Det är alltid intressant med utländska rapporter och åsikter om svensk ekonomi och svenska förhållanden, då utlänningar inte är färgade av att ha “skin in the game” eller det svenska politiska spelet.
I det här fallet är det IMF som uttalar sig om svensk ekonomi via Riksbanken, där man kan läsa hela uttalandet.
I svensk media (Schibsted/SvD och Bonnier/DN/DI) uppmärksammar man att IMF tror på fallande svenska bostadspriser (eng housing prices). Från själva rapporten:
“And there are concerns that although house prices have recently dipped, they may still be overvalued.”
Det är ungefär det enda som sägs om värderingen av den svenska bostadsmarknaden. Det sägs en hel del mer om housing, men just övervärderingen verkar endast nämnas i en mening ovan. Mer relevant är att man förstås inte ser någon risk (ungefär som S&P igår) för banksystemet om det inte vore för utifall att om kanske. Eller i klarspråk (fniss) formulerat som “external tail risks”:
“Though the assessment by IMF staff conducted under the Financial Sector Assessment Program (FSAP) finds the financial sector to be robust to large housing shocks, resilience to external tail risks requires decisive further steps to strengthen banking stability.”
Om och om igen nämns att Sverige bör/måste vidta ytterligare åtgärder för att dämpa prisuppgången på bostäder om priserna börjar stiga igen. Vad man egentligen menar är alltså att det är av största vikt att kyla av bostadsmarknaden under kontrollerade former.
Det är i sig väldigt intressant att Schibsted och Bonnier nu hänger på den säljande nyheten om fallande bostadspriser baserat på enskilda meningar i IMF:s rapport. Antagligen finns det en viss nervositet hos BLT-kollektivet och med det är detta en utmärkt nyhet att vaska fram ur IMF:s rotvälska.
Lite mer fikonspråk från IMF, som antagligen här säger att unga bostadsköpare inte är lika ansvarsfulla och har värre belåning än äldre bostadsägare:
“The financial system is over 5 times GDP, concentrated, and significantly short term funded. Given risks in the Euro area and housing, further progress to secure financial stability, including strengthened diagnostic data and inter-agency coordination is essential. This will also underpin the long run solvency of the Swedish sovereign.
In that regard, the FSAP assessment provided initial reassurance on credit risks. But it would be important to confirm that the debt service patterns by more recent generations of house buyers continue to adhere to the standards maintained by their forebears. Thus the mission urges the authorities to collect historical data on mortgage service by vintage of house purchase, and to use it to inform adjustments to capital risk weights and the specification of technical parameters used in stress tests. This dataset should be maintained on an ongoing basis.”
Det låter nästan som att IMF vill se diffrentierade räntor beroende på åldern hos bostadsköpare, men det är väl att övertolka texten “by vintage of house purchase, and to use it to inform adjustments to capital risk weights”. Snarare så vill IMF att man när man gör riskanalyser även skall titta på åldersfördelningen hos BLT-kollektivet?
21 kommentarer
Det här blir startskottet.
Nu rusar alla till dörren.
Måste bara säga att google-annonsen under inlägget tipsar om:
"Armando Montelongo FREE Live Seminar
Free Live Event – Learn to Flip Houses in 2011 While the Market Is Hot. Take Action Now!"
Det finns ju en något tydligare kommentar (än "… may still be overvalued") ett par rader längre ner:
And even if not, Swedish house prices appear overvalued with enduring price falls likely.
IMF är också tillfälliga besökare som kan se vad vi inte vill se.
Alla dessa varningar för överbelåningar har ett syfte-att förhindra kollapser, inte framkalla dem.
Du gör ett bra jobb!/Oppti
"external tail risks"
Vad är en extern svans. För den delen, vad är en _intern_ svans?
Det är väl (svans-)riskerna som är externa, och risker kan ju vara interna också. Frågan är vad svansrisker är?
bostadspriserna hålls fortfarande uppe pg av att alla BLT krampaktigt biter sig kvar i sina lägenheter och väntar på nästa uppgång vilket innebär att utbudet krymper. mindre utbud = högre efterfrågan = högre priser.
En krasch – eller snarare en plågsam pyspunka – kommer att komma först när räntan går upp så högt att folk inte har råd att bo kvar. Och eftersom läget i världsekonomin ser ut som det gör finns det många som bettar på att räntorna kommer att hållas relativt låga flera år framöver.
Sjukdomsinsikten är äntligen här men behandlingen kommer att påminna mer om en utdragen cellgiftsbehandling än en rotfyllning.
Kraschen tar ner Sverige till medeltiden, alltså det blir ett rejält BNP tapp, låt oss säga 30% tapp!/ Guld är bra
Helt off topic men jag blir tvungen att ge lite beröm, du producerar ju galet mycket intressanta inlägg. Måste ligga mycket jobb bakom. Får man fråga lite försiktigt om det blir några reklamintäkter att tala om med dina 13000 tusen unika besökare i veckan?
/Larry
Det har startats ett nytt parti för alla er gröngölingar, det plus tysklands skrotning av kärnkraften måste har gjort veckan till en lyckovecka?
5 kr/kWh är ett mål som vi snabbt med er gröna kommer att nå 🙂 För där blir sol och vind lönsamma och självbärande! Jippii!!
Tack Larry. Reklamintäkterna varierar över tiden. Periodvis kan de vara mkt bra, periodvis sämre. Rätt nöjd med årets fem första månader, men nu är det resterande 7 månader kvar.
Hej!
Tack för en intressant blogg. Jobbar som tidningsredaktör och förstår hur DN och SvD tänkt. Håller inte med om att de blåser upp storyn på en mening – som du ser i texten har de också haft en presskonferens där en Peter Doyle uttalar sig. Korrekt nyhetsvärdering och sakliga artiklar, anser jag.
Mvh T
http://money.cnn.com/2011/05/31/real_estate/march_home_prices/index.htm?iid=HP_River
Double dip confirmed! Såja, nu börjar det ordna upp sig.
Kollapsen kommer snart och de högbelånade må svettas i värmen.
Hur vet man när en bostad är övervärderad/undervärderad?
Hur många procent skall de svenska bostadspriserna i snitt ner för att de skall vara korrekt värderade?
Lite OT men det vore otroligt intressant att "tracka" hur många annonser på inneboende, dvs rum i lägenheter som hyrs ut, på t.ex. blocket. Min känsla är att dessa har ökat mycket på sistone.
Hörde en historia idag. En person sålde sitt hus för mer än en miljon kr mer än övriga hus gått för i kvarteret pga att några nybakta "måste köpa hus" innan det blir en knatte till. Det fick kosta vad det kosta ville. Hus skulle finnas innan andra ungen var kläckt och det kostade dom 1 miljon sek. så idioter kommer alltid finnas att lasta över bostäder på.
Känner en som hamnade i jobbig sits, köpte nytt och fick mindre än planerat för det gamla. Blev nödlån mha omgivningen.
Priserna ÄR på väg ner, var försiktiga!
Re 19:19
En bostads värde avgörs av köparens och säljarens personliga preferenser av vad saker och ting är värda. Dina frågor kan med andra ord inte besvaras med samma enkelhet som dom är ställda.
Jag tycker att alla borde göra en enkel riskanalys/stresstest på hur ens privatekonomi skulle påverkas av ett par negativa händelser. Ett par scenarion som exempel:
1) Du tvingas av något skäl omedelbart sälja din bostad. Vore det en personlig katastrof om ni endast får 80% av inköpspriset alt. 80% av dina huslån som försäljningspris? (välj alternativet som påverkar dig mest negativt
Skulle storleken på en eventuell nettoskuld vara hanterbar?
2) Om du blir arbetslös eller sjuk – klarar hushållet av det och i så fall hur länge?
3) Vilka marginaler har hushållet varje månad? Hur mycket pengar finns kvar efter att alla fasta kostnader är betalda? Vad är Rock Bottom?
Om ens ekonomi klarar av en och annan motgång så behöver man inte oroa sig så mycket över marknadsvärdet på bostaden. Man klarar sig bra.
Om man däremot sover dåligt pga att man kanske bara får igen 90% av vad man gav för bostaden så betalade man nog för mycket. Om man dessutom har belånat bostaden för att till Thailand eller köpt en platt-tv till toaletten så blir ju läget mindre lysande…
/Eric
Reklam? Ser ingen som helst reklam.
Tack Ad block för en reklamfri surfning!
"Tail risk" är finans-fikonspråk för ett osannolikt utfall. Ritar man upp en typisk sannolikhetsfördelningsfunktion(täthetsfunktion) så är den som högst i "mitten"(runt medelvärdet). I kanterna planar den ut och liknar då en "svans".
Så tomtarna menar på att det enda som man behöver oroa sig för är sådant som är osannolikt. Som finanskriser, it bubblor, housing bubblor, att ryssland plötsligt defaultar på sin statsskuld and so on and so forth…
/Darius
Har tänkt på en sak, de flesta vill inte höra eller ens veta att vi har en bubbla. Varför inte bara vara tyst och låta det ske? Låt alla fläskrumpor gå in i kreditväggen, de vet att de inte kan skyla ifrån sig.
Livet är hårt, det handlar om att överleva i konkurrens med andra. De som går under i en spräckt bubbla var aldrig menade att klara sig. De var antingen dumma eller svaga. Naturen reglerar alltid dumhet. Låt de starka och smarta överleva, det är så det ska fungera.