Jan Kallberg är en svensk-amerikansk statsvetare, författare och opinionsskribent (enligt Wikipedia), som bland annat skriver en kolumn åt DagensPS och även har en egen blogg. Han är bland annat känd av en del läsare av bloggen för en bitsk kritiker av det svenska försvaret och den svenska försvarspolitiken.
Han håller också med mig om bostadsbubblan i en mycket underhållande intervju i E24, utförd av samma journalist som intervjuade mig. Har ni inte redan läst intervjun, läs den nu.
Svårt att slänga in några citat, då jag håller med om det mesta som sägs. Men vad sägs om följande känga:
“Staten och politiker har alltid ett undermedvetet incitament att låta en bubbla rulla på. För varje ny bubblemiljon i fiktiva realiserade värden på bostadsmarknaden har staten 300 000 kronor i reavinst att hämta ut, plus alla andra skatter. Bubblor ger en push uppåt för skatteintäkter utan att staten ger mer service. Att Sverige sedan har en internationellt unikt lågutbildad riksdag gör ju inte saken bättre, folk blir inte smartare av utbildning men det underlättar att se samband.”
Hear, hear.
34 kommentarer
Finns det några källor på påståendet att sverige skulle ha en unikt lågutbildad riksdag? Känns som en ganska hård dom, så man får ju hoppas att han har fakta?
Jan Kallberg, statsvetaren som gett grönköpings Veckoblad ett ansikte, om Sverige blir som texas ordnar sig allt.
Jan Kallberg är inte så slängd i det svenska skattesystemet. Men som alla känner till som någon gång de senaste åren antingen sålt eller läst anvisningarna från skatteverket är skattesatsen för bostadsvinster 22%, inte 30% som Jan Kallberg påstår.
Vi får hoppas på att han har bättre koll på andra detaljer, speciellt sådana som är väsentliga för argumentationen ska hålla…..
Vi har brevbärar-Tommy Waidelich som är det största partiets ekonomisk-politiska talesperson och Frisör-Beatrice Ask som Justitieminister. Det är skrämmande hur högt i politken outbildade kommer. De ska avgöra vår och våra barns framtid ..
.. inte undra på att Anders Borg med rätta har stort förtroende bland folk.
För ett par år sedan, läs två mandatperioder, så var Sveriges regering världens näst lägst utbildade regering. Lägst utbildade var grannlandet Norges regering.
Om ovanstående stämmer i nuläget vet jag inte..
http://www.aftonbladet.se/temautbildning/article11992957.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10472273.ab
Skrämmande att staten är så kåt på medborgarnas pengar så man skulle underblåsa bubblor.
Redan idag får staten mer än den som arbetar (Arbetsgivaravgift 31,42% + Löneskatt 31-55%). Man kan undra vilka svarta hål pengarna försvinner i för servicen minskar ju år för år.
Det är dags att börja montera ned den offantliga sektorn och låta folk få ta hand om sina egna pengar.
22:06
Det är ju mer än så egentligen, när man även tar med punktskatter (som energiskatt, koldioxidskatt), moms och alla avgifter överallt för att nyttja det vi betalar med skatten.
Men det är nog slut snart. Som Kallberg säger så sitter ju staten på pengarna i sverige idag, befolkningen i allmänhet har egentligen mycket lite förutom fiktiva värden i sina bostäder.
Blir det verkligen så illa som Flute tror (och jag är benägen att hålla med) så lär skatteupproret komma då.
@22:56
Lägg därtill moms och eventuella punktskatter på varor som handlas för de redan skattade pengarna…
@22:46
Ingen av de länkar du ger stödjer det du säger…
OT:
Vi har väl en lag om budgetbalans? Så den dagen intäkterna för staten minskar vad händer med offentliga sektorn och skatterna?
Det totala skattetrycket uppgår till ca 50% av BNP, ca 1 500 000 000 000 kr. Självklart betalar vissa mindre och andra mer beroende på inkomst och livsstil. Sverige är världsledande tillsammans med Danmark vad gäller skattetryck.
Tja, varför staten överhuvudtaget ska behöva gå den omvägen är ju oxå en historia )som också den i huvudsak gynnar finansparasitismen).
Som Michael Hudson säger i den här intervjun:
http://michael-hudson.com/2011/07/the-euthanasia-of-industry/
"”Furthermore, the Lisbon Treaty restricts government debt and deficits to specified low shares of GDP, blocking them from pursuing counter-cyclical “Keynesian” spending to pull the continent out of depression.
These rules put Europe in a financial strait jacket. The idea behind the European Central Bank is to make governments pay commercial banks for what they could really do for themselves for nothing. They let commercial banks use their computer keyboard to create hundreds of billions of dollars worth of IOUs that bear interest. But the European Central Bank has its own keyboard. It could create this credit just as well. So from the outset, its crippled condition is a result of bank lobbyists. They want to extract interest and financial fees as a result of their public privilege – their monopoly – of being able to create credit.
This privilege should be viewed as a public utility. You can think of money and credit as a public utility just like electricity or water. In America, electric companies and other public utilities are regulated to keep their charges in line with the cost of producing the electricity and gas that they sell the customers. Money and credit can be created simply on a computer keyboard if you’re a bank and can find a customer. In Europe, governments have agreed to be the customers and pay interest to the commercial banks. The cover story is the ideological claim that banks will be more “responsible” and non-inflationary than governments. But today, in the wake of the bubble economy and asset-price inflation we’ve all gone through, this obviously is just a pack of nonsense spouted for public consumption by bank lobbyists and their useful idiots in academia.”
Faktum är ju att vi alla, genom skatten blir nyttiga idioter åt finansparasitismen om vi fortsätter låta dem skapa penningmängden genom att skuldsätta allt de kommer åt. Tror faktiskt de största nyttiga idioterna är, precis som Hudson säger, självgoda uppblåsta akademiker.
Själv är jag "akademiker" men slås ofta av inaveln i tänkandet gällande ekonomer. Att tänka fritt är stort för en naturvetare, att inte tänka alls är störst för ekonomer. Tyckte du in detta faktum bra i din föregående blogg, Cornu.
Om du vill ha mer exempel på hur tragiskt efterbliven nationalekonomi är i mattematiskt hänseende så lyssna gärna lite Steve Keen:
http://youtu.be/1L6-loOZYLc
Hans andra bok och lustmord på ekonomer "debunking economics" kommer bli rolig att läsa.
Att någon tar dessa Kalle Anka-figurer på allvar längre är ju faktiskt ganska skoj
22:56: Arbetsgivaravgiften ligger ovanpå lönen. Hela kakan utgörs alltså av 131,42%, varav staten tar 31,42 + löneskatt. Ofta aningen mindre än löntagarens andel, alltså. Men som andra nämnt så tillkommer alltså moms och annat skoj därutöver.
Av 131.42% [av lön] så är det dock inte allt som spenderas av stat och kommun. En del reserveras som avsättningar till pension (10.21% av arbetsgivaravgiften). Nu tror nog de flesta som läser denna blogg att de pengarna bara går upp i intet, men just i denna sekund går de faktiskt till dagens pensionärer.
Det vill säga, "staten" i form av offentlig sektors konsumtion tar inte hälften av en vanlig inkomst utan mindre. Glöm dessutom inte att det finns ganska många som får "återbäring", tex i form av föräldrapenning (sjukt generöst i Sverige), barnbidrag, a-kassa osv.
Re Lincoln
Problemet är inte att ekonomer använder matematik. Problemet är matematik inom samhällsvetenskap. Det är inte så att en mer komplex matematik inom ekonomiämnet skulle ge vassare analyser, utan precis tvärtom.
Problemet med svensk riksdag kan även uttryckas: för många ledamöter. Hade vi haft, säg, 100 istället för 349 skulle resurserna för varje riksdagsman öka (och vi skulle få ett tuffare urval, intelligensnivån skulle höjas). Sedan vet jag inte om den stora mängden (349) garanterar något slags demokratiskt inslag.
Sedan re att staten bara låter en bubbla rulla på, det kanske staten gör, men vad ska de göra då? Kalla mig fatalist men bubblor är väl som naturfenomen, som att försöka stoppa en lavin eller något.
Att ha så många som 349 riksdagsledamöter innebär i teorin att de representerar färre väljare vardera, och att vi var och en därmed kommer närmare "vår" ledamot. Men i praktiken behövs det väl ett mer utpräglat valkretssystem som i Storbritannien för att ge någon sådan effekt. Som det är nu känns det knappt som om enskilda riksdagsledamöter har någon funktion alls. Deras enda uppgift är att vara valboskap åt respektive partiledning och rösta som de blir tillsagda…
Såg följande citat i en related artikel på e24, som jag tyckte lät mycket sunt! Dessa har iaf tänkt till, även om de kan bli förlorare ändå.
"Det är inte räntor vi har grubblat över, utan läget på bostadsmarknaden, säger Hannes Carl Borg."
http://www.e24.se/pengar/bostad/vi-hade-haft-rad-med-dyrare-hus_2931594.e24
Tuff, även du kanske ska ha koll på detaljerna så att argumenten håller. Läs artiklen före du kommenterar den. Det står helt klart och tydligt att staten tar 220000kr i reavinst för varje bubbelmiljon, borde bli 22%?
@2011-07-21 09:59: Det har de ändrat i efterhand, det stog 300tkr när artikeln publicerades…
23:23
Det stämde med dåvarande regeringen, och länken till Aftonbladet som säger att Göran Persson saknar utbildning och är den minst utbildade av hans dåvarande jämlikar ger en fingervisning om arbetare i det skedet gärna valde arbetare.
"Sverige är det enda landet i EU med en regeringschef som saknar akademisk utbildning och en finansminister som bara har grundskola."
Den andra länken säger delvis att trenden med dåligt utbildade socialdemokratiska regeringar, för närvarande, är bruten.
Dock så hittade jag inte ursprungsartikeln om Sveriges och Norges regeringar på nätet..Någon med bättre google kunskaper kanske kan hitta den?
Blandat med utbildning även i nuvarande regering.
http://www.nyteknik.se/special/tekniska_hogskolor/article259862.ece
Som flera andra politikere har inte Anders Borg tagit nogån examen. Har dom en dålig formåga at avsluta saker?
Anders Borg verkar ha fullt upp med att avsluta och förändra mängder av Socialdemokratiska beslut.
Det vänster arm inte orkar lyfta, måste höger arm hjälpa till med 😉
Av USA:s kongress har minst 90 % 4-¨årig universitetsutbildning och över häften har åttaårig universitetsutbildning (college + grad school).
http://www.senate.gov/reference/resources/pdf/RS22007.pdf
I Sverige är snittet knappt ett helt år, kanske 30 – 40 gamla högskolepoäng om ens det.
14:52:
Även om du har rätt i sak överdriver du skillnaden rejält.
College+grad school (dvs åtminstone master) != åtta år, och du måste ha räknat in alla med juridikexamen för att komma upp till hälften. I varje fall inte utan flera extra år för att lyckas ta examen…
Dokumentet du gav länk till ger betydligt lägre siffror för disputerade (vilket i USA är nästa steg efter master, de har inte licentiatexamina som i Sverige).
de flesta hade juridikexamen och läkarexamen som var efter college. Bägge utbildningarna är fyraåriga i realiteten. Så college och graduate school blir 6 – 9½ år om man skall räkna in alla utbildningar. De som sitter i kongressen med graduate school har inte läst filmvetenskap, de är i huvudsak jurister och läkare.
Du missar poängen.
Jämför med Sverige. Jag säger bara Veronica Palm styr ditt öde, glöm inte det.
Anders Borg har ej tentad i sine forskarkurser och har ej nogån examen: Anders borg- Ingen akademisk examen.
Tröttsamt med politikere, vara seg höger eller vänster, som inte klarar av sine kurser och examen.
Tänk att Sverige med dom lägst utbildade Riksdagsledamöterna varit ett av världens främsta o rikaste länder.
Tänk att Sverige med världens högsta skatter varit, ovan angivet.
USA har 94% universitetsutbildning i 'riksdagen'.
Ska man tolka det som att ett land behöver högt utbildade ledare, för att klarar av att driva landet mot konkursens rand?
Om jag inte har fel så går varenda skattekrona tillbaka i någon form.
Vad är 'det svarta hålet'?
Njaee inte dom, kanske 20-miljarder i statsskuldsränta (2% på 1000-miljarder).
@Nils
Betänk att den offentliga sektorns omfattning låg på 20% av bnp i snitt under de år då sverige hade som högst tillväxt (1910-1960). Stagnationen i reallönen och även företagande började kring 1970 då den offentliga sektorn svällde och toppade kring 81 och 90 med 66% resp 70% av BNP…. Så problemen kan nog mycket härledas till den offentliga sektorns storlek snarare än riksdagsmännens utbildningsnivå….
Samma kan nog stämma för USA
Svaret har vi år 2015. Antagligen har stora värden bytt händer åren 2013 – 2014 när folk bränt igenom sina besparingar och säljer mot bättre vetande.
Cornu utelämnar ju det mest intressanta i artikeln.
Kallberg:
" Bostadsbristen i Stockholm ökar med förstagenerationsinvandring och ekonomiska flyktingar som ges uppehållstillstånd, det säger sig självt att de inte kommer att köpa en sexmiljonerslägenhet på Söder det första de gör. "
Det är ju en självklar slutsats men den är för politiskt inkorrekt för att uttalas av de flesta proffstyckare annat än SD-politiker, men då är ju reaktionen given med Hitlerretorik etc. Titta på förorter som Rinkeby, Tensta osv där andelen med invandrarbakgrund kan vara uppemot 90%. Om dessa människor inte invandrat till Sverige hade förstås utbudet av hyreslägenheter i Stockholms förorter varit större med mindre prisuppgång som följd. En fortsatt hög invandring är alltså en faktor som i allra högsta högsta grad bidrar till fortsatt stigande priser, eller i alla fall ett mindre prisfall. Effekten går att hitta även i andra städer även om den är mindre.
Socialdemokraterna har äntligen insett vad som blir Alliansens fall:
http://www.dn.se/debatt/samarbete-med-alliansen-kan-mildra-ett-boprisfall