Drömmen om den fantastiska pensionen bygger som bekant på den naiva tron om evig tillväxt i en ändlig värld och ständigt stigande börser. Verkligheten är förstås en helt annan och det är när börser och marknader faller som sanningen kommer fram.
I en rapport från Söderberg & Partners påpekas det att pensionsförsäkringsbolagen i rask takt är på väg mot insolvens. De får helt enkelt gå i konkurs när deras tillgångar når skulderna till pensionsspararna. Och det går fort utför.
Börsen – månadschart för OMXS30 –
i verkligheten och inte i reklamen |
Den “garanterade avkastningen” är och förblir inget annat än ett skämt baserad på fantasier om evig börsuppgång när det mesta talar för att perioden ca 1980 – 2000 var en parentes i börshistorien med makalösa börsuppgångar. Sedan dess är det istället en sågtandad kurva nedåt och värre lär det bli i takt med att vi når tillväxtens gränser.
Garanterad avkastning är bara garanterad till den inte längre är garanterad. Det rör sig alltså bara om rena påhitt som man lurar i spararna med glättig reklam. I den mån det faktiskt blir några pensionspengar en dag så kommer de slukas av vårdavgifter på slutförvaringen de sista åren av pensionärens liv. Det är snarare den verklighet som många har att se fram emot. Inte att härligt självförverkliga sig själva. Träffar många pensionärer som väljer att jobba vidare, åtminstone de med egna firmor. Kanske i lägre omfattning eller med andra arbetsuppgifter, men hur man än vrider på det så räcker inte pensionspengarna till att uppfylla reklamens drömmar. Och då måste man ha något att göra hela veckorna. Så varför inte fortsätta jobba?
Söderberg & Partners menar att Salus Ansvar är närmast insolvens. SEB Trygg Liv Gamla är ju redan på fallrepet, själv hade jag en gammal tjänstepensionsförsäkring där som man härom året blev erbjuden att förvandla till en fondförsäkring istället, så man åtminstone har någon kontroll över förvaltningen själv. Länsförsäkringar Pension har slutat ta emot nya kunder. De “garanterade avkastningarna” har sänkts. Man kan idag få bättre avkastning på ett bankkonto.
Och det där är bara början.
Tyvärr finns det inga pensionsbolag som enbart placerar utanför börserna. Exempelvis i hyreshusbestånd, där man åtminstone borde kunna få en jämn och nästan garanterad avkastning så länge som folk behöver någonstans att bo.
Marknadsfundamentalismen som räddning av våra pensioner kommer antagligen visa sig vara ett grovt misstag. Vi 70-talister skall vara nöjda om vi får statlig pension i framtiden, om vi nu lever länge nog till den vid det laget rejält höjda pensionsåldern. Och statlig pension handlar om att ta pengar från de som arbetar för tillfället och ge till pensionärerna. Så den handlar mer om ett flöde, där AP-fonderna agerar en buffert. Tyvärr också på marknaden. Vad är å andra sidan alternativet?
27 kommentarer
Aktuellts ekonomireporter Peter Rawet uttryckte det så väl när han fick frågan om han hade några bombsäkra råd för att sätta guldkant på ålderdomen:(löst ut minnet)"Jag har bara två råd. Det första är att betala av sina lån. Det andra är att vara snäll mot sina barn."
Varför kan jag inte få flytta min fondförsäkring i Länsförsäkringar, det är ju mina pengar och jag förvaltar dem själv. Det är fel på systemet när man inte kommer "loss" från dessa procentare.
Mycket bra skrivet Lars! Det förvånar mig ständigt när jag är ute och lyssnar på politiska förståsigpåare och ekonomer. När jag tar upp pensionsfrågan ler de bara och säger att Sverige har ett "robust" system. Inget att oroa sig för alltså. Jag skrev själv om detta för några veckor sedan. Att sätta pensionerna på börsen är så klart riskfyllt. Jag utgår från att pensionsåldern måste höjas till 70 år och att pensionerna samtidigt måste sänkas. Det är inget vi kan göra så mycket åt. Vi får spara och gneta så gott det går.
Kan du inte starta veckan i lite positivare ton, det här var ett av de suraste inläggen hittills?
Vi har alltsa att se fram emot en förvaringsliknande vard; kanske, men inte säkert, kombinerad med en statlig pension…
Det börjar bli tragiskt dysterkvistande här, oavsett Peak Oil tror jag inte mänskligheten kommer att sitta och ruttna ute i granskogen…
Ano 16:38
Dina pengar? Du har missuppfattat det hela. Det är statens pengar, det SER bara ut som om det är dina pengar. Och staten kan göra vad de vill med sina pengar. Vilket tidigare pensionssparare fick erfara när en trevlig extraskatt minskade behållningen på konton ganska ordentligt.
Vill du ha äkta kontroll, se till att hålla pengarna utanför system som helt eller delvis låser in pengarna. Och framförallt undvik sådana system där beräknad "vinst" kommer sig av skattesystemet. Förutsättningarna ändras fort, och du kan inget göra åt det. För dina pengar är inlåsta…
Jag undrar bara om det finns några sjyssta sätt att få ut dom pengar man betalt in till alla pensionssystem, rakt av. Roligare att dricka upp dom på nån playa än att se nån fondförvaltare åka omkring i sin Mercedes.
/Martin Lutthrad
Som nån annan kommentar påpekat här : C är dysterkvistarnas dysterkvist.
De som tecknat privat PF får skylla sig själva om man vill bli blåst. Jag har genom åren avrått många att inte teckna skräpet. En del med mycket låg lön.
Tack för inlägget som visar på det jag länge insett. Jag har gett mina barn förhållningsregler om vad som bör ske ifall jag drabbas av så allvarlig sjukdom att jag måste tas in på vårdhem. Då ligger gåvobrev till var och en så mina pengar överförs till dem för att undvika att alla stålar plockas i "hyra" från ytterligare en hjälplös gamling. De har förstått allvaret och i gengäld lovat att ge mig mat från Operakällaren då och då samt kämpa för ett hyfsat hem om det finns något. Då kan vi i alla fall hindra samhället från att renraka mig på allt och låta nästa generation få ut sitt arv, som tidigare förts genom flera generationer. Men förhoppningsvis dör jag knall och fall på någon resa till Marakesh så det fixar sig ändå.
Viktig poäng där som sagt, Moventia. Vårdavgifterna tar alla tillgångar man har, så det är viktigt att man skiftar vidare dessa innan man hamnar på hem.
Sälj allt du har och hitta ett varmt paradis likt Bali. Man får nog helt vara beredd att flytta på sig om man ska ha en skön ålders höst…
mvh
6a 68
Hade man lagt pensionspengarna i Svenska Statsobligationer istället för på börsen så kunde svenska pensionärer fått äta hackebøffar istället för gröpe. Men den osynliga handen menar väl att gröpe är bättre för åldringar.
/mgu
Anonym 17:36: Läs gärna boken "Priset man betalar" av Lionel Shriver, som handlar om just detta – att resa med enkel biljett till en paradis-ö (Pemba utanför Madagaskar i det här fallet) för att få ut mer njutning för pengarna under livets senare skede.
/Markus
Det där medför inget reellt problem, eftersom det hårdare samhället efter Peak Oil kommer att medföra kraftigt sjunkande medellivslängd. Man kommer inte att bevilja lyxsjukvård (transplantationer, canceroperationer till folk över 30). Och man blir inte så gammal när det inte finns centralvärme, näringsriktig mat o dyl. Sannolikt kommer många äldre (50+) att dö när de plundras på mat, bränsle o dyl och inte kan göra motstånd. Om då inte staten redan har bestämt sig för att likvidera säg, hälften av alla över 70 år.
/Mad Max
Haha. År 1550 here we come! Vi har knappt några resurser kvar på jorden så snart blir det svält och massdöd. 😀
Om det händer så letar jag upp cornucopias bondgård och tar över därifrån. Då kanske han inser att det inte hjälpte att oroa sig och förbereda sig i förtid.
"Vårdavgifterna tar alla tillgångar man har, så det är viktigt att man skiftar vidare dessa innan man hamnar på hem."
Visst, känns alltid bäst när andra betalar.
> "Tyvärr finns det inga pensionsbolag som enbart placerar utanför börserna. Exempelvis i hyreshusbestånd, där man åtminstone borde kunna få en jämn och nästan garanterad avkastning så länge som folk behöver någonstans att bo."
Jag förstår mig inte riktigt på din hållning när det gäller bostäder. Du tror på en mycket stark bear market inom bostäder som ägs av brukaren, men att utsikterna ser bra ut för den som köper för att hyra ut? Jag får det inte riktigt att gå ihop. Samma mekanismer borde väl även gälla där: att värdet på hyresrätter faller när räntorna stiger. Att de sedan ger "utdelning" (i form av intäkter) är heller inget argument om man tror på prisfall. Med samma logik skulle man kunna köpa aktier med hög direktavkastning inom exempelvis dagligvaror och "leva på utdelningen" (vilket du inte tror på).
Vad händer egentligen om ett pensionsbolag går i konkurs? Finns det något slags statligt skydd för de enskilda spararna, som på bankkonton?
Själv har jag en (mycket blygsam) privat pensionsförsäkring i något som heter Länsförsäkringar Försäkrad Pension. Principen är att de fördelar sparandet mellan "säkra" former (obligationer) och börsen. I takt med att man får avkastning från börsen så förs pengar över till den "säkra" delen så att man har ett växande garanterat belopp för varje år. Som allra minst, även om det inte skulle bli någon tillväxt alls, så garanterar LF att man får tillbaka de pengar man stoppat in.
Vad som händer om LF konkar vet jag som sagt inte, men bortsett från det så tycker jag nog att detta är ett ganska bra upplägg. Man kan inte fullt ut dra nytta av börsuppgångar, men i gengäld kan man inte gå back på pensionen. (Förutom inflationen då naturligtvis.)
"Och statlig pension handlar om att ta pengar från de som arbetar för tillfället och ge till pensionärerna."
Ja och det kanske vi kan glömma totalt i framtiden eftersom vi faktiskt har en regering som vunnit 2 val på raken med en skattesänkarpolitik som skapar och vidmakthålelr ovilja mot att faktiskt betala skatt. Rätt eller fel, men att försöka få folk att betala skatt när det enbart pratas rot och rut och privatkonsumtion bland många överbelånade medelklassfikabord kan inte vara lätt.
Men nu kan ju en fungerande lösning för alla oss 70-talister bli att vi gör stora ROT-avdrag för lägenheter vi nu kan köpa svinbilligt i grekland/spanien 🙂
Tjena!
Du glömde ta med Salus Ansvars svar på artikeln:
https://www.salusansvar.se/Privatperson/salusansvar-liv-gruppliv1/
Det är lätt hänt att man glömmer.
Cornu är som vanligt allt för optimistisk. Man behöver inte vara så ung som en 70-talist för att få socialfallspension. Helikoptrarna kan komma när som helst. Och inte från Ryssland.
Igår på ett stort möte med ledarna bakom världens lånekarusell lovade den grekiske finansministern att skulderna ska skötas oavsett politiskt pris. Grekland är ett så litet land att om det bara försvann så skulle det inte ha någon större betydelse. Att allmänt stabilisera läget är omöjligt. När det sparas i de offentliga finanserna så krymper ekonomin och det måste sparas ännu mer och så vidare. Den främsta stabiliserande faktorn nu är nog trögheten i folks huvuden inom att förstå långsiktiga samband och vad som är orsak och verkan.
Snart är de bara att blåsa pengarna med så kallade helikoptrar, vilket betyder att de inte lånas ut, utan ges ut. Exempelvis går det att ge ut några års taxerad inkomst som julklapp. Vad är då likheten mellan kineser och svenska pensionärer? Jo både blir stående med papperslappar utan något större värde. Det räcker med en snabb inflation med några hundra procent. På ett eller annat sätt fås en stabilisering. Makthavarna får ställa ut nya garantier och väljarna glömmer snabbt.
Bara rykten om detta får nog många att sätta sprätt på sina pengar och rusa till reala tillgångar. Millimeterrättvisa är omöjlig. Det finns ingen anledning att moralisera över att det blir ett lotteri med stora vinnare och förlorare. Ett osunt system måste elimineras på ett osunt sätt. AP-fonderna med sina stora obligationsinnehav blir så små att de kan läggas ner. Pensionärerna får garantipension och bostadstillägg från statskassan, en slags statlig socialhjälp med lite grädde på moset
Jämför med den svenska neutraliteten, som alla insatta visste var en bluff. Men det problemet gick att snacka sig ur. Så när den grekiske finansministern försöker göra samma så är det som att titta på en stand up comemy. Hur ska det gå med de kära pengarna? Alla vill ha dessa och det är en slags populism i kubik. Helikoptrarna borde sättas in lokalt och snabbast möjligt. Spänningen ökar och på ett eller annat sätt fås nog en kedjereaktion.
Tror själv att innan det går utför så kommer pensions bromsen att slå till, det finns pensionärer som har lån men inte räknat med att pensionen sänks när fler går i pension samtidigt som pensionspengarna inte räcker till.
Det är illa nog, att det sedan kommer att gå åt helvete på riktigt när börsen inte växer mer kommer att bli ett senare problem.
Kom att tänka på när ENRON gick bankrutt och många anställda förlorade hela sin pension, en 70 åring som förlorade allt började jobba som glassförsäljare för att få det att gå ihop ekonomiskt, vi lär få se det i sverige också.
RE @ 2011-09-26 16:38 ang Länsförsäkringar:
Sorgligt maktmissbruk i Länsförsäkringar. Ofattbart att man icke medger flytt av pensionskapital ens till LF:s fondförsäkringsbolag – så man åtminstone kan ta riskkontroll över sitt eget pensionskapital!
Nu tvingas man åka med i deras påtvingade svaga kapitalförvaltning.
I och för sig kan det finnas skäl för de traditionella livförsäkringsbolagen att ta en avgift med viss marginal vid kapitalflytt, så att man erhåller sin andel enligt aktuellt marknadsvärde i befintlig placeringsmix – men att som nu – säga blankt nej motsvarar hybrisaktigt översitteri och maktmissbruk!
Cornu, du kunde väl med hjälp av ditt inflytande och goda rennomé fråga t ex LF vad de egentligen menar med sin kund-diskriminering.
Ni som funderat en hel del på pensioner och framtiden. Tror ni reglerna kring t.ex. ITP-2 kommer skrivas om de också? ITP-2 är tänkt att ge en pension i relation till slutlönen och är inte avkastningsbaserad vad jag vet. Dock krävs ju avkastning av insatt belopp för att försäkringsbolaget skall ha resurser att betala ut pensionen när man väl gått i pension. Pengarna skall ju förvaltas i X antal år och måste då gå med vinst lika mycket som löneinflationen varje år.
På pappret låter ju ITP-2 mer safe eftersom man får pension enligt slutlön men i praktiken kanske det är säkrare att förvalta pengarna själv eftersom ingen kan skriva om reglerna lika lätt då?
Någon som själv stått och försökt ta ett beslut kring det här? Eller var det precis det beslutet Cornu menade att han gjorde? D.v.s. gå från t.ex. ITP-2 till vanlig ITP?
Varför vill du ha ITP, eller ITP-2? Jag vet inte vad det är, men förstår att dom lurar dig. Om det kostar något så köp det inte. Mitt råd är istället att satsa på ESL, eget skrotlager.
Järnmalmpriset har ökat mer än 10 gånger under de sista 10 åren. En fortsatt ökning är högst trolig. Priset på skrotet är kopplat till det på järnmalm och kol/koks. Idag i Kina är järnskrot värt cirka 4 kr per kilo. Om 10-20 år i dagens penningvärde kommer det att vara åtskilliga gånger mer. En nackdel är att man måste ha någon plats att lägga det på, typ som Cornu har en mindre lantgård. Men stöldrisken är liten, vilken den inte är med guld. Guldpriset kan krascha men det kan inte järnpriset.
Jag har själv några hundra ton som jag har fått tag på i stort sett gratis. Det är bland annat stålrör inom allt från kalldraget 15 mm till korrugerade vägtrummor på 1,5 m. Mycket gamla maskiner av alla de slag. Jag försöker hålla mig borta från bilvrak. Men man får främst ta vad man får tag på. Jag planerar att komma upp i tusen ton. Det tar inte så mycket plats och om det inte är något speciellt värdefullt så kan det ligga ute. Rostförlusten är långt mindre än en procent om året. Ingen finansmupp arbetar med ett så litet arvode.
Priset på järn har gått upp mer än på olja och det kan förväntas fortsätta eftersom järnet är extremt viktigt. Med dagens befolkning finns det ungefär 15 ton per person att utvinna ur jordskorpan. Om det skulle bli totalt kaos i samhället så är skrothög med stor bredd något av det bästa man kan ha och den kan till och vara svår att värdera i pengar. Försök därför att få en fin blandning. Folk fattar inte detta idag och slänger allt.
När det gäller vanlig pension så satsa på garantipension. För det är detta som alla får när systemet har kraschat. Redan idag är skillnaden obetydlig utan finansiella tillgångar över 100 000 kr och en dyr hyra eller egen villa över 150 m2, som får vara värd hur mycket som helst. Det billigarte är att hålla de äldre kvar i eget boende och därför uppmuntras detta. Staten betalar 93 procent av hyran upp till 5000 kr. Nettot från själva pensionen är cirka 6300 kr. Detta kommer snart att höjas lite. För en vanlig löntagare skiljer det obetydligt. Om du satsar på ESL så får du mycket bättre utdelning än med ITP. Du blir kallad en fattigpensionär, men det är bara myter som sprids.
En vän tipsade om följande sida som enligt honom skall visa på utvecklingen hos Australiens pensionsfonder. Ser ju ut som de gått ofantligt mycket bättre än t.ex. 7e AP-fondens fonder som vad jag vet gått +- 0 eller t.om. back på 10 års sikt. De flesta av Australiens fonder har gått 4-5% upp per år. Frågan är hur de kan gått så mycket bättre, alternativt hur AP7 kan ha fuckat upp så ofantligt. Här är länken.
http://www.superratings.com.au/latestreturns
SEB Trygg Liv Gamla har väl inte varit på fallrepet? Menade du SEB Trygg Liv Nya?