Den statliga myndigheten Bostadskreditnämnden (BKN) har släppt en ny rapport som handlar om kortsiktiga svenska hushåll befinner sig i riskzonen (PDF) när bostadsmarknaden kraschar.
Rapporten har främst studerat de kraschade bostadsbubblorna i Danmark och USA och jämför dessa med läget i Sverige.
När det gäller hur höga bostadspriserna är i Sverige idag så säger förstås en graf mer än 1000 ord. Se ute till höger. Det tål att sägas igen. Sverige började lägre än USA och har sedan 2007 legat högre än USA och nått de högsta uppgångarna i grafen, högre än de redan kraschade bubblorna i exempelvis USA och Danmark nådde när dessa var på topp.
Ett citat ur rapporten kan vara på sin plats:
“Kollapsen på bostadsmarknaderna och de stora förlusterna på bostadsutlåningen pekar på en oförmåga hos många banker och bostadsinstitut att korrekt prissätta risk. Den oskickliga utlåningen tyder på att dessa institutioner har agerat kortsiktigt och inte har kunnat hantera de låga räntorna. En expansiv kreditgivning i kombination med hushållens benägenhet att skuldsätta sig är kanske de främsta förklaringarna till dagens problem. En expansiv penningpolitik som medför låga räntor lägger ofta grunden för bankernas överdrivna risktagande. En annan viktig förklaring till den alltför höga skuldsättningen hos hushållen är en bristande makrotillsyn som tillåtit framväxten av amorteringsfria lån och höga belåningsgrader. Andra faktorer är ränteavdrag och ”fryst” fastighetsskatt.
En bärande tanke bakom effektiva marknader är att aktörerna är rationella och framåtblickande. Utvecklingen av bostadsbubblorna världen över ger tyvärr intryck av en betydande kortsiktighet i agerandet. Jakten på kortsiktig avkastning är ett kännetecken för den nuvarande krisen. Låga korträntor och billig finansiering i centralbanker har använts av banker och pensionsförvaltare både till köp av ”högavkastande” grekiska statspapper och till ökad bostadsutlåning. Samtidigt som hushållen inte har kunnat motstå lockelsen av låga korträntor. Beteendet är i detta avseende detsamma i många länder. Det må vara Danmark, Italien, Storbritannien, USA eller Sverige. Hushållen väljer det finansieringsalternativ som är billigast på kort sikt”
Kort sagt tillgången på billiga krediter, kortsiktighet i rörliga lån och engångseffekter som frysningen/sänkningen av fastighetsskatten ligger bakom uppgången.
Snittbelåningsgraden 2011 var för bostadsrättsägare med skulder hela 81% och endast 43% amorterar, då i en takt på 0.8% om året (125 år innan skuldfrihet).
Man kontrar (av en slump förmodar jag) tankesmedjan Liberalernas utspel att vi har en låg belåningsgrad i Sverige och därför ingen bubbla enligt följande, min fetstil.
“Den totala belåningsgraden på belånade bostäder är inte alltid ett bra mått på hur sårbara vi är. En viktig faktor att ta hänsyn till är om bostadsmarknaden är rätt värderad i
ett långsiktigt perspektiv. Belåningsgraden underskattar sårbarheten om vi mäter när priserna kortsiktigt är höga, t.ex. som de är efter en längre period av stark kredittillväxt och stigande priser och överskattar sårbarheten när priserna är låga som efter en längre period med fallande priser. Marknadsvärdering av bostäder är cyklisk till sin natur och för att få ett bra mått på sårbarheten måste vi ha en uppfattning om de långsiktiga eller fundamentala värdena på bostäder. En övervärderad bostadsmarknad maskerar sårbarheten om vi okritiskt ser till enbart belåningsgraden.“
Det är kanske inte så underligt att belåningsgraden i USA ligger på över 90% mot Sveriges 81% för bostadsrätter eller 69% för alla bolånetorskar när priserna i USA har fallit med över 32%. Sänk priserna med 32% så hamnar vi på en belåningsgrad på över 100%. Totala belåningsgraden i USA är 60% mot bostäderna idag efter fallet, när man även räknar in skuldfria bostadsägare. Tål att jämföras med 69% för Sverige innan priserna kraschat på allvar.
Läget är mycket allvarligt. Det är ur det perspektivet rätt självklart att bankerna höjer sina marginaler och drar åt kreditkranarna till bostadsmarknaden. Skall de alls överleva måste de tvinga fram amorteringar och ha en rejäl buffert, till en början i form av goda vinster.
BNK pekar också på ytterligare systemrisker, som att majoriteten av alla bostadslån nu tagits ut det senaste decenniet och vi har aldrig testat svenska hushålls ekonomi med en sådan skuldbörda annat än när bostadspriserna ständigt steg.
Kom ihåg att man i USA som bolånetorsk kan bli fri genom att lämna ifrån sig nycklarna till bostaden. I Sverige kommer du aldrig undan dina skulder. Skuldsanering är inte muntert och kräver fordringsägarens godkännande efter att du sålt av dina tillgångar, dvs bostaden. Du skall också först varit på obestånd ett antal år och dessutom kunna visa att du kan inte betala av hela din skuld för att få sanering godkänd.
Läs iaf rapporten.
Under tiden fortsätter en annan svensk tung myndighet förneka bostadsbubblans existens och en ledande befattningshavare hos myndigheten har tjänat miljonbelopp på bostadsrättsmarknaden i Stockholm medan man förnekar bubblan utåt. Det är dock inte olagligt att profitera på bostadsmarknaden samtidigt som man som myndighetsanställd förnekar en bostadsbubbla, precis som det inte är olagligt att låta riksdagen betala din särbos lägenhetshyra. Det luktar bara illa.
72 kommentarer
Vad säger man till en närstående som vill bygga ut villan med 50kvm genom att låna?
Helt galet. Jag har vänner i min bekantskapskrets som överhuvudtaget inte vill kännas vid någon bostadsbubbla utan blundar för faktum och agerar som om ingenting har hänt. Som vicevärd i min brf ringer nu ägare som vill hyra ut sin lgh i 2:a hand då de inte får sina lgh sålda. Fast jag råder dem att sälja till det pris de får så lyssnar de inte utan tror att det snart vänder igen. Hej å hå…
@10:15 Att ni första skall ha amortering på hela lånet så att lånet är helt betalt på 30-50 år. Kan ni amortera detta, räknar med att bo kvar under lång tid och har behov av utbyggnaden så är det väl inga större bekymmer.
Risk finns dock om ni snabbt får minskad inkomst, kraftigt höjd ränta vid omläggning av lån eller går skilda vägar och därför vill sälja.
Japp, denna rapport var riktigt bloggfoder och verkligen vettig. Uppvaknandet sker på flera håll.
Ett annat bloggfoder som jag tror ingen av er bloggare hakat på ännu är Noyers senaste uttalande, något att gravera och sätta på väggen:
http://www.e24.se/business/bank-och-finans/noyer-franska-banker-kan-ta-in-kapital-sjalva_3126179.e24
"Jag räknar med att franska banker kommer att kunna täcka varje ytterligare eventuellt kapitalbehov med egna medel, antingen genom att nyemissioner eller genom återhållna vinster", sade han.
Kraven för att få skuldsanering
Du kan få skuldsanering om
du är så svårt skuldsatt att du inte på något sätt kommer att kunna betala dina skulder på många år (s.k. kvalificerad insolvens).
det är skäligt med hänsyn till dina personliga och ekonomiska förhållanden.
Normalt krävs att du är folkbokförd i Sverige.
Du får inte ha pågående näringsförbud.
Du kan i princip bara få skuldsanering en gång.
Du som driver enskild firma kan få skuldsanering, men endast om ekonomin i företaget är enkel att utreda.
Detta är kraven ifrån http://www.kronofogden.se/skuldsanering/kravenforattfaskuldsanering.4.7459477810df5bccdd4800033575.html kronofogdens hemsida, detta innebär att du får inte skuldsanering ifall det bedöms att du har nån rimlig chans att betala tillbaka dina skulder under någon rimlig tid… därför var din mening " dessutom kunna visa att du kan betala av hela din skuld för att få sanering godkänd." lite missvisande.
Annars har du alltid en superbra blogg och alltid saftiga bra poänger i det du skriver! Keep up the good work!
Se även di's rapport om tvärnit på bostadsmarknaden .
Statistik som bostadssajten Booli tagit fram på uppdrag av di.se visar att villaförsäljningen går allt trögare.
De villor och radhus som visats på Booli de senaste fyra veckorna har i snitt legat ute till försäljning i 100 dagar. Det är en ökning med 22 procent jämfört med samma period förra året.
I Stockholm är ökningen ännu större. Där uppgår den genomsnittliga annonstiden till 42 dagar, vilket är en ökning med 65 procent sedan förra året
Börjar likna läget i Spanien och USA. Folk KAN helt enkelt inte sälja till de priser som köparna vill betala. Beloppen är så stora att det inte GÅR att realisera förlusten.
/Darius
10:40, tack, ett "inte" korrigerades.
"""Sverige började lägre än USA och har sedan 2007 legat högre än USA och nått de högsta uppgångarna i grafen, högre än de redan kraschade bubblorna i exempelvis USA och Danmark nådde när dessa var på topp."""
Jag tror att du luras av att y-axeln är satt i relation till index 100 för 2007q1. Ur grafen kan vi inte utläsa om priser i Sverige ligger högre eller lägre än USA, bara att vi haft i allmänhet ökande priser både före och efter 2007q1, medan i ex.vis USA har de först gått upp, sedan runt 2007 börjat gå ned.
/Civilekonom, men inte övertygad
På tal om att ta negativa positioner mot bostadsmarknaden – ett s.k. pensionärslån från tex Svensk Hypotekspension måste ju kunna fungera som lämplig mekanism, eller?
(från siten)
"Vad händer om värdet på min bostad faller?
Det händer ingenting. Och vår Skuldfrigaranti innebär att du aldrig blir skyldig oss mer än vad du får ut för bostaden vid en försäljning.
"
10:56, synd man inte är pensionär. Mycket intressant.
Civilekonom, men inte övertygad:
Du kan istället se på ett diagram med basår 1993, som ligger ganska nära bottennoteringarna för de flesta bostadsbubblor:
http://flutetankar.blogspot.com/2011/01/nordiska-bostadsbubblor.html
Där ser man att Sverige (och Norge) ligger långt över USA i bubbelstorlek.
Men jag håller med dig om att valet av 2007 som basår ger konstiga effekter.
"Därför ska man använda mäklare
Att sälja sin bostad är något som är mer krävande än vad många tror. Att använda sig av en fastighetsmäklare i det som för de flesta är den största affären i livet skapar trygghet för både säljare och köpare – dessutom blir priset garanterat högre."
Råkade se det här nyss på svenskfast.se
Låter ju bra att priset blir "garanterat högre" om man är säljare. Så borde de ju inte få skriva, nu specar de ju visserligen inte vad det blir högre än, men det är ju underförstått.
Som köpare betyder det ju då att priset garanterat blir lägre om man inte köper via mäklare, man ska absolut inte köpa via mäklare alltså.
Å andra sidan så ska ju mäklaren ha procent så samma objekt får ju garanterat ett högre pris via mäklare. Högre pris men inte bättre pris ur säljarens synvinkel. Skit samma, skumt att ha det på hemsidan iaf, verkar inte riktigt rätt att skriva så.
Det haltar betänkligt när man gör jämförelser av USA:s bolånebubbla och den svenska situationen. I USA var det vårdslös kreditgivning som gavs till folk som egentligen inte borde fått låna som orsakade krisen. Man fick fylla i ett formulär om önskat lånebelopp och hur mycket inkomster man hade. Folk överdrev gärna sina inkomster eftersom att man ville låna så mycket som möjligt. I Sverige funkar inte det för här görs alltid en kreditupplysning innan ett lånelöfte ges. Jag har försökt byta lägenheter med folk och min hyresvärd har sagt nej flera gånger till föreslagen hyresgäst efter att ha gjort en kreditkoll på denna. Så i Sverige har vi ganska bra koll; jämfört med USA iallafall.
Mvh
Observer
10:55 slår huvudet på spiken. Det är lätt att visa precis vad man vill om man fritt får välja hur data presenteras…
Väljer man istället indexår 2000 hade SE idag legat på ca 175, ungefär där NO ligger och där toppen för DK 2007 också hade legat. UK hade toppat över 200, FR och ES runt 185.
Indexår är uppenbart valt enbart för att det är det år som får SE att se "värst" ut… Med det inte sagt att det inte är illa, bara att cornu överdriver dåligheten 🙂
Flutes länkade graf ovan är bra, då 100 är satt till det år då priserna överlag bottnade, även i USA. Och då är Sverige fortfarande värst.
Och förnekarna skyndar som vanligt till….undrar varför de överhuvudtaget hänger på den här bloggen? Starta en egen vettja! Den skulle kunna heta nåt i stil med "absolut-ingen-bostadsbubbla" "bostadspriser-gar-alltid-upp-upp-upp" eller bara "fornekelse"
Det kommer vara en fallande kurva några år framöver, kanske ner mot 30%. Men det verkar som om många tror att så kommer vara fallet för all evighet.
Hur kommer bostadspriserna se ut om:
5 år = lägre än idag
10 år= kanske lägre än idag
20-30år= inte en chans på jorden att priserna är lägre än idag
Många familjer kommer få extrema problem medan andra familjer kommer köpa sitt första boende till reapris och få sin framtid tryggad.
Ja, visst är det så 11:14.
Finns dock en del andra problem jag skriver om här på bloggen som slår inom 20-30 år, så man skall inte vara så säker på det långsiktiga utfallet. Historiskt kan man visa att det kan ta 100-tals år innan bostadspriser återhämtar sig justerat för inflationen. (Herengrachtindex)
Se http://cornucopia.cornubot.se/2010/01/myten-om-evigt-stigande-bostadspriser.html om Herengrachtindexet.
Bara för att bostadspriserna stigit sedan 50-talet så gäller inte sådant i evighet. Det är snarare en historisk undantagsperiod.
Cornu, 11:12: I Flute's graf är faktiskt Norge och Danmark värre än Sverige… (Danmark har dock redan kraschat, så de har ju halkat ner igen mot slutet av grafen)
/11:08
mmm.. oavsett om vi nu är överbelånade eller inte så påpekar jag återigen att vi styrs otroligt mkt av känslor och det allmänna sentimentet när vi ska avgöra vad en bostad ska få kosta. Det handlar inte om vad den fundamentalt är värd utan det är andra faktorer som styr. Mäklarna har ju ingen susning utan de kollar ju endast vad grannen sålt för så tillför ingenting vilket man tycker de borde ha kunnat göra.
Nu börjar sentimentet vända. Di.se har börjat pumpa ut negativa artiklar om bostadspriserna. Div andra tidnignar likadant. Detta medför att man blir lite försiktigare, det tar längre tid och man hinner läsa mer negativa artiklar angående bostdspriset. Om man då inte avbryter sina tankar med att jag väntar lite till så kanske man lägger ett underbud och spiralen är igång igen fast nedåt. Det var exakt en likadan mekanism som drev priserna uppåt. Nu får vi se vad som händer, amorteringar skulle bli riktigt intressant.
Det är samma typ av fälla som den Island föll för och som många U-länder trillade dit på. Att man inte nöjer sig med att ha en produktiv ekonomi med handelsöverskott och stabil tillväxt utan lånar för att snabbare få det bättre och då tappar både makten över sina egna liv och sitt land.
Den som är satt i skuld är inte fri. (En del saker gjorde Göran Persson riktigt bra. )
Det som är sjukt i USA är att alla är tvingade att handla på kredit. Om du ska hyra en bil eller hyra en lägenhet så måste du ha en "credit history" på dig. Har du inte det så blir det nej. Jag har kollegor som arbetat i USA som råkat ut för detta. Så de har skaffat sig ett Amex kort; handlat på kredit ett par månader och sedan har det varit grönt ljus. Givetvis har de snabbt som ögat betalat räkningarna. Men många amerikaner klarar inte det. Istället tar de nya plastkort och "rullar krediten". USA är ett land på dekis numera.
Mvh
Inflationen kanske inte kommer ätit upp mellanskillnaden om 20-30 år men den kommer i alla fall märkas rejält. En miljon kommer inte vara vad en miljon är idag så förlusterna kommer inte vara "omöjliga" att göra sig kvitt på samma sätt som det kommer vara närmsta åren.
50 öringar har tagits bort, 20kr mynt är troligen på väg. Det bör säga en del om vilket håll vi är på väg.
Du kan glömma inflation de närmaste decenniet. Det stora problemet för alla låntagare kommer tvärtom att vara deflation.
Ekonomhistorikern Jan Jörnmark kommer ut med en ny bok på fredag: Avgrunden
http://gbg.yimby.se/2011/10/avgrunden_1068.html
Till anonym 11:32. Jag tror på biflation dvs sjunkande priser på bostäder, bilar och sällanköpsvaror. Däremot kommer priser på nödvändiga saker som mat och energi att stiga och stiga.
Mvh
Observer
Försäljningen har minskat så kraftigt att mäklarna nu tar nya grepp för att få köparna att göra avslut:
"Hitta rätt med personlig köpcoach" där de likt bankerna nu erbjuder rådgivning, mäklarna kallar det för "Rådgivning under köpprocessen".
Och för att de blivande köparna verkligen ska förstå hur värdefullt erbjudandet är säger de rent ut att "Det samlade värdet av alla ingående tjänster är cirka 10 000 kr."
Men de säger inte för vem som värdet är till för – det är ju för mäklarna själva naturligtvis.
Rådgivning, jo man tackar. Hmm, gäller det även för den kund som vill köpa en lägenhet privat på blocket måhända?
Länk:
http://www.fastighetsbyran.se/Kopa-bostad/Vara-tjanster/Kopcoach/
@Anonym 11:32 Sak samma om det blir inflation eller deflation, det kommer i vilket fall att balansera så tillräckligt många människor inte kan köpa bensin, prylar, resor och i värsta fall mat för att tillgång och efterfrågan skall vara i balans med den sjunkade tillgången.
Det enda som hjälper är att öka tillgången på efterfrågade produkter, helst på ett uthålligt sätt så det inte blir ännu värre några år senare, byta preferenser från årgångsvin till äppelmust och jobba på så vi blir produktivare så någon annan stackars sate inte kan bjuda över och blir utan. Det senare är överlag ok om vi gör sådant som andra behöver, då bidrar konkurrensen till att göra den globala kakan större, eller i alla fall mindre snabbkrympande. Och vem vet, kanske går det till och med så bra att problemen slätas över utan speciellt mycket lidande? Det vore toppen om folk framöver kan peka finger åt t.ex. mig och säga att jag var en pessimistisk idot.
Enligt min Faster som bor i USA blir man inte fri om man lämnar över nycklarna till banken i USA. Det är precis som i Sverige att man är personligen ansvarig för lånebeloppet och man får betala det resterande värdet av lånet som blir kvar efter auktionen.
Fattig kommer bli ännu fattigare och rik kommer kunna göra affärer på dom fattigas misstag.
Denna epok kommer innebära att nya "dynastier" byggs upp.
Ha huvudet med dig
2011-10-26 11:37: Sådana tjänster har funnits i många år…
Angående kritiken mot val av index-år.
Möjligen att det finns bättre val av index-år, men rikta kritiken mot de som har gjort grafen istället för att hävda att Cornucopia har gjort grafen för att hävda sina åsikter.
Grafen är ju hämtad från BKN:s rapport.
Intressant att Cornu är så tvärsäker på att vi har en bobubbla.
Enligt Affes statistikblogg så finns det ingen sådan bubbla. Allt beror väl på vilken bloggare man frågar.
Rapporten verkar glömma bort insättningsgarantin som helt ryckt undan regleringen av bankernas kapitalförsörjning.
Insättarna saknar helt incitament att vända ryggen åt riskabla finasinstitut och finansinstituten saknar helt incitament att ta vara på sina insättares förtroende.
Det där om att lämna tillbaka nyckeln i USA fungerar väl men ibland verkar det ju komma tillbaka senare så riktigt så bra är det inte heller där.
http://online.wsj.com/article/SB10001424053111904060604576572532029526792.html
Helt fantastiskt. Jag har förstått tre roller i svenska bolånepjäsen:
1. BLTs köper allt större boende utan kapitalinsats
2. bankerna är onda, giriga och kortsiktiga
3. politikerna vill driva på ekonomin inför nästa val
Men:
Vilken roll spelar mediamaffian i svenska folkets förslavande? Hur kunde de elda på bubblan i alla år? Det är en sak att en och annan Cervanka har vaknat, men var var de fr o m 2007?
/tysken
11:05 – En mäklare ska vara partisk enligt Mäklarlagen då den "särskilt ska ta tillvara uppdragsgivarens [säljarens] intressen", åtminstone enligt Erik Olsson i en intervju i företagets egna tidning Smart Move. http://www.erikolsson.se/om-oss/smart-move/
Jag tror bestämt att du spelar i samma liga som både Arkelsten och Herman Lindkvist när det gäller att konstruera bevis för en påstådd teori. Bokförsäljarkonst a la Aftonbladet?
12:45: Källa på det, tack. Exakt vilket Affe-inlägg?
Som jag skrev tidigare. Att titta på husbubblan i USA och dra slutsater att samma sak sker i Sverige är tokfel. Man hade ingen kreditprövning värd namnet när "working poor" fick låna till sina hus. De kunde fabulera ihop vilka inkomstuppgifter som helst i formuläret till ansökan.
I Sverige gör man alltid en kreditupplysning.
Du får inte ens hyra en lägenhet om du har en endaste betalningsanmärkning. Så så var det med den saken.
Mvh
Observer
Börjesson, Affe är känd rå-rasist. Alla problem som finns i Sverige är enligt honom invandrarnas fel och han har därmed slängt upp lite grafik på hur många flerbostadshus som invandringen tar upp. Därmed har han genom att visa samma bild på ett flerbostadshus X antal gånger på sin blogg bevisat att det inte finns någon bostadsbubbla till stort jubel och massivt medhåll bland övriga rasister som läser den bloggen.
Detta skulle man ju varit vaksam på för flera år sedan. Nu när det redan är för sent blir det lite taskigt att göra sig lustig över oss som försatt oss i den här situationen, för vad ska vi göra nu?
För att reda upp sin egen situation blir man ju antingen tvungen att sälja till ett fortfarande hlgt pris och därmed skicka Svartepetter vidare till någon annan stackars sate. Alternativet är att sälja till ett "underpris" som bara innebär att man blir skuldfri, om man nu har den möjligheten.
Ena alternativet känns inte så hyggligt och det andra kanske lite väl hyggligt. Inget av dem lockar …
Trissvinst, någon?
Husbubbla är inte bara en fråga om priser.
Byggs det enorma mängder av hus så blir det en bubbla. Vi har inte ens byggt så det motsvarar den ökning i befolkningen som sker.
Tack vare invandringen. /Oppti
Man måste inte vara rasist för att konstatera att en stor invandring påverkar boendet.
Det räcker med att vara realist-vi bor inte i tält!/Oppti
Cornu: Ditt föraktfulla avfärdande av Affe tillför ingenting. Man kan kalla det rasistiskt att överhuvudtaget diskutera etnicitet om man vill, men det är ett sätt att snabbt få tyst på folk till priset av att man istället driver dem i armarna på riktiga rasister, därför att det är det enda sammanhang där de får göra sin röst hörd. Personligen tycker jag det är vettigare att diskutera ämnet, utan att för den skull behöva hålla med.
Hur som helst, i det inlägg du nämner pratade Affe om den pågående förändringen av etnisk sammansättning i Sverige, och försökte illustrera sin poäng genom att visa hur många hyreshus som går åt till ökningen av utrikes födda i Sverige varje månad. Bloggen Politiskt Inkorrekt tog sedan fasta på inlägget, men vinklade det till att hänföra bostadsbristen till invandring, vilket alltså inte var Affes ursprungliga poäng. Men varken Affes eller PI:s inlägg har någonting att göra med att förneka någon bobubbla. Det var därför jag frågade 12:45 vilket inlägg han syftade på – för det kan ju uppenbarligen inte vara detta.
Rätt intressant diagram, som visar total skuld i div. länder:
http://www.oftwominds.com/photos2011/total-debt-9nations.jpg
Alltså inte så att "duktiga" och "dåliga" länder finns, alla är skulddränkta
Vore kul plocka in Sverige där.
/Freddy
Här är ett verktyg som visar utvecklingen på ett tydligt sätt.
http://www.scb.se/Pages/Vislet____307605.aspx
Men den visar inte det jag söker-bostadsbyggandet./Oppti
Freddy
Sverige har ju ganska liten upplåning, och hamnar nog bra till på ett sånt diagram. Däremot är ju svenska banker ganska hårt engagerade utomlands, framförallt österut. Vad det får för följder för svenska bankkunder i ett scenarion med omfattande internationell bankkris är en intressant fråga
/Tompan
Med lån på 1200 Mdr och ett bostadsvärde på 4600 Mdr är belåningsgraden ca 46%.(4900 om mäklarnas siffror gäller)
Lån i förhållande till disponibel inkomst ca 120%
Rta på lånen ca 5%
Det jag läser i denna rapport oroar mig inte för den totala bilden. Både USA och Danmark har högre belåningsgrad och högre räntor./Oppti
tjena cornu! tänkte höra om du kunde förklara för mig hur man räknar på svenska bostadrätter.
det jag undrar över är om du tex köper en lägenhet i sverige på 1m så har ju bostadsrättsföreningen lån också och därför betalar vi höga hyror också till skillnad från tex danmark tyskland spanien.
dvs om man köper en lägenhet i säg spanien och har 0 kr i hyra så borde det ju betyda att spanska lägenheter för ca 1.3m (chansning)är likvärdigt med att köpa bostadsrätt i sverige för 1m.
detta är ju något som sällan eller aldrig tas upp när man pratar om bostadsrätter i sverige.
den slutsats jag drar är att svenska bostadsrätter är klart mer övervärderade än vad folk tror.
svenska bostadsrätter är ju dessutom klart dyrare än ovan nämnda länder även om du skulle äga den och ha 0 kr i hyra.
vore intressant att höra din åsikt om detta cornu.
mvh ulf
Bra artikel du hänvisar till och bra skrivit i övrigt!
Ska precis låna en massa pengar utan någon betydande kapitalinsats för nybyggnation av hus i linköping. SEB hejjar på! Kära kloka läsare, är vi helt galna eller ska vi glatt köra på med huvud halvägs ner i sanden?
Oh – my – god…
http://objekt.fastighetsbyran.se/Objekt/?ObjektID=739515
Stringfellow, eh, öh, um. Alltså. Jo. Budgivare 4 och budgivare 8 vill väldigt gärna ha det huset.
19:38
Kolla pantbrevet, 92 200 kr…
Stringfellow, det är faktiskt originalkök och originalgarderober i utmärkt skick, och sådana objekt är sällsynta i det ROT-förstörda Sverige och därför mera åtråvärda.
Men 5 mille är ju ändå löjligt förstås.
Förvånansvärt ärligt av bankdirektör Wolf:
http://svtplay.se/v/2577969/hubinette/del_8_av_8
Detta skapade ett beslut om att sälja nu. Kanske med en liten förlust (?) men jag tänker inte bo i lgh så länge att det blir vinst igen vid eventuell uppgång fraaaaaamöver. Hyres-muppar….här kommer min familj (ja, det finns hyresrätter för min familj i min 130´stad då det anses vara fult att bo i en sådan här = "ingen" vill ha de)
20:25
Att bo i en hyreslägenhet som ägs av allmännyttan är inget alternativ för en stor del av dom arbetande svenskarna som har ett jobb att gå till på morgonen; detta på grund av att allmännyttan måste ge en del av sina lägenheter till sociala myndigheterna och migrationsverket.
Försök i så fall hitta en hyreslägenhet hos en privatvärd som ställer krav på inkomst och arbete hos dom boende.
20:38
Tack!
Jag har "goda kontakter" med ett större bolag som inte använder sig av traditionell kö utan bedömer blivande hyresgäster på andra grunder. Har just nu en etta centralt fr detta bolag som jag hyr ut i andra hand tillsvidare (studerande bror). Kommer inte bosätta mig i vilken lägenhet som helst utan betalar gärna lite extra i månaden för området, grannarna mm.
http://objekt.fastighetsbyran.se/Objekt/?ObjektID=739515
Ahahaha 😀
Vill du få bort den charmiga 60-70-tals standarden får du lägga på +0.5M också.
Det är väldigt stor skillnad mellan norr och söder om Stockholms innerstad och jag skulle aldrig i livet bosätta mig söder om stan. Det har alltid varit skillnad mellan söder och norr, men tidigare har många områden i söder varit helt ok. Problemet är att det har nu under ganska många år varit väldigt mycket "bus" (mord, våldtäkter, misshandel, stölder, rån etc) och havererade skolor vilket "spillt över" till de tidigare bra områdena och invånarna där har flyttat på sig och således har även dessa tidigare ok områden blivit bus-områden.
Det finns numera endast ett fåtal villaområden som fortfarande är ok söder om stan (Älvsjö, Mälarhöjden, gamla Enskede) men dessa är omgärdade av ghetton och dina barn tar samma natt t-bana/buss som buset och polishelikoptrarna flyger över ditt hus osv. Om det gick skulle jag nakenblanka söderort.
Är själv uppvuxen i söderort :o)
Re: PK
Stockholm har förändrats de senaste 20 åren. Det är inte bara söderort som har blivit otryggare, även om jag inte skulle vara rädd att bo där personligen.
So urstockholmare kan jag se tydligt vartåt det barkar. Tidigare helt lugna områden, även i innerstan har blivt otryggare. Kungsholmen, t ex, har fått sin beskärda del av rån och bråk. Rålambshovsparken är helt annorlunda mot vad det var för 20 år sedan. Ungdomsgäng från västerort gör tillvaron allt annat än rolig. Skiten har börjat spilla över från "utsatta" områden till medelklassen. Frågan är vart man ska ta vägen nu för att ungarna inte ska behöva kampsportsträning och ständiga taxiresor för att nå vuxenåldern?
Du kan ju sälja ditt centrala boende och fly(tta) ut till en pendlingsort istället. Någonstans längs pendeltågen. Knivsta, typ. Eller längre bort.
Har jobbat mycket hårt (egenföretagare) och gjort bra affärer både professionellt och privat och bor i obelånad BR i innerstan sedan ett antal år. Eftersom jag kommer från förorten har det varit väldigt viktigt att tjäna bra så jag kan komma därifrån och så att mina barn slipper växa upp där.
Jag har lusläst demografisk statistik i/runt Stockholm och kom fram till att gamla Bromma (Äppelviken, Smedslätten, Ålsten, Höglandet, Nockeby) borde vara fantastiskt att växa upp i, övre medelklass Bullerby med extremt mycket högutbildade, några av de bästa skolorna i Sverige, natur, bad osv och samtidigt nära stan. Problemet är att bus har börjat sprida sig runt området och i anslutning till tbanan, överfallsvåldtäkter i naturområden, skottlossning och misshandel. Ligger även 2 MC-klubbar där. Efter att ha varit på ett gäng visningar av larvigt dyra hus (8-10M) "upptäckte" jag att det är horribel biltrafik runt området och massiva bilköer. Något som de flesta verkar veta om, men inte jag tidigare.
Jag tittar därför numera på (rad)hus på Lidingö, det är nära stan, det är en egen ö, egen kommun, ingen genomfart, ingen anledning för buset att vara där, ingen tunnelbana och närmaste tunnelbanan (Tcentralen-Östermalmstorg-Karlaplan-Gärdet-Hjorthagen-Ropsten) är med stor sannolikhet den lugnaste tbane-sträckan i Stockholm (bortsett från när fulla överklass-kids ska ta studenten och lever rövare på väg till stan, men dom brukar inte bära pistol). Vidare är det 3(!)-filig bro över och när norra länken är klar borde trafiken Lidingö-Östermalm/stan förbättras extremt. Jag kommer inom snar framtid göra mitt framtida bostads-bet på Liiidingö 😉
Provade att applicera några olika prisutvecklingsscenarior på det skuldsättningsdata som fanns i rapporten. Blir en midvintermörk framtid vid kraftiga prisfall om dessa ovetenskapliga beräkningar stämmer:
http://bolanetorsk.blogspot.com/2011/10/prisnedgangens-effekt-pa.html
Man får inte glömma bort jobbskatteavdragens påverkan på bubblan.
gemene man har fått för mycket pengar helt enkelt. Och det första man gör är ju att spender dem.
Snart FD bokhandlare
Cornu, BLT, PK m.fl.
En halv miljon räcker nog inte för att fixa den där kåken, det ligger massor med pengar bara i att få ordning på tomten… Köper man en villa vid Långsjön för 5 millar utan problem så vill man nog ha svensk nystandard med kritvitt kök och dyra vitvaror, nya badrum med golvvärme och en stooor uteplats..
Ang områden håller jag med dig PK, förutom att hela Fruängen-linjen är lugn, dvs ändå från södermalm till Fruängen, Telefonplan-Åsen-Västertorp har väldigt lite problem. Herrängen bör ju dock ligga 1-2 miljoner under Mälarhöjden för samma kåk.
Intressant med Lidingö, blir nog en boost efter Norra länken, du kan ju köpa ett fritidshus på Ekerö också innan förbifarten blir klar…
Svårt för en myndighetsperson att förneka ngt som du hittat på själv. Vidare, om du ska ifrågasätta hans motiv, hur är det med dina egna? Avslutningsvis har BKN även sagt att det råder bostadsbrist i en färsk rapport. Att du sedan förnekar det med påhittade statistikevidens får stå för dig. Att ens nämna bostadskraschen i USA i de här sammanhangen vittnar om stor okunskap.
Inte tipsa om knivsta nu! Letar efter villa där!
@sune&PK: Jag hoppas ni skämtar. Ni får det att låta som om Stockholm har förvandlats till de östra delarna av L.A. Själv känner jag mig betydligt tryggare i söderförort än vad jag gjorde då jag bodde i den lilla skitorten Ödeshög. Säger som Ice Cube
"If you are a scared motherfucker, go to church"
@Cornucopia 26/10 10:57: Hypotekspension kanske låter lite mindre intressant när du får veta att räntan är 6.51% (Stibnor 3mån + 4%). För ett riskfritt villalån!
Fast vill man prompt leva upp arvet utan att sälja av huset, så kan man ju välja att skita i att man (eller barnen då) blir blåst.