Äntligen!
Bonnier/Dagens Nyheter tillåter någon att på bästa debattplats säga som det är och peka på energins betydelse för vår ekonomi och som orsak till havererande ekonomisk tillväxt, nämligen fd EU-parlamentarikern Anders Wijkman (kd). Debattartikeln heter Energin nyckeln för att lösa krisen och behandlar även peak oil även om begreppet nämns som “produktionen planar ut”.
Onödigt att ens försöka sig på att citera något Wijkman skriver, då jag i princip håller med vart enda ord som skrivs, då jag skrivit motsvarande hundratals gånger här på bloggen. Energi- och råvarubristen gör att ekonomin går in i väggen igen och igen, och till vi löser den knuten kommer vi inte ha någon stabil ekonomi för lång tid framöver. Nåja, ett citat från Wijkman som upprepar vad jag sagt många gånger (t ex här eller här):
“Vi går nu in i en period med stor volatilitet, både vad gäller prisutvecklingen och tillväxten. När oljepriset stiger får många ekonomiska aktörer problem. Efterfrågan mattas, tillväxten i ekonomin minskar och priset på energi sjunker igen. Efter hand ökar efterfrågan i ekonomin och oljepriset sticker till nya höjder – allt som en effekt av bristande tillgång på marginalen.”
Bloggrannen Livet efter oljan har skrivit ännu ett blogginlägg om peak oils första offer, dvs fattiga i U-länderna som drabbas av allt mer energibrist så att vi i den rikare delen av världen kan fortsätta som vanligt, om än med lite lättare plånböcker än förr. Ironiskt nog leder strömavbrott etc bara till ökad efterfrågan på olja när man kör lokala egna elgeneratorer istället. Alternativet är att klara sig utan ström helt. En fossilfriare lösning (beroende vad elnätets el görs på) vore att ladda batterier inför nästa strömavbrott. Åtminstone för den där hårfrisören som utgör ett exempel. Känns lite overkill att köra en fossildriven generator för en eltrimmer eller hårtork…
35 kommentarer
Med solenergi räknar man med grid parity (när solcellsproducerad el kostar samma som att köpa från elnätet) inom de närmaste 1-3 åren. Det finns förstås kvar en massa situationer när man behöver den höga energin/vikt som fossila bränslen erbjuder (flyg, ej långsamma fartygstransporter), men till hushåll, elbilar och produktion är jag övertygad om att man kommer lösa det fint.
Tysklands lovvärda subventioner fick tyvärr som konsekvens att hålla upp priserna, men nu är dom på väg ner i rasande takt och man är nere i $0.76/w på vissa tunnfilmsceller.
Vad jag är mer oroad för än Peak Oil för Sveriges del, är att vi blir trummade i prutten av Vattenfall år efter år. Det är en extra skatt för staten som dom inte vill bli av med. Vi får exempelvis inte sälja överskottsel (genom hutlösa avgifter) som man får i flera andra länder vilket gör att inte privatpersoner bill hoppa på tåget.
Tysklands nej till kärnkraft låter kocko, men den dag alla tyska småhus är självförsörjande för hem och bil kommer vi svälja skrattet i halsen och se ett Tyskland med ytterligare konkurrensfördelar.
Min personliga syn är att det inte är Peak Oil som kommer vara det stora hotet. Korkade politiker som vägrar låta EMU falla är ett större hot. Likaså hur vi skall göra om vårt ekonomiska system till nåt som fungerar.
Köpa öken i Spanien, någon?
Jag vet att du varit inne på detta med Peek oil.
Det är väl ett faktum mer eller mindre.
Det jag inte förstår är varför du inte tror på detta oljegrus
som de har i Kanada. Skall också säga att jag har ingen riktigt koll på
vad det skulle kosta att bryta/förädla det.
Om man nu leker med tanken. En fördubbling av olje priset skulle nog ha
stora konsekvenser det är helt klart, men är det en katastrof?
Jag tror inte det.
Frågan är hur mycket skulle vi tåla av oljeprishöjningar
innan vi måste radikalt börja ändra på våran livsstil (om vi nu leker med tanken att
det finns tillgång till olja i form av detta grus men att priset åker i höjden)?
Vad tror du?
Oavsett vilken tillgänglighet vi har för energin framöver hoppas jag att den prissätts transparent på en fri marknad så att vi kan investera i de energislag som ger oss jämförelsevis bäst utfall (även om det vi då får inte är lika tillgängligt som olja och kol). Komparativa fördelar helt enkelt.
Ekonomisten såg i samma artikel som du en argumentation för att energi inte ska prissättas transparent. http://www.ekonomism.us/?e=3844
Vi måste sluta beskriva och dela in världen mellan I-, respektive U-länder. Vi lurar oss själva med sådan begreppsförklaring.
6a 68
14:45 om oljesand, se
http://cornucopia.cornubot.se/2010/04/sinopec-koper-in-sig-i-syncrudes.html
och
http://cornucopia.cornubot.se/2011/03/kanadas-oljeproduktion.html
Inte ens den kanadensiska oljeindustrins positiva planer räcker till mer än någon procent av världsbehovet per dag. Så nej. Däremot kan de producera rätt länge om än lite om dagen.
Varför ser ingen gröngöling det överhängande hotet om krig i spåren på resursbrist?
Danmark rustar inte flottan pga sina anspråk i norr, det är för att skapa jobb..
I sydkinesiska havet står 5-6 nationer mot varandra angående vem som har rätt till en ö-grupp med naturresurser under ytan. Kina, Vietnam, Taiwan och Filippinerna, Malaysia och Indonesien..
Gruff kommer uppstå, brist föder desperation och i desperation kan misstag begås.
Arktis, Norge, Danmark, Ryssland och Kanada.. Alla har mutat in områden och anklar andra för överträdelser.
Kanske är det logiska att ett 3e världskrig reducerar befolkningen på klotet så de minskande resurserna räcker längre..
Bryr jag mig om folk i Sätila svälter..nej! Jag bryr mig om mig själv. Egoismen är här för att stanna, sammanhållningen och nationalismen är utdöd.
Delar jag mitt bröd eller bunkrar jag hellre..
15:37, varför tror du att jag skriver så mycket om försvaret?
Skall rent av hålla en föreläsning relaterat till det hos Utrikespolitiska föreningen i Lund i oktober. "Resurskriser i en föränderlig värld?"
För er som vill se video där Anders Wijkman tala om "Den stora förnekelsen" synar miljödebattören Anders Wijkman och miljövetaren Johan Rockström vårt förhållande till jordens tillgångar och myten om att de är oändliga
http://urplay.se/163601
Läs: Tim Jackson – Välfärd utan tillväxt.
Om du inte redan har läst den…
Även http://carlnorberg.wordpress.com/
Han säger mer än någon annan ang. allt.
Wijkman undviker som vanligt att tala om hur vårt penningsystem är konstruerat, och varför detta är problematiskt. Det kan bero på två saker: han har inte förstått det, eller så undviker han ämnet för att inte reta upp personer vars välvilja han är beroende av.
# 14.40
"trummade i prutten"?
Vad spelar det för roll när framtiden innebär kärnvapenkrig? Jai vi sparade 1000TWh men sen dog alla utom insekterna..
Läs Lars Jonsons analys av Wijkmans artikel på ClimatScam.
http://www.theclimatescam.se/
Grattis Bonnier, en sanningsenlig artikel i rampljuset bland 1000-tals lögnaktiga och vilseledande. Är detta första april? Rullar tummarna tills nästa gång Bonnier vågar på något sådant spektakulärt igen.
Med tanke på att Tyskland marscherar starkt igenom Europa så bör man studera vad dess general gör. Allt handlar om energi nu ja, den som har brist på det lär bli förslavad av de som har energi. Därför måste invånarna kunna generera sin egen el. Eller en större del av sin förbrukning.
De länder som kämpar emot detta lär bli U-länder inom kort och förslavade.
Jag fattar inte hur folk kan vara så oroliga för att Peak Oil ska inträffa.
Mängden olja man kan få fram beror på hur pengar man lägger ner på att ta upp den. Man kan borra på mer otillgängliga platser, bygga fler riggar, använda oljesand osv. Ju högre oljepriset blir desto mer avancerad utvinning har man råd att göra. Vid någon punkt så blir oljepriset så högt att folk börjar gå över till andra alternativ. Det är vid denna punkt vi når Peak Oil. Det är nu alternativen får luft under vingarna, vilket innebär att priserna kommer pressas för dessa då man får större volymer.
Exempel, blir bensinpriset tillräckligt högt så kommer folk börja köra elbilar. Masstillverkning av elbilarna kommer snabbt göra dem mycket billigare. Jämför med batterier till mobiltelefoner eller platt-TV. När man skalade upp produktionen och började investera så sjönk priserna kraftigt.
Kort sagt, när vi når Peak Oil så kommer situationen bara bli bättre och bättre. Det är möjligtvis vägen fram till Peak Oil som kan vara jobbig, inte tiden därefter.
RE: 1630
"Wijkman undviker som vanligt att tala om hur vårt penningsystem är konstruerat, och varför detta är problematiskt. Det kan bero på två saker: han har inte förstått det, eller så undviker han ämnet för att inte reta upp personer vars välvilja han är beroende av."
Undviker Wijkman verkligen?
"Nya pengar har skapats genom nya lån i en aldrig tidigare upplevd omfattning."
samt
"Vidare krävs en radikal reformering av finansmarknaden."
RE: Neoliberal agenda
Lägg till fallande EROEI samt tidsförskjutningen mellan upptäckt och när olje-produktionen kan fungera maximalt för ett fält så inser du att det inte alls är att bara borra mer.
En annan liten sak är att oljeproduktionen kommer att falla snabbare efter PO än vad man hinner bygga ut med "alternativa" energikällor.
Q
Anonym, man behöver inte blanda in tidsförskjutning eller EROEI i ekvationen. Det är ytterst en fråga om pris, oavsett vad som exakt sätter nivån.
Oljeproduktionen faller då folk väljer bort oljan för att den är för dyr. Priset för alternativen kostar styrs så klart av vad det kostar att bygga ut dem.
Vid Peak Oil växlar vi över och efter den punkten blir det bara bättre. Det är då alternativen får ta del av de investeringspengar som idag går till att ta upp oljan.
Alla som tror att el ar losningen for transport har lite att lara. Kolla in mitt projekt: elhjul.se. De enda andvandbara batteriernas teknik ar flera hundra ar gammal. Tank efter lite: hur mycket litium finns det pa jorden! Halften finns i Bilivas oknar. Ett litium batteri slutar fungera efter 4 ar oavsett anvandning. Hur stor yta kravs for att odla 1 kg vete? Har ni provat att vanda pa 1 kvadrat meter jord med spade? Generatorer kraver extremt mycket olja for att bygga. Och vill man ha generatorer som inte kraver el for att gora el = maste ha batterier, sa kravs neodymium supermagneter. Google is your friend!
Glomde: Google is NOT your friend nar det galler el. En sokning kostar typ en kopp med kokande vatten i energi!
Eller så går man till det underliggande problemet: det ekonomiska systemet. Att lindra ett symptom, Peak Oil, och inte försöka bota sjukdomen kommer bara ge oss en tillfälligt sundare värld. Tillväxt till vilket pris?
Marknadens krav på evig tillväxt är absurd. Ta exempelvis Kinas BNP och gångra med 1,03 upphöjt till 10, 20, 50 eller 100 år… Det är tämligen ohållbart av såväl politiska och miljömässiga som sociala faktorer.
Neoliberal agenda: Antag att det kostar 1.2 kWh att utvinna 1.0 kWh olja från den kanadensiska tjärsanden. Vid vilket oljepris blir utvinning lönsam?
Svaret är naturligtvis att det beror på priset på den tillförda energin. Idag kostar 1 kWh naturgas bara en tiondel av vad 1 kWh olja kostar. Men vad händer efter peak gas?
Elbilar i all ära, men en del problem återstår. Bortsett från att kineserna redan infört exportrestriktioner på neodym, som krävs för effektiva magneter (detta drabbar f.ö. även vindkraft), så måste elen produceras. Globalt sker detta framför allt med fossila bränslen.
Ruttet finanssystem, överbefolkning och avsaknad av moral parat med en ökande girighet hos alla.
Vi siktar mot bergväggen och trycker ner gasen lite till, snart uppe i 240kmh..
Svält, missär, krig och farsoter är framtiden. När vi åter är nere på 1-2 miljarder människoapor kanske de få har en framtid.
Neolib som Anders Borg? 🙂
Cornu: Du kommer ju vara i Lund smack i älg- jakten?
14.40 – "trummade i prutten" !! ROFL!!! Det skall jag säga så ofta jag kan from nu.
" Utrikespolitiska föreningen i Lund trummar mig i prutten genom att boka in cornu mitt i älgjakten"
/Villafarsan
Neoliberal Agenda:
Visst, vid högre pris kommer vi att kunna utvinna mer olja. Några av problemen som fortfarande finns är 1) att denna marknadslösning inte tar hänsyn till om människor kan äta eller inte och 2) att lösningen kan komma att bli så dyr att vi drabbas av kollapsande efterfrågan på allting annat.
När det gäller 2) så kan det hända att vi kan extrahera mer olja, men korrelationen energiförbrukning-tillväxt har varit mycket nära genom historien, vilket riskerar att föra oss tillbaka till en ekonomi motsvarande 50-talets, givet nuvarande tekniker. Om en industriarbetare var tvungen att ägna motsvarande en heltid åt att få den typen av transporter som vi nu vant oss vid, vad blir då konsekvensen för dennes livsstil och efterfrågan. Vidare 1): Modernt jordbruk förutsätter olja, och att ytterligare många miljoner fattiga kastas över svältgränsen innebär inte bara en humanitär katastrof, utan dessutom en risk för destabilisering och därmed krig, både inbördes- och mellanstatliga.
/Civilekonom, men inte övertygad
10 kalorier olja per kalori mat, det brukar man ha som måttstock.
Har svårt att vara positiv när jag summerar alla faktorer i kalkylen, om 40 år är vi 3 miljarder till på klotet..
Civilekonomen, men vettig 20:45, nej vi kommer kunna utvinna mer olja än annars vid högre pris. Men i alla studier av peak oil så förutsätter man att priset inte kommer innebära någon begränsning utan all olja kommer vara lönsam att utvinna. All form av dyr olja är medräknad, inklusive Nordpolen, oljesand etc. Produktionen kommer falla ändå.
Hej!
Går det att utöva teknisk analys på bear och bull xact fonderna?
Neoliberal Agenda: Du skriver att priset styr våra möjligheter att få fram olja och ju högre pris desto bättre. Detta är en av de vanligaste missuppfattningarna kring oljeutvinning.
Det hjälper inte hur högt priset blir på olja Det är faktiskt EROEI som avgör! När insatsenergin för att få oljeprodukterna till marknaden blir lika stor som energin i den olja som utvinns, upphör utvinningen. Det gäller även kol och gas! Priset är alltså i detta sammanhang irrelevant! M Saar ASPO Sverige
Cornu, visst är Anders W:s problembeskrivning helt korrekt men slutsatsen en aning vag och intetsägande. För att inte säga en truism. Det betyder inte att jag inte värdesätter hans artikel och det arbete han gör för att få igång en omställning av samhället.
Anders W tillhör samma cirkel som vi, men på en annan nivå i opinionsarbetet för en omställning. Anders befinner sig på den etablerade och officiella sidan bland politiker, media och forskarvärlden, där det sällan talas klartext och där det mesta dras i långbänk, för att nå konsensus kring en åtgärd. Och där fokus ligger på problemen och "full marsch på stället" inte på lösningen, dessvärre. Hur många gånger ska vi vara överens om hur illa läget är för att bli överens om att göra något? Anders W spelar en viktig roll i opinionsbildning på sin planhalva och är respekterad av makteliten (inte hotfull) och får därför vara kvar i de fina salongerna och maktens korridorer. Han kanske fungerar som någon form av konfliktutjämnare och länk mellan olika intressegrupper som kämpar för ett resilient samhälle.
@Neoliberal agenda
Mängen olja som finns är begränsad. Lägger man mer pengar på utvinningen så kan man nå högre utvinningstakt, men då når man också peak pil snabbare. Lägger man mer pengar på oljeutvinningen så kommer också en större andel av samhällets resurser gå till att utvinna olja snarare än att skapa välstånd.
Elbilar är inte heller lösningen med stort L som många naivt verkar tro. Batterier väntas inte falla betydligt i pris och med ökande priser på energi och råvaror så finns rik för prisökningar. Priserna på batterier till mobiltelefoner och liknade har inte heller haft några större prisfall, dock har elektroniken blivit strömsnålare. Dessutom finns ett samband mellan oljepriset och priset på andra former av energi som kol och naturgas vilket producerar merparten av elen.
Intressant i radio P1 igår om vilka enorma växthusgasutsläpp vattenkraft innebär. Vissa verk i Brasilien åstadkom större utsläpp än från fossilenergi !
/Freddy
peak pil var det som slog ur Robin Hood?… tss
Nej då! det var den brustna strängen efter den enormt överspända bågen som var Robins baneman såklart.:-)
Martin Ådahl på Fores bemöter Wijkmans artikel idag
http://www.dn.se/debatt/snabb-klimatomstallning-ar-bra-for-statsfinanserna
Även om det inte nämns rakt ut, handlar det inte hela artikeln egentligen om att Ådahl inte tror på Peak oil?
"Oljeprisuppgången under 2000-talet har huvudsakligen drivits av efterfrågan, inte minskat utbud."
Sen när han skriver att "olja, spelar en mycket mindre roll i ekonomin i dag än på 1970-talet". Har han verkligen torrt på fötterna där?
Ser fram emot din take på det här Cornu!