I tidigare inlägg tittade jag bara på de stora svenska börsnoterade bankerna och deras exponering mot svenska privatpersoner inför den kommande bank- och finanskrisen som utlöses av en punkterad svensk skuldbubbla när fastighetsbubblan spricker.
Men de fyra svenska storbankerna är ingalunda värst ute. Som vi kunde konstatera har de en stor del av sin riskexponering utanför svenska privatpersoner och bostadslån, speciellt banker som SEB och Nordea som har stor närvaro utomlands och alltså drabbas relativt mindre av en havererad svensk bostadsmarknad.
De fyra storbankerna är dessutom too big to fail och kommer på ett eller annat sätt räddas av svenska staten, med ett irländskt utfall för svenska statens ekonomi.
Nej, de riktiga banktorskarna är istället de svenska småbankerna, uppstickarna, de som enbart har verksamhet i Sverige och i princip enbart verksamhet mot privatpersoner. Dessa seglade förstås rakt igenom den akuta finanskrisen 2008 – 2009 utan problem, då det inte förelåg några större interna problem inom Sverige. Den gången spökade de svenska storbankernas utlandsexponering.
Men framöver blir det den svenska inhemska marknaden som havererar.
Värst ute är antagligen Länsförsäkringar Bank, som skryter med att vara Sveriges femte största retailbank.
92% av Länsförsäkringar Banks riskexponering (utlåning, se sidan 13) ser ut att var mot svenska privatpersoner. Kom ihåg att Swedbank som var värst ute bland de svenska storbankerna låg på 23% här.
Andra banker med 100%-ig exponering mot Sverige är ju t ex de lokala sparbanksstiftelserna, Sparbanken Öresund (fd Finn + Gripen) mfl. Hur stor andel dessa har mot privatpersoner respektive företag låter jag vara osagt för tillfället. Antagligen har de en större exponering än Swedbank iaf. Sparbanken Öresund ser ut att vid en snabb kontroll (pajgraf sidan 7) ligga 74% mot svenska privatpersoner, varav till allra största delen mot bostäder i bostadsbubblans Öresundsregion, där priserna redan börjat falla i t ex Malmö…
Bubblare finns. Vad sägs om Landshypotek, med i princip bara exponering mot jordbruk, skogsbubblan och hästgårdsbubblan? Landshypotek samarbetar för övrigt med Sparbanken Öresund. ICA Banken ser ut att ligga åtminstone 78% mot privatpersoner.
Så skall man välja att ha sina pengar någonstans är det snarare hos storbankerna än de små bankerna. Det var nog lite elakt att säga att Swedbank faller först. Först faller SBAB med 100% exponering mot bostadsbubblan. Sedan kommer Länsförsäkringar Bank, Sparbanken Öresund eller någon liknande aktör.
11 kommentarer
Fast de fristående sparbankerna lånar nog inte själva till bostäder utan säljer nog lånen till Swedbank. Det är åtminstone mitt intryck, men det bör vara lätt kollat med årsredovisning för någon av de fristående sparbankerna.
Helt rätt "Anonym", det kanske kan vara värt att påpeka när man pratar om "småbankerna".
För så gott som alla fristående sparbanker använder sig av Swedbank Hypotek för majoriteten av alla bolån. Det kan dock skilja lite mellan olika sparbanker, vissa har nog en hel del bolån i egen balans också.
Sitter själv i fullmäktige för ett av länsförsäkringsbolagen och försökt få styrelsen att inse problem med de höga tillväxt-målen man haft på banksidan dom senaste åren. Dock med liten framgång.
På senaste bolagsstämman fick jag väl i och försig gehör för att banken måste öka sin marginaler kraftigt och börja säga nej till dåliga kunder (läs högbelånade svenssons med små marginaler).
Strukturen i Länsförsäkringar gör dock detta väldigt komplicerat då dom individuella länsförsäkringsbolagen äger LF AB som driver banken. Respektive Länsbolag ägs av försäkringstagarna och ägarintresset bevakas av valda fullmäktige ledamöter. Tyvärr är det ju mest pensionärer som är där för kaffets skull.
Men din analys måste jag tyvärr ifrågasätta då försäkringsverksamheten har väldigt hög konsolidering (p.g.a det svaga ägandet som inte plockar ut vinster ur bolaget på samma sätt som en risk-kapitalist skulle göra) så rimligen kommer man börja nalla av försäkringsrörelsen om man börjar få problem i bankverksamheten. Rimligen kommer därför inte banken gå omkull då det finns väldigt mycket kapital att lyfta ut men det kommer garanterat diskuteras hur och på vilket sätt bankverksamheten skall bedrivas inom LF AB framöver.
65% av marknadsvärdet borde vara lånetak, då har man 35% marginal vid kollapser. Eller full reserve banking är ännu bättre.
Men då skulle ekonomin krympa ihop till en liten torr skinnbit i ett mörkt hörn 🙂
Ja, lokala sparbanker är förmedlare åt swedbank på främst bolån med bunden ränta. De rörliga bolånen står de däremot själva för. Så är det i alla fall hos min bank.
Hur tänker ni kring tidpunkter för ras/återhämtning på bostadsmarknaden? Själv tänker jag att det behövs ytterligare en kris utanför sverige (tex bankkonkurser pga UK/US/EMU) som påverkar svensk arbetslöshet för att ett riktigt ras ska komma. Om arbetslösheten inte försämras radikalt tror jag att priserna endast kommer långsamt knapra sig ner ca 15-20%. Lokala skillnader kan förstås uppstå beroende på arbetsläget just där.
När det gäller stabilisering/återhämtning tror jag den kommer snabbare än i övriga krisländer pga bostadsbristen som råder i sverige. Det är faktiskt inte speciellt lätt att hitta en hyresrätt i stockholm eller göteborg idag, inte ens i förorter.
En nedgång i bostadspriserna kommer endast handla om att betalningsVILJAN minskar pga av risken att man plötsligt behöver byta bostad och sälja med förlust. Såvida det inte uppstår en rejäl ökning i arbetslösheten pga externt orsakad kris och därmed sänkt betalningsFÖRMÅGA.
Men jag är ytterst tveksam till att tillräckligt många personer är sugna på att skjuta upp sitt behov av en vettig bostad speciellt länge. Endast avsaknad av betalningsfårmåga kan orsaka det och riksbanken kommer antagligen att anpassa räntorna när folk drar ner på konsumtionen.
Så egentligen är frågan när nästa kris i världsekonomin kommer. Nu? I höst? Nästa år?
ICA Bankens bolån förmedlas till SBAB.
I kommande kris kommer många inse att deras jobb inte var säkert. Handeln som levde väl på slit och släng kommer näst inpå gå under, se IT branschen 2001..
De tuppar i Stockholm som kaxar kommer tystna snabbt, nej det var inte hållbart….
Har herr Cornucopia inga åsikter om sveriges femte största bank nämligen Danske Bank ?
mvh
Hemmansägaren
Företag omfattas väl också av insättningsgarantin på 100.000 euro, rätt? Alltså öppnar man x antal företag som i princip är vilande. Lånar ut pengarna till företaget som i sin tur har dem i bank.
Och så har man insättningsgaranti på alla sina, till banken, utlånade pengar.
Återigen:
Privatpersoner har en stor elasticitet i sin ekonomi till skillnad från fastighetsbolag.
Håll istället koll på bankernas enhandsengagemang och belåningsnivåer till fastighetsbolag, det är mycket viktigare än Svenssons huslån.