte skulle streta emot är knappast märkligt. Det handlar ju om självbevarelse drift.
De är de med de fetaste inkomsterna som har de största skulderna. Och väldigt många av dem sitter på beslutsfattande positioner. GLÖM INTE DET!
22.06:
Jag har väl inte påstått att det inte finns fallhöjd i bostadspriserna?
22.06 och 22.34:
Min poäng är att bostadsbrist kan ha hjälpt till att driva upp priserna på vissa orter. Både ni två och Cornucopia (som gillar att göra svepande uttalanden) tycks se bostadspriserna som ett nationellt fenomen. Jag menar att det är lokalt. Det enda jag egentligen säger är att på vissa orter KAN bostadsbrist har HJÄLPT TILL att driva upp priserna. Jag förstår inte hur ni inte kan hålla med om detta ganska okontroversiella påstående.
Cornucopia brukar påpeka att man idag bor betydligt mindre trångt än på 1800-talet och att man i andra länder i nutid bor betydligt trängre. Det är ju visserligen sant, men varför är det "rätt"? Det känns som argumenten alltid är av sorten "om vi bodde trängre", "om räntan vore högre", "om kraven på insats vore strängare". Om, om, om.
Det intressanta att analysera är väl huruvida det faktiskt finns tendenser till att vi bosätter oss trängre (tveksamt?), att räntan stiger (ja, men kanske inte så mycket till?), att kraven på insats blir högre (har skett och kan kanske komma lite mer i form av amorteringskrav?).
Så gör jag min analys, och kommer fram till att bostadspriserna ska ner 15-25%. Cornucopias 50-60% tycks bygga på att att alla parametrar ska gå till worst-case-läge. Jag finner det osannolikt eftersom det innebär flera motsatsförhållanden. T.ex. så kommer inte ekonomin krascha och räntorna gå i taket samtidigt.
20:57
SVT, har de blivit högerinriktade?
http://www.affarsvarlden.se/hem/hausse_baisse/article3344644.ece
Tycker inte att C är vare sig höger eller vänsterinriktad. Däremot en whistleblower, och det kan ju vara lite otäckt för vissa personer
/Solid
03:49
Det är klart att en stor inflyttning till viss del påverkar priserna.
Jag har inte sett någon ordentlig analys göras på de svenska städerna, men som del av förklaringen till Australiens bostadsbubbla är inflyttning och ökad kvalité i bostadsbeståndet två mycket små delförklaringar. Istället är det mängden krediter som lånas ut som nästan helt ensamt förklarar de enorma prisökningarna.
Så att ta upp inflyttningen i Stockholm som ett argument på bostadsprisutvecklingen här är inte relevant utan snarare ett önsketänkande.
Håller med 07:44 angående "makro e kul"s nattsuddarinlägg. Jag skrev inte heller att bostadsbrist skulle vara en fullständigt irrelevant faktor. Jag skrev bara att det är ett ganska svagt argument, när priserna stigit enormt på många avfolkningsorter i spåren av snorbilliga krediter. Lägg till det att priserna sjunker nu i Stockholm, samt att vissa lägenheter i innerstan tappade 20-30% på ett par månader hösten 2008 (jag var med i det racet). Då skedde ändå nettoinflyttning, ändå vänder priserna nedåt.
Så det har ett ganska svagt förklaringsvärde, skulle jag säga. Sen hur mycket priserna faller, ja säg det du. Blir inte jätteintressant att gissa på om det blir 30% eller 50%. Kan bli ganska stor skillnad från objekt till objekt, etc. Ganska blodigt blir det, och det sura är att vettiga personer får vara med och betala för de rikspuckon man fick träffa i nyhetsinslaget i rapport. Deltidsanställd vid finansdepartementet…man tar sig för pannan.
Cornu,
Hur pass insatt är du i den norska skuldbubblan?Bor i Oslo och här har bostadspriserna gått totalt bananas (+14 % bara i år). Har sett BR (i bästa läge) med kvm-pris på motsvarande 140.000 SEK. Det som händer är att folk köper upp lägenheter på ren spekulation och hyr ut för att tjäna pengar då hyresmarknaden är helt oreglerad. Väldigt många människor sitter på en andra och en tredje lägenhet som ägs i rent spekulationssyfte (en del har 5-6 lägenheter). Detta har drivit upp marknadshyrorna enormt vilket ytterliggare spär på den uppåtgående prisspiralen för BR. Bara 3% av norska folket tror på fallande priser och 75% tror på fortsatta prisökningar. Det är alltså väldigt få som säljer sina lägenheter när dom flyttar då man kan hyra ut sin BR hur länge man vill för att göra vinst på uthyrning men också i hopp om ytterliggare värdeökningar. Vet inte hur många gånger jag hört: "den andra lägenheten är min pensionsförskring!". I Oslo blir man idiotförklarad om man inte köper egen bostad. Jag tillhör en av dom som hyr. Jag och min sambo sitter på 2 mill på banken men jag ser en enorm fallhöjd på marknaden om priserna vänder neråt. Personligen tror jag den nuvarande trenden kan hålla i sig ett tag till men det borde vara extrema risker på en marknad som präglas så mycket av spekulation.
Bostadsbrist och befolkningsökning lyfts ännu mer fram som ett argument för prisökningar än i Sverige.
Kommentar?
Tack för en mycket intressant blogg!
Norge verkar vara i en bostadsbubbla. Men jag har inte tittat närmare på det. Bubblor är irrationella och kan fortsätta blåsas upp ett tag till, det blir bara en värre smäll när det väl skiter sig. Kan alltså inte säga när det skall braka ihop i Norge.
Förstår inte hur ditt resonemang hänger ihop. Å ena sidan radar du upp ett antal engångseffekter som drivit upp priserna, i nästa andetag (i nästan alla andetag…) pratar du om bostadsbubbla. Engångseffekternas inverkan på bostadspriserna är väl högst motiverad och har inget men en bubbla och göra eller? Engångseffekterna vi haft på den svenska marknaden gör ju också jämförelser med utvecklingen i andra länder något haltande och till del gör de också analysen av pris/DI irrelevant. Håller naturligtvis med om att engångseffekterna bara har effekt "en gång" och inte kommer innebära fortsatta prisökningar.
Cornu for president!/Ron Paul
Sentimentet börjar vända, Nu börjar media upprepa om att priset går ner. Jag tror att fallet kommer bli brutalt de närmaste 3 månaderna. De som vill ur kommer dra sig ur och möta köparna vilket kommer pressa priserna. De som avvaktar att sälja kommer fortsätta avvakta då priserna är än längre från där de vill sälja. Efter den initiala sättningen i priset kommer det plana ut till någon % i månaden.
Njuter i min dyra hyresrätt 🙂 En intressant anekdot är när jämförelsen med Tyskland kommer upp. jag har en nära vän som bor i bostadsrätt och sitter i styrelsen tillsammans med en person från Tyskland. Skillnaden i inställning är enorm. Personen i fråga lever stenhårt efter den tyska bostadsdevisen – samla ihop pengar sedan köp istället för den svenska – låna pengar och betala inte av det…
Som sagt, raset har redan startat. Fråga vilken styrelse medlem som helst i någon av de tre städerna i Sverige. Fråga dem om de har fått förfrågningar om att man ska kunna hyra ut då man inte vill/kan sälja till dagens priser!
@ Makro är kul: Självfallet finns det en bostadsbrist i botten. Dock inte nödvändigtvis en bostadsbrist i antal bostäder utanför storstäderna utan bostäder som folk helst av allt vill ha. Ex. i Tidaholm finns det färre villor än folk som vill ha villor. I Stockholm finns det mindre attraktiva bostäder än vad folk efterfrågar. Men så har det alltid varit. Utan detta faktum skulle det aldrig någonsin ha skett en budgivning med två eller fler spekulanter. Av egen erfarenhet vill jag påstå att det varken är lättare eller svårare att få en "attraktiv" hyresrätt i Stockholm idag än för 10 år sedan. Ändå har priserna gått upp ca 100% på denna period. Slutsats: Konkurrens om attraktiva bostäder har alltid funnits, såväl i storstäder som avfolkningsorter, det är tillgången på billiga krediter som bestämmer prisutvecklingen för dessa. Något det funnits gott om på senare år.
Det är alltid bra att vara oberoende när man ska analysera något.
Finansinspektionen är ju inte direkt oberoende, inte heller SEB eller Swedbank.
Eller som när vissa ska analysera politik. YouGov, DN, SvD, GP, är ju inte direkt oberoende, det är ju bara att följa pengarna. Tidningar som försökt vara oberoende har ju råkat ut för handelsbojkotter, och jobbar man som analytiker på en bank så gäller det ju inte att få sparken.
Daniel: Försök hitta en enda oberoende analytiker inom vilket område som helst….
1929 rasade huspriserna 90% från toppen, kan tyvärr inte säga att marknadsläget ser mycket bättre ut nu än då!/Köper hellre guld
Jag försöker sprida ett rykte om ett blodbad för att få ner priserna i gamla stan.
Går sådär.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/hemsokta-hus-heta-pa-hong-kongs-bostadsmarknad
Du menar för att få upp priserna?
13:24 Det stämmer inte att huspriser gick ned 90% 1929. Det finns olika studier och det är svårt att få fram säkra siffror, men 67% har ett gäng seriösa forskare uppskattat (medan börsen föll 90% från 1929-1932). Därmed inte sagt att priserna inte kan falla lika mycket den här gången, eller rent av mer om vi får en lika stor recenssion. Mitt eget tips är att bostadsrätter kan tappa 70% och villor 50% på ca fem år, utifrån liknelser med depressionen på 30-talet.
http://www.fokus.se/2011/11/slutet-pa-bostadskarriaren/